Jump to content

Srbija na Evropskom prvenstvu 2024


Recommended Posts

Par utisaka sa stadiona: 
 

  • Igraci su konstantno smarali jedni druge nakon gresaka sto je sa jedne strane seljacki, sa druge pokazuje da im je stalo. Nisu delovali nezainteresovano (Sergej excluded) i deluje da je stvarno ok atmosfera medju njima.
  • Strahinja Pavlovic pobrao sve simpatije navijaca jer se videlo da najvise grize iako ima tu naravno i gresaka. Milenkovic i Veljkovic isto dobri.
  • U gradnji igre, ne postoje linije i sve se to presporo radi, cak i kad ima nekog potencijala.
  • Nevezano za sve to, ne mislim da smo zasluzili da izgubimo, realno smo imali malo vise sansi i X je realan, ali ako bi neko morao da pobedi, po igri smo mi bili blize tome, uz sve mane koje ste naveli sa kojima se slazem.
  • Ipak, mislim da ce nas Danci sabiti jer takve ekipe nam nikako ne leze (disciplinovane, snazne i borbene).

 

 

Sto se tice ostalih utisaka, Slovenci nas ubili u navijanju, pre meca po gradu bila predobra, bas prijateljska atmosfera. Pobednik je lik koji je nosio ovu crnu majicu ispod (nije moja slika, nadjoh na netu neku staru):

 

spacer.png

Edited by Magia
  • Like 7
  • Love 5
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Horium said:

Izvinjavam se sto ovde upadam kao padobranac, fudbal vec dugo ne pratim sem evropskih/svetskih, i jednostavno nisam u toku. 

 

Piksi ocigledno je tanak na tehnicko-taktickom planu, ali vidim da provejava poprilicno zla volja prema njemu koja mi se ne cini da je iskljucivo iz sportskih motiva. 

 

Jel on to javno podržao SNS ili se na neki slican nacin ljudski obrukao? 

To sto se petlja sa SNS bagrom je samo šlag na torti. Iritira njegovo ponasanje, nekakav usiljeni pokusaj humora, arogancija, idiotski optimizam bez ikakvog pokrica... Plus trenerski diletantizam koji demonstrira stalno, odsustvo bilo kakve samokritike... Ume i Kari da baljezga, prosipa neke fore iz ere informbiroa... Ali, Kari zna znanje, Kari ima pedigre...

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1. Mrtav pijan

2. Šećer mu otišao na 25

3. Istovremeno šmrkao kokain i dofatio travu

4. Botoks mu zahvatio mozak

5. Skrenuo skroz

6. Snezana i sedamnaest kituljaka

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Bugl Khan said:

Sulejmani je brži

Ljubi ga batica

 

@Magia

Dodao bih kao pozitivnu stvar da je velika većina ljudi bila u obeležijima Srbije i to velika većina u dresovima. Baš bilo lepo za videti.

Edited by Мџе
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, diego said:

Piksi i dalje ima najbolje rezultate od svih selektora Srbije, izuzimajuci Muslina kome nije data sansa da pokaze sta zna na svetskom, i Antica koji je nepravedno smenjen. Antic je odveo ekipu na svetsko i ispao u grupi, isto to je uradio i Piksi, plus sada vezao i evropsko, i usao u A Ligu nacija. Pljuvanje bi imalo smisla da nemamo tragikomicnu zemlju i fudbalski savez decenijama unazad, i da nismo druga liga evropskog fudbala poodavno, da se nismo do juce brukali sa Skotskom, Azerbejdzanima itd. Piksijeva dva najgora rezultata su nereseno sa Kamerunom i Slovenijom, ekipe od kojih smo jaci, ali opet nije izgubio. Svi njegovi porazi su dosli od kvalitetnijih ekipa, bogatijih, vecih zemalja sa boljom tradicijom...


Piksiju niko ne oduzima odličan kvalifikacioni ciklus za Katar, kao ni dobre igre i rezultate u ligi nacija. Ali tu se "dobro" otprilike završava i počinju samo muke i problemi. 
 

Imali smo sreće da je bilo dovoljno samo od Mađarske da izgubimo (oba puta), mada smo imali osiguran baraž koji je Piksi, da kažemo, izborio. Priča o EP posle 24 godine je iskreno jedan veći deo problema, a to je da se maskiraju stvari koje ako ispravljaš - napreduješ. Ja sam se nadao da Piksi priča šta priča ali u Pazovi rešava, ali to (za sada) jednostavno nije uspeo. 

 

7 hours ago, diego said:

A uspela je da odigra sa Danskom nereseno? Sta tek Danci da kazu, dozvolili su da odigraju nereseno sa ekipom koja je jos vise slabija od njih nego sto je slabija od Srbije.

 

Ne spinuje samo Piksi, nego svi koji neobjektivno pljuju njegove rezultate.


Nerešen rezultat je kraj "procesa" (utakmice), što jeste glavni cilj, ali do rezultata dolaziš dobrim stvarima tokom "procesa". Zato i npr. školovanje 4 godine donosi mnogo više benefita nego da ti neko jednostavno da papir koji je identičan. 
 

Danska jeste imala nekih svojih problema, ali ta utakmica je nezavisna od nas i naših problema. To što je krajnji rezultat u meču sa Slovenijom identičan nama ne rešava probleme, a Danci su već sledeću utakmicu izgledali osetno bolje. 
 

I naravno, pita se nešto i Slovenija. Ja lično ne kritikujem 1:1 ni 0:1 protiv Engleske, već kritikujem što nam priča da je falilo sreće, realizacije i da ne ulazimo bojažljivo. To je izbegavanje problema i na duže staze recept za propast. Kritikujem što je jasno kao dan da trenutno sa dvojicom napred ne možemo jer imamo previše rupa i crvenih zona koje MORAMO da krpimo igračem više u vezi. 
 

Inače, meni je 0:2 protiv Brazila bila naša ponajbolja utakmica. 2:3 sa Švajcarskom je, nakon Kameruna, ogolila naše probleme, ali protiv Brazila smo uspeli dosta dobro da pokrivamo mnoge naše falinke koje smo ubrzo ogolili. 
 

I za kraj, ja Piksiju ne zaboravljam ništa, ali da o selektoru razmišljam na način zasluga sa kraja 2021. jednostavno ne mogu. Pobeda u Lisabonu je sva je prilika highlight ove generacije predvođene Mitrovićem i Tadićem, a verovatno i njega kao selektora. Uspeo je da veže poduži period dobrih rezultata i igre, ali je već dugo u slobodnom padu. I to bih prežvakao da može i hoće da koriguje, ali izgleda da ne može, ne zna ili ne sme. Ništa lično. 
 

E da, generacija sa Novog Zelanda je izborila plasman bućka golom u 95. minutu. Ne mislim da, što se tiče procesa, uvek sve mora da izgleda idilično i efikasno. I dalje deo mene veruje da će na glavni ispit reprezentacija izaći baš spremna i motivisana, te da možemo da prođemo grupu. Imamo kvaliteta da iskorigujemo, ali sve do sada jednostavno nije dobro.

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Priče o tradiciji i istoriji su šuplja priča, ako gledamo kroz prizmu trenutnih šansi. 
 

Već sam nabrajao poslednja tri EP i koliko je to neki faktor ako izađeš sa gameplanom i igrači veruju u isti. Vels, Island, Češka, Mađarska, Danska. Svako od ovih je na ovaj ili onaj način umočio, dok mi sedimo u ćošku i kukamo da ne možemo jer nam fali 6-pack i patka od 20 cm. 
 

Dovoljno je čak i ovo EP uzeti kao reper. Jasan gameplan, igrači koji ga kontaju i koji im odgovara. To je manje-više sve što tražim od naše repke. Da znaš kako da izađeš protiv kvalitetnijih, gde dudariš, gde da zakrpiš. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Charles De Ketelaere said:

Već sam nabrajao poslednja tri EP i koliko je to neki faktor ako izađeš sa gameplanom i igrači veruju u isti. Vels, Island, Češka, Mađarska, Danska. Svako od ovih je na ovaj ili onaj način umočio, dok mi sedimo u ćošku i kukamo da ne možemo jer nam fali 6-pack i patka od 20 cm. 


Kad sam već krenuo u ovom smeru, sinulo mi je da smo mi trenutno jednostavno fudbalski inceli. 

  • Like 1
  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Charles De Ketelaere said:

Jeste da njemu desni bek igra desno krilo, ali ipak je to desni bek koji je oduvek grlio liniju i pičio dosta napred, nije stavio Baneta Ivanovića tu

 

Istina. Stojanović jeste taj wingback za one italijanske 3-5-2 variante. Ali koliko mene pamčenje služi, ovo mu je ipak najofanzivnija pozicija koju je igrao u karieri.

 

9 hours ago, Charles De Ketelaere said:

Da li je Kek tvrdoglav? Jebem li ga, ne pratim baš pomno.

 

Ne, ni ja ne mislim da je tvrdoglav. On u ovom momentu uopšte nema razloga da bilošta menja. Ova ekipa je odradila kvalifikacije, a donela mu je i pozitivan rezultat sad na Euru

 

9 hours ago, Charles De Ketelaere said:

Čovek je odigrao dve veoma otvorene, dinamične utakmice, ovo kako Slovenija igra je sasvim sigurno maksimum i više od toga, gledajući sa čime raspolaže on i sa čime raspolažu njegovi protivnici.

 

Ovo je ono gde ja imam "problem". Delimično se čak slažem sa tobom. Da, on izvlači maksimum iz ove ekipe koja je na terenu. Samo ja mislim da bi maksimum mogao da bude i dosta veči, sa nekoliko rošada u postavi.

Ne slažem se da su igrali otvoreno. Igraju dobro postavljeno, disciplinovano i na kontru. Te u nadi da če Šešku da sjedne ona jedna njegova sa 25m u rašlje.
 

ps, izvinjavam se što ga (mojom krivicom) razdužišmo u offtopic o Keku. Mislim da priču privodimo kraju, jer smo rekli manje više sve što smo mislili.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Slovenci, iako su po imenima, slabiji od Srbije, a posebno Danske, su uzeli dva poena, a mogli 4, mozda cak i vise. Protiv Danske su cak u 2/2 bili dosta bolji, narocito u finisu na 1 1 kad su opasno pretili za 2 1, a nije lako sabiti Dansku i naterati je da se brani i da totalno izgubi svoj game plan i kontrolu utakmice, videli smo te Dance i  protiv Engleza i na proslom EURU. 

Hocu da kazem, da imena nisu ta koja su presudna, vec tim, homogenost grupe, taktika i svasta nesto i sve to kad se ubaci u lonac i zamesa strucnom ruku struke, dobijas u perpsektivi jednu zanimljivu pricu, kao sto je Wels 1/2, pa i Poljaci 1/4 i poraz od Portugalije na penale u tom istom 1/4, Svajcarci koji sigurno nisu jaci od Francuske i Spanije, pa su na proslom EURU izbacili i Francuze, a zamalo i Spance, ispali tek na penale itd itd

Ima tih primera dosta. 

 

Da ne govorimo o Grckoj 2004, Danskoj 1992, Ceskoj 1996 i 2004, Rusiji 2008 sa Hidinkom na klupi itd itd, Turska SP 2002, ma ima bre primera dosta, alibi price su za kukavice i one koje nisu spremni da preuzmu inicijativu, rizik ili one koji nisu dovoljno strucni. 

Glavni problem srpske reprezentacije je gubitnicki mentalitet, koji je Piksi samo u svom prvo ciklusu uspeo nekako da promeni ( ne i da izbaci ), vec da ga za trenutak zamrzne, pa smo uspeli da dobijemo Portugal u gostima u biti ili ne biti utakmici, ma kakav da je Portugal, dobiti u Lisabonu pred 70k ljudi utakmicu koja tebe vodi na SP, a domacina u baraz, je veliki uspeh i to ne sme da se potcenjuje nikada. 

Pa i Liga Nacija, dobili smo i Norvesku u gostima kad je trebalo. 

 

Problem je sto ocito da vecina fudbalera nema ambicije, Vlahovic od kad je postao zvezda, dosao do velike love, vise poceo da vodi racuna o frizuri i kako izgleda na onom bimu na stadionu. 

Nema vajde sa takvim mentalitetom. 

 

Edited by Ljubitelj baklave
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja mislim, da bez obzira na sve prikazano, Srbija i dalje ima šanse za plasman dalje. Baš zbog toga, što se kaže, danas eto svi igraju fudbal, samo jedino što je naša percepcija, na kojoj smo strani te izrečice, pogrešna.

Imamo određeni kvalitet, kakv takav, i nismo bez šansi i teoretski i tako blentavi možemo igrati protiv svakog, barem u nekom rezultatskom pogledu.  Kod nas je problem, što se nikad ali nikad ne zna, u kom ćemo pravcu, jer nemamo koncentraciju i smirenost, a to proizilazi iz neimanja prave taktike i strategije, i nema oscilator koji može da pohvata naše potencialne oscilacije.  Pa tako može da se desi, da konačno zabijemo nekome tri komada ali i da lagano popijemo isto toliko, spičkamo se između sebe, i završimo prvenstvo nekim incidentom. Selektor bi trebalo da bude taj, da barem prepozna situaciju i da svojim ponašanjem, vođenjem tima pa i odabirom igrača za pojedinu utakmicu, preusmeri tu neku energiju u željenom pravcu, ali Piksi.

12 minutes ago, L' Imperatore said:

Da, on izvlači maksimum iz ove ekipe koja je na terenu. Samo ja mislim da bi maksimum mogao da bude i dosta veči, sa nekoliko rošada u postavi.

Pa Imperatore, nema maksimum i veći maksimum.. ili je maksimum ili nije.

Ja mislim, da Slovenija igra na granici svojih mogućnosti i da krajnji ishod njenih utakmica ipak više zavisi od dnevne forme njenih protivnika, nego od same njihove igre.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I da dodam, uopste nisam nezadovoljan izdanjima Srbije do sada, ma koliko cudno zvucalo. 

Za razliku od SP, ovde odbrana deluje MNOGO sigurnije, sto je prosto neverovatno, ali za sada je odbrana najbolji deo tim + golman. 

Primili smo samo dva gola, Englezi nam nisu mnogo pretili, Slovenci dali gol nakon pocetnicke indivudalne greske i to je to. 

Na SP smo u prve dve utakmice primili 5 golova,  ukupno 8 na tri utakmice.

Sada mi se cini i da je brobenost daleko veca i da se ne odustaje cak i kad je minus na semaforu. 

 

Jedino sto je bilo lose su prvih 30ak minuta obe utakmice, gde iz nekog razloga ulazimo bojazljivo. Sve ostalo je manje vise bilo solidno pa cak i dobro. Protiv Slovenije smo od 30. minuta dominirali, imali par dobrih sansi, Mitrovic dva puta 1 na 1, dosta zujalica nabacaja u i oko 16m, pa onda ona precka cim smo primili gol, da smo tada izjednacili na 1 1 , imali bi pola sata da umuvamo drugi gol. 

 

Hocu da kazem, da nisam nezadovoljan do sada , nismo cirkus na terenu, a to sto se gresi, nekad se branis, to je normalno, ovo je veliko takmicenje i ovde nema slabih timova. 

Protiv Danske nek prikazu stav i borbenost kao u prve dve utakmice od 30.minute pa nadalje, pa sta bude. Samo da ne ulaze kukavicki , kao do sada. Srbija i fudbal ne mogu da idu u istu recenicu sto se tice nekih suludih ambicija, tako da zaista ne znam kakav oni to imperativ uopste i imaju. Nek se bore i nek se ne brukaju, to je uspeh. 

 

Edited by Ljubitelj baklave
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Prijatelj Mitar said:

Nisam bas siguran da smo bez sansi protiv Danaca, videcemo ali po nekoj inerciji bismo morali da odigramo jedan dobar mec. 

 

Ma nismo bez šansi protiv Danaca čak i ako odigramo isto kao i do sada, jednostavno imamo dovoljno individualnog kvaliteta da umuvamo golove "ni iz čega" ili iz kakvog prekida. Ali bi bilo lepo kada bismo povećali šanse nekim taktičkim prilagođavanjima da osvojimo tu sredinu terena.

 

Svakako su Danci favoriti, ali ne igramo protiv Brazila pa da se otpisujemo unapred.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Smrtokapa said:

 

Ma nismo bez šansi protiv Danaca čak i ako odigramo isto kao i do sada, jednostavno imamo dovoljno individualnog kvaliteta da umuvamo golove "ni iz čega" ili iz kakvog prekida. Ali bi bilo lepo kada bismo povećali šanse nekim taktičkim prilagođavanjima da osvojimo tu sredinu terena.

 

Svakako su Danci favoriti, ali ne igramo protiv Brazila pa da se otpisujemo unapred.

 

Problem je sto ako odigramo kao do sada Danci ce nam dati rani gol, a imaju opasnu kontru, tako da je vrlo moguce da bi nam ulazak u tekmu kao do sad i slicna postava znacila 0-2 u nekom 25. minutu.

 

Zato ne smemo da dodjemo u takvu situaciju i moramo da napravimo korekcije.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Naš najveći problem protiv Danaca će biti držanje poseda protiv Hojbjerga i Hjulmanda koji mogu da nas unakaze presingom, fizikom i agresijom. To nismo prošli sa Englezima, samo donekle sa Čerinom i Elšnikom koji su pak za par klasa ispod. Opet ne smemo ni upasti u krilo Rajkoviću jer lako mogu da podignu onu trojicu do centra i puste Meeeelea da luduje po našem levom boku koji već redovno krvari. Jedna nova mrtva utakmica i kontrolisani tempo nam je neophodan, čitaj II poluvreme protiv Engleza, imamo oružja da umuljamo gol i dva makar na individualni skill napadača. 

 

Sa druge strane Danci su ranjivi preko buzdovana Vestergarda, pa i Kristijansen ume da zaspi i zabaguje. Može se reći i solidni chokeri kad se igra pod pritiskom. Tu bi Tadić mogao da pusti par onih njegovih lopti iza leđa i napravi im haos. Počeo bi sa Birmančevićem mirne duše, on i Mladenović makar u teoriji mogu da istrče bar polukontru ili probiju 1 na 1, bez guzičenja i kontra nogu. O dodatnom veznom ne treba ni pričati, ni sa 3 promila ne sme da ponovi formaciju i sastav iz prva dva meča. 

Edited by Molina23
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 6/21/2024 at 8:27 AM, Problem sa licnim greskama said:

U utorak da se okrenemo medalji u košarci i obavezama u Parizu.

 

Ne vidim kako možemo dobiti Dansku. Jednostavno nismo toliko kvalitetni.

 

Ipak treba pokušati sve, 90min, 1 utakmica, ko zna.

O jbt, ako negdje i u nekom sportu ima iznenađenja, to su veliki turniri u nogometu. 

Pa evo i u Njemačkoj već u 1. kolu iznenađenje. Morata ubojit iz 1. šanse 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Bugl Khan said:

O jbt, ako negdje i u nekom sportu ima iznenađenja, to su veliki turniri u nogometu. 

Pa evo i u Njemačkoj već u 1. kolu iznenađenje. Morata ubojit iz 1. šanse 


Naravno, mozda sutra stize i mesija na kuglu zemaljsku. Sve je moguce. 

Realnost je da necemo pobediti i da se nece poklopiti 5 utakmice da bismo prosli sa 2 boda. 

Link to comment
Share on other sites

Realno je bilo i da protiv Portugala uzmete 0, a ne 4 boda u 2 tekme. Realno je bilo i da Kamerun dobijete 4 ili 5:1, realno je bilo da dobijete Škote doma za odlazak na EP....a tek realni rezultati ostalih reprezentacija...

 

Btw, netko je spomenuo Tursku 2002. To apsolutno nije nikakav primjer. Nikog iz srednjeg ranga nisu pobijedili, da ne spominjemo nešto više. Sam rezultat je iznenađenje, ali utakmice nisu. Za razliku od Grka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...