Jump to content

KK Crvena zvezda 2023/24 - Zadovoljština


ćušpajz

Recommended Posts

Just now, uini said:

@Brat od Korneta, svaka čast za post, naučio sam svašta, tj neke stavke nisam ni primetio a za neke se nisam nikada zapitao zašto se dešavaju

 

Blagodarim. Aj jos ovaj duzi upis sa jos par mozda i zanimljivijih zapazanja, ko voli nek izvoli, pa sam nestao do sutra. (nadam se ne i na duze zbog ovoliko dugackih upisa 😃 stvarno sam preterao poslednjih par dana i moram da se izvinim kome trebam i sacudanestanem)

 

Inace da se nadovezem na stvari koje nisi primetio a ticu se ovoga o cemu sam pisao. Onda dodje nepriuceni sportski novinar i pita Sferopulosa zasto igramo staticne napade sa malo kretnji i to ne da pita tonom da sazna sto je logicno ako mu nije jasno, nego provlaci kao neku kritiku, nije Rajko, nego neki drugi pre par utakmica. Sferopulos siguran u sebe i zna sta radi, ali ga bole brige da se pravda pitanju koje mu ovaj provlaci kao kritiku, pa mu daje neki odgovor izokola.

 

Pa ne moze i kvalitetna odbrana (tacnije da se maksimalno trudis da odigras istu kvalitetno koliko je do tebe a nije ni sve do tebe kad imas Haurda koji ti daje 7 trojki preko ruke iz step beka) sa puno potrosnje i kvalitetan napad sa puno kretnji. Nismo Real. Imas opciju ili-ili. A s obzirom da nemamo toliko kvalitetnih napadaca kao Real ili Partizan na primer, prevashodno jer nemamo tolko kvalitetnih sutera kao oni, fakticki nemamo sut sa visokih pozicija a ne mozemo ni da se pohvalimo puno sveukupnim spoljasnjih igraca, on je savrseno uklopio kako treba da igramo i bacio akcenat na veliku potrosnju u odbrani, a u napadu imamo majstora razigravanja drugih-Tea i to ti je sasvim dovoljno kad je on na parketu da se igra samo pick and roll maltene i uvek se dobije nesto. Legit je i ova varijanta kako ga Sfero koristi a i kako ga je koristio Skariolo da vise sutira i trojke i poludistance i manje prenosi loptu. Obe su logicne s obzirom da su dva potpuno razlicita tima. Tamo si imao i Sengeliju i Heketa i Maniona i Pajolu, svi umeju da razigraju manje ili vise. Nama oduzmi Tea i u ogromnom smo problemu sa razigravanjem a nemas vremena za treninge da spremis i uvezbas sad puno nekih akcija gde ce svi da se krecu pa da se dodje do resenja u napadu a sazno si pre 2 dana da Teo nece igrati. Ideja Duskova je ocigledno bila da Teo razigrava, Sabaz i Nedovic da igraju izolacije vise. I to je isto legit bilo u teoriji mada je u praksi bilo lose. Dakle ne postoji univerzalni najbolji nacin kako se koristi Teo jer je u oba slucaja on dosao do svojih brojki manje vise kao i prethodne sezone, sada za par procenata nize suta za 3 a i to se logicno objasni, jer se malo drugacije koristi i jer se puno vise cima u odbrani pre svega pa ta koja kretnja vise u odbrani i cimanje bude tih par cm promasenog suta. Nekom ko nije trenirao basket ovo zvuci smesno, al to je zaista tako. Ne postoji jedan najbolji univerzalan nacin igre, ali postoji najbolji nacin igre sa timom koji imas. To mislim da Sferopulos radi. I to po meni nece promeniti dal cemo imati 10 poraza do kraja, 10 pobeda ili 5-5 skor ili bilo koji drugi. Ali navijaci generalno gledaju sve kroz rezultat, jbg, tako je kako je, potpuno je i to razumljivo.

 

Dakle uz Tea ponekad i Nedovic igra p&r, uz po neku akciju za sutere da ne kazem jedinog-Giedraitisa, par prodora iliti floutera Hange i Giedraitisa, sada i par prodora Smarta, sut Jaga kada se zavrsava napad da nije prosao p&r ili njegov prodor iz tranzicije (iskljucivo iz tranzicije sto se sada jasno trazi od njega da radi sto cesce, jer nema brzi prvi korak iz mesta ali je izuzetno brzo u tranziciji sa loptom), izolacije Nedovica, nesto malo ili nesto vise niskog posta Bolomboja i Mitrovica ako se ukaze match up, nesto tranzicije i kontri i to nam je sto nam je u napadu a puno toga dobijamo i zbog ofanzivnih skokova. Izmeju ostalog i Mitrovica za kog kazu da ne moze PF a bunili se dok je bio 5 i skidali mu lopte sa glave, sto je i istina. Bas zato sto je sad cetvorka, sada on skida lopte sa glave drugim cetvorkama koje nisu jake kao petice da ne kazem i da su nizi i zato je Mitrovic 5. ofanzivni skakac u citavoj ligi i od tih njegovih 2.4 ofanzivna skoka dobijes priliku za dodatnih 4.8 do 7.2 poena u napadu ili da zaokruzimo od 4 do 7 potencijalnih poena po mecu od kojih su verovatno bar 4-5 efikasni. Uz njega rame uz rame Bolomboj za ofanzivne skokove, a tu je odma zatim i Giedraitis. Zato je Sferopulos doveo i Gilespija izmedju ostalog da dodatno povecamo sansu za poene iz ofanzivnog skoka jer solidan broj poena dajemo odatle. To je bio najbolji ofanzivni skakac u ligi prosle sezone ako se gleda po posedu, a i sada ima 1 ofanzivni skok za svega oko 6min na parketu po mecu. Nije ga doveo da bi davao koseve jer on to i jedva zna da radi. Nije ga ni Trinkijeri zato dovodio. Nego da bi hvatao ofanzivne skokove, postavljao cvrste blokove, bolje preuzimao i stitio obruc od Tobija, pravio vise faulova u kracem intervalu (da ne bi morao Bolomboj) i tukao igrace u granicima sportskih faulova. Sve to on radi i sada. Isto ovako mogu da napisem sta sve radi Davidovac, al sam o njemu vec pisao. Pogledati samo poslednju konferenciju gde Sferopulos odusevljeno govori kako je Davidovac odigrao ekselent gejm, vidi se da je iskreno to rekao i dodao je da ga ne zanima koliko on daje poena. Ali deo ljudi ovde ne zanima kako razmislja Sferopulos, valjda misle da oni znaju bolje ili sta vec.

 

Malo skrecem s teme na temu... Ono oko sustine, rekao bih da ne postoji bolji i logicniji napad od ovoga sa ovim timom jer ako bi bacili vise karti na napad sa vise trcanja, kretnji i blokada to bi bilo kontraproduktivno za odbranu a ne mozemo da se trkamo sa napadom od kvalitetnijih rostera od nas, kojih ima 10ak. Da je Nejpir igrao kao u Armaniju (od prosle sezone), Dusko bi i dalje bio tu, imali bi pozitivan skor, veci akcenat bi bio na napadu i sutu. Al ta prica je fiktivna i proslost. I to je najbolja opcija kako je Dusko pokusao da igramo sa cime je raspolagao tada, nije imao srece da ga useru startni plej i startni centar i to je to. Sigurno nije mogao da igra switch sa Nejpirom i Tobijem, u teoriji su to trebali da nadomeste kvalitetnim napadom, ali nisu. Uglavnom ne treba se vise vracati na to.

 

Jos ovo, neko moze da kaze a kako smo vamo primili ovoliko poena a nisu nam igrali Teo i Nedovic koji su losi defanzivci pa smo imali prostora za jos bolju odbranu. Zato sto su onda drugi igraci morali mnogo vise da se trose u napadu a samim tim budu umorniji pa jos da beskonacnu switchuju i tripl switchuju u odbrani a onda su u napadu jos gori pa i umorniji u odbrani i tako sve u zacarani krug, plus sto izlaze iz opanaka da rade stvari u napadu koje ne rade cesto, jer nema potrebe kada su tu Teo i Nedovic, a naravno uvek ima nesto i do protivnika jer nije ni da je switch odbrana nedodirljiva.

 

E da, uz tripl switch, poceli smo jako puno da udvajamo. Bukvalno nikad nismo gledali u Zvezdi ovoliko udvajanja. Mislio sam da je to samo zbog match up-a sa Partizanom ali smo to radili i na Ojeledzeu i Inglisu a ne samo na Kaminskom i Ledeju i nesto malo Kaboklu dok je igrao. Videcemo jel ce se nastaviti ta praksa i protiv Barselone.

  • Like 20
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Brat od Korneta said:

Bio sam u banovini dok smo igrali sa Asvelom, vratio sam stranice i niko ziv nije napisao da Asvel taj vikend nije igrao uopste utakmicu zbog Kupa ali oni i Monako jos uvek ne igraju taj kup, neki slican sistem kao kod nas Kls.

 

Jeste neko pomenuo ali me mrzi da trazim sada. 🙂 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, madafaka73 said:

Iskren da budem, meni je bilo malo iznenađenje kada je Sferopulos ubacio switch odbranu kao primarnu defanzivnu taktiku u nekim mečevima. Pre svega jer mi kao roster, bar u teoriji, nismo pogodni za ovakvu vrstu odbrane. Tu pre svega mislim na našu prilično nisku spoljnu liniju kada su na parketu Jago i/ili Neda, odnosno sporu kada je tu Teo. Tobi je isto loša opcija po nas u takvom načinu branjenja napada. Uz Smarta koji je tek stigao i koji switch nije igrao ko zna od kada, ako je ikad i igrao.

 

Međutim, u praksi smo te nedostatke jako dobro kompenzovali, posebno kada je neko od fizički inferiornijih igrača postovan i gde je po pravilu dolazila pomoć. Onih par mečeva što je mali Top igrao je pokazalo koliko ga naš trener ceni, baš zbog mogućnosti da se sa njim u petorci igra daleko kvalitetnija switch odbrana. Potpuno smo zbunili i nadmudrili KKP, posebno u onom derbiju u EL koji smo igrali kao domaćini. Protiv takvih ekipa, koje žive od šuta za 3 i poludistance, switch odbrana je nacrtana da se igra. Manjak kreacije za druge, koju KKP definitivno ima, je dodatno akcentirao loš protok lopte, a naša odbrana 1 na 1 kod preuzimanja je odradila posao skoro perfektno. U ovom ABA derbiju Željko je tek u drugom poluvremenu napravio neku vrstu adaptacije na našu odbranu, pa je umesto da dole spušta Ledeja, to uradio sa Kaminskim i napokon dobio brži protok lopte. Jeste Ledej ubacio 13 poena, ali je sve bilo sa bacanja i što je najbitnije skoro da nije bilo povratnih lopti kod njegovog poseda. Ne znam zašto nismo slično odigrali na Kaminskom, da se pravi faul, a ne da po inerciji i šablonu stiže udvajanje i kada je bio daleko od obruča. Dozvolili smo mu da se okrene licem ka košu i pogleda teren, što je još jedan propust. Dalje, ako pogledamo statse sa meča videće sa da je on imao samo jednu asistenciju, što znači da smo morali bolje da branimo prvi pas, uz kvalitetniju anticipaciju i off ball kretnja igrača u odbrani. Prostije rečeno, trebali smo da budemo bliže igračima bez lopte, a nismo, pa se konstanto kasnilo na close out iz čega su dolazile one trojke.

 

Dolazak Gilespija, slično onom promptnom prebacivanju Topa nazad u KKCZ, treba gledati pre svega iz ugla defanzivnih ideja našeg trenera vezano za switch odbranu. Ni od Gilespija ni od Topića se ne očekuje 15ppg, pa je sve što ubace bonus, ali verujem da su zahtevi vezani za odbranu daeko veći. Lazić, Hanga, Bolomboj i Rokas su idealni igrači za ovaj tip odbrane, a mogu da doprinesu Luka, Davidovac i Lazaravić, ali i Teo as svojim iskustvom i BBIQ. Nisam detaljno gledao nekoliko prethodnih utakmica, pa ne znam da li smo primenjivali three-man switch kod nepovoljnog defanzivnog mismeča, kao u nekim utakmicama ranije u sezoni. Možda bi mogli i da češće pokušavamo sa Run and Jump u ukviru našeg switch sistema odbrane, u zavisnosti od broja versatilnih igrača koje imamo u petorci na terenu.

 

Kada se gleda napredak u našoj timskoj odbrani, a on postoji, moram reći da smo počeli vrlo dobro da implementiramo i hedge i drop i ice u tu neku krovnu switch odbranu. Nije to savršeno, ali za napredak treba vremena i igrača koji mogu svojim kapacitetima da to iznesu. Od timskih statsa vezano za temu posta, izdvojio bih ukradene lopte po kojima smo prvi u EL i defanzivni rejting po kome smo osma odbrana. Ako ostane Sferopulos za sledeću sezonu, ali i gro igrača iz ove, eto nama defanzivnog sistema koji bi mogli da guramo kao jak adut naše timske odbrane.

Post za uživanje i za naučiti nešto, bravo!

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Sto se pozicije 4 tice ... eno ga John Brown iz Monaka, sinoc giljao rekao bih dobrih 30 min.

Ne secam se da sam video bar neku poludistancu da je uzeo ... a kod njih na 5 tesko da neko moze da siri. Ustvari moze, Motejunas ... ali nisam bas primetio da to radi.

I ljudi ih ubili skokom, pogotovo ofanzivnim. Izgleda da moze i tako da se igra ... e sad, kakav treba da je ostatak rostera ... to nam mozda objasni neko bolje upucen

 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, John Terry said:

 

Ove nedelje?

U četvrtak. Naravno. Šalu na stranu očekujem i ja da će doći neko. Hvala Bogu. 😄

Znači još Barsa i imamo krilnog centra za Žalgiris. 😄

Edited by Čočo
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Stella rossa di Belgrado said:

Ali mislim da cemo lakse stici makabi nego duska, ipak dusko ima 2-0 sa nama a mi sa makabijem potencijalno 2-0

Da, samo je naučna fantastika i dva zaostatka da stignemo(Baskonija) a kamoli 3(Makabi) u 11 preostalih utakmica. 

Inače nivo 200 za petak 2 puta rasprodat a nivo 400 treći put pušten u prodaju. Ima da bude krcato, rekord EL pada. 🔥

Edited by Čočo
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja imam dobar osecaj za Barselonu i mislim da cemo dobiti. Pod uslovom da Teo moze da igra, kako je covek u 2 minuta okrenuo utakmicu protiv Valensije, ono je neverovatno. Dok nije usao bio je hrkljus, 11:12 cetvrtina, onda ulazi Teo na parket i televizor mi je opet u boji. Nisam video da je neko napisao na topiku posle Valensije da je primio injekciju da bi igrao i da je to trazio na sopstvenu odgovornost.

Barsa ima 4-7 u gostima, uz poprilicno lagana 3 vezana poraza. Cak ih je i Efes rasturio. Bice kompletniji sada, ali daleko su od nekog bauka na strani. Prva utakmica je bila egal do poslednjeg minuta i bili smo nikad blize da skinemo mrak u Blaugrani, iako smo ocajno sutirali trojke. Taj mec je bio jedan od boljih kada je u pitanju igranje Luke na 4 jer je on bio fenomenalan, a secam se da smo ih i u skoku unistili taj mec. Mada su nas zatrpali njihovi visoki, pre svega Jabari i Willy. 

Red je i da ih dobijemo konacno. Imamo 10 vezanih poraza, a u dosta utakmica smo bili blizu, ali nekako uvek prevagne na njihovu stranu. Poslednja pobeda nam je u Alimpijevoj sezoni kada ih je Rochestie maltretirao u Pioniru, a Seraphin se uplasio da ce mu se krov dvorane srusiti na glavu.

Edited by Del Piero
  • Like 10
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Del Piero said:

Ja imam dobar osecaj za Barselonu i mislim da cemo dobiti. Pod uslovom da Teo moze da igra, kako je covek u 2 minuta okrenuo utakmicu protiv Valensije, ono je neverovatno. Dok nije usao bio je hrkljus, 11:12 cetvrtina, onda ulazi Teo na parket i televizor mi je opet u boji.

Barsa ima 4-7 u gostima, uz poprilicno lagana 3 vezana poraza. Cak ih je i Efes rasturio. Bice kompletniji sada, ali daleko su od nekog bauka na strani. Prva utakmica je bila egal do poslednjeg minuta i bili smo nikad blize da skinemo mrak u Blaugrani, iako smo ocajno sutirali trojke. Taj mec je bio jedan od boljih kada je u pitanju igranje Luke na 4 jer je on bio fenomenalan, a secam se da smo ih i u skoku unistili taj mec. Mada su nas zatrpali njihovi visoki, pre svega Jabari i Willy. 

Red je i da ih dobijemo konacno. Imamo 10 vezanih poraza, a u dosta utakmica smo bili blizu, ali nekako uvek prevagne na njihovu stranu. Poslednja pobeda nam je u Alimpijevoj sezoni kada ih je Rochestie maltretirao u Pioniru, a Seraphin se uplasio da ce mu se krov dvorane srusiti na glavu.

Ja očekujem pobedu 10+ razlike. 

  • Like 1
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...