nemanjaol Posted yesterday at 04:14 PM Posted yesterday at 04:14 PM Ovo je tema koju hoću već duže vremena da pokrenem. Nadam se da moderacija neće zameriti, i mislim da treba da stoji kao posebna tema, pošto mi je ideja da ovo ne posmatramo samo kao pojavu u sklopu dnevno političkih tema, već kroz širi pogled. A i da ostane kao neki zapis kome se možemo vraćati. Migracije su bez sumnje jedna od glavnih političkih tema u zapadnom svetu u poslednjih 10-15 godina. U EU desni populizam u velikoj meri jaše na jakom anti migrantskom narativu. Isto je i u UK, a vidimo tek šta se sada dešava u SAD gde Tramp kroz borbu protiv ilegalne imigracije učvršćuje moć autoritarnog sistema koji gradi. Sa određenim zakašnjenjem ova tema konačno stiže i u Srbiju gde imamo sve veći broj stranih radnika, pretežno iz Azije, ali i iz Afrike koji rade nisko kvalifikovane i nisko plaćene poslove, kao i dolazak velikog broja Rusa čije prisustvo se makar u Beogradu veoma vidi i oseća. Anti migrantski naboj u Srbiji je tu i kuva već neko vreme, i mislim da konačni proboj u apsolutni mainstream srpskog interneta doživljava sa onom lažnom vesti o 100.000 Ganaca koji će doći da žive i rade u Srbiji. E sad, zašto bih voleo da baš imamo posebnu temu o tome. Moj stav prema migracijama je da je to uglavnom dobra stvar i vrlo je u skladu sa nekim standardnim progresivnim pogledom na to pitanje. Mislim da domaća kultura ne biva uništena već obogaćena susretima sa drugim i drugačijim. Mogu pomoći privredi, pogotovo kada postoji deficit određenih radničkih profila, mada mislim da bi tu državna politika trebalo da gleda na dolazak nsko kvalifikovane radne snage kao poslednji alat koji treba iskoristiti. Bogatiji slojevi i visokokvalifikovani radnici nesumljivo doprinose razvoju zemlje. To se vidi npr po ugostiteljskom sektoru u Beogradu i renesansi koju doživljava sa dolaskom Rusa, gde su sada konačno i naši ugostitelji počeli malo da uče od njih. Ali je vidljivo i u drugim sektorima, npr startap scena i AI ekosistem je dosta dobio dolaskom bogatih IT Rusa. Ne znam koliko je poznato da jedan od vodećih AI startapa (Perplexity) ima razvojni centar u BG, koji vodi naravno Rus. Kao što je i sam Beograd dosta dobio tamo negde 2021. kada je zbog blagih kovid politika (sa kojima se nisam slagao) dosta digitalnih nomada došlo u grad, a neki su i ostali i napravili veze koje su kasnije doprinele dolasku nekih firmi ovde. Na kraju krajeva, svi smo mi ljudi i verujem da oni koji dolaze ovde dolaze u potrazi za boljim životom, kao što su i mnogi naši otišli, i da žele samo da rade i da sebi stvore neke bolje uslove. Ali lako je meni kao obrazovanom pripadniku srednje klase koji živi u Beogradu da imam ovakav stav. Migracije sa sobom definitivno donose i promene, a niko ne voli da se nešto na šta su navikli menja. Prigradska naselja Beograda sada imaju relativno velike populacije migranata koji tu žive. Letos sam nešto bio u Grockoj i videli smo na ulici grupicu od 5-6 Indijaca koji se šetaju, nisu radili ništa loše, ali to je sada neka nova slika koju ranije nisi mogao da vidiš. Ljudi koji su došli imaju drugačiju kulturu koja nam nekad smeta. Od nadmenih Rusa koji sa babom na pijaci hoće da pričaju samo na ruskom, do Kineza koji pljuju po ulici. Ne može se poreći i da neke metropole na Zapadu imaju skoro pa no-go zone gde operišu bande sačinjene u najvećem broju od migrantskih populacija. Pišem sve ovo pošto mislim da je vrlo pogrešno svaku brigu povezanu sa migracijama otpisati na rasizam ili ksenofobiju i nalepiti etiketu rasiste na svakog ko ima određene komentare ili brigu zbog te promene koja se nesumnjivo dešava. Siguran sam da i na ovom forumu ima onih koji nisu oduševljeni migracijama i voleo bih da na ovoj temi napravimo neki safe space gde će o tim stvarima moći otvoreno da se priča. Nećemo mi ovde doći do nekih definitivnih odgovora, ali mislim da možemo da otvorimo malo svoje vidike i razumemo kako druga strana razmišlja. Pogotovo što je ignorisanje ovog problema vrlo loš put koji može da stvori pogodno tle za rast ekstremizma i desnih ideologija. Mislim da je Srbija posebno ranjiva na to, koliko god ljudi ovde voleli da citiraju onu studiju koja pokazuje da su Srbi među najmanje rasističkim narodnima na svetu, jednostavno znamo, a sada već i vidimo da to nije slučaj. Nadam se da nisam previše udavio sa uvodničkim postom i nadam se da će i drugi podeliti šta misle. 5 1
Tex_Willer Posted yesterday at 04:44 PM Posted yesterday at 04:44 PM Ja sam bio sličnog mišljenja, dok se sam nisam uverio kakav je način života u siromašnim delovima Azije( verovatno je i Afrika slična). Nažalost ljudi su vrlo napadni, kultura je baš na niskim granama( a mi smo za Evropu ruina u tim smislu), mentalitet je baš onako sibicarski, da se preživi razne mahinacije se rade, takodje napadni su kad žele nešto da uvale, a verujem da devojkama nije prijatna ta energija koju oni donose. Naravno to je deo nacije( nisu sigurno svi takvi), Evropi su oni problem jer su na socijali u velikoj meri( kod nas to nebi bio slučaj), onaj koji hoće da radi jeste dobrodošao, ali rekao bi uz cesljanje dosijea, ne sme svako baš uci u zemlju. Težak život generacijama ih je oblikovao da ne prezaju od ničega, dok boja kože i ostale rasisticka sranja nebi trebali biti predmet rasprave. Kad ovo sve pišem mislim pre svega na Nepal, Banglades i taj pojas Azije. Npr Iranci bi nam odlično legli, to je top narod, bliži su nam i kulturi( kao i geografski), dok i Sirijci su odlični ljudi, pogotovo karakterno.
nemanjaol Posted yesterday at 05:23 PM Author Posted yesterday at 05:23 PM 34 minutes ago, Tex_Willer said: Ja sam bio sličnog mišljenja, dok se sam nisam uverio kakav je način života u siromašnim delovima Azije( verovatno je i Afrika slična). Nažalost ljudi su vrlo napadni, kultura je baš na niskim granama( a mi smo za Evropu ruina u tim smislu), mentalitet je baš onako sibicarski, da se preživi razne mahinacije se rade, takodje napadni su kad žele nešto da uvale, a verujem da devojkama nije prijatna ta energija koju oni donose. Naravno to je deo nacije( nisu sigurno svi takvi), Evropi su oni problem jer su na socijali u velikoj meri( kod nas to nebi bio slučaj), onaj koji hoće da radi jeste dobrodošao, ali rekao bi uz cesljanje dosijea, ne sme svako baš uci u zemlju. Težak život generacijama ih je oblikovao da ne prezaju od ničega, dok boja kože i ostale rasisticka sranja nebi trebali biti predmet rasprave. Kad ovo sve pišem mislim pre svega na Nepal, Banglades i taj pojas Azije. Npr Iranci bi nam odlično legli, to je top narod, bliži su nam i kulturi( kao i geografski), dok i Sirijci su odlični ljudi, pogotovo karakterno. Ako racunamo da ce migracija svakako biti na dalje, sta bi onda bile neke politike koje bi mogle da osiguraju bolju integraciju (da ne kazem asimilaciju)? Ne znam inace kakve sve imigracione politike i pravila postoje i kako su druge drzave to pitanje resavale. Meni deluje da bi jedna od prvih stvari trebalo biti sprecavanje getoizacije. Sto bi kod nas posebno moglo biti izrazeno ako su tacne one price da agencije koje dovode radnike bukvalno prave spavaonice sa losim uslovima gde spavaju desetine ljudi
Tex_Willer Posted yesterday at 05:35 PM Posted yesterday at 05:35 PM 1 minute ago, nemanjaol said: Ako racunamo da ce migracija svakako biti na dalje, sta bi onda bile neke politike koje bi mogle da osiguraju bolju integraciju (da ne kazem asimilaciju)? Ne znam inace kakve sve imigracione politike i pravila postoje i kako su druge drzave to pitanje resavale. Meni deluje da bi jedna od prvih stvari trebalo biti sprecavanje getoizacije. Sto bi kod nas posebno moglo biti izrazeno ako su tacne one price da agencije koje dovode radnike bukvalno prave spavaonice sa losim uslovima gde spavaju desetine ljudi Ljudi vrlo teško žive, većina njih jeste navikla na skucenost, ali u Evropi tako da neko živi kao sardina je baš sramota. Kod Indjije postoji jedna farma svinja, pola radnika su stranci, govna im plaćaju samo 60k u 2026g za težak posao, dok naši radnici imaju 90-100k za isti posao. Jebiga I oni to osete, takodje pogledi prema njima su problem, osobe koje lično poznajem nisu problem, u očima im vidim dobrotu, iskrenost i pre svega želju da odu iz Srb. Problem je što 1 od 50 može praviti sranja i ostalih 49 odmah se targetiraju, a nažalost imaju predispozicije da na sve nacine prežive, dosta tih načina su nelegalni naravno. 3
Eddard Posted yesterday at 06:23 PM Posted yesterday at 06:23 PM 46 minutes ago, nemanjaol said: Meni deluje da bi jedna od prvih stvari trebalo biti sprecavanje getoizacije Odlična tema, hvala što si je otvorio, i meni je par puta padalo na pamet da pokrenem, istina u globalnom smislu, ali i ovo je dobar početak. Za početak, ovo citirano - to je nažalost neminovnost. U svim državama zapadne Evrope je to problem, biće i u Srbiji. Čak i među visokoobrazovanim kadrom postoji težnja da se druže sa "svojima", ali to nije getoizacija. Ona pogađa uglavnom one koje si i pomenuo u prvom postu. I za to još uvek nema rešenja u praksi. Ogroman problem integracije u nativno društvo. I lično, mislim da su kulturološke razlike toliko velike, da ih taj nižeobrazovani deo imigranata iz istočnjačkih društava nikad neće prevazići. Čak i ovde, većina njih ide na posao na kojem rade sa drugim strancima, vrate se kući u stanove u zgradama koje su pretežno naseljene strancima i to im je život. Deca im se druže sa decom iste kulturološke pozadine, itd, itd... Nevertheless, imigracija je nepovratan i nezaustavljiv proces.
DameTime Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Super tema @nemanjaol, hvala ti. Nemam sad vremena da pišem detaljnije mišljenje. Ali ukratko, nemam ništa protiv migranata ili imigranata, u kulturološkom smislu ili sa predrasudama karakterističnim za ovo podneblje, "došli su da nam otmu zemlju" ili "silovaće nam žene", iza kojih se najčešće kriju rasizam i šovinizam. Protiv sam ovakvog načina imigracije, gde su ljudi iz Bangladeša, Nepala, Pakistana dovedeni kao jeftina radna snaga (kao što smo i mi (bili) negde, znam). Bedno su plaćeni, iz nekih priča i bedno tretirani, u Bg-u čak primećujem kako ih neki ljudi posmatraju. Jednostavno, sve to mi je ružno i tužno. Spoiler Da, Eddarde, Disney-komunizam, pusti me
nemanjaol Posted 23 hours ago Author Posted 23 hours ago (edited) 39 minutes ago, Eddard said: Odlična tema, hvala što si je otvorio, i meni je par puta padalo na pamet da pokrenem, istina u globalnom smislu, ali i ovo je dobar početak. Za početak, ovo citirano - to je nažalost neminovnost. U svim državama zapadne Evrope je to problem, biće i u Srbiji. Čak i među visokoobrazovanim kadrom postoji težnja da se druže sa "svojima", ali to nije getoizacija. Ona pogađa uglavnom one koje si i pomenuo u prvom postu. I za to još uvek nema rešenja u praksi. Ogroman problem integracije u nativno društvo. I lično, mislim da su kulturološke razlike toliko velike, da ih taj nižeobrazovani deo imigranata iz istočnjačkih društava nikad neće prevazići. Čak i ovde, većina njih ide na posao na kojem rade sa drugim strancima, vrate se kući u stanove u zgradama koje su pretežno naseljene strancima i to im je život. Deca im se druže sa decom iste kulturološke pozadine, itd, itd... Nevertheless, imigracija je nepovratan i nezaustavljiv proces. Mozda je u neku ruku neminovnost, ali da li i tu mozda postoji neki spektar? Na koji nacin je Amerika npr napravila melting pot, da li se iz toga nesto moze nauciti? Da li postoji razlika izmedju zapadne Evrope i Srbije kada pricamo o migrantima koji dolaze iz manje razvijenih zemalja. Da li smo na neki nacin kulturoloski blizi? Imao sam prilike par puta da razgovaram sa ljudima koji dolaze sa globalnog juga, ali sada zive u Nemackoj ili Holandiji. Ok to su ponovo obrazovane osobe sa dobrim poslovima, ali kroz razgovor smo skontali koliko je nasa kultura ovde slicnija njihovoj, posebno u poredjenju sa Holandjanima npr 😄 Mozda je naivno, ali mozda i ne mora nase iskustvo i prica sa migracijama u Srbiji da bude skroz ista kao prica na Zapadu Edited 23 hours ago by nemanjaol
Eddard Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago To jeste sigurno, po mentalitetu jesmo im bliži nego Nemci, Skandinavci, Holanđani. To može da bude prednost. Ali bojim se da Srbija mora prvo da prođe kroz ono kroz šta su zapadna društva već prošla, a to je početna ksenofobija i prihvatanje nove realnosti, da ne gledamo tamnoputog čoveka na ulici kao osmo svetsko čudo. Pogotovo u malim sredinama. Amerika nije imala nativno stanovništvu u koje je neko morao da se integriše, pa je u startu bila zemlja gde su svi bili stranci. Ne možeš da porediš te dve situacije. Doduše evo vidiš i sad da i tamo nije baš bajno. 2
Darko Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago 7 hours ago, Eddard said: Amerika nije imala nativno stanovništvu u koje je neko morao da se integriše ... Rasistički kapitalistički imperijalisto 😝 Zezanje na stranu, sjajna tema, hvala na otvaranju @nemanjaol.
Arsenije Pesic Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Meni je padalo na pamet da negde pišem o Kinezima u Boru, ali sve nešto nemam vremena, ili računam to će više da bude blog nego tema za forum i tako nikad nisam pokrenuo to. Ovo bi možda bilo zgodno mesto, mada je u startu pitanje da li su Kinezi u Boru migranti ili kolonizatori ali definitivno je sa njima drugačija priča nego sa ostalima. Uglavnom, ima tu milion aspekata, od toga kako ih tretiraju domaće institucije, preko socioloških, kulturoloških, ekonomskih, ekoloških...I svi su oni jako zanimljivi i dosta govore i o Kinezima i o domaćima. Za početak samo nekoliko informacija. Za Bor i Majdanpek izdato je preko 20.000 radnih viza. Nisu svi u isto vreme tu, i niko, bar što se tiče domaćih institucija, ne zna podatak koliko ih je recimo ovog trenutka tu, ali procene se kreću negde oko brojke od desetak hiljada u svakom trenutku. Da bi stvari stavili u kontekst, Bor ima četrdesetak hiljada stanovnika zajedno sa okolnim naseljima, Majdanpek nešto preko šest hiljada. Kinezi dolaze u ovaj kraj da bi radili u dve rudarske kompanije koje drži kineski Zijin, kao i u velikom broju kineskih podizvođačkih firmi koje Zijin angažuje. U većim podizvođačkim firmama, koje se uglavnom bave građevinskom, rudarskom i mašinskom industrijom, radi i najveći broj Kineza. I najveći broj njih je za ostatak sveta nevidljiv, jer žive u radničkim kontejnerskim naseljima koja niču odmah uz rudarske objekte, tj. uz njihova radna mesta i najvećem broju njih je zabranjen izlazak iz tog kruga. Zabranjen od strane Kineza. Tako da se po gradu slobodno šeta par stotina Kineza, to su oni koji rade u Zijinu ili nekim manjim izvođačkim firmama, dakle uglavnom inženjeri ili vlasnici nekih privatnih biznisa. Da ne trpam mnogo u jedan post, ako bude interesovanja mogu detaljnije o svim aspektima koje sam nabrajao gore. Za početak mogu još i to da kažem, što se mene tiče, upoznao sam i poslovno sarađujem sa više desetina Kineza, možda i blizu stotinak. Sa nekima se družim, odem na piće ili večeru, dolaze mi u kuću, a neki mi idu na pimpeka i tako. Ja sam valjda operisan od toga da mi rasa, nacija, seksualno, versko opredeljenje itd znače išta u životu, tako da, što se tiče lične interakcije, meni baš ništa posebno ne znači da li je neko Kinez ili lokalac. 5
Don Dusko Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 21 minutes ago, Arsenije Pesic said: ako bude interesovanja mogu detaljnije o svim aspektima koje sam nabrajao gore 1
Stiletto Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 40 minutes ago, Arsenije Pesic said: ako bude interesovanja 2
Recommended Posts