Div Posted November 1 Share Posted November 1 11 minutes ago, Constantin said: Bez brige... Biće litije za litijum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted November 1 Share Posted November 1 (edited) 53 minutes ago, Div said: Biće litije za litijum. Bogougodni rudnik i litijum naš nasušni... Edited November 1 by Constantin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted November 1 Share Posted November 1 3 hours ago, Constantin said: Bez brige... Je li ovo @Helena pored Porfirija? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted November 1 Share Posted November 1 Kada ce biti donesena konacna odluka i od koga (formalno) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted November 1 Share Posted November 1 4 hours ago, Koca Popovic said: Je li ovo @Helena pored Porfirija? Nemoj ni da se šališ ovako. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted Saturday at 04:52 AM Share Posted Saturday at 04:52 AM 6 hours ago, Dragan said: Kada ce biti donesena konacna odluka i od koga (formalno) ? Prvi naredni korak je da Grad Loznica usvoji prostorni plan područja rudnika. To se očekuje svaki dan, opozicija i aktivisti "dežuraju", ispred zgrade, pretpostavljaju da će se tačka dnevnog reda uneti na samoj sednici, na brzinu i obaviti glasanje bez rasprave. Dalje, ne znam tačno kojim redosledom idu usvajanja studija o ekološkim uslovima, građevinske dozvole, upotrebne dozvole, sve to u okviru ministarstava za ekologiju, građevinarstvo, rudarstvo i energetiku, što je po pravilu netransparentno, rade neki činovnici, a javni uvid u dokumenta se zakaže, recimo u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, ili se plasira u javnost neka afera koja zaokupi svu pažnju dok se javni uvid ne završi i dozvole izdaju. Koriste još jednu tehniku, pročitao sam da su je koristili za Ling-Long, studiju o uticaju na životnu sredinu nisu radili ni usvajali za kompletanu fabriku već za pojedine delove, recimo, magacinsku zgradu, parking, ogradu, proizvodnu halu, tako da nije prikazan uticaj celog kompleksa već se najveći deo "izgubio". Nevezano za Rio Tinto, ali vezno za ekološku tranziciju, pročitah ovih dana da neka nemačka firma uz podršku nemačke vlade planira da u Srbiji gradi fabriku "zelenog" vodonika. Nisam ukapirao zašto je zeleni naglašeno, je li to neka posebna vrsta vodonika ili tehnologija proizvodnje ili jednostavno, epitet koji se koristi za sve što je ekološki prihvatljivije. Nema mnogo podataka o lokaciji, kapacitetima, naglašeno je da bi to bio prvi korak a da bi se kasnije radili novi pogoni i da Nemačka planira da dugoročno uvozi vodonik iz Srbije. U okviru projekta prvo bi se gradila solarna elektrana jer elektroliza traži mnogo struje. Jeste mi prva pomisao bila, zašto baš u Srbiji, jer podršku, maltene, insistiranje Nemačke na kopanju litijuma ostavlja utisak nepoverenja, onda pomislim, možda je to zaista dobro, osnovnsa sirovina je boda, nusproizvod je kiseonik, korišćenjem vodonika, ponovo se dobija voda. Energent je solarna energija, kaja svakako manj zagađuje sredinu nego termocentrale, mada nisu bez negativnog uticaja, zauzimaju veliki prostor, menjaju biodiverzitet, ne znam dokle se stiglo sa tehnologijom reciklaže solarnih panela, a i sve elektane na sunčevu energiju koriste i ogromne baterije da bi energija bila dostupna u svakom mmentu a ne samo u periodima jake osunčanosti. Da li je sve samo još jedan mamac, proizvodićemo "čistu" energiju, vodonik, ali nam treba jedan rudnik litijuma da bi proizvodnja bila moguća. Opet pitanje, šta je skuplje dara ili mera. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted Saturday at 07:43 AM Share Posted Saturday at 07:43 AM 2 hours ago, Div said: Nevezano za Rio Tinto, ali vezno za ekološku tranziciju, pročitah ovih dana da neka nemačka firma uz podršku nemačke vlade planira da u Srbiji gradi fabriku "zelenog" vodonika. Nisam ukapirao zašto je zeleni naglašeno, je li to neka posebna vrsta vodonika ili tehnologija proizvodnje ili jednostavno, epitet koji se koristi za sve što je ekološki prihvatljivije. Nema mnogo podataka o lokaciji, kapacitetima, naglašeno je da bi to bio prvi korak a da bi se kasnije radili novi pogoni i da Nemačka planira da dugoročno uvozi vodonik iz Srbije. U okviru projekta prvo bi se gradila solarna elektrana jer elektroliza traži mnogo struje. Jeste mi prva pomisao bila, zašto baš u Srbiji, jer podršku, maltene, insistiranje Nemačke na kopanju litijuma ostavlja utisak nepoverenja, onda pomislim, možda je to zaista dobro, osnovnsa sirovina je boda, nusproizvod je kiseonik, korišćenjem vodonika, ponovo se dobija voda. Energent je solarna energija, kaja svakako manj zagađuje sredinu nego termocentrale, mada nisu bez negativnog uticaja, zauzimaju veliki prostor, menjaju biodiverzitet, ne znam dokle se stiglo sa tehnologijom reciklaže solarnih panela, a i sve elektane na sunčevu energiju koriste i ogromne baterije da bi energija bila dostupna u svakom mmentu a ne samo u periodima jake osunčanosti. Da li je sve samo još jedan mamac, proizvodićemo "čistu" energiju, vodonik, ali nam treba jedan rudnik litijuma da bi proizvodnja bila moguća. Opet pitanje, šta je skuplje dara ili mera. Epitet zeleni se kao što si i rekao odnosi na metod proizvodnje, odnosno kompletna struja korišćena u procesu elektrolize dobija se iz obnovljivih izvora energije ili biomase, odnosno ceo proces je kako to vole da kažu karbonski neutralan. Solari imaju ubedljivo najmanje štetnog uticaja na prirodu i po tome se ne mogu porediti čak ni sa vetrom i hidrom, a ne sa sagorevanjem uglja i planinama pepela koje ostaju iza toga. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted Saturday at 08:28 AM Share Posted Saturday at 08:28 AM 8 hours ago, Helena said: Nemoj ni da se šališ ovako. Salio sam se posto sam pretpostavljao da ces slicno reagovati. Izvinjavam se ako moze. Nije bila zla namjera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MeanMachine Posted Saturday at 10:20 AM Share Posted Saturday at 10:20 AM 5 hours ago, Div said: Nevezano za Rio Tinto, ali vezno za ekološku tranziciju, pročitah ovih dana da neka nemačka firma uz podršku nemačke vlade planira da u Srbiji gradi fabriku "zelenog" vodonika. Nisam ukapirao zašto je zeleni naglašeno, je li to neka posebna vrsta vodonika ili tehnologija proizvodnje ili jednostavno, epitet koji se koristi za sve što je ekološki prihvatljivije. Nema mnogo podataka o lokaciji, kapacitetima, naglašeno je da bi to bio prvi korak a da bi se kasnije radili novi pogoni i da Nemačka planira da dugoročno uvozi vodonik iz Srbije. U okviru projekta prvo bi se gradila solarna elektrana jer elektroliza traži mnogo struje. Jeste mi prva pomisao bila, zašto baš u Srbiji, jer podršku, maltene, insistiranje Nemačke na kopanju litijuma ostavlja utisak nepoverenja, onda pomislim, možda je to zaista dobro, osnovnsa sirovina je boda, nusproizvod je kiseonik, korišćenjem vodonika, ponovo se dobija voda. Energent je solarna energija, kaja svakako manj zagađuje sredinu nego termocentrale, mada nisu bez negativnog uticaja, zauzimaju veliki prostor, menjaju biodiverzitet, ne znam dokle se stiglo sa tehnologijom reciklaže solarnih panela, a i sve elektane na sunčevu energiju koriste i ogromne baterije da bi energija bila dostupna u svakom mmentu a ne samo u periodima jake osunčanosti. Da li je sve samo još jedan mamac, proizvodićemo "čistu" energiju, vodonik, ali nam treba jedan rudnik litijuma da bi proizvodnja bila moguća. Opet pitanje, šta je skuplje dara ili mera. Ima veze sa litijumom itekako. Elem izgradis solarnu elektranu, onda viskovima punis litijumske baterije i onda preko noci elektrolizom dobijas vodonik. Srbija je vidjena za litijumske baterije za skladistenje energije, dakle ne za automobile to su baterije vise tehnologije. Ovo znamo i po jedinjenju litijuma (koje vise nije in za auto baterije ali jeste za skladista energije zbog znatno nize cene) za koje nas rudnik planiran sto dodatno pojacava sumnju da nema nista od ozbiljnih fabrika baterija za automobile vec da cemo raditi tehnoloski jednostavnije i znatno prljavije baterija za skladistenje. Srbija je takodje u planovima koji su poznati vidjena kao destinacija za recikliranje auto baterija, verujem da se radi o koriscenju istih za skladista energije. U sustini proizvodnja tih manje naprednih baterija zarad skladista energije u Srbiji pa i reciklaza auto baterija za takodje ta skladista nije uopste lose za Srbiju ali ideja da se proizvodi vrlo opasan litijum jeste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Saturday at 02:25 PM Share Posted Saturday at 02:25 PM 5 hours ago, Koca Popovic said: Salio sam se posto sam pretpostavljao da ces slicno reagovati. Izvinjavam se ako moze. Nije bila zla namjera. Znam Kočo, nema zle namere, još sam i plava, ali sam 57 banke, bezbotoksovana 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RatzenStadt Posted Monday at 09:26 PM Share Posted Monday at 09:26 PM On 10/2/2024 at 9:39 PM, DJ_Vasa said: Sve više mislim da tamo treba kopati, i to više i jače, a prvenstveno iz pedagoških razloga. A koja je lekcija? Jedina koju ce nauciti kad se sve sprovede u delo je da pred izivljavanjem drzave treba da se cuti i da se spuste gace. To je jedino sto se meni ukazuje. Sigurno si imao nesto drugo na umu ... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Monday at 09:55 PM Share Posted Monday at 09:55 PM 25 minutes ago, RatzenStadt said: A koja je lekcija? Jedina koju ce nauciti kad se sve sprovede u delo je da pred izivljavanjem drzave treba da se cuti i da se spuste gace. To je jedino sto se meni ukazuje. Sigurno si imao nesto drugo na umu ... ? Evo šta piše u ostatku teksta koji si zaboravio da citiraš: Quote Meni se sve više čini da je zapravo skriveni član SNS-a ili da ima legitimaciju BIA. Sve proteste koje je vodio je uspeo da zakenja, što važi i za veliki deo tzv. opozicije. Sećam se da je davno najavljivao radikalizaciju protesta, ali se relativno brzo uĆutao. To su bili oni protesti protiv nasilja. Nedavno je u Veliki Vođa boravio više dana u Loznici, ali i uprkos prekopavanju interneta, nisam video da su se Lozničani organizovali i stali ispred kasarne u kojoj je boravio niti da su tu učestovale kojekakve tuta-muta-ćute. U prevodu: 1) Ne daj poverenje lažnim opoziciJonarima, već ih oteraj u 3 PM. 2) Mrdni guzicom ako ti nešto smeta. Naravno, ovde se ne obraćam tebi lično već onima iz Loznice. Em daju poverenje nekom autsajderu koji profitira na njihovoj muci, em ih boli q-c da sami nešto urade kada imaju zicer. A još su i glasali za SNS na izborima. Ako su glasali za njih, tako im i treba, pa zato mislim da treba da kopaju taj litijum sve u šesnaest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RatzenStadt Posted Monday at 10:18 PM Share Posted Monday at 10:18 PM Aha, okej. Ima smisla xD Cak se i slazem s tobom xD Jbg, nije lako politicki neobrazovanom narodu kojeg drzava/politicari dodatno zaglupljuju i umanjuju mogucnost da kriticki razmislja, kad mu svi izvori informisanja, mediji, tv stanice, novine, sve zaspinuju radi rejtinga, pristranosti i zabadanja lukrativnih ugovora... ...a i lakse je okriviti drugog za probleme u svom neposrednom okruzenju. Racionalizacija je i moj omiljeni sport. Dobro, mozda naucimo iz sopstvene nevolje, kad vec nismo iz tudjih xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted Tuesday at 04:16 AM Share Posted Tuesday at 04:16 AM Gledati lude u jednom kraju, gradu, selu kao kompaktnu masu i kroz samo jedne naočare je po meni, ne samo pogrešno, nego na širem planu i na duže vreme, pogubno. Tako se gledalo na Hrvate, Albance... Zaključak koji se sugeriše je: Lozničani su glupi, pokvareni, lažljivi, treba da se potruju, zaslužili su. Možda bi bilo ispravnije videti, izdvojiti, jednog ili grupicu koji se zalaže za prave stvari, koji se protivi korupciji, uništavanju eko sistema, podržati te stavove, te ljude i uz neke njihove stavove sa kojima se ne slažemo, ako ne podržimo njih, podržavamo Vučića, ćutanje i pristajanje je najveća podrška vučiću to ga održava na vlasti, ne oni prisiljeni da idu na mitinge. Ako ja kažem da treba da se okupi sto hiljada ljudi ispred predsedništva, da svi treba da budu liberalno i prozapadno orjentisani, da treba da insistiraju na ostavci predsednika, vlade , svih nosilaca javnih funkcija, i da se ne tazilaze dok im se zahtevi ne usvoje, da bilo bi to dobro rešenje, ali ja to ne umem da organizujem, ne moram bar da dtuge koji bilo šta pokušaju, da spotičem, ismevam, uzimam hleb Pinku i Hepiju. I Beograd je, većinom, glasao za Vučića i Šapića, oni koji su se protivili njihovim planovima , odlukama i praksi nisu uspeli u tome, ako sad krenemo da ih pljujemo, nazivamo pogrdnim imenima, hoće li oni biti uspešniji na narednim izborima ili će de neko drugi odlučiti da stane na crtu Vučiću znajući da će ga, ako ne uspe, ismevati, nazivati luzerom, oni koji nisu ništa uradili, ni pokušali, osim što su tu i tamo podmetali nogu. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vilhelmina Posted Tuesday at 06:10 AM Share Posted Tuesday at 06:10 AM Quote To što mnogi imakju averziju prema režimu je sasvim OK stav, koji podržavam, ali nemaju adekvatnu zastupljenost. Njih zastupaju putlerovski lažni ekolozi, stranke čiji je broj članova taman za jedan kombi, a ono što javnost smatra za opoziciju ima 15-20 stranaka. Kad se pojave dve stranke koje imaju ideje i ljude, onda može da se priča o nečemu ozbiljnom. Jedini problem su ljudi jer supripadnici tzv. naroda teška g*vna. @DJ_VASA Prenosim ovde ono sto si napisao na Vox Populi. Sadrzaj je isti, a cini mi se primerenije da ovde odgovorim. Ovo sto opisujes potpuno odgovara stanju opozicije s kraja devedesetih. Lazni ekolozi = lazni eksperti iz G17+ (pre nego sto je Dinkic oterao Labusa i onog s bradom). Kombi stranke = GSS i prakticno svi osim DS i DSS, a bilo ih je 18, ako se ne varam. Ono sto je bilo drugacije je okruzenje. I tada je postojao vecinski stav ”ne talasaj” i ”vezi konja gde ti gazda kaze”, i tada su opozicionari ismevani i blaceni, i tada se mogao izgubiti posao… Ali sve to nije bilo ovolikog intenziteta jer Milosevic pod sankcijama nije mogao da izigrava ekonomskog tigra, a podrska EU je bila na strani opozicije. I to vrlo konkretna, u vidu finansiranja lokalnih medija, NVO, raznih kampanja. U toj situaciji je bilo pomalo i cool biti opozicija, posebno medju mladima, ali i dalje neprijatno, posebno u manjim sredinama. Onda je dosla promena i tih par godina do ubistva Djindjica je ta ista svetina (by Vucevic) pocela da lici na bilo koju evropsku svetinu. Da je potrajalo, danas bi bilo drugacije. I dalje bi to bila svetina, ali niko vise ne bi mogao ovako da je zajase. Nisu Srbi beznadezniji od ostalih istocnoevropljana, pa ni onih malo zapadnijih. Ali im se bas nece. I tu ima mnogo objektivnih razloga. To tvrdim nakon 20 godina u swe. Prema spolja demokratija, eu vrednosti i ostalo. Na radnom i slicnim mestima isto poltronstvo, konformizam i ”samo da je meni dobro” zivotna filozofija. Da, ljudi su generalno g*vna, ali ne uvek, u svakoj situaciji i pod svim okolnostima. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Tuesday at 08:57 AM Share Posted Tuesday at 08:57 AM 2 hours ago, vilhelmina said: @DJ_VASA Prenosim ovde ono sto si napisao na Vox Populi. Sadrzaj je isti, a cini mi se primerenije da ovde odgovorim. Ovo sto opisujes potpuno odgovara stanju opozicije s kraja devedesetih. Lazni ekolozi = lazni eksperti iz G17+ (pre nego sto je Dinkic oterao Labusa i onog s bradom). Kombi stranke = GSS i prakticno svi osim DS i DSS, a bilo ih je 18, ako se ne varam. Ono sto je bilo drugacije je okruzenje. I tada je postojao vecinski stav ”ne talasaj” i ”vezi konja gde ti gazda kaze”, i tada su opozicionari ismevani i blaceni, i tada se mogao izgubiti posao… Ali sve to nije bilo ovolikog intenziteta jer Milosevic pod sankcijama nije mogao da izigrava ekonomskog tigra, a podrska EU je bila na strani opozicije. I to vrlo konkretna, u vidu finansiranja lokalnih medija, NVO, raznih kampanja. U toj situaciji je bilo pomalo i cool biti opozicija, posebno medju mladima, ali i dalje neprijatno, posebno u manjim sredinama. Onda je dosla promena i tih par godina do ubistva Djindjica je ta ista svetina (by Vucevic) pocela da lici na bilo koju evropsku svetinu. Da je potrajalo, danas bi bilo drugacije. I dalje bi to bila svetina, ali niko vise ne bi mogao ovako da je zajase. Nisu Srbi beznadezniji od ostalih istocnoevropljana, pa ni onih malo zapadnijih. Ali im se bas nece. I tu ima mnogo objektivnih razloga. To tvrdim nakon 20 godina u swe. Prema spolja demokratija, eu vrednosti i ostalo. Na radnom i slicnim mestima isto poltronstvo, konformizam i ”samo da je meni dobro” zivotna filozofija. Da, ljudi su generalno g*vna, ali ne uvek, u svakoj situaciji i pod svim okolnostima. Pa i nije baš isto. Lažni ekolozi su zaista lažni jer od njih nećeš čuti za aktuelne probleme, već samo kao papagaji ponavljaju Rio Tinto Rio Tinto Rio Tinto jer navodno 'nemaju vremena' da se bave i osatlim stvarima koje su im po definiciji 'resor', uglavnom prodaju antizapadnu maglu, nakotilo ih se iza svake bandere, a rezultati su im nula. Kada bi kojim slučajem Rio Tinto spakovao kofere, nestali bi u roku od odmah, a ako ćemo realno, boli uvo narod za ekologiju. Prošetaj nekom ulicom, pored neke reke ili planinom i videćeš o čemu govorim. Što se tiče kombi stranaka, praktično svaka opoziciona stranka spada u tu grupaciju. To što ne mogu da privuku ni članstvo ni glasače je za jednu podužu temu. Hajde da se vratimo i na podršku zapadnih zemalja. Naravno da nemaju nikakvu podršku jer je čak i zadrigla i tupava briselska birokratija, kojoj je u poslednje vreme najveći domet švajsovanje plastičnih čepova na flaše, shvatila da ima posla sa nesposobnjakovićima, kretenima i idiotima, kao i sa otvoreno antizapadnim i proruSSkim budalama. Slažem se da je bilo nezavisnih medija, ali u odnosu na tada se pojavio i internet, koji na tacni daje mogućnost da se besplatno približe mladima. Nije mi poznato da su otvorili neku ozbiljnu stranu na TikTaku, Instasranju, FeZbuku ili Tnjiteru koja bi bila posvećena mladima. Eno im gomila infuLJensera koji imaju gomile pratilaca za kojekakva lupetanja, nepismenog Baka Praseta koji ima mali milion pratilaca i još gomile takvih. Njima je tu jedini domet da se prepucavaju sa budalama po Tnjiteru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted Tuesday at 09:02 AM Share Posted Tuesday at 09:02 AM Valjda vam je posle tragedije u NS jasno da ova država neće terati Rio Tinto da se pridržava naših zakona. Vučiću treba litijum samo zato što u tom scenariju Srbija postaje bitna za EU i onda će njemu biti dozvoljeno da radi ovde šta god hoće. Neka verzija Katara kojima se zbog gasa toleriše svašta. Naravno da je toga svestan i Rio Tinto i da će njegova pozicija u Srbiji biti "država u državi". 4 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts