Jump to content

Kosarkaska reprezentacija Srbije


Mile1

Recommended Posts

7 minutes ago, DameTime said:

Ne znam kad ćemo osvestiti činjenicu da nismo "zemlja košarke" niti najkvalitetnija reprezentacija nakon USA, ali ni blizu. Košarka se igra u celom svetu, a u ovom trenutku bih ispred nas stavila i Francusku, Španiju, Nemačku. Kad dodamo Kanadu koja takođe ima potencijalno jak tim, Australiju, Grčku, nama uvek neugodne Italijane, jasno je da smo u teškim problemima.

 

Ne želi se stranac, nego da imamo školu košarke i da se razvijaju naši mladi igrači... Slažem se, a gde je ta naša škola košarke? Gde su nam mlađe selekcije? Istina, to je pitanje za uvek pripitog predsednika Saveza.

 

Dalje, na koji način dva kluba u koji se najviše ulaže - KKCZ i KKP - razvijaju mlade igrače? Podsetiću da većina vas koji na ovom topicu zagovarate da igraju samo naši, navijate za jedan od ta dva kluba. I bez problema prihvatate da u njima svi budu stranci - ako su garancija uspeha. No problemo, samo, zašto onda da reprezentacija bude epitom floskule "važno je učestvovati"?

 

I tu je poenta ostvariti neki uspeh. Bez jake (realistične) domaće osnove u našim klubovima, gde će se ti mladi igrači za reprezentaciju razvijati, nema ni kvalitetnih igrača domaćeg porekla za tu istu reprezentaciju. Kako se prihvataju stranci u klubovima, zašto bi naturalizovani stranac bio problem u reprezentaciji? 

 

Na kraju, nadam se da će ovi koji pišu "radije bih bio 4. sa Jaramazom i Avramovićem nego 1. sa Punterom" isto pisati i u septembru, ako se desi da opet ostanemo bez medalje. I da neće biti pljuvačine po ovim igračima kako nisu dovoljno dobri za SP niti da igraju s Jokićem, koji je najbolji košarkaš na svetu. Toliko od mene na temu.

Molim nekoga, ko joj nije na ignore listi, da joj pita da li namerno ulazi u diskusije u kojima je sa ruske svemirske stanice jasno da nije u pravu samo da bi privukla paznju, ili je nesto drugo u pitanju.

 

Kako se prihvataju stranci u klubovima, zašto bi naturalizovani stranac bio problem u reprezentaciji?


Da li neko stvarno postavlja ovakvo pitanje a da se ne šali? 
 

Isto kao: Kako se prihvati da predsednik UO neke srpske kompanije bude stranac, ali je problem da predsednik Srbije bude stranac? 
 

ja stvarno ne verujem da neko ovo ozbiljno piše, a da ne navlaci ljude namerno

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, ZiS said:

Naravno da jesmo zemlja košarke...Jokić najbolji igrač sveta, pre dve sezone 3 MVP-ja...Pa čak i u basketu šurimo...I biće opet i Micića i Bogdana, što da ne i Jokića. Da, u padu je sport zbog stanja u državi ali neće ni to doveka i nismo sad neki Luksemburg, ne preterujte. Sa ovih prostora su uvek izlazili vrhunski sportisti i biće toga još.

Nismo više. Moram da priznam da mi je malo bilo krivo kada je u onom filmu Hustle glavni protagonist bio Španac. Pomislih u sebi: a to je samo zbog latinske populacije, a onda se setih da je Španija osvojila 4 zlatne, 2 srebrne i 2 bronze od 2003-e nadalje, a mi 4 srebra. 

Edited by Darko
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, bosMan_jr said:

 

 

Isto kao: Kako se prihvati da predsednik UO neke srpske kompanije bude stranac, ali je problem da predsednik Srbije bude stranac? 
 

 

 

Uskoro, ni ovo neće biti problem...Čari globalizacije 🤦‍♂️

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, ZiS said:

Naravno da jesmo zemlja košarke...Jokić najbolji igrač sveta, pre dve sezone 3 MVP-ja...Pa čak i u basketu šurimo...I biće opet i Micića i Bogdana, što da ne i Jokića. Da, u padu je sport zbog stanja u državi ali neće ni to doveka i nismo sad neki Luksemburg, ne preterujte. Sa ovih prostora su uvek izlazili vrhunski sportisti i biće toga još.

 

Košarka je u padu jer ne postoji rad sa mlađim selekcijama. Pored toga, zato što država upumpava pare da KKCZ i KKP izigravaju Real i Barsu po Evropi. Na kraju je goldi u pravu za ono što priča u vezi ova dva kluba.

 

Na temi za pojačanja se diskutuje koji sve stranci mogu da dođu, domaći igrači se teraju iz kluba. Mali Topić (vrv generacijski talenat) se recimo spominje samo eventualno kao 3. plej i da bude u 12 jelte. U realnosti će teško dobijati šansu. I niko se ne pita kako i zašto su ti domaći igrači (koji de facto jesu) loši zapravo loši? 

 

Navedeni igrači su anomalije, takoreći poslednji prirodni slučajevi u 2000im. Jokić je imao sreću da ga je Miško odmah odvede u NBA i otključao mu potencijal, dok su Bogdan i Micić bili deo večitih dok ovo sa strancima nije uzelo maha. A ima i do toga sa kojim trenerima su radili i gde su otišli da se dalje razviju. 

 

@Darko Slažem se, svakako ne smatram da treba odmah po svaku cenu zvati stranca. Samo ne želim da odbacujemo tu ideju zarad puke tvrdoglavosti koja nas neće odvesti nikuda. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Kenozoik said:

 

Nikada nijedan trener selektor nije pretpostavljao perspektivne igrače nekim Birčevićima i MJK-ima. 

Biće da su ti mladi perspektivni igrači imali preča posla pa je palo na MJK-e da peglaju.

Na žalost, tako je. Da nije bilo otkaza, ne bi bilo ni njih tamo. 

Moja poenta je: ako se odazovu, naši perspektivni igrači ispred stranaca. Ako ne ... stranac. 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Milos 3.14 said:

E ako kaže Mondo onda je to to. A možda ima nešto i do toga da ga je neko zvao , a neko nije

Ako imaš bolji izvor, slobodno postavi. Ne bih da razvijam teorije na osnovu onoga što ne znamo.

 

 

Link to comment
Share on other sites

A gde će nas odvesti stranac u pogledu razvoja naše košarke i vraćanju na staze stare slave? Hoće li nam doneti neku medalju ako smatrate da više nismo zemlja košarke? Mašimo poentu, nekim drugim stvarima treba da se bavimo.

Slažem se da su Zvezda i Partizan krucijalni i da se ja pitam, Topić bi gulio 20 min minimum ove sezone u EL pa makar imali skor 0-30.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Darko said:

Moja poenta je: ako se odazovu, naši perspektivni igrači ispred stranaca. Ako ne ... stranac. 

Pa , ako neki selektor bude dovoljno blesav da stavi omatorelog miljenika MJK ili nekog Birču, a ima raspoložive mladje, perspektivnije i talentovanije igrače, onda ima materijala za kritiku tog tipa i šutiranje u dupe dok ne sidje sa funkcije. 

Do tada, nema svrhe trositi vazduh na temu.

Link to comment
Share on other sites

  

1 hour ago, Indig0 said:

u kojem generalno imamo talenat i tradiciju osvajanja medalja je apsolutno nepotreban.

 

1. Su dokazali naši U19 baš ovih dana i prethodnih godina...  kao i razne druge Uxy (*)

2. Nam nešto i ne ide baš u zadnje vreme.  Tradicije umeju da bivaju i prekinute.  (**)

 

Te priče koji bi mu bili motivi i da li je The Srbin, Pravi Srbin ili NeSrbin (kao da mu to daje neki specifićni vaskoliki ljudski kvalitet) su potpuno deplasirane i ne zaslužuju komentarisanje na pristojnom forumu.

 

Sve u svemu, ako formalno ispunjava uslove onda - Go Punter!  Ako ne ispunjava, onda da sačekamo dok ne ispuni pa (opet) Go Punter! 

 

(*) mi odavno nemamo više neke specijalne talente niti predan i ozbiljan rad sa njima (na način na koji npr. Španija i Francuska rade) koji može od njih da napravi vrhunske igrače.  Šlepamo se na ono što neki drugi treneri negde daleko od Srbije uspeju da izvuku iz tih igrača - ako imaju sreće da odu dovoljno rano odavde i upadnu u neki dobar tim / ozbiljan program.

 

(**) Trenutno, kao Srbija, imamo samo tradiciju razočarenja i prosečnih rezultata... loženje na max. pred takmičenje, i polivanje ledenom vodom za otrežnjenje posle.  Deca, tinejdžeri, koji se npr. sad bave košarkom teško da pamte išta vredno loženja osim 2016... i realno, Puntera, Vildozu, Campazzo i Exuma doživljavaju bliže i više se identifikuju s njima nego s Bogdanom, Jokićem, pa čak i Vasom...

 

Ti fazoni - nacionalni dres, ponos, zastava, qrac, palac, tištos pase, levo-desno, više ne pale. Košarka se igra za pare, svi to znaju.  Poenta je skupiti najbolji mogući tim a ne tim najodanijih zastavi, naciji, himni.  Aako ti pravila dozvoljavaju, ako si u mogućnosti, onda uradiš to, maksimalno iskoristiš sve što je dozvoljeno da imaš najbolji tim.

 

Kao što su Campazzo, Vildoza, Martin, Exum, Nunnaly, Punter, Lessort, Madar, Papa (i naravno, onaj čije se ime ne pominje) za ovdašnje navijače Crvena Zvezda i Partizan tako će sutra biti i neki reprezentativac ne -ić prezimena.  Brend se zove "Reprezentacija Srbije" i dobrodošao je svako dovoljno dobar ko želi da igra (u okviru postavljenih pravila).

 

Više bih voleo da slavim medalju pa makar i bronzanu sa npr. Punterom / nego junačko ispadanje u prvoj tekmi posle gupne faze "etnički čiste" reprezentacije.

 

23 minutes ago, ZiS said:

Ta ista javnost je 99% protiv stranaca u reprezentaciji.

 

Znamo kakva je naša javnost, ona je generalno 99% protiv stranaca uopšte.  I?

 

Desiće se to pre ili kasnije, mi jednostavno košarkaški odavno nismo ono što mislimo da smo, plus svet ide dalje, razvija se, stvari se menjaju, ono što je pre 30-20-10 godina bilo tabu i strogi no-no danas je normalno.

 

Kao što se ovde škrgućući zubima i odmahivanjem glave prima rodna ravnopravnost u jeziku i dugina zastava, tako će se primiti i naturalizovani reprezentativci, naravno, sa vremenskim kašnjenjem u odnosu na civilizaciju, ali, make no mistake - hoće, na kraju.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ja ne znam da li smo se mi već kvalifikovali za OI ili nam to zavisi od svetskog?

Osim Jokića mi moramo da vidimo ko će se sve odazvati. Meni su sporni Petrušev, Smajli, Poku,Jović i Micić. Potonja trojica zbog NBA odnosno njihovih klubova u NBA.

Sa druge strane neki kvalitetni stranci žele da igraju.

Link to comment
Share on other sites

Tačno je da se pul talenata smanjuje, ali talenata će biti, a i igrača će biti. Kukali smo kako posle Tea nećemo imati pleja, pa nedugo zatim dobili MVP EL. Evo sada imamo loše pokrivenu poziciju PF a u perspektivi 4 igrača od kojih svako može da bude bolji igrač od Bjelice npr. 

 

I da, dao bih neke pare da se uskoro ponovo sastanemo sa Italijanima i da ih oderemo 30 razlike, to što su oni nas dobili na EP je kao kad je Cibona dobila Zvezdu u ABI, jedna u 20 utakmica.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Chaos Is Me said:

Tačno je da se pul talenata smanjuje, ali talenata će biti, a i igrača će biti. Kukali smo kako posle Tea nećemo imati pleja, pa nedugo zatim dobili MVP EL. Evo sada imamo loše pokrivenu poziciju PF a u perspektivi 4 igrača od kojih svako može da bude bolji igrač od Bjelice npr. 

 

I da, dao bih neke pare da se uskoro ponovo sastanemo sa Italijanima i da ih oderemo 30 razlike, to što su oni nas dobili na EP je kao kad je Cibona dobila Zvezdu u ABI, jedna u 20 utakmica.

Ponavljam, biće vrhunskih igrača, neće vrhunskih generacija 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, ZiS said:

gde će nas odvesti stranac u pogledu razvoja naše košarke i vraćanju na staze stare slave? Hoće li nam doneti neku medalju ako smatrate da više nismo zemlja košarke? Mašimo poentu, nekim drugim stvarima treba da se bavimo.

Slažem se da su Zvezda i Partizan krucijalni i da se ja pitam, Topić bi gulio 20 min minimum ove sezone u EL pa makar imali skor 0-30.

Pa Lorenzo Brown je doneo Španiji zlatnu na Evropskom, ne bi osvojili bez njega u to sam manje više siguran. Inače slažem se da bi stranac u reprezentaciji mogao malo da maskira probleme sa našom košarkom, koje se trebaju rešiti. Da se ja pitam, ovo debilno pravilo sa strancem NIKADA ne bi prošlo na FIBI-nim takmičenjima, ali ja se nisam pitao - to je isto FIBA pravilo za sve. Tako na nama je da ga iskoristimo ako mislimo da ima potrebe. Moralne pobede možemo da nabijemo sebi u dupe. 

 

Sa boldovanim se slažem. Suviše je veliki talenat Topić da bi igrao po 5, 10 minuta. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, fancy said:

(*) mi odavno nemamo više neke specijalne talente niti predan i ozbiljan rad sa njima (na način na koji npr. Španija i Francuska rade) koji može od njih da napravi vrhunske igrače.  Šlepamo se na ono što neki drugi treneri negde daleko od Srbije uspeju da izvuku iz tih igrača - ako imaju sreće da odu dovoljno rano odavde i upadnu u neki dobar tim / ozbiljan program.

 

Ovo nije tačno. Francuska toliko proizvodi kvalitetnih igrača da su im nosioci na bekovima deda De Colo i uskoro bez NBA ugovora Fournier, da ne pričam što im za reprezentaciju igraju likovi kao Albicy, Tarpey i slični polovnjaci. Oni kvalitetnog nosioca na bekovskim pozicijama nemaju ni na vidiku. 

 

Španci takođe lome sa talentima toliko da cede iz svojih šampionskih veterana suvu drenovinu jer im je prvi ešalon novih igrača ekipa za Huventud i Unikahu. Toliko lome sa radom da su morali da angažuju polovnog Amerikanca na sav taj talent pool.

Link to comment
Share on other sites

Quote

„Ako bi Srbija odlučila da uzme stranca u reprezentaciju, ja bih tog trenutka prestao da igram za nacionalni tim. Ne bi me to zanimalo čak ni kao navijača, u tome ni na koji način ne bih želeo da učestvujem. Meni to nije normalno”, rekao je Teodosić u razgovoru sa Bernardom Jurišićem, novinarom hrvatskog lista, koji je najzanimljiviji deo preneo na društvenim mrežama.

Izvanredni srpski plejmejker istakao je da se zna „šta je klub, a šta reprezentacija”.

„Ja bih uvek igrao s onim što imam, bez obzira da li je to dovoljno za zlato, peto ili deseto mesto. Čak i da imamo priliku da dovedemo stranca s kojim bismo sigurno bili prvaci, ja to svejedno ne bih prihvatio. To nema smisla. Radi, stvori prave igrače, stvori pravu reprezentaciju, pa s njom osvoji medalju. A ne da se švercuješ s nekakvim strancima koji nemaju veze s tom zemljom”, kazao je, između ostalog, Teodosić.

 

Ja nista ne bih dodao, ni oduzeo. Poseban akcenat na bold

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, ZiS said:

A gde će nas odvesti stranac u pogledu razvoja naše košarke i vraćanju na staze stare slave? Hoće li nam doneti neku medalju ako smatrate da više nismo zemlja košarke? Mašimo poentu, nekim drugim stvarima treba da se bavimo.

Slažem se da su Zvezda i Partizan krucijalni i da se ja pitam, Topić bi gulio 20 min minimum ove sezone u EL pa makar imali skor 0-30.

 

Slažem se da treba da se bavimo. No, u realnosti ova dva kluba se bave time kako da se ratosiljaju domaćih igrača koji nisu dovoljno dobri i gledaju koje strance mogu da dovedu na njihovo mesto. Jer - rezultati u Evropi, što je meni, da se razumemo, skroz legitimno. 

 

Međutim, tako i u reprezentaciji težimo nekim rezultatima i napretku. Ja ne mogu da ti tvrdim da bi Punter ili bilo ko drugi 100% doneo medalju, kao što to ne mogu da tvrdim ni za naše momke. Ono što znam jeste da sem Bogdana na poziciji 2 nemamo igrača vrhunskog skilla niti šutera, a da bi on mogao da pomogne. Pošto će ispunjavati formalne uslove i pokazao je dobru volju - why not? 

 

Nije loše priznati da je naša škola košarke podbacila u nekim sferama, te da nemamo rešenja za neke pozicije u budućnosti i da bi valjalo imati na umu druge, eksterne opcije. 

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Problem sa licnim greskama said:

Ja mislim da Brazil nije zemlja fudbala jer cekaju titulu na SP isto kao sto je mi cekamo u kosarci jer, eto, naucio sam da nismo zemlja kosarke. 😄 

Koliko reprezentativaca imamo rođenih posle 2000.godine? Ako možeš da nabrojiš pliz? 

Evo ne mora reprezentativaca, igrača koji mogu da igraju ove godine u Zvezdi/Partizanu da su rođeni posle 2000.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Milos 3.14 said:

Koliko reprezentativaca imamo rođenih posle 2000.godine? Ako možeš da nabrojiš pliz? 

Evo ne mora reprezentativaca, igrača koji mogu da igraju ove godine u Zvezdi/Partizanu da su rođeni posle 2000.


Koliko zemalja ima 3 NBA igraca rodjenih posle 2000e godine? 

U reprezentaciji Srbije imas potencijalno i ovog leta Smailagica, Petruseva, Pokusevskog i Jovica - 4 igraca koji mogu i od kojih barem 2 hoce imati ulogu u ekipi. Koliko ekipa to ima jos - pricam o Top15 ekipa, jer nismo zemlja kosarke, pa da se ne mesamo sa najboljima.

Link to comment
Share on other sites

Vecinsko misljenje i navijaca i struke i samih igraca je da ne zele stranca u nacionalnom timu.

 

Mogli bi da postujete to, iako naravno svako ima pravo na svoje misljenje.

 

Zna se ko i sta je drzavljanin Srbije, nije to nacionalizam, moze reprezentacija da nam ima 6 Hrvata i 6 Albanaca - super, ne pravi se razlika nikakva i ne broje krvna zrnaca, niti uopste treba da se pominje ikada.

 

Zna se sta je reprezentacija, a sta su klubovi.

 

Ako vam nije bitna reprezentacija kao takva i sve sto predstavlja, onda mozete da birate koju hocete pa mozete i da navijate za neku drugu koja ima strance. Ne osudjujem ni najmanje.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DameTime said:

 

 

U suštini, svi argumenti se svode na ovo što Chaos priča - jednostavno ne želite stranca u našoj repki. I ne znam zašto se to uvija u pitanje njegovog uklapanja (igrački), motivacije itd. Jer nema veze s njim, nego s nama.

 

U sustini moze da bude tako, ali cak i kad bih bio za, ako pricamo o Panteru, previse je on tanak igrac da bi nam doneo benefit koji bi podrazumevao stranac, znaci garantovani top 3 igrac ekipe i igrac koji igra na deficitarnoj poziciji. Bez toga ne postoji smisao dovodjenja stranca. Konkretno Panter ne ispunjava nijedan od uslova. Tako da ima veze i sa njim.

Edited by McLeod
Link to comment
Share on other sites

Skroz legitimno...Ja prosto ne mogu da se poistovetim sa takvom reprezentacijom i verovatno bih je gledao samo kao ljubitelj sporta, bez te neke posebne doze pripadnosti. Jbg, mi malo stariji koji smo vaspitavani u vreme Jugoslavije smo izgradili neke drugačije vrednosti.

Link to comment
Share on other sites

Just now, McLeod said:

U sustini moze da bude tako, ali cak i kad bih bio za, ako pricamo o Panteru, previse je on tanak igrac da bi nam doneo ikakav benefit. Tako da ima veze i sa njim.

 

Punter je samo primer jer bi on najskorije mogao da ispunjava uslove, ali ne mora nužno da bude on. 

 

2 minutes ago, Snjofko said:

Ako vam nije bitna reprezentacija kao takva i sve sto predstavlja, onda mozete da birate koju hocete pa mozete i da navijate za neku drugu koja ima strance. Ne osudjujem ni najmanje.

 

Deal bro, meni je repka nebitna takva kakva jeste. Ruku u vatru mogu da stavim da mi je bitnija nego većini, no bumo vidili već u septembru.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Chaos Is Me said:

Ovo nije tačno. Francuska toliko proizvodi kvalitetnih igrača da su im nosioci na bekovima deda De Colo i uskoro bez NBA ugovora Fournier, da ne pričam što im za reprezentaciju igraju likovi kao Albicy, Tarpey i slični polovnjaci. Oni kvalitetnog nosioca na bekovskim pozicijama nemaju ni na vidiku. 

 

Španci takođe lome sa talentima toliko da cede iz svojih šampionskih veterana suvu drenovinu jer im je prvi ešalon novih igrača ekipa za Huventud i Unikahu. Toliko lome sa radom da su morali da angažuju polovnog Amerikanca na sav taj talent pool.

 

Ono što sam odgledao prethodnih dana na prvenstvu U19 kao i sinoć u finalu i jednima i drugima je svakako više ohrabrujuće po pitanju budućnosti nego nama.

 

Uostalom i rezultati Španske repke zadnjih 15ak-20 godina dovoljno govore za sebe. Cedeili-ne cedili, uzimali amere-ne uzimali, ali svakako - isporučuju rezultate.

Link to comment
Share on other sites

  • Manu locked this topic
  • Don Dusko unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...