Jump to content

Premier League 2023/2024


pierre van hooijdonk

Recommended Posts

Kao što sam već napisao - City je apsolutno favorit br.1 za još jednu titulu i ako su dovoljno motivisani i još uvek nezasićeni,na njima je da je izgube.
Ipak..Prošla sezona je bila kao iz snova za njih..osvojena tripleta sa dugo željenim "Ušatim" peharom. Nisam siguran da će uspeti sve da odbrane;čak sam uveren da neće..

Iako deluje da je Arsenal najozbiljniji takmac,ja sam podržao United.

Evo mojih razloga @McLeod

Mislim da će United napraviti iskorak i nastaviti da raste. DDG je napustio klub i mada je to možda nekome bila loša vest, ja zapravo mislim da je Onana bolje rešenje za tim kojeg vodi ETH. Onana na golu znači da će Ten Hag insistirati da Crveni đavoli grade akcije već od nazad,a Onana će biti veoma involviran. Tražiće da učestvuje u građenju igre, insistiraće na tom njegovom kvalitetu..već su i neke pripremne utakmice pokazale benefit od ove promene. Ok,biće tu i jeftinih i smešnih golova,ali osim tog ball-stopinga, Onana je za ono što ETH traži bolje rešenje od De Gee.

Iz Čelzija su doveli Maunta za 60m funti. Ja sam na Liverulovoj temi pisao o njegovim kvalitetima i zašto on jeste dobro pojačanje..za njih,a završio kod nas. Ne bih da ponavljam te argumente..ovde ću napisati da će Maunt unaprediti Junajtedovu igru u poslednjoj trećini terena i probojnost iz sredine u napad.

Junajted je jako dugo tragao za pravim 'out-and-out' napadačem i mislim da su ga pronašli u Hojlundu. Ok,Kane bi svakako bio bolje rešenje i doneo instant kvalitet.. Takođe je okej reći da je Danac prilično zelen za ovaj nivo fudbala,ali nije ni Serie A baš Superliga Srbije..ipak je on u Atalanti pokazao da ume da trese mreže..

Mislim da je Junajtedu zaista falio pravi centralni napadač i Hojlund bi mogao biti to rešenje. Mislim da će Rašford odlično sarađivati sa njim,a već smo videli veliki potencijal kod Garnača.

Sad ću napisati nešto zbog čega će me čak i navijači Junajteda baciti na lomaču: Brino Fernandeš je igračina! Međutim,istovremeno je jedan od onih igrača koje ceo forum hejtuje. Međutim,statistika je neumoljiva,a ona kže da je Bruno prvi igrač u EPL u parametru kreiranja šansi za gol saigračima. Ispred svih,a to ukjljučuje i KDB. Ne kažem da je i overall bolji igrač od njega,ali u ovom segmentu jeste..deluje da je Junajted fino posložen,svako zna svoju ulogu pa ni Bruno više neće morati da igra na izmišljenim pozicijama..

Očekujem i priželjkujem dolazak Benjamina Pavarda čime bi odbrana dobila još jednog proverenog defanzivnog univerzalca.

United ima Totenhem u drugom i Arsenal u četvrtom kolu pa ćemo,kao i u slučaju Liverpula, već u prvih mesec dana videti za šta su tačno sposobni. Ja stvarno mislim da su solidni i ako Onana bude imao dobar uticaj na igru,a Hojlund zabijao,mislim da će biti prvi takmac gradskom rivalu.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Odlično prvo kolo, na većini utakmica baš odličan PL tempo u prvim poluvremenima, posle se osetilo da igrači nisu još potpuno u trkačkom ritmu.

Šiti poprilično rutinski, rano otvorili utakmicu, posle toga Burnley malo stiskao i pokušavao da pritiska visoko ali drugi gol Kiborga ih je i potpuno isekao. Videćemo kakva je KDB-ova povreda, bez njega neće moći baš sve ekipe ovako da odrađuju.

 

Arsenal baš furiozno krenuo, odlična atmosfera na Emirejtsu, energija na terenu, golčina Sake i brutalan tempo do 40 i nekog minuta. Drugo poluvreme Forest lagano ulazio u utakmicu, da bi do poslednjeg zvižduka konstantno bio bliži golu nego Arsenal. Na kraju stani-pani da se sačuva 2:1, moglo je ranije da se reši ali mogao je i Forest da ugura nešto pred kraj.

 

U onom terminu od 16:00 ispratio sam Brajton najviše, ali sam prebacivao na multiprenos takođe. Prvo poluvreme na AMEX-u lagano moglo da bude nekih 3:1, Žoao Pedro se pomalo izblamirao, činilo se da previše žure da završe akciju, baš dosta šansi su imali. Luton očekivano preko Kaborea i Džajlsa pokušavao trkovima i dugim loptama na kontricu, nekoliko puta je izgledalo dosta ozbiljno.

 

Palas je mogao lagano 0:3, 0:4 da završi gostovanje u Šefildu, dva-tri poništena, nekoliko 100%-nih koje nisu iskorišćene... Eze delovao odlično, Šefild otužno, biće ovo duga sezona za njih.

 

Bornmut - WHU sam ispratio malo u drugom poluvremenu, videh golčinu Bouena i izjednačujući. Trešnjice su mi jedna od simpatičnijih ekipa ove sezone, ispratiću ih malo više ubuduće, pogotovo kada igraju na Vitalitiju.

 

Fulam na mnogo sreće odnese sva tri boda sa gostovanja Evertonu, nije bio loš ritam utakmice, koju je obeležila bizarna odluka sudije da poništi čist gol Karamelicama zbog navodnog faula nad golmanom, koji je skočio ka masi, ispustio loptu, a igrač ništa nije uradio da napravi faul. Mitar se nešto povredio po ulasku u igru ali odbio izmenu, biće okej kažu. Bitna njegova uloga u golu za pobedu, poslao key pass Pereiri koji je asistirao Reidu.

 

Utakmica koju sam najviše iščekivao, Njuka-Vila, potpuno opravdala očekivanja, BRUTALAN tempo od samog početka, Tonali sa dve odlične šanse u prvih 10 minuta, od kojih je prvu ala Ibrahimović iskoristio za 1:0 kada je eksplodirao Sen Džejmsis Park. Vila ima odličan tim za kontra napade, tako da kada je uspevala da reši odličan presing domaćih, pretila ozbiljno, pre svega preko Diaby-a koji mi deluje spremnije za PL fudbal nego pre sezonu-dve. Jedna takva kontra i Wotkins za 1:1, ali ubrzo zatim odlična kombinacija iz prekida i 2:1 preko Isaka. Glavni utisak prvog poluvremena je da Njukasl izgleda kao najspremnija, najagresivnija ali i najuigranija ekipa u PL, tri jako važna epiteta, mislim da sa titule dark horse-a lagano prelaze u neke više projekcije. Isključio sam se negde polovinom drugog poluvremena, ali mislim da se niko neće naigrati fudbala na severu Engleske, jedini znak pitanja jeste kako će rezultatski izgledati za par meseci, kada igra na četiri fronta bude neminovno uzela maha, mada deluje Njuka poprilično široko, pogotovo ako se još neko pridruži u narednim sedmicama.

 

Dve zanimljive utakmice u nedelju, Brentford - Totenhem u malom gradskom derbiju 2:2, odlično prvo poluvreme, a glavni utisak utakmice je - Medison. Baš obećavajuće izgleda, ima taj flair, takozvani šmek sa loptom koji svi vole, odličan prekid, sjajan pregled igre i odličan šut, jedino što nije poznat kao veliki trkaš, šljaker, pa nije nešto previše koristan u presingu, mada to bi Rišarlison trebalo da kompenzuje. Dve asistencije na kraju, od kojih je potencijalnu treću upravo Rišarlison proćerdao lošim postavljanjem i udarcem. Prvi gol pao nakon brutalnog prekida, outswinging centaršut i kao na tacni za Romera. 


Glavna vest za Pevce naravno je odlazak Rodnija za 85+add ons, očekujem da dovedu nekog dugoročnog, back up napadača, a da Ange pokuša sa Rišarlisonom i preko neke očekivane crte tolerancije. Na papiru u pitanju je idealan igrač za njega, uvek kao najisturenijeg ima brzog i agresivnog igrača koji pritiska 90 minuta, videćemo da li je Rišarlison vičan tome van dresa Brazila. Nas je upropastio u Kataru, ali znamo kako Argentina i Brazil gledaju na Svecko prvenstvo.

 

Brentford već tradicionalno vrlo fizički i trkački moćan, dobar prekid, dobra kontra i dobra levica Mbeuma. Delovali su identično kao prošle sezone, ne sumnjam da je tu bilo nekakvih novina i korekcija koje ne zapadnu za oko, ali neki glavni principi su i dalje tu.

 

U derbiju kola, takođe brutalan ritam u prvom poluvremenu, dva gola, dva poništena, jak ritam, dosta trčanja... činilo se na momente da je Čelsi onaj prošlogodišnji Čelsi, a milimetri su ih delili od 0:2 i pitanje je da li bi se vratili u meč. Deluju dosta talentovano ali i dosta raw, ima tu mnogo različitih profila igrača, jako je teško pretpostaviti kako će to izgledati na nivou cele sezone, ali juče su na energiju i publiku uspeli da se potpuno vrate energetski u utakmicu i čak budu i bliži pobedi u drugom poluvremenu.

 

Liverpul, s' druge strane, izveo trio Gakpo-McAllister-Szoboszlai na sredini, nije da su imali mnogo boljih koncepcijskih opcija, ali svakako dosta nekonvencionalno za ovakvu utakmicu. Vidi se iz aviona da im baš treba Kaisedoliki igrač, neka prava, pravcata 6-ica koja će dozvoliti pretalentovanim saigračima da to i iskažu. Ovako, mislim da će imati problema u ovako fizički teškim utakmicama, protiv slabijih ekipa gde će moći da kontrolišu posed i ritam verujem da neće biti mnogo problema. 

 

Uželeo sam se PL fudbala i prvo kolo mi se baš svidelo, različite ideologije, različiti nivoi talenta, ali ritam i tempo na maks od većine ekipa. Samo nek potraje.

  • Like 13
Link to comment
Share on other sites

Uspeo pogledati prvo poluvremen Bre-Tot. Sad kad je saga završena i kad smo krenuli u novo poglavlje i bez Kejna i sa novim stilom igre, jasno je da će trebati vremena da se ekipa uigra, naročito zadnja linija... novi igrači, nove uloge. Utakmice atraktivne, ali treba odbranu srediti... curelo je prošle godine na sve strane, a igrali smo defanzivno. Sad igramo ofanzivno, ne znam kako će biti bolje. Uglavnom, puna podrška Angeu i ekipi.

 

Villa se samoubila, razočarao me Emery.

Link to comment
Share on other sites

Romero i van de Ven (odličan potpis) su kompatibilni i u potencijalu odličan štoperski tandem. Još bolje bi to izgledalo da se igra sa trojicom pozadi, pa da van de Ven bude levi široki štoper, Romero iskakač, a desno neki desnonogi koji nije na vi sa loptom, ali avaj.


Vuče Totenam probleme u selekciji na bekovima, Udogie je odličan wing back, ne što je oduvek igrao sa trojicom pozadi, nego je očigledno baš taj prototip igrača, dok su Emerson i Porro takođe wing back-ovi, svi su ugovoreni dok je Konte još bio tu i planirani kao delovi 3-5-2 i njenih varijacija.

 

Porro ima najviše skilla od svih bekova posle Trenta i Chillwell-a, Reece i Robinson kreiraju kroz fizikalije i/ili centaršut. Retko će Totenhem čuvati svoju mrežu ali čini mi se da će češće trpati protivničku. 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Drug Crni said:

Kao što sam već napisao - City je apsolutno favorit br.1 za još jednu titulu i ako su dovoljno motivisani i još uvek nezasićeni,na njima je da je izgube.
Ipak..Prošla sezona je bila kao iz snova za njih..osvojena tripleta sa dugo željenim "Ušatim" peharom. Nisam siguran da će uspeti sve da odbrane;čak sam uveren da neće..

Iako deluje da je Arsenal najozbiljniji takmac,ja sam podržao United.

Evo mojih razloga @McLeod

Mislim da će United napraviti iskorak i nastaviti da raste. DDG je napustio klub i mada je to možda nekome bila loša vest, ja zapravo mislim da je Onana bolje rešenje za tim kojeg vodi ETH. Onana na golu znači da će Ten Hag insistirati da Crveni đavoli grade akcije već od nazad,a Onana će biti veoma involviran. Tražiće da učestvuje u građenju igre, insistiraće na tom njegovom kvalitetu..već su i neke pripremne utakmice pokazale benefit od ove promene. Ok,biće tu i jeftinih i smešnih golova,ali osim tog ball-stopinga, Onana je za ono što ETH traži bolje rešenje od De Gee.

Iz Čelzija su doveli Maunta za 60m funti. Ja sam na Liverulovoj temi pisao o njegovim kvalitetima i zašto on jeste dobro pojačanje..za njih,a završio kod nas. Ne bih da ponavljam te argumente..ovde ću napisati da će Maunt unaprediti Junajtedovu igru u poslednjoj trećini terena i probojnost iz sredine u napad.

Junajted je jako dugo tragao za pravim 'out-and-out' napadačem i mislim da su ga pronašli u Hojlundu. Ok,Kane bi svakako bio bolje rešenje i doneo instant kvalitet.. Takođe je okej reći da je Danac prilično zelen za ovaj nivo fudbala,ali nije ni Serie A baš Superliga Srbije..ipak je on u Atalanti pokazao da ume da trese mreže..

Mislim da je Junajtedu zaista falio pravi centralni napadač i Hojlund bi mogao biti to rešenje. Mislim da će Rašford odlično sarađivati sa njim,a već smo videli veliki potencijal kod Garnača.

Sad ću napisati nešto zbog čega će me čak i navijači Junajteda baciti na lomaču: Brino Fernandeš je igračina! Međutim,istovremeno je jedan od onih igrača koje ceo forum hejtuje. Međutim,statistika je neumoljiva,a ona kže da je Bruno prvi igrač u EPL u parametru kreiranja šansi za gol saigračima. Ispred svih,a to ukjljučuje i KDB. Ne kažem da je i overall bolji igrač od njega,ali u ovom segmentu jeste..deluje da je Junajted fino posložen,svako zna svoju ulogu pa ni Bruno više neće morati da igra na izmišljenim pozicijama..

Očekujem i priželjkujem dolazak Benjamina Pavarda čime bi odbrana dobila još jednog proverenog defanzivnog univerzalca.

United ima Totenhem u drugom i Arsenal u četvrtom kolu pa ćemo,kao i u slučaju Liverpula, već u prvih mesec dana videti za šta su tačno sposobni. Ja stvarno mislim da su solidni i ako Onana bude imao dobar uticaj na igru,a Hojlund zabijao,mislim da će biti prvi takmac gradskom rivalu.

 

 

Hvala sto si nasao vremena da elaboriras. Ne slazem se skoro nigde. 😄

 

Prvo Onana - on igra bolje nogom nego De Hea, to je neupitno, ali ono sto je problem - i od ovog istrosenog De Hee je za klasu gori golman, ako ne i za dve. Covek jednostavno nije vrhunski golman i trenutno je jedan od najslabijih golmana u ligi, sto nije moje misljenje koje je subjektivno, vec je to cinjenica. Po svim statistickim parametrima koji su bitni za cuvanje gola, ne za glumljenje treceg beka.

 

De Heine lose sezone se poklapaju sa sezonama kada je i Junajted los i obratno. U Solserovoj sezoni kad ste bili drugi, bukvalno je on napravio razliku izmedju drugog i nekog sedmog mesta. Slicno je bilo u jos 3-4 sezone, ne biste videli Ligu Sampiona deset godina zaredom sigurno da nije bilo njega, ali ova je bas dominantna. Ko veruje da ce se napraviti korak napred tom rokadom mislim da je bas u ogromnoj zabludi koja ce vrlo brzo postati evidentna.

 

Sto se tice Maunta, mogu da se slozim da je on bolji za Liverpul nego za Junajted. Mislim da on nece imati dovoljno prostora napred, a da ce njegova igra uciniti sredinu koju sam drzi Kazemiro jos poroznijom. Povreda Brazilca Junajted gura u sredinu tabele sa ovim timom, nemam nikakve sumnje u vezi toga.

 

Hojlund mi se svidja kao igrac, ali je premlad i ova cena ce mu staviti ogroman teret na pleca. Nisam siguran da moze da ih iznese, ali on je verovatno najbolja kupovina ovog leta, na stranu to sto jeste preplacen.

 

Bruno Fernandes i njegova statistika... prosle sezone 8 golova (2 iz penala) i 8 asistencija (nisam uspeo da nadjem koliko je bilo iz prekida, mislim 3), sto je sasvim ok, ali imajuci u vidu koliki je ball stoper, da izvodi sve prekide, i nije bas toliko impresivno. Poredjenja radi, Vord Prouz koji ima slicnu ulogu je prosle sezone imao 9 golova i 4 asistencije. Fernandes je ok igrac, mada svakako precenjen (ne od tebe, nego generalno, ovo sto si ti napisao je granicno obozavanje bez podloge 😄 ), ali ma kako ga cenili, cinjenica govori da je u padu, a on ce biti i ove sezone alfa i omega na sredini. Ne znam po kom osnovu se ocekuje renesansa od igraca koji nije sve mladji i kojem je svaka sezona sve slabija od prethodne. Poceo je sa 18/11, pa u sledecoj 10/6, pa u prosloj 8/8. Mislim da je verovatnije da u januaru radite panic buy da ga zamenite nego da on nesto posebno doprinese ove sezone.

 

Sto se Pavara tice, prica se o tome dugo, ali mislim da je sve to posledica sto je Francuz u poslednjoj godini ugovora pa novinari moraju da ga udome. Ali ajde ostaje jos malo vremena pa da vidimo.

 

Sto se tice zakljucka, ako Onana bude imao dobar uticaj na igru i ne kiksira i Hojlund zabija, to vas stavlja u konkurenciju za cetvrto mesto, ne za borbu za titulu. Bez povreda, da iskoristite vrhunski start sezone (imate bas ubedljivo najlaksi raspored od svih), ako posle deset kola budete prvi, mozda zavrsite u top 4. Ako posle 10 kola budete na granici top 4 ili ispod, bice grcevita borba za top 6 na kraju.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mnogo će zavisiti sezona Junajteda od forme i zdravlja Rašforda.Ako bude na nivou iz prošle sezone,imaće čemu da se nadaju,a ako ne,ne vidim neki dobar plasman.

Što se tiče Onane,dobiće se dosta u začetku napada gde De Hea nije bio baš najbolji,ali pitanje je kako će nadoknaditi ostale stvari gde je ovaj drugi bio fenomenalan.

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Lineker said:

Chelsea... Ode i Lavia kod njih, izgleda kupuju i Olisea iz CP. Šta reći...

 

Neopisivo mi je drago sto su jos jednom napravili na volove ekipu iz LFC uprave. Ovakav fijasko od prelaznog roka bas zasluzuje ozbiljne posledice. Ne bih ni voleo da vidim Laviu u Liverpulu posle ovakve sage, ali da su doveli makar njega zamazali bi oci navijacima u nekoj meri. Ovako su ostali gologuzi na kisi i jedva cekam da vidim sta ce sada da rade i kako ce pokusati da se povade.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, threepwood said:

 

Neopisivo mi je drago sto su jos jednom napravili na volove ekipu iz LFC uprave. Ovakav fijasko od prelaznog roka bas zasluzuje ozbiljne posledice. Ne bih ni voleo da vidim Laviu u Liverpulu posle ovakve sage, ali da su doveli makar njega zamazali bi oci navijacima u nekoj meri. Ovako su ostali gologuzi na kisi i jedva cekam da vidim sta ce sada da rade i kako ce pokusati da se povade.


Je li se desilo nešto ili su samo outbid-ovani?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...