Amigdala Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago @BattleBender Jesi li polagao rente na 1 godini, politicka ekonomija predmet? Kad sam ja polagao bilo je ono..daje tacne rezultate samo ako se odredjene vrednosti unesu u formulu. To ti je marksizam. 🙂
Eddard Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, BattleBender said: kad se toliko ponasate kao da imate direktan PTSD vezan za konkretnu rec "komunizam". Btw. jedan od najuspesnijih inzenjeringa zapadnog sveta je satanizovanje komunizma. Komunizam je sam sebe satanizovao. Jer je svaki pokušaj istog završio milionima mrtvih. Da, da, znam, to nije bio pravi komunizam, bullshit. To nije teoretski pravi komunizam, već praktični realni komunizam, a pravi nikad neće ni moći da postoji već je to neizbežni ishod u koji vodi svaki pokušaj uspostavljanja komunizma. Zlo i naopako, nadam se da će da umre jednom i zauvek. 1 hour ago, BattleBender said: Kako sam ja razumeo te neke ideje Marksa, na osnovu neceg procitanog i preslusanog, on je velio da Svet, odnosno civilizacija ima svoj algoritam i da sve neizbezno vodi ka besklasnom drustvu. Da li ce se to desiti danas, sutra, ili za 300 godina, ili za 550 je druga stvar. I sta cemo sve morati da preguramo da bi se doslo do toga, to je takodje dodatna tema. Zašto bi bilo ko verovao bilo čemu što je Marx rekao? Lepu je bajku upakovao u tu svoju teoriju, Branko Kockica style, ali je to i dalje samo bajka, bez tvrdog uporišta u stvarnosti. Zato se i završava tako kako se završava. 2
Malkolm Brogdon Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 31 minutes ago, Eddard said: Komunizam je sam sebe satanizovao. Jer je svaki pokušaj istog završio milionima mrtvih. Da, da, znam, to nije bio pravi komunizam, bullshit. To nije teoretski pravi komunizam, već praktični realni komunizam, a pravi nikad neće ni moći da postoji već je to neizbežni ishod u koji vodi svaki pokušaj uspostavljanja komunizma. Zlo i naopako, nadam se da će da umre jednom i zauvek. Zašto bi bilo ko verovao bilo čemu što je Marx rekao? Lepu je bajku upakovao u tu svoju teoriju, Branko Kockica style, ali je to i dalje samo bajka, bez tvrdog uporišta u stvarnosti. Zato se i završava tako kako se završava. To sto je Marks bio u krivu oko ekonomske teorije ne znaci da je bio u krivu oko svega drugog, covek je pre svega bio filozof. 3
DameTime Posted 2 hours ago Author Posted 2 hours ago 58 minutes ago, Eddard said: Zašto bi bilo ko verovao bilo čemu što je Marx rekao? Lepu je bajku upakovao u tu svoju teoriju, Branko Kockica style, ali je to i dalje samo bajka, bez tvrdog uporišta u stvarnosti. Zato se i završava tako kako se završava. Gomila floskula i opštih mesta, zapakovana tako da zvuči dismissive. Šta ti i koliko uopšte znaš o tom Marksu? Rekla bih ne mnogo.
Eddard Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 38 minutes ago, Malkolm Brogdon said: To sto je Marks bio u krivu oko ekonomske teorije ne znaci da je bio u krivu oko svega drugog, covek je pre svega bio filozof. Nisam ni rekao da je bio u krivu oko svega, govorimo o komunizmu. Ima on u svojoj teoriji i odličnih zapažanja, čak bih rekao dosta toga je, kada je u pitanju kritika kapitalizma, tačno. Ali mu je rešenje problema bajka bez uporišta u stvarnosti. 15 minutes ago, DameTime said: Gomila floskula i opštih mesta, zapakovana tako da zvuči dismissive. Šta ti i koliko uopšte znaš o tom Marksu? Rekla bih ne mnogo. Izvini što sam ti udario na idola. 1
DameTime Posted 1 hour ago Author Posted 1 hour ago 2 minutes ago, Eddard said: Izvini što sam ti udario na idola. Za početak, ti mene ne poznaješ, Marks mi nije ni blizu idola. 😂 Izvini što neću da ti milujem ego i aplaudiram upisima bez pokrića. 1
Malkolm Brogdon Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, Eddard said: Nisam ni rekao da je bio u krivu oko svega, govorimo o komunizmu. Ima on u svojoj teoriji i odličnih zapažanja, čak bih rekao dosta toga je, kada je u pitanju kritika kapitalizma, tačno. Ali mu je rešenje problema bajka bez uporišta u stvarnosti. Izvini što sam ti udario na idola. U momentu kada postoji oskudica resursa koja postoji danas, da. Koji ce sistem postojati kad se ta oskudica svede na banalne stvari, mozemo samo da nagadjamo. Rekao bih da je to ono o cemu BB prica.
Eddard Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, DameTime said: Za početak, ti mene ne poznaješ, Marks mi nije ni blizu idola. 😂 Izvini što neću da ti milujem ego i aplaudiram upisima bez pokrića. Izvini što sam na tvoj ad hominem odgovorio na isti način.
DameTime Posted 1 hour ago Author Posted 1 hour ago 2 minutes ago, Eddard said: Izvini što sam na tvoj ad hominem odgovorio na isti način. Prema svecu i tropar. Kad napišeš smislenu kritiku Marksa koja otvara prostor za diskusiju - neće biti ad hominema.
Eddard Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Kad naučiš da diskutuješ bez ad hominem kad ti se ne svidi nešto što neko piše, možda i dobiješ smislen odgovor.
MeanMachine Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 12 minutes ago, Malkolm Brogdon said: U momentu kada postoji oskudica resursa koja postoji danas, da. Koji ce sistem postojati kad se ta oskudica svede na banalne stvari, mozemo samo da nagadjamo. Rekao bih da je to ono o cemu BB prica. Til i techobrosi predlazu neo feudalizam. U odnosu na njih Marx je daleko bolji 😄 Edited 1 hour ago by MeanMachine
DameTime Posted 1 hour ago Author Posted 1 hour ago Nemoj da projektuješ svoje nevolje u komunikaciji na mene. Nema ovde veze da li se meni tvoj stav dopada ili ne - nikad nisi napisao o Marksu neku kritiku koja je argumentovana, već zvuči upravo iz pozicije gde se tebi ne dopada. @Eddard
nemanjaol Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 hours ago, Jezebel said: Pa ne bas, ako odbijemo profilisane glasace demokrata i konzervativaca koji uvek glasaju za svoje stranke ostaje nam procenat swing vote kod svih izbora koji prakticno odlucuje o pobedi jedne ili druge strane. A dijapazon razloga zbog koga ce se opredeliti za jednu ili drugu stranku i to pred izbore je od jednog do skupa cinilaca, i kad sve saberemo bolja prezentacija jedne strane ili penjanje na onu stvar jedne od strana - bice/jeste odlucujuce. (Razlike Kamala vs Tramp su bile u tom nekom procentu, plus minus 5% ili 7% ako se ne varam). Znaci prica je o tom procentu i razlozima kao i o sasvim odredjenim parom kandidata a ne o profilisanim glasacima i nekim kandidatima iz prethodnih izbora. Mada mogu i oni pod lupu. Mislim da je veliki deo problema demokrata bio taj sto su previse kasno poceli da se obracaju odredjenom delu populacije. Iako su mnoge politike koje su imali zapravo bile korisne za blue collar radnike iz crvenih drzava. Medjutim oni se tokom 4 godine uopste njima nisu obracali dovoljno, i diskursom su dominirale neke efemerne stvari. Iako je najveci policy push bio za Chips and Science Act i Inflation Reduction Act, plus je inflacija bila relativno pod kontrolom, odnosno u poredjenju sa ostalim drzavama na svetu i objejtivnom situacijom covid supply chain problemi + pocetak rata u Ukrajini i energetska kriza. I iako demokrate definitivno treba da pretrpe kritiku sto nisu bolje prodali svoje policy uspehe i sto je Bajden krenuo kao kandidat, kao i sto je Kamala tek pred kraj kampanje pokusala da se obrati nekom sire delu publike. Sto su imali problem sa granicom koji nisu dobro resili. Sto je mnogo levicara htelo da kazni demokrate zbog preblagog odnosa prema Izraelu i jos mnogo stvari Mnogo veca kritika treba da ide Trampu, republikancima, Fox newsu i Joe Roganu koji su kroz svoju masineriju ubedili svoje glasace da ce migrantim da im pojedu pse i macke i da ce trandze da im kidnapuju decu. I ne mozemo greskama demokratsle partije pravdati sto je 77 miliona ljudi glasalo za imbecila.
Recommended Posts