Bushman Posted May 2, 2020 Share Posted May 2, 2020 Danas sam, đirajući se između kišnih kapi našao pravo blago, divlje(šumske) jagode ima ih na stotine u 20-30 m2 Ne pamtim kad sam ih zadnji put jeo, možda prije 10-ak godina. 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 2, 2020 Share Posted May 2, 2020 1 hour ago, Bushman said: .... Ne pamtim kad sam ih zadnji put jeo, možda prije 10-ak godina Baš ti zavidnim, ja šumske jagode nisam video 30 godina. To BiH voleo da imam u bašti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted May 2, 2020 Share Posted May 2, 2020 (edited) 8 minutes ago, Div said: Baš ti zavidnim, ja šumske jagode nisam video 30 godina. To BiH voleo da imam u bašti. Imam ja: i sumske, i pitome, a sad stigle i mesecarke. Edited May 2, 2020 by Kronostime Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 2, 2020 Share Posted May 2, 2020 Domaćih imam na placu, komercijalni zasad od 5-6 hiljada sadnica, ne radim ih ja, radi ih jedna rođaka, to je veoma ozbiljan posao. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bushman Posted May 2, 2020 Share Posted May 2, 2020 Mjesečarke imam u bašti, 20-ak kuća, sa njih jedem skoro pola godine. Samo ih treba zaštiti u ljetnim mjesecima od sunca, da ih ne sprži. Možda presadim i ovih šumskih, kako mi je ostalo u sjećanju da su slađe od domaćih. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted May 2, 2020 Share Posted May 2, 2020 Ja imam malo sumskih, samo ko zna kad ce da rode. Ova godina je katastrofa sa vremenom. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 10 hours ago, Div said: Baš ti zavidnim, ja šumske jagode nisam video 30 godina. To BiH voleo da imam u bašti. Ja jela sumske par godina za redom, zadnji put pre 2-3 godine, moja mama pricala kako volim sumske jagode, i svake godine kad navratim u SR u pravo vreme, tetka me doceka sa kanticom pravih sumskih jagoda (skupljenih iz shume). Dok sam bila u UK nasla neke slicne, bile su krupnije i lepse na oko, ali nisu imale isti ukus, ili miris. U zadnje 2-3 godine omasila to pravo vreme, i u zamenu dobila kanticu kajmaka mislim od tetke... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vilhelmina Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 11 hours ago, Div said: Baš ti zavidnim, ja šumske jagode nisam video 30 godina. To BiH voleo da imam u bašti. U Skandinaviji ih se mozes i nagledati i najesti, ali tek u julu i augustu, ne pre toga. Ne treba cak ni potezati daleko u sumu. Ima ih u parkovima po gradu, svuda, u kolicinama koje ljudi i ne stignu da oberu, tako da uz svakodnevnu setnju uvek mogu da racunam na saku sumskih jagoda. Ovde se zovu smultron i preslatke su. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 2 minutes ago, vilhelmina said: U Skandinaviji ih se mozes i nagledati i najesti, ali tek u julu i augustu, ne pre toga. Ne treba cak ni potezati daleko u sumu. Ima ih u parkovima po gradu, svuda, u kolicinama koje ljudi i ne stignu da oberu, tako da uz svakodnevnu setnju uvek mogu da racunam na saku sumskih jagoda. Ovde se zovu smultron i preslatke su. I ovde, u Srbiji, ne stižu pre jula, a, to što ih kod Bushmana-a ima već sada, to je čista nepravda. Sećam se, dok sam bio mali, moji su imali zasad jagoda, brale su se tokom juna, onda su počele da se gaje nove sorte koje su stizale sve ranije, evo sada ih ima krajem aprila na otvorenom, da ne pričamo o plastenicima. Komercijalno, to je bolje, ali kvalitet je na strani onih starih sorti, onih koje su sazrevale kad je dan najduži, kad ima najviše sunca. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plavi Golub Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 Citam ovo i prijede mi se slatko od sumskih jagoda, jedino valjda koje volim. I ja se secam domacih jagoda u junu, odmah posle tresanja u maju. Ali negde se i kod nas promenila klima u odnosu na onu u vreme detinstva. U nekom trenutku od cetiri jasna godisnja doba dobili smo dva, tj prolece i jesen su postali prekratki. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vilhelmina Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 (edited) Poranila ja jutros u sumu, jer su za popodne najavili pljusak, pa da mi ne propadne dan. Jagode naravno nisam nasla, rano je, ali naleteh na ove lale i narcise, izmesane i razbacane na nicijoj zemlji. Pretpostavljam da je neko imao viska lukovica, mozda komunalci, pa ih zakopao ovde, da se ne bace: Nesto kasnije naletim na stazu pored koje sam milion puta prosla, ali nisam je istrazila (ovde ima toliko takvih mesta da mi nece biti dovoljan ovaj zivot da ih sve obidjem). Evo gde me je dovela: Radi se o masovnoj grobnici iz bronzanog doba, kada je uobicajen nacin sahranjivanja bio kremacija i sahranjivanje dela kostiju u zajednicku grobnicu. Kaze da je nepoznato sta su radili s ostalim posmrtnim ostacima. Stigoh i do vode, ali se nisam spustala do nje, jer je jos blato. Ostaje za sledeci put, kasnije u maju. Ali dok je jos ovako rano prolece, da zabelezimo ono sto me svake godine iznova fascinira ovde u Skandinaviji. To je ova drecavo zelena boja tek probudjene vegetacije, i jos neverovatnija plava boja neba. Slikano obicnim ajfonom, vrlo verno onako kako je i u prirodi. Nigde drugde nisam videla tako jake boje. Plus sto na istoj slici imamo nesto vec olistalo, nesto tek procvetalo i jednog ”mudrog starca” koji jos okleva, nece da se zatrcava. Ali olistace i on, koliko za par dana: U medjuvremenu poceo i obecani pljusak. Ko bi rekao posle onakvog vremena pre samo par sati. Edited May 3, 2020 by vilhelmina 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 23 minutes ago, vilhelmina said: Poranila ja jutros u sumu... Crvenkapa? 33 minutes ago, vilhelmina said: Nesto kasnije naletim na stazu pored koje sam milion puta prosla, ali nisam je istrazila... To jeste pravo čudo, ali, istovremeno i prava sreća, da i tamo gde najmanje očekujemo, nađemo lepo, zanimljivo, nepoznato. OK, šuma koju sam obilazio više puta, deo grada kojim sam prošao, preko više, puta, ali ja nalazim nepoznate biljke u mom dvorištu, mojoj bašti, tu gde sam rođen, odrastao, kasnije dolazio povremeno, ali često, sada, opet, provodim po nekoliko meseci u kontinuiteu, krenem desetak koraka od praga, naiđem na biljku koju nisam konstatovao, a znam da je tu decenijama, list koji ima neku tamno crvenu boju, a ja znam samo da je list, da li se on promenio ili moja percepcija, svejedno, uvek nešto novo tamo gde je sve kao i pre pola veka. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vjekoslav Posted May 3, 2020 Author Share Posted May 3, 2020 poljsko cvijece = ljubav, dakako, medjutim na vjeruj Vjekoslavu kad ti cvijece bere. to on samo testira suprugu da li je ostala bez njuha p.s. i onda kazu, testovi skupi?! 5 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 I Vjekoslav uzgaja mak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vjekoslav Posted May 4, 2020 Author Share Posted May 4, 2020 (edited) e pa da, moja bastica je velika ko i moja vusrana zupanija, a ako teta corona dozvoli, bit ce uskoro i veca. dogodine u Kninu! ... ali zanimljiva je ta prica u vezi makova. standardna jugoslavenska verzija glasi da su nas u vrticima tete napijale cajevima od makova da bi one mogle bezbrizno kafenisati dok mi pajkimo. medjutim, pazi sad dark side verziju, i to s BBC-a. u 18.-19. stoljecu, za vrijeme industrijske revolucije, i prije pojave bilo kakvih radnickih prava u Engleskoj, mak (opijum) je bio osnovno sredstvo zena koje su po cijele dane rintale u fabrikama, i morale ostavljati bebe kod kuce. da se smrznes. Edited May 4, 2020 by Vjekoslav Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bushman Posted May 4, 2020 Share Posted May 4, 2020 Kod mene ove godine iz nekog razloga nema makova... A bude lijep prizor kad ih se na stotine ili hiljade isprepleće na nekoj parceli sa pšenicom... ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vjekoslav Posted May 5, 2020 Author Share Posted May 5, 2020 ne vrijedi, ubacio sam u Google "Dalmacija + crvena zmija", dobio sam Ruzu Tomasic i SDP. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
demag Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 ne vrijedi, ubacio sam u Google "Dalmacija + crvena zmija", dobio sam Ruzu Tomasic i SDP. [emoji1787][emoji1787][emoji1787]Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 4 minutes ago, Vjekoslav said: ne vrijedi, ubacio sam u Google "Dalmacija + crvena zmija", dobio sam Ruzu Tomasic i SDP. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 Da li je kićenje tuđim perjem, jeste sa moje zemlje, nisam ja proizvođač, eventualno, pomagač. 6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vjekoslav Posted May 5, 2020 Author Share Posted May 5, 2020 auf... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 Došlo vreme da grizemo jagode. A kad sam bio klinac po dve su išle u zalogaj :) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 Evo najnovijeg pregleda cvetova: 5 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ironside Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 @Div Nego, jeli nešto od toga cvijeća jestivo? Znaš ono: Biodynamic edible flowers. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 Podsetio si me na pitanje mog mlađeg sina, kad je imao 2-3 godine, ide neka emisija o životinjama na TV, ja mu kažem, -Vidi sine, kako su lepi konji A on, gleda par sekundi, pa kaže: -Jel se to jede. Ima svoju meru vrednosti. Svakako, ovih dana ću probati pohovana cvetove zove (bagze). Drugo ne nameravam da probam, mada, ne zna se, ako zavlada neka glad... 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts