Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 minute ago, robespierre said: Pa nije tako, jer je Uelbek u jednom trenutku, po sopstvenim rečima, spavao sa dvesta žena godišnje. 😄 Stvarno mi je teško to da zamislim, ali nek' mu bude 😁 Inače sam voljela njegove rane radove, dijelom zbog preovađujuće mizantropije. Mislim da smo ovdje oboje u pravu, možda je dječak ubica iz Ribnikara premlad da bi bio incel (čest argument kad se priča o seriji Adolescence) ali to je taj majndset. Uostalom, targetirao je nesrazmjeran broj djevojčica. "Dobar" primjer ovoga o čemu diskutujemo je i ubica iz Sautporta, porijeklom iz Ruande via Vels. https://www.google.com/amp/s/metro.co.uk/2025/01/20/axel-rudakubana-child-actor-turned-violent-killer-three-young-girls-22396973/amp/ .
robespierre Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 minute ago, Beonegro said: Nebitno, incelština je stanje svijesti, ne statistika 🙂 Uzgred, ovo što si napisao upravo podupire ono što sam htio da kažem o Houellebecqu: on nije gubitnik na tržištu emocija, on je čovjek sa svakoraznim hemijskim disbalansima u nervnom sistemu, nije poludio od samoće (da se ne izražavam), nego mu je negdje nešto prespojilo kako ne treba, nešto u njemu luči nedovoljno ili previše nečega, i tome slično. Ne, on je dete koje su majka i otac ostavili kod babe u Alžiru. Otac iz nepoznatih razloga, a majka da bi živela u hipi komuni i imala dvesta partnera godišnje. Naravno da ćeš početi da lučiš nedovoljno ili previše nečega kad ti je to background. 2 minutes ago, Mina D. Harker said: Mislim da smo ovdje oboje u pravu, možda je dječak ubica iz Ribnikara premlad da bi bio incel (čest argument kad se priča o seriji Adolescence) ali to je taj majndset. Uostalom, targetirao je nesrazmjeran broj djevojčica. Ne, on je dete koje je otac nazivao psihopatom, a majka terala da u svemu bude najbolji. Plus je bio ostrakizovan među vršnjacima. Nije bilo nikakvog targetiranja na osnovu pola.
Beonegro Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, robespierre said: Ne, on je dete koje su majka i otac ostavili kod babe u Alžiru. Otac iz nepoznatih razloga, a majka da bi živela u hipi komuni i imala dvesta partnera godišnje. Naravno da ćeš početi da lučiš nedovoljno ili previše nečega kad ti je to background. OK, tu imaš pravo.
Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 5 minutes ago, robespierre said: Nije bilo nikakvog targetiranja na osnovu pola. Ovo ostaje da se vidi. Malo mi je neukusno da spekulišem, plus nisam pratila suđenje i detalje slučaja. Uglavnom posmatram trendove. Pretpostaviću samo da su u najmanju ruku djevojčice akademski bile uspješnije, što nas opet vraća na početnu priču iz Finske (i ostatka razvijenog svijeta), jer je dio tog korpusa lamentiranja nad neizuzetnošću mladih bijelih muškaraca danas, kako u školi tako i u daljem životu. Ne tvog lamentiranja, nego generalno.
RatzenStadt Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 11 minutes ago, robespierre said: Ne, on je dete koje su majka i otac ostavili kod babe u Alžiru. Otac iz nepoznatih razloga, a majka da bi živela u hipi komuni i imala dvesta partnera godišnje. Naravno da ćeš početi da lučiš nedovoljno ili previše nečega kad ti je to background. cini mi se da je svaki od poznatih serijskih ubica, ili pocinioca masovnih ubistava, u USA, u psihoanalizi licnosti imao nalaz da je imao "mommy issue"
robespierre Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 6 minutes ago, Mina D. Harker said: Ovo ostaje da se vidi. Malo mi je neukusno da spekulišem, plus nisam pratila suđenje i detalje slučaja. Uglavnom posmatram trendove. Pretpostaviću samo da su u najmanju ruku djevojčice akademski bile uspješnije, što nas opet vraća na početnu priču iz Finske (i ostatka razvijenog svijeta), jer je dio tog korpusa lamentiranja nad neizuzetnošću mladih bijelih muškaraca danas, kako u školi tako i u daljem životu. Ne tvog lamentiranja, nego generalno. Kad nešto napišem sa takvom samouverenošću postoje dve opcije: 1. Da svoje mišljenje poturam kao fakat, što smatram da čine samo neinteligentni ljudi 2. Da to što sam napisao ne baziram na osnovu špekulacija i praćenja trendova A na tebi je da to shvatiš kako želiš. 🙂 Ne bih dalje na tu temu... Završiću moje ''preuzimanje'' ove teme mojim omiljenim citatom iz Uelbekovog opusa: Quote Anything can happen in life, especially nothing.
Beonegro Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 3 minutes ago, robespierre said: Da svoje mišljenje poturam kao fakat Istini za volju, rečenica počinje sa pretpostaviću, ne znam kako se to rimuje sa poturanjem mišljenja za činjenicu. Da li je to mišljenje istovremeno i činjenica? O tome se da diskutovati, što se na forumima ponekad i radi.
robespierre Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, Beonegro said: Istini za volju, rečenica počinje sa pretpostaviću, ne znam kako se to rimuje sa poturanjem mišljenja za činjenicu. Da li je to mišljenje istovremeno i činjenica? O tome se da diskutovati, što se na forumima ponekad i radi. Konkretno sam mislio na moju tvrdnju da u slučaju Ribnikar nije bilo nikakvog targetiranja žrtvi na osnovu pola.
Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Fair enough robespjer, samo znaš šta - "trendovi" su bili bitni i zapaljivi među mladima i prije interneta, a sad imaju još dalekosežniji uticaj. Politički takođe. Pratiti socijalne trendove je dublje od toga kakva je moda za ovu sezonu i šta je novi tiktok izazov. Mogu dosta da pokažu i predvide. Just sayin'.
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 15 minutes ago, RatzenStadt said: cini mi se da je svaki od poznatih serijskih ubica, ili pocinioca masovnih ubistava, u USA, u psihoanalizi licnosti imao nalaz da je imao "mommy issue" Na statističkom nivou, problemi u primarnoj porodici svakako povećavaju rizik od kriminalnih radnji u odraslom dobu. Ipak, veliki broj ubica, serijskih ubica i silovatelja potiče iz normalnih porodica - gde u ponašanju roditelja nema ničeg neobičnog ili lošeg. Poslednji primer je B.K. koji je brutalno ubio četvoro studenata u Idahu, na papiru je imao sve: dobra porodica, karijera (PhD student i to na forenzičkoj psihologiji) u uzlaznoj putanji. A lik je bio incelčina i psihopata.
robespierre Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago @Beonegro Mislim da ovaj pasaž odlično sumira sve ovo što smo danas pretresli. 🙂 Quote Lorsque j'étais bébé, ma mère ne m'a pas suffisamment bercé, caressé, cajolé ; elle n'a simplement pas été suffisamment tendre ; c'est tout, et ça explique le reste, et l'intégralité de ma personnalité à peu près, ses zones les plus douloureuses en tout cas... Aujourd'hui encore, lorsqu'une femme refuse de me toucher, de me caresser, j'en éprouve une souffrance atroce, intolérable ; c'est un déchirement, un effondrement, c'est si effrayant que j'ai toujours préféré, plutôt que de prendre le risque, renoncer à toute tentative de séduction. La douleur à ces moments est si violente que je ne peux même pas correctement la décrire ; elle dépasse toutes les douleurs morales, et la quasi totalité des douleurs physiques que j'ai pu connaître par ailleurs ; j'ai l'impression à ces moments de mourir, d'être anéanti, vraiment. Le phénomène est simple, rien ne me paraît plus simple à expliquer ni à interpréter ; je crois aussi que c'est un mal inguérissable. J'ai essayé. La psychanalyse s'est depuis toujours déclarée impuissante à lutter contre des pathologies aussi ancrées ; mais j'ai un temps placé quelque espoir dans le rebirth, le cri primal... ça n'a rien donné. Je le sais maintenant : jusqu'à ma mort je resterai un tout petit enfant abandonné, hurlant de peur et de froid, affamé de caresses Michel Houellebecq, 20 août 2005. 3 HEURES DU MATIN - extrait de "Mourir", inédit Quote When I was a baby, my mother didn't rock me enough, caressed me, cuddled me enough; it has simply not been soft enough; That's all, and it explains the rest, and the entirety of my personality more or less, its most painful areas in any case... Even today, when a woman refuses to touch me, to caress me, I feel an atrocious, intolerable suffering; It's a heartbreak, a collapse, it's so frightening that I've always preferred, rather than taking the risk, to give up any attempt at seduction. The pain at these times is so violent that I can't even describe it properly; it surpasses all moral pains, and almost all physical pains that I have experienced elsewhere; I feel like I'm dying, I'm really annihilated. The phenomenon is simple, nothing seems to me simpler to explain or to interpret; I also believe that it is an incurable disease. I tried. Psychoanalysis has always declared itself powerless to fight against such deep-rooted pathologies; but I once placed some hope in the rebirth, the primal scream... It didn't work. I know it now: until I die I will remain a very small abandoned child, screaming with fear and cold, hungry for caresses
Dragan Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, robespierre said: To sa inteligencijom nema baš nikakve veze. Teodor Kačinski je imao IQ od 170 i u dvadeset petoj godini života postao profesor (!) matematike na Berkliju. Kad opisuje svoj prvi poljubac u tridest četvrtoj godini, kao da opisuje susret sa vanzemaljcem. Ta žena, koja će ga odbiti, kasnije će reći da je ostavio dojam inteligentne ali previše povučene osobe. Posle tog odbijanja je počeo da živi u kolibi u šumi i ljudima počeo da šalje bombe na kuće i poslove. Interesantna epizoda iz šume je kada se zaljubio u jednu radnicu na obližnjoj benzinskoj pumpi i piše, kupio sam nove pantalone da bih joj prišao, ali sam se uplašio i plakao pored vatre (campfire). Ja sam napisao visa inteligencija i to svakako ima veze sa time kako covek ide kroz zivot. U tom smislu je taj Kacinski sa IQ od 170 bio glup kao kurac. O inteligenciji smo raspravljali ovde -
fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, robespierre said: nakon neuspelih pokušaja uspostavljanja bilo kakve emotivne veze u dvadesetim odaje konzumerizmu, sedenju ispred televizora, prostitutkama, neobaveznom seksu, alkoholizmu, itd, odnosno svemu onome čemu se on odavao i odaje u sopstvenom životu. Mišljenja su tu u najmanju ruku podeljena: https://www.instagram.com/reel/Cc6XamcgOmG/ 1
Beonegro Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 14 minutes ago, robespierre said: @Beonegro Mislim da ovaj pasaž odlično sumira sve ovo što smo danas pretresli. 🙂 Michel Houellebecq, 20 août 2005. 3 HEURES DU MATIN - extrait de "Mourir", inédit Ne znam, Houellebecq je ekstremno inteligentan čovjek, samim tim izvjesno i jako uvjerljiv lažov, tako da ništa što dolazi od njega ne uzimam za face value. Može da bude da je iskren, a može da bude i da je sve to konstrukcija kojom jedan narcis iznuđuje pažnju, na način na koji je čitav javni život Woodie Allena konstrukcija kojom se iznuđuju pažnja i simpatije. Edited 2 hours ago by Beonegro 2
Dragan Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 1 hour ago, Div said: Pre bih doveo u pitanje @Draganov stav koji priziva pravu religioznost pošto je za mene svaka religioznost verovanje u nešto nadprirodno, a to mi već ne može da predstavlja rršenje ni ta šta, može daima placebo efekat ali ne i da bude lek, ne može da leči čak ni simptome a kamoli uzroke. Opet se radi o tome kako definisemo istinsku religioznost. Ona ne mora biti nuzno verovanje u nesto natprirodno, ili sledjenje jedne teoloske ideologije, ili crkve. Cak i ako krenemo od teoloske postavke "Bog je ljubav", koju zastupa vecina religija, trazenje i zivljenje ljubavi ne mora se nuzno povezivati sa necim nadprirodnim. U sustini istinska religioznost je duhovnost, tj. nastojanje za spoznajom same svoje sustine i zadivljenost pred cudom postojanja, cudom vlastite samosvesti i svesti. Ako se pri tome naidje na neki nadprirodni entitet koji se inace naziva bogom, nije greda. 1 hour ago, Beonegro said: Obrazovanje je u suštini učenje kritičkom razmišljanju (i kao takvo je za svakodnevni život neuporedivo bitnije od inteligencije). Nenaučenost kritičkom razmišljanju je uzrok svakoraznim iracionalnostima, među kojima je religija najopasnija. Teoretski je to tako. Prakticno, obrazovanje je za vecinu u najboljem slucaju punjenje razumskog aparata podacima, od koje vecinu nece nikada koristiti u zivotu. Priprema za zivot se onda svodi na prilagodjavanje coveka potrebama trzista rada. Edited 2 hours ago by Dragan
Beonegro Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 8 minutes ago, Dragan said: Prakticno, obrazovanje je za vecinu u najboljem slucaju punjenje razumskog aparata podacima, od koje vecinu nece nikada koristiti u zivotu. Priprema za zivot se onda svodi na prilagodjavanje coveka potrebama trzista rada. Upravo to i pišem: prisustvujemo slomu obrazovnog sistema u većini evropskih država. To vjerovatno još nije ireverzibilno, ali bi moglo da postane, i to, nažalost, još za mog života, a više nisam baš mladić. Edited 2 hours ago by Beonegro 1
40Wins Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 hours ago, DameTime said: Lol ako se osećaju uvređeno ili napadnuto, neka malo porade na sebi i svojim nesigurnostima. Evo mnogo sam žalosna jer prosečni beli muškarac shvata da možda nije entitled na sve privilegije kao što je mislio da jeste... Ne postoji prosecni beli muskarac, jer je svako jedinka za sebe, a cak i da ih grupises po nekim parametrima, na te Jordan Peterson stvari ce da padaju oni najnesigurniji. Te prosecne takve stvari nece da rade. Takodje, iskreno sumnjam da bilo koji normalan beli covek, bez nekih mentalnih defekata smatra da rodjenjem ima prava na neke privilegije. 3 hours ago, DameTime said: Da dodam, ista priča kao za pobedu Trumpa, i odmah da kažem šuplja, woke je bio izgovor što su određene grupe ljudi nanjušile priliku da otvoreno pokažu svoje fašističke sklonosti. A sad treba da bude izgovor belim muškarcima (da ne zaboravim i "preterani feminizam" koji je sigurno na listi razloga za pobunu) što radikalizuju svoje stavove. Isto je woke bio izgovor delu ljudi koje pokrece samo zavist da iskoriste woke pokret i targetiraju svakog ko im se ne svidja ili ne staje u njihovu agendu i tako ogadile woke mnogima a dali gorivo ekstremistima sa druge strane, jbg. Polarizacije koje se desavaju poslednjih 5-6 godina definitivno nisu pravi put u unapredjenje i razvoj i bolje drustvo overall. 1
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 7 minutes ago, 40Wins said: Ne postoji prosecni beli muskarac, jer je svako jedinka za sebe, a cak i da ih grupises po nekim parametrima, na te Jordan Peterson stvari ce da padaju oni najnesigurniji. Te prosecne takve stvari nece da rade. Takodje, iskreno sumnjam da bilo koji normalan beli covek, bez nekih mentalnih defekata smatra da rodjenjem ima prava na neke privilegije. Postoji prosečan predstavnik bilo koje društvene grupe. A tih najnesigurnijih izgleda ima baš mnogo. Ne radi se o tome šta se smatra na svesnom nivou. Patrijarhalni stavovi su najčešće implicitni i nismo ih svesni, zato što su urezani u svaku poru društva i vaspitanja. Većina muškaraca za sebe tvrdi da podržava borbu za ženska prava, a onda će najstrašnije da se istrigeruje na priču o rodno senzitivnom jeziku, čime pokazuju da nisu cool sa baš svakim vidom te borbe. Da uprostim - očekuju da takvi fenomeni budu prilagođeni njima i njihovim stavovima, što jeste istorijski nasleđena privilegija. 7 minutes ago, 40Wins said: Isto je woke bio izgovor delu ljudi koje pokrece samo zavist da iskoriste woke pokret i targetiraju svakog ko im se ne svidja ili ne staje u njihovu agendu i tako ogadile woke mnogima a dali gorivo ekstremistima sa druge strane, jbg. Polarizacije koje se desavaju poslednjih 5-6 godina definitivno nisu pravi put u unapredjenje i razvoj i bolje drustvo overall. Zavist? Ponoviću, nije woke dao nikakvo gorivo ekstremistima s druge strane, jer njima nije problem preteranost nekog stava, već uopšte postojanje samog stava. Kao i činjenica ga sve više ljudi prihvata.
Recommended Posts