40Wins Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 2 hours ago, Klotzen said: Neverovatno da u 21. veku neko tako propadne od upale pluća i na kraju umre. Jel imao on još neke bolesti ? Ovako po secanju, mislim da je u poslednjih par godina on posecivao bolnicu par puta, ali u 88 godina upala pluća može da bude jako komplikovana, makar smo to videli na primeru korone. Ne bi bilo neocekivano da je preminuo "prirodnom smrću" u ovom dobu, a kamoli nakon upale pluća. 1
McLeod Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Vodali coveka na samrti kao mecku Bozanu jebote a tacno ga gledam juce ovom coveku ozbiljno nije dobro
DameTime Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 1 minute ago, McLeod said: Vodali coveka na samrti kao mecku Bozanu jebote a tacno ga gledam juce ovom coveku ozbiljno nije dobro Juče ga gledam i kažem kevi "izgleda kao da će sutra da umre". Jbt...
Rex Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Nisu ovog papu voleli konzervativci i populisti jer je bio na strani malog čoveka i pokušavao je makar malo da obuzda nesuvislo trošenje i način života klera. Sada nam još samo treba neki populistički i konzervativni papa i da svet definitivno ode dođavola. Među kandidatima ima nekoliko zanimljivosti, među kojima su i nemački kardinal Marks, za koga bi bilo dobro da bude izabran ne samo jer je zabavno govoriti da je papa Marks, nego i jer je predvodio Franjino smanjivanje troškova i zagovarao se za otvorene razgovore posle silovanja dece u crkvi. Tu su američki kandidat, kardinal Prevost, koji je očigledno bio Franjin favorit. A tu je i afrički kardinal Sara, jedan od najkonzervativnijih od svih, na liniji Benedikta i Jovana Pavla Drugog. Nisu jedini kandidati, naravno, ima ih mnogo i nemoguće je predvideti. Franja jeste bio iznenađenje, ali nešto sam skeptičan da će se to iznenađenje ponoviti. 6
Drug Crni Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Teško da je došlo vreme za crnoputog papu..isto tako ne verujem ni da će sledeći doći iz Amerike ili Azije. To "sužava" izbor na nekog kardinala iz Evrope. Kad bih morao da gađam, rekao bih da će biti Italijan.
Rex Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Nismo imali italijanskog papu od '78. A među kandidatima je nadbiskup bolonjski, kardinal Zupi, koji je bio papin mirovni izaslanik kad je Rusija napala Ukrajinu. On je isto dosta liberalan (po crkvenim standardima), tako da videćemo... 1
Klotzen Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Crni papa bi bio dobar PR za afriku mada vidim da niko ne spominje da bi bio prvi crni papa tako da ih je verovatno bilo na početcima hrišćanstva kada Rimska kurija nije bila jaka. Franja je vladao 12 godina a to je mnogo godina da bismo mogli reći da će opet pobediti neko sličan njemu. U 12 godina verovatno jedno 20-30% kardinala poumire tako da se biračko telo znatno menja. Peter Thurkson ima zanimljivu biografiju, prilično liberalan za crkvu i crnac iz Afrike što je važno jer se tamo crkva još uvek širi. Luis Antonio Tagle sa Filipina je intersantan što se tiče Azije. Na Filipinima je trenutno ekspanzija katoličke crkve a očekuje se slična stvar i u Indoneziji koja je u blizini tako da bi to bio dobar boost tih aktivnost. Cardinal Marc Ouellet iz Kanade mi se čini kao neki Catch all u crkvi, prihvatljiv i za liberalne i za konzervativce jedino što ima 80 godina što bi moglo biti mnogo za nekog ko dolazi na čelo crkve. Ostale ste već naveli. Samo da navedem da nije izvesno da će to biti Italijan. Naime početkom 20. veka bilo je preko 50% italijanskih kardinala da bi taj broj posle ww2 opao na oko 20%, zato i imamo nekoliko zadnjih papa koji nisu Italijani. No i ja mislim da će najverovatnije biti neki evropljanin jer se oni međusobno najviše poznaju i najskloniji su glasanju jedni za druge. Jedino ako bude gomila kandidata pa da neko izvan Evrope zbog te podeljenosti uđe u uži izbor.
Helena Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 8 hours ago, 40Wins said: Ovako po secanju, mislim da je u poslednjih par godina on posecivao bolnicu par puta, ali u 88 godina upala pluća može da bude jako komplikovana, makar smo to videli na primeru korone. Ne bi bilo neocekivano da je preminuo "prirodnom smrću" u ovom dobu, a kamoli nakon upale pluća. Index piše da je umro od moždanog udara. Takođe piše da se okružio mnogim kardinalima stava sličnih njegovom po mnogim pitanjima, dakle liberalnim. Oni će glasati, po su šanse za nekog liberalnog dobre. Samo fali u tranpovo i Meloni doba neki konzervativac. A neko je pominjao 80. godišnjaka kao potencijalnog papu, mislim da kandidati ne smeju ( ili je gornja granica) da budu u 80im.
Rex Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 5 minutes ago, Helena said: A neko je pominjao 80. godišnjaka kao potencijalnog papu, mislim da kandidati ne smeju ( ili je gornja granica) da budu u 80im. Ne postoji gornja starosna granica, mada bi 80-godišnjak zaista bio čudan. Papa Benedikt je imao 78 godina i bio je najstariji papa u tipa poslednjih 300 godina. Zvanično, kandidat za papu mora samo da bude katolik i muško. De fakto i kardinal, jer ga kardinali biraju i uvek izaberu nekog između sebe. 1
Helena Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 14 minutes ago, Rex said: Ne postoji gornja starosna granica, mada bi 80-godišnjak zaista bio čudan. Papa Benedikt je imao 78 godina i bio je najstariji papa u tipa poslednjih 300 godina. Zvanično, kandidat za papu mora samo da bude katolik i muško. De fakto i kardinal, jer ga kardinali biraju i uvek izaberu nekog između sebe. Da, nisam razumela. Ovde se pominje 80 godina: Samo oni mlađi od 80 godina imaju pravo da glasaju za novog papu. 1
40Wins Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago A koja je razlika izmedju kardinala i nadbiskupa? I ko ima pravo glasa?
Helena Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 11 minutes ago, 40Wins said: A koja je razlika izmedju kardinala i nadbiskupa? I ko ima pravo glasa? https://www.nin.rs/bbc/vesti/74832/kako-se-bira-novi-papa Da ne bih ja opet nakaradno prenela.
Div Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 10 minutes ago, 40Wins said: A koja je razlika izmedju kardinala i nadbiskupa? I ko ima pravo glasa? Pravo glasa imaju kardinali mlađi od 80 godina. Kardinala ima ukupno najviše 70. Biskupi i nadbiskupi su na čelu teritorijalnih jedinica. Kardinal može da bude neko od njih, formalno ne mora, dovoljno je da ima sveštenički čin. Papa je istovremeno i biskup rimski, znači nije nadbiskup jer po organizaciji Rim nema nadbiskupije. Analogija u pravoslavnoj crkvi postoje episkopi, arhiepiskopi, mitropoliti, patrijarsi. 1
SteveFrancis#3 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Samo kardinali jer njih papa licno postavlja, daje im to zvanje. Mozes vec biti biskup ili nadbiskup i onda biti imenovan kardinalom. Njihova poenta i jeste da budu savetnici papi i pomazu u upravljanju crkvom. Na koncu i da izaberu novog papu. Najcesce kardinali postaju nadbiskupi najvecih i najznacajnijih dijeceza. Trenutno ih je valjda oko 135 koji imaju pravo glasa jer su ispod postavljenog thresholda. 1
Helena Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago "Širom sveta ima 252 kardinala (zaključno sa 19. februarom 2025. godine), koji su obično i biskupi. Samo oni mlađi od 80 godina imaju pravo da glasaju za novog papu. Broj ovih "kardinalskih elektora" obično je sveden na 120, ali trenutno ih ima 138 koji imaju pravo da izaberu novog papu. (Papa Franja je naimenovao 21 novog kardinala u decembru 2024. godine)"
Stiletto Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago I beogradski nadbiskup Ladislav Nemet je kardinal i biraće novog papu. Zanimljivost, zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša je monsinjor, jedan čin niže.
Helena Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Imaju i Hrvati kardinala, nisam sam sigurna, ali mislim da je Bozanić.
Cyber Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 10 hours ago, DameTime said: Juče ga gledam i kažem kevi "izgleda kao da će sutra da umre". Jbt... Stroke. Javili danas. 1
SteveFrancis#3 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Pitanje je hoce li se kao kljucna podela javiti ona progresivci vs konzerve ili ce se ici teritorijalno. Doduse, postoji i treca opcija, da krene sa jednom od ove dve, a da se transformise u onu drugu. Mislim da su trenutno uglavnom ujednacene te dve struje unutar konklave, a mislim da postoji i treca grupa ovih koji samo naginju nekoj od njih, koji mozda nisu bas deklarisani. Kapiram da ih je do trecine ukupnog broja maks. Mislim da se cini u ovom trenutku da ne postoji licnost koja je opsteprihvacena i dominantna unutar konklave kao sto je Ratzinger bio onda. Ne mogu da kazem da bas toliko detaljno poznajem prilike, ali na osnovu onoga sto znam, mislim da Parolin nije neko ko ima siroku podrsku, Sarah deluje previse tvrdo. Tagle mislim da je realan kontender zaista, Hollerich je interesantan kandidat, od Italijana Zuppi verovatno ubedljivo #1 i mislim isto vrlo snazan i realan kandidat. O Turksonu ne znam sta da mislim, Schonborn vazi sada valjda za mozda i najveceg zivog teologa u katolickoj crkvi, ali zbog trenutka i godina ne verujem da ce biti relevantan. Mislim da je komsija Peter Erdo dosta jak isto medju konzervativcima. Neki dark-horse po mom sudu je Omella. 1
Darko Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Jel stvarno ima veze ko će biti predvodnik te nakaradne organizacije koja je odgovorna za silovanja mnoštvo dece i flertovanje sa raznim satrapima? Za istoriju da ne govorim. Treba suviše mnogo tektonskih promena u toj crkvi da se desi, ko će biti novi papa neće nije vredno diskusije po meni. Sve mi je to nekako kozmetičko, njima treba totalni remont i ogromna promena doktrine. 1
Stiletto Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 32 minutes ago, Helena said: Imaju i Hrvati kardinala, nisam sam sigurna, ali mislim da je Bozanić. Hrvati imaju dva kardinala, Josipa Božanića i Vinka Puljića. Božanić je jako bolestan, zato se i povukao sa mesta zagrebačkog nadbiskupa, teško da će ići na konklavu. Puljić ove godine puni 80, ne znam je li kvalifikovanih godina. 1
SteveFrancis#3 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Mislim da je u trenutku u kome se svet sada nalazi, licnost buduceg pape jako znacajna, mozda znacajnija nego ikad. U tom kontekstu treba posmatrati. Ne ulazeci u to da li ce promene za samu katolicku crkvu biti tek kozmeticke prirode ili mozda sustinske, aktuelni kontekst namece neuporedivo veci znacaj tome koja ce figura doci na celo najvece verske organizacije na planeti. 2
Rex Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 11 minutes ago, Darko said: Jel stvarno ima veze ko će biti predvodnik te nakaradne organizacije koja je odgovorna za silovanja mnoštvo dece i flertovanje sa raznim satrapima? Za istoriju da ne govorim. Treba suviše mnogo tektonskih promena u toj crkvi da se desi, ko će biti novi papa neće nije vredno diskusije po meni. Sve mi je to nekako kozmetičko, njima treba totalni remont i ogromna promena doktrine. Da, jako je važno. To je organizacija koja je formalno duhovni dom više od milijardu i po ljudi. Od toga broja, mnogo, mnogo njih je shvata jako ozbiljno i poglavar te crkve bitno utiče na stotine miliona ljudi. Tako da je bitno. Šta ja lično mislim o katoličkoj crkvi je bitno drugačije. Otprilike, jedino "izraženije" mišljenje imam o SPC, jer je nominalno "moja", odnosno, tiče se mojih komšija, zemljaka, sugrađana, rodbine i prijatelja. U tom smislu, isto kao što ovde pratimo ko je patrijarh i šta radi, tako pratimo ko će biti novi papa i kakav je, samo za jedno tri i po reda veličine važnije. 2 1
Helena Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Usudila bih se reći da je jednako važno koliko i izbor tranpa za predsednika. Franja je bio jako, jako dobar poglavar sa odbijanjem zataškavanju seksualnih zlodela u RKC, otvorenog uma za izbeglice, LGBTQ ljude, protiv korupcije i nije se libio da jasno to kaže. Njegovo otvoreno odbijanje da se zvanično susretne sa Vansom govori mnogo. 1
Recommended Posts