MeanMachine Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago (edited) 24 minutes ago, Angelia said: Ok to onda ima smisla, ali da, trebali su da ga napuste. Ameri se hvale da su potopili mornaricu da uvere brodove koji su stali da je bezbedno da prodju. Eto cak im je ponudio vojnu pratnju I osiguranje. Ali ti brodovi su u luci, to je kvaka ne koriste njih Iranci da gadjaju brodove koji prolaze moreuzom. Koriste rakete, dronove, i sigurno imaju mine na dnu a americka mornarica muku muci sa minolovcima, evo sad pogledah i samo cetiri su operativna a svaki ima vise od tri decenije. https://www.usni.org/magazines/proceedings/2021/october/naval-mine-warfare-times-they-are-changing Zamena je preskupa i neadekvatna, i smatra se najvecim promasajem americke mornarice mozda si cula za LCS (littoral combat ship). Edited 16 hours ago by MeanMachine
Angelia Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 15 minutes ago, MeanMachine said: Ali ti brodovi su u luci, to je kvaka ne koriste njih Iranci da gadjaju brodove koji prolaze moreuzom. Koriste rakete, dronove, i sigurno imaju mine na dnu a americka mornarica muku muci sa deminerskim brodovima plus to su manji brodovi koji se lako onesposobe. Razumem ja tebe, ne moras da mi objasnjavas, samo kazem zasto se hvale. Ima nesto I u PRu, za suprotnu stranu I za moral. Kao I ono cetvorenje Hegsethovog obracanja, da li je ustavno, a on podize moral vojsci, I salje pretnju Iranu. Sigurna sam da dosta iranaca ne zna da je njihova mornarica, za dekoraciju. Sad se spekulise sta izraelci rade u Iraku, a izgleda da i Kurdi ulaze iz Iraka.
Nek grmi jako Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago (edited) Pritiskaju ih sa Kurdima, i iračkim i iranskim, kako bi vezali deo garde i vojsku na severozapadu, očekujući unutrašnju pobunu u gradovima. I WSJ piše da SAD aktivno naoružavaju iranske kurdske opozicione grupe, uz podršku oružanim milicijama unutar Irana, kao i da su irački Kurdi, KDP i PUK, u kontaktu sa SAD. Što je bilo i očekivano, jer su Kurdi jedan od najautentičnijih unutrašnjih faktora otpora u Iranu, zajedno sa ženama, studentima i mlađim muškarcima. Ako se Kurdi održe, plus se dignu i Beludži, režim može da padne brže nego što se očekivalo, a ako ne, biće to gadan gerilski rat. Edited 16 hours ago by Nek grmi jako
nonick Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 7 hours ago, djole said: Sta god ko mislio o rezimu u Iranu, da li je rat opravdan ili ne, nadam se da svi mozemo da se slozimo kakav je ovo poremeceni mentalni bolesnik u pitanju. I trezan je pijan, ako je uopste trezan. 2
Perkos2 Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 52 minutes ago, Nek grmi jako said: Pritiskaju ih sa Kurdima, i iračkim i iranskim, kako bi vezali deo garde i vojsku na severozapadu, očekujući unutrašnju pobunu u gradovima. I WSJ piše da SAD aktivno naoružavaju iranske kurdske opozicione grupe, uz podršku oružanim milicijama unutar Irana, kao i da su irački Kurdi, KDP i PUK, u kontaktu sa SAD. Što je bilo i očekivano, jer su Kurdi jedan od najautentičnijih unutrašnjih faktora otpora u Iranu, zajedno sa ženama, studentima i mlađim muškarcima. Ako se Kurdi održe, plus se dignu i Beludži, režim može da padne brže nego što se očekivalo, a ako ne, biće to gadan gerilski rat. Kurdi opet da posluže kao topovsko meso a na kraju po običaju dobiju šipurak.
Nek grmi jako Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago (edited) 19 minutes ago, Perkos2 said: Kurdi opet da posluže kao topovsko meso a na kraju po običaju dobiju šipurak. Konkretno, iranski Kurdi u principu nisu tražili otcepljenje do ove godine, barem ne njihovi politički predstavnici, već uvođenje demokratije i federalizaciju. E sad, mislim da sam početkom februara video da neka partija traži pravo na samoopredeljenje, ali nisam sto odsto siguran, a mrzi me sad da kopam po netu i nađem te vesti. edit Pronašao sam, reč je o novoformiranoj koaliciji nekolicine kurdskih organizacija, da ih ne nabrajam, ima ih... I sad oni traže pravo na samoopredeljenje. U koaliciji su i oni koji su se već tukli u Siriji i Iraku. Ako je verovati objavljenim brojevima (https://hengaw.net/en/reports-and-statistics-1/2026/03/article-3), ima već ima dosta poginulih u borbama sa obe strane, što znači da su ozbiljno napali gardu. Edited 15 hours ago by Nek grmi jako
Angelia Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago Inace, ova situacija gde je UK i Spanija odbila da ponudi koriscenje baza, a US nije mogla da koristi Diego Garsija, pokazuje koliko je Tramp bio u pravu, kad je pricao o Greenlandu, da samo zato sto smo saveznici, ili imamo trenutno pravo da koristimo bazu, ne znaci da ce uvek tako biti. Ali ne vidim da se osudjuje ta izdaja partnerstva. Ali se osudjuje njegova reakcija. Mislim, znamo zasto su zauzeli tu poziciju, ali samo dokazuje da su medjunarodni odnosi samo interes. 7
JohnnyDragon Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Jel' postoji uopšte osoba sa više od 5 grama moždane mase da veruje u Američku propagandu ili u njihov bipolarno šizofreni sistem vrednosti? Doslovno ista govna kao Ruzija. 2
Angelia Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Kontradiktorni izvestaji oko umesanosti Kurda iz Iraka, I napada na Tursku. Jedni kazu propaganda, drugi cinjenica. Moracemo da sacekamo potvrdu, ali ako su napali NATO clanicu.... I plus Kurdi udju u pricu.... IRGC kaze da je napad na Tursku nesrecan slucaj, gadjali su Kipar, ali moze centrala jednom da pogresi 😀 Za Kurde isto kontradiktorno, ali je bilo izvestaja da su izraelci imali helikoptere u Iraku. Moguce da je sve propaganda da zbune IRGC. Dok gledaju na jednu stranu, nesto se desava na drugoj strani. I da, rezolucija da se blokira Trampov war powers, nije prosao u Senatu. Kongres je sledeci verovatno da glasa. Ali cisto sumnjam da ce tu biti vise volje, jer ce na kraju SC da presudi, cak I da izglasaju, da je ne-ustavno. Jer bi Kongresu dalo pravo da kontrolise executive branch.
Tex_Willer Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 5 hours ago, Perkos2 said: Kurdi opet da posluže kao topovsko meso a na kraju po običaju dobiju šipurak. Dobili su u Iraku solidnu autonomiju, njihov glavni grad u Iraku izgleda stvarno fino za uslove ruiniranih zemalja bliskog istoka. Zbog Turske neće oni nikad dobiti državu kakvu žele, ali autonomije i bolja prava unutar postojećih da, što im je i potrebno. A sto se toga tice da su uvek topovsko meso to je baš istina, pa u Siriji ih je pustio na milost i nemilost koljacima. 1
djura.net Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago cnn Iran’s revolutionary guards said Thursday that the Strait of Hormuz –– one of the world’s most important shipping lanes, which has seen traffic dry up since the war began –– is only closed to ships from the US, Israel, Europe and other Western allies.
Perkos2 Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 3 hours ago, Tex_Willer said: Dobili su u Iraku solidnu autonomiju, njihov glavni grad u Iraku izgleda stvarno fino za uslove ruiniranih zemalja bliskog istoka. Zbog Turske neće oni nikad dobiti državu kakvu žele, ali autonomije i bolja prava unutar postojećih da, što im je i potrebno. A sto se toga tice da su uvek topovsko meso to je baš istina, pa u Siriji ih je pustio na milost i nemilost koljacima. cilj svakog naroda pa i Kurda je da imaju svoju državu, sumnjam da su zadovoljni samo time što im glavni grad lepo izgleda ako nemaju slobodu uglavnom su zijanili u svim prethodnim sukobima, plašim se da i ovog puta neće uzalud izginuti
djole Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) Zanimljivo da su iz UK saopstili da dron usmeren na bazu na Kipru nije ispaljen iz Irana, bez da su naveli odakle jeste. Iranci su takodje negirali da su ispalili raketu ka Turskoj. Danas i u Azerbejdzanu napad dronovima - poprilicno cudno s obzirom da je pre 3 dana Azerbejdzan rekao da nece biti napada na Iran s njihove teritorije, na cemu su im se Iranci zahvalili. Jos je Alijev bio juce u ambasadi Irana da izrazi saucesce. Edited 5 hours ago by djole 2
Teleći sač Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) Pa ako se Kurdi dignu na ustanak vrlo brzo mozemo ocekivati da se Turska i Azerbejdzan umesaju u sukob. Edit: mozda je bolje reci, Turska i Azerbejdzan bi bili uvuceni u sukob. Edited 19 minutes ago by Teleći sač
NMX Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 54 minutes ago, djole said: Zanimljivo da su iz UK saopstili da dron usmeren na bazu na Kipru nije ispaljen iz Irana, bez da su naveli odakle jeste. Pa mora da je iz Bocvane ili Svazilenda, nema ko drugi. Ne bi saveznici nikad. Nego ima jedna zanimljivija vest. Kina je trenutno obustavila izvoz nafte i derivata zbog potencijalnog shortagea nafte (najveći kupac Iranske nafte, 14% ukupnog uvoza morem od strane Kine). Kurdi se moguće naoružavaju i spremaju da konačno dobiju državu. Postoji mogućnost uvlačenja Turaka i Azera takođe. Izgleda da budućnost naroda koji je decenijama pod terorom islamista nije prioritet, šokantno. Da ne kažem da bi Trampari bratu zapravo odgovarala neka light verzija mula koja će održati status kvo ali biti kooperativnija u pogledu širih geopolitičkih ciljeva. 3
Barkley#34 Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 11 hours ago, Angelia said: Inace, ova situacija gde je UK i Spanija odbila da ponudi koriscenje baza, a US nije mogla da koristi Diego Garsija, pokazuje koliko je Tramp bio u pravu, kad je pricao o Greenlandu, da samo zato sto smo saveznici, ili imamo trenutno pravo da koristimo bazu, ne znaci da ce uvek tako biti. Ali ne vidim da se osudjuje ta izdaja partnerstva. Ali se osudjuje njegova reakcija. Mislim, znamo zasto su zauzeli tu poziciju, ali samo dokazuje da su medjunarodni odnosi samo interes. Sad sam shvatio na koga me ovi stavovi podsećaju - Kevin Durent i prelazak u GSW. Otišla iz Srbije, jer ova nakon Miloševića nije uspela da uspostavi funkcionalnu državu, u SAD da bi tamo podržavala vlast koja živi Slobin vlažni san. Zamišljam kako Sloba govori Maćedoncima da nam predaju Kumanovo da bismo ih branili od zajedničke pretnje - Albanaca. Edited 3 hours ago by Barkley#34 Slovo 5 1 5
40Wins Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Zlobu nisu uspeli ni da ubiju ni kimbiduju, ispao ozbiljniji igrac od ovih danas.
Angelia Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, Barkley#34 said: Sad sam shvatio na koga me ovi stavovi podsećaju - Kevin Durent i prelazak u GSW. Otišla iz Srbije, jer ova nakon Miloševića nije uspela da uspostavi funkcionalnu državu, u SAD da bi tamo podržavala vlast koja živi Slobin vlažni san. Zamišljam kako Sloba govori Maćedoncima da nam predaju Kumanovo da bismo ih branili od zajedničke pretnje - Albanaca. Hvala sto si me nasmejao, iako ne znam ko je taj Kevin. Ali poredjenje USA sa Srbijom je uvek zabavno.
Smrtokapa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Meni nije pao na pamet Kevin Durent, ali jeste muž koji počne da maltretira ženu, pa onda kada ona ode od njega kaže "eto kakva nevernica, vidite da sam sve vreme bio u pravu što sam je tukao". Osobe iz primera mogu biti Srbi, ako će to doprineti zabavnosti. 3
Nek grmi jako Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) To sa Kurdima u jednačini je potpuno ludilo u kome niko živ, garantujem, danas ne zna na šta će da ispadne. Jer Kurdi koji su iz Iraka ušli u Iran imaju, logično, podršku SAD, ali tu je i PJAK, a PJAK i PKK su saveznici. E sad, znamo da je Turska označila PKK kao teroriste, i da ovo ukrupnjavanje iračkih i iranskih Kurda vidi kao pretnju vlastitoj bezbednosti. Ali, ako bi Kurdi ostali samo na akciji u Iranu, onda bi Turska iz toga izvlačila korist. Kako? Pa Turska je već bombardovala kurdske baze u u Iraku i zatvorila granicu, što znači da nije ispustila šansu da im već zabiberi. I ako ofanziva eskalira, Turska može da interveniše direktno u severozapadnom Iranu, kao onomad u Siriji. Jer, pad režima u Iranu ostavlja ogroman vakuum, a Turska je dobro pozicionirana da ga popuni i da proširi uticaj u Siriji, gde je rival Irana, u Libanu preko sunitskih grupa protiv Hezbolaha, kao i u Iraku preko sunitskih i turkmenskih saveznika. Zato je za Tursku pad režima u Iranu prilika za veći uticaj, ali zamka zbog Kurda, inicijalnog haosa i ekonomskih implikacija, naročito jer joj polovinom ove godine ističe gasni ugovor sa Iranom, koji je trajao 25 godina i bio prilično siguran. Posle Merca, najprirodniji sledeći gost u Beloj kući trebalo je da bude Erdogan, kao perjanica jugoistočnog krila NATO, ali to se nije desilo i verovatno se neće ni desiti, jer koliko Turcima godi eventualni pad režima u Teheranu, toliko bi mogao i da ih žulja. Turska se nalazi u šizofrenoj poziciji jer, s jedne strane, slabljenje Irana kao istorijskog rivala još od Osmanlija i Safavida, ide joj direktno u korist, a s druge strane, Kurdi su vezivno tkivo ludila koje bi moglo da nastane. I šta je sad tu jače? Nada da će iranski režim pasti dovoljno da Turci uzjašu Bliski istok, ili strah zbog mogućeg stvaranja neke kurdske države na razvalinama iranskog režima... Turska uvek može i da se okrene Kinorusiji, i kad je reč o bezbednosti, a naročito u cilju rešavanja energenata, ali to je onda kraj jugoistočnog NATO krila kakvo poznajemo. Edited 1 hour ago by Nek grmi jako
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 49 minutes ago, Smrtokapa said: Meni nije pao na pamet Kevin Durent, ali jeste muž koji počne da maltretira ženu, pa onda kada ona ode od njega kaže "eto kakva nevernica, vidite da sam sve vreme bio u pravu što sam je tukao". Osobe iz primera mogu biti Srbi, ako će to doprineti zabavnosti. Ovo i jeste klasično nasilništvo, pattern primenjiv na svim nivoima. Od porodičnog nasilja do prijetnji suverenim državama, reći "ne" nasilniku je neprihvatljivo. 3
djura.net Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ili - 'ja bi da mi to koljemo, kume, ionako ce da prica da smo je klali'.
Nek grmi jako Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago (edited) Kurdi će, ako iranski režim kolabira, verovatno dobiti prostor koji nikada u istoriji nisu imali, dakle povezana područja od Sirije, preko Iraka do Irana, što je turska noćna mora i potencijalni užas nad užasima. Ankara zna da ništa od toga ne bi bilo moguće ako Kurdima nije namignuto iz Vašingtona, što joj, logično, širi vidike ka Kinorusiji. Ali situacija u Siriji im je pokazala da će i Rusija uvek podržati kurdske grupe ispod žita ako se Turska previše vrati u zagrljaj Vašingtona. To je Putinov stari štos, ali ne iz Minhena, nego iz KGB-a. Erdogan sad misli da može da zameni Iran kao regionalni policajac ako zglajznu mule, ali Iran je bio i čep koji je držao mnoge duhove u boci. I kada taj čep izleti i ako ga SAD otpampure, Turska bi mogla da se nađe u situaciji da mora da istovremeno ratuje i protiv kurdskih separatista, i protiv ostataka radikalnih šiita i protiv ekonomskog kolapsa kod kuće. Pa ako pomoć zatraži od Kinorusije, i za energente, i za kredite i za bezbednost, to je muzika za uši kremaljaca, jer Rusija istorijski uvek baca pogled na Carigrad, Bosfor i Dardanele, pa ako već nikada nije mogla da ih uzme, onda barem da bude dobra sa onima koji ih drže. To je srž ruske vekovne strategije još od Katarine Velike, sa opsesijom izlaska na topla mora, pa pošto su Bosfor i Dardaneli ostali neosvojivi, Moskva je naučila da je bolje imati Tursku kao partnera. I zato Moskva želi da finansira i naoruža tursku autonomiju u odnosu na Zapad, a pokazna vežba tih odnosa upravo bi mogli da budu Kurdi. I što je Erdogan više samo svoj, što više kupuje S-400 ili gradi nuklearke sa Rosatomom, to su Dardaneli manje NATO kapija... Moskvi odgovara i tursko jahanje Bliskim istokom jer to slabi američki monopol, pa ako Turska popuni vakuum u Iranu, ili barem učini nešto slično kao u Siriji nakon Asadovog pada, to je za Putina manje zlo nego da tamo zasedne proamerička ekipa koja bi odmah otvorila gasne ventile ka svima i satarazila ruski energetski ucenjivački potencijal. A i Kina na Tursku gleda kao na svetlu tačku svog kopnenog puta, naročito ako Iran upadne u ambis ili Amerikanci tamo postave svoja pravila, pa Peking gubi jednu ozbiljnu rutu, ali dobija Tursku koja je stabilniji, iako skuplji prevoznik. Pekingu uopšte ne smeta turski neoosmanizam dok god vozovi sa robom prolaze bez zastoja, a i oni s radošću očekuju da Turci pokažu srednji prst NATO paktu. Edited 46 minutes ago by Nek grmi jako
Tex_Willer Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago Da li Kurdi unutar Irana žele borbu ili ne? Iracki Kurdi ubedljivo najbolje stoje od svih grupacija Kurda širom bliskog istoka. Sirija im je najkriticnija, Turska vrlo loše stoje, nada za dobijanje bilo čega u Turskoj im je pobeda Chp uz njihovu podršku kako na parlamentarnim, tako i podrška Yavasu/Imamogluu protiv Erdogana na predsednickim izborima. U Iranu koliko sam shvatio nemaju los položaj u smislu represije, ali nemaju ni ustavna zagarantovana prava.
Angelia Posted 53 minutes ago Posted 53 minutes ago 30 minutes ago, Mina D. Harker said: Ovo i jeste klasično nasilništvo, pattern primenjiv na svim nivoima. Od porodičnog nasilja do prijetnji suverenim državama, reći "ne" nasilniku je neprihvatljivo. Svodjenje medjunarodnih odnosa, na ljudske odnose, je pokusaj da se bude relatable, iako te dve stvari veze nemaju. Otprilike ko da mi kazes da ako te napadne medved, reci "ne" nasilniku je neprihvatljivo, i medved je nasilnik. Medjunarodni odnosi su komplexniji, tu sistem ide protiv sistema, I nije jedan um. Uglavnom, osim kod diktatora, a I tu imamo izlazenje iz sistema. Ako primenjujemo takvo razmisljanje, da je pattern primenjiv na svim nivoima, onda zaglavimo u kolektivnoj krivici.
Recommended Posts