Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

According to a filing signed by Joshua Fisher, director of the Office of Administration at the White House, Musk can only advise the president and communicate the president's directives.
"Like other senior White House advisors, Mr Musk has no actual or formal authority to make government decisions himself," it said.
Fisher's filing, made in a case brought against Musk by the State of New Mexico, said that Musk was not an employee of the U.S. DOGE Service, or the U.S. DOGE Service Temporary Organization, and added: "Mr Musk is not the U.S. DOGE Service Administrator."

Ali, ali, nije vazno da li je sluzbenik ili savetnik - on je patriot.

+ zivotni vek u USA naglo porastao (ako je verovati stabilnom lazljivcu).

Social Security beneficiaries by age - zvanicni podaci

“My job is transport and logistics…”
AI: word “trans” detected. Fire this employee.

"Elon & The Musketeers nisu znali da ne treba otpuštati ljude koji rade na nuklearnom naoružanju, ali ćemo im vjerovati da će nepogrešivo procijeniti efikasnost 2 mil zaposlenika na osnovu e-maila kojim zaposlenici opisuju što su napravili u 5 točaka?
Recimo da moraš procijeniti efikasnost osobe koja radi za IRS i čiji je posao da preko telefona odgovara na pitanja u vezi poreza.
Ako ta osoba odgovori na 7 telefonskih poziva na dan, da li to znači da je efikasna ili ne-efikasna? Koliko je trajao svaki poziv? Koliko su pitanja bila kompleksna? Da li je osoba koja je nazvala glupa i moraš joj objasniti 10 puta da napokon shvati?
Da li je zaposlenik morao pomoći kolegi koji je primio poziv na koji nije znao odgovoriti?
I ajde ti sad to obrazloži u 5 “bullet points” jer će ti inače Musk dati nogu u dupe. "

Edited by Dragan
Posted

On 2/20/2025 at 8:10 PM, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Nego, sta mislite koliko ce mu trebati da spinuje ovaj amandman:

Bukvalno sa ovim da moras da budes resident 14 godina a star najmanje 35 ponistava ono rodjen u Americi, jer posle toga ide i 'ili gradjanin Amerike'... 

😳 to ne znaci to sto ti mislis da znaci...jer inace je Musk vampir, jer je trebao da bude gradjanin u vreme kad je Ustav usvojen, a posto znamo da to nije tacno....ponistava ono...jao!!! Znas sta znaci "neither"?

Posted

Sta reci o ovoj genijalnoj ideji ?

Saveznim zaposlenicima u SAD-u poslan mail. Musk im je postavio ultimatum 

SAVEZNI zaposlenici u Sjedinjenim Državama jučer su počeli primati mailove u kojima se od njih traži da objasne što su radili proteklog tjedna.

"Molimo, odgovorite na ovaj e-mail s otprilike pet stvari koje ste postigli prošli tjedan. Molimo vas da ne šaljete nikakve klasificirane podatke, poveznice ili privitke", stoji u mailovima koji su poslani iz ljudskih resursa američkog Ureda za upravljanje kadrovima. Naslov mailova je: "Što ste radili prošli tjedan?" 

"U sklopu predanosti Trumpove administracije učinkovitoj i odgovornoj saveznoj radnoj snazi, Ured za upravljanje kadrovima traži od zaposlenika da do kraja ponedjeljka dostave sažetak onoga što su radili prošli tjedan. Agencije će odrediti sve sljedeće korake", potvrđeno je iz Ureda za upravljanje kadrovima. 

• Like 3
Posted
23 hours ago, Dragan said:

Sta reci o ovoj genijalnoj ideji ?

Saveznim zaposlenicima u SAD-u poslan mail. Musk im je postavio ultimatum 

SAVEZNI zaposlenici u Sjedinjenim Državama jučer su počeli primati mailove u kojima se od njih traži da objasne što su radili proteklog tjedna.

"Molimo, odgovorite na ovaj e-mail s otprilike pet stvari koje ste postigli prošli tjedan. Molimo vas da ne šaljete nikakve klasificirane podatke, poveznice ili privitke", stoji u mailovima koji su poslani iz ljudskih resursa američkog Ureda za upravljanje kadrovima. Naslov mailova je: "Što ste radili prošli tjedan?" 

"U sklopu predanosti Trumpove administracije učinkovitoj i odgovornoj saveznoj radnoj snazi, Ured za upravljanje kadrovima traži od zaposlenika da do kraja ponedjeljka dostave sažetak onoga što su radili prošli tjedan. Agencije će odrediti sve sljedeće korake", potvrđeno je iz Ureda za upravljanje kadrovima. 

Ideja nije nikakva novina. I u staroj SRB i u novoj USA firmi gde radim kad se promeni vlasnistvo/menadzment ili napravi reorganzacija novi direktori cesto pitaju a sta vi to u stvari radite i sta si radio prethodnih 10 dana. U tim federalnim sluzbama sigurno sedi masa besposlicara i treba da se procisti. Jedan od retkih dobrih akcija koje je preduzeo. 

Posted
33 minutes ago, 40Wins said:

napravi reorganzacija novi direktori cesto pitaju a sta vi to u stvari radite i sta si radio prethodnih 10 dana

Nemate opis radnog mjesta?

• Like 3
  • Thanks 1
Posted
5 minutes ago, 40Wins said:

Ideja nije nikakva novina. I u staroj SRB i u novoj USA firmi gde radim kad se promeni vlasnistvo/menadzment ili napravi reorganzacija novi direktori cesto pitaju a sta vi to u stvari radite i sta si radio prethodnih 10 dana. U tim federalnim sluzbama sigurno sedi masa besposlicara i treba da se procisti. Jedan od retkih dobrih akcija koje je preduzeo. 

To I ja kazem, ne razumem sta je problem. Normalna procedura. Meni je vise cudno da su shokirani da ih je neko pitao.

Posted (edited)

Ko je on da preduzme te akcije? Jel' on vodi DOGE ili ne? Koja zakonska ovlascenja ima DOGE da trazi nesto tako? Dalje, da li je na pitanje "5 things I did at work last week" odgovor "Your mama" 5 puta za redom zadovoljavajuc? Posto bi od mene dobio takav odgovor sigurno, jer sam to vec uradio bas tim recima kada je slican idiot pitao tako nesto. Ja vodim tim ljudi, MOJ posao je da znam sta su uradili, koliko i kako napreduju projekti. Ako se neko provlaci a ja to ne vidim, nemam uvid i slicno, onda je to samo moj problem jer sam nesposoban da organizujem posao i radim ono sto je u MOM opisu posla

Edited by Dzoni_m
  • Like 2
Posted
4 minutes ago, Dzoni_m said:

Ko je on da preduzme te akcije? Jel' on vodi DOGE ili ne? Koja zakonska ovlascenja ima DOGE da trazi nesto tako? Dalje, da li je na pitanje "5 things I did at work last week" odgovor "Your mama" 5 puta za redom zadovoljavajuc? Posto bi od mene dobio takav odgovor sigurno, jer sam to vec uradio bas tim recima kada je slican idiot pitao tako nesto. Ja vodim tim ljudi, MOJ posao je da znam sta su uradili, koliko i kako napreduju projekti. Ako se neko provlaci a ja to ne vidim, nemam uvid i slicno, onda je to samo moj problem jer sam nesposoban da organizujem posao i radim ono sto je u MOM opisu posla

Ovlascenja predsednika. A da si meni odgovorio "your mama" izleteo bi iz firme brzinom SpaceX. A taj ko te nije katapultirao kad si to odgovorio, jeste idiot, ali iz potpuno drugih razloga nego sto ti mislis.

Cuj MOJ posao, ostao ti od dede da ne odgovaras svom menadzeru?

Posted (edited)

Prvo, to "ovalscenje predsednika" moze da okaci o klin. Zna se kako se stvari rade zakonskim putem. Oni krse redom sve. NIti DOGE ima zakonska ovlascenja niti je Musk (po priznanju samih aktera) zaposlen tamo.

Sto se drugog dela tice, ja nisam nicije vlasnistvo i te fore da se pokaze ko je gazda nece da prodju. Da, moze da me otpusti, ali prvo ce morati da objasni zasto, a samim tim i svoje ponasanje. Lepota pravne drzave i zastita zaposlenih. I da, ja znam sta je moj posao (20 god u industriji), ako on ne zna, moze da pita lepo a ne da se kur*i. Taj  je pokusao, pa je dobio gotovo isti odgovor ne samo od mene, vec od jos par ljudi. Vrlo brzo zavrsio karijeru. CEO licno ga ispratio. 

Vas idol je slicno pokusao u Nemackoj sa bolovanjima. Brzo usledila smirela kada ih je docekalo brdo tuzbi. U US, umesto da se situacija smiri i da urade stvar kako treba (birokratija je svuda u uvek problem i ako su bas resili da nesto tu menjaju, zna se nacin) oni krecu djonom. E pa takav odgovor treba i da dobije. A kako je krenuo nece se samo na odgovoru zavrsiti. Executive orders su toalet papir onog momenta kada narandzasti vise ne bude predsednik ili ziv. A onda ja ne znam sta je Maskov B plan, posto sloboda to nece biti. Ma koliko se on trudio da "objasni" kako ne vodi DOGE a ovamo ima "ovlascenje predsednika". 

Edited by Dzoni_m
  • Like 5
Posted
13 minutes ago, Dzoni_m said:

Prvo, to "ovalscenje predsednika" moze da okaci o klin. Zna se kako se stvari rade zakonskim putem. Oni krse redom sve. NIti DOGE ima zakonska ovlascenja niti je Musk (po priznanju samih aktera) zaposlen tamo.

Netacno. To su ovlascenja predsednika, koristili ih I drugi pre njega. 

Sto se drugog dela tice, ja nisam nicije vlasnistvo i te fore da se pokaze ko je gazda nece da prodju. Da, moze da me otpusti, ali prvo ce morati da objasni zasto, a samim tim i svoje ponasanje. Lepota pravne drzave i zastita zaposlenih. I da, ja znam sta je moj posao (20 god u industriji), ako on ne zna, moze da pita lepo a ne da se kur*i. Taj  je pokusao, pa je dobio gotovo isti odgovor ne samo od mene, vec od jos par ljudi. Vrlo brzo zavrsio karijeru. CEO licno ga ispratio. 

Nema niko nista da se k... to je normalna procedura kad udje novi menadzment da pitaju sta ko tacno radi. Znaci, ne, nisi rekao da se neko pravio pametan, nego kako si predstavio lepo te pitao sta je tvoj posao.

A to, sto u Evropi, predpostavljam da si tamo po objasnjenju zakona, u procesu re-organizacije I nije tako tesko da te otpuste.

U USA vecina radnika je "at will". Tako da nista od toga ne vazi. Federalni zaposleni imaju zastitu sindikata, i Biden je probao dodatno da ih zastiti, ali to ni sud nece prihvatiti (i nisu) jer pozicija nije bogom dana.

Vas idol je slicno pokusao u Nemackoj sa bolovanjima. Brzo usledila smirela kada ih je docekalo brdo tuzbi. U US, umesto da se situacija smiri i da urade stvar kako treba (birokratija je svuda u uvek problem i ako su bas resili da nesto tu menjaju, zna se nacin) oni krecu djonom. E pa takav odgovor treba i da dobije. A kako je krenuo nece se samo na odgovoru zavrsiti. Executive orders su toalet papir onog momenta kada narandzasti vise ne bude predsednik ili ziv. A onda ja ne znam sta je Maskov B plan, posto sloboda to nece biti. Ma koliko se on trudio da "objasni" kako ne vodi DOGE a ovamo ima "ovlascenje predsednika". 

Executive orders jesu papir, ali doci ce I do Kongresa kad tad. A Musku mogu manje vise da pljucnu pod prozor. Trazili su mu svasta, I nista nije uspelo.

To sto su krenuli djonom pravi malo buke, ali realno vecina je htela da se birokratija smanji I uredi. Jer je prerasla vladu. 

Posted (edited)
2 hours ago, 40Wins said:

I kako bi izgledao tvoj mail ? Sta si radio prethodne nedelje ?

Kako bi pregledao i ocenio stotinu hiljada mailova (posebno ako nisi iz te firme/struke) ?

Cudno je koliko su neki Ameri tvrdoglavi i ne shvataju genijalnu ideju.

https://www.bluewin.ch/de/news/international/ultimatum-an-staatsangestellte-sorgt-in-den-usa-fuer-chaos-2575280.html

Ultimatum državnim službenicima izaziva haos u SAD

Dokaz o učinku ili otpuštanju: Američki milijarder i vladin savetnik Elon Musk dao je stotinama hiljada zaposlenih u federalnim agencijama ovaj izbor. Međutim, neobičan zahtev nailazi na otpor čak i u agencijama koje predvode pristalice američkog predsednika Donalda Trampa, uključujući FBI federalne policije, Stejt department i Pentagon.

Poslanici iz obe stranke rekli su da je Muskova naredba možda nezakonita, dok su sindikati pretili tužbama. Muskov tim u agenciji za smanjenje troškova DOGE poslao je e-poštu stotinama hiljada federalnih zaposlenih u subotu, tražeći od njih da navedu pet dostignuća koja su izveli na svom radnom mestu u protekloj nedelji u roku od 48 sati.

U posebnoj poruci na Ks, Musk je rekao da će svaki zaposleni koji ne odgovori do roka - u e-mailu danas, u ponedeljak, 23:59 po istočnom vremenu - izgubiti posao.

Rezultat: konfuzija do haosa. Neke vlasti su se suprotstavile naredbi, druge ohrabruju svoje zaposlene da sarađuju, a treće su izdale kontradiktorne instrukcije. A predsednik? On je objavio sliku na društvenim medijima u kojoj je ismevao federalne zaposlene koji su "plakali zbog Trumpa i Elona".

Spoiler

Potražnja za poštom uznemiruje državne službenike

U Ministarstvu zdravlja bilo je kontradiktornih signala. Rukovodstvo odeljenja Roberta F. Kenedija Jr. naložilo je juče u nedelju ujutro približno 80.000 zaposlenih da udovolje Muskovom zahtevu. Međutim, Sean Kevenei, vršilac dužnosti generalnog savetnika za pravna pitanja u ministarstvu, nedavno je naložio nekim zaposlenima da to ne čine.

U večernjim satima, rukovodstvo ministarstva je izdalo novu instrukciju prema kojoj zaposleni ne bi trebalo da preduzimaju nikakve radnje u vezi sa zahtevom do ponedeljka u podne.

"Želim da budem iskren sa vama. Nakon što sam prošle nedelje uložio više od 70 sati rada kako bih unapredio prioritete vlade, lično sam se uvredio kada sam primio e-poštu ispod", napisao je Kevenei u e-mailu koji je dobila novinska agencija AP. To je potvrdilo široko rasprostranjen osećaj nesigurnosti i stresa unutar vlasti.

"Doza saosećanja, molim"

Kevenei je naveo bezbednosne probleme i objasnio da bi neki od poslova koje je obavilo osoblje agencije mogao biti zaštićen privilegijom advokat-klijent: "Nisam dobio nikakva uverenja da postoje razumne mere za zaštitu odgovora na ovaj e-mail."

Ultimatum je bio žestoko kritikovan iz redova demokrata, ali su se i neki republikanci izjasnili protiv takvog pristupa. "Ako bih mogao da kažem jednu stvar Elonu Musku, to bi bilo da on pokaže dozu saosećanja", rekao je republikanski senator Džon Kurtis iz Jute, u čijoj državi je 33.000 ljudi zaposleno u federalnim agencijama.

Čak je i Kash Patel, novoimenovani direktor FBI-a i glasni pristalica Trumpa, naložio svom osoblju da ignoriše Muskov zahtev – barem za sada. Biće pregleda u skladu sa procesima FBI-a, napisao je Patel u e-mailu koji je potvrdio AP. "Ako i kada su potrebne dodatne informacije, koordiniraćemo odgovore. Molim vas, zadržite sve odgovore u ovom trenutku.

Ministarstva reaguju drugačije

Vršilac dužnosti tužioca za glavni okrug Vašingtona, Ed Martin, s druge strane, verovatno je izazvao još veću konfuziju svojom porukom zaposlenima. "Mi ćemo se pridržavati ovog zahteva OPM-a, bilo odgovaranjem ili odlukom da ne odgovorimo", napisao je Martin u e-mailu, koji je AP dobio, pozivajući se na Kancelariju za upravljanje osobljem, koja upravlja osobljem federalne agencije.

"Molimo vas da se potrudite da odgovorite i navedete svoje aktivnosti (ili ne, šta god želite)." Ukoliko se pojave poteškoće, on će podržati zaposlene. U ministarstvima spoljne politike, odbrane i unutrašnje bezbednosti, s druge strane, uputstva su bila jasna.

Nijedan zaposleni nije obavezan da prijavljuje svoje aktivnosti izvan lanca komandovanja svog ministarstva, napisao je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Tibor Nađ u cirkularnom e-mailu. Rukovodstvo Pentagona naložilo je zaposlenima da sačekaju sa bilo kakvom reakcijom na Muskov tim. Odeljenje za domovinsku bezbednost obavestilo je zaposlene da trenutno ne postoji obaveza izveštavanja i da će rukovodstvo agencije odgovoriti na zahtev.

Stotine hiljada pogođenih

U prve četiri nedelje Trampovog drugog mandata, hiljade federalnih službenika već je bilo prisiljeno da napuste javni sektor – bilo otpuštanjem ili ponudom otpremnine. Do sada nema zvaničnih podataka o tome, ali AP je izbrojao stotine hiljada koji su na neki način pogođeni. Mnogi rade izvan Vašingtona.

Musk je svoj najnoviji zahtev u nedelju opisao kao "vrlo osnovnu proveru pulsa". Razlog je taj što značajan broj ljudi koji navodno rade za vladu čak i ne čitaju svoje e-mailove, napisao je Musk na svojoj platformi Ks. "U nekim slučajevima verujemo da se nepostojeći ljudi ili identiteti mrtvih koriste za prikupljanje plata. Drugim rečima, to je prava prevara.

On nije pružio dokaze o takvoj prevari. Odvojeno, Musk i Tramp su poslednjih dana lažno tvrdili da desetine miliona preminulih ljudi i dalje primaju beneficije socijalnog osiguranja.

Čak je i Kash Patel, novoimenovani direktor FBI-a i glasni pristalica Trumpa, naložio svom osoblju da ignoriše Muskov zahtev – barem za sada. Biće pregleda u skladu sa procesima FBI-a, napisao je Patel u e-mailu koji je potvrdio AP. "Ako i kada su potrebne dodatne informacije, koordiniraćemo odgovore. Molim vas, zadržite sve odgovore u ovom trenutku.

Edited by Dragan
  • Like 1
Posted

Kad smo već kod ljudi koji imaju odnos prema svom poslu kao da im ga je deda ostavio, čini mi se da Ilon Mask upravo tretira državnu administraciju kao da je privatna firma koju je nasledio od familije.

• Like 7
Posted (edited)

Nije OK podrzati pishanje Elona po nekome tamo jer  nam se cini da su besposlicari, mada nemamo pojma sta rade, koliko rade i da li rade, ali jeste OK da svako u svoje ime odluci da li ce biti popishan licno. Od Elona, ili bilo koga drugog. Ko voli golden shower, moze uzivati u tome, ali je ljudski traziti da se ljudi koji obavljaju neke javne poslove tretiraju na - ljudski nacin, i da se njihov rad, dostignuca, potreba za njihovim poslom evaluiraju na dostojanstven nacin.

Edited by ters
  • Like 4
Posted

"No employee is obligated to report their activities outside of their Department chain of command," an email from Tibor Nagy, acting undersecretary for management, said.

Tibor Nagy je karijerni diplomata, ali i lik koji je relativno blizak dnevnoj dozi, dotični ga je na primjer bio postavio na mjesto specijalnog izaslanika za Afriku tokom svog prvog mandata. 

Just now, Dragan said:

Vjerovatno je vidio peticiju kojom se traži od kanadskih vlasti da mu oduzmu državljanstvo, kažu da ima određenog interesovanja u narodu za to 😄 

Posted (edited)

Ovo je fasisticka cistka, samo da vide ko ce da odgovori i kako. I to dolazi od mene, privatnika, ko nije bas simpatican prema velikoj drzavi, sindikatima i slicno.

Merenje efikastnisti ovo sigurno nije, to se moze postici na 1000 drugih i boljih nacina. Ovo je uterivanja straha, masovna manipulacija i sadizam kao slag na torti.

Edited by nonick
  • Like 5
Posted (edited)
1 hour ago, Angelia said:

Netacno. To su ovlascenja predsednika, koristili ih I drugi pre njega.

Mesas babe i zabe. Predsednik ima executive orders, naravno da moze da koristi, kao i sto se zna koliku tezinu imaju u odnosu na federalni zakon, ustav itd itd. Dalje, Musk mora da odluci sta je, ako je savetnik, onda savetuje, pa direktor drzavne agencije XXX na osnovu ukaza tj exec ordera ako nema uporista u zakonu, a ne krisi "zakone iznad", sprovodi dalje, zato sto je savetnik predocio predsedniku resenje nekog problema. Ili Musk je sluzbenik vlade, koji vodi DOGE, koji ima ta i ta zakonska ovlascenja odobrena ili ukazom predsenika, ako ne krisi ostale zakone, ili je proslo kroz senat, parlament, sta vec. Dakle ne moze da je on neizabrana licnost, koja savetuje, ne vodi zvanicno nijednu agenciju, a ima izvrsnu vlast. To je krsenje svega 1:1 i tu nikakava akrobatika ne moze da pomogne. Pre ili kasnije to ce biti oboreno ili proceduralno ili na ustavnom pa bez obzira ko je u samom ustavnom sudu jer u suprotnim to prosto znaci bezakonje. A ako je bezakonje super, samo nema kukanja posle kada se okrene motka. Batina uvek ima dva kraja.

Nema niko nista da se k... to je normalna procedura kad udje novi menadzment da pitaju sta ko tacno radi. Znaci, ne, nisi rekao da se neko pravio pametan, nego kako si predstavio lepo te pitao sta je tvoj posao.

A to, sto u Evropi, predpostavljam da si tamo po objasnjenju zakona, u procesu re-organizacije I nije tako tesko da te otpuste.

U USA vecina radnika je "at will". Tako da nista od toga ne vazi. Federalni zaposleni imaju zastitu sindikata, i Biden je probao dodatno da ih zastiti, ali to ni sud nece prihvatiti (i nisu) jer pozicija nije bogom dana.

Kljucna rec je PITAJU, i to ide sa vrha nadole sa jasnim dogvorima i izvestajima. Naravno da mogu da otpuste, nista sporno, samo omalovazavanje nece proci. I naravno da je zlouptreba "at will" kao i uvek. Ali to je zelja samih US gradjana tako da se ja tu ne bih mesao. Ako je njima to ok, super. Manji su im porezi ali nemaju sigurnost te vrste, za razliku od EU.

Executive orders jesu papir, ali doci ce I do Kongresa kad tad. A Musku mogu manje vise da pljucnu pod prozor. Trazili su mu svasta, I nista nije uspelo.

To sto su krenuli djonom pravi malo buke, ali realno vecina je htela da se birokratija smanji I uredi. Jer je prerasla vladu. 

Ponavljam, to otvara prozor da sledeca garntirura koja nije po volji ovih sada sto je glasali uradi isto. Onda nema ljutis. Ako je to normlano, onda bolje lepo uzmite to oruzije o kojem toliko trubite i lepo krenete u 2. medjubratski sukob i resite to. Posto razum izgleda da kog MAGA ekipe ne postoji. 

Edited by Dzoni_m
  • Like 3
Posted
32 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Zene ga vijaju da se javi po socijalnim medijima:

Te žene su luđe od njega. Rekla sam šta sam rekla :classic_sleep:

Gledala sam nedavno neki podkast gdje su iznijeli zanimljivu tezu kako se Mask ne ponaša kao otac, nego mušterija (customer), što bih dalje proširila da kad je nezadovoljan robom djetetom (trans, zdravstveni problem itd) njega naprosto to dijete prestaje da zanima. A i dalje oće da ih štanca. I to po pravilu samo mušku djecu. 

Sicko.

• Like 4
Posted
3 minutes ago, Dzoni_m said:

Mesas babe i zabe. Predsednik ima executive orders, naravno da moze da koristi, kao i sto se zna koliku tezinu imaju u odnosu na federalni zakon, ustav itd itd. Dalje, Musk mora da odluci sta je, ako je savetnik, onda savetuje, pa direktor drzavne agencije XXX na osnovu ukaza tj exec ordera ako nema uporista u zakonu, a ne krisi "zakone iznad", sprovodi dalje. Ili Muske je sluzbenik vlade, koji vodi DOGE, koji ima ta i ta zakonska ovlascenja odobrena ili ukazom predsenika, ako ne krisi ostale zakone, ili je proslo kroz sena, parlament, sta vec. Dakle ne moze da je on neizabrana licnost, koja savetuje, ne vodi zvanicno nijednu agenciju, a ima izvrsnu vlast. To je krsenje svega 1:1 i tu nikakava akrobatika ne moze da pomogne. Pre ili kasnije to ce biti oboreno ili proceduralno ili na ostavnom pa bez obzira ko je u samom ustavnom sudu jer to prosto znaci bezakonje. A ako je bezakonje super, samo nema kukanja posle kada se okrene motka. Batina uvek ima dva kraja.

Koliko ja znam Musk je zvanicno Senior advisor, I nema izvrsnu vlast. To ne krsi nijedan zakon. Svaki predsednik moze da imenuje svoje savetnike.

DOGE takodje ima advisory ulogu, i originalno je napravljen EO da traje godinu dana. Isto nista cudno, I Obama je to radio.

Kljucna rec je PITAJU, i to ide sa vrha nadole sa jasnim dogvorima i izvestajima. Naravno da mogu da otpuste, nista sporno, samo omalovazavanje nece proci. I naravno da je zlouptreba "at will" kao i uvek. Ali to je zelja samih US gradjana tako da se ja tu ne bih mesao. Ako je njima to ok, super. Manji su im porezi ali nemaju sigurnost te vrste, za razliku od EU.

Nema zloupotrebe "at will". To je tako. Svako zna deal.

Ponavljam, to otvara prozor da sledeca garntirura koja nije po volji ovih sada sto je glasal uradi isto. Onda nema ljutis. AKo je to normlano, onda bolje lepo uzite to oruzije o kojem toliko trubite i lepo krenete u 2 medjubratski sukob i resite to. Posto razum izgleda da kog MAGA ekipe ne postoji. 

Naravno da sledeca garnitura moze da uradi isto. Mogle su I prethodne, ali niko nije hteo da pipne, plaseci se politickih posledica. Tramp ocigledno nema taj problem.

Glasaci to hoce, iako im se manje svidja buka, ali i dalje podrzavaju secenje federalnog budzeta i vlade. 

Gde ti vidis sukob neke dve strane? Ili pokusavas da tvrdis da su federalni radnici Dems? Ako je to tacno onda stvarno imamo problem.