Nicklord Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 44 minutes ago, DJ_Vasa said: Niko nije napisao da učenici drugih veroispovesti ili ateisti moraju da idu na veronauku. Proslava 27. januara jeste obavezna za sve škole, pa makar bile i 100% mađarska, slovačka, bošnjačka, hrvatska itd. Sveti Sava se crta na likovnom, o njemu se piše iz srpskog, a o istoriji i da ne govorimo. I za koji đavo da Mađari obeležavaju 27. januar kao dan posvećen dotičnom nemanjićkom princu? Doduše, ne znam ni zbog čega bi to morali da rade i Srbi. Ako ti nije poznato, svi nastavnici moraju da se pojave u školi za 27. januar i obeleže dotični praznik, a odsustvo se računa kao da nisu došli na radno mesto, pri čemu se mogu izvući jedino ako su na bolovanju. U EU postoji dosta hrišćanskih stvari koji se obilno obeležavaju u školama. U Češkoj i Slovačkoj (a mislim i u Bugarskoj a verovatno i još negde) postoji neradni dan zbog Ćirila i Metodija. U Italiji svako mesto ima svog zaštitnika koji se obilno obeležava u školama isto. U Danskoj (a mislim i u celoj Skandinaviji) postoji jedan dan kada sva deca dođu u školu u kostimima za jedan hrišćanski praznik. Ovo su samo stvari što znam iz razgovora sa ljudima koji imaju decu u školama ili sam sam video - da uzmem da guglam našao bih još tonu stvari. Škola i hrišćanstvo (ili koja god je glavna religija) nisu nigde 100% razdvojeni 5
Eddard Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 minute ago, Nicklord said: Škola i hrišćanstvo (ili koja god je glavna religija) nisu nigde 100% razdvojeni Nisu, ali je karakter te povezanosti malo drugačiji. Evo recimo, ja sam sa ženom i ćerkom bio prekjuče na proslavi Sv. Martina u evangelističkoj crkvi. To je dan na kojem deca prave laterne (lampione) i onda šetaju zajedno, pevaju pesme, slušaju priče, uglavnom, pojma nemam ko je i šta je taj Martin, ali lep doživljaj za dete. Od crkvenog karaktera ostaje to što je Sveti i što se dešava u i oko crkve i to je sve. A ja sam, znaš sigurno, okoreli ateista i poslednji bih bio na nečemu takvom, da ima jak religiozni karakter. Tako je i za Božić, npr, generalno jedan praznik, pa tek onda hrišćanski, ta religijska komponenta je bačena u zapećak za one koji žele, ima je u crkvama. Niko te ne prisiljava da se krstiš, aminuješ, moliš, vaistinaš, i ostale pojavnosti novokomponovane srpske religioznosti, već je uglavnom zabavno. Da, naravno, crkva na taj način privlači nove mlade mušterije, stoji, ali meni je nekako jači utisak kad se ja ateista i moj komšija Muhamed 25.12. pozdravimo sa frohe Weihnachten (srećan Božić). Tako funkcioniše religija u sekularnom društvu.
Chaos Is Me Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Sad ga baš palamudite. Proslava sv Save je bukvalno najmanji problem koji postoji u školstvu, ako je uopšte i problem. Obavezna veronauka bi već bila ozbiljan problem ali koliko znam nije obavezna. Postoje stvari koje su jednostavno domen tradicije i folklora, sve dok su u tom domenu to je skroz ok. 5
Utopista Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Ne pamtim kada sam čuo nekog od vidjenijih popova u medijima da spomene Isusa. Zamenili su ga Svetim Savom, vladikom Nikolajem...nacionalizmom. Možda ih je i sramota jer se ogromnim delom ponašaju sasvim suprotno od učenja koje se u hrišćanstvu propoveda. U svakom slučaju meni su oni trenutno protivnici da ne kažem neprijatelji u rangu smradikala, a možda i opasniji iz više razloga - em što truju decu, očajnike, priglupe, šire nacionalizam, pružaju loš primer...em što zauzimaju mesto onome što bi crkva zaista tebala biti. Da ne pričam da za njih niko ne traži lustraciju ili robiju a ima ih dosta koji su i te kako zaslužili. Ova gamad će pasti pre ili kasnije, a slutim da će se ti mračnjaci samo prešaltovati uz novu vlast. Oni i jesu poput udbe - duboka država u ovoj Stradiji... 5
Helena Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 3 minutes ago, Utopista said: Ne pamtim kada sam čuo nekog od vidjenijih popova u medijima da spomene Isusa. Zamenili su ga Svetim Savom, vladikom Nikolajem...nacionalizmom. Možda ih je i sramota jer se ogromnim delom ponašaju sasvim suprotno od učenja koje se u hrišćanstvu propoveda. U svakom slučaju meni su oni trenutno protivnici da ne kažem neprijatelji u rangu smradikala, a možda i opasniji iz više razloga - em što truju decu, očajnike, priglupe, šire nacionalizam, pružaju loš primer...em što zauzimaju mesto onome što bi crkva zaista tebala biti. Da ne pričam da za njih niko ne traži lustraciju ili robiju a ima ih dosta koji su i te kako zaslužili. Ova gamad će pasti pre ili kasnije, a slutim da će se ti mračnjaci samo prešaltovati uz novu vlast. Oni i jesu poput udbe - duboka država u ovoj Stradiji... Bukvalno sam krenula da napišem prvi pasus. Srpska pravoslavna crkva je zločinačka organizacija u sprezi sa zločinačkom organizacijom zvanoj SNS. A Perkos može da đipa do neba i pominje crkvena pravila, ponavljam, po tim pravilima bi me muškarci tukli. Edited 3 hours ago by Helena 2
Utopista Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 5 minutes ago, Helena said: Bukvalno sam krenula da napišem prvi pasus. Srpska pravoslavna crkva je zločinačka organizacija u sprezi sa zločinačkom organizacijom zvanoj SNS. A Perkos može da đipa do neba i pominje crkvena pravila, ponavljam, po tim pravilima bi me muškarci tukli. U ovom selu u koje sam se preselio, lokalno popče na Fejsbuku medju profilnim slikama drži fotke Putina i Ratka Mladića...a kao što si i napisala medju nekoliko najuticajnijih ljudi u selu je koliko vidim. Ali još ne znaju ko im se doselio. 🤣 Mada mislim da polako shvataju...i tek će.
Perkos2 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 7 minutes ago, Helena said: Bukvalno sam krenula da napišem prvi pasus. Srpska pravoslavna crkva je zločinačka organizacija u sprezi sa zločinačkom organizacijom zvanoj SNS. A Perkos može da đipa do neba i pominje crkvena pravila, ponavljam, po tim pravilima bi me muškarci tukli. da li da se nasmejem na ovo napisano ili da vas žalim što ste zatrovani mržnjom ja vam iskreno želim sve najbolje sad idete da pravite društvo melankolicu
Nicklord Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 17 minutes ago, Eddard said: Nisu, ali je karakter te povezanosti malo drugačiji. Evo recimo, ja sam sa ženom i ćerkom bio prekjuče na proslavi Sv. Martina u evangelističkoj crkvi. To je dan na kojem deca prave laterne (lampione) i onda šetaju zajedno, pevaju pesme, slušaju priče, uglavnom, pojma nemam ko je i šta je taj Martin, ali lep doživljaj za dete. Od crkvenog karaktera ostaje to što je Sveti i što se dešava u i oko crkve i to je sve. A ja sam, znaš sigurno, okoreli ateista i poslednji bih bio na nečemu takvom, da ima jak religiozni karakter. Tako je i za Božić, npr, generalno jedan praznik, pa tek onda hrišćanski, ta religijska komponenta je bačena u zapećak za one koji žele, ima je u crkvama. Niko te ne prisiljava da se krstiš, aminuješ, moliš, vaistinaš, i ostale pojavnosti novokomponovane srpske religioznosti, već je uglavnom zabavno. Da, naravno, crkva na taj način privlači nove mlade mušterije, stoji, ali meni je nekako jači utisak kad se ja ateista i moj komšija Muhamed 25.12. pozdravimo sa frohe Weihnachten (srećan Božić). Tako funkcioniše religija u sekularnom društvu. Ja se 100% slažem sa tobom oko toga kako izgleda proslava hrišćanskih stvari u EU. Samo je moja poenta bila da bukvalno tako isto izgleda proslava Sv. Save u školama 😄 Pre svega zabavno a ne religijski. Deca spreme priredbu, hor otpeva par pesmica, deca koja sviraju instrumente pokažu šta znaju i ajde kući. Ne izgleda tako kao što DJ Vasa opisuje ili kao tvoj bold. 5
berti Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Novokomponovana religioznost u Srba je vec postala smesna. Treba samo stajati neko vreme pored crkave i videti te ljude koji ne umeju da se prekrste, ulaze obuceni kao za basket ili koncert neke turbo folk krestalice, dovode malu decu gnjaveci ih da tu provode vreme... Smesno i tuzno istovremeno. Da ne pricamo u sta su se pretvorile slave, pa jos pojedini po kafanama slave. O samim svestenicima da ne pricamo. Sretnem jednog pre neki dan, sluzbuje po okolnim selima. Znamo se dok jos nije bio svestenik, pitam ga kako je, onako kao da sam sreo bilo koga. Kaze on meni da je dobro, ljudi umiru, pa ima posla bas. I jos se cereka. Nasi svestenici vecinom uopste ne veruju u boga, cim se ne boje se svih marifetluka kojima se bave Sto se tice veronauke u skoli. Dete mi je islo na gradjansko, sada na veronauku. Vise joj se dopada veronauka jer su tu bas dosta ucili iz istorije, dok je gradjansko bilo besmisleno skroz. Izbor slobodan, nema nametanja. inace, u Srbiji nema diskriminacije ateista u nijednoj sferi zivota.
DJ_Vasa Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 30 minutes ago, Nicklord said: U EU postoji dosta hrišćanskih stvari koji se obilno obeležavaju u školama. U Češkoj i Slovačkoj (a mislim i u Bugarskoj a verovatno i još negde) postoji neradni dan zbog Ćirila i Metodija. U Italiji svako mesto ima svog zaštitnika koji se obilno obeležava u školama isto. U Danskoj (a mislim i u celoj Skandinaviji) postoji jedan dan kada sva deca dođu u školu u kostimima za jedan hrišćanski praznik. Ovo su samo stvari što znam iz razgovora sa ljudima koji imaju decu u školama ili sam sam video - da uzmem da guglam našao bih još tonu stvari. Škola i hrišćanstvo (ili koja god je glavna religija) nisu nigde 100% razdvojeni Češka je jedna od najateističkijih zemalja u Evropi, a slave se pre svega kao tvorci slovenske pismenosti i emancipatori narodnog jezika, mada oni religiozni idu i na neko hodočašće jer su njih dvojica uveli hrišćanstvo među Slovene. Bugari vole da se bave njihovim poreklom i da ih svojataju, kao što rade i Makedonci, pa se koriste za merenje nacionalne patke. Ne znam šta da kažem za dotični praznik u Skandinaviji koji je neimenovan, ali opet, Skandinavija je veoma sekularna i ima dosta ateista. Zajedničko je da i Česi i Skandinavci ne naturaju religiju. Pretpostavljam da si slučajno zaboravio da se u Švedskoj i Norveškoj religija izučava holistički i objektivno, a ne natura se pravoslavna, katolička ili islamska veronauka. Znam da mnoge kolege koje drže škole engleskog sa dečjim grupama proslavljaju Halloween, a tome se protive jedino roditelji talibansko-pravoslavne provinijencije, premda je dotični praznik obična zezancija koja ne natura religiju. Možda je Google malo štucnuo ako si tražio sekularnost u francuskim školama, koja je zakonski uvedena negde početkom 20. veka, a podrazumeva da se u školama ne nose krstače, hidžabi i ostala verska obeležja. Možda Srbija nije tako napredna kao Francuska, ali dojučerašnji zemljaci u Sloveniji, Makedoniji ili Crnoj Gori nemaju ove gluposti u školi. Jeftino kokošarenje i trpanje u nacionalno-verske torove, glorifikovanje jednog opskurnog nemanjićkog princa koji je stvorio familiji privatnu crkvu je izum NVO čiji je trenutni gazda Prvoslav Perić.
СтелаРоса Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 8 minutes ago, berti said: Novokomponovana religioznost u Srba je vec postala smesna. Treba samo stajati neko vreme pored crkave i videti te ljude koji ne umeju da se prekrste, ulaze obuceni kao za basket ili koncert neke turbo folk krestalice, dovode malu decu gnjaveci ih da tu provode vreme... Smesno i tuzno istovremeno. Da ne pricamo u sta su se pretvorile slave, pa jos pojedini po kafanama slave. O samim svestenicima da ne pricamo. Sretnem jednog pre neki dan, sluzbuje po okolnim selima. Znamo se dok jos nije bio svestenik, pitam ga kako je, onako kao da sam sreo bilo koga. Kaze on meni da je dobro, ljudi umiru, pa ima posla bas. I jos se cereka. Nasi svestenici vecinom uopste ne veruju u boga, cim se ne boje se svih marifetluka kojima se bave Sto se tice veronauke u skoli. Dete mi je islo na gradjansko, sada na veronauku. Vise joj se dopada veronauka jer su tu bas dosta ucili iz istorije, dok je gradjansko bilo besmisleno skroz. Izbor slobodan, nema nametanja. inace, u Srbiji nema diskriminacije ateista u nijednoj sferi zivota. Dodao bih i kumove crkve u pricu. Uglavnom su to ljudi koji su povezani sa politikom ili su bogatstvo stekli sumnjivim poslovima.
DJ_Vasa Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 19 minutes ago, Nicklord said: Ja se 100% slažem sa tobom oko toga kako izgleda proslava hrišćanskih stvari u EU. Samo je moja poenta bila da bukvalno tako isto izgleda proslava Sv. Save u školama 😄 Pre svega zabavno a ne religijski. Deca spreme priredbu, hor otpeva par pesmica, deca koja sviraju instrumente pokažu šta znaju i ajde kući. Ne izgleda tako kao što DJ Vasa opisuje ili kao tvoj bold. Evo, probaj da ne dođeš na posao u državnoj školi 27. januara bez zdravstvenog opravdanja, pa pogledaj kolika će ti biti plata za taj mesec. Poznajem sasvim dovoljno ljudi koji rade u školama kojima je pun q-c da moraju da idu na posao kako bi slušali neko struganje i crkveno pojanje sa popom u paketu. Naravno, ima ko to voli, ali ne vidim svrhu da se neko prisiljava da dolazi na posao zbog takvih gluposti. A i deca baš nisu uvek zagrejana za priredbe, ma kakve one bile.
berti Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 7 minutes ago, DJ_Vasa said: Jeftino kokošarenje i trpanje u nacionalno-verske torove, glorifikovanje jednog opskurnog nemanjićkog princa koji je stvorio familiji privatnu crkvu je izum NVO čiji je trenutni gazda Prvoslav Perić. U pravoslavnom svetu je taj nemanjicki princ izuzetno postovan. U grckoj pravoslavnoj crkvi ga priznaju kao svetitelja. U bugarskoj pravoslavnoj crkvi je izuzetno postovan, bio je vrlo blizak sa njihovom crkvom. U Rusiji su mu posvecene crkve u Moskvi i Piteru. Nalazi se u kalendaru rumunske crkve i spominju ga kao svetitelja prosvetiteljstva. Na Svetoj Gori je izuzetno postovan medju monasima. Smatraju ga jednim od najvecih zakonodavaca monastva na Atosu jer je napisao Hilandarski tipik. Sad ako je nekome sve u vezi pravoslavlja opskurno, sta da se radi. Jedno je imati zamerke na SPC, nesto sasvim drugo je mrznja prema njoj. Sva sreca, pa recimo Sveta Gora nije u Srbiji. Ovde bi se masa zalagala da se tamo zidaju hoteli, odrzavaju koncerti, razjure te bradonje. 1
Volter Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Imamo i sveštenike za primer, neki od njih su i nagrajisali zbog toga što su ugostili studente. Sveštenik iz Lučana je i fizički napadnut.
Ludi za Poli Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Od sabranih (ne)djela izvjesnog Amfilohija Radovica se moze napravit citava ideoloska platforma jedne solidne neofasisticke stranke. Volja ti blagosiljanje ratnih zlocinaca, volja ti zastita ratnih zlocinaca, volja ti huskanje protiv nepodobnih nacija/vjera/seksualnih orijentacija, volja ti vrlo otvoreno proklinjanje politickih neistomisljenika, volja ti promovisanje velikodrzavnih mitomanskih ideja itd itd. I to uvazeni rahmetlija vazi za najprominentnijeg protivika Vucica iz crkvenih redova. Zlocinacka organizacija jedan kroz jedan. 1
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 8 minutes ago, DJ_Vasa said: A i deca baš nisu uvek zagrejana za priredbe, ma kakve one bile. Rastežeš "argument" do besmisla. Ovo nema nikakve veze s tvojom početnjom tvrdnjom kako je svetosavska priredba u školi primer iskonskog religijskog zla, ili šta si već lupio. Deca koja učestvuju u svetosavskoj priredbi učestvuju uglavnom u svim školskim priredbama, jer su deo književne, muzičke, likovne ili dramske sekcije. Ovo pišem kao neko ko je kroz celu osnovnu školu bio deo takvih priredbi, a uopšte nisam (bila) religiozna, nego je ta školska slava bila još jedna prilika da recitujem, igram ili vodim program i "pravim se važna". 1
Nicklord Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 37 minutes ago, DJ_Vasa said: Češka je jedna od najateističkijih zemalja u Evropi, a slave se pre svega kao tvorci slovenske pismenosti i emancipatori narodnog jezika, mada oni religiozni idu i na neko hodočašće jer su njih dvojica uveli hrišćanstvo među Slovene. Bugari vole da se bave njihovim poreklom i da ih svojataju, kao što rade i Makedonci, pa se koriste za merenje nacionalne patke. Ne znam šta da kažem za dotični praznik u Skandinaviji koji je neimenovan, ali opet, Skandinavija je veoma sekularna i ima dosta ateista. Zajedničko je da i Česi i Skandinavci ne naturaju religiju. Pretpostavljam da si slučajno zaboravio da se u Švedskoj i Norveškoj religija izučava holistički i objektivno, a ne natura se pravoslavna, katolička ili islamska veronauka. Znam da mnoge kolege koje drže škole engleskog sa dečjim grupama proslavljaju Halloween, a tome se protive jedino roditelji talibansko-pravoslavne provinijencije, premda je dotični praznik obična zezancija koja ne natura religiju. Možda je Google malo štucnuo ako si tražio sekularnost u francuskim školama, koja je zakonski uvedena negde početkom 20. veka, a podrazumeva da se u školama ne nose krstače, hidžabi i ostala verska obeležja. Možda Srbija nije tako napredna kao Francuska, ali dojučerašnji zemljaci u Sloveniji, Makedoniji ili Crnoj Gori nemaju ove gluposti u školi. Jeftino kokošarenje i trpanje u nacionalno-verske torove, glorifikovanje jednog opskurnog nemanjićkog princa koji je stvorio familiji privatnu crkvu je izum NVO čiji je trenutni gazda Prvoslav Perić. Moja poenta je samo bila da hrišćanski običaji u školama postoje širom EU - Fastelavn (izguglao sam ime) u Danskoj, Dan Ćirila i Metodija u Češkoj, lokalni zaštitnik grada u Italiji itd. Nije to nikakav srpski izuzetak. Ti si na Svetog Savu reagovao kao da je Srbija jedina zemlja koja ima takve tradicije, pa si otišao u drugu krajnost da ga predstaviš kao nekakvo ultimativno zlo 😄 A realno, religija u srpskim školama nema nikakvu težinu. Veronauka je potpuno sporedan predmet, nivo ispod likovnog ili fizičkog a Sveti Sava služi za bukvalno ovo što je @DameTime iznad napisala, kao priredba za decu što vole. Sad što neki profa mora da dođe taj dan u školu i da to gleda, o horora!!! Edited 2 hours ago by Nicklord 4
Helena Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 58 minutes ago, Perkos2 said: da li da se nasmejem na ovo napisano ili da vas žalim što ste zatrovani mržnjom ja vam iskreno želim sve najbolje sad idete da pravite društvo melankolicu Nisam ja zatrovana, ja sam je sama spoznala. Sve što je mlado, lepo, zdravo i pravo, crkva je nastojala da zgazi i uništi. Da ukrade, ne plati, propoveda ljubav a vodi rat sam i sama videla. Da ne pišem kako tretira žene. Da ne sahranjuje one koji su verovali, da se pijani teturaju ulicama, sve sam to videla. Našli su se -SPCSNS! 2
Barkley#34 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 55 minutes ago, berti said: Novokomponovana religioznost u Srba je vec postala smesna. Treba samo stajati neko vreme pored crkave i videti te ljude koji ne umeju da se prekrste, ulaze obuceni kao za basket ili koncert neke turbo folk krestalice, dovode malu decu gnjaveci ih da tu provode vreme... Smesno i tuzno istovremeno. Da ne pricamo u sta su se pretvorile slave, pa jos pojedini po kafanama slave. O samim svestenicima da ne pricamo. Sretnem jednog pre neki dan, sluzbuje po okolnim selima. Znamo se dok jos nije bio svestenik, pitam ga kako je, onako kao da sam sreo bilo koga. Kaze on meni da je dobro, ljudi umiru, pa ima posla bas. I jos se cereka. Nasi svestenici vecinom uopste ne veruju u boga, cim se ne boje se svih marifetluka kojima se bave Sto se tice veronauke u skoli. Dete mi je islo na gradjansko, sada na veronauku. Vise joj se dopada veronauka jer su tu bas dosta ucili iz istorije, dok je gradjansko bilo besmisleno skroz. Izbor slobodan, nema nametanja. inace, u Srbiji nema diskriminacije ateista u nijednoj sferi zivota. Kao što možeš primetiti i u tim primerima i ovde na forumu, nisu problem ni religioznost ni ateizam, nego neofanatizam svake vrste, bilo to novokomponovano nasilno nametanje pravoslavlja ili radikalni antiteizam. Staljinizam je na ovim prostorima kratko trajao ali se prilično primio kao koncept uterivanja u pravovernost ili zabranjivanje ostalog. Inače, u Nemačkoj se i sveti Nikola poprilično proslavlja (6. decembra), ali to valjda nije svetac nego neka, šta znam, muzička zvezda, kako nam se ovde predstavlja. 40 minutes ago, Ludi za Poli said: Od sabranih (ne)djela izvjesnog Amfilohija Radovica se moze napravit citava ideoloska platforma jedne solidne neofasisticke stranke. Volja ti blagosiljanje ratnih zlocinaca, volja ti zastita ratnih zlocinaca, volja ti huskanje protiv nepodobnih nacija/vjera/seksualnih orijentacija, volja ti vrlo otvoreno proklinjanje politickih neistomisljenika, volja ti promovisanje velikodrzavnih mitomanskih ideja itd itd. I to uvazeni rahmetlija vazi za najprominentnijeg protivika Vucica iz crkvenih redova. Zlocinacka organizacija jedan kroz jedan. Isto tako i aktivan na protestima 96/97 i neko ko je omogućio prelaz u nezavisnost CG, bez sukoba. Kao prilog kontroverznoj biografiji. 1
Eddard Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Nije me mrzelo, pa sam na YT pretražio "proslava svetog Save u školi". Pošto jelte nemam decu u Srbiji, pa reko da vidim kako izgledaju te bezazlene priredbe. Ono je još strašnije nego što sam pretpostavljao. Popovi, popovi, ikone, popovi, masovno žvalavljenje pogače, pa još malo popova i popova. Ja prekjuče ne videh nijednog popa ili kako li se već zovu bele nindže. Popovi i školama. Sekularnost odista. 3
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 minutes ago, Eddard said: Nije me mrzelo, pa sam na YT pretražio "proslava svetog Save u školi". Pošto jelte nemam decu u Srbiji, pa reko da vidim kako izgledaju te bezazlene priredbe. Ono je još strašnije nego što sam pretpostavljao. Popovi, popovi, ikone, popovi, masovno žvalavljenje pogače, pa još malo popova i popova. Ja prekjuče ne videh nijednog popa ili kako li se već zovu bele nindže. Popovi i školama. Sekularnost odista. Ako ti nije teško, pejstuj ovde taj video koji si gledao, pošto ovaj bold zvuči kao teška hiperbola.
Stiletto Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 58 minutes ago, DJ_Vasa said: Jeftino kokošarenje i trpanje u nacionalno-verske torove, glorifikovanje jednog opskurnog nemanjićkog princa koji je stvorio familiji privatnu crkvu je izum NVO čiji je trenutni gazda Prvoslav Perić. Šta tek da se kaže o Ircima, koji su Rimljanina Maevina Sukata, poznatog pod pseudonimom Sveti Patrik, toliko izdigli da se sada proslavlja maltene u celom anglikanskom svetu, da se reke u SAD farbaju u zeleno 17. marta. A svetitelj im nije čak bio ni Irac. A tek Englezi koji slave Svetog Đorđa, Grka rođenog u Anadoliji koji sa Engleskom ima veze koliko i luk sa pudingom, a njegov krst su stavili na nacionalnu zastavu. 1
DJ_Vasa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 27 minutes ago, berti said: U pravoslavnom svetu je taj nemanjicki princ izuzetno postovan. U grckoj pravoslavnoj crkvi ga priznaju kao svetitelja. U bugarskoj pravoslavnoj crkvi je izuzetno postovan, bio je vrlo blizak sa njihovom crkvom. U Rusiji su mu posvecene crkve u Moskvi i Piteru. Nalazi se u kalendaru rumunske crkve i spominju ga kao svetitelja prosvetiteljstva. Na Svetoj Gori je izuzetno postovan medju monasima. Smatraju ga jednim od najvecih zakonodavaca monastva na Atosu jer je napisao Hilandarski tipik. Sad ako je nekome sve u vezi pravoslavlja opskurno, sta da se radi. Jedno je imati zamerke na SPC, nesto sasvim drugo je mrznja prema njoj. Sva sreca, pa recimo Sveta Gora nije u Srbiji. Ovde bi se masa zalagala da se tamo zidaju hoteli, odrzavaju koncerti, razjure te bradonje. Može onda bude poštovan, ali nije mi poznato da se od njega pravi kult bilo gde drugde. Nijedna druga pravoslavna crkva nema nekakvo svetosavlje, već ga slavi kao i svakog ostalog sveca. A sve to što je uradio je bitno za crkvu, ne za sekularnu državu. Crkveno obrazovanje koje je uveo niti je imalo kontinuitet, niti je bilo sekularno, a pravi i jedini osnivač savremene prosvete je Dositej Obradović. Ne verujem ni da bi se mase zalagale da se tamo otvore hoteli jer crkve ionako niču gde im nije mesto samo zato da bi pravoslavna crkva Srbije zapišavala teritorije u svakoj mesnoj zajednici. 16 minutes ago, DameTime said: Rastežeš "argument" do besmisla. Ovo nema nikakve veze s tvojom početnjom tvrdnjom kako je svetosavska priredba u školi primer iskonskog religijskog zla, ili šta si već lupio. Deca koja učestvuju u svetosavskoj priredbi učestvuju uglavnom u svim školskim priredbama, jer su deo književne, muzičke, likovne ili dramske sekcije. Ovo pišem kao neko ko je kroz celu osnovnu školu bio deo takvih priredbi, a uopšte nisam (bila) religiozna, nego je ta školska slava bila još jedna prilika da recitujem, igram ili vodim program i "pravim se važna". Nemam šta da rastežem, znam šta mi kažu kolege od kojih su neki bukvalno sada na nastavi. Nisu sva deca članovi tih sekcija, već samo manji deo, a ona koja nisu bi radije sedela kući ili na priredbi drndaju telefone. Možda je tebi bilo lepo, što ne sporim, ali nastavnik koji radi sa više odeljenja sigurno ima bolji uvid u to šta deca misle. A kada ti to kaže još nekoliko nastavnika, verujem da ne greše. 8 minutes ago, Nicklord said: Moja poenta je samo bila da hrišćanski običaji u školama postoje širom EU - Fastelavn (izguglao sam ime) u Danskoj, Dan Ćirila i Metodija u Češkoj, lokalni zaštitnik grada u Italiji itd. Nije to nikakav srpski izuzetak. Ti si na Svetog Savu reagovao kao da je Srbija jedina zemlja koja ima takve tradicije, pa si otišao u drugu krajnost da ga predstaviš kao nekakvo ultimativno zlo 😄 A realno, religija u srpskim školama nema nikakvu težinu. Veronauka je potpuno sporedan predmet, nivo ispod likovnog ili fizičkog a Sveti Sava služi za bukvalno ovo što je @DameTime iznad napisala, kao priredba za decu što vole. Sad što neki profa mora da dođe taj dan u školu i da to gleda, o horora!!! Nigde ga nisam predstavio kao zlo jer ne postoje podaci da je lično čerečio protivnike, ali svetosavisanje jeste negativno. On svakako nije kriv što je svetosavisanje nastalo, ali firmi koju je stvorio se mnogo toga može staviti na dušu. Ne znam odakle ti da religija nije toliko bitna kada se uči tokom celog školovanja, a može se izbeći jedino ako se uzme nepotrebno građansko vaspitanje. Ovakva glupost od predmeta se uči isto koliko i maternji jezik, matematika ili engleski iako se učenici ne spremaju za popove. U Hrvatskoj bar imaš slobodan čas ako te veronauka ne zanima, a kod nas ne. Osim toga, tek od uvođenja veronauke sam video da se neka deca krste u autobusu kada prođe pored crkve, što nikada ranije nije bio slučaj. 1
Eddard Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 5 minutes ago, Barkley#34 said: Nemačkoj se i sveti Nikola poprilično proslavlja (6. decembra), ali to valjda nije svetac nego neka, šta znam, muzička zvezda, kako nam se ovde predstavlja. Da, Nikolaus, osim religijskog porekla, nema mnogo veze sa religijom. Poprilično omiljen praznik među decom, evo kako izgleda: Šta se dešava na Dan Svetog Nikole – Tradicije Svetog Nikole za decu Generacijama se u Nemačkoj na Dan Svetog Nikole obeležava tradicija nošenja čizmi Svetog Nikole. Uoči 6. decembra, deca čiste svoje čizme ili cipele i stavljaju ih ispred vrata. Tokom noći, Sveti Nikola, ponekad predstavljen roditeljem, dolazi i puni čizme slatkišima i malim poklonima. U ranijim vremenima, umesto čizmi, ispred vrata su se postavljali ručno rađeni papirni čamci. Ovaj običaj se zvao „postavljanje čamca“. Lična poseta Svetog Nikole je posebno impresivna za malu decu. Obično dolazi sa vrećom i zlatnom knjigom i održava malu ceremoniju darivanja u dnevnoj sobi. Oni koji žele da svom detetu ponude takvo iskustvo mogu pronaći razne agencije na mreži gde se mogu rezervisati Sveti Nikola i njegovi pomoćnici. U nekim regionima Nemačke, deca se oblače kao Sveti Nikola uveče 6. decembra, idu od kuće do kuće i traže slatkiše. Naša omiljena tradicija čitanja za Dan Svetog Nikole je, naravno, zajedničko čitanje divne priče o Svetom Nikoli ili pevanje božićnih pesama. U „Koni i Sveti Nikola“ naći ćete još više ideja za običaje za Dan Svetog Nikole: stavljanje liste želja za Deda Mraza u uglačanu čizmu, prijatno okupljanje uz kafu sa porodicom i pečenje kolačića sa temom Svetog Nikole. Dakle, Halloween na nemački način. Ni krsta ni popa ni na vidiku. Stvarno ne želim da merim patku, ali religijski praznici u Nemačkoj imaju daleko slabiji (do nikakvog) religijski karakter nego u Srbiji.
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 minutes ago, DJ_Vasa said: Nemam šta da rastežem, znam šta mi kažu kolege od kojih su neki bukvalno sada na nastavi. Nisu sva deca članovi tih sekcija, već samo manji deo, a ona koja nisu bi radije sedela kući ili na priredbi drndaju telefone. Možda je tebi bilo lepo, što ne sporim, ali nastavnik koji radi sa više odeljenja sigurno ima bolji uvid u to šta deca misle. A kada ti to kaže još nekoliko nastavnika, verujem da ne greše. Što nije nikakav ultimativni dokaz da je priredba sama po sebi loša, niti da predstavlja zlo i da bi od te dece napravila pravoslavne fanatike.
Recommended Posts