Amigdala Posted Tuesday at 09:02 PM Posted Tuesday at 09:02 PM Zatvorske kazne pojedincima kojima je moguce dokazati : prekoracenje ovlascenja, zloupotrebu sluzbenog polozaja, krsenje ustava/zakona, mahinacije i tome slicno; lustracija onih sa pokitickog vrha koji su pomagali stvaranje takvog ambijenta. To je neki maksomum koji je moguce ocekivati u idealnom slucaju. 1
DameTime Posted Tuesday at 09:06 PM Posted Tuesday at 09:06 PM (edited) 39 minutes ago, Barkley#34 said: Tvoji levičarsko-anarhistički stavovi će u sukobu sa realnošću da dožive bolan udarac. Ja sam vrlo svesna svojih anarhističkih stavova i da nema šanse da se oni ostvare, tako da ova rečenica nije potrebna. Kad već moramo da imamo represivni državni aparat za vratom, nek bar bude koliko-toliko organizovan i koristan (nama, ne mafiji na vlasti). Edited Tuesday at 09:09 PM by DameTime
Don Dusko Posted yesterday at 09:46 AM Posted yesterday at 09:46 AM 15 hours ago, Drug Crni said: Za mene, najteža epizoda do sada iako se slabo novo šta iz nje saznaje Odgledao sam prve 2 epizode i mogu da kazem svaka slicnost danas nije slucajna 3
Drug Crni Posted yesterday at 10:01 AM Posted yesterday at 10:01 AM Samo mala korekcija od mene: ja sam se nespretno izrazio, pošto niti očekujem da će serijal otrkiti nešto novo, niti je to pod ovim uslovima moguće.
Tex_Willer Posted yesterday at 10:23 AM Posted yesterday at 10:23 AM Ključ nakon padanja sekte jesu dokumentarci koji će ogoliti što ovih 14g vlasti, a tako i taj period 90-tih.
McLeod Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Gledajuci prvu epizodu podsetio sam se nekih stvari. Ocigledno je da su mnoge stvari radjene po dogovoru. Recimo desetodnevni rat je bas ocigledan, takodje je ocigledno da su Tudjman i Milosevic imali dogovor da prave etnicki ciste (ili skoro ciste) drzave, da ono sto ce Srbija da "capne" od Hrvatske ovi nadoknade sa Herceg Bosnom. Pogotovo ono nema te Alija sto je potvrdjeno da su pevali zajedno. Rat im se oteo kontroli, trajao je predugo i onda je Tudjman preveslao Milosevica posle Z-4, dok je ovaj i svoj plan B usrao jer je planirao krajisnike da otera na Kosovo da pripremi teren za etnicko ciscenje Kosova, a mnogi se okrenuli i vratili ili ga odjebali i ostali raseljeni decenijama po Vojvodini i centralnoj Srbiji. Milosevic je evidentno bio ruski covek, ali je to bila sigurno neka divlja/celijska organizacija imajuci u vidu i rasulo u Rusiji. Njegov uspon podseca na uspon recimo Mrnjavcevica posle sloma Dusanovog carstva, uspeo je da okupi na neki nacin dovoljno mocnih ljudi oko sebe i ucvrsti vlast, Rusima je to bilo u interesu svakako, ali ne verujem da su se posebno bavili nama kao sto smo imali clash na visokom nivou oko Informbiroa. Na unutrasnjem planu je sve oko "dogadjanja naroda" bilo potpuno izrezirano, druga strana je bila prosto nespremna, odnosno nije verovala sa kim ima posla. Inace je citava ta prica bas jako providna, cak i Vucicev teatar apsurda je manje ocigledan od Milosevicevog. Uloga Vuka Draskovica je tu interesantna, jer DB krece sa usponom SPSa da vuce konce. On je bio podredjen Milosevicu, ali su igraci koje su izbacivali na teren sluzili i kao vrsta kontrole i pravili i problem Milosevicu ako je potrebno. Tu je Vuk Draskovic odigrao bas manitu ulogu, tako da ne znas zapravo sta je tu farsa sta stvarnost, koliko se on oteo kontroli u odredjenim situacijama, a sta je radio po diktatu. To bez otvaranja dosijea nema sanse niko da rascivija. Dok je Seseljeva uloga jasna, mecka na vasaru, ko plati vise. 2
DJORDJE Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago 19 hours ago, DameTime said: Rešenje za trenutnu situaciju je potpuna lustracija, nijedna osoba zaposlena pri MUP-u koja "ćuti i trpi" ovaj režim, kako bi čuvala sopstvenu guzicu, ne sme da ostane kad taj režim ode. Šta god ja mislila o policiji, svesna sam da će ona postojati u nekom obliku i svakako može bolje i pravednije da funkcioniše. @Barkley#34 To se nece desiti kao sto se nije desilo 2000te ili 2012te i pored svih obecanja da ce se nova vlast obracunati sa mafijom iz one prethodne. Jednostavno previse je onih koji ovu sadasnju vlast podrzavaju, aktivo ili pasivno, dosli bi u situaciju da bi drzava bukvalno kolapsirala, od gradske cistoce pa do zdravstva. Drugi razlog je ono sto bi se narodski reklo vrana vrani oci ne vadi, ta nova vlast ne bi zelela da njima jednog dana neko sudi , pa je u tom duhu bolje da ove pre njih ostave na miru. Korupcija je u Srbiji do te mere ukorenjena da ce biti potrebene decenije da se to ispravi, ako je uopste i moguce. 3 1
Utopista Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Skoro trećina naroda je glasala za ove mračne i bolesne ološe samo 5 godina nakon streljanja Djindjića. 8 godina posle bombardovanja koje su nam isti ovi navukli na vrat. Posle svih krvavih sranja iz devedesetih za koje bi mi trebali sati da ih nabrojim, i opet bi neke zaboravio koliko ih je bilo... Plus SPS, DSS...danas Nestorović, nekakvi Zavetnici, Dveri, i slični - i dobiješ statistički podatak da je najmanje svaki drugi čovek u ovoj septičkoj jami ili čisto zlo ili težak idiot... Tako da što se mene tiče ovaj narod je odlično prošao uzevši u obzir kakav je - mnogo mnogo bolje nego što je zaslužio... https://youtu.be/Q4H3CaqMXTk 4
NMX Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Standardni 12.03. kao i svake od prethodnih 23 godine. Istovremeno ogromno what if u smislu gde bi sada bili (svakako ne ovde) i istovremena neverica da sa ove vremenske distance narod od Đinđića i dalje pravi ikonu. Meni će ostati zauvek u sećanju kao čovek čije su ideje i misli zvučale kao nešto najbliže mom poimanju politike, društva i ekonomije. I istovremeno kao neko ko je uprkos maltene idealnim stavovima postavio temelje za sve naredne bitange koje su nas uzjahale.
Dzo23 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Na današnji dan 2003.godine ubijena je i poslednja nada da Srbija može biti normalna država. 💔
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 13 minutes ago, NMX said: Standardni 12.03. kao i svake od prethodnih 23 godine. Istovremeno ogromno what if u smislu gde bi sada bili (svakako ne ovde) i istovremena neverica da sa ove vremenske distance narod od Đinđića i dalje pravi ikonu. Meni će ostati zauvek u sećanju kao čovek čije su ideje i misli zvučale kao nešto najbliže mom poimanju politike, društva i ekonomije. I istovremeno kao neko ko je uprkos maltene idealnim stavovima postavio temelje za sve naredne bitange koje su nas uzjahale. Premalo ljudi pravi od Djindjica ikonu. To je mozda u tvom bablu. Da se zaista pravi od njega ikona, Vucic ne bi vladao 14 godina, jer on ne moze da bude dalje od vrednosti koje je zastupao Djindjic, pored svih foliranja oko Vebera prvih godina. Djindjic je bio pragmatican politicar i napravio je nekoliko velikih gresaka, uostalom, neke od njih je platio glavom. 2
NMX Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago 2 minutes ago, McLeod said: Premalo ljudi pravi od Djindjica ikonu. To je mozda u tvom bablu. Da se zaista pravi od njega ikona, Vucic ne bi vladao 14 godina, jer on ne moze da bude dalje od vrednosti koje je zastupao Djindjic, pored svih foliranja oko Vebera prvih godina. Djindjic je bio pragmatican politicar i napravio je nekoliko velikih gresaka, uostalom, neke od njih je platio glavom. Pa ne prave ikonu od njega oni koji su ga ubili ili oni koji su danas na vlasti. Nego oni koji su bili uz njega što interesno što ideološki (ja sam bio jedan od tih, do nekog trenutka). Babl svakako jeste samo sa ove vremenske distance ne treba bilo ko da ga pravi ikonom. Neke greške jeste platio glavom. Neke greške smo mi platili svakim sledećim skotom posle njega.
Chaos Is Me Posted 54 minutes ago Posted 54 minutes ago Ako se pojavi nešto i blizu Đinđića, UDBA će ga skratiti za glavu.
Utopista Posted 52 minutes ago Posted 52 minutes ago (edited) 5 minutes ago, NMX said: Pa ne prave ikonu od njega oni koji su ga ubili ili oni koji su danas na vlasti. Nego oni koji su bili uz njega što interesno što ideološki (ja sam bio jedan od tih, do nekog trenutka). Babl svakako jeste samo sa ove vremenske distance ne treba bilo ko da ga pravi ikonom. Neke greške jeste platio glavom. Neke greške smo mi platili svakim sledećim skotom posle njega. Jesu li ti skotovi i Čović,Drčelić i Terzić? Pitam jer sam primetio da strasno navijaš za klub u kojem su oni predsednici. Jesu li to te tvoje političke, ekonomske i društvene vrednosti? Mislim ne trebaš ni da odgovoriš pitanje je retoričko, a meni je sve odavno jasno... Edited 51 minutes ago by Utopista
NMX Posted 49 minutes ago Posted 49 minutes ago 1 minute ago, Utopista said: Jesu li skotovi Drčelić i Terzić? Pitam jer sam primetio da strasno navijaš za klub u kojem su oni predsednici. Jesu li to te tvoje političke, ekonimske i društvene vrednosti? Jesu skotovi. Samo što bi da je Đinđić živ obojica bila u DSu kao što su bili Vesići, Pauci i ostali. Al možeš i da maštaš drugačije. 1 minute ago, Utopista said: Mislim ne trebaš ni da odgovoriš pitanje je retoričko, a meni je sve odavno jasno... Ništa tebi brt nije jasno 1
Don Dusko Posted 49 minutes ago Posted 49 minutes ago 2 minutes ago, Utopista said: Jesu li skotovi Drčelić i Terzić? Pitam jer sam primetio da strasno navijaš za klub u kojem su oni predsednici. Jesu li to te tvoje političke, ekonimske i društvene vrednosti? Mislim ne trebaš ni da odgovoriš pitanje je retoričko, a meni je sve odavno jasno... Molim te da napravis razliku to sto neko navija za Zvezdu podrzava doticnu dvojicu. Isto vazi i za bracu Grobare.
Utopista Posted 42 minutes ago Posted 42 minutes ago Just now, Don Dusko said: Molim te da napravis razliku to sto neko navija za Zvezdu podrzava doticnu dvojicu. Isto vazi i za bracu Grobare. Nema tu razlike. Ne može devojka da bude malo trudna. Ideš na utakmice kluba koje vode kriminalci, plaćaš kartu i tako ih direktno podržavaš, raduješ se kada ukradenim krvavim parama plate igrače... I onda još hoćeš da kažeš da je u krivu onaj koji kaže da si na neki način saučesnik. Jebote kao da nekome život zavisi od toga da li će navijati za Zvezdu ili Partizan u 2026 pa je užasno i zlobno to dovoditi u pitanje... Tako branite i onog Plavšića koji je preleteo na Arenu. Kao da nema nekih drugih poštenih poslova, kao da se masa ljudi nije žrtvovala jer nije htela da se proda. Neka svako podržava koga hoće, ali nemojte molim vas da nas pravite ludima i slepima. Zbog takvog licemerja i trulih kompromisa i jesmo ovde gde smo. 2 1
JPM Posted 41 minutes ago Posted 41 minutes ago Pa da, pravimo ikonu od Zorana...jer prosečnom Srbinu kada je neko vredan, pametan, pošten i koncentrisan na budućnost i boljitak a ne na kosovske mitove, ne deluje normalno. 2
McLeod Posted 39 minutes ago Posted 39 minutes ago (edited) 17 minutes ago, NMX said: Pa ne prave ikonu od njega oni koji su ga ubili ili oni koji su danas na vlasti. Nego oni koji su bili uz njega što interesno što ideološki (ja sam bio jedan od tih, do nekog trenutka). Babl svakako jeste samo sa ove vremenske distance ne treba bilo ko da ga pravi ikonom. Neke greške jeste platio glavom. Neke greške smo mi platili svakim sledećim skotom posle njega. Meni je iskreno prilicno bezveze (da ne koristim teze reci) sto se na Djindjica bacaju Vesici, Pauci i ostali, on nema gotovo nikakvu krivicu tu. Pogledaj Micunov DS na primer i ko je sve tu bio pa uporedi. Nase drustvo je iznedrilo takve i oni su bili po svim strankama. On je aktivno radio na tome da se sa tim stane i da se the narod promeni. Jedini. Da li je bio savrsen i svetac, nije, ali ako ijedan politicar ili ako hoces vladar u istoriji Srbije ukljucujuci i srednji vek treba da se idolizuje i kanonizuje, to je Zoran Djindjic. Sto mesta prazno je do sledeceg. Edited 38 minutes ago by McLeod 4 1
Don Dusko Posted 23 minutes ago Posted 23 minutes ago Fascinatno je kad je bio ziv Djindjic je imao popularnost jaku malu....Sto ne menja cinjenicu da je bio dobar premijer sa zeljom da promeni stvari. Svakako mu je saradnja sa Legijom(bilo kakva) bila velika greska. Sad sto je Srbija tada a i danas puna tih likova pa moras praviti kompromise(a on je hteo to da presece sto je platio glavom) je druga stvar.
Utopista Posted 2 minutes ago Posted 2 minutes ago Da se podsetimo sta je Zoran za 3 godine uradio za Srbiju i pored ogromnog podmetanja klipova u točkove i iz stranaka iz DOS-a, a naravno i od udbe, socijalista, smradikala: 1. Obnovljeno članstvo SR Jugoslavije u UN, MMF, Svetskoj banci, Savetu Evrope. 2. Prosečna plata, sa 35 evra u 2000, porasla do 164 evra u februaru 2003. godine. 3. Isplaćene zaostale penzije (kasnile 2 meseca), dečiji dodaci (24 meseca), naknade za materijalno obezbeđenje porodice (26 meseci), penzije zemljoradnicima (36 meseci). 4.Inflacija sa zatečenih 113% u 2000. oborena na 8% do 2003. 5. Otpisano 70% kamata na dugove za struju. Za nekoliko meseci su potpuno ukinute restrikcije. 6. Na donatorskoj konferenciji za SR Jugoslaviju prikupljeno 1,28 milijardi dolara (jun 2001). 7. Budžet 2000. - 65 milijardi dinara. Budžet za 2003. - 261,5 milijardi. 8. Privredni rast u 2001. 5,6%, u 2002. godini 3,9%. 9. Odmah po preuzimanju Vlade smenjen Radomir Marković, bivši načelnik resora Državne bezbednosti. 10. Lišen slobode Slobodan Milošević. 11. Obnovljeno 800 km puteva. 12. Uhapšeni Dragoljub Milanović (generalni direktor RTS), Radomir Marković (bivši šef DB), Branko Đurić (bivši šef beogradske policije), Milan Radonjić (šef beogradskog DB). 13. Smanjene zbirne stope socijalnih doprinosa sa 105% na 71,8%. 14. Stopa poreza na dobit smanjena sa 20% na 14% 15. Stopa poreza na dohodak na prihode od samostalne delatnosti snižena na 14%. 16. Ukinut zloglasni Zakon o informisanju iz 1998. godine, kojim je bivši režim kažnjavao nezavisne medije. Isplaćeno 11,5 miliona dinara simboličke odštete medijima. 17. Imenovan novi UO RTS. Za predsednika izabran Dejan Mijač, za generalnog direktora Aleksandar Crkvenjakov. Bojana Lekić postala glavni urednik. 18. Ukinut represivni Zakon u univerzitetu. Imenovani novi dekani i rektori na univerzitetima uz saglasnost naučno-nastavnih veća. 19. Usvojen Zakon o vraćanju dela nadležnosti Vojvodini oduzetih tokom Miloševićeve vlasti. 20. 2001. godine školska godina je, posle 10 godina, počela bez obustave nastave. Plate prosvetnim radnicima povećane su sa 30 evra (2000) na 205 evra (2002). 21. Povećane plate u pravosuđu. Plata u januaru 2001. bila je 170 evra. Na kraju 2002. iznosila je 600 evra. 22. Počele reforme školstva i pravosuđa. 23. Dodeljeno prvih 1.000 stipendija za mlade talente iz cele zemlje. 24. Prvi susret jednog srpskog premijera i američkog predsednika. 25. MMF odobrio trogodišnji stand-by aranžman u iznosu od 829 miliona dolara (ključan za otpis duga prema Pariskom klubu poverilaca). 26. Pariski klub otpisao Jugoslaviji 66% duga, što predstavlja najveći otpis duga jednoj zemlji u poslednjih 50 godina (novembar 2001). 27. Potpisan Ugovor o prvoj tranši pomoći EU (150,8 miliona evra) u 2001. godini. 28. Evropska komisija dala 34,4 miliona evra pomoći Srbiji (2001). 29. Tokom 2001. potpuno eliminisano crno tržište naftnih derivata. Tokom 90-ih gorivo u Srbiji se prodavalo na ulici. 30. Uređeno i normalizovano tržište cigareta i zaustavljen masovni šverc iz 90-ih. 31. Ukinute sve izvozne kvote, koje su bile izvor korupcije tokom 90-ih. 32. Konsolidovani EPS i NIS. 33. 2001. godine rast poljoprivredne proizvodnje iznosio 25%. 34. Otvoreni prvi hipermarketi. 35. Nastavljena izgradnja Hrama Svetog Save, posle višedecenijske pauze. Postavljeno 49 zvona, a novembra 2002. godine organizovana donatorska večera na kojoj je prikupljeno 82 miliona dinara za završetak hrama. 36. Ukinuta smrtna kazna. 37. Počelo vraćanje stare devizne štednje. 38. Nakon ulaska združenih snaga bezbednosti vraćen suverenitet nad teritorijom Kopnene zone bezbednosti i stabilizovane opštine (Bujanovac, Preševo, Medveđa). Broj terorističkih napada pre ove operacije prosečno je mesečno iznosio 136. 39. Formirane Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala i Žandarmerija. 40. Donet zakon o borbi protiv organizovanog kriminala. Da li je morao praviti trule kompromise, da li je morao isprljati se pokušavajući da očisti septičku jamu? Mislim da je teško moglo drugačije - ljudi ovde pamte kao zlatne ribice šta je i kako je bilo i kako je izgledala država u kojoj je došao na vlast. Mislim da je njegova najveća greška što je uopšte i pokušao popraviti ovu državu prepunu licemera i mapetovaca koji iz svoje udobne visine kritikuju svaku moguću stvar a ne pada im na pamet da zasuku rukave i zaista urade nešto korisno za društvo.
Recommended Posts