Jump to content

Recommended Posts

Posted
12 minutes ago, drgnk said:

Podela u srpskom društvu je generacijska

Ovo je baš stereotip koji je uveliko prevaziđen.

Podela je više socijalno / geografski / obrazovnog nego starosnog tipa.

• Like 5
  • Thanks 1
Posted

I dalje stoji da nema on masu da izove trajne sukobe unutar naroda. Bukvalno su samo plaćenici na njegovim skupovima. Narod će na kraju da pobedi, samo je pitanje stepena "pirovosti" te pobede. Ja se bojim da smo mi duboko zabrazdili kao društvo u kriminalizaciju države uzduž i popreko i da je ceo državni aparat truo i kriminogen, tako da je potrebno duboko čišćenje pre boljitka, a i to je pitanje da li je izvodljivo, jer nam nivo zaduženja Srbije garantuje recesiju ukoliko se krene pošteno, što vrlo često za posledicu ima ili ne razumevanje naroda ili povratak same vlasti na isto, u strahu od odmazde.

Posted

Slažem se sa fensijem, mislim dovoljno mi je da pogledam roditelje mojih poznanika, prijatelja, rodbine... Ali jaz postoji itekako i vezan je možda čak više za neku moralno pshilošku ravan nego za čisto obrazovanje ili socijalni status. Ono što mene brine je što je, sasvim opravdano, ogromna mržnja, neuporedivo veća nego u vreme pred peti oktobar. Nekako ne vidim ljude koji priskaču i brane Komrakova od gaženja sa nemoj pusti... 

• Like 3
Posted
5 minutes ago, freethrow said:

moralno pshilošku ravan

Definitivno, ali je meni komplikovano za zaključivanje... jer čudna je to skupina po svim parametrima upadaju (ali i ispadaju) u sve vrsta podela pa i starosnih - tu su pre svega oni koji su se nekako "omastili" o sistem (čak ne ni nešto bitno materijalno, ali zaposle ti nekog, izvuku od neke mandatne kazne i sl... i voila, ušao si u dugovanje kao kod zelenaša) a opet tu su i tvrde "moralne gromade" koje nikad nisu imale koristi (niti bi je prihvatili!!) od sistema i fanatično su za sajka kao svojevremeno staljinisti za Staljina.  Takvi me više plaše od plaćenika.

On je za njih nosilac "starih vrednosti", "tradicije" (kakvu oni zamišljaju da je", uplašeni su od svega novoga, odbijaju postojanje bilo kakve dijalektike... tvrdoglavo veruju u propagandnu mašinu jer to im je temelj postojanja, sigurno neće izmeniti svoje mišljenje, kao u 1984. propaganda je odradila svoj brainwash i naravno postojanje večitog neprijatelja... Evroazija, Istazija, Okeanija... ko god da je, taj nam je oduvek bio neprijatelj.

• Like 2
Posted
25 minutes ago, fancy said:

Ovo je baš stereotip koji je uveliko prevaziđen.

Podela je više socijalno / geografski / obrazovnog nego starosnog tipa.

Hmm, ono istraživanje koje je neko kačio, čini mi se @nemanjaol, pokazalo je da je na tom uzorku više starijih ispitanika protiv studenata. Ali slažem se da je podela daleko komplikovanija od toga, po svim parametrima.

Ima grupa ljudi koji po svemu ne bi trebalo da se uklapaju među podržavaoce vlasti - obrazovanju, godinama, načinu na koji su vaspitavani... Jednostavno, tu se stvar svodi na čuvene individualne razlike, odnosno lične karakteristike osobe ispred grupnih (ovde mislim na sociodemografiju). 

Već smo pretresali to da sns nema neku ideološku, vrednosnu karakteristiku oko koje se članovi stranke okupljaju. Nisu to čak ni samo nacionalisti, desničari itd. Ili si koristoljubivo govno ili nisi, što nema neke veze sa demografijom ili ideologijom.

Posted
1 minute ago, DameTime said:

ono istraživanje koje je neko kačio, čini mi se @nemanjaol, pokazalo je da je na tom uzorku više starijih ispitanika protiv studenata.

Sa druge strane, velika većina beogradskih protesta zanjih X godina nije baš Slet za Dan Mladosti :classic_biggrin:

Ali OK, stariji su uvek bili konzervativniji i skloni "ćuti da ne bude gore" logici.

Sad samo imamo dosta onih koji su bili u "najboljim godinama" za vreme Miloševića dok sad polako ulaze u penzionerske godine a Miloševićevi penzioneri proper već uveliko idu putem dinosaurusa.

Posted
1 minute ago, fancy said:

Sa druge strane, velika većina beogradskih protesta zanjih X godina nije baš Slet za Dan Mladosti :classic_biggrin:

Tu je na delu interakcija faktora uzrasta sa faktorima obrazovanja i geografije. 🙃 Lično mislim da ova dva faktora imaju jači uticaj.

1 minute ago, fancy said:

Ali OK, stariji su uvek bili konzervativniji i skloni "ćuti da ne bude gore" logici.

Ovo je tačno i ne važi samo za Srbiju. 

Posted

Ma da, naravno, nego smo te nesreće da ne govorimo o nekoj normalnijoj (ok...) konzervativnoj varijanti nego o ovom iskonskom zlu koje je preoralo sistem i uništilo bilo kakve institucije kontrole i ograničenja vlasti.