Constantin Posted Monday at 09:12 PM Posted Monday at 09:12 PM On 3/24/2025 at 9:04 PM, berti said: Je li onaj Tomica tu petljao? Expand Ne mogu da se setim Tomice, ko beše ?
Red Posted Monday at 09:21 PM Posted Monday at 09:21 PM On 3/24/2025 at 8:50 PM, McLeod said: Kalimero i folklor. Mi prvi vredjamo svoje zrtve time sto u zvanicnim dokumentima drzave stoje pausalne brojke, na sta su ukazali neki drugi forumasi, time sto ih pretvaramo u broj, umesto da pricamo o ljudskim sudbinama. Cak i u Ausvicu gde je zlocinac doveo dehumanizaciju do maksimuma, ti imas dokumentovan broj zrtava i njihova imena, gde je to bilo objektivno tesko uraditi. Za bombardovanje je to izuzetno lako, a drzava to nije uradila da bi tim zrtvama i tim dogadjajem manipulisala u propagandne svrhe. Drugo, mi kulturu secanja nemamo. Japanska kultura secanja recimo IMO takodje nije ispravna, jer se ni oni nisu suocili sa tim sta su bili za vreme WWII, ali imaju kulturu secanja na atomsku bombu i svest o uzasu rata koji nikada ne treba da se ponovi. Danas ne mrze Amerikance, nemaju svoju vojsku i jedna su od najpacifistickiji zemalja sveta. Nemci su se suocili sa sobom i napravili otklon, na primer. Sto nas vodi do trece stavke, mi nemamo nikakav ni vrednosni stav (sem ako kalimerisanje ne podvedes pod to) u vezi ratova devedesetih niti poveznicu izmedju toga, neku genezu dogadjaja. Mi pervertirano odvajamo bombardovanje od svega sto je prethodilo, citiramo 1244 bez da je 1% ljudi u zemlji zapravo i procitalo tu rezoluciju, ne znamo nista o Rambujeu, Z4, ne priznajemo genocid u Srebrenici smanjujuci brojke, kao da genocid ima veze sa brojkama, nismo prihvatili zrno krivice za sve sto se desilo, ne shvatamo da smo rat izgubili i zapravo malo kaznjeni za to, vec pricamo o nekakvoj nepravdi. Mada to nije nista ni cudno, (ne)kultura secanja nam je ista i za ratove koje smo pobedili, sve je epski, nafilovano, idolizovano i kolektivisticki do te mere da se potpuno gubi kontekst i razumevanje prilika i duha tog vremena. Expand Sve što si napisao stoji, ali ništa od toga ne može da opravda ciljano uništavanje civilnih objekata i ubijanje nevinih ljudi, među kojima i dece. Tačne brojke treba da se utvrde, ali to ne menja suštinu, kao i činjenicu da to ne sme da se zaboravi i da sećanje na žrtve mora da se održi. On 3/24/2025 at 8:16 PM, berti said: Da li se preteruje sa ovim brojkama? Da, najverovatnije. Da li je ratni zlocin baciti kontejnere kasetnih bombi na centar Niša? Naravno da jeste. Da li treba to da se zaboravi? Naravno da ne. Expand Upravo tako. Ovo je suština. 1
berti Posted Monday at 09:25 PM Posted Monday at 09:25 PM On 3/24/2025 at 9:12 PM, Constantin said: Ne mogu da se setim Tomice, ko beše ? Expand Taj je valjda predsednik suda
McLeod Posted Monday at 09:28 PM Posted Monday at 09:28 PM Ja o tome i ne pricam, nego na sta ovo lici. Uvek je dnevno-politicka propaganda. Da nam je zaista stalo do toga, napravili bismo memorijalni centar gde bi sve zrtve bile navedene i gde bismo dokumentovali bombardovanje na nacin koji nije propagandni nego muzejski i istoriografski. Mi to nismo uradili jer nam nije stalo do toga. 3
Constantin Posted Monday at 09:28 PM Posted Monday at 09:28 PM On 3/24/2025 at 9:25 PM, berti said: Taj je valjda predsednik suda Expand Da....V.D. Trajković...
Kooineeperk Posted Monday at 09:33 PM Posted Monday at 09:33 PM On 3/24/2025 at 8:50 PM, McLeod said: Drugo, mi kulturu secanja nemamo. Japanska kultura secanja recimo IMO takodje nije ispravna, jer se ni oni nisu suocili sa tim sta su bili za vreme WWII, ali imaju kulturu secanja na atomsku bombu i svest o uzasu rata koji nikada ne treba da se ponovi. Danas ne mrze Amerikance, nemaju svoju vojsku i jedna su od najpacifistickiji zemalja sveta. Expand Japanska kultura secanja zavisi i od politicara, generalno stav je da se na dan kapitulacije u II svetskom ratu itekako secaju svoje uloge i prakticno konstantno izvinjavaju zbog toga (dakle suocili su se sa tim sta su bili), priznali su mnoge ratne zlocine, ali isto tako pojedini politicari odaju pocast i poginulim ratnim zlocinima (imaju tamo neki hram Jasakuni ili tako nesto medju kojima su ispisana i imena zlocinaca) koji je japanskim nacionalistima prakticno neki simbol onog Japana iz rata. Na to Kina i J.Koreja ne gledaju blagonaklono... Takodje, pominje se i relativizacija zlocina pa cak i kroz udzbenike gde se ne pominje dovoljno cinjenica, na primer koliko su ljudi pobili. Uz to, nije tacno da Japan nema vojsku. Nisu vojna sila, ali imaju vojsku za eventualne odbrambene potrebe i to je jos jedna tacka razdora na istoku - Japan povecava vojni budzet i oprema vojsku fleksibilno tumaceci svoj Ustav, zbog "povecanog rizika koji predstavljaju Kina i Severna Koreja"... Lako je idealizovati nesto cega nisi deo.
McLeod Posted Monday at 09:36 PM Posted Monday at 09:36 PM Japan ima nesto sto vise podseca na teritorijalnu odbranu a ne na vojsku, no dobro. Upravo ih ne idolizujem, Japanci jako lose uce o svojoj ulozi u WWII. Znaju da su izgubili ali ne znaju ili odbijaju da znaju sta su radili i u tom segmentu su slicni nama, ali se razlikujuju po otklonu od tih vremena, dok smo mi zaglavljeni u kontinuiranom bistrenju proslosti.
Kooineeperk Posted Monday at 09:42 PM Posted Monday at 09:42 PM I da dodam na pricu o Japanu - sa druge strane Nemacka je po mom misljenju to mnogo bolje uradila, njen narod je cini mi se daleko svesniji toga nego narod Japana. I gradjanski i politicki. Sta je razlog - to je komplikovano pitanje. Mozda upravo cinjenica da su na Japan srucene dve atomske bombe gde je poginulo bas puno neduznih ljudi, dok na Nemacku nije. Ali da ne idemo u neki offtopic, od nasih studenata i njihovog secanja. Da se tu dopunim - slazem se da je moglo malo bolje da se barata nekim cinjenicama (brojkama) u toj objavi, ali sam povod objave mislim da nije sporan. Ako se ne secamo zrtava, ne secamo se ni zasto je doslo do njih. Ne moze jedno bez drugog. U nekom normalnom poimanju stvari.
McLeod Posted Monday at 09:44 PM Posted Monday at 09:44 PM Da, samo sto znajuci nas, to se ne podrazumeva.
berti Posted Monday at 09:51 PM Posted Monday at 09:51 PM (edited) On 3/24/2025 at 9:11 PM, McLeod said: Predlazem ti da probas da procitas ponovo sta sam napisao posto si promasio fudbal. Expand Dobro, rekao si da mi nemamo vrednosni stav u vezi ratova. Ok, da li Ameri imaju vrednosni stav o ratovima u kojima su ucestvovali? Rekao si da mi nismo prihvatili zrnce krivice. Ok, da li su oni prihvatili zrnce krivice za sva vlastita sranja. Secaju se svojih zrtava nezavisno od svega toga. I da, Ameri mozda ne koriste to secanje u propagandne svrhe? Koriste sigurno. Edited Monday at 09:55 PM by berti
Red Posted Monday at 09:53 PM Posted Monday at 09:53 PM (edited) Ali, da, slažem se da je ovaj skup danas bio, onako baš desničarski. I to, onako navijački, folklorno desničarski. Prvi deo skupa je i bio ok, potpisivala se peticija, pa govori, sve je to bilo u redu. Mada sam i tada video da su i studenti u velikom broju baš u tom navijački desničarskom fazonu. Bilo ih je baš puno danas, i to se vidi prosto. Posmatrao sam ih i mogu da kažem da u velikom delu pripadaju toj subkulturi. Meni to i ne smeta sad nešto, nemam problem sa tim, ali mi je bilo, pa, hajde da kažem, iznenađenje, kada sam posle govora otišao da jedem, vratio se i vidim studente blizu bine kako puštaju i pevaju razne pesme. Bilo je tu i Vidovdana i Đurđevdana i još nekoliko pesama sa stadiona, uz "možeš da nam pušiš, Klintone". Opet kažem, meni to ne smeta toliko, iako priznajem da mi je pomalo iznenađujuće. Tu su bili studenti raznih fakulteta, ne samo pravnici i istoričari. Malo čudno, moram priznati. Ništa od ovoga ne umanjuje današnji skup. Sasvim je u redu ideja da se današnji dan obeleži ovako, uz borbu za očuvanje kulturnog dobra. Edited Monday at 09:57 PM by Red
Drug Crni Posted Monday at 10:02 PM Posted Monday at 10:02 PM Moje znanje o Japanu nakon Drugog svetskog rata se, očito, malkice razlikuje. Japanci svake godine obeležavaju bombardovanje Hirošime i Nagasakija. Prisećaju se svojih žrtava, niko im to niti brani niti osporava, ali uvek na početku komemoracije kažu da je sve to posledica japanskog imperijalizma koji je započeo svoj uspon tridesetih godina prošlog veka. Nama upravo taj deo fali u obeležavanju ovog datuma.
Smrtokapa Posted Monday at 10:03 PM Posted Monday at 10:03 PM (edited) Nije realno da očekujete da većinska masa studenata sad bude avangarda u svakom mogučem pogledu. U stvari, možda će ona to i biti, ali ne na način na koji se nadamo. @Drug Crni mislim da, pojednostavljeno govoreći, Japanci iz svog iskustva nisu naučili da ne treba vršiti zločine, već da se ne treba kačiti sa Amerikancima. Reveal hidden contents Izuzimajući neortodoksne metode, naravno. Edited Monday at 10:08 PM by Smrtokapa 3
DameTime Posted Monday at 10:22 PM Posted Monday at 10:22 PM Ja sam svrnula uveče, tad se cepalo igra rokenrol cela Jugoslavija Gde može bez njih 😁 Bonus traka, otvarate na sopstvenu odgovornost Reveal hidden contents 2
JohnnyDragon Posted Monday at 10:31 PM Posted Monday at 10:31 PM Jel se meni cini ili ništa od protesta? Kao da se potrošilo i energije i očekivanja 15og ?
Helena Posted Monday at 10:36 PM Posted Monday at 10:36 PM On 3/24/2025 at 8:34 PM, Eddard said: Ne preterujmo. Koliko je meni poznato, anamneza (ono što pacijent lekaru ispriča da se dogodilo) nema nikakvu vrednost u pravnom postupku, tj. nema težinu nikakvog dokaza da se nešto desilo. Ono što je mnogo bitnije je da se sve zadobijene povrede adekvatno opišu i navedu, a kako ih je pacijent zadobio, nije na lekaru da utvrđuje, već na istražnim organima. Expand U slučaju sumnje na nasilno ponašanje (a ovo se najčešće odnosi na porodično nasilje i saobraćajke i tuče), lekar i drugo osoblje su dužni da obaveste policiju. Što se tiče ovog obeležavanja 24.3., ja mislim da su studenti dobro uradili jer su izbili jedan od aduta SNS -u. I taj broj žrtava nikad neće biti svima po meri. 1
JPM Posted Monday at 10:36 PM Posted Monday at 10:36 PM Ovi likovi sa maskama i kapama na ulazu u Pionirski park su dokaz nepostojanja drzave i nepostojanja institucija. Bukvalno je samo to dovoljno videti. Odlican mockumentarac. Bravo! 2
Perkos2 Posted Monday at 10:49 PM Posted Monday at 10:49 PM On 3/24/2025 at 10:31 PM, JohnnyDragon said: Jel se meni cini ili ništa od protesta? Kao da se potrošilo i energije i očekivanja 15og ? Expand Učinilo ti se 1
DJ_Vasa Posted Monday at 10:52 PM Posted Monday at 10:52 PM On 3/24/2025 at 10:31 PM, JohnnyDragon said: Jel se meni cini ili ništa od protesta? Kao da se potrošilo i energije i očekivanja 15og ? Expand Kako potrošena energija? Oni ljudi koji su blokirali štandove na Zvezdari i Vračaru ili doček SNS-a u Nišu su indikatori da je dovoljna samo jedna varnica da se ostvari ono što je prognozirao Jovo Bakić. 1
Eddard Posted Monday at 11:03 PM Posted Monday at 11:03 PM On 3/24/2025 at 10:36 PM, Helena said: U slučaju sumnje na nasilno ponašanje (a ovo se najčešće odnosi na porodično nasilje i saobraćajke i tuče), lekar i drugo osoblje su dužni da obaveste policiju. Expand Ovo je tačno. Off topic Meni je već 10 godina interesantno da u Nemačkoj to nije slučaj. Štaviše, mislim da to ni ne smem da uradim bez pristanka pacijenta. /off 3
Red Posted Monday at 11:16 PM Posted Monday at 11:16 PM On 3/24/2025 at 10:31 PM, JohnnyDragon said: Jel se meni cini ili ništa od protesta? Kao da se potrošilo i energije i očekivanja 15og ? Expand Čini ti se. Ne znam na osnovu čega si to zaključio? Danas si u sred radnog dana imao veliki skup u Beogradu, Novom Sadu. Ljudi se organizuju u mnogo mesta ispred skupština opštine ili presretaju i napušavaju naprednjake gde stignu, po gradu, kod štandova. Ljudi su itekako aktivni.
Geronimo Posted Monday at 11:32 PM Posted Monday at 11:32 PM Nenadlezna pizda (karakterna osobina) opet slagala! Hocu moj krompir! Da elaboriram - osnov za isplatu budzetskih sredstava za plate nastavnog osoblja na fakultetima je bio 20h nastavnog + 20h naucnog rada nedeljno. Vlada u ostavci je danas donela novu uredbu koja kaze da je osnov 35h nastava i 5h nauka, potpisao jajoglavi (heh, jajoglavi) premijer u ostavci. Necu da ulazim u to da li su ovi odnosi opravdani, cak ni u to koliko je jajaranje (heh, jajarenje) sa izmenom uredbe kako bi se napravio dodatni pritisak na Fakultete (i dodatno se razorili)... Hocu da kazem da je nenadlezna hulja rekla da cemo dobiti krompir i ja hocu taj krompir! 4
Plavi Dres Posted Tuesday at 12:23 AM Posted Tuesday at 12:23 AM Ta odluka je baš to čisto jajarenje. Pitanje da li uopšte vlada u ostavci uopšte ima pravo da donosi takvu uredbu. 1
Helena Posted Tuesday at 12:33 AM Posted Tuesday at 12:33 AM Mi nemamo vladu u ostavci, nismo imali funkcionalnu vladu ni bez ostavke.. Imamo faraona koji odlučuje čak i o boji firangi u Stepojevcu 2
Recommended Posts