Darko Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Anyway, malo skretanje sa teme. @DameTime @Mina D. Harker @Malkolm Brogdon i @Smrtokapa - nije mi jasan ovaj anomizitet prema kapitalizmu od strane mnogih feminista. Po vama, zbog čega je to tako? Jer da nije kapitalizma - ne bi bilo ni feminizma, bar ne ovako rasprostranjenog. Kapitalizam (kroz inovacije i slobodnog tržišta) doveo je do masovne dostupnosti: - mašina za veš - mašina za sudove - usisivača - frižidera - mikrotalasnih pećnica - gotove hrane i supermarketa Bukvalno svi ti izumi su izašli iz kapitalističkih društva i privatnog sektora, ne po naredbi nekog birokrate ili "petogodišnjeg plana". Pre ovih tehnologija, pranje veša je trajalo satima ili danima, kuvanje je bilo dugotrajan proces, a čišćenje kuće je bilo fizički iscrpljujuće i dugo. Sa tom tehnologijom, drastično se smanjuje vreme potrebno za kućne poslove, fizički napor, povećava se fleksibilnost. To je omogućilo ženama da uđu na tržište rada, nastave obrazovanje, i da imaju više izbora u životu. 1
Malkolm Brogdon Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 19 minutes ago, Darko said: Netačno. Ne sećam se gde sam čitao, mislim da je bila neka knjiga Steven Pinkera na tu temu. Nejednakost sama po sebi nije problem, problem je kada se desi scenario koji si ti opisao - podrivanje demokratije i osiromašavanje većine, obično idu zajedno. I to jeste problem. Ali se ne rešava tako što se daje birokratama koji žive od države pare od sposobnih ljudi koji umeju da obrtnu kapital. Takođe, nisi odgovorio na pitanje - gde bi radije živeo? Radije bih ziveo u drzavi sa vise resursa, mada ne vidim kakve to veze ima sa argumentom. Nije mi jasno kako knjiga koju je napisao psiholog ima veze sa konsenzusom ekonomista na temu. A sto se konsenzusa tice, ne bih bas rekao da je netacno:https://kentclarkcenter.org/surveys/inequality/ 19 minutes ago, Chaos Is Me said: Mnogo palamudite. Vratimo se na suštinu priče: biološke datosti su aksiomi, sve ostalo su teoreme. Decu rađaju žene, a ne muškarci. Pitanje je kako tu biološku "nepravednost" nekako učiniti pravednijom kroz društvene norme ili propise. Dajte neki predlog pa da razmotrimo, jer ovo vrtenje u krug oko notornih stvari je baš bezveze. Slazem se, mada nisam siguran da mogu da ponudim bilo kakvo resenje koje ne bi predstavljalo neki vid pozitivne diskriminacije i samim tim pokrenulo ovu istu diskusiju. Eto jedan primer bi bio nesto veci porez muskarcima, da bi se izbalansirala cinjenica da su muskarci po defaultu pozeljniji radnici jer nece da radjaju decu. Jos bolje bi bilo i da muskarci dobiju ekstenzivno odsustvo tokom porodiljskog, sto bi isto donekle izbalansiralo stvari ali to samim tim znaci manje profita pa tesko da ce da se desi bilo kad.
Mina D. Harker Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 minutes ago, Darko said: Pre ovih tehnologija, pranje veša je trajalo satima ili danima, kuvanje je bilo dugotrajan proces, a čišćenje kuće je bilo fizički iscrpljujuće i dugo. Bilo je kućnih aparata i u socijalizmu, vrijeme kuvanja je skraćivano širokom upotrebom ekspres lonaca (mada su u pitanju tempirane bombe, bar stari modeli). Ja se svih ovih stvari sjećam iz ranog djetinjstva, dok kapitalizam nije zavladao. Moj problem su nehumani radni uslovi, dugi sati na poslu i tretiranje zaposlenih kao zaprežnih konja. Jeste kapitalizam donio obilje izbora i supermarkete, ali šta je donio radnom narodu koji samo može da sanja povratak kući s posla u 3 popodne. I njihovim porodicama i djeci. Sad bismo se odgovorima na ova pitanja ponovo vratili na diskusiju od prije neku stranu, ne vidim potrebu za tim.
Smrtokapa Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) 25 minutes ago, Darko said: @DameTime @Mina D. Harker @Malkolm Brogdon i @Smrtokapa - nije mi jasan ovaj anomizitet prema kapitalizmu od strane mnogih feminista. Po vama, zbog čega je to tako? Jer da nije kapitalizma - ne bi bilo ni feminizma, bar ne ovako rasprostranjenog. (Ne znam zašto mene pitaš ali) mi živimo u kapitalizmu, stoga je logično da on bude meta kritika više nego, otkud znam, sindikalizam ili nešto tako teorijski. Prosto je to ono što je relevantno za naš život ovde sada. Da živimo u SSSR-u pre sto godina, kritikovali bismo marksizam-lenjinizam. Ili ne bismo, da ne završimo u gulagu. 🙃 Na postmodernizam-marksizam ću ti odgovoriti kasnije kad nađem vremena, pogledaću debatu Fuko - Čomski prvo da ne ispadne da nešto propuštam. P.S. To što neki sistem proizvodi posledice koje dovode do pokreta koji su protiv tog sistema baš nije ništa neobično, u pitanju je najbanalnija dijalektika. Edited 5 hours ago by Smrtokapa
Mina D. Harker Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Označen si kao marksista @Smrtokapa, to ti je skoro jednako loše kao da te neko nazove feministom. 🙃 Drugim riječima, pukla ti je proverbijalna pogibija.
Angelia Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 21 minutes ago, Mina D. Harker said: Bilo je kućnih aparata i u socijalizmu, vrijeme kuvanja je skraćivano širokom upotrebom ekspres lonaca (mada su u pitanju tempirane bombe, bar stari modeli). Ja se svih ovih stvari sjećam iz ranog djetinjstva, dok kapitalizam nije zavladao. Samo sto ih nije stvorio socijalizam, nego kapitalizam. 21 minutes ago, Mina D. Harker said: Moj problem su nehumani radni uslovi, dugi sati na poslu i tretiranje zaposlenih kao zaprežnih konja. Jeste kapitalizam donio obilje izbora i supermarkete, ali šta je donio radnom narodu koji samo može da sanja povratak kući s posla u 3 popodne. I njihovim porodicama i djeci. Sad bismo se odgovorima na ova pitanja ponovo vratili na diskusiju od prije neku stranu, ne vidim potrebu za tim. Ne vidim nehumane radne uslove, niti tretiranje ljudi kao zapreznih konja. Vidim konkurenciju. A to da se vratis kuci u 3 popodne, nosi svoju cenu. Tj neces zaradjivati dovoljno da to uzivas. Tesko I da ces prezivljavati 6 minutes ago, Smrtokapa said: (Ne znam zašto mene pitaš ali) mi živimo u kapitalizmu, stoga je logično da on bude meta kritika više nego, otkud znam, sindikalizam ili nešto tako teorijski. Prosto je to ono što je relevantno za naš život ovde sada. Ustvari, u Srbiji nije kapitalizam.
Smrtokapa Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 5 minutes ago, Mina D. Harker said: Označen si kao marksista @Smrtokapa, to ti je skoro jednako loše kao da te neko nazove feministom. 🙃 Drugim riječima, pukla ti je proverbijalna pogibija. I'm in this video and I like it: 1 1
Darko Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Zanimljivo @Mina D. Harker. Jel možeš da mi ukažeš gde sam Smrtokapu nazvao Marksistom? Btw on mi je jedan od omiljenih forumaša, iako se ne slažemo oko dosta stvari. Umeren je, pokazuje poštovanje, strpljiv, ne učitava. I ne, ne mislim da je Marksista.
Mina D. Harker Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Just now, Darko said: Zanimljivo @Mina D. Harker. Jel možeš da mi ukažeš gde sam Smrtokapu nazvao Marksistom? Btw on mi je jedan od omiljenih forumaša, iako se ne slažemo oko dosta stvari. Umeren je, pokazuje poštovanje, strpljiv, ne učitava. I ne, ne mislim da je Marksista. Bukvalno šala, Darko. Šala.
Angelia Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 21 minutes ago, Mina D. Harker said: Bilo je kućnih aparata i u socijalizmu, vrijeme kuvanja je skraćivano širokom upotrebom ekspres lonaca (mada su u pitanju tempirane bombe, bar stari modeli). Ja se svih ovih stvari sjećam iz ranog djetinjstva, dok kapitalizam nije zavladao. Samo sto ih nije stvorio socijalizam, nego kapitalizam. 21 minutes ago, Mina D. Harker said: Moj problem su nehumani radni uslovi, dugi sati na poslu i tretiranje zaposlenih kao zaprežnih konja. Jeste kapitalizam donio obilje izbora i supermarkete, ali šta je donio radnom narodu koji samo može da sanja povratak kući s posla u 3 popodne. I njihovim porodicama i djeci. Sad bismo se odgovorima na ova pitanja ponovo vratili na diskusiju od prije neku stranu, ne vidim potrebu za tim. Ne vidim nehumane radne uslove, niti tretiranje ljudi kao zapreznih konja. Vidim konkurenciju. A to da se vratis kuci u 3 popodne, nosi svoju cenu. Tj neces zaradjivati dovoljno da to uzivas. Tesko I da ces prezivljavati 6 minutes ago, Smrtokapa said: (Ne znam zašto mene pitaš ali) mi živimo u kapitalizmu, stoga je logično da on bude meta kritika više nego, otkud znam, sindikalizam ili nešto tako teorijski. Prosto je to ono što je relevantno za naš život ovde sada. Ustvari, u Srbiji nije kapitalizam. 1
40Wins Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 hours ago, DameTime said: Rekla bih da je vrlo jasno da mislim na izbor između karijere i deteta, koji nije eksplicitan, već ga žene postanu svesne uglavnom nakon što se porode. Ima iskustava žena na tu temu. Jel mozes da mi objasnis na sta tacno mislis? Nije mi jasan taj deo uglavnom nakon sto se porode?
Darko Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago @Smrtokapa pitao sam te jer me zanima mišljenje, to je sve. Razumem konfuziju, nije bilo prvenstvo namenjeno tebi. 1 minute ago, Mina D. Harker said: Bukvalno šala, Darko. Šala. Konačno 2
Mina D. Harker Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 1 minute ago, Darko said: Konačno Hebga, ja se vrlo često šalim, samo to ne podržavam mnoštvom smajlija pa vidim gdje može nastati konfuzija. 😄 1
Smrtokapa Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 minutes ago, Darko said: @Smrtokapa pitao sam te jer me zanima mišljenje, to je sve. Ma znam, nego ovde ima neki running joke oko toga ko je feminista a ko nije, evo sad možemo da proširimo i na to ko je marksista. 4 minutes ago, Angelia said: Ustvari, u Srbiji nije kapitalizam. Možda sam ja poslednji koji ovo treba da kaže ali - ne budite neozbiljni.
Helena Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago I opet smo došli do toga da branimo svet od zlih žena koje žele jednak tretman u društvu i životu, ali ne, to ne mogu da imaju zbog biologije? Zbog rađanja? Ovo nije tema za male i srednje preduzetnike, tema je o pravima žena i ko što sam navodila, da ne budu maltretirane ni u kakvom obliku i da imaju potpuno jednaka prava kao i muškarci. I opet se poslovi kao što su pranje i kuvanje vezuju za žene i uvek i uvek i uvek i uvek. I moram da se zahvalim forumašima koji to razumeju. I btw, složiću se jednom u životu sa angeliom, kod dobrog dela ljudi je u glavama ovde i dalje socijalizam, i to kod ljudi koji i ne pamti socijalizam kao zvanično uređenje koje smo nekad imali.
Angelia Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 hours ago, Smrtokapa said: Možda sam ja poslednji koji ovo treba da kaže ali - ne budite neozbiljni. Kako neozbiljno, u pitanju je kleptokratija, sa elementima kapitalizma. Znaci crony capitalism.
Smrtokapa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 11 minutes ago, Angelia said: Kako neozbiljno, u pitanju je kleptokratija, sa elementima kapitalizma. Znaci crony capitalism. Ovo je kao da vidiš žirafu i kažeš "ovo nije afrička životinja nego ima dugačak vrat." "Crony capitalism" je vrsta kapitalizma, kao što mu i ime kaže. A kleptokratija je stanje koje može postojati i u kapitalističkom, komunističkom, feudalnom, robovlasničkom ili kom god oćeš uređenju. Ovu istu foru koriste i komunisti kad im se ukaže na istorijski neuspeh istog, kažu "pa to nije bio pravi komunizam, priznajemo samo dobru verziju". 1
Recommended Posts