Jump to content

PRIMA - beginning of an era (KKCZ 2025/26)

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, NMX said:

Ne slažem se da ova ekipa ne može da igra dobru odbranu. Verujem da su ovi mišići i fizikalije nabacani baš da bi se pokrpile prošlogodišnje rupetine na svim pozicijama. Zašto ekipa odbranu ne pipa, mora samo i jedino Saša da odgovori.

Ne igra se odbrana (samo) fizikalijama, treba imati i IQ, awareness, fundamente, koncentraciju, anticipaciju, želju... To što Čima Moneke može da se zaleti na obruč i završi uz kontakt i što Ebuka Izundu može da uhvati lob dodavanje i moćno zakuca ne znači apsolutno ništa na drugoj strani terena, oni imaju po 30 godina i odbranu jednostavno ne umeju da igraju. I to su dva igrača koji zapravo imaju fizikalije, daleko od toga da je ova ekipa puna nekih sjajnih atleta kako se to često potencira. 

• Like 21
Posted
7 minutes ago, MarioKempes said:

Slažem se, i meni je ta opcija draža (da swingman ili krilo bude PoA), samo mislim da smo za sledeću sezonu sebi već vezali ruke po tom pitanju. 

Imamo Dobrića i Đurišića sa ugovorima, uz to i Kalinića sa +1 (ok, možda ne bude aktivirana), a tu je i Nvora. Niko od njih nije ni makar solidan u onome što nam odbrambeno treba, a tek nije elitan. Sve i da Nvora ne ostane verujem da će mu zamena biti neki, pre svega, dobar napadač. Tako da, bojim se ništa od pritiskanja ball handlera sa pozicije krila.

Zato sam ono pisao za plejmejkere, tu nemamo na ugovoru nijednog, možemo da oformimo par koji nam najviše odgovara, tj. da pokrije najviše nedostajućih stvari. Ako budemo umeli, naravno.

Kodija poštujem i zahvalan sam mu na svemu, sjajan tip, ali ako ga ostavimo kao glavnog organizatora (uz pretpostavku da ostali nosioci sa aktivnim ugovorima ostaju), pa ga još i debelo platimo kako ga ne bi odveo neki Oli, onda tu nema zakrpe koja može da opravi celu ekipu - pucali smo sebi u nogu još i pre leta.

Ima mesta na "poziciji" Kalinica tj. novi dobar POA defanzivac dolazi da preuzme ovugodisnju ulogu Kalinica, ovugodisnju ulogu Davidovca preuzima Kalinic, a Davidovcu da se ne produzi ugovor. Ako mi imamo +1 kod Rivera ili ako mozemo da nadjemo novi klub za njega, onda i tu ne bi bilo lose da dodje novi centar jer ne moze se planirati sa Bolombojem za ulogu vecu od 15 minuta, a onda nam 25+ igraju Izundu i Rivero koji ne mogu nista da odbrane. Ako kod jednog novog pleja i zamene za Kodija ubodimo takodje bar jednog dobrog defanzivca, onda defanzivno vec mnogo bolje stojimo za narednu sezonu, a samo malo bi izgubili u napadu (ako uopste). 

Posted (edited)
1 hour ago, NMX said:

Sezona je period od prve do poslednje utakmice. Sad to što nama odgovara da pričamo o dve užas utakmice zbog kojijh smo šutnuli Sfera, 7 top utakmica zbog kojih idemo na F4 ili ostatka sezone gde imamo negativan skor uključujući i poraze o kojima pričaš, to je druga stvar. Sve to zajedno čini jednu sezonu. Eno Fener od ponora preko zagarantovanog prvog mesta do bitke za prednost domaćeg terena u PO.

Plej of i ABA jesu uspešna sezona i svakako bolja od prošle. 

Ne mesaj teze, nije Sfero smenjen samo zbog 2 lose utakmice nego i zbog eliminacije od Spartaka i pada u formi nakon kupa.

Plej of i plej in nisu isto, a u Aba stojimo lose. Ukoliko udjemo u plej of i osvojimo Abu to bi bila druga prica.

Dogovori se sa sobom, u jednom postu ga branis, a u drugom pises da moze da ide.

Edited by Cavani
  • Like 2
Posted
8 minutes ago, Guru said:

Ne igra se odbrana (samo) fizikalijama, treba imati i IQ, awareness, fundamente, koncentraciju, anticipaciju, želju... To što Čima Moneke može da se zaleti na obruč i završi uz kontakt i što Ebuka Izundu može da uhvati lob dodavanje i moćno zakuca ne znači apsolutno ništa na drugoj strani terena, oni imaju po 30 godina i odbranu jednostavno ne umeju da igraju. I to su dva igrača koji zapravo imaju fizikalije, daleko od toga da je ova ekipa puna nekih sjajnih atleta kako se to često potencira. 

Dok je roster bio sastavljen vecinski od "mrtvih belaca" falilo je fizikalija, sad kad imamo fizikalija fali nam IQ. Ko ce nam ugoditi. 

Ali slazem se, to sto ove sezone imamo vise misicavih tela (no homo) nego inace ocigledno ne znaci da smo automatski bolja defanzivna ekipa. 

• Like 1
Posted (edited)

Mišićava tela nisu (uvek) isto što i dobre košarkaške fizikalije, te dve stvari se često mešaju. Može da bude, ali ne mora.

Edited by MarioKempes
  • Like 5
Posted

Raspon ruku, ŠAKE, fleksibilnost kukova, hand-eye koordinacija, sposobnost da usporiš/ubrzaš, pa onda i ove flashy stvari tipa odraz, prvi korak itd. 

• Like 7
  • Thanks 1
Posted (edited)

Овде кад неко нешто напише, људи крену да понављају без икаквог размишљања. Није тачно да је овај тим без шута са четворке, Семи кроз целу каријеру има одличне проценте с дистанце. Човек је на каријерном нивоу у евролиги на 43,1%, тешко је у Европи наћи бољег шутера на тој позицији. Осим тога и Чима у последње време шутира одлично за три поена, а на нивоу целе сезоне је 35%, што је више него солидно за крилног центра који има гомилу других квалитета и није класичан шутер. Буквално измишљате проблем у нападу који не постоји.

Проблеми овог тима су очигледни: плејмејкер без замене и поузданог шута, непостојање одбране и ротација ”да се нико не наљути” (Нвора је синоћ дао 15 поена у прва 4 минута утакмице, па до краја није постигао ниједан једини поен, јер му је тренер убио моментум). 

Edited by Вујке
  • Like 5
Posted
37 minutes ago, perikle said:

Kakva je situacija sa Bolombojem i Monekeom? Nisam gledao poslednju cetvrtinu jel neko ulazio od njih?

Receno je od strane forumasa da mora da se skrati roster, chima i joel ce poslusati i nece igrati do kraja sezone.
Salu na stranu  Moneke je valjda dobro, igrao je cetvrtu cetvrtinu a za Bolomboja jos ne znamo nista, al izgledalo je bolno kad sam gledao kako je izvrnuo zglob

Posted
2 minutes ago, Вујке said:

Овде кад неко нешто напише, људи крену да понављају без икаквог размишљања. Није тачно да је овај тим без шута са четворке, Семи кроз целу каријеру има одличне проценте с дистанце. Човек је на каријерном нивоу у евролиги на 43,1, тешко је у Европи наћи бољег шутера на четворци. Осим тога и Чима у последње време шутира одлично за три поена, а на нивоу целе сезоне је 35%, што је више него солидно за крилног центра који има гомилу других квалитета и није класичан шутер. Буквално измишљате проблем у нападу који не постоји.

Moneke je u EL karijeri na 32.2% za tri i 0.77 pogođenih po meču i ne ume da šutne catch and shoot trojku, a on igra 27 mpg na poziciji 4. Naravno da je to ogroman problem za spejsing i fluidnost pozicionog napada i da bi isti bili bolji sa klasičnom streč četvorkom (sa kojom bi pak neki drugi elementi bili slabiji).

• Like 2
Posted
15 minutes ago, Вујке said:

Овде кад неко нешто напише, људи крену да понављају без икаквог размишљања. Није тачно да је овај тим без шута са четворке, Семи кроз целу каријеру има одличне проценте с дистанце. Човек је на каријерном нивоу у евролиги на 43,1%, тешко је у Европи наћи бољег шутера на тој позицији. Осим тога и Чима у последње време шутира одлично за три поена, а на нивоу целе сезоне је 35%, што је више него солидно за крилног центра који има гомилу других квалитета и није класичан шутер. Буквално измишљате проблем у нападу који не постоји.

Проблеми овог тима су очигледни: плејмејкер без замене и поузданог шута, непостојање одбране и ротација ”да се нико не наљути” (Нвора је синоћ дао 15 поена у прва 4 минута утакмице, па до краја није постигао ниједан једини поен, јер му је тренер убио моментум). 

Koliko trojki po utakmici uzimaju nase cetvorke i koliko pogadjaju?

Posted (edited)
10 minutes ago, Guru said:

Moneke je u EL karijeri na 32.2% za tri i 0.77 pogođenih po meču i ne ume da šutne catch and shoot trojku, a on igra 27 mpg na poziciji 4. Naravno da je to ogroman problem za spejsing i fluidnost pozicionog napada i da bi isti bili bolji sa klasičnom streč četvorkom (sa kojom bi pak neki drugi elementi bili slabiji).

Прва сезона у Басконији је био на 35%, колико има и сада код нас. Али није ни важно, суштина је да је то буквално 17. на листи концептуалних проблема овог тима. Не видим потребу да се о томе пише у делу сезоне где Чима шутира за три одлично... Синоћ је био на 50% уз две погођене, у прошлом мечу на 100% уз три погођене. 

Edited by Вујке
Posted
11 minutes ago, Phobia said:

Receno je od strane forumasa da mora da se skrati roster, chima i joel ce poslusati i nece igrati do kraja sezone.
Salu na stranu  Moneke je valjda dobro, igrao je cetvrtu cetvrtinu a za Bolomboja jos ne znamo nista, al izgledalo je bolno kad sam gledao kako je izvrnuo zglob

valjda ce se oporaviti do polu finala sa partizanom u aba ligi

• Tuzno 2
Posted (edited)
22 minutes ago, Вујке said:

Осим тога и Чима у последње време шутира одлично за три поена, а на нивоу целе сезоне је 35%, што је више него солидно за крилног центра који има гомилу других квалитета и није класичан шутер. Буквално измишљате проблем у нападу који не постоји.

Nije problem (samo) Čimin procenat za 3, nego što on koncepcijski nije igrač koji širi reket. I kad šutira trojku to je uvek iz driblinga, a rekao bih da mu mnogo više prija kad ima prazan reket i napada ga licem, da mu je to napadački forte. 

I pored svega, nije problem takav igrač sam po sebi, nego je nezgodno kad su s njim u petorci Izundu ili Bolomboj ili Rivero koji takođe ne šire, a na pleju Kodi - isto nikakva pretnja u šutu. E, onda nam napad štuca, pa zavisimo od improvizacije Batlera ili Nvore.

To i jeste jedan od razloga zašto implementator dosta koristi Odželeja (jedini centar koji širi reket i ostavlja prostor Čimi) na pet, a ne samo zato što ima fetiš na small ball.

Edited by MarioKempes
  • Like 2
Posted
44 minutes ago, Cavani said:

Ne mesaj teze, nije Sfero smenjen samo zbog 2 lose utakmice nego i zbog eliminacije od Spartaka i pada u formi nakon kupa.

Plej of i plej in nisu isto, a u Aba stojimo lose. Ukoliko udjemo u plej of i osvojimo Abu to bi bila druga prica.

Dogovori se sa sobom, u jednom postu ga branis, a u drugom pises da moze da ide.

Nadovezao si se na post u kome stoji da je ova sezona ako se udje u PO i uzme ABA bolja od prosle. Dakle uspesna. Gde i kako sada stojimo nije predmet posta. To sto vi svodite racune posle svake utakmice jbg. Sacekamo kraj sezone pa damo sud. Mada znajuci navijace, sud se daje posle svake utakmice i tu spasa nema. 

Je l ti mislis da eventualni PO i eventualna ABA ne cine uspesnom ovu sezonu?

• Like 2
Posted
13 minutes ago, ZvezdaBL said:

Bez Bolomboja do kraja sezone… stopalo opet nastradalo.

Је ли ово инсајдерска информација или постоји неки јавни извор? Претражих све и не нађох ништа. 

Posted

Ovo je jednostavno low IQ ekipa, a slobodno mogu da kazem i low effort. Osim dvojnika čoveka kog imam na avataru i penzionisanog Kaline ovde nema igrača koji igra košarku na pravi način. Pod tim mislim i na nedostatak zelje, ali i nedostatak svesti o pravovremenim rotacijama, pozicioniranju, čitanju, aktivnim rukama, igranju u kontaktu i mnogo toga drugog.

Naravno, sve ovo se odnosi na odbranu, a da stvar bude gora cele sezone vidimo da mnogi od ovih instikata u napadu postoje tako da se vrlo jednostavno da zaključiti da ovi igrači dalje od svoje statistike ne idu i da nemaju nikakvog osećaja za tim.

Zbog toga utakmice pratim potpuno ravnodušno, povremeno uzivam u atraktivnoj košarci i talentu koji je neupitan i dovoljan razlog da se dođe u halu ali će mi ova ekipa ostati u sećanju kao ona za koju me je najmanje bilo briga.

• Like 3
Posted
7 minutes ago, Вујке said:

Је ли ово инсајдерска информација или постоји неки јавни извор? Претражих све и не нађох ништа. 

Danas ide na detaljnije preglede, 99% posto po procjeni doktora je kraj sezone, ako mene lažu onda i ja vas lažem, više od svega bih volio da me neko demantuje jer taj dečko ne zaslužuje šta mu se dešava poslednje dvije godine.

• Like 1
Posted
11 minutes ago, Manu said:

Ovo je jednostavno low IQ ekipa, a slobodno mogu da kazem i low effort. Osim dvojnika čoveka kog imam na avataru i penzionisanog Kaline ovde nema igrača koji igra košarku na pravi način. Pod tim mislim i na nedostatak zelje, ali i nedostatak svesti o pravovremenim rotacijama, pozicioniranju, čitanju, aktivnim rukama, igranju u kontaktu i mnogo toga drugog.

Naravno, sve ovo se odnosi na odbranu, a da stvar bude gora cele sezone vidimo da mnogi od ovih instikata u napadu postoje tako da se vrlo jednostavno da zaključiti da ovi igrači dalje od svoje statistike ne idu i da nemaju nikakvog osećaja za tim.

Slazem se. Sve stoji vezano za Kalinica i njegovu formu, ali bas odudara od ostatka ekipe. Pokusava da odigra nesto smisleno i drugacije u odnosu na ostale igrace koji napadaju kos ili sutiraju cim se otvori malo prostora, i tu se tacno vidi razlika u nacinu razmisljanja. Otprilike je jedini koji prepoznaje mismeceve i pokusava da ih iskoristi. Isto vazi i za Motejunasa naravno, samo sto njega vec duze vreme nema. Mada ostavljam mogucnost da se evropska kosarka menja i da taj pristup polako zastareva.

Posted (edited)

Ima ona o zadnjici i mišljenju. Ovo je moje: Zvezda je šansu za plejof prokockala protiv Partizana i Bajerna. 0-4 skor protiv dve ekipe koje nisu prismrdele plejinu je nedopustiv i pokazao se nenadoknadivim.

Toliko od mene.

Edit: žao mi Bolomboja, baš peh i verovatni njegov kraj kod nas.

Edited by Drug Crni
dopuna/ispravka posta
  • Like 5
Posted

Bez Bolomboya ostajemo bez jedine defanzivne opcije u reketu, koliko god je daleko od onog nivoa prije povrede, i dalje je faktor na drugoj strani.

Teško će se išta više od trenutnog izvući od ove sezone.

• Like 1
Posted
31 minutes ago, Delija96 said:

Bravo Dobricu majstore...prvo si svojim neartikulisanim trcanjem Izndua povredio u Dubaiu,pa sad Bolomboya u Madridu...Ali svakako me ne cudi,zato sto je decko i sam sebe povredjivao dok trci po ravnom...

Neartikulisanim trčanjem? Čovek je išao na loptu, kako možete tako da ga obeležite kao da je nešto pogrešno uradio? Potrčao je ka lopti kao i Bolomboj, desilo se, potpuno nenamerno i ovakve situacije se dešavaju u košarci non stop, zglobovi stradaju. Vratio sam snimak, uopšte nije nemarno, prosto splet nesrećnih okolnosti. 

I Spenser Džouns je povredio Jokića, pa ga niko nije krivio i etiketirao na ovaj način. 

Ajde malo samokontrole i razumevanja, ne moraju da sevaju frustracije za ovakve situacije. 

Bolomboju brz oporavak i da bude na terenu za PO. 

• Like 11