Jump to content

Premier League 2023/2024


pierre van hooijdonk

Recommended Posts

table.png

 

Iza nas je još jedna premijerligaška sezona, koju su obeležili Arsenal, svojim povratkom u relevantnost i legitimnom trkom za titulu, kao i Norveški kiborg rođen u Leeds-u, sa svojih 36 pogodaka. Mančester Siti je osvojio treću uzastopnu titulu, petu u poslednjih šest sezona, dok su razočaravajuće sezone imali čak tri kluba iz famozne Big Six grupe – Liverpul, Totenhem i Čelsi, od kojih će samo Liverpul igrati u Evropi, ali će morati da se zadovolji Ligom Evrope. Takođe, zanimljivo je bilo i pri dnu tabele, na iznenađenje mnogih, sva tri kluba koji su bili sveži iz Čempionšipa su izborila opstanak, a najbolji od njih je bio Fulham, koji je dugo bio u trci za mesta koja vode u Evropu, ali je na kraju završio kao 10.

 

Ne bi bilo fer ne istaći fantastičnu sezonu ekipe Njukasla, koja je dolaskom Eddie Howe-a zaigrala sjajan fudbal, iako nominalno defanzivno orijentisana, tokom sezone su pokazali da mogu da igraju i lepršavo uz dosta postignutih golova. I zvanično najbolja odbrana lige je primila svega 33 golova, a jedan od highlight-a sezone je razlupavanje Tottenham-a u gostima rezultatom 1:6. Na kraju zasluženo 4. mesto i LŠ fudbal za njih posle 20 i kusur godina.

 

Takođe, dosta razloga za slavlje imala je i ekipa Brighton-a, koja je pomalo neočekivano ostala bez dugogodišnjeg trenera Graham Potter-a posle svega nekoliko odigranih kola, a novi vlasnik Čelsija evidentno nije žalio novca tih dana. Ipak, popularni Galebovi su našli zamenu tokom reprezentativne pauze u liku Roberta De Zerbi-a, čiji je poslednji angažman u Donjecku prekinula ratna situacija. Italijan koji je pre angažmana u Brighton-u provodio vreme kod Pep-a Guardiole, razgovarajući, zapisivajući i gledajući njegove treninge, oduševio je mnoge svojom fudbalskom filozofijom, a jedan od Brighton-ovih trejdmarkova postao je i brzi build-up iz poslednje linije. De Zerbi je od ranije poznat kao trener koji voli da izaziva pressing protivnika, a da potom brzom pas igrom dođe do opasnih zona sa igračkom ili pozicionom prednosti. Bili su u igri za LŠ tokom većeg dela sezone, ali na kraju su morali da se zadovolje sa 5. mestom i Ligom Evrope.

 

Na kraju, najtužniji mogu da budu Southamtpon, koji se prvi pomirio sa sudbinom i selidbom u Čempionšip, Leeds i Leicester City u jednoj od najneizvesnijih bitka za opstanak u poslednjih nekoliko godina. Lisice su u poslednjem kolu mogli da izbore opstanak, ali je Everton na kraju završio prvi iznad crte rešivši domaći meč protiv Bournemouth-a u svoju korist minimalnim rezultatom.

 

Southampton

Leeds

Leicester City

 

Sheffield United

Luton Town

Burnley

 

Pred nama je nova sezona koja počinje 11. Avgusta, kada će novi-stari premijerligaš Burnley dočekati trostrukog uzastopnog šampiona na svom terenu. Domaćina će sa klupe predvoditi istinska legenda plavog dela Mančestera, čovek koji je jedan od simbola modernog Mančester sitija koji je danas postao prava pravcata mašinerija. 12. Avgusta gledaćemo mini-derbi ekipa koje bi trebalo da se bore za Evropu, kada će Njukasl dočekati Aston Villu, dok nas prava poslastica čeka u nedelju, 13. Avgusta kada će ekipa Čelsija dočekati Liverpul na Stamford Bridžu u utakmici koja je sa razlogom označena kao derbi kola.

 

Gledaćemo dva nova lica u Premijer Ligi pored aut linije, kao i jednog povratnika. Andoni Iraola, legendarni desni bek Atletik Bilbaa, koji je prethodne tri sezone sedeo na klupi Rajo Valjekana je preuzeo Bournemouth, nakon što je zimus bio želja Leeds United-a. Tokom tri sezone provedene u predgrađu Madrida, uspeo je od Raya da napravi stabilnog primeraligaša, a završavao je komforno u sredini tabele svake sezone. Ono što možemo da očekujemo od popularnih Trešnjica ove sezone je jak tempo, jak presing i moguće je neki atipičan zonski presing kojim će gledati da odseče protivnikovu izgradnju od pozadi, što skoro svaki tim u Premijer Ligi voli da radi.

 

Doskorašnji trener Seltika iz Glazgova, sa kojim je osvojio dve uzastupne titule u Škotskoj, kontroverzni australijanac Ange Postecoglou, seli se u severni London odakle će predvoditi Tottenham nakon još jedne razočaravajuće sezone i rastanka sa temperamentnim Antoniom Conte-om. Biće vrlo zanimljivo videti kako će Ange razmdrati ekipu, koja je prethodne dve sezone pokušavala da gradi konteovski DNK – dok će sada, sva je prilika, morati da se navikava na nešto potpuno drugačije. Možemo očekivati od Tottenham-a napadački fudbal, što između ostalog govore i njihove aktivnosti na tržištu, a Ange je oduvek bio trener koji je igrao lep, dopadljiv i napadački fudbal.

 

Na poziciji povratnika, imamo dugogodišnju metu Čelsija, Mauricia Pochettina. Nakon meh epizode u gradu svetlosti, gde nije ni mogao, ni smeo da gradi ekipu po svom ukusu i fudbalskoj filozofiji, Poketino se vraća u Premijer Ligu posle četiri godine i to u sredinu gde je sve moguće – sredinu koja je pretrpela ogromne potrese prethodnih meseci i kroz koju je prošao veliki broj igrača. Nakon razočaravajućeg 12. mesta prošle sezone, ekipu Čelsija predvodiće i četvrti trener u poslednjih 10 meseci, a neće imati nimalo lak posao da uklopi i uigra veliki broj novopridošlih igrača, od kojih su svi ugovoreni još pre njegovog potpisa. Pretpostavlja se da ćemo gledati good old 4-2-3-1 koji je Pochettino obožavao tokom svoje epizode u Tottenham-u, ali sa Čelsijem nas ništa više ne može iznenaditi.

 

GW1.png

 

MANCHESTER CITY  prošle sezone: 1 | projekcija: 1

 

Spoiler

Jedan značajan dolazak i dva odlaska, iz plavog dela Londona, u plavi deo Mančestera preselio se Mateo Kovačić za 29 miliona eura, dok se nakon 8 punih sezona u Premijer Ligi, u Saudijsku Arabiju preselio Riyad Mahrez za 35 miliona. Takođe, jedan od najzaslužnijih i najsvestranijih igrača u ovoj novijoj eri Sitija, Ilkay Gundogan, preselio se u Barselonu nakon što mu je ugovor sa Sitijem istekao. Ostaje da se vidi da li će Joao Cancelo, nakon onako polusezone u Bayernu ostati da se bori za mesto u Sitiju, ili će morati da prihvati Pepove učestale rotacije i ideje. Ne očekuju se veliki potezi Sitija do kraja prelaznog roka, ali se očekuje da Kalvin Phillips dobije veću minutažu nakon što je Gundogan napustio ekipu. Ima tu dosta zanimljivih mlađih igrača, neki će na pozajmice, nekima će Pep davati povremeno prilike, sve u svemu šampion sa manje-više istim snagama napada četvrtu uzastopnu titulu.

Da je kojim slučajem Jude Bellingham odabrao Siti, verovatno bismo već sada svi potpisali šampiona za predstojeću sezonu. Ovako, videćemo koliko će Phillips, Kovačić, Silva, Foden, Griliš i ekipa uspeti da nadomeste odlazak Gundogana. Videćemo šta je Pep spremio za ovu sezonu, da li će od samog starta pokušati da se reinventuje ili će nastaviti gde su stali prošle sezone. Definitivno na papiru najbolja, najdublja i najraznovrsnija ekipa, prvi favorit za šampionsku titulu.

 

Mahrez (35m, Al-Ahli), Gundogan (free, Barcelona), Yangel Herrera (5m, Girona), Issa Kabore (loan, Luton Town)

 

Kovačić (29m, Čelsi)

 

Sve osim prva dva mesta bi bilo ogromno iznenađenje.

 

ARSENAL prošle sezone: 2 | projekcija: 2

 

Spoiler

Veliki posao završio je Arsenal tranferom leta na ostrvu, Declan Rice je za 116.6 miliona eura pojačao popularne Tobdžije i narednih 6 godina predstavljaće glavnog osigurača, reciklatora, stabilizatora a rekao bih i srce i dušu tima koji puca na najviše nakon odlične prethodne sezone. Za tako nešto imaju povoda i zbog drugog velikog transfera koji je završen, iz velikog rivala Čelsija, došao je Kai Havertz za 75 miliona eura. Strelac pobedonosnog gola u finalu LŠ pre nekoliko sezona nije uspeo da postigne kakav-takav kontinuitet na Stamford Bridžu, a ludilo koje je počelo dolaskom novog vlasnika Plavaca mu ni najmanje nije pomoglo. Postoji sve više skeptika kada je u pitanju Kai, ali nesumnjivo je u pitanju ekstremno talentovan igrač koji iako visok i krakat, ima ozbiljan korak i brzinu, a viziju, odnosno kreativnost na ovom nivou navijači Arsenala nisu gledali otkako je Mesut Ozil napustio Emirate. Treće pojačanje ovog leta dolazi iz Amsterdama, odakle još jedan polaznik Ajax-ove škole pravi veliki transfer. Jurrien Timber, u transferu vrednom 40 miliona eura, pokušaće da se nametne na štoperskim pozicijama ali i desnog beka. Timber je poznat pre svega po sigurnoj pas igri, agilnosti i brzini, a sa svojih 182 cm visine predstavljaće potencijalno liability prilikom prekida.

 

Za razliku od prethodnih sezona, čini se da Arsenal ove sezone ima i kvaliteta i dubine, ali i fleksibilnosti kojoj Arteta teži – moći će Tobdžije dosta da rotiraju, menjaju i probavaju budući da je u pitanju tim sa najvećim brojem polivalentnih igrača uz Mančester Siti. Deluju popunjeno na dosta pozicija, core ekipe je u naletu i opravdano se navijači nadaju lepim stvarima ove sezone.

 

Za očekivati je da će neki od igrača otići na pozajmice, možda bude i nekog izlaznog transfera. Ekipa deluje jako dobro popunjena na svim pozicijama, a neka moja lična želja bi bio dolazak (na pozajmicu npr.) napadača drugačijeg profila od trenutnih napadača. Recimo, neki brzi, visoki napadač dobar u presingu ala Taiwo Awoniyi-a iz Nottingham Forrest-a.

 

Top-4 je obavezan, a napad na titulu se očekuje.

 

Xhaka (15m, Leverkusen), Pablo Mari (5m, Monza), Maitland-Niles (free transfer)

 

Rice (116m, West Ham), Havertz (75m, Chelsea), Timber (40m, Ajax)

 

LIVERPOOL prošle sezone: 5 | projekcija: 3
 

Spoiler

I dalje traje neophodno reinventovanje o kojem Klopp priča već godinama, a prošle sezone se najbolje pokazalo zašto su proaktivne promene potrebne u današnjem fudbalu – tokom prve trećine prethodne sezone skoro svaki tim je uspevao da eksploatiše prostor koji se otvarao ofanzivnom znatiželjom Trent Alexander-Arnolda. Na sve to, papreno plaćeni Darwin Nunez nije uspeo da hit the ground running, čak je učestalo bio i predmet podsmeha. Čini se da Liverpool muku muči sa povredama igrača već 700+ dana, a generacijski rebuild ulazi u svoju završnu fazu. Nakon odličnih partija na Svetskom prvenstvu u Kataru, Alexis Mac Allister je postao želja mnogih ekipa. Argentinac se idealno uklapao u Brajtonov stil fudbala, ali učinak od svega 5 asistencija u premijerligaškoj karijeri za tako kreativnog igrača definitivno poziva na oprez. U transferu vrednom 42 miliona eura, Mac Allister bi trebalo da predstavlja deo nove sredine terena Liverpool-a, a po potrebi da odgovori i na drugim ofanzivnim pozicijama, iako brzina i agilnost nisu njegove najjače strane. Suprotno tome, Dominik Szoboszlai bi mogao da pokrije apsolutno sve pozicije od sredine terena na gore, levo i desno. Nakon teške povrede zadobijene na zimu 2020, propustio je ostatak sezone i potom polako pronalazio formu koju je do tada imao i na klupskom i na reprezentativnom nivou. Imao je dobru prošlu sezonu u dresu Leipzig-a, a krase ga fantastičan šut sa distance, centaršutevi, tehnika i agilnost. Za 70 miliona eura, Liverpool je dobio izuzetno raznovrsnog igrača koji će im biti zlata vredan u slučaju povreda ili pada u formi drugih igrača.

 

Igrač koji je ušao u srca mnogih navijača Crvenih, Roberto Bobby Firmino, napustio je klub nakon 8 izuzetno uspešnih sezona, tokom kojih je bio često i ključan igrač za stil fudbala koji je Klopp doneo u Liverpul. Nakon što mu je istekao ugovor, potpisao je za Al-Ahli u sada već poznijim igračkim godinama, iako je bilo interesovanja iz mnogih klubova u Evropi. Naby Keita je takođe otišao za dž, samo je za razliku od Bobija izabrao svoju bivšu ligu, gde će braniti boje Werdera iz Bremena. Utisak je da je mogao dosta više tokom svog stint-a u Liverpulu, a mučio je i dosta muka sa povredama.
Za kraj, igrač koji je proveo 12 sezona u klubu, koji je pre dolaska Kloppa već viđen kao neki osrednji igrač za iste takve klubove u ligi, kapiten Jordan Henderson otišao je za 14 miliona eura u Al-Ettifaq kod Stivena Džerarda. Motor ekipe koji je verovatno imao još nekoliko godina fudbala na visokom nivou odlučio je da uzme torbu u Saudijskoj Arabiji a pritom oslobodi prostor za nove velike generacije Liverpula.
Od ranije je već poznato da će James Milner karijeru nastaviti u Brajtonu, izuzetno zahvalan igrač koji je krpio na svim pozicijama gde je trebalo i koji je pomogao da Liverpool postane ovo što je danas, iako je došao kao krilni igrač upitnog upside-a. Sa 37 godina mogao je da posluži tek na minute, ali pre svega u svlačionici, a upravo to je i razlog zašto je Brajton okružio svoje tinejdžere njime.

 

Ozbiljan firepower ima Liverpool u ovom trenutku, ali ostaje pitanje centralne pozicije, gde trenutno samo Fabinho jeste igrač koji je prevashodno defanzivno orijentisan. Moći će da se pokriva, ali utisak je da fali jedan stabilan 6/8 igrač na sredini, kao i još jedan štoper i jedan desni bek, poznavajući istoriju povreda trenutnih štopera ali i neminovni decline Matip-a, pod pretpostavkom da bi Gomez mogao da pokriva RB-a. Videćemo kako se završi saga oko Romeo Lavie, ali očekujem dolazak igrača koji može da pokriva desnog beka i/ili štopera.

 

Henderson (14m, Al-Ettifaq), Firmino (free, Al-Ahli), Keita (free, Werder), (free, Milner), Carvalho (loan, Leipzig), Oxlade-Chamberlain (free)

 

Szoboszlai (70m, Leipzig), Mac Allister (42m, Brighton)

 

TOTTENHAM prošle sezone: 8 | projekcija: 4

 

Spoiler

Nakon kratkog sjaja i podužeg očaja, ekipu je napustio Antonio Conte, a Ryan Mason je samo odbrojao do kraja sezone, gde je Tottenham uspeo da se ne kvalifikuje za evropski fudbal, završivši sezonu na 8. mestu.

 

Trener Ange Postecoglou dolazi nakon dve odlične sezone u Seltiku, potpuni zaokret u fudbalskoj ideologiji je napravljen ovim potezom Daniela Levya, kao da želi da se što brže zaboravi neslavna epizoda sa Konteom.  Ange je trener koji voli i forsira napadački fudbal, ali nije trener koji će po svaku cenu gledati da stoji visoko i kontroliše igru, tako da je za očekivati dobra doza pragmatizma. 

 

Za sada solidan prelazni rok za Tottenham, došli su James Maddison za 46m eura, Manor Solomon za dž i Guglielmo Vicario za 20m eura, golman koji je oduševio mnoge partijama prošle sezone u dresu Empolija. Takođe, otkupljeni su od ranije pozajmljeni Pedro Porro i Dejan Kuluševski. Destiny Udogi se pridružio ekipi nakon isteka pozajmice u Udinezeu.


Na papiru ovaj tim Tottenhama izgleda jako lepo, očekuje se da će nastupati u nekoj 4-2-3-1 formaciji ili sličnim varijacijama iste, a nije isključeno da se proba sa malo fleksibilnijim 4-4-2 gde bi Kuluševski ili Kane zauzimali nešto dublje pozicije iza najisturenijeg igrača. Takođe, ima prostora za igru sa trojicom pozadi ukoliko reše da bace svojevrsni omaž bivšem treneru.

 

Postoji ozbiljan potencijal u ovoj ekipi Tottenhama, meni je najveća dilema kako će u novim formacijama izgledati taj pivot Hojbjerg-Bentancur. Potonji je nekada važio za igrača koji nije sa loptom na vi, po dolasku u Tottenham je to izgledalo poprilično tanko. Takođe, jedan štoper ala Lenglet samo bolji kao parnjak Romeru bi legao kao kec na deset.

 

Otišli su Lucas Moura kome je istekao ugovor i Harry Winks za 11.6m u Leicester.

 

Maddison (46m, Leicester), Solomon (dž), Guglielmo Vicario (20m, Empoli)

 

Winks (11.6m, Leicester), Moura (dž)

 

MANCHESTER UNITED  prošle sezone: 3 | projekcija: 5

 

Spoiler

Nakon užasnog otvaranja sezone, dogodilo se više promena u Junajtedu, a na momente se igrao poprilično efikasan i lep fudbal. Rashford je ušao u golgetersku formu, igrao i kao najistureniji, dok je Casemiro doneo neophodnu stabilnost i defanzivnu osvešćenost na sredini terena.

Ten Hag-ov projekat ulazi u novu fazu, u trenutku pisanja, došao je golman po njegovom ukusu, Andre Onana iz Intera za 53m eura, golman koji je poznat kao dobar dodavač, golman koji voli da stoji visoko i otvara dodatne linije dodavanja kada se započinju akcije. Takođe, za 65m eura potpisao je i Mason Mount, nekada nedodirljivi igrač, srce i duša novog Čelsija, koji je rapidno pao u drugi plan kod nekolicine trenera. Odlikuje ga odličan work-rate, može da pokriva više pozicija i sigurno će biti dobra zamena za Freda/McTominay-a na sredini terena. Očekuje se pivot sa njim i Casemirom, što na papiru deluje zaista solidno, te da će isti osloboditi novog kapitena Bruna Fernandesa nekih defanzivnih zadataka i prepustiti mu potpunu kreativnu slobodu.

 

Kao jedan od prioriteta označena je i pozicija centralnog napadača, a ona je pripala 20-godišnjem Rasmusu Hojlund-u koji je u transferu vrednom oko 85m eura došao iz Atalante. U pitanju je idealan profil igrača za ETH-ball, visok, brz, izuzetno pokretan napadač sa dobrim kretnjama i mogućnosti zadržavanja lopte. Ipak, sa jedva prebačenom brojkom od 20 golova u seniorskom fudbalu, ostaje da se vidi kako će se adaptirati na ulogu udarne igle Junajteda u najboljoj ligi na svetu.

 

Ekipu su napustili Anthony Elanga, koji je za 17.5m otišao u Nottingham Forest, kao i Alex Telles koji je pošao put Sauidjske arabije za 7m eura. Takođe, rastali su se sa dugogodišnjim golmanom De Heom, koji je učestalo bio meta kritika zbog staromodnih golmanskih tendencija.

 

Ukoliko ekipu napuste McTominay, VDB i Fred, biće potrebno izaći na tržište jer osim Eriksena nema igrača koji bi mogao da pokrije taj deo terena. Takođe, u toku su pregovori sa West Ham-om, tako da će možda i doskorašnji kapiten Harry Maguire menjati sredinu.

 

De Gea (free), Elanga (17.5m, Nottingham), Telles (7m, Al-Nassr)

 

Mount (65m, Chelsea), Onana (53m, Inter), Evans (free, Lester)

 

CHELSEA prošle sezone: 12 | projekcija: 6

 

Spoiler

Nakon najturbulentnije sezone u istoriji, trojice trenera, na desetine odlazaka i dolazaka, kao i kreativnogTM načina da se zaobiđe FFP, Čelsi ulazi u novu sezonu sa podmađenim timom, novim trenerom ali i nekoliko znakova pitanja. Čeka se epilog situacije sa Lukakuom i Ziyechom, Wesley Fofana je nažalost ponovo pokidao ligamente i za njega je sezona završena pre nego što je počela.

 

Očekuje se da Nkunku bude novi predvodnik navale, igrač ugovoren još prošle kalendarske godine koji je terorisao bundesligaške odbrane prethodne dve sezone. Izdanak famozne Clairefontaine fudbalske akademije, koja je iznedrila na desetine elitnih igrača poslednjih nekoliko decenija, došao je u transferu vrednom 60m eura iz Leipzig-a. Iz Viljareala je za 37m eura došao Nicolas Jackson, koga su skauti Viljareala upecali u Senegalu na jednom od obskurnih lokalnih turnira u fudbalu. Igrač koji je prošle sezone postigao 12 golova, ali je zapao za oko mnogima zbog svoje agilnosti, spretnosti i brzine. Došao je i supertalentovano desno krilo Angelo iz Santosa za 15m eura.

 

Ekipu su redom napustili Kai Havertz, Mason Mount, Mateo Kovacic, Kalidou Koulibaly, Christian Pulisic, Edouard Mendy, Loftus-Cheek, Ethan Ampadu, N’Golo Kante, Cesar Azpilicueta, Aubameyang, Fofana, Bakayoko, te je tako oslobođen ozbiljan novac namenjen za plate, a i vratio se delić uloženog u prethodnom periodu.

Mnogo se očekuje od Enza, Nkunkua, Mudryka i James-a koji bi trebalo da budu nosioci godinama ispred nas. I dalje je u pitanju vrlo talentovana ekipa popunjena na svim pozicijama, a očekuje se da do kraja prelaznog roka pojure golmana (pominje se Sanchez iz Brightona) te da se oslobode nekoliko igrača i pošalju isto toliko na pozajmice. Ne bih se iznenadio ukoliko reše da pljusnu lovu za Caiceda ili nekog igrača sličnih karakteristika. Takođe, sve glasnije se pominje dolazak Vlahovića i odlazak Lukakua u suprotnom pravcu.

 

112m

 

254m

 

ASTON VILLA prošle sezone: 7 | projekcija: 7
 

Spoiler

Nije se snašao Dean Smith na početku post-Grealish ere, još lošiji je bio Stevie G iako se činilo da su Villa i on perfect match. Svega 32% uspešnosti da popriličnom korektnom uzorku i rastanak već u oktobru. Na njegovo mesto došao je Unai Emery i polako ali sigurno stabilizovao ekipu, pronašao rešenja za slabiju navalu i na kraju obezbedio evropski fudbal sa 7. pozicije, iako su bili u igri za viši plasman do samog kraja. Čini se da su skupo plaćeni Bailey i Buendia ušli u kakav takav ritam, a navijače posebno raduje afirmisanje Jacob-a Ramsey-a, koji je prošao sve mlađe kategorije kluba.

 

Iako termin rezervisan za turnirska takmičenja, za mnoge je upravo Villa ovosezonski dark horse koji može da pomrsi račune mnogima koji pretenduju na visok plasman. Na već uigran tim koji je u naletu, pridodati su Pau Torres u jednoj od krađa leta za svega 33m eura, kao i brzonogi Moussa Diaby za 55m eura. Došao je i Youri Tielemans za džabe i na korektnu platu, igrač koji je godinama unazad bio meta velikih klubova ali Lisice nisu želele da ga izgube.

 

Na papiru Villa izgleda odlično, tek poneki igrač je zagazio u četvrtu deceniju, imaju dosta brzine u navali, skill-a ali i raznolikosti i fleksibilnosti, umeo je Emery da igra i sa trojicom i sa četvoricom pozadi, a čini se da će ove sezone biti na slatkim mukama kada je u pitanju selekcija prvih 11.

 

Zaista ne vidim neku slabu tačku u ovoj ekipi, ne verujem da će biti nekih velikih promena, a šuška se o nekoj pozajmici za nekoliko kvalitetnih kreativnih ofanzivnih veznjaka. Možda bi neki igrač koji bi menjao Tielemensa, a koji je sličnog profila lepo došao.

 

Pau Torres (33m, Villarreal), Moussa Diaby (55m, Leverkusen), Youri Tielemeans (free, Leicester)

 

(Nakamba, free, Luton), Ashley Young (free), Sanson (?, Nice), Wesley (free, Stoke)

 

NEWCASTLE prošle sezone: 4 | projekcija: 8

 

Spoiler

Fantastična sezona je iza Njukasla, Top-4 pozicija i Liga Šampiona. Nisu svrake bolje izgledale još otkako se na St. James Park-u začulo kultno “Ajmo Milivoje”. Mnogi su predviđali potpuni remont ekipe koju je kupila Saudijska Arabija i koja se tada nalazila na samom začelju tabele. Doveden je Eddie Howe i polako ali sigurno oživeo karijere mnogim igračima i studiozno, odmereno pojačavao ekipu tokom prelaznih rokova po svom ukusu.

 

Najbolja odbrana prošlosezonske Premijer Lige je oduševila svojim presingom, zonskim šemama i igrom u tranziciji. Čini se da nismo videli ni približno dovoljno od Alexandera Isaka, kojeg je fantastično menjao revitalizovani Callum Wilson u navali. Joelinton, Willock, Almiron, Longstaff, Murphy, Dan Burn... svi nabrojani su oživeli svoje karijere i postali vrlo bitni igrači za Njukasl, neki su menjali pozicije, neki su jednostavno počeli da veruju, bilo kako bilo ostaje ta blaga strepnja da su neki igrači zaista odigrali iznad svojih mogućnosti, ali pravovremenim izlaskom na tržište čini se da će Svrake moći i to da preduprede.

 

Najveće pojačanje ovog leta je Sandro Tonali, koji je u transferu teškom 64m eura došao iz ekipe Milana. Mozak ekipe Rossonera je mimo svojih želja prodat, a na mnogim predsezonskim snimcima i fotografija je delovao poprilično nemotivisano i nezadovoljno. Ipak, kvalitetne igre u najjačoj ligi na svetu mogu da izleče i veća nezadovoljstva. Imaće društvo u liku velike radilice Joelintona, ali i sjajnog Bruna Gimaraiša, Willock-a i Almirona. Iz ekipe Lestera došao je Harvey Barnes za 44m eura, što bi delovalo kao krađa decenije svega par leta ranije. Barnes će predstavljati zamenu za St-Maximina koji je otišao u Saudijsku Arabiju i trebalo bi da predstavlja upgrade, pored očiglednog bonusa u vidu statusa domaćeg igrača. Vratio se i Jamal Lewis nakon korektne pozajmice u Čempionšipu

 

Poprilično širok i raznovrstan tim ima Njukasl sada, na vreme su dovodili igrače, mahom mlađe i sa velikim prostorom za napredak. Ipak, sumnjičav sam pomalo po pitanju Fabiana Schar-a koji bi trebalo da bude taj desni štoper, iako je imao odličnih 18 meseci. Ne bih se iznenadio da na njegovo mesto dođe neki igrač većeg renomea, ali realnije je da to ponovo bude neki mlađi igrač koji će polako da bude pripreman za veća dela.

 

Tonali (64m, Milan), Barnes (44m, Leicester), Yakuba Minteh (8m, Odense)

 

Maximin (27m, Al-Ahli), Wood (17m, Forest)

 

BRIGHTON prošle sezone: 6 | projekcija: 9

 

Spoiler

Ekipa sa samog juga ostrva je pobrala simpatije mnogih u prethodnih par sezona, a čini se da je odlazak Pottera, odnosno dolazak De Zerbia samo ubrzala integraciju mladih, supertalentovanih igrača koji je Brightonov recruitment tim prikupio širom planete. Iskočio je Kaoru Mitoma, Caicedo i Estupinjan su napredovali, Evan Ferguson opravdano važi za jednog od najvećih under-20 talenata na svetu a prošle sezone je često imao ulogu najisturenijeg igrača. Jedan od njegovih konkurenata biće novopridošli Joao Pedro, koji je za 34m eura došao iz Watforda. Konkurencija (ili zamena, videćemo) Robertu Sanchezu biće mladi Bart Verbruggen koji je za 20m došao iz Anderlehta. Brazilac Igor, koji može da pokriva pozicije centralnog i levog štopera, ali i levog beka je za 17m došao iz Fiorentine, dok su 37-godišnji Milner i Dahoud došli za džabe, prvi iz Liverpoola, drugi iz Dortmunda. Videćemo da li su povrede prošlost za Dahoud-a, svojevremeno je bio jedan od najzanimljivijih igrača Bundeslige, a odlikuju ga odlična tehnika, šut i igra u tranziciji.

 

Biće poprilično nezahvalno prognozirati Brajton ove sezone, obezbedili su Ligu Evrope nakon što su završili sezonu na 6. mestu, pitanje je koliko će verovatno najmlađa ekipa u takmičenju moći da pronađe balans između jakog rada i takmičenja na više frontova. Nije nemoguće da ponovo iskoči neko iz drugog plana, imaju dosta širok roster a videćemo kako će De Zerbi nadomestiti odlazak Mac Allister-a. Tokom pripremnog perioda je dosta eksperimentisao, što poziciono što formacijski, ali nesumnjivo nas čeka vrlo zanimljiv i dopadljiv fudbal na American Express stadionu.

 

Joao Pedro (34m, Watford), Verbruggen (20m, Anderlecht), Igor (17m, Udinese), Mazilu (3m, Varul)

 

Mac Allister (42m, Liverpool)

 

BRENTFORD prošle sezone: 9 | projekcija: 10

 

Spoiler

Pčelice ne odustaju od svog moneyball pristupa, imali su fantastičnu sezonu, koju je najavilo metlanje Junajteda u prvom kolu sa 4:0 gde je izbegnuta potpuna katastrofa. Thomas Frank radi sjajan posao, sa ekipom je već 5 godina, uživa puno poverenje svog sunarodnika i idejnog tvorca ovog analitičkog pristupa fudbalu na Ostrvu.

 

Apsolutno glavna tema ovoga leta kada je u pitanju Brentford jeste suspenzija najboljeg igrača Toney-a, koji je zbog čestih uplata tiketa kažnjen do polovine januara. Nije bilo mnogo promena u odnosu na prethodnu sezonu, nema previše ni špekulacija oko dolazaka i odlazaka, a do sada su već potpisani brzonogi Kevin Schade, koji je za 25m došao iz Frajburga nakon odlične sezone, Nathan Collins iz Wolvesa za 27m eura, kao i Mark Flekken za 13m eura, koji je poput Schade-a došao nakon dobre sezone u Frajburgu i predstavljaće glavnu konkurenciju Davidu Rayi, koji možda i napusti ekipu do kraja leta.

 

Videćemo da li će popularne Pčelice tražiti zamenu za Toney-a, u prošlosti su uspešno uspevali da nadomeste njegov izostanak pomerajući Wissu, Mbeuma i Damsgaarda sa njihovih prirodnih pozicija. Možemo da očekujemo njihovu prepoznatljivu 5-3-2 postavku sa fokusom na pametnom presingu i ubitačnim kontra napadima.

 

Ambicija: Mid-table

 

Schade (25m, Freiburg), Collins (27m, Wolves), Flekken (13m, Freiburg)

 

Bidstrup (6m, Salzburg), Dervisoglu (500k, Galatasay), Jansson (free, Malmo)

 

WEST HAM prošle sezone: 14 | projekcija: 11

 

Spoiler

Dosta su se mučili Čekićari prošle sezone, dugo su bili u borbi za opstanak, dok su na kraju čak uspeli da se okite evropskim trofejem – doduše onim najmanjeg renomea. Odlazak srca, duše i mozga ekipe, Declana Rice-a je definitivno obeležilo ovo leto, šta god da se desi u narednih mesec dana. Za to su makar kompenzovani sa 116 miliona eura, tako da će biti novca da se uđe u post-Rice eru na dobar način. Za sada ne obećava previše, nijedan dolazak, tek poneka špekulacija, pre svega vezane za dvojac iz Mančestera – Magure i McTominay, ali i Edson Alvarez iz Ajaxa, dok se stidljivo pominje i napad na Goretzku iz Bayerna, što je manje verovatno.

 

Za razliku od Ville, koja je pre dve sezone isto tako ostala bez igrača koji je obeležio uspešnu eru kluba, ali bila kompenzovana lepo, West Ham ima lepo posložen tim, koji je zimus nakon slabijih partija osvežen dolaskom Skamake, Pakete i Kehrera. Došao je i Danny Ings da pojača navalu, tako da West Ham trenutno ne mora mnogo da paniči. Ipak, moraće da dođe neki kvalitetan igrač u srce sredine, a potreban je još jedan štoper premijerligaškog nivoa.

 

Krompir

 

Rice (116m, Arsenal), Masuaku (2m, Fulham)

 

BOURNEMOUTH prošle sezone: 15 | projekcija: 12

 

Spoiler

15. mesto na kraju prošle sezone, veći deo sezone bez previše briga oko ispadanja, sa četiri vezana poraza na kraju su malo pokvarili utisak, a delom je i koštalo posla trenera Garya O-Neala. Novi trener Andoni Iraola ima zanimljiv tim na raspolaganju, znatno jači nego što je bio prošle godine u ovo vreme. Popularne Trešnjice su rešile da se zadrže u najboljoj ligi na svetu, te su zimus obavili veći deo posla dolaskom nekoliko kvalitetnih, ali i mlađih igrača koji su se fino pokazali. Ovog leta najveće pojačanje predstavljaće Junior Hamed Traore, koji je za 26m eura došao iz Sasuola. Brzonogi, spretni, napadački orijentisani igrač može da pokriva više pozicija, a najbolje se snalazi u prostorima iza najisturenijeg igrača. Potpisao je i Justin Kluivert, sin legendarnog napadača Holandije Patricka, u transferu vrednom 11.2m eura, a slično Hamed-u, trebalo bi da donese eksplozivnost, spretnost i igru 1na1. Još jedan krilni igrač došao je iz Francuskog Liona, Romain Faivre je nakon dobre sezone došao za 15m eura i trebalo bi da pokriva poziciju desnog krila, a odlikuje ga dobra kretnja van lopte i spretnost na istoj. Odbrana je pojačana dolaskom Miloša Kerkeza iz AZ Alkmara, u transferu teškom 18m eura. Mađar rođen u Vrbasu dolazi nakon odličnih partija u Erediviziji ali i u Ligi Konferencije i pokrivaće mesto pored leve aut linije.

 

Zanimljivo izgleda ekipa Bournemouth-a ove sezone, ima dosta spretnosti i brzine napred, dok bi odbrambeni bedem trebalo da čine perspektivni Ilya Zabarnyi i Marcos Senesi. Očekuje se dosta od brzonogog Danga Uatare, koji je pružao neke dobre od dolaska u januaru, ali je postigao samo jedan pogodak. Možemo da očekujemo klasičan kontranapadački fudbal od Trešnjica, ekipa je selektirana sa time na umu.

 

Ambicija: Opstanak, donji dom

 

Hamed Traore (27m, Sasuolo), Justin Kluivert (11m, Roma), Romain Faivre (15m, Lyon), Miloš Kerkez (18m, AZ), Ionut Radu (?, Inter)

 

Lerma (free, Crystal Palace), Zemura (free, Udinese), Stacey (free, Norwich)

 

WOLVES prošle sezone: 13 | projekcija: 13

 

Spoiler

Još jedna meh sezona za Vukove, koju je obeležio frapantan podatak da su postigli svega 31 pogodak u 38 odigranih kola, dovoljno za titulu najlošijijeg napada lige prošle sezone. Frapantan podatak budući da već godinama u Wolves-u ima dosta veštine, brzine i kreacije, a biće da ih je ona ozbiljna povreda Jimenez-a potpuno izbacila iz napadačkog ritma. Ipak, dve godine kasnije, vreme je da Wolvesi zaigraju malo u skladu sa talentom u ekipi. Na klupi je i dalje Đulen Lopetegi, trener koji preferira kontrolisanje tempa i sigurnu odbranu, a užasan broj postignutih golova za sada, čini se, pokušaće da popravi Matheus Cunha, koji je iz Atletika došao za velikih 50m eura. U pitanju je igrač sa dosta flair-a, tehnike i driblinga, a zajedno sa Netom, Gedešom, Podensom i Sarabijom trebalo bi da predvodi napad Vukova, dok će Saša Kalajdžić verovatno tražiti svoju priliku sa klupe. Visoki napadač izlazi već neko vreme iz teške povrede ukrštenih ligamenata, tako da bi valjalo biti obazriv u nekim procenama.

 

Videćemo šta je Lopetegi zamislio, na prvu se čini da će jedan od pomenutih igrača iz navale igrati u nekoj lažna 9 ulozi, a za očekivati je da će biti dosta zamena pozicija i natrčavanja, traženja igre 1na1 napred.

 

Začuđujuće, još uvek nijedan Portugalac nije došao u Wolves, a ostali su bez jednog od glavnih igrača, budući da je Ruben Neves potpisao za Al-Hilal u transferu vrednom 55m eura.

 

Cunha (50m, Atletiko), Boubacar Traore (11m, Metz), Doherty (free, Atletico)

 

Ruben Neves (55m, Al-Hilal), Collins (27m, Brentford), Coady (9m, Leicester), Giles (6m, Luton)

 

NOTTINGHAM FOREST prošle sezone: 16 | projekcija: 14
 

Spoiler

Dvostruki osvajač Lige Šampiona je prošle sezone doveo preko 20 igrača, što se u modernom fudbalu često plaćalo rezultatima, ali su uspeli da ostanu u ligi i profilišu kao tim. Dobru sezonu imao je izdanak njihove akademije, Brennan Johnson, jedan od retkih domaćih igrača u startnih 11, gde su mesto nalazili još kapiten Joe Worrall i povremeno Ryan Yates, kao podsetnik na dane Čempionšipa.

 

Možemo očekivati od Foresta igru u tranziciji, gde će Brennan, Awoniyi i novopridošli Elanga gledati da napadaju odbranu u pokretu. Pomenuti Elanga je za sada najveći transfer Foresta, došao je iz Junajteda za 17.5m eura i u kombinaciji sa Brennanom može predstavljati dosta interesantan, brzonogi duo. Došao je i Chris Wood kao svojevrsna kontrateža trčanju i brzanju, igrač koga odlikuju snaga, skok i igra glavom je došao iz ekipe Njukasla za 17m eura. Treće pojačanje je Ola Aina, wing back Torina koji može da pokriva obe strane terena došao je za džabe, a čini se da je idealan igrač za Forestovu kontra-napadačku igru sa trojicom pozadi.

 

Ambicija: Opstanak

 

Elanga (17.5m, Junajted), Chris Wood (17m, Njukasl), Ola Aina (free, Torino)

 

Lingard (free), Surridge (6m, Nashville), Ayew (free), Colback (free)

 

FULHAM prošle sezone: 10 | projekcija: 15

 

Spoiler

Jedno od najprijatnijih iznenađenja prethodne sezone, jedno vreme su bili u borbi za izlaz u Evropu, na kraju komforno 10. mesto. U trenutku pisanja Aleksandar Mitrović je i dalje igrač Fulhama, ali izgledno je da će put svog prijatelja iz reprezentacije Sergeja, čemu dodatno svedoči i dolazak Raul Jimenez-a iz Vulvsa za 6.4m eura. Odbrana je pojačana za 22.5m eura Calvinom Bassey-em, nigerijski štoper koji može da pokriva i poziciju levog beka je prošao mlađe kategorije Lestera, a nakon odlične sezone u dresu Rendžersa, imao je dosta slabu sezonu u Ajaxu, kao i većina njegovih saigrača.

 

Dosta interesovanja ima i za Žoaa Palinju, sjajni Portugalac je mnoge iznenadio dolaskom u Fulham, ambicije tima će dosta zavisiti i od njegovog statusa. Ne izgleda tim Fulhama kompletirano, fali tu neke hitrine i veštine na krilnim/navalnim pozicijama, očekuje se da će doći barem još jedan ili dva igrača do kraja prelaznog roka. Premijer liga se čini sve kompetitivnijom iz sezone u sezonu, te će ponavljanje sličnog rezultata za Fulham biti vraški teško, pogotovo što većina konkurenata je već dobro osvežila/pojačala tim.

 

Raul Jimenez (6.4m, Wolves), Calvin Bassey (22.5m, Ajax)

 

Mitrović 40-50m?

 

EVERTON prošle sezone: 17 | projekcija: 16

 

Spoiler

Uspele su Karamelice da obezbede opstanak u poslednjom kolu, minimalnim trijumfom na svom terenu. Videćemo kako je Šon Dajš zamislio Everton u novoj sezoni, trener poznat po odličnoj odbrani, 4-4-2 formaciji i prekidima, rešio je da se uklopi na zimus zateknuti roster i često je igrao sa trojicom pozadi.

 

Nije bilo previše promena na Gudisonu za sada, došao je Arnaut Danjuma na pozajmicu iz Viljareala, kao i Ešli Jang za dž iz Aston Vile. Bode oči pozicija desnog beka, gde će kapiten Šejmus Kolman u 35. godini života imati dosta problema da se bori sa mnoštvom brzonogih krlinih igrača u ligi. Fali i nešto kvaliteta napred, Gray, Iwobi i McNeil nisu poznati po konstantnosti, tako da se sve glasnije pominju Hakim Zijeh, Gnonto, Brobbey...

 

Moramo pomenuti da je Everton ekipa u verovatno najgorem položaju glede finansija i FFP-a, tako da će to uticati dosta na njihove tržišne kapacitete.

 

Ambicija: Opstanak

 

Danjuma (loan, Villareal), Ashley Young (free, Villa)

 

Moise Kean (30m, Juventus), Simms (7m, Coventry)

 

CRYSTAL PALACE prošle sezone: 11 | projekcija: 17

 

Spoiler

Na iznenađenje mnogih, vremešni Roy Hodgson je probudio ekipu koja je odlučno ušla u projekat lepšeg fudbala sa Vierom, ali se našla u borbi za ispadanje. Na kraju komforna 11. pozicija, čime je 75-godišnji trener nagrađen produžetkom ugovora na godinu dana.

 

Nije bilo mnogo dešavanja ovog leta na Selhurst Parku, osim što je ekipa iz Južnog Londona uspela da se otarasi deadwood-a na jakim platama, ali i da ostane bez lica kluba, pošto je Wilfried Zaha posle 8 godina rešio da promeni sredinu i u velikoj borbi Fenerbahčea i Galatasaraja izabere Galatu. Jedini dolazak u trenutku pisanja je Jefferson Lerma, koji je za džabe došao iz Bournemoutha. Stameni veznjak, koji je povezivan sa mnogim klubovima prethodnih sezona, predstavljaće vrlo zanimljiv dodatak perspektivnom Cheick Doucoure-u. Biće Palas ponovo vrlo jak, stamen i brz, fizikalije su njihova najveća snaga, tako da je za očekivati da fokus bude na duel igri i kontra napadima. Ima tu i veštine u Eberechi Eze-u, Olise-u i Edouard-u, a videćemo da li će Michael Olise ostati u timu, pošto se sve glasnije priča o interesovanju vodećih klubova lige, pre svega Mančester Sitija,

 

Deluje Palas solidno popunjen na papiru, ali fali im neki vezni igrač koji je Will Hughes samo bolji.

 

Lerma (free, Bournemouth)

 

Zaha (free, Galatasaray), Butland (free, Rangers)

 

BURNLEY prošle sezone: / | projekcija: 18

 

Spoiler

Nakon jednogodišnje pauze igranja premijerligaškog fudbala, ekipa iz Lankašira se vraća u elitni rang nakon dominantne sezone u Čempiošipu, koji su osvojili sa 101 bodom i najviše postignutih golova, 87. Klub koji je godinama bio sinonim za defanzivni fudbal, zaslugama pre svega trenera Šona Dajša, rešila je da podmladi ekipu, promeni recruitment strategiju i dovede trenera koji je komplementaran viziji – Vensan Kompani, koji se kalio dve sezone u matičnom Anderlehtu.

 

Očekuje se da glavni igrači iz Čempionšip sezone budu predvodnici i ove, najpre Džoš Braunhil, njegov imenjak Cullen, kao i brzonogo krilo Anass Zaroury koji je mnogima zapao za oko prošle sezone. Za potrebe premijerligaškog natjecanja dovedeni su napdač Zeki Amdouni iz Bazela za 19m eura, golman James Trafford iz Sitija za 17m eura, štoper Jordan Beyer iz Menhengladbaha za 15m i nekoliko mlađih igrača. Takođe, u timu će biti i Wout Weghorst, igrač koji je bio pozajmljen Bešiktašu nakon što je Burnley ispao prošle sezone, a zimus Junajtedu.

 

Verovatno ćemo do kraja prelaznog roka videti još neko novo lice, a najveći izazov će predstavljati aklimatizacija na PL standarde – Burnley je bio izrazito napadačka ekipa prošle sezone, a čini se da će i ove sezone pokušati da igraju pozitivniji fudbal.

 

Amdouni (19m, Bazel), Trafford (17m, Siti), Beyer (15m, Menhengladbah), Dara O’Shea (8m, Wbrom), Obafemi (4m, Swansea), Redmond (free, Besiktas)

 

Ashley Barnes (free), Bruun Larsen (?, Hoffenheim), Thomas (2.3m, Coventry)

 

LUTON TOWN prošle sezone: / | projekcija: 19
 

Spoiler

Simpatični Luton FC iz istoimenog grada 50km severno od Londona debituje u Premijer Ligi, a ovim poduhvatom postali su prvi tim u istoriji ostvrskog fudbala koji je iz non-league lige dospeo u najviši rang, pre svega 8 godina igrali su u 5. ligi Engleske.

 

Sve osim selidbe u niži rang bi predstavljalo prvoklasnu senzaciju, budući da ekipa izgleda dosta mršavo gde i ljubitelji Čempiošipa ne poznaju više od 50-60% igrača.

 

Jedini igrači vredne pažnje (po mojoj subjektivnoj proceni) su Issa Kabore, brzonogi desni wingback koji je na pozajmici iz šampiona Sitija, navijači Lutona se nadaju da bi mogao da iskoči poput Tariq Lamptey-a pre koju sezonu u dresu Brightona. Ne odlikuje ga baš takva eksplozivnost, ali bi trebalo da je bolje izbalansiran. Imamo i Ryan Giles-a, koji će sa druge strane aut linije pokušati da svojom brzinom i centrašutom omogući Lutonu brze i kvalitetne tranzicije. Treći igrač je Tahith Chong, dobar dribler i izrazito brz igrač koji će potencijalno pokrivati desnu stranu uz pomenutog Kabore-a i svojom levicom seći unutra.

 

Za očekivati je da do kraja prelaznog roka upecaju makar neku pozajmicu, inače će biti dosta problema svako kolo.

 

Giles (5.86m, Wolves), Chong (4.7m, Birmingham), Andersen (3.5m, Barnsley), Nakamba (2.9m, Villa)

 

Mahom nepoznati deadwood

 

SHEFFIELD UNITED prošle sezone: / | projekcija: 20

 

Spoiler

Nakon dve sezone pauze, ekipa iz istoimenog grada, vraća se u Premijer Ligu nakon što su obezbedili direktnu promociju sa 2. mesta u Čempionšipu. Oli McBurnie je i dalje tu, kao i Sander Berge, dok su u međuvremenu došli perspektivni Anel Ahmedhodžić i Iliman Ndiaye.

 

Očekuje se da će igrati sa trojicom pozadi, a tim će morati da se pojača do kraja prelaznog roka, inače šanse za opstanak deluju veoma mršavo. Biće pretnja u prekidima, pre svega preko skoka Ahmedhodžića i Berge-a, a ne treba potceniti ni trenutke inspiracije ranije pomenutog McBurnie-a.

 

Sve osim selidbe u niži rang će predstavljati ozbiljno iznenađenje.

 

Traore (4.6m, Hacken), Slimane (2.7m, Brondby), Larouci (loan, Troyes)

 

Mahom nepoznati deadwood

 

Edited by kendrick
  • Like 12
  • Love 2
  • Thanks 8
Link to comment
Share on other sites

Nadam se, a i mislim, da je vreme za novog sampiona. Arsenal svakako kao prvi favorit da nasledi Siti, odmah iza bih stavio Junajted i Njukasl. Celzi bi mogao da bude opasan, ali ne znam koliko je realno da vec u prvoj Poketinovoj sezoni budu pravi. Za Liverpul ne znam sta da mislim, ne bi me cudilo da se umesaju i oni u borbu za titulu, a ni da budu ispod cetvrtog mesta. Totenhem je tanak, ako ode Kejn ispadaju iz bilo kakve ozbiljne price.

 

Ocekujem od Sitija zasicenje sa kojim se i Liverpul u jednom momentu susreo nakon sto je osvojio PL i LS. Osvezili su ekipu samo sa Kovacicem koji je u poslednjih godina ispovredjivan, a odrekao se Marez koji je bio medju boljim igracima i Gindogana koji je bio zlata vredan u vaznim momentima i davao golove kad god je trebalo. To je veliki udarac za tim. Verovatno ce vise prostora dobiti Foden konacno, a od Gvardiole ocekujem nove improvizacije, rotacije i ideje koje nikad nisam mirisao.

 

Arsenal sad vec ima ozbiljan kontinuitet i pojacao se odlicno. Kvalitet, dubina rostera, motivacija, sve je tu. Mozda se i mogu usuditi da kazem da su oni glavni favoriti za titulu. Ovo sto kazem za njih, moze se reci i za Man Utd i Njukasl. Takodje ekipe sa kontinuitetom, za Mancester ce biti bitno da zaobidju povrede pre svega Rasforda i Marsijala. Njukasl je najmanje kvalitetan od ovih ekipa, ali stvarno igraju dobro. Bice im mnogo bitno da dobijaju "male" utakmice i ako to uspeju mogli bi se umesati u borbu za prvo mesto.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

S obzirom da pratim situaciju i da sam obavešten, evo par informacija iz redova Čekićara.  U toku je sukob na relaciji Tim Steidten ( koji je kao neki tehnički direktor ) David Moyes. ( pominje se čak i neko hvatanje za revere ). Moyes hoće igrače poput Megvajera, Mektominija i JWP, koji imaju PL iskustvo i koje može odmah da upotrebi. Ovaj mu nudi igrače iz Evrope koji bi na duže staze bili bolji za klub, ali koji bi morali da prođu period prilagođavanja, a koje Moyes neće.

Skamaka je na izlaznim vratima, Isti slučaj kao i Haler. Odličan igrač kog Moyes ne zna da koristi kako treba i koji je u odličnim evropskim klubovima nakon WHU bio odličan ( Ajaks, Borusija Dortmund ). Takko će i Skamaka u Interu pretpostavljam. 

Kresvel ima ponudu Wolvesa i hoće da ide. Antonio navodno ima ponudu iz KSA i on bi da ide. Lanzini je već otišao...i tako....

Sve u svemu, jako loša situacija, i što se tiče kadrovskih rešenja i što se tiče međuljudskih odnosa. 

 

edit: i da...šuška se da su Paketu van zvaničnih kanala kontaktirali iz PSG i da je i on "nezadovoljan situacijom u klubu" i da bi on da ide...ali ovo je nepotvrđeno i na nivou glasina. 

Edited by advokat kuče, tečefon
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

M.City je očigledno izvanredna grupa igrača,savršeno sklopljen tim,ali pomalo dvojim u njihovu glad nakon sezone sa tri trofeja.. Izgubili su jako bitnu kariku u vidu Gundogana,a još se spominju odlasci Walkera, Silve..da,i Mahrez je otišao. Stigao je Kovačić,ali on tek treba da pokaže da je dostojna zamena za Gundogana. Čak i sa dodatnim odlascima, ovaj tim je itekako sposoban da odbrani titulu i ne kažem da neće,ali moraće da pokažu ogromnu želju. U svakom slučaju je na njima da izgube titulu,a mislim da neće odbraniti tripletu iz prošle sezone.

Ko zna,možda baš izgube titulu u EPL?

Edited by Drug Crni
slovo
Link to comment
Share on other sites

Mislim da je Siti ogroman favorit, kao i prosle godine. Ne vidim ko im moze prici.

 

Nemam poverenja ni da ce Arsenal da raste, ostali ce se verovatno stabilizovati uz eventualni raspad Liverpula koji je moguc, imajuci u vidu tim i Klopovu generalnu trajektoriju koja je krenula silaznom putanjom.

 

Celsi mi od ostalih ima najvise potencijala, jer tu ima dobrih igraca, samo je pitanje kako ce se posloziti. Junajted nema kvalitet, a Ten Hag za sad bas emulira Solsera i njegovu trajektoriju, tako da ako trazimo otkaz na pola sezone u velikom timu, kvota 1.20 na njega.

 

Moja predikcija top 6:

 

1. Siti

2. Celsi

3. Arsenal

4. Njukasl

5. Junajted

6. Totenhem

Link to comment
Share on other sites

Niko nikad u istoriji PL nije uzeo 4 uzastopne pa nece i City. 

Produkt PL je pod ozbiljnim pitanjem ako se to dogodi tako da ona ekipa koja bude iole u trci ce biti potpomognuta sa raznih strana tako da je meni Arsenal itekako u igri za titulu a Utd da je bio pametan i doveo Kane bi bio u istoj prici ali sa ovakvim prelaznim rokom, bice muka i za top 4 a onda razmisliti i o sudbini ETH. 

 

Chelsea ce da bude hit PL, opasan tim imaju i Poch ce to posloziti. Mislim da ce biti najzanimljiviji za gledanje.

 

City ce u oktobru i novembru imati bas tezak raspored, tu ocekujem da popuste. Ljudi nisu svjesni koliko ke Gundogan bio bitan za City kao i Mahrez, njih 2 su im prethodnih godinama po 2-3 mjeseca bili najbolji igraci ( posebno Gudnogan koji se u finisu sezone pretvori u cudoviste ). Kovavic je dobar igrac ali ni blizu te klase.

Edited by Miki28
typo
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, McLeod said:

Mislim da je Siti ogroman favorit, kao i prosle godine. Ne vidim ko im moze prici.

 

Nemam poverenja ni da ce Arsenal da raste, ostali ce se verovatno stabilizovati uz eventualni raspad Liverpula koji je moguc, imajuci u vidu tim i Klopovu generalnu trajektoriju koja je krenula silaznom putanjom.

 

Celsi mi od ostalih ima najvise potencijala, jer tu ima dobrih igraca, samo je pitanje kako ce se posloziti. Junajted nema kvalitet, a Ten Hag za sad bas emulira Solsera i njegovu trajektoriju, tako da ako trazimo otkaz na pola sezone u velikom timu, kvota 1.20 na njega.

 

Moja predikcija top 6:

 

1. Siti

2. Celsi

3. Arsenal

4. Njukasl

5. Junajted

6. Totenhem

Siti je prosle sezone bio jos veci favorit, pa je zavrsio sa samo 5 bodova prednosti u odnosu na Arsenal. Sada je ostao bez dva vazna igraca, nije osvezio tim, sve ciljeve su ispunili u prethodnih par godina pa ce se postaviti pitanje motivacije. Arsenal je sacuvao tim i pojacao ga dobrim igracima. Mada cemo videti kako ce se nositi sa pritiskom jer su ocekivanja porasla. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Kako mislis Siti nikad tanji u napadu? Ako mislis bas centarfori, imaju Alvareza iza Haaland-a, najbolji prvi i drugi napadac u ligi. 

Arsenal: Jesus, Nketiah

Liverpool: Darwin, Jota

Chelsea: Nkunku, Jackson (ovde moze svasta da se promeni, doduse)

UTD: Hojlund, Rashford?

 

A i generalno najdublji su uz Liverpul u navali. Ostali su samo bez Mahrez-a, a sva je prilika da ce doci neko na njegovo mesto do kraja prelaznog roka. Pominju se Jeremy Doku, Olise.... up & coming igraci, sto je idealka.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, kendrick said:

Kako mislis Siti nikad tanji u napadu? Ako mislis bas centarfori, imaju Alvareza iza Haaland-a, najbolji prvi i drugi napadac u ligi. 

Arsenal: Jesus, Nketiah

Liverpool: Darwin, Jota

Chelsea: Nkunku, Jackson (ovde moze svasta da se promeni, doduse)

UTD: Hojlund, Rashford?

 

A i generalno najdublji su uz Liverpul u navali. Ostali su samo bez Mahrez-a, a sva je prilika da ce doci neko na njegovo mesto do kraja prelaznog roka. Pominju se Jeremy Doku, Olise.... up & coming igraci, sto je idealka.

Pa nije napad samo ST, od krila imaju Grealisha i Fodena, gomila nedokazene klincurije i Bernarda Silvu koji moze da pokrije desno krilo a moze i da zapali do kraja avgusta.
Jos si izgubili Gunda koji je kraj sezone igrao kao amc ali tu imaju KDB i vec spomenutog Silvu.
Trosard-Rowe/Nelson- Nketiah je za koplje iznad Alvereza, Palmera i slicnih bednika.

Edited by LayupFromTheMidget
Link to comment
Share on other sites

Alvarez je bio ponajbolji igrac Argentine u Kataru, generalno je imao super sezonu koju mozda nije podebljao golovima za takvu kvalifikaciju. 


Izgubili su Mahreza i Gundogana, koji je bio talisman i pomalo i anomalija, neocekivani strelac, trenutno su sigurno slabiji nego prosle sezone, ali ocekuje se da Foden i Alvarez iznesu veci teret + taj jedan krilni ali polivalentni igrac koji bi menjao Mahreza. Dolazak Kovacica koji za karijeru nije dao 5 golova govori da Gundoganov napadacki doprinos nece gledati da nadomeste sa iste pozicije, a i lepo se poklapa tajming sa iskorakom Alvareza i Fodena.

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, LayupFromTheMidget said:

Pa nije napad samo ST, od krila imaju Grealisha i Fodena, gomila nedokazene klincurije i Bernarda Silvu koji moze da pokrije desno krilo a moze i da zapali do kraja avgusta.
Jos si izgubili Gunda koji je kraj sezone igrao kao amc ali tu imaju KDB i vec spomenutog Silvu.
Trosard-Rowe/Nelson- Nketiah je za koplje iznad Alvereza, Palmera i slicnih bednika.

Zaista je smesno reci da je Nketiah/Rowe/Nelson ispred Alvereza, a kamoli za koplje ispred?! 
Na osnovu cega? Licnih zelja i dozivljaja? Ta 3 lika mogu da sanjaju Alvarezovo SP (velike su sanse da ce da sanjaju i SP generalno). 
Mislim nazvati coveka bednikom je bas ono… da nisi ti Edu mozda?

 

Siti dovodjenjem Dokua ili nekog slicnog ko se pominje (a izvestan je bar 1 dolazak) ce biti mozda za nijansu slabiji nego prosle godine, a mozda ni to ako pogode sa pojacanjem, jer se zaista od Fodena ocekuje mnogo vise, a i verujem u rast Alvareza, pa i uskakanju nekog od dvojca Palmer/Mekati kad zatreba. 
 

Sto se mene tice, Arsenal jeste ozbiljan izazivac ove godine, sada je vreme da pokazu od cega su, kada vise nisu iznenadjenje i svi ocekuju puno od njih, sto moze biti vrlo nezgodno, ali sa zadovoljstvom cekam da vidim tu trku.

 

Uz rizik da zvucim blago ostrasceno ili potcenjivacki prema ostalim nominalno top klubovima, ali mene uopste ne bi zacudilo da Njukasl, pa cak i Aston Vila zavrse ispred njih. Zaista mi lose deluju ostali bigovi.

 

Ipak, da ne preteram, dao bih Liverpulu 3. mesto pa Njukaslu 4. 
 

Zatim bih postavio Junajted pa Aston Vilu. 
 

Totenhem je taman za 7. mesto, a Celsi moze na 8. Da, Celsi ima dobar potencijal, ali ne osvajaju se pozicije potencijalom, tako da ne znam na cemu neko zasniva teoriju da ce Nicolas Jackson sa pola seniorske sezone da u prvoj sezoni PL reseta mreze, ili Nkunku da preuzme ulogu glavnog igraca top 3 tima u avionu iz Lajpciga. Mislim da smo videli prethodnih sezona da to ni izbliza ne moze tako. Njihov rast tek ocekujem narednih sezona.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, bosMan_jr said:

 

Palmer i slicni bednici, mislim da je jasno da je Alveraz odvojen ali dobro.
I da, rezervna trojka Arsenala je za koplje iznad Sitijeve, drugo majstore SP je bilo pre deset meseci, gde su De Paul, Mek Alister i  Enzo izgledali kao prime Xavi-Iniesta-Buskets, a Amrabat kao bolja prime verzija Kantea pa nesto se to sve  prenelo na klupski nivo.
Znas mozda je SP ipak samo turnir od 20 dana gde je uzorak  prilicno mizoran i gde ako su u dobroj formi izgledas kao najbolja stvar od tocka i mozda sezonu koju je Trosard prosle godine imao je jos uvek za koplje iznad bilo koje sezone Alvareza i to je na pola sezone morao da menja klubove.
Inace evo povredio se Jesus pa cemo videti koliki je to udarac za Arsenal a videcemo ako se Haland povredi koliki ce to udarac biti za Siti.

Edited by LayupFromTheMidget
Link to comment
Share on other sites

Pa ja koliko vidim Mekalister ode u Liverpul za 50m, Enzo u Celsi za 120m, Amrabata hoce pola Evrope, jedino ako u tim klubovima rade debili koji su nalozeni na nebitno SP pa su se zeznuli i povukli ovakve poteze. 
 

Trosard je stariji jedno 7 godina od Alvareza i odavno je u svom prajmu, tako da to poredjenje ne bih mnogo komentarisao. 
 

Svake godine u avgustu citam kako ce ova i ona ekipa bas ove sezone da osvoji PL i kako Siti vise nije ono sto je bio, i uglavnom se zavrsava isto.

Link to comment
Share on other sites

Razmisljao sam da bacimo neku eksternu anketu, pa da vidimo procentualno koga i gde vidimo, ali sam sumnjao u broj ljudi koji bi glasao.

 

Svakako, da malo elaboriram predikcije iz uvodnog posta. Kompetitivnost u PL polako postaje izvikana prica, ali mislim da nas ceka zaista istorijska sezona - imamo nikad jacitm Big Six, proces koji se nazirao jos pre dve sezone, ali su redom Junajted, Liverpul, Celsi i Totenhem zapeli u svom rebuildu/reinventu. Nekako simetricno su sve cetiri ekipe dosle u neke pozitivnije vode, igracki gledano, mislim da je manja sansa da se toliko njih raspadne ove sezone. 

 

Na sve to, imamo i nikad jacetm izazivace za Evropu - Njukasl, Vila, Brajton, Brentford, koji su prikazanim u prethodnih nekoliko sezona pokazali da mogu ozbiljno da se umesaju izmedju izdvojene sestorke.

Stoga, mislim da je nikad teze predvideti/najaviti success story ali i raspad - u takvoj konstalaciji Tottenham mi je bio wild pick za 4. mesto, iako su im sanse u poredjenju sa ostalima iz sestorke objektivno najtanje. Skoro sam gledao neki recap Serije A i neocekivani rast Napolija, pa pomalo inspirisan time...

 

Ocekujem stvarno najkvalitetniju i najneizvesniju PL do sad, nevoljno sam se pretplatio na tri meseca na Arena Cloud, spremni su i dodatni widget-i za pracenje vikendom, makar prvih nekoliko kola dok je entuzijazam na vrhuncu. Spreman sam za treznjenje tamo u novembru kada Junajted i Njukasl budu na deobi 14-og mesta. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, bosMan_jr said:

Pa ja koliko vidim Mekalister ode u Liverpul za 50m, Enzo u Celsi za 120m, Amrabata hoce pola Evrope, jedino ako u tim klubovima rade debili koji su nalozeni na nebitno SP pa su se zeznuli i povukli ovakve poteze. 
 

Trosard je stariji jedno 7 godina od Alvareza i odavno je u svom prajmu, tako da to poredjenje ne bih mnogo komentarisao. 
 

Svake godine u avgustu citam kako ce ova i ona ekipa bas ove sezone da osvoji PL i kako Siti vise nije ono sto je bio, i uglavnom se zavrsava isto.

I kako je Enco izgledao za tih 120m? Kako je De Paul koji je verovatno bio 2 najbitniji igrac Argentine izgledao za Atletiko? Razni Dioufi, Jamesi i ostali koji su imali bljesak na SP?
Pa ne ali zato si mogao da uporedis 20 dana igranja i to ne za trenutni klub  nego za reprezantaciju kao relevantan uzorak a  prosla sezona u PL to nije? 
Prica se  se o trenutnom kvalitetu rezervne trojke, tako da 7 godina razlike , ciji prime je jaci i slicno  gledanje u pasulj trenutno nije tema, pa Palmer ima potencijal da bude ozbiljan igrac, covek bio medju boljima na ovom U21 gde su Englezi uzeli, samo sto trenutno nije klasa za top ekipu PLa.

Znaci Siti kao rezervne opcije ima manje vise balavurdiju gde je glavni igrac Alvarez koji je dao 9 gola a Arsenal ima coveka koji je bio najbolji igrac Brajtona, pa posle i za njih imao 10asistencija, pa i ovaj Rowe mucenik je dao vise golove pre 2 sezone nego Alvarez prosle.
I da zaboravih Baloguna, covek dao 20 gola u Ligi Un prosle godine a Arsenal i dalje na silu pokusava da ga otera, iako im se polomio Jesus.

Edited by LayupFromTheMidget
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, LayupFromTheMidget said:

I kako je Enco izgledao za tih 120m? Kako je De Paul koji je verovatno bio 2 najbitniji igrac Argentine izgledao za Atletiko? Razni Dioufi, Jamesi i ostali koji su imali bljesak na SP?
Pa ne ali zato si mogao da uporedis 20 dana igranja i to ne za trenutni klub  nego za reprezantaciju kao relevantan uzorak a  prosla sezona u PL to nije? 
Prica se  se o trenutnom kvalitetu rezervne trojke, tako da 7 godina razlike , ciji prime je jaci i slicno  gledanje u pasulj trenutno nije tema, pa Palmer ima potencijal da bude ozbiljan igrac, covek bio medju boljima na ovom U21 gde su Englezi uzeli, samo sto trenutno nije klasa za top ekipu PLa.

Znaci Siti kao rezervne opcije ima manje vise balavurdiju gde je glavni igrac Alvarez koji je dao 9 gola a Arsenal ima coveka koji je bio najbolji igrac Brajtona, pa posle i za njih imao 10asistencija, pa i ovaj Rowe mucenik je dao vise golove pre 2 sezone nego Alvarez prosle.

Pa dobro, u premier ligi rezervnih opcija Arsenal onda mozda i uzme titulu, ali ovde je rec o ovoj klasicnoj Premier ligi, i tu je favorit Mancester Siti, dok se ne pokaze suprotno.

18 minutes ago, kendrick said:

Razmisljao sam da bacimo neku eksternu anketu, pa da vidimo procentualno koga i gde vidimo, ali sam sumnjao u broj ljudi koji bi glasao.

 

Svakako, da malo elaboriram predikcije iz uvodnog posta. Kompetitivnost u PL polako postaje izvikana prica, ali mislim da nas ceka zaista istorijska sezona - imamo nikad jacitm Big Six, proces koji se nazirao jos pre dve sezone, ali su redom Junajted, Liverpul, Celsi i Totenhem zapeli u svom rebuildu/reinventu. Nekako simetricno su sve cetiri ekipe dosle u neke pozitivnije vode, igracki gledano, mislim da je manja sansa da se toliko njih raspadne ove sezone. 

 

Na sve to, imamo i nikad jacetm izazivace za Evropu - Njukasl, Vila, Brajton, Brentford, koji su prikazanim u prethodnih nekoliko sezona pokazali da mogu ozbiljno da se umesaju izmedju izdvojene sestorke.

Stoga, mislim da je nikad teze predvideti/najaviti success story ali i raspad - u takvoj konstalaciji Tottenham mi je bio wild pick za 4. mesto, iako su im sanse u poredjenju sa ostalima iz sestorke objektivno najtanje. Skoro sam gledao neki recap Serije A i neocekivani rast Napolija, pa pomalo inspirisan time...

 

Ocekujem stvarno najkvalitetniju i najneizvesniju PL do sad, nevoljno sam se pretplatio na tri meseca na Arena Cloud, spremni su i dodatni widget-i za pracenje vikendom, makar prvih nekoliko kola dok je entuzijazam na vrhuncu. Spreman sam za treznjenje tamo u novembru kada Junajted i Njukasl budu na deobi 14-og mesta. 

Moze anketa neka uvek.

 

Krece i fantazi pa i to lozenje idee

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, bosMan_jr said:

Pa dobro, u premier ligi rezervnih opcija Arsenal onda mozda i uzme titulu, ali ovde je rec o ovoj klasicnoj Premier ligi, i tu je favorit Mancester Siti, dok se ne pokaze suprotno.

Moze anketa neka uvek.

 

Krece i fantazi pa i to lozenje idee

Pa da a kako je Siti uzeo titulu prosle godine, tako sto je Arsenal bio tanak, polomila se par glavna igraca i morali su da uskacu Holding, Kiwior, Nelson itd.
A ko su glavni igraci Sitija? KDB i Haland koji imaju jaku istoriju povreda i  to je tema zato se prica o rezervama, Siti nema dovoljno siroku rotaciju u napadu, dok su odbranu fino pojacali i gde su siroki.
I evo videcemo sada sa povredom Jesusa koliko je sirok Arsenal, a kada se polomi Haland ili KDB videcemo ko ce da uskoci na 4 ofanzivne pozicije Sitija osim Alvareza

Link to comment
Share on other sites

Halandova istorija povreda uopste nije dramaticna, obicno su to neke sitnice koje ga odvoje na 1-2 utakmice od ekipe. Ali opet ti kazem, svake godine se pise o sirini Sitija, i ok mozda nisu najsiri u napadu, ali sta se ti promenilo? Otisli Gundo i Mahrez, dosli Kovacic i Doku (Olise, neko treci?). Prihvatam da je Gundo iznad Kovacica ofanzivno, ali Mahrez npr je imao prosecnu sezonu najblaze receno. 
A Foden je bio povredjen duze, pa je trazio formu neko vreme, i od njega ocekujem mnogo ove godine. I opet su uzeli sve zivo. 
 

Nisam te najbolje razumeo, da li ti to povrede smatras razlogom sto je Siti bio sampion, a ne Arsenal? Ufffff pa to bas bas ne mogu da svarim.

 

Ramsdale, Gabriel, Saka, White 38

Odegaard Xhaka 37

Martinelli 36

 

osim Jesusove povrede na pocetku sezone (Arsenal bio prvi tada) mnogo vece probleme je imao Siti

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zaboravio si Salibu, raspali su se kada je on zavrsio sezonu. 

 

Poslednjih 14 utakmica koje je Saliba igrao, Arsenal je primio 9 golova i imao 9 clean sheet-a, poslednjih 5 utakmica sezone (bez Salibe), primili su 9 golova i imali 1 clean sheet. Win rate je pao sa 78% na 44%. Nije samo i iskljucivo do Salibe, ali je bio kljucan igrac pozadi.

 

Svakako, daleko od toga da su (samo) zbog toga ispustili titulu. Siti je bio dimenzija iznad svih ostalih u poslednjoj trecini sezone.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, bosMan_jr said:

Halandova istorija povreda uopste nije dramaticna, obicno su to neke sitnice koje ga odvoje na 1-2 utakmice od ekipe. Ali opet ti kazem, svake godine se pise o sirini Sitija, i ok mozda nisu najsiri u napadu, ali sta se ti promenilo? Otisli Gundo i Mahrez, dosli Kovacic i Doku (Olise, neko treci?). Prihvatam da je Gundo iznad Kovacica ofanzivno, ali Mahrez npr je imao prosecnu sezonu najblaze receno. 
A Foden je bio povredjen duze, pa je trazio formu neko vreme, i od njega ocekujem mnogo ove godine. I opet su uzeli sve zivo. 
 

Nisam te najbolje razumeo, da li ti to povrede smatras razlogom sto je Siti bio sampion, a ne Arsenal? Ufffff pa to bas bas ne mogu da svarim.

 

Ramsdale, Gabriel, Saka, White 38

Odegaard Xhaka 37

Martinelli 36

 

osim Jesusove povrede na pocetku sezone (Arsenal bio prvi tada) mnogo vece probleme je imao Siti

 

 

 

Slabije https://www.transfermarkt.com/erling-haaland/verletzungen/spieler/418560
Pa  da samo da preskocimo Salibinu povredu koja je bas slucajno povezana sa raspadom Arsenala.
Razlog titule je to sto su bili znatno sira i kvalitetnija ekipa od Arsenala, a nisu vise toliko siroka ekipa a i razlika u kvalitetu se smanjila, mnogo se pojacao Arsenal u ovom roku.
Jedna povredica od 40 dana Halanda i ko zna kakvu pricu pricamo pogotovo u onom periodu gde je davao 15 gola mesecno.
 

Link to comment
Share on other sites

Zaboravljas povredu Salibe koji nije igrao poslednjih 11 utakmica PL i koja je de facto uticala da Arsenal u najmanju ruku ne bude u trci za titulu do poslednjeg kola. Od njegove povrede je sve utislo u vrazju mater za njih i nisu uspeli da sacuvaju svoju mrezu na 7 uzastopnih utakmica, a primali su recimo 3 gola od Southamptona, 2 od West Hama, 4 od City-a, 3 od Brightona.

 

Ne usudjujem se da kazem da bi osvojili titulu da se nije povredio, ali bi sigurno bili u trci do poslednje utakmice. Kiwior i Holding jednostavno nisu bili dorasli zadatku.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...