Jump to content

Vox Populi - Vox Dei


MetalHead

Recommended Posts

...e da,odslušao sam vašeg predsjednika.O svemu što priča me neodoljivo podsjeća na Z4.Jedina razlika je da ih je predsjednik primio a Slobo uopće nijes njima htio razgovarati ili primiti nekakove papire.

Što je Vučić rekao a meni je bilo ineterasantno za čuti:

-oko ZSO,Kosovari vele da od 22 stvari koje bi vrijedilo obaviti,21 nije u skladu sa Ustavom Kosova

-ako se ne uskladi politika Srbijesa politikom EU slijede ukidanje viznog režima,sankcije itd.

Tu bih samo rekao,sjediti na nekoliko stolaca i misliti da si jako pametan....

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Biće zanimljivo. Ako je ZSO uslov za sporazum, moze lako da se desi da Albanska strana to isabotira, pa ne bude sporazuma dok se dole ne promeni vlast.

 

Prica o vizama i povlacenju investitora nije bas realna, nije to bas toliko jednostavno. Verujem da bi se na taj korak odlucili samo u ekstremnom slucaju okretanja AV protiv zapada, sto se nece desiti. 

 

Nakon ZSO bice mnogo lakse ici u sporazum, koji bi malo izbalansiran mogao da prodje uz malo jasniju eu perspektivu. 

 

Kod nas sigurno idu izbori, samo je pitanje trenutka. Moze da se desi i da se poklope izbori dole i ovde.

Link to comment
Share on other sites

Pa kaze: " Ljudi ne treba da brinu, ništa nismo potpisali, nigde nema ni paraf"- ucili me da se vo drzi za rogove a covek za rec.

"Ja ću narednih dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa u Narodnu skupštinu koji žele da čuju, i obavestiću ih kako je sve teklo, šta su namere.   Tražićemo značajniju ulogu parlamenta i vlade, to je važno" - stvarno? Od razvlascene vlade, glasacke masine u parlamentu? Nece da moze, ne r a d i ti to vec ohoho godina. Student prava a Ustavom brise patos, razvalio sve sto je bilo koliko toliko trag demokratskih institucija i sad se setio da deli vlast? Ne ide to tako, kad se mnozis sa nulama, budes i sam nula.

"Ja uvek obaveštavam, i saslušam mišljenje SPC i verskih zajedenica"- ajde? A da prvo slusas narod koji ti je dao vlast? Moskva,  Peking, pa malo vagnerovci, fashisti, navijacke bande, nema vise kolaboracije u borbi za srce Srbije? Popovi? Skupo ce da te to kosta cak i kao izgovor, SPC je feudalac a taj ne zna da deli, hoce sve a najvise da drugi ratuju za njegove privilegije.

"Pred nama je težak period, i biće potrebno više truda, rada i energije, da bismo sve mogli na najbolji mogući način"  - ne drzi ti ovo vodu, nikako. Pred nama je ono sto je iza nas, beda, glad, sankcije, bruka i sramota. 

Sta da ti kazem osim da je doslo vreme da i tebi neko zavrce ruku, da i sa tobom neko obrise patos. Da je srece i pameti, uradili bi to mi sami bez pomoci sa strane ali bolje ikako da te se resimo nego nikako.

Nadam se da ce to da ti rade nezno, neznije, ipak si ti odradio dobar posao za belosvetsku demokratiju. A nama - kako bude. Navikli.

 

 

 

 

Edited by Pletilja
  • Like 2
  • Love 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

A jedan njegov kaze: 

"Veličina i snaga jednog državnika ogledaju se u njegovoj grčevitoj borbi i neumornoj snazi ne za lične, već za interese svog naroda. Koliko naš predsednik Aleksandar Vučić voli svoju zemlju pokazao je mnogo puta, a način političke bore za očuvanje nacionalnih interesa i prosperitet Srbije vredan je poštovanja, rekao je član Predsedništva i potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Luka Petrović povodom najave predsednika Srbije i SNS da je spreman da napusti mesto lidera stranke.

- Tvoj život je Srbija, tvoji snovi su Srbija. Sve što si uradio, radio si za interes naše Srbije, naše dece. Podigao si lestvicu toliko visoko da je nemoguće da bilo ko može da dosegne te visine. Narod te je zbog toga, sa ogromnom podrškom, uvek i birao. Narod želi tebe, tvoju politiku, politiku mira i stabilnosti. Srbija želi da je ti vodiš ,a mi da te u stopu pratimo. Da budemo pored tebe, uz našu Srbiju kada je najteže. Da budemo jedinstveni, složni i jači nego ikada. Da sve izdajnike i plaćenike pobeđujemo još ubedljivije nego ikada. Da narod po ko zna koji put kaže koga želi. Zato treba da ostaneš da vodiš našu najbolju i najveću porodicu, našu Srpsku Naprednu Stranku. Predaja nije opcija! Živela Srbija! Živeo naš predsednik Aleksandar Vučić - rekao je Luka Petrović".

Na cemu su ove kreature? Koja je tacna mera, cena ovakvog samopotiranja licnosti, volje, misljenja? Razumem ja da je stid proizvod kucnog vaspitanja pa se pitam gde je ovo raslo, u kakve je skole islo, sa kim se to druzilo kad moze ovako i ovoliko da se ponizi, ponisti.

Nema ovde ideologije, vidim samo strah, ucenjenost, bezdan praznine. Zasto? Kako?

Edited by Pletilja
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, mladenvzz said:

...e da,odslušao sam vašeg predsjednika.O svemu što priča me neodoljivo podsjeća na Z4.Jedina razlika je da ih je predsjednik primio a Slobo uopće nijes njima htio razgovarati ili primiti nekakove papire.

Što je Vučić rekao a meni je bilo ineterasantno za čuti:

-oko ZSO,Kosovari vele da od 22 stvari koje bi vrijedilo obaviti,21 nije u skladu sa Ustavom Kosova

-ako se ne uskladi politika Srbijesa politikom EU slijede ukidanje viznog režima,sankcije itd.

Tu bih samo rekao,sjediti na nekoliko stolaca i misliti da si jako pametan....

U Hrvatskoj postoji to - ZSO pa su se bas usrecili i Srbi i Hrvati. Cista deklaracija bez ikakve kontrole rezultata. Dimna zavesa za debakl.

Edited by Pletilja
Link to comment
Share on other sites

Nista se u Srbiji ne menja vec vek i po, a po svemu sudeci nece nikada. 

 

Arčibald Rajs, razočaran moralnom dekadencijom naroda čijoj se hrabrosti divio u Prvom svetskom ratu sastavlja 1928. godine svojevrsan politički testament „čujte, Srbi!”, objavljen posthumno na sopstveni zahtev.

 

"Danas su, iako relativno malo rade, mnogi od vas postali pohlepni. Dolazili su u dodir sa drugim zemljama pre velikog rata, a naročito tokom njega. Videli su raskoš velikih zapadnih gradova izadivila ih je vidljiva moć novca, a nisu uvideli šta je u njoj lažno. Kada su se vratili kući, želeli su da se po svaku cenu obogate, ali ne velikim i poštenim radom. Prisetili su se svojih nekadašnjih turskih gospodara, pa su krenuli njihovim primerom u korupciju.

 

Podudaranje ličnih interesa političara iz suprotstavljenih tabora prevladavalo je ponekad stranačke razmirice i neprijateljstvo manifestovano u javnom delovanju. Arčibald Rajs je naslutio pozadinu „neprirodnih” približavanja vlasti i opozicije: „Razne političke stranke su se silno međusobno vređale radi vlastite reklame, ali su se dobro čuvale da ne zabrazde duboko pošto su dobro znale da korupcija nije apanaža jedne stranke nego svih”.

 

Praksa tolerisanja loših ili nezakonitih odluka vlasti zarad zadovoljenja privatnih interesa teško da je mogla da doprinese istinskoj kritičarskoj ulozi koju bi opozicija trebalo da ima u demokratskom poretku. Time je bio dodatno otvoren prostor za odstupanje vlasti od načela odgovornosti u obavljanju javnih poslova i podsticanje koruptivnog ponašanja.

 

Odbrana privilegija stečenih pobedom na izborima na što duži rok pretpostavlja efikasnu kontrolu vladajućih političkih snaga nad svim granama vlasti, posebno nad izvršnom. Činovnički aparat bio je u Srbiji (i kasnijeJugoslaviji) najvažniji deo izvršne vlasti jer se u njenoj nadležnosti nalazilo sprovođenje vladajuće politike. Potpuna politizacija javnog života i svih oblasti društvenih odnosa oličena u razvrstavanju građana na „prijatelje” i „neprijatelje”, zahtevala je da poslušnost činovnika sa različitih nivoa hijerarhije bude obezbeđena stranački motivisanim odabirom činovničkog kadra. Umesto modernizacije državne uprave zapošljavanjem profesionalnih službenika čiji bi rad bio zasnovan na nepristrasnosti, stručnom znanju i vrednoći, na položaje su postavljani poslušni članovi ili simpatizeri vladajuće stranke. Pored toga, u državnu službu primani su nekvalifikovani srodnici, poznanici i druge osobe interesno povezane sa pojedincima iz vlasti. O delovanju razrađenog sistema negativnog odabira činovničkog kadra veoma plastično svedoči Rajs: „Kad se neki kandidat prijavi na konkurs za neko mesto u ministarstvu, ne pitaju ga: ‘šta znaš? Šta si radio dosad? Šta si radio kada je otadžbina bila u opasnosti? ’Ne, pitaju ga: ‘U kojoj si stranci? Koji poslanik tepre poručuje?’”

 

Od zaposlenih činovnika očekivalo se da zauzvrat glasaju za stranku zaštitnicu i da joj osiguraju glasove potčinjenih i da učestvuju ili prikrivaju nezakonite radnje pretpostavljenog stranačkog kolege. 

Politizovana javna služba podrazumevala je da u slučaju dolaska druge stranke na vlast sledi „talas” smenjivanja činovničkih kadrova prethodne vlade i postavljanja sopstvenih pristalica. Zamena „neprijateljskih” činovnika” često je dosledno sprovođena duž čitave državne hijerarhije, sve do šefa železničke stanice ili šumara".

 

 

 

 

  • Like 11
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Sa komšijskih foruma:

 

Quote

Petaci mesec dana nisu imali matematiku jer je nastavnica bila bolesna a niko nije mogao ili hteo da dođe da je zameni, kako kaže, ni studenti. Beograd, centar.

 

Quote

Prilican je manjak nastavnika ove godine, matematike najvise ali je sve teze naci i nastavnike recimo informatike ili engleskog

 

Ako radi ko stigne ili uopšte nema ko da radi, rezultati neće izostati.

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, erwin said:

Ako radi ko stigne ili uopšte nema ko da radi, rezultati neće izostati.

Koliko znam, nedostaju i nastavnici nemačkog i fizike. Verovatno će omogućiti kursadžijama da ih zamene. To se već desilo sa engleskim, a očekujem da će tako biti i sa ostalim predmetima. Za te pare koje daju, dobro je da ima nekoga ko uopšte i hoće da im radi.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, DJ_Vasa said:

Koliko znam, nedostaju i nastavnici nemačkog i fizike. Verovatno će omogućiti kursadžijama da ih zamene. To se već desilo sa engleskim, a očekujem da će tako biti i sa ostalim predmetima. Za te pare koje daju, dobro je da ima nekoga ko uopšte i hoće da im radi.

 

Kome trebaju nastavnici i obrazovana deca, neka uče sa interneta i posle se zaposle kao specijalci u vojsci za 320.000 mesečno, bog da ih vidi.

 

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

U vrijeme kada se hrabre zene Irana bore za slobodu, i kada je skidanje hidzaba glavni simbol te borbe, gospodja Vucic je odlucila da ucestvuje na konferenciji u Iranu i da u skladu sa srednjovjekovnim zakonima stavi hidzab... Nije prva, hidzab su tokom posjeta Iranu  nosile mnoge  zene u zvanicnim posjetama prije nje - ali ne u vrijeme kao sto je ovo.

 

Tan2023-01-2210254172_2-scaled.jpg

 

Edited by ters
  • Like 2
  • Tuzno 2
Link to comment
Share on other sites

Do dana današnjeg, a imam već puno godina, nisam uspeo da provalim istinsku, iskrenu, duboku i sveobuhvatnu ljubav prema autokratiji i čvrstoj ruci kod Srba. Potpuno je nebitan kontekst, politička ili ideološka strana, imam utisak da se prosečnom, ali i neprosečnom Srbinu, prosto nasmeši brk kada se pominju ultrakonzervativci iz centralne Evrope, klovn-fašisti iz zapadne, KimDžongunovi, Sadami, Bokase, Pinočei, Ajatolasi... Imam utisak da je poptuno nevažan geografski, socijalni, religijski ili ideološki kontekst, važno je samo da se zna red, i ona čuvena eh da ih vidim da ovo probaju u ______ (uneti despotiju po želji). Rusija, naravno, iz milion razloga, u tom kontekstu postaje neka vrsta Obećane Zemlje, pravoslavno-komunističkog Eldorada što reče Sloba Antonić.

  • Like 14
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, freethrow said:

Do dana današnjeg, a imam već puno godina, nisam uspeo da provalim istinsku, iskrenu, duboku i sveobuhvatnu ljubav prema autokratiji i čvrstoj ruci kod Srba. Potpuno je nebitan kontekst, politička ili ideološka strana, imam utisak da se prosečnom, ali i neprosečnom Srbinu, prosto nasmeši brk kada se pominju ultrakonzervativci iz centralne Evrope, klovn-fašisti iz zapadne, KimDžongunovi, Sadami, Bokase, Pinočei, Ajatolasi... Imam utisak da je poptuno nevažan geografski, socijalni, religijski ili ideološki kontekst, važno je samo da se zna red, i ona čuvena eh da ih vidim da ovo probaju u ______ (uneti despotiju po želji). Rusija, naravno, iz milion razloga, u tom kontekstu postaje neka vrsta Obećane Zemlje, pravoslavno-komunističkog Eldorada što reče Sloba Antonić.

 

Zato sto smo iz raje jako brzo uleteli u drzavotvornost, bez jakog srednjeg sloja. Ako se ne varam, i tokom francuske revolucije, vecina ljudi sa sela je i dalje bila za kralja. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, freethrow said:

Do dana današnjeg, a imam već puno godina, nisam uspeo da provalim istinsku, iskrenu, duboku i sveobuhvatnu ljubav prema autokratiji i čvrstoj ruci kod Srba. Potpuno je nebitan kontekst, politička ili ideološka strana, imam utisak da se prosečnom, ali i neprosečnom Srbinu, prosto nasmeši brk kada se pominju ultrakonzervativci iz centralne Evrope, klovn-fašisti iz zapadne, KimDžongunovi, Sadami, Bokase, Pinočei, Ajatolasi... Imam utisak da je poptuno nevažan geografski, socijalni, religijski ili ideološki kontekst, važno je samo da se zna red, i ona čuvena eh da ih vidim da ovo probaju u ______ (uneti despotiju po želji). Rusija, naravno, iz milion razloga, u tom kontekstu postaje neka vrsta Obećane Zemlje, pravoslavno-komunističkog Eldorada što reče Sloba Antonić.

 

Ne samo Srbi, vecina naroda u regionu ima te sklonosti. Milijardu i jedna pohvala i opravdanje za svakog od diktatora i ljudozdera sirom svijeta, a 3 puta toliko kritika i pljuvacine prema "pederima i slabicima" na Zapadu. Kolektivni mazohizam. 

  • Like 6
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, alpaka Bereta Sida said:

 

Ne samo Srbi, vecina naroda u regionu ima te sklonosti. Milijardu i jedna pohvala i opravdanje za svakog od diktatora i ljudozdera sirom svijeta, a 3 puta toliko kritika i pljuvacine prema "pederima i slabicima" na Zapadu. Kolektivni mazohizam. 

 

Nije mazohizam nego je kompleks nize vrednosti, licni i kolektivni. Socijalizovani na nerealnoj slici sebe, nesvesni svojih mana, ali i svojih kvaliteta i mogucnosti. da bi ih svrishodno upotrebili.  Ili cak i svesni, ali jebe im se, nasilini dovoljno da ce reorganizovati "sistem" da budu tamo gde nicim ne zasluzuju.

 

Trazi sistem, ovo sto  @freethrow   pise, koji ce im apriori obezbediti predodredjeno mesto u hijerarhiji bez da se nesto cimaju, da mogu da maltretiraju nekoga, makar ukucane i ekipu ispred dragstora, bez da mora da ga zasluze i da sve one druge se vrate na "svoje" mesta.

 

Citavi ovi populisticki pokreti funkcionisu na tome da igraju na taj kompleks gde moze da se profitira, napravili su biznise na tome, prave sranja unaokolo.

 

A ovim slepcima kao sto je ova glupaca, da jednu vrstu zivota simuliraju podanicima dok sami zive sami drugo i kroz burazerske aranzmane familija i klanova (onako regionalno) dzepare sve ostale.

Edited by Plavi Golub
  • Like 14
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, freethrow said:

Do dana današnjeg, a imam već puno godina, nisam uspeo da provalim istinsku, iskrenu, duboku i sveobuhvatnu ljubav prema autokratiji i čvrstoj ruci kod Srba.

Na neki nacin,odgovor ti lezi u postu od @Jezebel..Arcibald Rajs je sve lepo dijagnostikovao i pojasnio u toj svojoj simpaticnoj knjigici koju bi svaki Srbin morao da procita bar jednom u zivotu..postoji direktna i neodvojiva korelacija izmedju politickih institucija apsolutistickog karaktera i ekonomskih institucija pljackaskog karaktera..a tu je veoma pogodno tle za omiljenu srpsku disciplinu - korupciju i bogacenje kroz nju.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...