Perkos2 Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 26 minutes ago, Klotzen said: Da ali će svaka sledeća biti sve slabija i slabija što će jednom stvarno dovesti do pobune. Jedino što i SAD tone ako ovo bude ponavljao kao Izrael. Neće ostati ništa od njihovog međunarnodnog prestiža. Kad su velike sile brinule za prestiž, rade šta je njima u intetesu, ne haju za druge.
Klotzen Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 15 minutes ago, Perkos2 said: Kad su velike sile brinule za prestiž, rade šta je njima u intetesu, ne haju za druge. Uvek, bez prestiža ne možeš ništa da uradiš na diplomatskom polju a ne možeš za svaku sitnicu da ideš u rat. 1
DJ_Vasa Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 21 minutes ago, Perkos2 said: Kad su velike sile brinule za prestiž, rade šta je njima u intetesu, ne haju za druge. Pobogu, zar nisi čuo za meku moć (soft power)? U nju ulažu i ulagale su sve sile, kao i 'obične' države. 1
Nek grmi jako Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) Unazad nekoliko stranica na ovom topiku, a nedugo pre početka američkog napada, detaljno smo pojasnili kakve su sve vojne mogućnosti i SAD i Irana, iz čega će proisteći i njihove akcije, i sve se to odigralo upravo tako. Nisu nas iznenadili, osim u meri u kojoj je iranski odgovor bio neočekivano smušen i, po kvalitetu realizacije i snazi, znatno ispod onoga što smo videli tokom 12-dnevnog rata sa Izraelom. I taj jaz između vatrene retorike i realnog učinka na terenu je možda i najveće otrežnjenje za režim u Teheranu u poslednjih nekoliko decenija. Jer, ta smušenost nije slučajna, ona je rezultat nekoliko dubokih sistemskih problema koji su isplivali na površinu u najgorem mogućem trenutku po njih. Njihov odgovor delovao je tako nemoćno iz više razloga, a najvažniji je paraliza analize na vrhu. Jer, kada su izgubili apsolutnog lidera i vojne prvake u trenutku dok ih direktno tuku spolja, logično nastaje haos u komandnom lancu, pa svaki general ponaosob počne da razmišlja o tome kako da udari neprijatelja, što iskače iz rutine i postojećih planova, te kako da sačuva svoje resurse za unutrašnju borbu za vlast koja sledi. A sigurno ima i onih koji nisu više sigurni u koga da nišane, to jest da li da izvuku pištolj iz futrole i upere ga u Amerikance, narod koji će izaći na ulice ili sebi u slepoočnicu. Rezultat je pucanje na sve strane kao na svadbi, bez jasne strategije, i trošenje skupih raketa na ciljeve koji nemaju veliki strateški značaj, samo da bi se na državnoj televiziji moglo reći da se nešto preduzelo. Iran je, to sad shvataju i učenici viših razreda osnovne škole, doživeo po ko zna koji put tehnološki i obaveštajni nokaut, a ono što zapravo najviše iznenađuje jeste nivo do kojeg su Amerikanci i Izraelci probušili iranski bezbednosni sistem, pa svako malo mogu da im ubiju koga god požele. Naročiti je spektakl činjenica po kojoj je američkom i izraelskom vrhu pokazan snimak mrtvog Hamneija koji je poslao izraelski agent, što znači da su se oni infiltrirali u najbliže Hamneijevo okruženje koje je jedino imalo mogućnost da vidi telo ajatolaha. I to, naravno, dovodi do logičnog raspleta u kome ljudi u iranskom vrhu više ne veruju ni sopstvenim senkama, jer ako ne možeš da sakriješ lokaciju svog vrhovnog vođe, a ni njegove posmrtne ostatke, kao ni da obezbediš živote ključnih komandanata u prvom satu napada, onda možeš da okačiš sva svoja zvanja i ordenje o klin. Zbog čega su verovatno istinite one pretpostavke da mnogi već pregovaraju sa Amerikancima o nekakvoj mirnoj tranziciji, jer su videli da je dara prevršila meru i kristalno im je jasno da ne mogu da pobede... Ne treba zanemariti ni činjenicu koju nam je ponudio novi statistički podatak, odnosno da su se iranski masovni napadi dronovima i raketama pokazali kao mnogo slabije rešenje u odnosu na neke do tada prihvaćene analize, jer ispaliti 200 projektila od kojih 90% bude oboreno pre nego što vide cilj više i nije nikakva sila. Zato i gledamo taj čudni ples sa gvožđem i čelikom, u kome pucaju dovoljno da zadovolje ultramanjinu kod kuće i svoje proksije, Hamas, Hezbolah i Hute, ali nedovoljno precizno da bi izazvali totalni rat, za koji inače znaju da bi izgubili. Godinama su, zapravo, iranski generali ubeđivali sebe i druge u sopstvenu nepobedivost i superiornu asimetričnu taktiku udarima na sve oko sebe i iz Irana, i pomoću okolnih proksija. Sada, kada su se suočili sa vrhunskom elektronskom i konvencionalnom silom, taj čir je pukao, a iz njega se izlila panika zamaskirana u nekakvu viku i nove jalove pretnje. Iranski režim je, u stvari, od juče u centru savršene geopolitičke oluje, koju smo na ovom mestu već opisali sa pokerom asova koga u svojim rukama drže njegovi protivnici, uz pojedinačno objašnjenje šta svaki as ponaosob predstavlja. Istovremeno se, dakle, suočava sa smenom generacija na vlasti i činjenicom da Kinorusija nije uradila ništa kako bi spasila režim, unutrašnjim pobunama, spoljnom vojnom intervencijom i potpunim sunovratom renomea u regionu, koji će prvi stati u red za finansiranje uklanjanja iranskog režima sve do njegovog poslednjeg atoma. Sledećih nekoliko nedelja će, dakle, odrediti da li će ovakav Iran, kakav poznajemo skoro pola veka, nekako preživeti, što je danas manje verovatno, ili će doći do njegovog postepenog ili nasilnog urušavanja... Što je iz aktuelne perspektive svakako logičniji ishod. A kraj u tom kontekstu znači i - neki novi početak. Edited 3 hours ago by Nek grmi jako 4
djura.net Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago bbc Russian President Vladimir Putin has expressed his condolences over the assassination of Iranian Supreme Leader Ali Khamenei, the Russian state news agency TASS reports. He described Khamenei's death as a "cynical murder that violated all norms of human morality and international law." - The president of Iran, Masoud Pezeshkian, says the assassination of Khamenei is an “open war against Muslims, especially Shiites, in all corners of the world”.
Teleći sač Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Pretpostavljam da ce se ici na prelaznu varijantu da sistem okvirno nastavi da funkcionise u ovom obliku, da mule i dalje budu formalno tu a da sustinski vlast predje u ruke predsednika. Bilo je i ranije sukoba na liniji dva centra moci, pa i u ovom mandatu, a ko zna kakvi se dogovori vode iza kulisa. Znaci vidim mule u nekoj protokolarnoj ulozi, gardu koja ne patrolira ulicama i lovi zene, postepeno otvaranje i prebacivanje akcenta sa onog "islamska" na ono "republika". Drasticna promena tamo preko noci nije moguca, niti je izvestan a relativno veliki broj ljudi (narocito u ruralnim podrucjima) zeli, o povratku na eru šahova da i ne govorimo.
Darth Bane Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 14 hours ago, Nek grmi jako said: Znači, nisu politički motivisana ubistva. Okej, to smo reššili, vidite koliko je lako naći zajednički jezik. Idemo dalje... Imate li zvaničnu statistiku o ubijenima u policijskim akcijama, kao i strukturu ubijenih, odnosno koliko je njih pucalo na policajce, koliko je tu ubica, silovatelja, narkodilera, otmičara... Ili mislite da sopstveni građanin ne može da bude i kriminalac, i diler, i ubica, i silovatelj, i narkoman, i otmičar, i palikuća?! Pa kad ne nađete tu statistiku u kojoj neko u SAD ubija godišnje na hiljade nevinih ljudi, jer je to besmislica i samo služi kako bi se relativizovao zločinački režim u Iranu po principu - svi su isti, onda možete da pogledate stvarnu statistiku na linku https://mappingpoliceviolence.org/ Mi smo o tome elaborirali jos pre vise godina jos na starom forumu b92. Nekoliko hiljada Crnaca godisnje je bilo ubijeno , i to samo po zvanicnim statistikama, postooje slucajevi kad se neka ubistva i ne evidentirju. Plus sto se oni sami medjusobno ubijaju, plus ubistvo Belaca i ostalih, ... koga intresuje nek potrazi na google. Kazem, elaborirano je jos pre nekoliko godina...
Nek grmi jako Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 7 minutes ago, Darth Bane said: Mi smo o tome elaborirali jos pre vise godina jos na starom forumu b92. Nekoliko hiljada Crnaca godisnje je bilo ubijeno , i to samo po zvanicnim statistikama, postooje slucajevi kad se neka ubistva i ne evidentirju. Plus sto se oni sami medjusobno ubijaju, plus ubistvo Belaca i ostalih, ... koga intresuje nek potrazi na google. Kazem, elaborirano je jos pre nekoliko godina... Ko je elaborirao? Šta nam to znači kad vi kažete da je "neko" elaborirao "nešto", i to - "nekada". Jel ima neki link, da ne tražimo na tarabi... Jer, znate kako se ono kaže da nešto piše i na tarabi, pa ne možeš baš da plasiraš u tarabu... Zamislite da vas neko pita da te svoje ideje obrazložite u kafani, ili u kancelariji, na fakultetu... A vi odgovorite - mi smo to elaborirali još na starom forumu b92?! Gledali bi vas malo čudno, zar ne? Ajte, potrudite se da priložite barem nekakav dokaz u smislu argumentacije za to što tvrdite da američka policija pobije par hiljada nevinih ljudi godišnje, da ne bude da vas i ovde čudno posmatramo kao da smo u onoj kafani ili kancelariji iz primera koji sam vam dao. Edited 3 hours ago by Nek grmi jako
Molina23 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Čeka se oštar i nemilosrdan odgovor brata Sija i velikog Vladimira, centralni komitet Briksa neće prećutati ovaj satanističko-cionistički teror! Dogodine u Mičigenu! 3
McLeod Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Ruralne sredine nisu bitne, oni ce u zabitima ziveti kako zive inace, ko zeli da se izbavi iz stega islama ce bezati u gradove. Isto kao kod nas da hipoteticki postoji diktatura koja ce nametati neku otvorenost ka Zapadu i liberalizam ovi u selima bi coktali kao sto sad cokcu ali sustinski ne bi nista uradili jer su navikli da budu pod nekom cizmom. 2
Darth Bane Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, Nek grmi jako said: Ko je elaborirao? Šta nam to znači kad vi kažete da je "neko" elaborirao "nešto", i to - "nekada". Jel ima neki link, da ne tražimo na tarabi... Jer, znate kako se ono kaže da nešto piše i na tarabi, pa ne možeš baš da plasiraš u tarabu... Zamislite da vas neko pita da te svoje ideje obrazložite u kafani, ili u kancelariji, na fakultetu... A vi odgovorite - mi smo to elaborirali još na starom forumu b92?! Gledali bi vas malo čudno, zar ne? Ajte, potrudite se da priložite barem nekakav dokaz u smislu argumentacije za to što tvrdite da američka policija pobije par hiljada nevinih ljudi godišnje, da ne bude da vas i ovde čudno posmatramo kao da smo u onoj kafani ili kancelariji iz primera koji sam vam dao. pa sam si pitao "prianjte otvoreno da navijate za Iran" - ja sam posteno priznao, a ti sad ides u "sitna crevca" , umesto da postujes moju iskrenost, za razliku od drugih koji samo zavlace , te ovo, te ono, a ne smeju da priznaju da u sebi podrzavaju Iran u ovom sukobu. 1
Nek grmi jako Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 14 minutes ago, Darth Bane said: pa sam si pitao "prianjte otvoreno da navijate za Iran" - ja sam posteno priznao, a ti sad ides u "sitna crevca" , umesto da postujes moju iskrenost, za razliku od drugih koji samo zavlace , te ovo, te ono, a ne smeju da priznaju da u sebi podrzavaju Iran u ovom sukobu. Priznajem, preterao sam. Izvinite. U pravu ste kada mi prebacujete nedostatak poštovanja za to što niste tajili kome idu vaše simpatije u ovom sukobu. Imate moj respekt za iskrenost. Edited 2 hours ago by Nek grmi jako 1
Darth Bane Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, Nek grmi jako said: Priznajem, preterao sam. Imate moj respekt za iskrenost. Evo da se i ja ispravim: nije nekoliko hiljada vec nesto preko 1000 godisnje, od toga oko 25 % Afro-amerikanaca, znaci nekoliko stotina. https://campaignzero.org/research/mapping-police-violence-2024-was-the-deadliest-year-for-police-violence/
berti Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Neka im tupave mule daju sve sto traze i vladace 100 godina. Eno im komšije Saudijci. Seku glave svakodnevno, tamo nema ni lj od ljudskih prava. Ali, pametno rade šta im se kaže i mirni su. Ne pišaju uz vetar.
Clash Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Prelistao sam tabloide da vi ne biste morali: Prva vest: Treci svetaki rat, gori Teheran, gori Dubai, sve gori. Ostvaruje se prorocanstco baba Vange i Nostradamusa. Druga vest: Vucic spasao Srbiju i sta Vucic misli o ratu a i sta Vucic misli o svemu ostalom Treca vest: Ko je od sportista i influenserki ostao u Dubaiju i njihove muke uz pregrst slika tiktokerki i instagramusa sa plaze i restorana u Dubaiju uz izjave tipa: Samo sam dosla na odmor da malo izblejim a ovde haos jebote, sudaraju se avioni i rakete, ludilo jebote. 10
djura.net Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago bbc In the Pakistani city of Karachi there were violent clashes outside the US consulate. Hundreds of people joined a protest in solidarity with Iran, and nine people were killed after clashes with police.
DJ_Vasa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Vidim u vestima da vlast u Iranu preuzima trojno vošstvo, tj. savet u kome su predsednik, ministar pravosuđa i neki pop. Ako su ova dvojica pametni i ubede popa da ne luduje, biće dobro.
Don Dusko Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 7 minutes ago, Clash said: Prelistao sam tabloide da vi ne biste morali: Prva vest: Treci svetaki rat, gori Teheran, gori Dubai, sve gori. Ostvaruje se prorocanstco baba Vange i Nostradamusa. Druga vest: Vucic spasao Srbiju i sta Vucic misli o ratu a i sta Vucic misli o svemu ostalom Treca vest: Ko je od sportista i influenserki ostao u Dubaiju i njihove muke uz pregrst slika tiktokerki i instagramusa sa plaze i restorana u Dubaiju uz izjave tipa: Samo sam dosla na odmor da malo izblejim a ovde haos jebote, sudaraju se avioni i rakete, ludilo jebote. Propustio si sledece: "Svet u ratu i nestabilnosti a Srbija u miru:Vucic kljuc stabilnosti zemlje!!!" 3
Dracarys Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Izvinite, ali mi je smešan svaki pomen o ljudskim pravima u Iranu, a Amerika je u otvorenom savezu sa Saudijskom Arabijom i ostalim državama gde su žene skoro pa robovi. 1 1
Nek grmi jako Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 12 minutes ago, Clash said: Prelistao sam tabloide da vi ne biste morali: Prva vest: Treci svetaki rat, gori Teheran, gori Dubai, sve gori. Ostvaruje se prorocanstco baba Vange i Nostradamusa. Druga vest: Vucic spasao Srbiju i sta Vucic misli o ratu a i sta Vucic misli o svemu ostalom Treca vest: Ko je od sportista i influenserki ostao u Dubaiju i njihove muke uz pregrst slika tiktokerki i instagramusa sa plaze i restorana u Dubaiju uz izjave tipa: Samo sam dosla na odmor da malo izblejim a ovde haos jebote, sudaraju se avioni i rakete, ludilo jebote. Ćerka mi sinoć puštala sa Tiktoka naše klinke na radu u Dubaiju. Tačno da se čovek smeje od muke, jer je činjenica da su blizu nekog pogođenog cilja i da nije naivno, a one nemaju pojma šta se događa i da li su došli Nemci sa plastičnim puškama i pištoljima na vodu. 1
Clash Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 6 minutes ago, Nek grmi jako said: Ćerka mi sinoć puštala sa Tiktoka naše klinke na radu u Dubaiju. Tačno da se čovek smeje od muke, jer je činjenica da su blizu nekog pogođenog cilja i da nije naivno, a one nemaju pojma šta se događa i da li su došli Nemci sa plastičnim puškama i pištoljima na vodu. 7
Angelia Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 4 hours ago, Henry Chinaski said: Jedino se slažem o fašističkoj praksi ICE agenata. Kad se slozis sa nekim ko ti izredja misljenja sa kojima se ne slazes, zapitaj se zasto. 1 hour ago, Teleći sač said: Drasticna promena tamo preko noci nije moguca, niti je izvestan a relativno veliki broj ljudi (narocito u ruralnim podrucjima) zeli, o povratku na eru šahova da i ne govorimo. Zasto ne? Ako je moglo 1979te zasto ne danas. Ruralna podrucja ce I dalje decenijama ziveti kako su ziveli, imas primer na Balkanu. Ali urban sredine i drzavna politika mogu da se menjaju
Clash Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ako prihvatimo cinjenicu da moral i medjunarodno pravo oduvek obavezuje samo sirotinju i da za Ligu sampiona vaze nekandruga pravila onda ova doktrina US/Izrael donosi bitnu promenu. Mislim na doktrinu udri zmiju u glavu odmah na pocetku. Izrael je to razradio sa Hamasom i Hezbolahom i sa onim pejdzerima a US nadogradila sa Venecuelom i Iranom. Meni i nije tako lose s obzirom na dosadasnju istoriju, pogotovo kod nas, gde se najidgovorniji izvuku. Mogu misliti kako se osecaju diktatori sirom sveta kad vide sta mogu Iranu koji je bio MVP medju njima. Aj ne mogu reci da sam odusevljen ali nije i da nemam simpatija za ovo. 3
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Pitanje za Saudijsku Arabiju i tamošnja ljudska prava je dobro pitanje koje često potežu kritičari SAD, sve dok u to ne spada ono što po svetu radi Kinorusija, jer onda upadnu u kognitivnu provaliju. I sad, iako je činjenica da su se Saudijci ipak pomakli unapred u odnosu na ljudska prava, makar to bilo selektivno i više kozmetički/ekonomsko nego dubinsko, kao i da ovo danas u Rijadu skoro i da nema blage veze sa onim pre 15 godina, istina je, dakle, da su u međunarodnim odnosima ljudska prava često alat, a ne krajnji cilj. Saudijska Arabija sarađuje sa SAD na polju energetske bezbednosti, borbe protiv terorizma i, što je najvažnije, održavanja regionalne ravnoteže. Za SAD, Saudijci su predvidljivi autokrata koji ne želi da sruši svetski poredak, već da u njemu profitira. I Iran je to isto bio za SAD do revolucije, pa čak i nešto minimalno kasnije, dok režimska ideologija nije postala direktno usmerena protiv prisustva SAD na Bliskom istoku. Zato SAD koriste pitanje ljudskih prava kao moralno opravdanje za pritisak i promenu režima, dok kod Saudijaca te iste probleme rešavaju tihom diplomatijom iza zatvorenih vrata. Razlika je, osim činjenice da Rijad, Džeda ili Medina izgledaju kao svemirski brod u odnosu na Teheran, a da i ne pominjemo iranske gradove u kojima i danas mogu da se snimaju filmovi o Indijani Džonsu bez dodatne scenografije, i u tome što Saudijska Arabija kupuje američko oružje i investira milijarde u američku ekonomiju, pa kada Rijad prekrši ljudska prava, SAD se nađu u problemu... Odnosno, kako osuditi čin, a ne izgubiti ključnog kupca oružja i saveznika protiv Irana? Kod Irana taj problem ne postoji i svako kršenje ljudskih prava u Teheranu je kec na deset za Vašington da pojača sankcije i izolaciju. Jer, SAD vide Iran kao egzistencijalnu pretnju svom poretku zbog nuklearnog programa i podrške grupama poput Hamasa, Hezbolaha i Huta. Saudijska Arabija, s druge strane, ne pokušava da izveze revoluciju koja bi srušila američke interese. Zato se Saudijcima gleda kroz prste... I zato Saudijci dobijaju tihu diplomatiju, a Iran bombe i sankcije... Ne zato što su bolji ljudi, već zato što ne prete da će spaliti kuću u kojoj svi žive. Oni su deo sistema kao autokratija koja se modernizuje i prilagođava zapadnim standardima, makar i nedovoljno brzo, dok Iran pokušava da taj sistem spali, pa da svi na Bliskom istoku budu kao i iranski režim. Edited 1 hour ago by Nek grmi jako 4
MeanMachine Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 21 minutes ago, Angelia said: Zasto ne? Ako je moglo 1979te zasto ne danas. Ruralna podrucja ce I dalje decenijama ziveti kako su ziveli, imas primer na Balkanu. Ali urban sredine i drzavna politika mogu da se menjaju Zato sto sah je 1979 imao smesnu podrsku u narodu, cak ni prozapadni deo drustva ga vise nije hteo. Mule su odlicno analizirale sta je saha kostalo vlasti i rade sve da im se to ne desi. Islamska republikanska garda je prakticno drzava u drzavi a nije joj glavni posao da unisti sotone vec da stiti rezim. Ruralni krajevi su njihovi i odatle imaju spremne da biju ove sto se bune. U gradovima stoje slabije i naravno u mestima koja nisu iransko stanovnistvo ali to sve nije dovoljno da rezim padne. Pri tome rezim ako krene da pada povucice region sa sobom. Komsijama ce da polupaju naftne terminale. Izrael mogu da gadjaju hemijskim i radioaktivnim bojevim glavama. Jednostavno ako Trump sad ne srusi rezim ovim napadima, morace da izvrsi invaziju na Iran, pri tome Irak nece to prihvatiti dakle morace da okupira i Irak. On ocigledno ne shvata sa takvim likovima ima posla. To nisu neki diktatatori ko Maduro pa i Putin, ovo su religiozni fanatici.
Recommended Posts