Jump to content

Recommended Posts

Posted

Sad nešto gledam onaj protest u Minsku pre 4 godine se procenjuje na oko 400k ljudi. Prošle godine Pariz na 250k. Ovo je bio jedan od najvećih protesta u Evropi još od onih čuvenih protesta 1968.

• Like 1
Posted (edited)
31 minutes ago, Clash said:
1 hour ago, Clash said:

Expand  

Koga jebena opozicija da stavi za kandidata?

Evo ovog coveka. Ne palamudi kao mi nego radi konkretne stvari.

Bio je kod ludog Radulovica kad ovaj nije prosao cenzus - dosao naivan iz Amerike kod njega 🙂 pa je onda tek shvatio sta je politika u Srbiji. 

Za neku ekspertsku vladu je idealan. Ministar prosvete. Mozda cak i premijer. A onda posle videti... Glupo bi bilo trositi ga na protokolarnu funkciju predsednika ili nesto manje od ministarske fotelje. 

Edited by Kooineeperk
  • Like 2
Posted (edited)

I jel bre moguce da radnici u Srbiji nemaju muda da ne odu na posao 2 dana, da stupe u štrajk?????

Jel moguće to za 500,600e,  što rade za plate iz Trinidada i Tobagoa, nemaju empatije i milosti i želje da imaju dostojanstvo?

Jel realno da nema generalnog štrajka?

Edited by JohnnyDragon
  • Like 2
Posted
16 minutes ago, JohnnyDragon said:

I jel bre moguce da radnici u Srbiji nemaju muda da ne odu na posao 2 dana, da stupe u štrajk?????

Jel moguće to za 500,600e,  što rade za plate iz Trinidada i Tobagoa, nemaju empatije i milosti i želje da imaju dostojanstvo?

Jel realno da nema generalnog štrajka?

Sta reci... ja sam danas ostao zatecen cinjenicom da skola mog deteta, koja je bila medju prvima u totalnoj obustavi, pa se onda povremeno vracala na 30min, pa onda opet stupila u obustavu koja je trajala 3 nedelje do ovog protesta, sada pocinje sa nastavom od 30min. 

Sad kad je potrebno da svi stisnu 3 dana potpunog sinhronizovanog stajanja. 

Zasto ste onda uopste obustavljali nastavu ranije?!

I to sve pored silne podrske i od Kavcica i IT zajednice, gde su skupljaju znacajna sredstva za nastavnike. Nastavnici nisu vozaci autobusa da ih moze neko tek tako zameniti. Pa i da ih zamene sa nekim sa biroa, ne mogu sve, i nece im proci te zamene i bice vraceni na posao kad se zlo ukloni. Ali jbg... 

Posted
10 minutes ago, Kooineeperk said:

Sta reci... ja sam danas ostao zatecen cinjenicom da skola mog deteta, koja je bila medju prvima u totalnoj obustavi, pa se onda povremeno vracala na 30min, pa onda opet stupila u obustavu koja je trajala 3 nedelje do ovog protesta, sada pocinje sa nastavom od 30min. 

I to sve pored silne podrske i od Kavcica i IT zajednice, gde su skupljaju znacajna sredstva za nastavnike. Nastavnici nisu vozaci autobusa da ih moze neko tek tako zameniti. Pa i da ih zamene sa nekim sa biroa, ne mogu sve, i nece im proci te zamene i bice vraceni na posao kad se zlo ukloni. Ali jbg... 

Evo koliko umem da odgovorim na osnovu onoga što znam od društva sa fakulteta koje je ostalo u prosveti.

Ministarstvo ih je zeznulo sa ukidanjem plata, što je mnoge ukopalo. Naime, ne mogu svi da dodatno zarade od privatnih časova, pri čemu prvenstveno mislim na nastavnike predmeta kao što su istorija, geografija, biologija, filozofija, likovno itd. Sadašnja plata je oko 100.000 uz staž i starešinstvo, a od toga se malo može uštedeti. Ako uzmemo u obzir da ima onih koji su ukreditima, koji imaju 1-2 dece, samohrane roditelje, one koji moraju da plaćaju lekove za sebe ili članove porodice, one koji rade privremeno po ugovoru, nakupi se broj ugroženih. Novac koji se prikuplja nije dovoljan za celu prosvetu. Pre nekoliko dana, Kavčićeva fondacija je imala novca za stotinak prosvetara, što je i objavljeno: https://n1info.rs/vesti/fondacija-alek-kavcic-do-sada-prikupila-pomoc-za-preko-100-prosvetara/

Osim onih koji su direktno u štrajku, Ministarstvo je za plate zavrnulo i one koji zapravo rade, kao što su školska administracija, tetkice i domari, a bilo je u vestima da su platu uskraćivali i ženama na porodiljskom ili trudničkom bolovanju. Kao šlag na tortu mogu da se dodaju i roditelji koji traže da se nastava odvija normalno.

Ukratko, prosveta je ovde postupila krajnje fer jer su stavili mnogo toga na kocku. Ja bih se pre zapitao šta je sa ostalim branšama, uz određene izuzetke. Režim generalno zabole ako se nastava otaljava čak i u normalnim uslovima, a to što ih pritiskaju je više marketinški potez. Kada bi sa radom zaista prestali oni koji nam omogućavaju da imamo struju, vodu, gorivo, hleb i slično, to bi bila ozbiljna šamarčina.

• Like 8
Posted

48 sati od tragedije.
Pohapšeni odgovorni, gradonačelnik podneo ostavku, uhapšen bivši ministar, demoliran kafić vlasnika diskoteke...

Prvih 48 sati u Srbiji, ministri se smenjuju na ekranima, lažu, petljaju.
Bulažnjenja o stranim centrima moći, ustašama, separatistima, boljševicima, zapadnim obaveštajnim službama, atomskim skloništima, obojenim revolucijama...

Naspram ove ludnice, čak i nesrećna Makedonija deluje kao daleko ozbiljnija država.

• Like 1
Posted (edited)
2 hours ago, Clash said:

Nista mi nemamo, mi smo kurac od ovce.

Jebo ti nas sve.

Nek beze od nas dok jos mogu i nek nas ne slusaju nista.

Nicim ih nismo zasluzili kad smo ovakva govna i kad smo ovo dozvolili.

Bas sam popizdio. Ljut sam jako.

Na sebe i moji grneraciju majmuna ko sto sam i ja sam.

Cekamo da nam Vucic dodje u kuci kao sto je dosao u bolnicu da ON gleda bolnicki list i da kaze nema rucka danas ja jedem vas rucak a onda cu da vidim da li cu vam jebati zenu ili cerku.

I bas me briga vise za zastave , Sarovica cetnike, marsovce ko god je protiv Vucica je za mene ok. 
Bas sam ljut. Mator sam ne mogu da bezim ali mogu da stojim da mene gaze umesto dece. A mogu jos uvek i ja nekog ugaziti.

Nosite se vise u tri picke materine esenesovske.

Sto se nerviras, pa puko je. Gotov je.
Ja nemam dileme. Svaki danom eksponencijalno se ukopavaju.

Mora u zivotu da se trazi silver lining. Vucic je do totalnog absurda i naredalizma doveo zivot ovde, i funkcionisanje drzave, da je je do srzi isprovocirao odgovor ljudii nas kao drustva. U toj meri je sveo sve na nivo absurda da samo najmaloumniji se nisu digli protiv toga.
Znas kad bi se Srbi nadigli 500k -1m da hodaju ulicom, sire ljubav i bore se za bolje vrednosti, za funkcionisanje institucija, da nije ovogo absurda?
Pa mozda tamo 2057....  Nazalost 15 zivota je ostalo ispod nadstresnice.
Ali svakim danom sada Srbija dobija. Svakim danom sebe Vucic, i SNS, sebe bacaju scenarije patnje i bezizlaza.

Nas je monstrum krokodil sa mozgom velicine kikirikija naterao u cosak, i onda kad vise nismo imali kod, mi smo krenuli kao macka da sikcemo, i jebemo mu majku.
Bukvalno se dinstaju, Mr. Jovo Bakic je to lepo objasnio. Sto se duze dinsta, to je sladje i bolje. Samo da se odbranimo nekog scenarija sa zrtvama.
Pucanje ce oni u kolena sami sebi svaki dan. Pa ce medjusbobno krenuti da si pucaju u kolena, pa ce medjunarnodna zajednica da im okrene ledja.

Siguran sam da jesen nece da docekaju, a ne verujem da ce normalno samo da odu sa vlasti. Bezanje i skrivanje po Rusiji (za one najvise) je best case scenario.
Ne bih iskljucio da krenu pred kraj u medjusobno razoobrucanavanje, i medjusobno zrtovavanje. Pokusavace jedni druge da koriste da ispadne da ih neko goni i ubija.
To je takav nivo gamadi. Nekakva SNS gnjida ce da napakuje ubistvo druge SNS gnjide kako bi pricali kako ih neko ganja i ubija, i da tako pokusaju da se spasu.

Mi smo ok. Samo da ne zaseremo, i da iskoristimo ovo, da napravimo dobar kamen temeljac. Ima jos mnogo godina ispred nas. 

Edited by BattleBender
  • Like 3
Posted

@DJ_Vasa u pitanju je jos 3 dana ovog meseca. 

Nisu juce saznali da im je tesko. Znali su to vec pocetkom marta kad su videli reakciju drzave za februarske plate. 

A podrska im je nikada veca. Cak se i pare skupljaju. IT zajednica i Alek Kavcic su prikupili do sada preko 35mil dinara. Slazem se da ne moze biti za sve, ali koordinatori mogu da prioritizuju one koji su najugrozeniji - kao sto si ih ti definisao - oni koji mozda imaju kredit koji ne mogu da plate bez plate, oni koji su samohrani roditelji, oni koji izdrzavaju nekog bolesnog clana porodice, itd. To nisu svi nastavnici. 

Jos 3 dana im nista ne bi znacilo, realno. A zajednickoj borbi bi mnogo znacilo. Bukvalno, bacili su u vodu sve ranije obustave. Zar misle da ce im martovska plata, kad su imali potpunu obustavu, sada biti korektno isplacena jer su se vratili na posao? A februarska kad su isto imali obustavu nije. Zasto u tako nesto veruju? I zasto bi to bilo OK, i drzava ako ti sada isplati mart isplatice ti ga bez onog sto nisi radio, pa ti 3 dana nista ne znace. 

Izvini, ali stvarno ne mogu da prihvatim ovo. 

• Like 1
Posted

Zlo se proždire samo je naslov jednog poglavlja u Gričkoj vještici :classic_biggrin:

Vesića nema nigde, pušten je, verovatno da ne bi lajao, Šapića nema, čak je i Jovanov za svoje standarde prilično tih.

Mali signali, kaže Bekvalac :lol_2:

Posted
1 minute ago, Helena said:

Zlo se proždire samo je naslov jednog poglavlja u Gričkoj vještici :classic_biggrin:

Vesića nema nigde, pušten je, verovatno da ne bi lajao, Šapića nema, čak je i Jovanov za svoje standarde prilično tih.

Mali signali, kaže Bekvalac :lol_2:

ORKA_SP_53.jpg

Posted (edited)
10 minutes ago, Kooineeperk said:

Nisu juce saznali da im je tesko. Znali su to vec pocetkom marta kad su videli reakciju drzave za februarske plate. 

A podrska im je nikada veca. Cak se i pare skupljaju. IT zajednica i Alek Kavcic su prikupili do sada preko 35mil dinara. Slazem se da ne moze biti za sve, ali koordinatori mogu da prioritizuju one koji su najugrozeniji - kao sto si ih ti definisao - oni koji mozda imaju kredit koji ne mogu da plate bez plate, oni koji su samohrani roditelji, oni koji izdrzavaju nekog bolesnog clana porodice, itd. To nisu svi nastavnici. 

Jos 3 dana im nista ne bi znacilo, realno. A zajednickoj borbi bi mnogo znacilo. Bukvalno, bacili su u vodu sve ranije obustave. Zar misle da ce im martovska plata, kad su imali potpunu obustavu, sada biti korektno isplacena jer su se vratili na posao? A februarska kad su isto imali obustavu nije. Zasto u tako nesto veruju? I zasto bi to bilo OK, i drzava ako ti sada isplati mart isplatice ti ga bez onog sto nisi radio, pa ti 3 dana nista ne znace. 

Nemam pojma cime se bavis, ali pretpostavljam da nisi u prosvjeti - te stoga pitanje: zasto ostali nisu obustavili rad, jer bi potpuna paraliza zemlje, ukljucujuci i privatne i javne firme takode mnogo znacila zajednickoj borbi?

Zaustavis proizvodnju u svim fabrikama stranih investitora pa da vidis kako ce njihove vlade da mijenjaju pristup rezimu... 

Edited by ters
  • Like 4
  • Love 1
  • Thanks 1
Posted (edited)
3 hours ago, Kooineeperk said:

2 hours ago, Kooineeperk said:

Ja mogu da ti kažem, kao prof u USA. Ako radiš za prosvetnu platu imaš zaliha Max za 5-6 meseci. Ta podrška od IT ne znači mnogo. Zamisli svoju porodicu da ostane bez primanja par meseci. Drugo svi ti ljudi su uplašeni i za svoje đake.

Ne kritikujem te ni najmanje, jednostavno ne smemo da budemo oštri ni prema kome ko je ispravnog mišljenja, ali vidi drugi put.

☮️

Edited by mrd