Jump to content

KK Partizan 2023/24 - Bitka za Berlin!


fillam

Recommended Posts

5 hours ago, SteveFrancis#3 said:

 

Slazem se sa tezom da bi eventualna neprohodnost ka EL vodila opadanju znacaja ABA lige i vukla manju motivaciju, samim tim i kvalitet utakmica, odnosno rostera. Medjutim, to i dalje ne znaci da bi nacionalne lige bile jace i njihov naslov nosio veci prestiz i znacaj od naslova prvaka regionalne lige. Naprotiv, stanje stvari bi ostalo isto jer je Jadranska liga ipak nekakvo medjunarodno takmicenje, makar bilo i lokalno

 

Goldberg je vec pomenuo, Italija, Francuska, Nemacka koliko god da mozda nemaju evropske powerhouse ekipe kakve su imale nekada, ipak imaju znatno veci broj ozbiljnih, respektabilnih timova nego li cela ABA, kamoli pojedinacni sampionati Srbije, Hrvatske, Crne Gore... Osim toga, u pitanju su mnogo vece zemlje, mnogo veca trzista, te samim tim opada i racio za udruzivanjem u neku regionalnu ligu. 

 

Iz mog ugla, jedini trofeji koji imaju nekog smisla su oni koji dolaze u takmicenjima u kojima postoji bar nekakva konkurencija. Ovo igranje sa boranijom i poluprofesionalnim ekipama da bi napunio klupske vitrine i rekao evo, uzeli smo xy trofeja mozda moze da ima nekog znacaja deci do 12 godina i do krajnosti ostrascenim likovima. Pricalo se godinama kako je Jadranka bila greska, kako su zbog toga propale domace lige, KKP je isticao kako je 'uvucen' i 'nateran' da je igra, a realnost je takva da je EL vec zauzimala svoj kurs kretanja i da bi cak i u odsustvu NLB/ABA doslo do ove 'elitizacije'. Da, mozda bi na samom pocetku, 2-3 godine bio po jedan predstavnik svake od zemalja ex-Yu, ali to je to, sasvim je jasno da bi i to bilo kratkog daha. Tako da mi je mega glupo posmatranje ABA lige kao nekakve tamnice srpskih klubova, po analogiji sa Jugoslavijom valjda, sta ga znam. 

Slažemo se oko većine stvari. Naravno, ne mislim ja da će KLS biti kvalitetnija od ABA. Samo mislim da većina dobrobiti koje ABA donosi uglavnom gubi težinu kad prestane prohodnost u EL, tj. gubi takmičarski značaj. Trofej takve ABA lige ne bi bio mnogo značajniji od nekog prijateljskog turnira. Regionalne lige generalno nisu zastupljene u košarci kao značajan faktor, u Evropi su bitna kontinentalna i nacionalna takmiečnja. Bez obzira na kvalitet, negde je vrhunski, negde tanak - ali prvak države svuda ima neku težinu. To su takmičenja sa tradicijom, igraju se i traju otkad i košarka. Ove druge, "dogovorne" lige i takmičenja postoje neko vreme, dok većini odgovara, pa onda prestanu, formiraju se neke druge i sl.

Ne mislim da je ABA tamnica, naprotiv, niti da u nju nije trebalo ulaziti. Samo mislim da gubitkom prohodnosti u EL gubi značaj i smisao. A ako baš želimo da odigramo neke utakmice protiv Budućnosti ili Olimpije ili ostalih - može da se organizuje neka kratka liga u jesen ili turnir poput ABA Superkupa, dovoljno je. 

Mislim (možda naivno) da bi povratak naših 5 abaligaških klubova (možda i 6, ako bi dodali Igokeu, koja takođe spada u bazu za srpsku reprezentaciju) podigao gledanost u unutrašnjosti i interesovanje za lokalne klubove. Takođe, možda bi i država (kakva god da je) dodatno pogurala još neke klubove, pa bi Spartak, Džokej, Vojvodina, Zlatibor dobacili do nivoa ovogodišnjeg Mornara, Krke, Cibone, Splita.

Što se tiče Nemaca i ostalih uzeo sam ih samo za primer u odnosu kvaliteta ' njihova zajednička liga bi bila kvalitetnija od nacionalnih otprilike onoliko koliko je ABA od srpske. Na to sam mislio.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, goldberg said:

Koji znacaj ako niko osim dva kluba ne moze ni da sanja da igra finale?

 

Ovo kao da neko iz SNS dodje i kaze kako svi moramo da se potrudimo da izbori ostanu praznik demokratije kao sto su i bili, nismo mi neki divljaci kao ovi iz USA da palimo skupstinu nakon poraza.

 

Ne moze imati znacaj takmicenje u kojem igraju samo dva kluba, a ostali su tu da popune ostala mesta i gube 20 i vise razlike.

 

 

Italija, Francuska i Nemacka vec imaju jaka nacionalna prvenstva sa vise od dve ekipe koje se bore za titulu prvaka. Cak i ekipe iz sredina tabele ovih drzava mogu da dobiju Buducnost ili Cedevitu i da to ne bude neka senzacija.

 

Srbija ima dva kluba, ostalo su filijale, skole kosarke i amaterski klubovi u svakom smislu.

Hrvatska ima dva kluba, jedan koji je na aparatima za odrzavanje zivota, jednu filijalu kluba iz druge drzave, ostalo su amaterski klubovi u svakom smislu.

Slovenija ima profi klub koji finansira covek iz susedne zemlje, ostalo je na amaterskom nivou.

CG ima jedan profi klub, njegovu filijalu, jedan klub sa drasticno smanjenim budzetom, ostalo je amaterskom nivou.

BiH i MKD ne bi ni komentarisao.

 

Sustina ABA lige je upravo mogucnost da Zadar, Buducnost, Crvena zvezda, Cedevita Ol., Partizan ili Igokea ne igraju stalno finala tog takmicenja, nego da postoji takmicenje koje ce pruziti veci sportski izazov. Normalno, to bas i ne dopire do vecine ljubitelja loptanja u nasoj zemlji, u njihovoj glavi oni su izabrali jedan klub zato sto je stalno prvi i smisao bilo kog takmicenja je da samo taj klub osvaja prva mesta. Otud i zarke zelje da drzava i dalje finansira dva projekta u nadi da ce i ABA liga postati nebitno takmicenje, jer, zasto da ne, ionako je u Srbiji zelja da se zivi u iluziji uspesnosti najjaca u regionu.

Mislim da ili nisi pročitao ceo moj post ili ga nisi razumeo onako kako sam hteo da napišem. Odgovarao si na nešto što nisam pisao, tj. izdeklemovao si svoju priču nevezano za moju, a začinio obaveznim poređenjem sa SNS-om.

Da ponovim, bez ikakve loše namere, odgovorio sam čoveku koji je napisao da mu nije bitno ko osvoji ABA, ako Partizan pre toga dobije višegodišnju ABA licencu.

Pošto je ovo Partizanova tema, neću je više spamovati porukama o ABA i/ili KLS.

Ako si raspoložen za razgovor o tome predlažem da nastavimo na ABA temi, gde ću ti i odgovoriti detaljnije. Uz dve molbe: prva, da pišemu u dobroj nameri i prijateljskom tonu iznoseći svoje argumentima, bez ikakve žestine i jeda, i ako se ne budemo slagali u mišljenju. I druga, da ne praviš poređenja sa SNS-om, Vučićem i sl., ima 1000 drugih lepših načina da se uporedi i efektnije poentira.

Izvinjenje navijačima Partizana što sam im na kratko uzurpirao temu u ovu svrhu.

Link to comment
Share on other sites

Iako nije detaljisao, Tristan je za ovaj španski list rekao da je iza sebe imao dve loše godine u Partizanu.

"Bila je to moja odluka, nije mi se svidelo u Partizanu. Proveo sam tamo dve veoma loše godine. Kada se ukazala prilika, rekao sam: "Baš me briga, platiću i to je to". Dogodilo se mnogo stvari, ne želim da ulazim previše u detalje. Ali, nisam mnogo igrao i zbog toga se nisam osećao prijatno", rekao je Vukčević za Mundo Deportivo.

 

 

Kad je dolazio u Partizan iskreno sam po malo strepeo jer je Tristan bio kotiran kao najtalentovaniji igrac u Evropi za 04 godiste. Debitovao je za Real ako se ne varam jos sa 16 godina a tu sa 17-18 sto je izuzetno mlad posmatrajuci danasnju kosarku dobijao sansu u Realu (sto govori samo za sebe) i kao da je juce bilo kad sam gledao mec protiv Barselone gde je sa 17 godina bio u par najboljih igraca na mecu i dao vazne poene. Kada je to uradio sa 17 godina pomislio sam da je ovo ekvivalent novom Doncicu i da ce sezonu ili dve figurirati kao MVP Evrolige i onda otici u Nba.

 

Medjutim... Nije slucajno da ga Real pusti, to pod 1 je bilo sumnjivo, ali sam i tada strepeo po malo kao navijac Zvezde a i bilo mi je krivo jer znam da su bile neke sanse da zavrsi i kod nas. Iz ove perspektive dobro je sto nije. Ipak neshavtljivo mi je da za pune 2 godine u Partizanu je bas bas malo pokazao. Ima i toga da je malo sanse dobijao ali nije to bas tako bilo slucajno i kao da bi on pravio ne znam koliku razliku da je dobio 25min u El jer prosto nije bas toliko dobar napadacki koliko je los defanzivno. Mislim da je Nba idealan za njega, za njegov stil igre i plus je u timu iz donjeg dela tabele koji ne juri rezultat toliko i da je ovo prava odluka za njega gde ce moci dobro da se razvija. Jedino se postavlja pitanje zasto ga je Partizan tacno dovodio (posto pouzdano znam da je bio znacajno placeniji od Koprivice i Trifunovica), odnosno sta su tacno predvidjali da ce biti od njega i koja ce tu biti njegova korist kao i Partizana. Mozda je bilo logicnije da ode u neki Evrokup tim koji ce mu garantovati veliku minutazu ili cak i samo neki rendom ACB tim pa da odatle se ilk vrati u Real ili ode u Nba. Ovako je nekako izgubio dosta vremena rekao bih ali svakako je i dalje dosta mlad i ocekujem da napravi uspesnu Nba karijeru.

 

 

  • Like 1
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

Nisam baš do kraja razumeo zašto neku igra a neku ne igra ili zašto veže par pa ga nema ali sad mi je sve jasno - kombinacija faktora u kome 1) zna da ide u NBA pa šta bude, 2) mišljenja o samom sebi kao nekome ko mora više da igra i 3) ne shvatanja zbog čega ne igra (a to je promaja u glavi vezana za defanzivu i odgovornost u igri) jednostavno niti je mogla drugačije da se završi niti je mogla da uspe kod trenera koji traži koncentraciju, prisutnost i trud na treningu pre svega. U NBA će manje trenirati, plus će ga specijalizovati za stretch i šut i fino će on tamo igrati, mada vrv samo u tank franšizama, ukoliko ne bude drastično popravio defanzivu.

  • Like 11
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Luchifer89 said:

Najbolji scenario za kraj ovogodišnje sezone u jEvropi - Nedović pogadja 3ojku za pobedu, a Panter promašuje 3ojku za pobedu.

 

Ovo drugo još i može da se desi, prvo baš teško. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, zemljoradnik said:

Ako se ne sećas...Vildoza za Nedovića, za triiiiiiiiiiiiiiiiiiii  😃

 

Sećam se, ali to je bilo tad, sad je sad. Ove sezone Nedović kad god se lomilo za vas, dečko bi sve promašio...

Link to comment
Share on other sites

Ubedljivo najbolji scenario za ovu sezonu bi bio da Zvezda pobedi Efes, Partizan pobedi Valensiju a zatim čudesnim spletom okolnosti osvoji Evroligu :classic_biggrin:

 

Em bi mi Grobari bili srećni ko kuče u liftu zbog osvojene titule em bi Zvezdaši bili duplo srećniji što do kraja života mogu da nas zajebavaju da bi bez njihove pomoći kurac osvojili titulu. 😂

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, Stiletto said:

Ubedljivo najbolji scenario za ovu sezonu bi bio da Zvezda pobedi Efes, Partizan pobedi Valensiju a zatim čudesnim spletom okolnosti osvoji Evroligu :classic_biggrin:

 

Em bi mi Grobari bili srećni ko kuče u liftu zbog osvojene titule em bi Zvezdaši bili duplo srećniji što do kraja života mogu da nas zajebavaju da bi bez njihove pomoći kurac osvojili titulu. 😂

 

A tek Oskar sto bi bio srecan... 😄 sve pare bi opravdao 😄 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ponuda do mojega: vama Evroliga a nama mogućnost da vam prebacujemo, pazi molim te. Moraćete to da zasladite.

 

Za vašu Evroligu tražio bih minimum: 3-0 za nas u finalu Abe, zatim A licencu, da Čovića. šta znam, kidnapuju vanzemaljci (verujem da bi brzo poželeli da ga vrate ali neće ga se rešiti tako lako), godišnje sledovanje duvana za Tea i Dedu i izmenu Zakona o radu kako bi se obuhvatio slučaj Treja Tompkinsa.

  • Like 1
  • Ha-ha 25
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Smrtokapa said:

Ponuda do mojega: vama Evroliga a nama mogućnost da vam prebacujemo, pazi molim te. Moraćete to da zasladite.

 

Za vašu Evroligu tražio bih minimum: 3-0 za nas u finalu Abe, zatim A licencu, da Čovića. šta znam, kidnapuju vanzemaljci (verujem da bi brzo poželeli da ga vrate ali neće ga se rešiti tako lako), godišnje sledovanje duvana za Tea i Dedu i izmenu Zakona o radu kako bi se obuhvatio slučaj Treja Tompkinsa.

Jebaga, ako ga otmu vanzemaljci - ima da sravne civiliziaciju kad im izvuce tabele i krene da objasnjava.

Daj nesto gde je manja mogucnost stete.

:classic_biggrin:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...