Jump to content

Recommended Posts

Posted
7 hours ago, Janne240 said:

Ma to ne treba analogijom objasniti niti preterano zuriti sa ocekivanjima u smislu konkretizacije politicke borbe sto upravo radi pozicija sve vreme, ovde se ipak radi ne samo o politickoj vec pre svega o potrebi za diskontinuitetom sa tzv politickom demokratijom u poslednjih dve i vise decenija na nacin na koji bi novo ustrojstvo drzave i politickog sistema bilo postulatom socijalne i drustvene pravde zakonito uredjeno i kroz politicki sistem i kroz rad drzavnih organa i institucija koje bi u svakom trenutku (nebitno) bile oslonac nepristrasnog upravljanja i stalnog mehanizma smenjive i kontrolisane vlasti, nezavisne od politickih partija.

A kako će se postići tsj diskontinuitet? Da bi se to desilo jedini realni redosled koraka je:

1. Smena SNS i co vlasti

2. Lustracija, totalna i potpuna 

3. Uspostavljanje, iterativno, "zdravih institucija" i istinske podele vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

• Like 4
Posted

Inače  nemam običaj da piśem na ovim nižim spratovima, ali posle 3 meseca.i kusur malo sam slobodniji sa vremenom pa sam dao sebi priliku da krenem od prve strane i želim da każem da sam ovu temu pročitao sa velikim uživanjem i ujedno sa jakim emotivnim nabojem. 

Potpuno nenadano, igrom sudbine, naśao sam se poziciji zajedno sa celom firmom da zaista pomognemo studentima , gotovo od samog početka, dok ja lično praktično nisam ni znao ŝta se dogadja i koje razmere sve to uzima. Inace sam u marketingu u reklamboj industriji. 

Krenulo je od majica i rekvizita.

Ljudi moji, ja nikada necu zaboraviti izraze i poglede te dece, kad god se setim, suze mi zaigraju. To je bila sitna paznja..Tu skromnost i uzviseno dostoianstvo ujedno ne pamtim kada sam poslednji put video. Kupili su me na prvu. Postao sam aktivista i donator ( nezavisno od firme koja je takodje pomagala u akladu sa mogucnstima) u svojim cetrdesetim. Isao na skupove, vozio, nosio. 

Nikada, ali nikada, a bio sam na tolikim protestima od decedesetih nisam osetio toliko povezanost i ponos kao sada , sto su ova divna i pametna deca deo mog naroda.

Sve ste vec rekli, necu da se ponavljam,samo cu da dodam  licno opazanje:

Kao neko ko se trudi da aktivno ucesrtvuje u humanitarnom radu, pomaze i donira( uglavnom krv ali ponekad i novac), zapanjen sam zreloscu i svescu te jedva punoletne dece. Bio sam prisutan kada su organizovali i sproveli humanitarnu akciju i srecu na licima te dece kada je kvota ispunjena.  Jedno dete ce biti operisano!

Meni je prosto neobjasnivo kakva sila i enegija ih podstice i odrzava. Video sam suze, nemoc, rane, ali nikoga nisam video da je odustao. Pricao sam sa desetinama njih. 

Onog 14.3 sam namerno zavrsio u  Batajnici da bih sacekao kolonu iz NS i marasirao sa njima do Zemuna. Meni za toliko , tih 10-15 km, nije bilo dobro, ledja me bolela 3 dana a oni trce i skacu posle 40-50 km. 

Oni samo zele nasu podrsku, ohrabrenje, zagrljaj. Oni su bre jos deca a toliko su vec uradili.

Nemam reci. Nemam reci. 

Samo ljubav.

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Ne mogu da smirim suze, da ovo nisam doziveo, ne bih znao da sam postao placipicka pod stare dane...

• Like 16
  • Love 19
  • Thanks 3
Posted (edited)
3 hours ago, nemanjaol said:

Ti u ovim postovima to predstavljaš kao da su se svi studenti spakovali i krenuli na put u Strazbur, a u međuvremenu će svi ostali samo da sede i ne rade ništa. Na ovo zapravo treba gledati samo kao na jednu od akcija sa ciljem da iz država Evropske unije stigne veći pritisak, dakle jedna od akcija u okviru šire strategije koju već duže vremena implementiraju.

Ali defakto je fokus stavljen na to.

Ono sto, uprkos mojoj zelji da ne budem cinican, meni smeta je sto je, na neki svoj nacin, konceputalno suprotno od onoga sto sam mislim da je trebalo da radimo posle 15og.
IMHO, posle 15og je trebalo da krene atak na lokal, regione, i tako da se nastavi kotrljanje lopte. Da se prave feste i skupovi, po manjim mestima. Vec sam to pisao u jednom od postova.
Da Prokuplje i Bela Palanka vide svet. Neka Aleksinac, Merosina, Blace, Doljevac Leskovac i pola Nisa idu u Prokuplje. Neka Svrljig, Crvena Reka, Babusnica, Pirot, Gadzin Han, i druga polovina Nisa idu u Belu Palanku. Na primer... Sledece nedelje zameni Prokuplje sa Leskovac, Belu Palanku sa Gadzin Hanom. Tu ih razbucavamo, to su njima kapilari, ta manja mesta.

Ako bas razmisljamo o Wow efektu, za svet, to je Wow pa nema gde. Ko je to uradio. Da se skupe 30,40k i odu u mesto od 20,30k.

Ovo sad, ne kazem da je besmisleno, samo moze stvarno da prigusi pricu. Otici ce tamo, znamo sta misle o svemu i kako okrecu glavu. Ajd neka i to nije bitno, oni svaki dan imaju zilion slucajeva. Pozvace decu da popiju sok i kaficu, smirivace ih i reci ce "Ok, pogledacemo, javicemo vam se itd, sad se odmorite... mozemo da vam pomognem da prenociste negde. Pa lepo sutra da se vracate doma". Cak i da postoji pozitivan efekat, on za ovakve stvari ne moze da se desi instant. Jer to tamo je ozbiljna institucija koja ne moza ad-hoc da reaguje na neki dogadjaj. U meduvremenu, moze da se izduva balon.

Ne znam, nadam se da gresim, ali ja mislim da je promasaj.

Edited by BattleBender
  • Like 1
Posted

Gledam na TV, onaj gmazić "Ćaci" koji je u Pionirskom parku, pod instruktažom (garantujem jer on to sam ne bi mogao da smisli) "poziva Rektore da razgovaraju sa njima ili će Ćaci podneti krivične prijave protiv njih. Prostije rečeno...preti. Govance...

Posted
2 hours ago, tomas.hokenberi said:

A kako će se postići tsj diskontinuitet? Da bi se to desilo jedini realni redosled koraka je:

1. Smena SNS i co vlasti

2. Lustracija, totalna i potpuna 

3. Uspostavljanje, iterativno, "zdravih institucija" i istinske podele vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

raspored koraka, posle ukidanja stanja koje je sada.

• Like 1
Posted
15 minutes ago, Janne240 said:

raspored koraka, posle ukidanja stanja koje je sada.

Ali kako će doći do ukidanja stanja koje je sada bez promene vlasti? Neće SNS i co, dok god su na vlasti, promeniti apsolutno ništa (osim možda kozmetičkih pronena).

Posted

Pratim pomalo današnje proteste povodom ranjavanja dekanke Natalije Jovanović i pretnji rektoru BU, i drugih nasilnih akata prema studentima i profesorima. Pažnju mi je privuklo, u nekoliko navrata je rečeno da se protesti organizuju u sva 4 univerzitetska centra, bez ijedne reči o petom univerzitetskom gradu, Novom Pazaru. Posle onih okupljanja studenata kad su se sretali studenti iz NP i ostalih centara, nešto nema nikakvih informacija, šta se dešava u NP, ima li blokada, protesta, reakcija na nasilje?

• Like 2
Posted (edited)

13 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Ali kako će doći do ukidanja stanja koje je sada bez promene vlasti? Neće SNS i co, dok god su na vlasti, promeniti apsolutno ništa (osim možda kozmetičkih pronena).

Pa tako, mirnim dugotrajnim postojanim protestima i drugim jakim poluvremenom do produzetaka kao 15. marta...pa ako treba i na penale, dok AV ne ostane sam na golu.

Edited by Janne240
Posted

Ja sam danas zakasnio na protest u NS, pa sam odlučio da dočekam kolonu na Bulevaru Oslobođenja i snimim ceo protest, pošto na protestu nikad nemam predstavu gde je početak a gde kraj kolone i ne mogu da procenim koliko je ljudi 

Ruke su mi otpale dok je ceo protest prošao pored mene, 11 i po minuta su ljudi prolazili, solidnom gustinom, širinom četiri kolovozne trake :bravo:

Dinstaaaaaj!

• Like 12
  • Thanks 1
  • Pumpaj! 7
Posted

Kako udaraju po rektoru Djokicu sa svih svojih uporista vec dva dana.

Da li studenti hoce nesto sa njim u politickom smislu da naprave ili je to u sklopi napada na univerizet i profesore da tako zaobidju studente i razbiju blokade?

Cak se i NeAndrej ukljicio maksimalno.

• Like 4
Posted
1 hour ago, Div said:

Pratim pomalo današnje proteste povodom ranjavanja dekanke Natalije Jovanović i pretnji rektoru BU, i drugih nasilnih akata prema studentima i profesorima. Pažnju mi je privuklo, u nekoliko navrata je rečeno da se protesti organizuju u sva 4 univerzitetska centra, bez ijedne reči o petom univerzitetskom gradu, Novom Pazaru. Posle onih okupljanja studenata kad su se sretali studenti iz NP i ostalih centara, nešto nema nikakvih informacija, šta se dešava u NP, ima li blokada, protesta, reakcija na nasilje?

Pominjalo se da je sledece veliko okupljanje u Novom Pazaru.

Za dve nedelje.

@BattleBender

Ne znam koliko si ispratio. Trenutno je u toku akcija 'student u svakom selu'. To je neka light verzija ovoga sto predlazes.

Inace slazem se, bilo bi super dodatno animirati lokal.

Ja koliko vidim protesti se i dalje redovno odrzavaju po manjim mestima, ali bi svakako bilo strava imati i onaj format iz Kragujevca i Niša

• Like 2
Posted (edited)

Da li je moguce i da li bi izazvalo promenu ako bi se napravili vanredni opstinski izbori ?

Na taj nacin, sa sadasnjom energijom, bi se odozdo poceo kruniti sadasnji rezim, a uspeh bi doneo dodatnu motivaciju da se izdrzi do kraja.

PS

Pravo pitanje je koja je najvaznija tacka, ili procep, na kojoj pocinje pucanje vlasti po savovima ?!

Edited by Dragan