nemanjaol Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 3 minutes ago, Chaos Is Me said: Mislim da preterujete sa traženjem neke dubine u svemu. Kao da je bitno šta će i kako biti predstavljeno konzumentima Informera. Policija je do sad tukla mirno okupljene ljude na svim mestima, gde god su se našli. Proteste bi najbolje bilo organizovati ispred privatnih kuća i stanova "top menadžmenta" kartela. Nije to samo za informeriste, nego za RTS i ljude koji prate sa strane. Ja npr nisam preveliki fan idenja na kućnu adresu, tj onoga što se radilo prethodnih nedelja. Jer to generalno nije nešto što bi trebalo da nam postane praksa u političkom životu. Međutim ovde je disproporcija moći toliko velika da jednostavno moraju i neke takve stvari da se rade, to je između ostalog delimično i isprovociralo ovakvu reakciju SNS. Sad smo svakako još u fazi direktnog odgovora na događaje od pre par dana, ali za dalje bi trebalo strateški analizirati šta koji scenario donosi.
Helena Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Evo, javila se Marta Kos potpuno bezličnim tvitom koji neću ni prenositi, jer ni ne kazuje ništa.
DJ_Vasa Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 8 minutes ago, Beonegro said: Na to da će okupljanje ispred BIA biti predstavljeno kao priprema za upad u BIA, što će biti iskorišćeno da se opravda dosadašnje i buduće nasilje poliicije nad učesnicima protesta. Možda za one koji misle kroz TV Svinjformer, ali protesti ispred BIA nisu nikakva novost. Poslednji je održan pre 5-6 dana zbog studentkinje iz CG kojoj je zabranjen ulaz, a ti što su za sektu bi podržali i da žandarmerija mlati decu iz osnovne ukoliko su im roditelji protiv Vučića. Ti sa IQ nižim od broja cipela su dobili servirane informacije da su horde ustaša htele da sprže mirne i zabrinute građane koji su čuvali prostorije SNS-a, tako da je svejedno šta misle i šta im se servira. Ovo ispred BIA će biti sasvim mirno, ali ako slučajno prođu pored kancelarije sekte, biće svašta. 1
nemanjaol Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Objavljene su lokacije https://www.instagram.com/p/DNVqIqRKNys/?hl=en&img_index=1 Kao što sam i pretpostavio među najavljenim lokacijama nema prostorija SNS. Mislim da je to i pametnije, odnosno, stavljamo se u situaciju da oni ako hoće frku napadnu nas. Onda je dozvoljeno braniti se, a i optike za sve (ne informer ljude bez mozga) su mnogo bolje. 1
Nicklord Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 19 minutes ago, Helena said: Evo, javila se Marta Kos potpuno bezličnim tvitom koji neću ni prenositi, jer ni ne kazuje ništa. Pazi, strogo osuđivanje je više nego do sad E sad ako imamo skalu od 1 do 10 to reakcija na nivou 3- umesto dosadašnjih 2 je druga stvar. Ako se nastavi još 3-4 godine možda i Makron nešto kaže
Pletilja Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 2 hours ago, Clash said: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/418008/Slucaj-ubistva-psa-Done-Tuzilastvo-odbacilo-prijavu-mural-zabranjen-jer-ima-politicku-konotaciju.html Kako navode iz Inicijative građana "Pravnici za životinje Novi Sad", Gradska uprava za kulturu je odbila zahtev za oslikavanje murala sa Doninim likom sa obrazloženjem da slika ima političku konotaciju. Jebem vam svima iz Gradske uprave za kulturu milosnu majku. I sa političkom konotacijom i bez političke konotacije jebem vam sto i jednu majku svima. Pridruzujem se iz sve snage! U psovanju, naravno, naucila i bolja sam od madjarskog kocijasa. Edited 2 hours ago by Pletilja 1
DJ_Vasa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 minutes ago, Helena said: Evo, javila se Marta Kos potpuno bezličnim tvitom koji neću ni prenositi, jer ni ne kazuje ništa. Naprotiv, ona zapravo radi svoj posao. U vesti su sasvim korektno preveli njenu izjavi koja glasi ovako: Quote "Izveštaji o nasilju tokom nedavnih protesta u Srbiji veoma su zabrinjavajući. Napredak na putu ka EU zahteva da građani mogu slobodno da izražavaju svoje stavove i da novinari mogu da izveštavaju bez zastrašivanja ili napada", napisala je Kos na mreži X. Njen resor je proširenje EU i lepo kaže da je za prijem u EU jedan od uslova da građani izraze političke stavove i da novinari slobodno rade svoj posao. Baš kao što ministar prosvete neke zemlje nema pravo da se meša u pitanja energetike, privrede ili pravosuđa, njen resor se završava upravo tu. Nema pravo da preti ekonomskim sankcijama, političkim sankcijama, uduzimanjem imovine i slično jer je zadužena samo za prijem u EU i ništa više. Ona nema ingerencije nad lokalnom policijom ili pravosuđem i naprosto nema mehanizme da učini bilo šta više. A oglasila se i Evropska komisija: EK za N1: EU snažno osuđuje svaki vid nasilja, uključujući pretnje novinarima u Srbiji U međuvremenu je uspeo da se obruka pred kancelarom Austrije, što baš i nije zgodno: Austrijski kancelar iznenađen Vučićevom reakcijom: "Rekao sam mu da to mora da istrpi, to je sloboda medija" Ne razumem šta je više nejasno u vezi sa EU, imajući u vidu sledeće činjenice: a) Srbija hoće da postane članica EU, ali za to mora da ispuni uslove. Iz EU direktno kažu koje su prepreke, a nije prvi put da o tome govore. Ovo su vratari na ulazu u elitni klub koji ne primaju musavog posetioca u ofucanoj trenerci i sa flašom piva u ruci. Ne mogu da ga izmlate, ne mogu da ga nateraju da se opere i obuče kako treba, već samo da mu ne dozvole da uđe. Njih ne zanima da li će musavko voziti pijan, opljačkati neku banku iza ugla ili obiti trafiku, već samo kome dozvoljavaju da uđe u klub. b) EU nema ingerencije za rešavanje unutrašnjih problema zemalja članica, a još manje kada su u pitanju zemlje koje nisu članice. c) Čak i kada bi imala ingerencije, EU nema policiju, tj. sredstvo prinude. d) EU donosi mnoge odluke na osnovu konsenzusa, zbog čega mogu da ih zezaju i mangupi iz sopstvenih redova kao što su Orban ili Fico, koji im prave poprilične glavobolje. e) EU ima malo veće probleme na drugim mestima kao što su Ukrajina ili Bliski istok i zaista ne može da se bavi i unutrašnjim pitanjima drugih zemalja koje na njih nemaju gotovo nikakav uticaj. f) Diplomatija je veoma spora, plus je skoro ceo Brisel na odmoru. Iako se može reagovati u hitnim slučajevima kao što su izbijanje rata ili neka prirodna katastrofa, ova dva dana nisu dali baš mnogo indicija o situaciji u budućnosti jer je moguće da se već danas stvari praktično smire. g) Ne postoji nijedna iole bitna politička snaga koja je ozbiljno za EU. Neko mora da ode u Brisel i pokaže da nije samo još jedan sisač evropske sise kada se nude pare za sve i svašta, već neko ko će zaista da radi. Napomena: ne odgovaram lično Heleni, već svima koji misle da EU ne radi ništa ili da podržava kartel. 3 1
McLeod Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago To da EU podrzava kartel je jedna od vecih gluposti koje su uglavnom opste prihvacene kod nas. Vucica najjace u EU podrzava Orban koji je trigerovao mere koje su nezapamcene prema clanici. 1
DJ_Vasa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 9 minutes ago, McLeod said: To da EU podrzava kartel je jedna od vecih gluposti koje su uglavnom opste prihvacene kod nas. Vucica najjace u EU podrzava Orban koji je trigerovao mere koje su nezapamcene prema clanici. Upravo sam video jednu vest vest koja će možda zanimati one koji tako misle: „Ovo nismo čuli od poslednjeg izbora za Mis sveta“: Ana Brnabić odgovorila Marti Kos Ovo nije izgovorila predsednica lokalne filijale kartela u Gornjem Brmbuljekovcu, već visoka državna funkcionerka. Edited 2 hours ago by DJ_Vasa
Clash Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, DJ_Vasa said: Možda za one koji misle kroz TV Svinjformer, ali protesti ispred BIA nisu nikakva novost. Poslednji je održan pre 5-6 dana zbog studentkinje iz CG kojoj je zabranjen ulaz, a ti što su za sektu bi podržali i da žandarmerija mlati decu iz osnovne ukoliko su im roditelji protiv Vučića. Ti sa IQ nižim od broja cipela su dobili servirane informacije da su horde ustaša htele da sprže mirne i zabrinute građane koji su čuvali prostorije SNS-a, tako da je svejedno šta misle i šta im se servira. Ovo ispred BIA će biti sasvim mirno, ali ako slučajno prođu pored kancelarije sekte, biće svašta. U NS je zgrada BiA stotinak metara udaljenja od mesta gde se sve desavalo sinoc, centrale SNSa
realno *w Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Masovna hapšenja u Vrbasu pred večerašnji protest. Špijuni koju su se ubacili u masu su verovatno sastavljali spiskove, sada idu od kuće do kuće, od ulaza do ulaza i kupe sve koje nađu. Šatro informativni razgovor, pa da ih puste kad sve prodje verovatno.
nbg88nbg Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago mislim da smo naucili da u bg-u ne treba da bude glavni protest pa makar nas bilo milion jer ce on sve snage da skoncentrise u bg ovako u celoj srbiji pa makar 1000 ljudi u mestu on ne moze sve da pokrije i tu se vidi koliko ih malo pa u dosta mesta su zrtvovali jadne babe i dede da stoje ispred stranke samo hrabro i do slobode,a sloboda deluje blizu kada se oslobodimo okupacije taj dan uvesti kao drzavni praznik tj dan oslobodjenja
Beonegro Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 25 minutes ago, McLeod said: To da EU podrzava kartel je jedna od vecih gluposti koje su uglavnom opste prihvacene kod nas. Vucica najjace u EU podrzava Orban koji je trigerovao mere koje su nezapamcene prema clanici. Nažalost, vućić ima mnogo moćnije sponzore u EU od orbana, nekad je to bila Merkel, a sad je Macron. Ne prija mi da to napišem, posebno zato što sam formalno i Francuz i zato što se u velikoj mjeri pronalazim u deklarativnim vrijednostima Francuske kao države i društva, ali nema vajde od samoobmanjivanja. 8
Helena Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 48 minutes ago, DJ_Vasa said: Naprotiv, ona zapravo radi svoj posao. U vesti su sasvim korektno preveli njenu izjavi koja glasi ovako: Njen resor je proširenje EU i lepo kaže da je za prijem u EU jedan od uslova da građani izraze političke stavove i da novinari slobodno rade svoj posao. Baš kao što ministar prosvete neke zemlje nema pravo da se meša u pitanja energetike, privrede ili pravosuđa, njen resor se završava upravo tu. Nema pravo da preti ekonomskim sankcijama, političkim sankcijama, uduzimanjem imovine i slično jer je zadužena samo za prijem u EU i ništa više. Ona nema ingerencije nad lokalnom policijom ili pravosuđem i naprosto nema mehanizme da učini bilo šta više. A oglasila se i Evropska komisija: EK za N1: EU snažno osuđuje svaki vid nasilja, uključujući pretnje novinarima u Srbiji U međuvremenu je uspeo da se obruka pred kancelarom Austrije, što baš i nije zgodno: Austrijski kancelar iznenađen Vučićevom reakcijom: "Rekao sam mu da to mora da istrpi, to je sloboda medija" Ne razumem šta je više nejasno u vezi sa EU, imajući u vidu sledeće činjenice: a) Srbija hoće da postane članica EU, ali za to mora da ispuni uslove. Iz EU direktno kažu koje su prepreke, a nije prvi put da o tome govore. Ovo su vratari na ulazu u elitni klub koji ne primaju musavog posetioca u ofucanoj trenerci i sa flašom piva u ruci. Ne mogu da ga izmlate, ne mogu da ga nateraju da se opere i obuče kako treba, već samo da mu ne dozvole da uđe. Njih ne zanima da li će musavko voziti pijan, opljačkati neku banku iza ugla ili obiti trafiku, već samo kome dozvoljavaju da uđe u klub. b) EU nema ingerencije za rešavanje unutrašnjih problema zemalja članica, a još manje kada su u pitanju zemlje koje nisu članice. c) Čak i kada bi imala ingerencije, EU nema policiju, tj. sredstvo prinude. d) EU donosi mnoge odluke na osnovu konsenzusa, zbog čega mogu da ih zezaju i mangupi iz sopstvenih redova kao što su Orban ili Fico, koji im prave poprilične glavobolje. e) EU ima malo veće probleme na drugim mestima kao što su Ukrajina ili Bliski istok i zaista ne može da se bavi i unutrašnjim pitanjima drugih zemalja koje na njih nemaju gotovo nikakav uticaj. f) Diplomatija je veoma spora, plus je skoro ceo Brisel na odmoru. Iako se može reagovati u hitnim slučajevima kao što su izbijanje rata ili neka prirodna katastrofa, ova dva dana nisu dali baš mnogo indicija o situaciji u budućnosti jer je moguće da se već danas stvari praktično smire. g) Ne postoji nijedna iole bitna politička snaga koja je ozbiljno za EU. Neko mora da ode u Brisel i pokaže da nije samo još jedan sisač evropske sise kada se nude pare za sve i svašta, već neko ko će zaista da radi. Napomena: ne odgovaram lično Heleni, već svima koji misle da EU ne radi ništa ili da podržava kartel. Ti koji se baviš jezikom znaš valjda kako neke stvari mogu da se kažu bezlično i mlako ili jasno i oštro. Jasno je meni šta ti pišeš, i nadležnostima , čemu se i ovde teži, ali da ponovim - taj i takav ton bukvalno ne znači ništa. A nama treba jasna i glasna pomoć.
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Marta Kos ne može da nam pomogne više od ovog. Ona je reagovala odmah i uobičajenim rečnikom u toj oblasti poslala poruku. To je čak za pohvalu. Isto je brzo reagovala i EK. Ne treba Martu napadati što nije Superwoman. Mnogo će veći problem biti ako neko od njenih šefova ponovo počne da se smeška našem vođi, a većinu imaju njegovi drugari iz EPP grupacije od kojih cenim neki sanjaju da budu bar malo na njegovom mestu. Isto tako, problem je ako ga direktno podrže njegovi zaštitnici iz pojedinačnih država članica. Veliku pomoć nećemo dobiti niti ima ko i kome da je pruži, dok se ne formira kakvo-takvo čvrsto telo koje može da bude sagovornik. Najvažnije je da izostane podrška Vučiću i da se ne usporava njegov pad. 3
DJ_Vasa Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago 34 minutes ago, Clash said: U NS je zgrada BiA stotinak metara udaljenja od mesta gde se sve desavalo sinoc, centrale SNSa Sad si me podsetio da je moguće da su i u drugim mestima filijale kartela relativno blizu mesta okupljanja. Moguće je i da se cirkus nastavlja. 12 minutes ago, Helena said: Ti koji se baviš jezikom znaš valjda kako neke stvari mogu da se kažu bezlično i mlako ili jasno i oštro. Jasno je meni šta ti pišeš, i nadležnostima , čemu se i ovde teži, ali da ponovim - taj i takav ton bukvalno ne znači ništa. A nama treba jasna i glasna pomoć. Tačno je da su formulacije bitne, ali je bitno i ko šta sme da kaže jer u diplomatiji postoji hijerarhija. Evo koliko mogu na brzinu da kažem o jeziku. Računaj da pre onoga što navodim ima još nekih izraza koje sada ne bih navodio da ne zagušim tekst. Ako u diplomatskom saopštenju piše express plus neki od glagola koje navodim u daljem tekstu, to znači otprilike sledeće concern - zabrinutost = nešto ne valja, pratimo situaciju serious concern - ozbiljna zabrinutost = nešto baš ne valja, pratimo situaciju i ne zezajte se deep concern - duboka zabrinutost = 'alo bre, prestaniite da pravite gluposti; upravo ovo je izrazila Marta Kos, u skladu sa funkcijom Ovo poslednje (deep concern) spada u ozbiljnija upozorenja, posle čega ide urge, strongly urge, condemn, strongly condemn, protest sa sve prilozima ispred u skladu sa intenzitetom. Evropska komisija je rekla da snažno osuđuje nasilje (strongly condemn), što se često koristi kao uvod u ozbiljnije delovanje, a u prevodu je otprilike 'alo, somovi, nemojte da vam dođem tamo. Jače od ovoga je protest ili strongly protest, što podrazumeva viši nivo neslaganja i ozbiljniju akciju, a posle se može ići i na opoziv ambasadora ili prekid diplomatskih odnosa. Da se vratimo i na Martu Kos i EK... Ona kao niža u hijerarhiji ne može da kaže ništa ozbiljnije u ovom trenutku, a Evropska komisija je to izrazila još jače i stavila neke stvari do znanja. Već sam stavio link za odgovor Ane Brnabić, koja je odgovorila kao da joj je neko dirnuo u novčanik, a u stilu radikalske uličarke. I ovo govori o tome koliko im se ljulja pod nogama. Što se tiče jasne i glasne pomoći, nedostaje jedna bitna stavka, a to je kome i kako je pružiti. Ne može je dobiti zbor žitelja neke opštine, pravno nepostojeći studentski plenum, udruženje aktivista i slično, već stranka ili grupe stranaka koje se jasno i glasno zalažu za EU. A takvi se u ovom trenutku ne vide. 1
Perkos2 Posted 48 minutes ago Posted 48 minutes ago Znači ako se ne deklariše da se zalaže za EU bilo koji građanin Srbije treba da bude gažen,ucenjivan, tučen i na kraju i ubijen i niko iz te EU neće okom trepnuti.
DJ_Vasa Posted 47 minutes ago Posted 47 minutes ago Just now, Perkos2 said: Znači ako se ne deklariše da se zalaže za EU bilo koji građanin Srbije treba da bude gažen,ucenjivan, tučen i na kraju i ubijen i niko iz te EU neće okom trepnuti. Kako si ovo uspeo da zaključiš, 'leba ti?
freethrow Posted 23 minutes ago Posted 23 minutes ago 1 hour ago, Beonegro said: Nažalost, vućić ima mnogo moćnije sponzore u EU od orbana, nekad je to bila Merkel, a sad je Macron. Ne prija mi da to napišem, posebno zato što sam formalno i Francuz i zato što se u velikoj mjeri pronalazim u deklarativnim vrijednostima Francuske kao države i društva, ali nema vajde od samoobmanjivanja. Ne zaboravi i naše minorne ali snažne podržavače iz malo manje EU zemlje kolektivnog zapada.
Kooineeperk Posted 23 minutes ago Posted 23 minutes ago 1 hour ago, Beonegro said: Nažalost, vućić ima mnogo moćnije sponzore u EU od orbana, nekad je to bila Merkel, a sad je Macron. Ne prija mi da to napišem, posebno zato što sam formalno i Francuz i zato što se u velikoj mjeri pronalazim u deklarativnim vrijednostima Francuske kao države i društva, ali nema vajde od samoobmanjivanja. Tacno sam znao da si ti kriv za sve!
Perkos2 Posted 23 minutes ago Posted 23 minutes ago 20 minutes ago, DJ_Vasa said: Kako si ovo uspeo da zaključiš, 'leba ti? Eto ti si napisao da EU trenutno ne vidi kome bi trebalo da pružu podršku pošto se niko još nije jasno odredio da je za EU i samo za EU. Ja iz iskustva znam da su više puta pružali podršku baš na ovim prostorima ljudima koji nisu znali ni šta znači EU, ovde nešto kalkulišu, ja mislim da par tih njihovih velikaša ima opasan finansijski dil da huljom ali možda ima i nešto više.
Barkley#34 Posted 22 minutes ago Posted 22 minutes ago 28 minutes ago, DJ_Vasa said: već stranka ili grupe stranaka koje se jasno i glasno zalažu za EU. Ovo poslednje nije presudno za pomoć jer je bitno samo da nisu jasno protiv EU. Kad neko hoće da pomogne on uglavnom razume unutrašnje probleme i nedoumice onih koji hoće da smene vlast i trudi se da ne podstiče razlike. Nama je na vlasti grupacija čiji su značajni delovi otvoreni zastupnici Putina ili poprilično često&glasno pljuju po svemu evropskom, što njihovim saveznicima ne smeta. U CG se nisu bunili protiv promene vlasti koja je deklarativno bila za EU a u praksi radila sve drugačije iako je veliki deo onih koji su rušili tu vlast bili u najmanju ruku sumnjivi.
DJ_Vasa Posted 3 minutes ago Posted 3 minutes ago 7 minutes ago, Perkos2 said: Eto ti si napisao da EU trenutno ne vidi kome bi trebalo da pružu podršku pošto se niko još nije jasno odredio da je za EU i samo za EU. Ja iz iskustva znam da su više puta pružali podršku baš na ovim prostorima ljudima koji nisu znali ni šta znači EU, ovde nešto kalkulišu, ja mislim da par tih njihovih velikaša ima opasan finansijski dil da huljom ali možda ima i nešto više. Podrška se može pružiti nekoj organizaciji, stranci i slično koji postoje kao registrovano pravno lice, odluci države da nešto uradi i slično, a lepo piše „Naš stav je jasan: prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja moraju biti poštovana, a nadležni organi imaju obavezu da zaštite učesnike okupljanja [= građane] od povreda ili nasilja" kod EK, odnosno „Napredak na putu ka EU zahteva da građani mogu slobodno da izražavaju svoje stavove i da novinari mogu da izveštavaju bez zastrašivanja ili napada” kod Marte Kos. Ovi nisu koristili reči 'podržavati' ili 'podrška', ali je valjda jasno iz saopštenja da se zalažu da građani imaju prava koja su im garantovana. Ne postoji ni reč u saopštenjima kojom se podržava bilo kakvo kršenje zakona od strane države, niti se govori o političkom opredeljenju građana. Ukratko, zalažu se za poštovanje građanskih prava i to je to. Nemaju pravo da se mešaju u unutrašnje stvari, niti to mogu. Kad budu mogli da u svojoj kući reše Fica i Orbana, onda može da se priča o ozbiljnijoj podršci. 17 minutes ago, Barkley#34 said: Ovo poslednje nije presudno za pomoć jer je bitno samo da nisu jasno protiv EU. Kad neko hoće da pomogne on uglavnom razume unutrašnje probleme i nedoumice onih koji hoće da smene vlast i trudi se da ne podstiče razlike. Nama je na vlasti grupacija čiji su značajni delovi otvoreni zastupnici Putina ili poprilično često&glasno pljuju po svemu evropskom, što njihovim saveznicima ne smeta. U CG se nisu bunili protiv promene vlasti koja je deklarativno bila za EU a u praksi radila sve drugačije iako je veliki deo onih koji su rušili tu vlast bili u najmanju ruku sumnjivi. Da, ali ti sumnjivi ne mogu mnogo da divljaju, osim folklora za unutrašnju upotrebu. Ako krenu da se pajtaše sa kremaljskom baraberijom, onda će dobiti po nosu.
Recommended Posts