Klotzen Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago SAD ne blokira Ormuski moreuz nego Iran. Njihovi brodovi su na liniji između Pakistana i Omana i tu čekaju brodove koji pristižu iz tog pravca ili idu u pravcu Irana.
Angelia Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 1 hour ago, djura.net said: bbc Ship tracking data analysed by BBC Verify shows four Iran-linked ships have crossed the Strait of Hormuz despite Washington’s naval blockade beginning. Nedovoljno blokira?
djura.net Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 34 minutes ago, Angelia said: Nedovoljno blokira? Nisam siguran da razumem pitanje?
Helena Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago Ekonomski terorizam je nov pojam koji sam čula, valjda je Vans izrekao tu mudroliju
Angelia Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 45 minutes ago, djura.net said: Nisam siguran da razumem pitanje? Sorry, na brzinu napisano, jel sad prituzba da nedovoljno blokira moreuz? Posto su neki brodovi prosli. Iskreno, ni ja vise ne razumem kritiku, kad preti rezimu, ide "qq lele ludak" kad to ne uradi onda je TACO, tako da mi vise nije jasno ko se na sta zali.
djura.net Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 36 minutes ago, Angelia said: tako da mi vise nije jasno ko se na sta zali. Razlicitih ljudi, razlicite ideje, razlicite zalbe i, naravno, razlicita misljenja. Tesko je ocekivati da ljudi na nekom online forumu imaju ista misljenja, ali verujem da svako stoji iza onoga sto kaze. U konkretnom slucaju meni najvise smeta to sto posle 'pompeznih' najava na terenu imamo nesto drugo. Jer za razliku od Angelie i Djure sa foruma, izjave predsednika ili drzavnih zvanicnika trebaju da budu utemeljene u stvarnosti. Sve ostalo dovodi do nepoverenja i 'mlacenja prazne slame', cisto da nam prodje vreme. A ako nesto nisi u stanju da uradis onako kako si se javno obavezao da hoces, onda nemoj da se cudis sto ljudi ne postuju niti zele tvoje drustvo. 1
djole Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 5 hours ago, Darko said: Proseravanje Iranskih terorista. Brod je iz pošao iz UAE, ne iz Irana. Tacno, ali je u pitanju tanker pod sankcijama SAD zato sto se zna da redovno prenosi iransku naftu. Bice zanimljivo sta ce uraditi kineski tankeri koji treba da prevoze iransku naftu. To mozda necemo saznati skoro jer je Iran dosta nafte izbacio van moreuza pre i u u prvim danima rata tako da imaju odredjenu zalihu koju mogu da prodaju, WSJ pominje do jula. Ovo je svakako potez koji stavlja pritisak na Iran i tera ih ili na eskalaciju ili da se povinuju zahtevima SAD. Pitanje je naravno ko ce prvi trepnuti, da li ce prvo Iranu ponestati finansija za ovaj rat ili ce svetske berze reagovati ranije i naterati Trampa da se po ko zna koji put povuce. Trenutno su cene nafte na finansijskim trzistima poprilicno umerene imajuci u vidu koliko je smanjen ne samo transport iz zaliva nego i sama proizvodnja - danas su WTI futuresi za maj pali na 95 dolara po barelu, dok se na fizickom trzistu za "trenutnu isporuku" cena krece oko 150 dolara po barelu. Ovo je ogromna razlika i ukoliko do resenja ne dodje brzo, neminovno je da cena futuresa isprati cenu na fizickom trzistu. Ocigledno su zahtevi koji se ticu obogacivanja uranijuma stvar oko koje se lome koplja i gde SAD nece popustiti. S druge strane, IRGC zna da su bivsi onog trenutka kada se Iran toga odrekne. Da li ce to biti sa mesec, 6 meseci, godinu ili dve, da li ce biti sklonjeni spolja ili iznutra, nebitno je, bez pretnje od nuklearnog oruzja nemaju aduta. Tako da mislim da je zahtev za obustavu obogacivanja uranijuma manje vise jednak promeni rezima.
Recommended Posts