Jump to content

Recommended Posts

Posted

To je sve jasno, ja sam samo hteo da pitam sta je nemoguce i sta ne moze, posto po nasem Supermenu sledi apokalipsa i nista ne moze.

Nije bitno koliko kosta i koliko je potrebno da se sve sto treba "patchuje" kako bi krajnji korisnici imali proizvode, poenta je da moze, a ta poenta gradi jos jednu poentu da smo nesposobni i neazurni.

Sto takodje svi ovde znamo, ali bi bilo dobro da saznaju svi u ovoj zemlji.

Posted

Ja se uopšte ne bih kladio da se psihopata ne kocka i ne moli boga da se narandžasti ludak dogovori sa Putlerom i da Zelsnskog nateraju da to prihvati. I da onda jedna od onih 28 (ili koliko već) tačaka pomogne da se reši problem sa NISom, tako što će se prosto skinuti međunarodne sankcije Rusiji pa ni OFAC sankcije zbog finansiranja rata neće imati smisla.

Samo je to jedno 10 šbbkbb al kakva nam je politika i vlast inače - realne su šanse da psiho zaista to misli.

Hail mary shot nakon koga bi on izašao i slavodobitnički objasnio kako je mudrom politikom još jednom sprečio da nas zli zapad zavadi sa pravoslavnom braćom.

• Like 3
Posted
1 hour ago, NMX said:

Ja se uopšte ne bih kladio da se psihopata ne kocka i ne moli boga da se narandžasti ludak dogovori sa Putlerom i da Zelsnskog nateraju da to prihvati. I da onda jedna od onih 28 (ili koliko već) tačaka pomogne da se reši problem sa NISom, tako što će se prosto skinuti međunarodne sankcije Rusiji pa ni OFAC sankcije zbog finansiranja rata neće imati smisla.

Samo je to jedno 10 šbbkbb al kakva nam je politika i vlast inače - realne su šanse da psiho zaista to misli.

Hail mary shot nakon koga bi on izašao i slavodobitnički objasnio kako je mudrom politikom još jednom sprečio da nas zli zapad zavadi sa pravoslavnom braćom.

Meni deluje da on još odavno očekuje da se potpiše mirovni sporazum i da zbog toga ništa nije radio po pitanju NIS-a, ali izgleda da je maca došla na vratanca. Treba samo nastaviti sa pritiskom, pa će i urušavanje režima biti brže.

• Like 1
Posted

Potpisivanje mirovnog sporazuma ne podrazumeva ukidanje sankcija, čak šta više, to nikad ne ide jedno sa drugim.

Uobičajeno, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, kroz nekoliko meseci se prvo ublažavaju trgovinske i finansijske sankcije. Tek nakon toga na red dolaze energetske sankcije, koje mogu ostati na snazi čak i godinama i pored potpisivanja mirovnog sporazuma. Poslednje u nizu su političke i lične sankcije političara.

Šta će se desiti sa mirovnim sporazumom u Ukrajini, jako je teško reći. Ali Evropa u ovom trenutku pravi tranziciju u energetici i gleda da se potpuno otcepi od Rusije bez obzira na mirovni sporazum. Takođe, Amerikanci imaju jedinstvenu priliku da smanje uticaj Rusa na Balkanu oduzimanjem NISa, i sigurno da tu priliku neće tek tako ispustiti.

Tako da, moje mišljenje, ako ne isteramo Ruse iz NISa, sankcije ostaju na snazi 1/1 .

Posted
2 hours ago, NMX said:

Niko nije sprečavao ni MOL ni EKO ni OMV ni Petrol da i do sada uvoze svo gorivo (ne naftu nego derivate, naftu i sada ne mogu da uvezu jer nema ko da je preradi). Samo im je to apsolutno neisplativo. Pa su skoro sve kupovali od NIS i dodavali svoje aditive. 

Pre jedno 5 godina sam u setnji sreo kolegu sa faxa koji je tada radio u NISu i onda mi je dok smo pricali rekao da su zapravo sve pumpadzije u Srbiji u obavezi da kupe xy% goriva od NISa (recimo 30%). Izgleda da je ta minimalna obaveza u sustini nebitna jer su svi dobrovoljno kupovali mnogo vise od minimalno propisanih kolicina posto im se ocigledno vise isplati.

Tu dolazimo do situacije da verovatno necemo imati problem sa raspolozivim kolicinama da nabavimo, ali da ce biti problema za skladistenje i sa cenom. Ako drzava ne zeli da se odrekne akcize moguce je da cemo placati znacajno skuplje gorivo sto ce onda napraviti jos jaci inflatorni pritisak i uci u novu spiralu poskupljenja pa jos jednog povecanja minimalca ni iz cega.

Akcize su ukpno 19% budzetskih prihoda, a pola od toga su akcize na gorivo, tj skoro 2 milijarde evra, ne znam kako bi SNS mogao da se odrekne ovoga. Jedino da prepolove akcizu da bi cena goriva ostala slicna, a onda se zaduze kod Arapa za milijardu evra pod ''povoljnom'' kamatom. 

Ugl, yebali smo jeza. 

Posted
1 hour ago, DJ_Vasa said:

Meni deluje da on još odavno očekuje da se potpiše mirovni sporazum i da zbog toga ništa nije radio po pitanju NIS-a

Precrtao sam višak, tri i po godine ne radi ništa po pitanju bilo čega, očekujući da prestane rat i da on ispadne taj koji je sve vreme bio pametan.