Ječmendo Posted Tuesday at 02:48 PM Posted Tuesday at 02:48 PM Jokić je neuporedivo efikasniji igrač od Luke, kompletna napredna statistika je i lani bila na njegovoj strani. Tako da Luka nije mogao da bude ispred Nikole. Jokić je postavio nove standarde kada je u pitanju raznovrsnost i efikasnost, prije svega ofanzivne košarke. U brojnim aspektima napredne statistike on je najbolji svih vremena. Vezao je 5 sezona zaredom sa PER preko 30, što nemaju ni Jordan ni Lebron. Od ukupno 20 najboljih PER sezona njegovih je 5. Kad je u pitanju BPM (box plus minus) dominacija je skoro pa apsolutna - Jokićevih je 5 od najboljih 7 sezoniskih postignuća (po jednom u prvih sedam su Lebron na 3. mjestu i Jordan na 6. mjestu). Nikola je, kada je košarka u pitanju, čudo, ali bukvalno. Kada se penzioniše bojim se da će čekanje takvog igrača potrajati duuuuuuugooooo, a mi matori tome sigurno nećemo svjedočiti. 6
cabke Posted Tuesday at 02:53 PM Posted Tuesday at 02:53 PM 1 hour ago, Dracarys said: Malo ste salty 🤣🤣🤣🤣 Jbg sad... 3
Miki28 Lakers in 5 Posted Tuesday at 03:05 PM Posted Tuesday at 03:05 PM Brooks je precijenjen defanzivac a ujedno prljav igrac. Green jeste prljav, ima ozb poremecaje i pomracenja ali opet kazem izvanredan defanzivac, jedan od najboljih koje sam gledao. Dort nije brutalan defanzivac, on je prljav defanzivac. Kao sto rekoh njega gledam kao Bowena. Jbg imate njegovog saigraca koji je sjajan defanzivac koji igra brutalnu odbranu 17 minutes ago, Ječmendo said: Nikola je, kada je košarka u pitanju, čudo, ali bukvalno. Kada se penzioniše bojim se da će čekanje takvog igrača potrajati duuuuuuugooooo, a mi matori tome sigurno nećemo svjedočiti. Nece se takav vise roditi. Bice podsjecenja na njega, evo imamo baby Jokica ali kad gledas Jokica i baby Jokica vidis koliko je to daleko od istine. Jokic da uzme jos 1 ili 2 titule uz koji MVP da ucvrsti legacy je ispred Kareema, Wilta, Shaqa, Hakeema i tik ispod MJ kao GOAT. Nadam se da ce se Luka dovesti u red jer on je taj koji se treba pridruziti Jokicu u top 10, na njemu je. 1
Dracarys Posted Tuesday at 03:16 PM Posted Tuesday at 03:16 PM (edited) 31 minutes ago, Ječmendo said: Jokić je neuporedivo efikasniji igrač od Luke, kompletna napredna statistika je i lani bila na njegovoj strani. Tako da Luka nije mogao da bude ispred Nikole. Jokić je postavio nove standarde kada je u pitanju raznovrsnost i efikasnost, prije svega ofanzivne košarke. U brojnim aspektima napredne statistike on je najbolji svih vremena. Vezao je 5 sezona zaredom sa PER preko 30, što nemaju ni Jordan ni Lebron. Od ukupno 20 najboljih PER sezona njegovih je 5. Kad je u pitanju BPM (box plus minus) dominacija je skoro pa apsolutna - Jokićevih je 5 od najboljih 7 sezoniskih postignuća (po jednom u prvih sedam su Lebron na 3. mjestu i Jordan na 6. mjestu). Nikola je, kada je košarka u pitanju, čudo, ali bukvalno. Kada se penzioniše bojim se da će čekanje takvog igrača potrajati duuuuuuugooooo, a mi matori tome sigurno nećemo svjedočiti. Taj PER mnogo favorizuje visoke igrače nad bekovima, zbog visokih procenata i skokova. Pa tako ove sezone je po PER-u Zajon četvrti igrač lige, a Gaford šesti, a Mark Vilijams deveti (Pelinko, vidiš li ovo). Poštujem Jokićeve kvalitete jako, ali nema potrebe da stvaramo od njega GOAT-a. Edited Tuesday at 03:20 PM by Dracarys 1
BattleBender Posted Tuesday at 03:27 PM Posted Tuesday at 03:27 PM Jokic nije GOAT, ali obara neke rekorde u parametrim vezanim za efikasnost. Mada postoji scenario da cak i postane GOAT. Nije bas najverovatnija, ali postoji... Argument kako napredna statistika i analitika nisu bitni su mi totalna debilana, i mogli bi da imaju smisla da se vide evidentni bag-ovi u obracunima tih parametara. Tipa neki random kosarkas se pojavi sa boljim vrednostima od legit velikana. S obzirom da napredne statistike skoro uvek idu ruku uz ruku sa onim sto kaze i deep aproach analize igre i samog eye testa, moze se reci da su jako relevantne. Mozda nisu 100%, ali nista u zivotu nije 100%. Univerzum nastao po principu outlier-a... Dok Jokic obara rekord po efikasnosti, Luka obara po usage rate-u i drkanju lopte, odnosno betoniranju parketa. Da se razumemo, Luka je igracina, jedan od najdaraneijih kosarakasa svih vremena. Mozes da me uhvatis da u nekom trenutku kazem i da je najtalentovaniji kosarkas svih vremena. Ali iz nekih razloga, nije jednostvno valuable kao Nikola Jokic. I to je to, sto bi reko Kari Pesic. Jbg.... 2
Dracarys Posted Tuesday at 03:42 PM Posted Tuesday at 03:42 PM Ako napredna statistika ide uvek ruku uz ruku, onda ne znam da li ste svesni da po PER-u Embid ne odmiče mnogo od Jokića? Ups, obojica su centri
Ječmendo Posted Tuesday at 03:43 PM Posted Tuesday at 03:43 PM 10 minutes ago, Dracarys said: Poštujem Jokićeve kvalitete jako, ali nema potrebe da stvaramo od njega GOAT-a. Ja to niti ne pokušavam. Ima Jokić svojih mana, na prvom mjestu u defanzivi, tj. zaštiti obruča gdje je ispodprosječan. U nekim drugim aspektima defanzivne igre, a koji nekako manje dolaze do izražaja, je odličan - krađe, deflections, defanzivni skokovi. Ono što njega čini jedinstvenim je nevjerovatan skill za igrača tih dimenzija i tu on nema pandana u istoriji košarke. Njegov ofanzivni skillset je po meni overall najbolji i kada se dodaju krila i bekovi. Jednostavno, ofanzivno Jokić je u svemu elitan - post igra fantastična, šut s poludistance elitan, s trojke od ove sezone takođe elitan, floateri i taj shooter's touch vjerovatno najbolji u istoriji igre, dodaš elitni ofanzivni skok koji skoro redovno pretvara u poene itd, itd... Napravi misaoni eksperiment i zamisli svog idola i po tebi nesumnjivog GOAT-a Lebrona u posljednjoj četvrtini sinoćnje utakmice. Da li bi mogao da ponovi ono što je uradio Nikola? 4
Ludi za Poli Posted Tuesday at 03:49 PM Posted Tuesday at 03:49 PM Mislim da imamo more primjera iz Bronove karijere u PO gdje je lomio i preuzimao utakmice u cetvrtoj cetvrtini na nista manje spektakularne nacine.
BattleBender Posted Tuesday at 04:01 PM Posted Tuesday at 04:01 PM (edited) 18 minutes ago, Dracarys said: Ako napredna statistika ide uvek ruku uz ruku, onda ne znam da li ste svesni da po PER-u Embid ne odmiče mnogo od Jokića? Ups, obojica su centri Zato se ne gleda samo jedna stavka, nego siri opseg radi konteksta. Joel Embiid nikad nije imao 125 ofanzivni rejting, a Jokic je imao 5 ili 6 pita preko 130. Npr... Edited Tuesday at 04:01 PM by BattleBender 2
Miki28 Lakers in 5 Posted Tuesday at 04:04 PM Posted Tuesday at 04:04 PM Ostavicu ovo ovdje Nije toliko bitan tekst iznad, samo statsi dolje 1 1
Malkolm Brogdon Posted Tuesday at 04:05 PM Posted Tuesday at 04:05 PM PER i BPM nisu napredne statistike, ali u svakom slucaju, po svim dostupnim naprednim statistikama Jokic je by far najbolji igrac poslednjih 5 godina. MVP je nebitna nagrada, sluzi da se zabave kezualci koji gledaju hajlajte utakmica od po 3 minuta, od Aprila do Juna se vidi ko je ko. 4
Ječmendo Posted Tuesday at 04:07 PM Posted Tuesday at 04:07 PM 12 minutes ago, Ludi za Poli said: Mislim da imamo more primjera iz Bronove karijere u PO gdje je lomio i preuzimao utakmice u cetvrtoj cetvrtini na nista manje spektakularne nacine. Slažem se, ali na malo drugačije načine i koji su, usuđujem se reći, možda spektakularniji, ali na većem uzorku manje vjerovatni. Zbog toga je Nikola čudo. Spremi trojku, na preuzimanju lagano postuje elitne defanzivne bekove (Caruso i Dort) ne ostavljajući im ni promil šanse da ga odbrane, pa onda sve to ponovi. Ja u gornjem postu nijesam ni pominjao Nikolin court vision, ili još bolje court mapping (koji osim pregleda igre podrazumijeva i anticipaciju i gdje je skoro sigurno u nekoliko najboljih u istoriji) iz čega proizlazi čitanje defanzivne igre protivnika i pronalaženje najboljih rješenja kroz sopstveni scoring ili asistiranje. U pozicionoj plej of košarci sa zategnutim odbranama i dozvoljenom jačom igrom sa mnogo kontakta, Nikola je ofanzivno bolji igrač od Lebrona. Ne ovog sada, već prime Lebrona. Makar ja to tako percipiram... 3
Ludi za Poli Posted Tuesday at 04:15 PM Posted Tuesday at 04:15 PM 6 minutes ago, Ječmendo said: Slažem se, ali na malo drugačije načine i koji su, usuđujem se reći, možda spektakularniji, ali na većem uzorku manje vjerovatni. Zbog toga je Nikola čudo. Spremi trojku, na preuzimanju lagano postuje elitne defanzivne bekove (Caruso i Dort) ne ostavljajući im ni promil šanse da ga odbrane, pa onda sve to ponovi. Ja u gornjem postu nijesam ni pominjao Nikolin court vision, ili još bolje court mapping (koji osim pregleda igre podrazumijeva i anticipaciju i gdje je skoro sigurno u nekoliko najboljih u istoriji) iz čega proizlazi čitanje defanzivne igre protivnika i pronalaženje najboljih rješenja kroz sopstveni scoring ili asistiranje. U pozicionoj plej of košarci sa zategnutim odbranama i dozvoljenom jačom igrom sa mnogo kontakta, Nikola je ofanzivno bolji igrač od Lebrona. Ne ovog sada, već prime Lebrona. Makar ja to tako percipiram... Pa drugaciji su igraci, drugaciji stil igre. Ofanzivno najuticajniji igrac u zadnjih 20 godina je prime Steph, nakon njega mogu Nikola i Bron. Kao kompletan paket tu nema dileme, prime LeBron je bolji od obojice.
DameTime Posted Tuesday at 04:16 PM Posted Tuesday at 04:16 PM Jokić je specifičan po brzini donošenja odluke. Jednostavno je igrač koji najbrže misli, a uz to i u 99.9% slučajeva donosi ispravnu odluku na parketu. To ga razlikuje i od Stepha i od Lebrona, doduše od Brona malo manje, pošto i on sjajno čita igru. Ali je to kod Nikole, hm, malo instinktivnije. E sad, ne znam kakve veze ima činjenica da su Jokić i Steph one of the greatest, sa činjenicom da je i Lebron one of the greatest? 3
Barkley#34 Posted Tuesday at 04:17 PM Posted Tuesday at 04:17 PM 25 minutes ago, Ječmendo said: Da li bi mogao da ponovi ono što je uradio Nikola? Da pripali Dorta nakon što mu dosadi da prima batine? Bez problema. 😃 2
Ječmendo Posted Tuesday at 04:24 PM Posted Tuesday at 04:24 PM 2 minutes ago, Ludi za Poli said: Pa drugaciji su igraci, drugaciji stil igre. Ofanzivno najuticajniji igrac u zadnjih 20 godina je prime Steph, nakon njega mogu Nikola i Bron. Kao kompletan paket tu nema dileme, prime LeBron je bolji od obojice. Složio bih se da kada je Stef u elementu to je vrhunac ofanzivne košarke. Ali, Stefova igra je previše varijabilna i podliježe velikim oscilacijama. Toga kod Nikole nema, on isporučuje na redovnoj bazi. Ofanzivno, po meni, Lebron je nešto ispod nivoa ove dvojice, najviše zbog toga što je značajno lošiji šuter. 4
Dracarys Posted Tuesday at 04:24 PM Posted Tuesday at 04:24 PM 8 minutes ago, Miki28 Lakers in 5 said: Ostavicu ovo ovdje Nije toliko bitan tekst iznad, samo statsi dolje Normalno je da će neku od 55 serija da odigra loše, ne znam šta je čudno. Ako ostalih 54 nije dovoljno ne znam šta bih rekao, ali hejteri će naći i tu jednu. I neka nalaze, ali to meni onda daje za pravo da kopam po manama Džordanovih titula. I još niko mi nikad nije odgovorio, jer i ne mogu. Ovakav broj serija niko nikad nije odigrao, a niko nije ni blizu. Na sve to još nije rekao the end. 14 minutes ago, BattleBender said: Zato se ne gleda samo jedna stavka, nego siri opseg radi konteksta. Joel Embiid nikad nije imao 125 ofanzivni rejting, a Jokic je imao 5 ili 6 pita preko 130. Npr... Ali zato Embid u odnosu na Jokića malo zna odbrane, šta ćemo sada? Jokić zaslužuje epitet najboljeg igrača igrama u plej ofu, ali nije on nikakav ubedljivi alfa u odnosu na ostale u ligi kao što neki žele da predstave. I koliko znam, priča je potekla od MVP za ovu sezonu, gde je Jokićev izgovor PER i BPM da istu nagradu i dobije nasuprot SGA čija ekipa ima 15 pobeda više, jedini ol star itd.. Uvek se gledala pozicija na tabeli zbog koje je prošle godine Luka izvisio, a Jokić dobio. Takođe se slažem da MVP ne znači mnogo u konačnom legacy obračunu, jer je to samo regularka, a Jokić i sam toga svestan, kao i Bron i mnogo njih.
BattleBender Posted Tuesday at 04:28 PM Posted Tuesday at 04:28 PM 10 minutes ago, DameTime said: Jokić je specifičan po brzini donošenja odluke. Jednostavno je igrač koji najbrže misli, a uz to i u 99.9% slučajeva donosi ispravnu odluku na parketu. To ga razlikuje i od Stepha i od Lebrona, doduše od Brona malo manje, pošto i on sjajno čita igru. Ali je to kod Nikole, hm, malo instinktivnije. E sad, ne znam kakve veze ima činjenica da su Jokić i Steph one of the greatest, sa činjenicom da je i Lebron one of the greatest? Plus ima najbrze reflekse, prebrze ruke i potpuni osecaj u rukama, cim lopta dodirne bilo koji deo koze. Jokic je vanserijski brain + vanserijski atleta. I jebeno za protivnike je sto je atipicna atleta. Nije atleta u smislu vertikala itd. Vec balance, motorika, brzina ruku, snaga. 1
DameTime Posted Tuesday at 04:34 PM Posted Tuesday at 04:34 PM Da, kako iščačka neke lopte na skoku je zaista misterija. Mislim da je Steven Adams još pre par godina pričao kako je najjači centar u ligi i da niko ne može da ga izgura iz reketa, ili zida na visokom postu. A tad su još svi bili u fazonu debeli, debeli. 1
delgado Posted Tuesday at 04:37 PM Posted Tuesday at 04:37 PM Jednom forumasu je jako krivo sto je Kralj i sa 40. godina TOP5 igrac lige i kraj se ne nazire ! Odigrao bolju season 22 nego poslednjih 3,4 sezone!! Ostaje mu da se hvata za tu 2011u, kao i 150tih prethodnih puta. Plakyyyyy. I jos nece da ide u penziju, igrace i 23u da sve bude u znaku #23 da ga jos dodatno jednu sezonu kljuca i maltretira! PS. Fulao sam na kraju 3 prognoze u kojima sam emotivno bio involved (Za LAL i protiv DEN/GS) ali potcenio sam Stepha i Jokaru protiv svojih starih musterija, Steph vec peti put prolazi HOU (15, 16, 18, 19 i 25) a Jokara ponovo u sedmoj izbacuje Klipere. Generalno, horor od plejofa navijacki kad je moje malenkost u pitanju, ostaje mi da verujem da ce se Shai i ekipica dozvati pameti. 1
Ludi za Poli Posted Tuesday at 04:38 PM Posted Tuesday at 04:38 PM 2 minutes ago, Ječmendo said: Složio bih se da kada je Stef u elementu to je vrhunac ofanzivne košarke. Ali, Stefova igra je previše varijabilna i podliježe velikim oscilacijama. Toga kod Nikole nema, on isporučuje na redovnoj bazi. Ofanzivno, po meni, Lebron je nešto ispod nivoa ove dvojice, najviše zbog toga što je značajno lošiji šuter. Jeste losiji suter ali njegov ukupan ofanzivni uticaj nije nista manji od Jokicevog. Mislim on je u prvom mandatu u Cavsima sa onom ofanzivno sakatom petorkom i dva klasicna visoka redovno u sredini imao preko 70% realizacije na obrucu, ekipu kojoj je Mo Williams drugi najpotentniji ofanzivac vodio to 60+ pobjeda i top 5 napada lige. Kasnije u drugom mandatu u Cavimsa preko 40% svih suteva uzimao na obrucu i realizovao ih u procentima prime Shaqa. Stepha iz 15/16 sezone bih sto se ofanzive tice stavio na nedodirljivi broj 1 jer je ono puno puno vise od samih brojki i unistavanje svakog kocepta odbrane do danas poznatog.
BattleBender Posted Tuesday at 04:42 PM Posted Tuesday at 04:42 PM 17 minutes ago, Dracarys said: Normalno je da će neku od 55 serija da odigra loše, ne znam šta je čudno. Ako ostalih 54 nije dovoljno ne znam šta bih rekao, ali hejteri će naći i tu jednu. I neka nalaze, ali to meni onda daje za pravo da kopam po manama Džordanovih titula. I još niko mi nikad nije odgovorio, jer i ne mogu. Ovakav broj serija niko nikad nije odigrao, a niko nije ni blizu. Na sve to još nije rekao the end. Ali zato Embid u odnosu na Jokića malo zna odbrane, šta ćemo sada? Jokić zaslužuje epitet najboljeg igrača igrama u plej ofu, ali nije on nikakav ubedljivi alfa u odnosu na ostale u ligi kao što neki žele da predstave. I koliko znam, priča je potekla od MVP za ovu sezonu, gde je Jokićev izgovor PER i BPM da istu nagradu i dobije nasuprot SGA čija ekipa ima 15 pobeda više, jedini ol star itd.. Uvek se gledala pozicija na tabeli zbog koje je prošle godine Luka izvisio, a Jokić dobio. Takođe se slažem da MVP ne znači mnogo u konačnom legacy obračunu, jer je to samo regularka, a Jokić i sam toga svestan, kao i Bron i mnogo njih. Upadamo u nepotrebnu diskisiju. Niti je Embiid toliko defanzivno mocan, kao sto nekakvi espn-ovi pokusaju da naprave. Niti je Jokic toliko defanzivna rupetina. Jokic je jedan od boljih defanzivaca u zonskom civanju prostora u piku 2
Dracarys Posted Tuesday at 04:58 PM Posted Tuesday at 04:58 PM 10 minutes ago, BattleBender said: Upadamo u nepotrebnu diskisiju. Niti je Embiid toliko defanzivno mocan, kao sto nekakvi espn-ovi pokusaju da naprave. Niti je Jokic toliko defanzivna rupetina. Jokic je jedan od boljih defanzivaca u zonskom civanju prostora u piku Pa realno i jeste, koliko mu je Embid sipao u poslednjem duelu? Zašto se veoma često dešava da baš protiv Jokića centri često beleže neke svoje lične rekorde, posle ih nema nigde. Na fantaziju redovno uzimam centre koji igraju protiv Jokića, teško se maši. Jokićev jedini kvalitet u odbrani je što je komandant i lično postavlja igrače gde želi tako da ekipa igra dobro odbranu. Ima veliki iq i za tu stranu terena, ali to je već u domenu koliki je on vođa, a ne koliko je on dobar u odbrani.
Recommended Posts