Jump to content

Rio Tinto - ekologija i/ili revolucija


Diogen

Recommended Posts

7 hours ago, Arsenije Pesic said:

 

Ne razumem kakve ovo veze ima sa onim što sam napisao. Ti si postavila citat osobe koja je nešto rekla o nečemu, naglašavajući da je u pitanju doktor fizičke hemije, Div dodao da je u pitanju naučna savetnica sa jednog instituta. Ja sam na to replicirao objašnjavajući da u ovom slučaju ne bi trebalo potezati argument u stilu "evo šta jedna naučnica ima da kaže", jer da bi to što ona priča bilo naučno validno nedostaje mnogo toga, za početak objektivnost. Nikakva razvrstavanja niti kriterijume za vas koji ste protiv rudarstva nisam pominjao. A valjda je bolje i za vas da svoju borbu vodite na osnovu validnih argumenata i činjenica, kojih ima sasvim dovoljno i bez preterivanja svake vrste, neistina i histerije. To bi, nadam se, trebalo da vam bude jedan od ciljeva.

 

Ili, ako je tvoj stav da nećeš rudarstvo ni po koju cenu i da te nikakvi argumenti ne zanimaju, poštujem i to, samo da ne gubimo onda vreme ovde u diskusiji oko toga.

Nisam blasava pa da negiram rudarenje pod uslovom da je od njega vise koristi nego stete.

Sto se tice kompetencije, volela bih da cujem strucnjake koji zagovaraju RT i slicne poduhvate a narocito bih volela da me neko upozna sa kompetencijama strucnjaka u drzavnim isntitucijama koji potpisuju te dozvole. O strucnosti SNS kadra sve znam.

Zasto jedan dr fizicke hemije ne bi imao misljenje i kao gradjanin? Tesko mi je da ovu gospodju zamislim kao placenog lobistu za razliku vrhuske SNS vlasti sa svim onim puterom na glavama? Dakle, ja nemam razloga da sumnjam u dobre namere ove gospodje i cenim njenu kompetenciju da se po ovom pitanju oglasava. Kao gradjanin i kao strucnjak.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Arsenije Pesic said:

 

 

Ja bih bio oprezan u prenošenju stavova i verovanju u stavove dotične doktorke fizičke hemije. Jer, u priči o Rio Tintu i projektu Jadar ona nastupa isključivo kao deo ekoloških pokreta i isključivo u svrhu zaustavljanja ovog projekta po svaku cenu. I to je ok, ona u nešto veruje i bori se za to, što ja poštujem. Samo što onda ne može istovremeno po ovom pitanju da bude i naučnica i eko-aktivistkinja sa jasnom agendom. Već sam ovde kačio neka objašnjenja zašto su pojedini njeni stavovi u vezi projekta Jadar vrlo pogrešni ili u najmanju ruku preterani i bombastični. Dodaću još jedan primer: doktorka fizičke hemije objašnjava kako Kinezi u Boru, u ležištu Čukaru Peki, kopaju rudu izuzetno bogatu bakrom, ali koncentrat bakra ne tope u borskoj topionici već izvoze u Kinu da bi tamo topili i time oštetili državu Srbiju, a za to vreme uvoze koncentrat slabijeg kvaliteta koji tope u Boru. U toj priči samo zaboravlja jednu sitnicu: ruda iz ležišta Čukaru Peki je enormno bogata bakrom, ali istovremeno i arsenom i kao takva ne može da se topi u borskoj topionici. Odnosno može, ali sa vrlo lošim tehnološkim i još lošijim ekološkim parametrima. Postoji samo nekoliko topionica u svetu koje mogu da tope koncentrat bakra sa tako visokim sadržajem arsena i u te topionice se koncentrat iz ležišta Čukaru Peki i šalje.

 

Tako i ova priča oko plana da se otvori deset rudnika litijuma u Srbiji. To što se negde nešto istražuje uopšte ne znači da će se otvoriti rudnik. U praksi, tek svaki deseti ili svaki dvadeseti lokalitet koji se istražuje na kraju i dovede do otvaranja rudnika.

 

Uglavnom, ko je izabrao da veruje doktorki fizičke hemije neka veruje, samo još jednom ponavljam da je ona jedna od najaktivnijih članova i maltene PR ekoloških organizacija i da je to njena agenda. I trebalo bi da se razume da sve što radi, sve informacije koje procesuira i objavljuje imaju isključivi cilj da zaustave otkopavanje litijuma, a sve što nije na tom kursu odbacuje, zaobilazi, ili tumači kako njenoj agendi odgovara. A takav način rada ne da nema veze sa naukom nego je na suprotnoj strani od nauke, pa bi najmanje što bi trebalo da se uradi u ovom slučaju je da se ne ističe u prvi plan to što je doktorka fizičke hemije i naučna saradnica na IHTM-u i da to ide u prilog njenom autoritetu na ovu temu.

Ma to su gluposti koje nisu ni vredne vremena koje bi se na njih utrošilo. To, potezanje nekakvih "strucnjaka" koji sa temom nemaju nikakve veze. To je isto kao onaj Nestorovic sto je virusolog, ili ona Grujicic sto je znalac za uranijum, i ova sa te slike za ekologiju i biosisteme. Takvi da su stvarno neki strucnjaci ne bi se ni mešali u druga polja nauke koja nisu njihova. Mozda su oni naucili te njihove zanate, ali za ove stvari u koje se mešaju su samo šarlatani, tako da njihove izjave ne znace nista, i to je to. Eto to sa te slike. Ono cak i kad bi bila istina nije izjava nekog naucnika, nego svakog kurte i murte koji cevči pivo ispred prodavnice i kmeči  o nepravdama grdnim. Nja-ka-nje.

 

Takvi prvo da priznaju zasto su glasali za milosevica, a svi pomenuti jesu, pa posle možemo da pređemo na ostalo.

Link to comment
Share on other sites

Ne mogu se porediti Nestorovic i Grujicic, niti rudnik sa projektilima sa osiromasenim uranijumom. To su razlicite stvari, razliciti ljudi.

Dok Nestorovic zaglupljuje narod, doktorka Grujicic je onkolog i heroj, jer leciti oboljele od kancera je jedna od najhumanijih stvari sto neko moze da radi.

 

Depleted uranium is used for tank armor, armor-piercing bullets, and as weights to help balance aircrafts. Depleted uranium is both a toxic chemical and radiation health hazard when inside the body.

 

What health risks are associated with DU?The main risk linked to DU is not its radioactivity, but its chemical toxicity. Ingestion or inhalation of large quantities of DU can affect the kidney.If small particles of DU were inhaled in large quantities for a long period of time, the primary health concern would be an increased risk of lung cancer.

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Amigo said:

Ne mogu se porediti Nestorovic i Grujicic, niti rudnik sa projektilima sa osiromasenim uranijumom. To su razlicite stvari, razliciti ljudi.

Dok Nestorovic zaglupljuje narod, doktorka Grujicic je onkolog i heroj, jer leciti oboljele od kancera je jedna od najhumanijih stvari sto neko moze da radi.

 

Depleted uranium is used for tank armor, armor-piercing bullets, and as weights to help balance aircrafts. Depleted uranium is both a toxic chemical and radiation health hazard when inside the body.

 

What health risks are associated with DU?The main risk linked to DU is not its radioactivity, but its chemical toxicity. Ingestion or inhalation of large quantities of DU can affect the kidney.If small particles of DU were inhaled in large quantities for a long period of time, the primary health concern would be an increased risk of lung cancer.

 

 

Dakle doktorka ne zaglupljuje narod, nego mu otvara oči?

Link to comment
Share on other sites

Slobodno onj neka lece koga hoce, ama poenta je da ona ni bilo ko ne mogu da dokazu kako je neki Pera dobio rak bas zbog tog uranijuma od pre 20 godina, koji je koriscen samo na nekoliko lokacija, sa kojih sumnjam da bas oni lece te bolesne, ako ih uopste ima, a uporno drve o tome. Onda imaju neke druge motive. I ne koristi se taj uranijum samo u vojne svrhe nego na primer i kao balast u jedrilicama i drugim plovilima, pa nikome nista ne fali. 

 

Uostalom, pretpostavimo da bas ova sa slike ima neke tajne Bond Džejms Bond informacije, koji su to zli oni sto su planirali 10 rudnika litijuma u Srbiji? Pa i da su ih planirali, pa šta? I rudnike i termoelektrane i ostale džirlo qrtze palce. Šta im to smeta, pa oni su posebni i samo svoji, retka tica, koja je ponosna na to što nije deo razvijenog sveta, zar su očekivali drugaciji tretman, nego kao da su deca ili retardirani kojima treba tutor?

 

Što bi u epizodi F Word rekao Kartmen onim bajkerima "jedini koji pokusavaju da budu razliciti po svaku cenu tako sto se drugacije oblace i prave nepotrebnu galamu ste vi i šesnaestogodisnje devojčice, prema tome, vi ste fags".  Ta rec je kroz istoriju stalno menjala znacenje, pa je na kraju bila pogrdan izraz za homoseksualca, a onda su joj decaci iz South Park-a promenili definiciju. To su objasnili ovako: " 

 

- All right, look, you're driving in your car, okay? And you're waiting to make a left at a traffic signal. The light turns yellow, should be your turn to go, but the traffic coming at you just keeps coming. And even when the light turns red, a guy in a BMW runs the red light so you can't make your left turn. What goes through your mind?

- "Fag." 

Right. But you're not thinkin' "Oh, he's a homosexual," you're thinkin' "Oh, he's an inconsiderate douchebag like a Harley rider."

 

 

i sad ta rec znaci:

 

"Fag - n. 1. an inconsiderate or obnoxious person, usually driving a Harley."

 

Ovde spadaju i srbende sa njihovim neprekidnim dranjem protiv svega sto je makar mali civilizacijski pomak napred. A nije bilo nista takvo da se oni nisu drali. Da je bar jedna stvar, neka promena postojala koju bi dočekali tako što bi rekli, stvarno bre, u pravu su ovi, ovako je bolje, super sto se neko ovoga setio, nego nema ni jedne. Zato su odusevljeno prihvatili svako vracanje divljastvu, i zato su i oni faggots. I imaju tretman kakav imaju. Niko ih neće.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Amigo said:

 

 

Dok ona leci najteze bolesnike, ti ovde sviras qurcu, sram te bilo.

 

 

Ma super je doktorka i vrlo savremenihtm shvatanja. Zbog nje bolesnici ne mogu da dobijaju medicinski kanabis, prihvaćen kao lek u svim iole valjanim državama, dok ih nakucava morfijumom. On njena poznata izjava "Marihuana je droga, morfijum je lek. Bolesni izađu nasmejani iz moje ordinacije posle inekcije." (vrlo je smešno kad te navuče gospodža) će, taman s onim nasmejanim kretenom iz istog sns-čopora, možda ući jedino u Hooverovo poimanje života i svega oko njega, sredinom XX veka, shvatajući ga kao devetnaesti. A danas je XXI vek.

 

Nema veze sa Rio Tintom, ali nemoj veličati tu ženturaču ako već moram da lajem.

I ostav, i ti i Akušer.

 

off

Edited by Neme
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Šta zna dekan Šumarskog fakulteta i profesor Biološkog fakulteta, inženjer poljoprivrede, veterinar, o ekologiji, sve što je stručno sedi u SNSu ili piskara po forumima, oni koji su, eventualno, glasali za Miloševića se deru protiv svega naprednog, (možda i stranke?), a oni koji su sedeli u Miloševićevoj vlasi i glavnom odboru vode zemlju u napredak. Ja bih pre rekao vode napredak u zemlju.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Moram da priznam da ne razumem jucerasnju raspravu na ovom topicu. Ispada da je svaki aktivizam unapred obesmisljen time sto se njime bave ili laici koji o temi ne znaju nista, ili strucnjaci koji su pristrasni, pa ni njihova rec nema tezinu.

 

Ali pobogu, to je definicija aktivizma (u prevodu - javno zagovaranje, advocacy), da se u organizovanoj formi zalazes za nesto i to argumentujes najbolje sto znas. Ne ocekuje se od zagovaraca da daju kontraargumente. To je posao onih koji zastupaju suprotne stavove. Ja sam takve pokusaje u javnosti primetila samo kod Zorane Mihajlovic, a na forumu od Amiga i Baneta. Svi drugi se protive aktivizmu onih prvih, ali ne obaraju njihove argumente. Umesto toga se ili dezavuisu aktivisti ( njihova strucnost, namere itd), ili se (jos ludje) od njih samih trazi da uz argumente za nesto iznose i kontraargumente. To bi bilo kao da izadjemo na demonstracije protiv Vucica, a neko od nas trazi da govorimo i o uspesima njegove vlasti, autoputevima, skolama, bolnicama… Ili da advokat koji brani optuzenog obavezno mora da iznese i dokaze koji mu ne idu u prilog, da bi sudija imao jasniju sliku o tome sta se ustvari dogodilo. Pa na sta bi to licilo?

 

Nesto bi sasvim drugo bilo da neko, npr javni servis kojem je to u opisu posla, univerzitet ili neko treci, organizuje javnu debatu, naucnu raspravu ili stagod (ali da javnost moze da cuje!) o ovom pitanju, pa neka svi kazu sta imaju. Do tada, nema niceg pogresnog u tome da Dragana Djordjevic, Ratko Ristic i ostali iznose svoje stavove, koristeci svoje titule da bi tim stavovima dodali verodostojnost i tezinu. Na isti nacin su na toj strani dobrodosli i Goran Markovic, Svetlana Bojkovic i Anita Mancic. Svi oni zalazu svoje ime i steceni ugled da bi se izborili za nesto u sta veruju. Druga strana neka izvoli da uradi isto to. Zasto da im ovi prvi odradjuju posao?

 

Da jos jednom naglasim, da bude skroz jasno - aktivizam nije naucna rasprava i tu se ni od koga ne ocekuje objektivnost. Cak ni od naucnika, koji svakako raspolazu i nekim kontrargumentima, ali u ovoj ulozi nisu duzni da ih iznose. Bitno je da ne lazu i ne obmanjuju javnost, i oni to ne cine. Ovde se oni zalazu za nesto i imaju pravo da iznose samo one argumente koji tome idu u prilog. I to na nacin koji je razumljiv obicnom coveku, jer u tome je sustina aktivizma. 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, vilhelmina said:

Da jos jednom naglasim, da bude skroz jasno - aktivizam nije naucna rasprava i tu se ni od koga ne ocekuje objektivnost.

 

Exactly my point.

 

48 minutes ago, vilhelmina said:

Bitno je da ne lazu i ne obmanjuju javnost, i oni to ne cine.

 

Ali čine. Kada je Ristić sa šumarskog fakulteta pričao o otkopavanju litijuma pričao je o tehnologiji koja nema blage veze s tim, prema njegovim stručnim objašnjenjima nazirem da je pričao o frackingu, postupku koji, ponavljam, nikakve veze nema sa Jadrom i otkopavanjem rude litijuma. Evo i ovo poslednje na šta sam reagovao, priča da se planira otvaranje 10 rudnika litijuma u Srbiji. I da ne nabrajam dalje. Ne ulazim u motive, moguće je i da oni to vide kao borbu za opšte dobro, ali opet kažem, imaju ljudi toliko validnih argumenata za svoju borbu da nema razloga da je potkopavaju neistinama.

 

Što se tiče moratorijuma, ja tu ideju vidim otprilike ovako: voziš auto, upali ti lampica za ulje u kočionom sistemu. I ti staneš, kažeš u jbt ako mi otkažu kočnice survaću se u provaliju, šta da radim? Aha, znam, skinuću sva četiri točka i baciću ih, tako ću da sačuvam i sebe i auto.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Da se radi o politikanstvu, ponovicu onaj primer o kome sam i pre pisao, naime da se ne resavaju postojeci ekoloski problemi npr deponije i toksicni materijal iz zatvorenih industrijskih postrojenja ( Viskoza) upravo, bas u toj Loznici. A dize se previse buke oko necega sto ce biti u buducnosti (najranije za 5-6 godina) ako ga bude?!?!?

Druga stvar je, sto se tice utisak da su ti "ekolozi" zapravo protiv rudarstva per se? Dakle, oni ne postavljaju pitanje npr " treba da se radi po najvisim ekoloskim standardima" vec " necemo, RIo Tinto, necemo rudnik, hocemo moratorijum na 20 godina " itd. iduci pri tome i na drugim mestima ( Mali IZvor kod Zajecara, sela borske opstine, Laznica kod Majdanpeka...) protestvujuci protiv otvaranja novih pogona, npr cak i kamenoloma ( primer: selo Mali Izvor kod Zajecara, gde je im je potrebna baza za rekonstrukciju puteva u tom delu Srbije, posebno rekonstrukciju puta Zajecar-Knjazevac). To dotle ide da postaje cak pomalo i defetisticki, samoubilacki i samorusilacki ("necemo taj i taj pogon, makar bila propast"!!!). 

To je ono sto je u celoj ovoj prici nezdravo. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Darth Bane said:

Da se radi o politikanstvu, ponovicu onaj primer o kome sam i pre pisao, naime da se ne resavaju postojeci ekoloski problemi npr deponije i toksicni materijal iz zatvorenih industrijskih postrojenja ( Viskoza) upravo, bas u toj Loznici. A dize se previse buke oko necega sto ce biti u buducnosti (najranije za 5-6 godina) ako ga bude?!?!?

Druga stvar je, sto se tice utisak da su ti "ekolozi" zapravo protiv rudarstva per se? Dakle, oni ne postavljaju pitanje npr " treba da se radi po najvisim ekoloskim standardima" vec " necemo, RIo Tinto, necemo rudnik, hocemo moratorijum na 20 godina " itd. iduci pri tome i na drugim mestima ( Mali IZvor kod Zajecara, sela borske opstine, Laznica kod Majdanpeka...) protestvujuci protiv otvaranja novih pogona, npr cak i kamenoloma ( primer: selo Mali Izvor kod Zajecara, gde je im je potrebna baza za rekonstrukciju puteva u tom delu Srbije, posebno rekonstrukciju puta Zajecar-Knjazevac). To dotle ide da postaje cak pomalo i defetisticki, samoubilacki i samorusilacki ("necemo taj i taj pogon, makar bila propast"!!!). 

To je ono sto je u celoj ovoj prici nezdravo. 

 

E, jake logike, otprilike kao, imam grip što ne bih dobio i rak pluća.

Kad već postoji otrov tu negde, u skladištima, na deponijama, ajde da zaspemo i oranice i reke, biće valjda dovoljno.
Da, bune se ljudi i zbog kamenoloma, moglo se videti da su im popucali zidovi na kućama, pootpadao malter sa tavanica, popadao crep sa krova, danonoćno slušaju detonacije od miniranja i ostali su bez puteva, kamioni razorili puteve, jedva i traktor može da prođe...

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Darth Bane said:

Da se radi o politikanstvu, ponovicu onaj primer o kome sam i pre pisao, naime da se ne resavaju postojeci ekoloski problemi npr deponije i toksicni materijal iz zatvorenih industrijskih postrojenja ( Viskoza) upravo, bas u toj Loznici. A dize se previse buke oko necega sto ce biti u buducnosti (najranije za 5-6 godina) ako ga bude?!?!?

Druga stvar je, sto se tice utisak da su ti "ekolozi" zapravo protiv rudarstva per se? Dakle, oni ne postavljaju pitanje npr " treba da se radi po najvisim ekoloskim standardima" vec " necemo, RIo Tinto, necemo rudnik, hocemo moratorijum na 20 godina " itd. iduci pri tome i na drugim mestima ( Mali IZvor kod Zajecara, sela borske opstine, Laznica kod Majdanpeka...) protestvujuci protiv otvaranja novih pogona, npr cak i kamenoloma ( primer: selo Mali Izvor kod Zajecara, gde je im je potrebna baza za rekonstrukciju puteva u tom delu Srbije, posebno rekonstrukciju puta Zajecar-Knjazevac). To dotle ide da postaje cak pomalo i defetisticki, samoubilacki i samorusilacki ("necemo taj i taj pogon, makar bila propast"!!!). 

To je ono sto je u celoj ovoj prici nezdravo. 

Kada bi proveo malo vise vremena u prirodi na tim i slicnim predelima, umesto sto igras igrice i ucis on-line, shvatio bi zasto neki stariji ljudi postuju istu i zele da je sacuvaju.

Link to comment
Share on other sites

malo o tome kako vlast eksproprise zemlju...  i kako se ponasa oko toga...  i to neposredno pre izbora... sta ce biti tek nakon...

 

https://nova.rs/vesti/drustvo/policija-sprecila-gradjane-da-pitaju-premijerku-o-oduzetoj-zemlji-za-autoput/?ref=fbnova&fbclid=IwAR187AGOhs1BeSjH9lgBzV2NYoJ-18OtyZK-doDP9ikJrbLAdq95pqx8l8Y

  oduzme im imovinu , da im nesto minimalno   odmah i gde za te pare ne mogu kupiti nista slicno onom sto su imali,  a za ostalo mogu da idu na sud gde ce ih efikasno sudstvo razvlaciti mozda i decenijama...

 

 no rece preCEednik.... odredjenom broju ljudi zivot moze biti unisten...

 

 

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Arsenije Pesic said:

Evo i ovo poslednje na šta sam reagovao, priča da se planira otvaranje 10 rudnika litijuma u Srbiji. I da ne nabrajam dalje. Ne ulazim u motive, moguće je i da oni to vide kao borbu za opšte dobro, ali opet kažem, imaju ljudi toliko validnih argumenata za svoju borbu da nema razloga da je potkopavaju neistinama.

 

Upravo tako i upravo to meni sve vreme nije jasno u ovoj prici – nije sporno da rudnici nisu 100% kosher, nije sporno da ljudi mogu/treba da se organizuju, prikupe argumente, formulisu svoje zahteve/primedbe/stagod; plauzibilni argumenti postoje, ekoloska problematika sa rudnicima nije od juce, puno toga se zna o mogucim problemima. Ova stihijska ”borba” meni deluje samo kao intelektualna lenjost, jer ne mogu da verujem da znanje i razboritost ne bi mogli da se mobilisu. Rekla bih da je na delu evolucioni atavazim da se vidi pretnja tamo gde je nema ili da se preuvelicava potencijalna opasnost – konspiracione teorije su dobar primer za to, ali i ostali intuitivni strahovi od nekakve spoljasnje opasnosti/neprijatelja. Taj better-save-than-sorry-instinkt je bio vrlo funkcionalan kad smo ziveli u Savanama, ali u danasnje doba …

 

Uocljivo je da isti oni koji nece da sa njima manipulisu politicari – ovo je i borba protiv njih - nemaju nista protiv da sa njima manipulisu oni koji valjaju neku njima milu zajednicku stvar. Faktor: confirmation bias. Ljudi prosto vole da se zalepe na ono sto im prija da cuju i sto porvrdjuje njihove intuitivne stavove i predrasude, umesto da prihvate (intelektualni) izazov i preispitaju i svoju i tudju perspektivu i alternativu. Tako se mogu bolje razumeti i sopstveni tudji argumenti i to bi bila jedna fer platforma za diskusiju/pregovore/ekolosku borbu/whatever.

 

Zaintrigirala me izjava o deset rudnika one doktorke fizicke hemije. Malo sam se ”raspitala” na netu da steknen neku predstavu o kome/cemu se radi. Kakvih deset rudnika – javili joj Francuzi da ce biti 72 (ako ovaj opskurni izvor ne laze). Ali pre svega, zaintrigirale su me donje bombasticne tvrdnje koje su, pokazace se, argumentum ad populum i primer za ono sto sam napisala u prethodnom pasusu. To ne prilici velikim strucnjacima, nije im potrebno. Jos jedna opaska: ista stvar se plasira na dve vrlo razlicito profilirane medijske platforme.  

 

Quote

Nedavno je jedna grupa profesora sa Rudarsko-geološkog fakulteta objavila rad u svetskom naučnom časopisu i dokazala da nas još uvek zagađuju jalovišta iz srednjevekovna Srbije. Posle toliko vekova! >>>

 

Quote

„Pretprošle godine je objavljen jedan naučni rad naših eminentnih geologa, koji su dokazali da Srbiju još uvek zagađuju rudnici iz doba srednjovekovne rudničke Srbije!  >>>

 

Naravno da sam potrazila tu studiju kad se na ovo gore sve crvene lampice aktiviraju - ne moze biti tako iskljucivo crno-belo u akademskom kontekstu. Ne mogu da dovodim u pitanje ono sto se usko odnosi na struku, to nije moja oblast. Ali, razumem o cemu je studija, sta je bio cilj i do kakvih zakljucaka se doslo, ima tu vrlo relevantnih nijansi i naucno preciznih formulacija. To je vise nego dovoljno da bi se razumelo da ova doktorka manipulise cinjenicama. Ali zasto? Zasto neko koga predstavljaju kao velikog strucnjaka sebi dozvoljava tako nesto, kad postoji toliko validnih i intelektualno postenijih nacina da se ova stvar oko rudnika sprovede onako kako prilici? Zato sto time postize klasicni tzv. efekat uokvirivanja (framing effect) pri cemu se informacije modifikuju tako sto se istakne ono sto sluzi agendi a ne istini, te se na taj nacin utice na one koji te bucke progutaju. Sve upravo onako kako se to kod nas vazda radilo. Ista meta, isto odstojanje. 

Edited by Cyber
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Arsenije Pesic said:

Evo i ovo poslednje na šta sam reagovao, priča da se planira otvaranje 10 rudnika litijuma u Srbiji. I da ne nabrajam dalje. Ne ulazim u motive, moguće je i da oni to vide kao borbu za opšte dobro, ali opet kažem, imaju ljudi toliko validnih argumenata za svoju borbu da nema razloga da je potkopavaju neistinama.

 

Mislim da se oni pozivaju na Prostorni plan Republike Srbije 2021-2035 godine koji je, ako ne gresim, jos uvek u fazi nacrta iako je odavno trebalo da bude donesen. Njime je predvidjeno otvaranje nekoliko desetina rudnika, od cega 10 litijuma i bora. To ne znaci da ce ista od toga biti realizovano, ali znaci da se za to otvara mogucnost, ako se nadju investitori koji ispunjavaju uslove za dobijanje dozvola. Znaci, itekako se moze reci da drzava Srbija to planira, samo sto realizacija ne zavisi samo od nje. Ali ovaj dokument nije bilo kakav spisak zelja, nego predstavlja zakonski osnov za buduce rudnike, prvi korak u tom pravcu.

 

 

10 hours ago, Arsenije Pesic said:

 

Što se tiče moratorijuma, ja tu ideju vidim otprilike ovako: voziš auto, upali ti lampica za ulje u kočionom sistemu. I ti staneš, kažeš u jbt ako mi otkažu kočnice survaću se u provaliju, šta da radim? Aha, znam, skinuću sva četiri točka i baciću ih, tako ću da sačuvam i sebe i auto.

 

Ma jok, uopste ne stajes. Nastavis da vozis, proturis glavu kroz prozor, jednom rukom drzis volan., a drugom dolivas ulje.

Nastavak projekta Jadar meni izgleda upravo tako, preterano rizicno da bi se u ovom trenutku islo dalje. Moratorijum je zato neophodan, a na koliko dugo, to je vec pitanje. 20 godina je mozda previse, ali Vucicevih godinu dana je potpuno besmisleno.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, vilhelmina said:

 

Mislim da se oni pozivaju na Prostorni plan Republike Srbije 2021-2035 godine koji je, ako ne gresim, jos uvek u fazi nacrta iako je odavno trebalo da bude donesen. Njime je predvidjeno otvaranje nekoliko desetina rudnika, od cega 10 litijuma i bora. To ne znaci da ce ista od toga biti realizovano, ali znaci da se za to otvara mogucnost, ako se nadju investitori koji ispunjavaju uslove za dobijanje dozvola. Znaci, itekako se moze reci da drzava Srbija to planira, samo sto realizacija ne zavisi samo od nje. Ali ovaj dokument nije bilo kakav spisak zelja, nego predstavlja zakonski osnov za buduce rudnike, prvi korak u tom pravcu.

 

 

Ne, u nacrtu prostornog plana to 2035. godine se eksploatacija litijuma vezuje samo za Jadar.

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Amigo said:

Ne mogu se porediti Nestorovic i Grujicic, niti rudnik sa projektilima sa osiromasenim uranijumom. To su razlicite stvari, razliciti ljudi.

Dok Nestorovic zaglupljuje narod, doktorka Grujicic je onkolog i heroj, jer leciti oboljele od kancera je jedna od najhumanijih stvari sto neko moze da radi.

 

Depleted uranium is used for tank armor, armor-piercing bullets, and as weights to help balance aircrafts. Depleted uranium is both a toxic chemical and radiation health hazard when inside the body.

 

What health risks are associated with DU?The main risk linked to DU is not its radioactivity, but its chemical toxicity. Ingestion or inhalation of large quantities of DU can affect the kidney.If small particles of DU were inhaled in large quantities for a long period of time, the primary health concern would be an increased risk of lung cancer.

 

 

Dosta bre više te budalaštine osiromašenom uranijumu:

1. Ni jedna jedina granata sa osiromašenim uranijumom nije korišćena severno od Kosova i samog juga Srbije uz granicu sa KiM

2. Godišnje se za red veličine baci više neosiromašenog uranijuma  na polja u Srbiji u formi uranovih fosfata u veštačkim đubrivima nego što je iskorišteno 1999 u ratu.

3. Grujičićka nije heroj nego propagandista koji piše lažne studije sa falsifikovanim podacima koje skreću pažnju sa istinskih problema i uzroka i izmišljaju "uticaj osiromašenog uranijuma" u delovima Srbije gde nije bio korišćen.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Darth Bane said:

Da se radi o politikanstvu, ponovicu onaj primer o kome sam i pre pisao, naime da se ne resavaju postojeci ekoloski problemi npr deponije i toksicni materijal iz zatvorenih industrijskih postrojenja ( Viskoza) upravo, bas u toj Loznici. A dize se previse buke oko necega sto ce biti u buducnosti (najranije za 5-6 godina) ako ga bude?!?!?

Druga stvar je, sto se tice utisak da su ti "ekolozi" zapravo protiv rudarstva per se? Dakle, oni ne postavljaju pitanje npr " treba da se radi po najvisim ekoloskim standardima" vec " necemo, RIo Tinto, necemo rudnik, hocemo moratorijum na 20 godina " itd. iduci pri tome i na drugim mestima ( Mali IZvor kod Zajecara, sela borske opstine, Laznica kod Majdanpeka...) protestvujuci protiv otvaranja novih pogona, npr cak i kamenoloma ( primer: selo Mali Izvor kod Zajecara, gde je im je potrebna baza za rekonstrukciju puteva u tom delu Srbije, posebno rekonstrukciju puta Zajecar-Knjazevac). To dotle ide da postaje cak pomalo i defetisticki, samoubilacki i samorusilacki ("necemo taj i taj pogon, makar bila propast"!!!). 

To je ono sto je u celoj ovoj prici nezdravo. 

 

Primer ti je odlican ali suprotno od onog sto si hteo da kazes.

 

A joj pa primer viskoze je primer sta se desi kad se ovde grade fabrike koje proizvode otrov a to bi bio i rudnik u Jadru. Taj otrov iz Viskoze nece nigde jer je to toksicni otrov pa nije red da ga lepo uvalis nekom delu Srbije koji je slabo razvijen a i ogromno jaloviste koje bi rudnik litijuma bi takodje bilo puno toksicnog otrova i onda bi kroz par decenija (da npr nista se pre toga ne desi strasno) imao giga viskozu.

 

 

 

 

 

 

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Arsenije Pesic said:

 

Ne, u nacrtu prostornog plana to 2035. godine se eksploatacija litijuma vezuje samo za Jadar.

 

Da, u tekstualnom delu se poimenice pominje samo Jadar, ali kao nesto za sta se realizacija ocekuje do 2025 godine. Planovi za sledecih 10 godina tj do 2035 nisu tako detaljno razradjeni, ali su u tematskoj karti br 4 ucrtana eksploataciona polja u blizini Valjeva, Kraljeva i drugih mesta gde se trenutno intenzivno traga za litijumom i borom. Ne kaze se o cemu se tu radi, ali kad saznamo, bojim se da ce i za njih biti kasno, kao sto je sad verovatno kasno za Jadar.

Link to comment
Share on other sites

Ima u danasnjem Danasu posebno dobra Kosjuhasova kolumna o uzroku vecine "problema" te teritorije, kao sto je ovo sa rudnikom, ili reakcija na pandemiju, ili rezultati "izbora" tu, i prethodnih, i buducih itd. Radi se o gubitnicima globalizacije 'koji se iskreno osećaju kao „u tuđem veku“, kako je o 20. veku pisao Dobrica Ćosić'... pre 40, 50 godina.

 

Bilo je žalosno, neko vreme, a sad više nije. Samo je odvratno.

 

spacer.png

 

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Div said:

Da, bune se ljudi i zbog kamenoloma, moglo se videti da su im popucali zidovi na kućama, pootpadao malter sa tavanica, popadao crep sa krova, danonoćno slušaju detonacije od miniranja...

A da li su se takvi bunili protiv detonacija koje su oni preko njihovog slobe slobode slali drugima, daj to prvo da vidimo. Šta da radiš, zajebana ta karma.

 

Izgleda da takvima najvise smeta što im je kosa na glavi. Neka im neko poruči da je konopče zakon i lek za sve probleme.

 

A ovaj što misli da svet počinje od njega, "interesantno", drustven naucnik, cudo neviđeno da se jedan od takvih raskokodakao da se nešto ne promeni, nećatelj u NATO, negiratelj genocida, ljubitelj heroj mladića itd:

 

Quote

Pre nekoliko meseci je aktivista Savo Manojlović poistovetio ratne i antiratne profitere.

 

Time je ponizio sve one koji su se u Srbiji tokom devedesetih borili protiv rata i zločina, one koji se istrajno bore protiv zla nacionalizma, i koji su nešto najbolje što je ova zemlja proizvela tokom devedesetih, svima nam spasavajući čast.

... im je vrlo. Mozda bi takvi vise voleli da i oni slusaju neke druge detonacije. Mozda onda ne bi ludeli koliko lude.

 

Jos samo kad bi preostale malobrojne normalne boleo ... za sve njih, i za sve sto oni predstavljaju, pa bog da ih vidi.

Link to comment
Share on other sites

  • Eddard unpinned this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...