Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

Khm, ako se neko pita kako izgleda podrška javne ličnosti blokadama i protestima, kad nisi beskičmenjak...

https://www.instagram.com/reel/DDxbPYCSPjt/?igsh=MXFqb3d1NGp4ZHFwOQ==

U pitanju je Nikola Ðuričko. 

Da podvučem još jednom - ne treba da se oslanjamo na njih za borbu protiv tiranije. Ali isto tako, oni bi kao javne ličnosti kojima mi (između ostalog) dajemo prostor i pažnju, trebalo da imaju neki osećaj društvene odgovornosti.

Neki, kao Đuričko, ga imaju, dok drugi, kao Novak, uprkos svom busanju u grudi zbog ljubavi prema Srbiji, to nemaju.

• Like 7
  • Love 2
  • Thanks 2

7 hours ago, Drug Crni said:

Moj stav se od devedesetih nije promenio: oni koji su materijalno zbrinuti i ekonomski i socijalno nezavisni od vlasti,treba da budu najhrabriji u istupima protiv režima. Nažalost nisu.. Imaju novca za tri života,ali ne i muda. ...Samo ih onda nazivam pravim imenom - kukavicama,jajarama,oportunistima i govnima... Svaka čast pojedincima poput Veselina Vujovića, Vidića, Bodiroge..malo ih je..na stranu što svojim angažmanom oni ništa ne mogu promeniti,ne treba to od njih očekivati,a još manje tražiti. Indikativno je da ćute..a veliki broj i podržava ovaj režim.

Ipak su to samo cirkuzanti kojima se posrećilo da su rođeni u doba kad mogu da dobro zarade cirkuzanstvom.

Vučić očito razmatra više varijanti kako da se izvuče, žrtvovaće nekoliko ljudi, povećaće sredstva u budžetu za visoko školstvo, povećaće plate prosvetarima, isplatiće subvencije poljoprivrednicima, pokušavaće da unese razdor među studente, makar između studenata i opozicionih stranaka, među strankama razdor već postoji ne treba ni da se trudi. U opciji su i izbori, ako vlada podnese ostavku, pa i predednik sa ciljem da se kandiduje na parlamentarnim za premijera, teško da opozicija, studenti, aktivisti svih opcija imaju rešenja. Ova Ješićeva inicijativa je pokušaj objedinjavanja opozicionih snaga u jedinstven front, tako on otprilike najavljuje, mada nema nikakvih konkretnih predloga ni jasnih reakcija na inicijativu, sve je uglavnom u fazonu: "Razmatramo".

Studenti mogu, izgleda da su dovoljno odlučni, da drže blokade dugo, da ih proširei na ulice, opet stoji pitanje, šta posle i kada počinje posle.

B_ez izbora nema promene, u datim uslovima izbori nemaju smisla, bez slobodnih medija, sa Vučićevom administracijom koja bi sprovela izbore, to ne bi bili izbori, samo još jedna predstava, uostalom ko bi bili potencijalni novi nosioci vlasti sposobni da sprovedu promene, oslobađanje institucija, javnost, lustraciju.

Da li je moguća prelazna vlada sastavljena od predstavnika sadašnje vlasti i opozicije, tehnička vlada sastavljena od vanstranačkih ličnosti, koje bi to ličnosti bile, ko je spreman da prihvati toliku odgovornost i od koga bi dobio ovlašćenja.

Ustavni sud nizašta nije nadležan, tužilaštvo ništa ne vidi i ne čuje, Savet REM ne postoji, poverenk za informisanje, zaštitnik građana , poslednji put viđeni davno, niko ih ne bi ni prepoznao više.

A, ja slamka među vihorove..

• Like 1

8 hours ago, Geronimo said:

Apsolutno. A opet se ne odricu tradicije - danas su slozili klupe u slavski sto i uz (pretpostavljam pretezno) posnu klopu obelezavaju svetog Nikolu. Za sada su jasan primer za dobre stvari.

Znaci ipak srbuju, mada verovatno to ne znaju, i ipak nisu dovoljno kultivisani da znaju kako fakulteti nisu mesto za praktikovanje religije. Na kakvom su mestu odrastali nije ni čudno što to ne znaju, a ovo zapažanje je samo činjenica, nije ništa protiv protesta.

10 hours ago, DJ_Vasa said:

Uz pohvale za izveštaj koji daje @Geronimo, primetio sam da se studenti ne bave jeftinim folklornim srbovanjem, opančarenjem, kosovarenjem i sličnim glupostima. Imajući u vidu gde su odrasli, ovo je još samo jedan plus za mudrost koju iskazuju.

Uh ali ta generacija je otp od 1999 do 2007-8. To su generacije koje su otp kacile da odrastaju negde do 2014-te. Posle toga krece  neverovatno i odvratno Srbovanje od malih nogu. Imacemo gomilu klinaca koju su zadojeni nacionalistickim lazima, eno ih na Tiktoku, od serije sablja izvukli pouku da je Legija heroj. 

18 hours ago, Selina said:

Opozicija ( mozda Goran Jesic koji tako nesto i najavljuje) morala bi nekako da zajedno sa studentima

napravi neki program sta i kako dalje., a po meni je jedini izlaz da recimo u februaru bude barem perdsednickih

izbora jer gvozdje mora da se kuje dok je vruce.

Bez sindikata, esnafskih udruzenja i gradjana - nista. Zna se, vec 200 godina,  kako funkcionisu socijalne energije. Gradjanski aktivizam budi, pokrece te energije, stvara kriticnu masu potrebnu za promene ali on sam po sebi ne moze da promeni vlast osim kroz nekakav civilni dravni udar (citj: gradjanski rat) i, umesto Kurte, na vlast dovede Murtu. A to bi bila macka u dzaku. 

Studenti su napravili pravi kopernikanski obrt, prozivaju institucije od kojih smo svi mi digli ruke jer su klinicki mrtve. Njihovo "NE" dijalogu sa Vucicem vraca ga  u ustavne okvire, cini  ga nebitnim, zadali su mu takav udarac da je, prakticno, u knockdownu. 

Studenti su uradili svoje, sad su na redu sindikati i gradjani. Parlament je sledece popriste borbe, da opozicioni politicara u njemu odrade svojje.  Socijalne energije moraju da se kanalisu, to je zadatak politike od kad je sveta i veka. 

Edited by Pletilja
  • Like 3

16 hours ago, Horium said:

Zaposleni ima pravo na naknadu troškova u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, i to:

1) za dolazak i odlazak sa rada, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, ako poslodavac nije obezbedio sopstveni prevoz;

*To što će možda GSP da bude besplatan, ne znači da će i celokupan javni saobraćaj to biti - šta je sa vozom npr?

Imajući u vidu stav VKS iz 2023, da "pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada imaju svi zaposleni bez obzira na činjenicu da li zaposleni koriste javni ili sopstveni prevoz, odnosno na posao dolaze pešice, niti je isplata troškova prevoza uslovljena rastojanjem od mesta prebivališta zaposlenih do mesta rada.", teško da bi poslodavac mogao da uslovljava zaposlene da idu baš tramvajem recimo. 

E sad, kako će tačno sudovi primenjivati ova pravila ako stvarno zaživi besplatan prevoz, to samo oni znaju. 

Pa da, kapiram da je ova poslednja rečenica ključna.

Npr. moj poslodavac trenutno odredbu tumači tako da mi nadoknađuje troškove u visini mesečne karte u beogradskom GSP-u, potrebne da bih se vozio od stanice najbliže mom stanu do stanice najbliže firmi. Tj. dobijam 2200 rsd, a dok je karta bila skuplja, dobijao sam 3400 (ili koliko već beše). BG voz je takođe deo integrisanog sistema. Ako sam koristio sopstveno vozilo i ispostavim račun od 4000 rsd, biće mi refundirano opet 2200, u skladu sa tačkom 1.

Ako prevoz bude besplatan, poslodavac može nulu protumačiti kao "ja tebi i dalje nadoknađujem troškove u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, potpuno isto kao i do sada".

Što se tužbe tiče, meni konkretno se nikako ne isplati da tužim firmu zbog nečeg ovakvog, mnogo je jednostavnije i lakše da samo dam otkaz ako mi nešto prekipi. :classic_biggrin:

• Like 1

15 hours ago, RatzenStadt said:

Bitlsi Deep purple - boomers

Iron Maiden, Nirvana - X

Britni, Pitbul - Y (milenials)

Bili Ajlis, Desingerica, Breskvica - Z

Sam se kategorisi 🙂

He, he razlika u kvalitetu  u korist bumersa je vise nego ocigledna.  🙂

• Like 1

Sinoc sam ukacio studenta FDU kako u izjavi N1 kaze "Mi hocemo da nam se obracaju institucije, ne pojedinci"

I mislim da Psihoa to najvise pecka, jer ga ignorisu, do te mere da je za njih pojedinac.

Svaka cast za ovo, najzad se neko setio da iskoristi cinjenicu da on na polozaju predsednika nema nikakva ovlascenja.

• Like 4

3 hours ago, Dr. Blockhead said:

Znaci ipak srbuju, mada verovatno to ne znaju, i ipak nisu dovoljno kultivisani da znaju kako fakulteti nisu mesto za praktikovanje religije. Na kakvom su mestu odrastali nije ni čudno što to ne znaju, a ovo zapažanje je samo činjenica, nije ništa protiv protesta.

Fakulteti su mesto gde se neguje svaki vid pluralizma pa i onaj konfesionalni. Ono za šta fakulteti definitivno nisu mesto je svaki vid radikalne ideologije, od verskog ekstremizma do ekstremnog ateizma.

• Like 2

16 hours ago, McLeod said:

Kako nije? Milenijalci su do 1996. godista.

1981. - 1996. 

Gen Z je 1997. - 2012. i rekao bih da oni imaju mnogo više zajedničkih osobina, tendencija, razmišljanja nego Millenials, koji mi deluju kao najrazličitija kategorija. 

Možda se previše vodim nekim mojim okruženjem, ali generacije npr. 1987. i 1994. eventualno mogu da imaju sličan muzički ukus i da su zakačili GTA San Andreas. 

Što je verovatno odlično u kontekstu aktuelne diskusije, generacija koju su boomeri i milenijalsi sa podsmehom prozivali gejmerima, rašrafljenima, jutjuberima i slično, za sada, pokazuje daleko više političke zrelosti, taktičnosti, i na kraju dana, muda.

Viva la TikTok. I Fortnajt.

• Like 2

22 minutes ago, Charles De Ketelaere said:

1981. - 1996. 

Gen Z je 1997. - 2012. i rekao bih da oni imaju mnogo više zajedničkih osobina, tendencija, razmišljanja nego Millenials, koji mi deluju kao najrazličitija kategorija. 

Možda se previše vodim nekim mojim okruženjem, ali generacije npr. 1987. i 1994. eventualno mogu da imaju sličan muzički ukus i da su zakačili GTA San Andreas. 

Što je verovatno odlično u kontekstu aktuelne diskusije, generacija koju su boomeri i milenijalsi sa podsmehom prozivali gejmerima, rašrafljenima, jutjuberima i slično, za sada, pokazuje daleko više političke zrelosti, taktičnosti, i na kraju dana, muda.

Viva la TikTok. I Fortnajt.

Ja preduzimljivost Gen Z povezujem sa tim što oni zapravo imaju šira interesovanja. Ako pogledate trendove u muzičkoj, filmskoj industriji, u konzumerizmu, na društvenim mrežama itd. Gen Z osećaju jaku nostalgiju za vremenom kom nisu svedočili (80te-00te).

Slažem se za milenijalce, najrazličitiji su jer neki od nas zahvataju dva različita vremenska perioda, kad su u pitanju interesovanja. Ja sam na samom kraju Millenials generacije; zbog prirode posla, jako sam bliska Gen Z generaciji. S druge strane, neka interesovanja me vuku ka Gen X, takođe i činjenica da osećam nostalgiju za 80im (joj, što nisam rođena 1965. kao keva, pa da sam 80ih bila tinejdžerka hehe). 

Tako da su realno te podele previše grube za donošenje nekih definitivnih zaključaka.

• Like 1

Kakav stampedo eseneslija odjutros, stati pa gledati.

Izgleda da je na jutrosnjem brifingu bilo sve vrlo kratko :

Danasnji zadatak-Djilas lopov, nasilnik, tuce decu, ostalo dodati po želji.

Danas priprema na max, znači Djilas tuce decu , Veliki vodja se obraća sutra i daje deci stanove.

Postupi po naredjenju i nemoj neko slucajno da zabusava danas.

Zivela Srbija!