Perkos2 Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago U većini gradova ima bolji i lošiji deo da ne kažem lepši i ružniji, što jew veći grad to su te razlike veće, isto je i sa gradovima po Srbiji koji s'obzirom da nemaju skoro nikakve urbanističke planove uopšte i funkcionišu, istina koliko će još to potrajati u beogradu pitanje je. gradi si na svakom koraku a infrastruktura ne prati izgradnju novih TC i stambenih blokova. Osvrnuću se na Čukaricu gde na mestu nekadašnjih dvorana FMP-a niče novo naselje, samo kilometar dalje kod policijske konjušnjice gradi se novi stambeni blok a gore kod Meka na Ceraku niklo je već neko naselje sa desetak zgrada i sve to na iste saobraćanice, vodovod i električnu mrežu. Kolaps saobraćani već postoji kad se svi usele to je novih par hiljada automobila svaki dan u tom kraju, dostavna vouiola za lokale i slično i polako taj deo grada koji ima verovatno i najbolje i najurbanije naselje na Ceraku postaje nemoguć za život, barem dok vučić ne nabavi leteće automobile. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos Is Me Posted 22 hours ago Share Posted 22 hours ago Porede se ovde neuporedive stvari i gradovi koji su pre svega po dimenzijama toliko drugačiji da je svako poređenje nesuvislo. Tačno je da se Beograd ubrzanim koracima pretvara u made in China verziju bliskoistočnih gradova, da ima ogroman broj problema i da je, pre svega, logistički i infrastrukturno potpuno nedorastao ovom broju stanovnika i vozila. Tako bi bilo sve i da na čelu grada i države nisu najgori od najgorih, kao trenutno. Naravno da je kao glavni i daleko najveći grad on ujedno i najkrupnije ogledalo žgadije u koju smo se pretvorili ili smo to uvek bili. Međutim, širi centar grada i centralne gradske opštine i dalje liče na veliki evropski grad, sa svim dobrim i lošim što iz toga proizilazi. I dalje skoro svaki Crnogorac, Makedonac, Bosanac, stanovnik uže Srbije, a bogami i po koji Bugarin itd želi da živi u Beogradu, da ne pričam što je ogroman broj Rusa takođe dosta promenio sliku grada, nešto na gore, nešto na bolje. I dalje viđam pune autobuse iz unutrašnjosti ili Bosne kako dovoze ljude u shopping itd. Bilo ko ko dolazi u bilo koju posetu većem gradu ne ide po lokalnim Sremčicama i Altinama. Budimo realni, kad se kaže Beograd i famozni "duh Beograda", ne misli se na prigradska naselja još uvek, iako bi možda trebalo jer prigradski duh boji grad takođe ali još uvek ne u takvoj meri kao širi centar. Beograd jeste prljav, posrnuo i suštinski truo grad ali je i dalje veliki grad koji nudi mnogo toga, ko je u mogućnosti. A takvih sa mogućnostima i dalje ima apsolutno dovoljno da ih ove tragedije ne bi previše tangirale. Ja u prigradski deo ili neke delove grada gde nemam nikakvih uobičajenih aktivnosti idem samo kad idem u goste, koji ću q tamo inače. Novi Sad je lep i uređeniji, ali em daleko daleko manji, em pod ozbiljnim uticajem prekodrinske a sada i ruske emigracije. A takođe je realno i dosta dosadniji i mnogo manje "vibrantan", u NS sam prilično često. Kragujevac je malo veći grad uže Srbije i to je to, malo veća varošica, ni po čemu specijalna. Porediti njega sa Beogradom je kao kad bismo poredili Beograd sa Londonom. Lične su preferencije ko bi gde voleo da živi, postoje i ljudi koji radije žive na selima ili u pasivnim krajevima, ali treba odvojiti lične preferencije od objektivnog stanja stvari. 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 21 hours ago Share Posted 21 hours ago Kragujevac se može nazvati lepim gradom pre svega zato što ima univerzitet, pa nisu samo babe i dede na ulicama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 21 hours ago Share Posted 21 hours ago (edited) Ako pricamo o toj lepoti tek onda je Beograd najruzniji grad u Srbiji, ako gledamo po glavi stanovnika. Naravno, neki vole drugaciju estetiku, jelte, i drugaciji sjaj, kao iz onog tvita. Uzice na primer, iako apsolutno najruzniji malo veci grad u Srbiji lepih devojaka koliko hoces. Edited 21 hours ago by McLeod Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago 8 minutes ago, McLeod said: lepih devojaka koliko hoces. Više nego u tvom soliteru 😲? 😝 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago U proseku ne mada mnoge se udase i odose a priliv studentkinja manji nego nego nekad u apsolutnim brojkama svakako. No, salu na stranu, izadjes u centar i prosetas, vidis drugacije ljude u tim gradovima, u Beogradu gledas ljude koji su kao zombiji nikoga nista ne zanima, svi su sivi. Beograd jeste Srbija u malom i kolekcija svega najgoreg u njoj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago 17 minutes ago, McLeod said: Uzice na primer, iako apsolutno najruzniji malo veci grad u Srbiji lepih devojaka koliko hoces. Postoji ona utemeljena teorija da je razlog zašto su sve Užičanke zgodne to što im je neophodno silno pentranje uzbrdo od centra grada do kuće. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago Rekao je lepih a ne zgodnih Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago Srećom to nije ili-ili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clash Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago Opet Mece u novoj sezoni serije Selo moje lepše od Pariza. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago 2 minutes ago, Clash said: Selo moje lepše od Pariza Njegova je više ova: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago Mozemo da pricamo o licnom dojmu ili mozemo da pricamo o urbanisticko istorijskoj "lepoti"i skladosti tih gradova. Odlucite se. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago 3 minutes ago, Clash said: Opet Mece u novoj sezoni serije Selo moje lepše od Pariza. I to ne bi bilo kontroverzno. Najveci gradovi u Evropi su svi ruzni kad vidis sve znamenitosti i onda zapravo spustis glavu. Prag, Budimpesta, Lisabon, Talin je bas lep. Ovi poznatiji - Berlin, London, Rim, Pariz... tesko, kad prodje taj period fascinacije velikim gradom, istorijom i znamenitostima. Pariz i Rim mi se kolju za prvo mesto na listi najvecih turistickih prevara 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago Meni je Beograd ruzan zbog urbanizacije i prenatrpanosti centra grada, starod dela grada. I naravno zbog nacina na koji je "investitor" dosao do zemlje za gradnju. Beograd na vodi mi je cist pobacaj. Odvratno. Nis mi je ruzan zbog potpuno divlje gradnje bez ikakvog plana. Mi danas ovde imamo toliko uzbujalu stanogradnju da covek odmah vidi da gomila ljudi nece imati parking mesto. Prosto vidi se da je neplanska gradnja. Generalno gadim se te modernizacije. Sve se to moze sa stilom da se uradi, ne mora sve da se rusi i da se gradi samo da sija. Ali to je druga, povezana tema, sto mi kulturu i tradiciju smatramo nevaznim. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago 4 minutes ago, McLeod said: Pariz i Rim mi se kolju za prvo mesto na listi najvecih turistickih prevara https://en.wikipedia.org/wiki/Paris_syndrome 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perkos2 Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago Najveće moje oduševljenje Pragom nije bilo samo zbog svega što ima po centru grada već to što gde god da sam odseo makar i na 10km od centra osećalo se da si u velikom i uređenom gradu gradovi koji od turističke ponude imaju da ponude dobru klopu i rakiju ne spadaju u neka mesta koje prosečan evropski turista želi da poseti U Beograd dolazi okruženje koje je fascinirano tržnim centrima i dobrim provodom, sem Kalemegdana realno ništa posebno im se i ne može ponuditi, po ostalim gradovima nema ni tog šopinga a negde nema ni tih starih tvrđava kao u Kragujevcu na primer, tamo su i dalje Šumarice glavna atrakcija. Gledati samo uže gradsko jezgro uz opasku šta ću da idem dalje je baš i odlika prosečnog srbende koji je zaglavio u veći grad i odmah postao centralista. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clash Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago 23 minutes ago, McLeod said: Pariz i Rim mi se kolju za prvo mesto na listi najvecih turistickih prevara Za mene i Dubai 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicklord Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago (edited) Pariz i Rim nisu prevare, nego ljudi misle da idu kod Cezara ili u Dizni film a to su na kraju krajeva samo gradovi 😄 Oba grada imaju toliko istorije, umetnosti, dobrih restorana, raznih svakodnevnih događaja (naročito Pariz) da ne znam kako neko može da kaže da su prevare Edited 19 hours ago by Nicklord 7 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago 5 minutes ago, Nicklord said: Pariz i Rim nisu prevare, nego ljudi misle da idu kod Cezara ili Dizni film a to su na kraju samo gradovi 😄 Oba grada imaju toliko istorije, umetnosti, dobrih restorana, raznih svakodnevnih događaja (naročito Pariz) da ne znam kako neko može da kaže da su prevare Poenta je upravo u tome da to nije njihov ekskluzivitet, jer se nalaze u zemljama sa inace bogatom istorijom, kulturom, arhitekturom i fantasticnom kuhinjom. Apsolutno nema sanse da ces najbolje restorane i najbolji dozivljaj tih zemalja da nadjes u Parizu i Rimu, ni blizu. A tek neces da imas pojma o duhu tih zemalja ako posetis samo ta dva grada, vise su i u tom smislu prevara od Beograda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago 17 minutes ago, Perkos2 said: Najveće moje oduševljenje Pragom nije bilo samo zbog svega što ima po centru grada već to što gde god da sam odseo makar i na 10km od centra osećalo se da si u velikom i uređenom gradu gradovi koji od turističke ponude imaju da ponude dobru klopu i rakiju ne spadaju u neka mesta koje prosečan evropski turista želi da poseti U Beograd dolazi okruženje koje je fascinirano tržnim centrima i dobrim provodom, sem Kalemegdana realno ništa posebno im se i ne može ponuditi, po ostalim gradovima nema ni tog šopinga a negde nema ni tih starih tvrđava kao u Kragujevcu na primer, tamo su i dalje Šumarice glavna atrakcija. Gledati samo uže gradsko jezgro uz opasku šta ću da idem dalje je baš i odlika prosečnog srbende koji je zaglavio u veći grad i odmah postao centralista. Ne znam zasto je bas tvrdjava parametar, Uzice ima tvrdjavu pa je i dalje ruzan grad. Grad, za mene, ne cine samo zgrade i mesto gde ces da popijes i pojedes nesto (mada to svakako nije nebitno), nego i aktivnosti, da osetis duh mesta, da naucis nesto o njemu, da vidis kakvi su ljudi, kako oni zive, jer ljudi cine taj duh mesta, ozivljavaju ga i cine ga autenticnim iskustvom. Zato je Novi Sad (bio) lep grad jer kad god sam tamo isao kao mladji osecam se prosto mirno i lepo. Niko nigde ne zuri, ljudi voze bicikle, nema previse automobila, imas veliku reku, mnogo zelenila, sacuvana stara arhitektura, mesanje stilova, nacija, kuhinja, kultura, svega. Ljudi su prisniji i topliji, nadmejani. Beograd sve suprotno od toga, prodaje se kao metropola, a prakticno je postao poznat Evropljanima kao mesto gde za male pare mozes da nadjes alkohol, kurve i koks. Van toga je maketa i prazna ljustura, sav onaj duh Beograda o kojem se prica (pritom nebitno da li vam se svidja ili ne) je nestao. Ti sad kad obilazis ta neka kultna mesta oslikana u kinematografiji na primer vidis da ona koriste tu sliku kao brending, koricu knjige, a to vise nema veze sa zivotom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago 12 minutes ago, McLeod said: Poenta je upravo u tome da to nije njihov ekskluzivitet, jer se nalaze u zemljama sa inace bogatom istorijom, kulturom, arhitekturom i fantasticnom kuhinjom. Apsolutno nema sanse da ces najbolje restorane i najbolji dozivljaj tih zemalja da nadjes u Parizu i Rimu, ni blizu. A tek neces da imas pojma o duhu tih zemalja ako posetis samo ta dva grada, vise su i u tom smislu prevara od Beograda. Ko nema pojma o duhu taj tamo i ne ide. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicklord Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago 5 minutes ago, McLeod said: Poenta je upravo u tome da to nije njihov ekskluzivitet, jer se nalaze u zemljama sa inace bogatom istorijom, kulturom, arhitekturom i fantasticnom kuhinjom. Apsolutno nema sanse da ces najbolje restorane i najbolji dozivljaj tih zemalja da nadjes u Parizu i Rimu, ni blizu. A tek neces da imas pojma o duhu tih zemalja ako posetis samo ta dva grada, vise su i u tom smislu prevara od Beograda. To jeste tačno, ako hoćeš da vidiš lepo neku zemlju nije glavni grad dovoljan ali to ne znači da je neki grad prevara. Ti si rekao "Najveci gradovi u Evropi su svi ruzni kad vidis sve znamenitosti i onda zapravo spustis glavu." - to bukvalno znači ako skloniš sve dobre strane nečega onda to postane loše. Eto ti ga sad 😄 Da Kari ne ume da šutira ne bi igrao u NBA isto 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago 29 minutes ago, Perkos2 said: Najveće moje oduševljenje Pragom nije bilo samo zbog svega što ima po centru grada već to što gde god da sam odseo makar i na 10km od centra osećalo se da si u velikom i uređenom gradu gradovi koji od turističke ponude imaju da ponude dobru klopu i rakiju ne spadaju u neka mesta koje prosečan evropski turista želi da poseti U Beograd dolazi okruženje koje je fascinirano tržnim centrima i dobrim provodom, sem Kalemegdana realno ništa posebno im se i ne može ponuditi, po ostalim gradovima nema ni tog šopinga a negde nema ni tih starih tvrđava kao u Kragujevcu na primer, tamo su i dalje Šumarice glavna atrakcija. Gledati samo uže gradsko jezgro uz opasku šta ću da idem dalje je baš i odlika prosečnog srbende koji je zaglavio u veći grad i odmah postao centralista. Ima dragulja i ne tako daleko. Karlovi Vari su jedan takav dragulj, Vroclav u Poljskoj, ali tu slabo turisti zalaze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos Is Me Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago 22 hours ago, McLeod said: Prvo se ne slazem da Beograd sija. Kragujevac je za Beograd metropola. O Novom Sadu da ne pricam. Ovo je bila početna premisa ove diskusije. Nije bilo reči o tome šta je lepše. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago 25 minutes ago, Nicklord said: Pariz i Rim nisu prevare, nego ljudi misle da idu kod Cezara ili u Dizni film a to su na kraju krajeva samo gradovi 😄 Oba grada imaju toliko istorije, umetnosti, dobrih restorana, raznih svakodnevnih događaja (naročito Pariz) da ne znam kako neko može da kaže da su prevare Ljudi odu u turizam sa iskrivljenim ili potpuno promašenim očekivanjima na neki cheap thrill. A to uopšte nije poenta turizma. Ljudi koji se ozbiljno raspitaju i odu u svojoj režiji najčešće najbolje prođu. Ja sam tako otišao u Sankt Peterburg 2019 godine, i bukvalno smo sami odredili šta ćemo da vidimo. Sjajan provod. Sam sam isprovaljivao putanje kojima se kretao Raskoljnikov iz romana "Zločin i kazna", recimo, pa smo žena i ja pratili tu putanju. Milina. Pa bele noći... svašta možeš da doživiš ako odeš otvorenog srca u pravi a ne u industrijski turizam. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts