Jump to content

EUROLEAGUE 2024/25 - every game matters

Recommended Posts

Posted

Chema de Lucas prenosi da ce Youssoupha Fall produziti ugovor sa Barselonom.
Lonnie Walker IV i zvanicno novi igrac Makabija, ugovor je potpisan za naredne 3 sezone.
Marc Stein prenosi (izvor mu je igracev agent) da je Jeff Dowtin Jr potpisao 2-godisnji ugovor sa Makabijem.

Posted
On 8/3/2025 at 1:47 AM, goldberg bcd said:

Pa o tome i pricam, zasto su napravili raspored u kojem ekipe vezu po 4 meca kod kuce ili u gostima?

Zar je tesko bilo napraviti nesto normalnije? 

Zato što u tom periodu je zauzeta Arena ceo januar i do februara. Zbog lakše organizacije je bolje da se igra na gostima. Verujem da su naši tražili da tako bude. 

Posted

Richaun Holmes navodno vrlo blizu potpisa ugovora sa Panatinaikosom prenose izvori iz Grcke, a i Janakopulos na svom nalogu na Instagramu najavljuje novi potpis.
Urbonas prenosi da je Kamar Baldwin posle danasnjeg rastanka sa Baskonijom blizu potpisa ugovora sa Bajernom.

Posted

NBA Europe, po nekim vestima, ocekuje da fransize koje bi igrale NBA Europe "investiraju" 500mil. Proveravao sam u stranim vestima sta se podrazumeva pod tim, jer ovi domaci novinari su... i na moje iznenadjenje, Silver i NBA grupacija iza njega ocekuju da to bude cena licence! 

AdorableLastingHochstettersfrog-max-1mb.gif.2b5946884ad7774a745ac27202f91294.gif

Prvo sam mislio da je to mozda trazeni budzet ekipa na neki period, tipa, mozda do 10 godina, mada bi i to bilo mnogo. A oni hoce 500milki samo da se udje u kolo!

Sto bi Dragche rekao...

• Ha-ha 1
Posted (edited)

Ja bi nesto da recem a istovremeno da se ogradim da je to samo neko moje misljenje od 10 centi u vezi citave ove situacije o dolasku NBA odje.

NBA Europe ce ako krenu u ozbiljno realizaciju sigurno biti jedna od stvari sto ce da uzdrma kosarku u Evropi, najvise jer je previse neorganizovana, podjeljena i cak i u okvirima onog sto bi trebalo da funkcionise kao jedna cjelina imas timove i ljude koji smatraju da se samo njihova treba slusat jer samo oni i niko drugi zna kako i sto treba i ima najbolje interese evropske kosarke kod sebe.

NBA Europe je na clanku u TheAthleticu nedje kroz neku pricu provukli kako je cilj osnivanje te Evropske NBA divizije jer citiram jednog od njih "evropljani sjede na kosarkaskom trzistu vrijednom milijarde dolara i valorizuju manje od 1% toga, mi imamo know-how kako da to napravimo bolje od njih i to planiramo". Navodno je cilj na pocetku nekih 10-12 fransiza koje bi bile u toj ligi, prodavale bi se za ove pare gore navedene zavisno od trzista, vjerovatno istim ljudima koji su sad ili vlasnici nekih sportskih fransiza po SAD koji imaju udjele po evropskim klubovima uglavnom u fudbalu, ili ovim postojecim mocnicima koji i sad drze te evropske sportske velikane. Ovo isto treba uzet sa kasicicom soli jer se trenutno ne zna sto je zapravo tacno a sto propaganda

Tako je planiran ulazak RedBird Capital grupe (velika investiciona grupa uglavnom mediji i sport se ulaze), arapskih para kroz ovaj poduhvat, kao i ovih vec aktuelnih. Za neupucene, RedBird Capital je nedavno kupio AC Milan, tako da ako u NBA Europe bude klub iz Milana, to nece biti ova sadasnja Olimpia Armani, no kosarkaska sekcija ovog AC Milana. Nesto slicno ce se desavati za ove fransize po ostatku Evrope, najavljeni klubovi u Engleskoj (London i Manchester), za Manchester je vec evidentno da ce to biti vlasnici Man Citya mada ne bi se iznenadio da se u to ukljuce i Glazeri opet koji su poznati vec kao investitori u sport i medije (iako nemam pojma sto se na kraju desilo sa Unitedom jesu li i dalje ostali vlasnici) jer pored Uniteda imaju udjela i u NFL ko vlasnici Tampa Baya pa sigurno da ako bi imali priliku da tu upadnu isto na NBA trziste. Ukratko te fransize bi bile vezane na neki nacin najvjerovatnije za fudbalske klubove odatle da se na taj nacin odrzi veza lokalna. U Londonu vec ima Kroenke familija koja drzi Arsenal pa bi i tu mogli da se oni ukljuce, sve ljudi sa masu para i mogucnosti da se njima to proda, sad za konflikt interesa ne znam kako bi radio obzirom da isti drze takodje i Nuggetse al nasao bi se neki nacin sigurno. Tako da bi te fransize bili esencijalno novi kosarkaski klubovi vezani za fudbalske klubove koje kontrolisu neki od tih potencijalnih vlasnika fransize. Galatasaraj je takodje visoko na listi da dobije svoju fransizu, isto vezanu za fudbalski klub, tu su isto jos neka trzista aktuelna al kako ce to bas u detalje da funkcionise i dalje samo mozemo da spekulisemo. Real, Barsa i ostali bi vjerovatno vec bili dio toga koji imaju vec jaku ekonomsku osnovu za samostalne fransize.

Ono sto bi mene brinulo u ovom scenariju, da bi svi u Evropi odmah potrcali za te pare, koje su u sustini mrvice, koje ce se dobiti od franchise fees i drugih investicija i da bi se taj kosarkaski landscape dosta promjenio. Ne vjerujem da bi EL opstala ovakva kakvu je sad znamo al to ostaje da se vidi. NBA Europe ja ne mislim da je neki projekat sa dugorocnom vizijom i planom koji moze donijeti neku vrstu stabilnosti i strukture evropskoj kosarci u ovom trenutku. Stavise, djeluje mi da ce klubovi i trzista biti iskorisceni dok se ne izmuzu neke pare ili novi vlasnici ne dobiju to sto zele od NBA, a ako se to ne dogodi - prodaja ili napustanje iste je najvjerovatnija opcija. To u sustini dovodi do gubitka interesa i volje da se i drugi cimaju i trose pare oko toga pa ako se ne napravi neka vrsta zastite od toga to je najvjerovatniji po meni neki scenario da se desi. NBA ima svoja takmicenja i po Africi i Aziji, u koja su takodje ulozene fine pare, a da tu niko nista nit cini nit se zna ko pije a ko placa. A o samim timovima i igracima sto tu igraju u tim ligama tek se slabo zna, barem sa moje strane. Tako da bi na dugi rok EL se vratila na manje vise ovo isto samo mozda uz neke sitnije korekcije 😄 

Novi vlasnici "evropskih NBA fransiza" bi ovaj NBA Europe projekat iskoristili kao nacin da se nametnu aktuelnom NBA vlasnistvu i SIlveru kako bi oni jednog dana mogli da dodju u priliku da postanu vlasnici NBA fransiza, pogotovo sa ogranicenim uplivom kapitala koji trenutni vlasnici pokusavaju da sprijece nekako, pa se zbog toga i odlaze ova ekspanzija koja se ocekuje zadnjih 5 godina al nikako da dodje. Najskoriji razlog je to sto je nedavni media deal koji je potpisan, najveci ikad do sad u kojem ucestvuju legitimni old media partneri dok svi vec sad znaju da je buducnost streaming servisi, koji ce eventualno i to da preuzmu kad ovaj media deal istekne. Usled toga niko ne zeli da dijeli ovako veliki kolac za te "mrve" placanjem franchise fees koje ce dobiti ulaskom 2 nove fransize i podjelom NBA dobiti na jos 2 dijela. Sa streaming servisima bi vrijednost tog novog NBA media deala bila po nekoj mojoj procjeni dosta manja od sadasnje i na kraju se sve svede na podjelu plijena, kao i zelju i motivaciju da se isti djeli na vise ucesnika znajuci da je ta ekspanzija donekle i neizbjezna. Otud i ove ucestale prodaje NBA fransiza koje se trenutno posmatraju kao jedne od navrijednijih stvari koje neki milijarder moze da ima, koja istovremeno donosi i dobit veliku obzirom na popularnost lige. Lakersi, Celticsi, Bucksi, Dallas, Phoenix su svi prodati novim vlasnicima samo u zadnje 2 godine, vjerovatno ima neka matematika iza toga koja im govori da je ovo mozda najveca vrijednost koju ce dostici.

Dodaj na sve to ovaj leverage play Lebrona i Maverick Cartera, sto ih koce da budu dio vlasnicke strukture nove Vegas fransize, o nekoj njihovoj ligi, koja bi bila defacto putujuci cirkus od 8-10 ekipa koji bi isli od grada do grada i tu igrali meceve te svoje lige, po ugledu na F1 i velike nagrade Monaka, Francuske, Kuvajta, UAE, Njemacke, Britanije i slicne gluposti, zabava je zagarantovana.

Edited by MrTwister
  • Like 4
Posted

Da nece neko da uzmemo svi po 2-3 ekipe i odradimo analize pre pocetka nove sezone, pa kad neko otvori novi topik da budu sve odradjene? 

Posted

U onu raspalu Blaugranu ne treba niko ni da ide. Bio jednom i imao osećaj da će mi pasti ona Čair tavanica na glavu. Kao da je Vesić lično pravio.