Jump to content

Muškarac pod pritiskom (Battle Time)

Recommended Posts

Posted (edited)

Stvar na koju moram da se osvrnem, tačnije fenomen, jeste činjenica da se odomaćio dvostruki aršin za body positivity kod žena, odnosno muškaraca.

Ne mogu da kažem ni "premalo". Tačnije, uopšte se ne priča o tome koliko postoji nefer pritisak i kultura komentarisanja muškog tela.

Na šta tačno mislim...
Danas treba da imamo razumevanja za svakoga, za nečije navike, preference, izgled, ali muškarci ne smeju, na primer, da budu mršavi. I skroz je normalno, komentarisati da je neko npr mrsav. Prelako se komentariše, i ne postoji nikakva stigma za komentarisanje mršavog muškarca. "Ej, bolje ti je kad se podgojiš malo." I to često čuješ od žena koje su pro-feministički orijentisane, koje će reagovati ako samo spomeneš da ne treba da se jede previše slano. Odmah će ti reći: "To misliš jer pravi celulit? PA ŠTA, NORMALNO JE DA IMAMO CELULIT!". Ili one koje maksimalno podržavaju sve mršave i sve gojazne žene, sa čim nemam nužno problem (druga tema, ali ne ne podrzavam normalizovanje nezdravo obese tela)
Ali onda dođu i muškarcu kažu: "Super si, samo ti treba malo mišića gore." Za početak, mnogi muškarci ne mogu da izgledaju krupno, da imaju jake ruke itd itd... Drugo, šta ako ne žele?
Šta ako je moj izbor da živim duže? Telo manje - duže se živi.

Zašto neko sebi dozvoli da mrtav 'ladan nekom muškarcu kaže: "Smršao si previše." Na stranu što dobar deo žena ima stav: "Zna se šta treba da bude muško." Kao, obaveza ti je da secaš gvožđe u teretani. A s druge strane, često će iste te žene kukati kako su muškarci "debili" što su gledali Baywatch i zamišljali "savršen" sandglass proporcije Pamele Anderson.

Samri...

Pritisak koji se na različite načine stavlja na muškarce i nefer tretman zbog njihovog tela je mnogo nefer. O tome se komentariše kao da je skroz ok reći: "Lepše je kad je muškarac visok." Ok, šta da radi, da mu produžuju cevanice? Nije li to nefer prema muskarcima koji se rodili ispod 177cm npr. A vise puta sam cuo zene "Ne mogu da budem sa muskarcem nizim od ________" To be fully honest, moja verenica je prva takva. Ona je kao 180 pa kao nema sta da trazi sa niskim muskarcem. Ok, bravo....

Moram da istaknem da sve ovo ne pričam iz neke licne frustracije. I used to be a model. Visok sam negde oko 189,190...
Trenirao sam više godina košarku, vaterpolo, boks... Kosarka i vaterpolo u formatinvim godinama, i uticalo je... Dve nedelje fizičke aktivnosti i imam V body shape.
Ali i mene smara taj neki pritisak, a više puta sam dobijao komentare:
"Tebi baš dobro stoji kad nabaciš mišiće i par kila."

Šta te boli kurac, ako ja hoću da izgledam kao osuseni maratonac? Šta ako mi je bitnije da imam resting heart rate 42 bpm nego da imam telo kao sa nekog pinterest/tumblr boarda...

Edited by BattleBender
  • Love 1
Posted (edited)

@BattleBender

Pritisci o kojima pricas (i kod muskaraca i kod zena) mogu da imaju uticaj samo ako covek dozvoli da na njega deluju.

Na zalost previse ljudi ne vole i ne postuju sami sebe, a masa koja kreira te bezvezne standarde je po definiciji budalasta,

tako da problem postoji, ali su zene mnogo vise izlozene jer se njihova vrednost hiljadama godina definisala pre svega kroz rodnost i lepotu.

Konzumerska industrija, reklame i masmediji forsiraju takve stavove, po istom principu kao sto neke religije prvo nabiju ljudima osecanje

greha, da bi ih onda "spasavali" od istog. 

Za muskarce postoji isto odredjena taktika pokoravanja tim konzumerskim stavovima, samo je usmerenost nesto drugacija

i zato smatram da feminizam, kao potpuno opravdana borba zena za ravnopravnost (kao i odgovarajuca potreba za emancipacijom muskaraca), svoj krajnji smisao moze da nadje tek u transcendiranju ro(v)(d)ovskog pogleda na svet 

i sazrevanju coveka kroz dalju evoluciju (pre svega omekasavanjem ego stega).

PS

Kada sam vec ovde - sta bi po vama zenama bila definicija "pravog muskarca" ?

Edited by Dragan
Posted
51 minutes ago, Dragan said:

Pro Trump

Pro far right

Anti Trudeau

Anti feminizam

Incel

...

Privatni problemi

Temporarno mentalno rastrojstvo

Mozda ima neke veze ?

...i Blackpiller,
ali vec si dovoljno pohvala izneo, pa da ne preterujemo. 

Hvala gari.

47 minutes ago, BattleBender said:

Stvar na koju moram da se osvrnem, tačnije fenomen, jeste činjenica da se odomaćio dvostruki aršin za body positivity kod žena, odnosno muškaraca.

Ne mogu da kažem ni "premalo". Tačnije, uopšte se ne priča o tome koliko postoji nefer pritisak i kultura komentarisanja muškog tela.

Na šta tačno mislim...
Danas treba da imamo razumevanja za svakoga, za nečije navike, preference, izgled, ali muškarci ne smeju, na primer, da budu mršavi. I skroz je normalno, komentarisati da je neko npr mrsav. Prelako se komentariše, i ne postoji nikakva stigma za komentarisanje mršavog muškarca. "Ej, bolje ti je kad se podgojiš malo." I to često čuješ od žena koje su pro-feministički orijentisane, koje će reagovati ako samo spomeneš da ne treba da se jede previše slano. Odmah će ti reći: "To misliš jer pravi celulit? PA ŠTA, NORMALNO JE DA IMAMO CELULIT!". Ili one koje maksimalno podržavaju sve mršave i sve gojazne žene, sa čim nemam nužno problem (druga tema, ali ne ne podrzavam normalizovanje nezdravo obese tela)
Ali onda dođu i muškarcu kažu: "Super si, samo ti treba malo mišića gore." Za početak, mnogi muškarci ne mogu da izgledaju krupno, da imaju jake ruke itd itd... Drugo, šta ako ne žele?
Šta ako je moj izbor da živim duže? Telo manje - duže se živi.

Zašto neko sebi dozvoli da mrtav 'ladan nekom muškarcu kaže: "Smršao si previše." Na stranu što dobar deo žena ima stav: "Zna se šta treba da bude muško." Kao, obaveza ti je da secaš gvožđe u teretani. A s druge strane, često će iste te žene kukati kako su muškarci "debili" što su gledali Baywatch i zamišljali "savršen" sandglass proporcije Pamele Anderson.

Samri...

Pritisak koji se na različite načine stavlja na muškarce i nefer tretman zbog njihovog tela je mnogo nefer. O tome se komentariše kao da je skroz ok reći: "Lepše je kad je muškarac visok." Ok, šta da radi, da mu produžuju cevanice? Nije li to nefer prema muskarcima koji se rodili ispod 177cm npr. A vise puta sam cuo zene "Ne mogu da budem sa muskarcem nizim od ________" To be fully honest, moja verenica je prva takva. Ona je kao 180 pa kao nema sta da trazi sa niskim muskarcem. Ok, bravo....

Moram da istaknem da sve ovo ne pričam iz neke licne frustracije. I used to be a model. Visok sam negde oko 189,190...
Trenirao sam više godina košarku, vaterpolo, boks... Kosarka i vaterpolo u formatinvim godinama, i uticalo je... Dve nedelje fizičke aktivnosti i imam V body shape.
Ali i mene smara taj neki pritisak, a više puta sam dobijao komentare:
"Tebi baš dobro stoji kad nabaciš mišiće i par kila."

Šta te boli kurac, ako ja hoću da izgledam kao osuseni maratonac? Šta ako mi je bitnije da imam resting heart rate 42 bpm nego da imam telo kao sa nekog pinterest/tumblr boarda...

Valda zavisi i od konteksta u kojem je data sugestija/observacija.
Postoji razlika izmedju konstruktivne kritike i klevete xD
Licno mislim da se nezdravi nacini zivota trebaju shame-ovati i nikako ne promovisati (fat acceptance npr.)

Meni su u poslednjih 30-ak dana dve koleginice (i jedan kolega) rekle da sam vidno "smrsao", da se primeti tek od dolaska toplijih dana i od kako sam poceo da se pojavljujem u majici kratkih rukava. I ne, nije mi to saopsteno kao pohvala, jer nije da sam bio debeo. Izgubio sam 20kg za dve godina (oko 10kg po godini). Nazalost, nije da sam sa namerom sproveo ovu telesnu transformaciju. Razlog je smanjenje unosa hrane i nista vise, zbog stresa, a i gladovanja zbog finansijske situacije i hronicne besparice i davljenja u dugovima (sto je i posledica prvonavedenog stresa). Toliko o tome da je tesko skinuti kilograme 😄 Doduse, cena koju sam ja platio za to je previsoka 😄 

Iskren da budem, nisu me pogodili komentari, niti mi smetaju. Mogu samo da budu motivacija za promenu.
Ok, to je moj licni dozivljaj, sto opet ne menja moj stav da nema potrebe previse titrati drugima zato sto cemo im povrediti tanana osecanja.

27 minutes ago, Dragan said:

Kada sam vec ovde - sta bi po vama zenama bila definicija "pravog muskarca" ?

Zene cesto imaju subjektivno misljenje kad je rec o toj izlizanoj frazi, i ugl njihova vizija ukljucuje osobine od kojih imaju koristi.

Moje misljenje, tj ideja muskarca kakav bih zeleo da budem, ukratko, je da budem osoba koja ima svrhu, cilj, i ne cmizdri na putu ka ostvarenju tog cilja.

Posted
1 hour ago, Smrtokapa said:

"žena koje brane muškarce"

Ma Lady J nije "žena koja brani muškarce", nalazi ona primerke oba pola koji vole da dele životne savete po raznim Instagramima i saseca ih argumentima staloženo i u korenu.

Na sve to je prijatna i oku i uhu :classic_love:

Posted (edited)

To svakako ne važi univerzalno, neke "odbrane muškaraca" su sasvim validne i na mestu, a neke nisu, slučajeva ima raznih, kao što ima i raznih "kreatora" po internetima i, što kaže fancy, primeraka oba pola za nalaženje.

Edited by Smrtokapa
  • Like 1
Posted
52 minutes ago, DameTime said:

A za šta će nam tačno ta definicija? 

Muskarcima da znaju cemu da teze, ako hoce da zadovolje sve zenske potrebe,

zenama da znaju sta traze. 🙂

Posted
5 minutes ago, Dragan said:

Citav koncept je vrlo bizaran. Zbog cega bi bilo ko tezio ka zadovoljavanju tudjih potreba, i zbog cega bi bilo ko spolja trazio cemu da tezi.

Zivis svoj zivot, razvijes svoja interesovanja, svoj zivotni kompas, i na osnovu toga nadjes ili ne nadjes nekog ko ti odgovara. Koga briga cemu drugi ljudi teze i sta traze.

Stvarno se pronalazak partnera tretira kao trazenje posla, ako stavim ovo u CV vise firmi ce hteti da me zaposli.

• Thanks 3
Posted
6 minutes ago, Dragan said:

Pa ne postoji (i ne treba) definicija "pravog muškarca" koji bi zadovoljio potrebe baš svake žene na ovoj planeti... Isto važi i u obrnutom smeru. Ono što je za mene "pravo" za neku drugu ženu možda nije.

Mislim da svako treba da teži da bude što bolji kao osoba, da radi na sebi, u skladu sa tim nađe i partnera koji će mu biti "pravi". 

• Like 2
Posted
6 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Citav koncept je vrlo bizaran. Zbog cega bi bilo ko tezio ka zadovoljavanju tudjih potreba, i zbog cega bi bilo ko spolja trazio cemu da tezi.

Zivis svoj zivot, razvijes svoja interesovanja, svoj zivotni kompas, i na osnovu toga nadjes ili ne nadjes nekog ko ti odgovara. Koga briga cemu drugi ljudi teze i sta traze.

Stvarno se pronalazak partnera tretira kao trazenje posla, ako stavim ovo u CV vise firmi ce hteti da me zaposli.

Ovo kao da si izvukao iz nekog sigma grindset-a.

Posted (edited)

Da preciziram - kakav bi trebao biti muskarac da bi zadovoljio zahteve feministkinja ?

Ili individualno - kako si zamisljate idealnog muskarca za vas ?

Edited by Dragan
Posted
11 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Malo je i ovo sročeno ekstremno, nije loše znati čemu ljudi teže, ne da bismo stavili u CV "zadovojavač potreba", već da bismo se bolje upoznali.

Posted
1 hour ago, RatzenStadt said:

...i Blackpiller,
ali vec si dovoljno pohvala izneo, pa da ne preterujemo. 

Hvala gari.

Nema na cemu. Tu sam uvek ako treba da se pomogne.

Posted (edited)
22 minutes ago, Dragan said:

Da preciziram - kakav bi trebao biti muskarac da bi zadovoljio zahteve feministkinja ?

LOL

22 minutes ago, Dragan said:

Ili individualno - kako si zamisljate idealnog muskarca za vas ?

Ovo je već druga priča :classic_biggrin:

Za mene je "idealan" muškarac onaj koji je: stabilan, zreo, samostalan (zna da skuva, opere veš, pegla, ne očekuje to od žene). Da nije preterano vezan za majku (u nezdravom, edipovskom smislu). Poštuje sve žene - ne samo mene. Ne samo da ima razumevanja, već i da podržava moje feminističke stavove. Da se ne oseća intimidated by me, što muškarci uglavnom jesu bili (iz dosadašnjeg iskustva), pa da mi samo klima glavom uz "da, draga" (izbegava konfrontacije), već da može da mi se suprotstavi stavom i mišljenjem. Mora da poštuje moju nezavisnost i slobodu. Samouveren, čak arogantan tip, neko ko će intelektualno biti na mom nivou ili čak iznad mene. Da me čelendžuje jer tako mogu da napredujem kao osoba. Da je emocionalno zreo i inteligentan, ume da čita neverbalnu komunikaciju. Zaštitnički nastrojen, ali da prepoznaje situacije koje mogu samostalno da rešim. Ne preterano ljubomoran i posesivan tip. Dalje, neke usputne stvari su i da je obrazovan, finansijski osamostaljen, duhovit, otvoren za nova iskustva, nije nužno da nam se preklapaju interesovanja...

I mora da ima to nešto što ću da osetim, X faktor, jebem li ga. Verovatno sam nešto izostavila, ovo je prvi put da pokušavam da to "stavim na papir". :classic_biggrin:

Edited by DameTime
  • Thanks 1
Posted
23 minutes ago, Smrtokapa said:

Malo je i ovo sročeno ekstremno, nije loše znati čemu ljudi teže, ne da bismo stavili u CV "zadovojavač potreba", već da bismo se bolje upoznali.

Pa valjda svako tezi nekim svojim stvarima, ne vidim zasto bi ikoga zanimalo cemu ljudi generalno vise teze a cemu manje, kao da je zadatak dopasti se sto vecem broju ljudi.

29 minutes ago, RatzenStadt said:

Ovo kao da si izvukao iz nekog sigma grindset-a.

Daleko sam ja od bilo kakvog grindseta. Samo mi je nejasan pristup zivotu gde covek tezi da se potencijalno dopadne sto vecem broju ljudi i onda se diskutuje o tome sta zene zele, sta muskarci zele...

Posted
7 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Pa valjda svako tezi nekim svojim stvarima, ne vidim zasto bi ikoga zanimalo cemu ljudi generalno vise teze a cemu manje, kao da je zadatak dopasti se sto vecem broju ljudi.

Normalno da svako teži nečem svom, ne znam samo kako se iz zanimanja za to čemu ljudi teže izvlači da je to zanimanje nužno u svrhu dopadanja.

Posted
2 hours ago, DameTime said:

LOL

Ovo je već druga priča :classic_biggrin:

Za mene je "idealan" muškarac onaj koji je:

Spoiler

stabilan, zreo, samostalan (zna da skuva, opere veš, pegla, ne očekuje to od žene). Da nije preterano vezan za majku (u nezdravom, edipovskom smislu). Poštuje sve žene - ne samo mene. Ne samo da ima razumevanja, već i da podržava moje feminističke stavove. Da se ne oseća intimidated by me, što muškarci uglavnom jesu bili (iz dosadašnjeg iskustva), pa da mi samo klima glavom uz "da, draga" (izbegava konfrontacije), već da može da mi se suprotstavi stavom i mišljenjem. Mora da poštuje moju nezavisnost i slobodu. Samouveren, čak arogantan tip, neko ko će intelektualno biti na mom nivou ili čak iznad mene. Da me čelendžuje jer tako mogu da napredujem kao osoba. Da je emocionalno zreo i inteligentan, ume da čita neverbalnu komunikaciju. Zaštitnički nastrojen, ali da prepoznaje situacije koje mogu samostalno da rešim. Ne preterano ljubomoran i posesivan tip. Dalje, neke usputne stvari su i da je obrazovan, finansijski osamostaljen, duhovit, otvoren za nova iskustva, nije nužno da nam se preklapaju interesovanja...

I mora da ima to nešto što ću da osetim, X faktor, jebem li ga. Verovatno sam nešto izostavila, ovo je prvi put da pokušavam da to "stavim na papir". 

:classic_biggrin:

Druže, ovakvog muškarca bih i ja ženio... 😄

• Ha-ha 5
Posted
2 minutes ago, 40Wins said:

Druže, ovakvog muškarca bih i ja ženio... 😄

Fora je što sam i upoznala više gejeva nego strejt muškaraca koji naginju ovakvom opisu, tako da bi imao veće šanse nego ja 😄

Posted
3 hours ago, DameTime said:

I mora da ima to nešto što ću da osetim, X faktor, jebem li ga. Verovatno sam nešto izostavila, ovo je prvi put da pokušavam da to "stavim na papir". :classic_biggrin:

Da, ineteresantno je da si u opisu izostavila jednu stvar.  🙂