Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

Kapa dole studentima. Za njihovu inteligenciju, vrcavost, istrajnost, hrabrost. Doveli su do ludila diktatora koji posle huligana, ''slučajnih prolaznika'', pretnji kobrama, lojalistima, ne zna više šta da uradi. I da sutra sve ovo stane, a neće, studenti su uradili ogroman posao. Naterali su i mene da se više aktiviram, da manje mrsomudim a više delam. Još jednom svaka im čast!

• Like 2

16 hours ago, tomas.hokenberi said:

iko iz moje generacije (imam 54 godine) ko je zaista bio protivnik režima SPS i SRS  i učestvovao u tadašnjim studentskim protestima, sa željom da promeni društvo (a ne samo vlast) nije danas AV glasač niti se informiše preko Pinka, Hepija ili Informera. Jedini "protivnici SM" iz moje generacije koji su danas u AV masi su tadašnja "nacionalistička opozicija", uključujući mnoge sledbenike Vuka Draškovića, kojima glavna i jedina zamerka SM-u bila da je "komunista".

Ovo zvuči kao kad NBA statističari objave kako je prvi put u istoriji igrač koji je u horoskopu pečurka, podznak magare, nosi broj patika 45 i ima tri starije sestre, ostvario učinak od 5 poena, 5 skokova i 5 asistencija bez promašenog šuta iz igre. U prevodu, ako se dovoljno potrudimo da tweekujemo uzorak, možemo da dokažemo bilo šta što je u skladu sa našim predrasudama.

Edited by Beonegro

20 hours ago, Beonegro said:

@DJ_Vasa moram jedno pojašnjenje da dodam na ovo što sam ranije napisao: nisam ejdžista, znam ljude koji su sa više od 70 godina potpuno u toku sa svijetom u kojem žive, imamo ih i na forumu, samo objašnjavam zašto rezon mediji nisu bitni (koji ja - možda pogrešno - razumijem kao televizije sa nacionalnom frekvencijom nisu bitne) nije ispravan. Jednostavno je znatno veća proporcija starijih ljudi, budući da nisu native internet users, sklona da se prepusti onome što im priča TV. Što ne znači da ne postoji ogroman broj braćala od 30-40 godina kojima net služi gotovo isključivo za sportske vijesti i da lurkuju sise po instagramu.

Nije tacno da stariji ljudi nisu native internet users.  Ja u mom okruzenju ne poznajem nijednu osobu od 60+ koja ne koristi internet, a vecina njih su pravi zavisnici, dakle  8-10 sati na netu svakog dana, i to ne ne radi zabave.   Tacno je da su neobrazovani ljudi skloni TV-u i podlozni medijskim manipulacijama.  Problem je u prosecnom niskom obrazovnom nivou stanovnika Srbije.  Ogromna vecina onih koji su rusili Milosevica, jos snaznije prezire Vucica.  Nema tu mesta nekom pametovanju, to je jednostavno tako - vidljivo i proverljivo na svakom koraku.   A bracale i ne smatramo normalnim ljudima. 

40 minutes ago, Beonegro said:

Ovo zvuči kao kad NBA statističari objave kako je prvi put u istoriji igrač koji je u horoskopu pečurka, podznak magare, nosi broj patika 45 i ima tri starije sestre, ostvario učinak od 5 poena, 5 skokova i 5 asistencija bez promašenog šuta iz igre. U prevodu, ako se dovoljno potvrdimo da tweekujemo uzorak, možemo da dokažemo bilo šta što je u skladu sa našim predrasudama.

Iskreno meni tako zvuče tvoe ejdžističke predrasude. 

Pogledaj one likove na snimku iz Čačka koji "brane" SNS "ispostavu". Meni se ne čini da su tamo sve neki penzioneri.

Edited by tomas.hokenberi

Da ne ponavljam da nikako nisam optimista da može da se uradi bilo šta bez rumunskog scenarija, međutim primećujem oko sebe sve više ljudi iz državnih organa i javnih preduzeća i službi kako po malo dižu glas protiv diktature.

Bio sam na protestu ispred RTS u petak, zaista je lekovito biti među tim mladim, pametnim, lepim ljudima. Oni imaju energiju a nisu ubijeni u pojam, vedri su i nasmejani uprkos tome što su udarili na zlo holivudskih razmera.

Btw, ja mislim da neki od sledećih protesta treba da se održi u Beogradu na vodi ili na Dedinju ispred neke od rezidencija u kojima se baškare ove pogane glavonje.

• Like 9
  • Thanks 1

1 minute ago, Chaos Is Me said:

Da ne ponavljam da nikako nisam optimista da može da se uradi bilo šta bez rumunskog scenarija, međutim primećujem oko sebe sve više ljudi iz državnih organa i javnih preduzeća i službi kako po malo dižu glas protiv diktature.

Ovo sam i ja primetio, više je neki između redova fazon, ali definitivno od ljudi koji su koliko pre pola godine bili najozbiljnije u fazonu da mi pričaju o blagodetima zagrobnog života u EXPU i enormnom bogaćenju stanovništa kao posledici litijuma...

19 hours ago, Beonegro said:

Ja nisam u stanju da napišem šta meni moja majka priča, kad krenem da ozbiljno mislim o raskoraku između njene inteligencije, nekadašnjih rezona, životnog puta i iskustva i toga što u poslednje vrijeme izlazi iz njenih usta, ja prosto zabagujem.

Bonuspojinc: živi u CG i ne da nema koristi od radikala, nego NEMA ŠANSU DA IMA KORIST od njih. Obaška što nema materijalnih problema u životu.

Teška priča. Evo moja majka je ok sa obrazovanjem (viša mašinska), načitana, 90ih je bila protiv Miloševićevog režima (i generalno protiv radikala), nije radila u struci jer je za to bila potrebna partijska knjižica, a danas sam doživela da se podsmeva što idem na proteste ili me pozove i kaže evo možeš da uzmeš stan, kaže Vučić učešće samo 1000 evra.

Od SNS, naravno, nema nikakvu korist, pa da kažeš da joj zbog toga promiče o kakvom se zlu radi (malko umivenim smradikalima). 

Mislim da je za te generacije ključno što je Vučić uspeo da ih ubedi kako je prošlo najveće zlo 90ih i da danas žive bolje nego ikad. Odnosno - ćuti, može i gore, znaš šta smo sve mi preturuli preko glave.

• Like 6

35 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Iskreno meni tako zvuče tvoe ejdžističke predrasude. 

Ah da, dobro staro uvlačenje u blato ličnog sukoba 😂

49 minutes ago, Edinburgh said:

Nije tacno da stariji ljudi nisu native internet users. 

Govorim o ljudima koji žive u Srbiji i okruženju i koji su, for all practical purposes, internet mogli da počnu da konzumiraju krajem devedesetih, kad su imali 30 i više godina, a to je, slagao se ti sa mnom ili ne u pogledu mojih zaključaka, definicija non-native internet korisnika. 

Edited by Beonegro

3 minutes ago, DameTime said:

Teška priča. Evo moja majka je ok sa obrazovanjem (viša mašinska), načitana, 90ih je bila protiv Miloševićevog režima (i generalno protiv radikala), nije radila u struci jer je za to bila potrebna partijska knjižica, a danas sam doživela da se podsmeva što idem na proteste ili me pozove i kaže evo možeš da uzmeš stan, kaže Vučić učešće samo 1000 evra.

Od SNS, naravno, nema nikakvu korist, pa da kažeš da joj zbog toga promiče o kakvom se zlu radi (malko umivenim smradikalima). 

Mislim da je za te generacije ključno što je Vučić uspeo da ih ubedi kako je prošlo najveće zlo 90ih i da danas žive bolje nego ikad. Odnosno - ćuti, može i gore, znaš šta smo sve mi preturuli preko glave.

Recimo i moj cale je isto visa tehnicka skola ali sta vredi kad je veliki rusofil i sad ga Vucic obradio i sta sve ne...Pa mi sad prica kako nemam pojma jer podrzavam djilasovce. Jbg.

Sada je u penziji. A pre toga bio protiv Milosevica i radikala ali sad ne mozes da ga ubedis kako su ovi losi...Je l te... Parola ne znas ti kako je bilo 90

Just now, Don Dusko said:

Recimo i moj cale je isto visa tehnicka skola ali sta vredi kad je veliki rusofil i sad ga Vucic obradio i sta sve ne...Pa mi sad prica kako nemam pojma jer podrzavam djilasovce. Jbg.

Sada je u penziji. A pre toga bio protiv Milosevica i radikala ali sad ne mozes da ga ubedis kako su ovi losi...Je l te... Parola ne znas ti kako je bilo 90

Čuveno ja sam preživela i Tita i Miloševića i demokrate... 

A kad sam je pozvala posle protesta ispred RTS-a, kaže ona jel to hoćete da ponovo dovedete Đilasa na vlast hehe. 

Just now, DameTime said:

Čuveno ja sam preživela i Tita i Miloševića i demokrate... 

A kad sam je pozvala posle protesta ispred RTS-a, kaže ona jel to hoćete da ponovo dovedete Đilasa na vlast hehe. 

Kad kazem djilasovce msm na studente. Ali to je ta mantra te starije generacije nazalost. Oni ne misle da je ovo lose jer nisu ratovi kod nas...

Nema veze sto nas ovaj diktator vodi, sto su institucije unistestene...Njima je normalno da ti treba veza za posao.

Ja sam do pre neki mesec u svom okruženju imao osobu koja je potezala argument "ti ne znaš kako se živelo za vreme Kraljevine".

Izuzetno je teško probiti se kroz takav zid koji postavi osoba koja jeste odrasla u najgorem mogućem siromaštvu.

• Like 1
  • Thanks 1

Dve su stvari ključni faktori zašto taj korpus populacije naših roditelja (ljudi između 50 i 70 godina) ne talasaju:

1. nacionalizam / srbovanje / pravoslavlje / antizapadni sentiment

2. ćuti, može i gore / težak komformizam

Moji roditelji su oboje fakultetski obrazovani, ne čitaju informer ili sličan sadržaj i nije da nikad nisu putovali, aktivno su išli na proteste protiv Zlobe tokom čitave njegove vladavine. Ćale je među prvima u vojsci svojeveremno vratio knjižicu saveza komunista i batalio tu priču. Ipak, nikad nije uspeo da izađe iz tog ponora diskursa da mu je na prvom mestu to da je Srbin pa sve ostalo, teško se miri sa činjenicom da je meni to deseta rupa na svirali. I sve gleda kroz tu nacionalističku prizmu, ne voli Vučića ali još manje voli "ustaški Danas", mrzi Slobu ali mrzi i što ga je Đinđić (ili profesor doktor kako ga posprdno zove) izručio Hagu + je egzaltiran činjenicom da postoji Republika Srpska i da nam je ipak to ostalo iza Zlobe, nekako je popušio priču da smo mi stvarno u nekom privrednom progresu, uvek me pita šta meni fali jer imam dobar posao, često putujem, kupio sam stan i auto itd. Jako mi je teško da diskutujem sa njim kad se vidimo povremeno jer ne postoje argumenti koje on prihvata protiv svog ubeđenja da nas zapad jebe jer smo pravoslavni, da nas "Rusi nikada nisu bombardovali", da svuda ima kriminala i korupcije itd. Jednostavno - pravoslavna lobotomija. Kakvi li su tek mnogo manje obrazovani i egzistencijalno ugroženi - mogu da mislim. Na kraju se sve svodi na ove gore dve iznete stavke.

• Like 12

11 minutes ago, Chaos Is Me said:

Na kraju se sve svodi na ove gore dve iznete stavke

Svodi se, pomalo, na isključivost, kako njegovu da vidi problem na zapadu, tako tvoju da vidiš problem u generaciji a ne čoveku.

Neko je već pisao, pogledaj snimak iz čačka, ko čuva prostorije SNSa, sve 35-40 godina, svaki od njih je ološ za sebe, nije oličenje generacije.

Edited by Div
  • Like 2

25 minutes ago, Chaos Is Me said:

Dve su stvari ključni faktori zašto taj korpus populacije naših roditelja (ljudi između 50 i 70 godina) ne talasaju:

1. nacionalizam / srbovanje / pravoslavlje / antizapadni sentiment

2. ćuti, može i gore / težak komformizam

Moji roditelji su oboje fakultetski obrazovani, ne čitaju informer ili sličan sadržaj i nije da nikad nisu putovali, aktivno su išli na proteste protiv Zlobe tokom čitave njegove vladavine. Ćale je među prvima u vojsci svojeveremno vratio knjižicu saveza komunista i batalio tu priču. Ipak, nikad nije uspeo da izađe iz tog ponora diskursa da mu je na prvom mestu to da je Srbin pa sve ostalo, teško se miri sa činjenicom da je meni to deseta rupa na svirali. I sve gleda kroz tu nacionalističku prizmu, ne voli Vučića ali još manje voli "ustaški Danas", mrzi Slobu ali mrzi i što ga je Đinđić (ili profesor doktor kako ga posprdno zove) izručio Hagu + je egzaltiran činjenicom da postoji Republika Srpska i da nam je ipak to ostalo iza Zlobe, nekako je popušio priču da smo mi stvarno u nekom privrednom progresu, uvek me pita šta meni fali jer imam dobar posao, često putujem, kupio sam stan i auto itd. Jako mi je teško da diskutujem sa njim kad se vidimo povremeno jer ne postoje argumenti koje on prihvata protiv svog ubeđenja da nas zapad jebe jer smo pravoslavni, da nas "Rusi nikada nisu bombardovali", da svuda ima kriminala i korupcije itd. Jednostavno - pravoslavna lobotomija. Kakvi li su tek mnogo manje obrazovani i egzistencijalno ugroženi - mogu da mislim. Na kraju se sve svodi na ove gore dve iznete stavke.

kažeš da je bivši komunista a vamo pravoslavna lobotomija, te dve stvari nikako ne mogu biti povezane

koliko ja vidim tvoj stari je primer čoveka koji glasa za vlast pošto niko od ovih drugih nije uspeo da ga ubedi da je bolji i pošteniji

nije da mnogo greši ali ipak ovu vlast moramo smeniti pošto nas vodi u ponor

U Davosu će biti mnogo teških obaveza u mnogo važnih stvari da završimo za Srbiju, ali se radujem razgovoru sa građanima Srbije, odmah po povratku iz Švajcarske.

Prvi veliki susret i pozivam ljude iz Pomoravlja i Šumadije, biće u Jagodini u petak 24.januara sa početkom, valjda u 17 sati. Dobrodošli i jedva čekam da vas vidim!

Ovo je suština - ja idem u Davos strašno mesto puno strašnih ljudi i bogova koji imaju vatru, ali ću se ja tamo izboriti sa njima na vama nerazumljivom jeziku, rešavati Navije Stoksove jednačine i citirati iz Dekamerona, izdržati strašne muke i odgovarati na neizreciva pitanja, a onda jedva čekam da se vratim kod vas u našu pećinu u koju ću doneti malo vatre i hrane i vode i obezbediti da godina ne bude sušna i da nas bogovi vatre ne diraju bar još neko vreme.

Ima još jedan zajeban momenat - koliko god ljudi emigrirali masovno 90tih, emigracija poslednjih godina je mnogo lakša i često privremena - po 6 meseci, pa nazad. I ti ljudi imaju porodice i vide kako im članovi familije koji idu na mrski Zapad, pa čak i u NDH, donose evre i žive. I tu nastaje, sa ogromnim zakašnjenjem, jedan mali reality check u glavama koji kaže pa čekaj bogamu.

• Like 6