Jump to content

Vox Left - Vox Right - Cancel, Retry?

Recommended Posts

Posted
7 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Kakve veze ima da li su mu se ideje implementirale 20 ili 200 godina nakon smrti?

Odgovor je bio u kontekstu na ovu Smrtokapinu izjavu:

Takođe, mislim da je bitno da osobe i ideje gledamo i u kontekstu njihovog doba

Posted
49 minutes ago, Barkley#34 said:
1 hour ago, Jezebel said:

Naravno. Ali i bez njega konkretno sigurno ne bi ostali na radnoj *nedelji od 12-15 sati i decijem radu jos 200 godina...

48 minutes ago, Barkley#34 said:

To se valjda podrazumeva ali valjda postoji nešto između razvoja koji se stvarno desio i pomenutog ekstrema. Kao što rekoh, kom. je doprineo, nije bio jedini razlog.

Samo sam dopunila...nece da smeta.

*Uz ispravku ne radna nedelja nego radni dan od 12-15 sati. :classic_cool:

Posted
2 minutes ago, Darko said:

Svakako mu je ekonomska teorija bila promasena.

To ga i dalje ne cini sarlatanom i ne negira njegov ogroman doprinos na drugim poljima, a deluje kao da hoces tako da ga predstavis.

• Like 1
Posted (edited)
1 hour ago, Malkolm Brogdon said:

To ga i dalje ne cini sarlatanom i ne negira njegov ogroman doprinos na drugim poljima

Jedino polja gde je imao uticaj su ona gde su milioni stradali. U kakvim poljima je on imao pozitivni uticaj?! Jedino bi se moglo reći da je ubrzao pokret ka pravima radnika zbog straha od komunističkih zlodela. I give you that.

Edited by Darko
Posted

Brogdon je tehnicki u pravu, ali prakticno sa osobom kao sto je Marks koja je opste poznata, percepcija se gradi na osnovu najvaznije stvari za koju se vezuje. Tako da njegovo progresivno filozofsko stanoviste u kojem uvodi naucni metod kako bi dosao do objektivnog odgovora i izjednacavanje metafizike sa ideologijom nije nesto po cemu je danas poznat jer su se tako stvari odigrale.

Isto kao sto Hitler nije poznat kao slikar ili kinolog.

Posted
9 minutes ago, McLeod said:

Brogdon je tehnicki u pravu, ali prakticno sa osobom kao sto je Marks koja je opste poznata, percepcija se gradi na osnovu najvaznije stvari za koju se vezuje. Tako da njegovo progresivno filozofsko stanoviste u kojem uvodi naucni metod kako bi dosao do objektivnog odgovora i izjednacavanje metafizike sa ideologijom nije nesto po cemu je danas poznat jer su se tako stvari odigrale.

Ali šta je to naučno u Marksovom radu i na kojim poljima je on pozitivno doprineo? Još čekam odgovor na to pitanje.

Posted
21 minutes ago, Darko said:

Jedino polja gde je imao uticaj su ona gde su milioni stradali. U kakvim poljima je on imao pozitivni uticaj?! Jedino bi se moglo reći da je ubrzao pokret ka pravima radnika zbog straha od komunističkih zlodela. I give you that.

Nešto mi nije poznato da se zalagao za uspostavljanje gulaga i tome slično. To ne znači da bi njegove ideje bile izvodljive u praksi ali je baš hevi povezivati ga na taj način sa komuno sistemima, kao da je propagirao rasnu čistoću, genocid i tako to.

Što se tiče dela koji sam boldovao, mislim da si razloge, uzroke i posledice poprilično loše povezao.

• Like 3
Posted
2 hours ago, Darko said:

U kontekstu doba u kojem je ziveo Aristotel je bio vrlo verovano zaludna i nepragmaticna budala.
Umesto da sadi biljke i skuplja, kako bi se neko zalecio, ili zasejao nesto sto moze da bude hrana, on je isao po poljanama, pravio herbarijum, klasifikovao ih i pravio prvi sistematizovan pristup skupljanja znanja. U istoriji. U civlizaciji. Za to doba, on je bio zaludni filozof koji je sad uzeo da kao belezi biljka, kakva je koja itd.

U kontekstu do cega je to dovelo... pa recimo da nauka kao nauka, i naucnog pristupa ne bi bilo bez tog zaludnog filozofa koji je pravio nekakav herbarijum dok su ljudi gladovali.
Mislim bilo bi ga, ali vrlo verovanto znatno kasnije, a trosak zakasnelosti tog postavljanja temelja nauka bi bio mnogo vise mrtvih, mnogo manje razvijene medicine. Mozda ti i ja sad ne bi mogli da pricamo preko foruma, nego bi ti morao da sedis na nekom trupcu i pricas sa prvim komsijom jer nemas mogucnost da diskutujes sa mnom.

• Like 4
Posted (edited)
18 minutes ago, Barkley#34 said:

Nešto mi nije poznato da se zalagao za uspostavljanje gulaga i tome slično.

Ne slažem se. Kada se svet deli na buržoaziju i proletarijat, to je prirodni rezultat njegove nakaradne ideologije. Kada se svrgne jedna "buržoazija", tu je druga protiv koje se mora boriti. I tako u krug. 

18 minutes ago, Barkley#34 said:

To ne znači da bi njegove ideje bile izvodljive u praksi ali je baš hevi povezivati ga na taj način sa komuno sistemima, kao da je propagirao rasnu čistoću, genocid i tako to.

U dvadesetom veku bilo je sijaset primera pokušaja implementacije Marksovih ideja. SvakI, ali BUKVALNO svaki pokušaj je rezultirao katastrofom i zverstvima. Koliko takvih katastrofa je potrebno da bi se izveo zaključak da njegove ideje ne samo da nisu izvodljive u praksi, nego vode prema svireposti?

@BattleBender, ne vidim sličnost između Aristotela i ljudoždera tipa Marks. 

Edited by Darko
Posted
23 minutes ago, Darko said:

Ali šta je to naučno u Marksovom radu i na kojim poljima je on pozitivno doprineo? Još čekam odgovor na to pitanje.

Odgovoricu za neki dan posto sam na putovanju a ne mogu da kucam traktat sa telefona.

• Like 1
Posted
1 minute ago, Barkley#34 said:

Kuba i SFRJ su pokazale da iako neefikasne i sa drugim nedostacima te implementacije nisu obavezno zverske.

Brate ovaj ... ne znam šta da ti kažem za ovo. Nisi čuo za Goli Otok? Šta je radio Che Guevara i koliko je protivnika vlasti pobijeno u Kubi tokom vladavine Kastra?

Al dobro, bar nisu milioni direktnih žrtava u pitanju. 

Posted (edited)
5 minutes ago, Mina D. Harker said:

Wtf, kad je Marks jeo ljude??? 😱

Mene je Marksizam (mora da se zna) zaobišao, ali za ljudožderstvo prvi put čujem.

Da se ne pretjeruje malko?

Metafora Mina, metafora. Mada i ovo ne treba zaboraviti:

Karl Marx’s neglect of his children stemmed from placing his political work and personal pursuits above his family's welfare, resulting in severe, poverty-induced neglect. He failed to provide stable financial support, leading to the deaths of four of his seven children from malnutrition or diseases related to harsh, impoverished living conditions in London

Edited by Darko
  • Thanks 1
Posted
7 minutes ago, Darko said:

Brate ovaj ... ne znam šta da ti kažem za ovo. Nisi čuo za Goli Otok? Šta je radio Che Guevara i koliko je protivnika vlasti pobijeno u Kubi tokom vladavine Kastra?

Aha, zrtve komunistickih zlocina cemo da pamtimo. A kad kapitalisticke drustva prave interkontinentalne i svetske ratove, kroz koji se provlaci interen multikompanija, i usput poginu milioni i milioni. I to traje, i nikad nije stalo.... Onda to ne racunamo?
Ne racunamo kad kapitalisticke zemlje salju na drugi kontinent svoje gradjane, da tamo ginu i ubijaju gradjane drugih zemalja, zarad nekog resursa? Sa tim kao nema veze kapitalizam?

19 minutes ago, Darko said:

@BattleBender, ne vidim sličnost između Aristotela i ljudoždera tipa Marks. 

Ne razumem sta pricas.

Sve se ponovo svodi na to da levicarskim strujama i idejama se uzima za zlo kad zagaze trecinom djona u pesak. I onda su prljavi.
A kad drugi zagaze u blato, uprljaju sebe do kolena pritom gazeci jako po toj bari i platu uprljaju prskanjem i sve ostale, onda oni nisu prljavi. Jer kao oni se nikad nisu ni predstavljali da zele da budu cisti, pa kao zbog toga njih necemo da dozivljavamo prljavim.
Sa druge strane, ova osoba koja je zagazila malo u pesak, ona je prljava jer je srala da misli da svi mozemo lepo da hodamo ulicom i da se nikad niko od nas ne uprlja.

Posted
4 minutes ago, Darko said:

Nemoj da me zezaš. Goli Otok je direktni rezultat apsolutizma, kao i u drugim sličnim režimima nezavisno od njihovog ideološkog stremljenja. Slično je bilo i na Kubi.

Čak je na ovim prostorima ideološki bliže tvojim argumentima neselektivni obračun sa "narodnim neprijateljima" 1944-45. nego Goli Otok, koji jeste bio zverstvo ali ne u tolikoj meri da bi se poredio sa Polom Potom i sličnim bolesnicima. 

Ukratko, Marksova kritika nedostataka kapitalizma i ideje koje su u izmenjenom obliku primenjivane u svetu (jer se čist oblik pokazao kao veliki i tragičan promašaj), čak i u zemljama koje se naizgled groze dotičnog su dovoljan pokazatelj da u osnovi nije nikakva promocija ljudožderstva niti antihumanost, niti je sve što je on rekao za izbegavanje.

• Like 3
Posted
5 minutes ago, BattleBender said:

Aha, zrtve komunistickih zlocina cemo da pamtimo. A kad kapitalisticke drustva prave interkontinentalne i svetske ratove, kroz koji se provlaci interen multikompanija, i usput poginu milioni i milioni. I to traje, i nikad nije stalo.... Onda to ne racunamo?
Ne racunamo kad kapitalisticke zemlje salju na drugi kontinent svoje gradjane, da tamo ginu i ubijaju gradjane drugih zemalja, zarad nekog resursa? Sa tim kao nema veze kapitalizam?

A ko je započeo te ratove? Šta bi bilo danas sa Južnom Korejom da se Amerika nije umešala na primer?

Btw ja nisam ni spomenjivao ratove - nego zlodela marksističkih sistema nad SOPSTVENIM stanovištvom. Ali ti je to preletelo preko glave.

2 minutes ago, Barkley#34 said:

Nemoj da me zezaš. Goli Otok je direktni rezultat apsolutizma, kao i u drugim sličnim režimima nezavisno od njihovog ideološkog stremljenja. Slično je bilo i na Kubi.

Čak je na ovim prostorima ideološki bliže tvojim argumentima neselektivni obračun sa "narodnim neprijateljima" 1944-45. nego Goli Otok, koji jeste bio zverstvo ali ne u tolikoj meri da bi se poredio sa Polom Potom i sličnim bolesnicima. 

Ukratko, Marksova kritika nedostataka kapitalizma i ideje koje su u izmenjenom obliku primenjivane u svetu (jer se čist oblik pokazao kao veliki i tragičan promašaj), čak i u zemljama koje se naizgled groze dotičnog su dovoljan pokazatelj da u osnovi nije nikakva promocija ljudožderstva niti antihumanost, niti je sve što je on rekao za izbegavanje.

A gde marksistički sistemi nisu vodili prema apsolutizmu? Ajde mi nađi bar JEDAN primer. 

Za boldovano, we agree to disagree. I mean, REALLY disagree.

Posted
2 minutes ago, Darko said:

Btw ja nisam ni spomenjivao ratove - nego zlodela marksističkih sistema nad SOPSTVENIM stanovištvom. Ali ti je to preletelo preko glave.

Kakva je razlika izmedju toga da l nekog ubijes na Goli Otok, u granicama tvoje teritorije, ili izmislis rat, zarad svojih interesa, pa stanovnistov uvedes u rat i saljes ih tamo negde da ginu zarad tvojih interesa?
I zasto zlodela nad tudjim stanovnistvom ne smatras zlodelima kao sto je zlodelo nad svojim?

Posted
17 minutes ago, Darko said:

gde marksistički sistemi nisu vodili prema apsolutizmu? Ajde mi nađi bar JEDAN primer. 

Zato su i propali, jer je apsolutizam jedan od razloga neefikasnosti. To niko ne spori.

18 minutes ago, Darko said:

Za boldovano, we agree to disagree. I mean, REALLY disagree.

Ako smatraš da bi svet bio bolje mesto bez primene ideja koja su vodila izgradnji najhumanijih društava današnjice a koje su se u pametnoj meri oslanjale na Marksovo učenje, onda se zaista uopšte ne slažemo.

I da, pridružujem se pitanju postavljenom od BB post iznad. Dodao bih i to da su neka antisocijalistička društva takođe vršila zločine prema svom stanovništvu (tvoji Oziji, Ameri, kolonijalne sile koje su kolonijalni živalj smatrale svojim stanovništvom...), pa opet te države ispravno ne smatramo u celini ljudožderskim niti osnove na kojima su zasnovane ne smatramo antihumanim.

• Like 4
Posted
24 minutes ago, BattleBender said:

ili izmislis rat, zarad svojih interesa, pa stanovnistov uvedes u rat i saljes ih tamo negde da ginu zarad tvojih interesa?
I zasto zlodela nad tudjim stanovnistvom ne smatras zlodelima kao sto je zlodelo nad svojim?

Za prvo, koje su to ratove kapitalističke zemlje započele? Ostavimo se imperijalizma, to je počelo mnogo pre pojave kapitalizma i nije se značajno promenilo. 

Za drugo, ko kaže da ne smatram zlodelima?! Kakav strawman fallacy i učitavanje. Ako uzmemo sve ratove koje su započeli komunisti, brojka bi bila još gora.

7 minutes ago, Barkley#34 said:

Ako smatraš da bi svet bio bolje mesto bez primene ideja koja su vodila izgradnji najhumanijih društava današnjice a koje su se u pametnoj meri oslanjale na Marksovo učenje, onda se zaista uopšte ne slažemo.

A niko da mi odgovori kako su vodile izgradnji. Mislim da bi svet bio bolje mesto da se to đubre od čoveka nije ni rodilo.

Posted

Aj sad ozbiljno, pričamo o čikici koji je odavno mrtav, o ideologiji koja je odavno mrtva, a ne vidimo kakav zulum vrši Epstin klasa i tech bro milijarderi, late stage kapitalisti i desničari, proponenti transhumanizma, aparthejda, malevolentnog AI-ja.

Daj se ne sprdaj Darko molim te.

Đubradi od ljudi sa realnom moći dan-danas ima na kamare, dok se teoretiše o Marksu ljudožderu (metafora).

• Like 2
Posted (edited)

Evo Prvi svetski rat započele i vodile kapitalističke države, 15 miliona mrtvih najkonzervativnija procena.

Indija bila pod upravom prve kapitalistiske države, 15 miliona ljudi umrlo od gladi.

Mislim da smo iste aršine primenili.

Edited by Smrtokapa
  • Like 4
  • Thanks 2
Posted
26 minutes ago, Barkley#34 said:

Ok, ne vidim razlog da dalje raspravljamo.

Ajde da spustim loptu. Glavni razlog našeg neslaganja je što ja ne vidim kakav je pozitivni uticaj Marks imao na ovaj svet. I ne samo net positive, nego bilo šta pozitivno. Ako bi mogao da mi objasniš kako, bio bi ti zahvalan. 

25 minutes ago, Smrtokapa said:

Evo Prvi svetski rat započele i vodile kapitalističke države, 15 miliona mrtvih najkonzervativnija procena.

Pogrešno. Nešto se ne sećam da su Austrija i Rusija koje su prve objavile rat bile kapitalističke države. Pogotovo ne mi koji smo zakuvali čorbu. Sve ostale države su bile monarhije, osim Francuske. Anyway, vi ste poveli priču o ratovima koja iskreno, nema veze sa kapitalizmom nego sa imperijalizmom i kolonijalizmom. Posle WWII, situacija se drastično menja.