Jump to content

Recommended Posts

Posted
21 minutes ago, DJ_Vasa said:

Zaboravio si da spomeneš Saudijsku Arabiju ili Iran da bi se naveli slični primeri, kao i mnoge sekularne primere iz Evrope, a ne samo delimično tačne ostatke zatucanosti. Piše i na tim britanskim 'artijama svašta, ali u praksi mnoge škole to ignorišu jer nemaju dovoljno 'mušterija' ili bar imaju diskusije o moralnim pitanjima, plus kao roditelj imaš pravo da ne dozvoliš da ti dete učestvuje u verskim dešavanjima. Ima ovde forumaša koji žive u UK, pa će to malo bolje od mene objasniti.

Mogu da iskoristim i Beč i Prag kao primere, jer sam svojim očima video kako deca svih religija pevaju pesme o Isusu u vreme Božića. Niko nije pravio dramu oko toga, a u Beču ima mnogo muslimana, a u Pragu mnogo ateista. Ne znam zašto ti je teško da prihvatiš da slavlje nekoga kao što je Sveti Sava nije ništa čudno za države koje su hrišćanske već hiljadu godina. To nije nikakav realan problem, čak ni za državu kao što je Srbija.

Realni problemi su to što Univerzitet od 2026. neće moći da kontroliše sopstveni novac, a ne to što studenti lome pogaču.

• Like 1
Posted

Pop Vlado Zečević je čovek koji može da ujedini forumaše, pošto je istovremeno i pop i komunista, tako da svi možemo da ga mrzimo.

Takođe bismo mogli da ubacujemo po sto dinara u teglu kad god pomenemo crkvu ili komuniste, začas bismo imali fond toliki da ne moraju strane službe da nas finansiraju.

• Pumpaj! 1
Posted
1 hour ago, Volter said:

Vučić potpisao Smrdićeve zakone, tačnije svoje zakone, da još više učvrsti svoju diktaturu. Da maltretira, zakatanči svakog ko ga nervira, da korupcija još više ubija...Al to je nebitno, bitniji su ovi koji lome pogače, oni mogu biti opasniji od njega. 'Bem ti sunce žareno, čime se mi bavimo :smiley34:

I to nakon zaplene sitnice od droge. Ogromne priče se paralelno dešavaju a mi se mlatimo ovde oko nečeg šestog. Kao da se tviter izlio na forum.

• Like 2
Posted
1 hour ago, Nicklord said:

Mogu da iskoristim i Beč i Prag kao primere, jer sam svojim očima video kako deca svih religija pevaju pesme o Isusu u vreme Božića. Niko nije pravio dramu oko toga, a u Beču ima mnogo muslimana, a u Pragu mnogo ateista. Ne znam zašto ti je teško da prihvatiš da slavlje nekoga kao što je Sveti Sava nije ništa čudno za države koje su hrišćanske već hiljadu godina. To nije nikakav realan problem, čak ni za državu kao što je Srbija.

Realni problemi su to što Univerzitet od 2026. neće moći da kontroliše sopstveni novac, a ne to što studenti lome pogaču.

Postoji razlika u tome da neko nešto peva zato što to hoće i što ima pravo da ne peva ako neće, a još veći je problem što u ustavno sekularnoj državi institucija ima slavu. Nego, ne reče da li si tu decu ispitao za versku pripadnost pre nego što si ih slušao.

I hajde da se ne lažemo, to je uvedeno da bi Pravoslavna crkva Srbije širila svoj pogani uticaj, a ne zbog neke tradicije. Eno i dodola kao tradicije, pa nisam čuo da se masovno održavaju kada krene suša.

Posted
10 minutes ago, Barkley#34 said:

I to nakon zaplene sitnice od droge. Ogromne priče se paralelno dešavaju a mi se mlatimo ovde oko nečeg šestog. Kao da se tviter izlio na forum.

Videh danas i taj slučaj.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/ko-je-rade-spasojevic-lokalni-sns-funkcioner-uhapsen-zbog-pet-tona-marihuane/

Pitamo se stalno odakle ovoliko novca za ovo, za ono, deli se šakom i kapom, a ko zna koliko ovakvih šerifa ima i ko zna koliko novca se uzima od droge. Ozbiljno je organizovan kriminalni režim.

Posted (edited)

Sa mojim detetom u razredu je dete Goranac. Nikada ga niko u skoli nije terao da peva nešto, niko ga nije terao da ide na skolsku priredbu posvecenu Svetom Savi. Tako da je svo ovo besmisleno naklapanje , čisto da se još jednom opljune. 

Edited by berti
Posted
46 minutes ago, DJ_Vasa said:

Postoji razlika u tome da neko nešto peva zato što to hoće i što ima pravo da ne peva ako neće, a još veći je problem što u ustavno sekularnoj državi institucija ima slavu. Nego, ne reče da li si tu decu ispitao za versku pripadnost pre nego što si ih slušao.

I hajde da se ne lažemo, to je uvedeno da bi Pravoslavna crkva Srbije širila svoj pogani uticaj, a ne zbog neke tradicije. Eno i dodola kao tradicije, pa nisam čuo da se masovno održavaju kada krene suša.

Ja ti pričam iz iskustva moje dece iz nekoliko različitih osnovnih škola u Beču i Pragu. Niko ih nije pitao koje su veroispovesti a niko ih nije ni terao da pevaju, tu se podrazumeva da se za Božić pevaju pesme o Isusu i čitaju priče o Ježišeku/Christkindu. Da se neko dete (ili roditelj) bunio, sigurno ne bi morao da peva ali ne polazi se od "Da li želiš da pevaš o Isusu, zaokruži da ili ne?". Kao što je @berti napisao da se radi kod njega u školi, ako neće da peva, onda ne peva. Tako isto funkcioniše svuda.

A ovaj bold, meni je to ekvivalent tome da imaš državne praznike zbog Božića. Što bi sekularna država poštovala Božić?

Posted

Ukinuli nezavisnost sudstva i tuzilastva i nikom nista.

Ne razumem zasto se ne radi veca mobilizacija oko ovoga.

Za Generalstab su se ljudi digli, a za duplo vazniju stvar nista.

To ide u korist one moje teze da studentska lista mora imati neke konkretne opioljive stvari kao deo programa.

Tu se lustracija i zakon o poreklu imovine dobro uklapaju, ali npr ovi visi koncepti iz programa o obrazovanju ne toliko.

• Like 3
Posted

U pravu si Nemanja, samo mislim da je ta mobilazija trebala da se uradi pre potpisivanja zakona. Svakako da treba i sada reagovati.

Posted
9 minutes ago, nemanjaol said:

To ide u korist one moje teze da studentska lista mora imati neke konkretne opioljive stvari kao deo programa.

Tu se lustracija i zakon o poreklu imovine dobro uklapaju, ali npr ovi visi koncepti iz programa o obrazovanju ne toliko.

Je verujem da ljudi ocekuju da ce padom sadasnje vlasti sve to biti ponisteno jednim dekretom, pa otuda i nema znacajnijeg otpora.  Malo je lustracija i zakon o poreklu imovine, ceo pravni sistem koji pociva na njihovim zakonima se posle izbora mora promeniti. 

Posted
15 minutes ago, nemanjaol said:

Ne radi se jer je tek potpisano, a tačno kaže Volter da je trebalo ranije.

Da se umesto do kojekakvih crkvetina išlo u Brisel na vreme, ovoga sigurno ne bi bilo. Verujem da će reakcija biti još duža šetnja nego pre tri dana i to sa malo više Džizusa, a možda i još više nedavačkih zastava.

Posted
11 minutes ago, Edinburgh said:

Je verujem da ljudi ocekuju da ce padom sadasnje vlasti sve to biti ponisteno jednim dekretom, pa otuda i nema znacajnijeg otpora.  Malo je lustracija i zakon o poreklu imovine, ceo pravni sistem koji pociva na njihovim zakonima se posle izbora mora promeniti. 

To stoji, samo mora se vršiti pritisak. Ovako ako se nastavi bojim se da će izbora biti tek krajem sledeće godine. Trubi Nepomenik o izborima ove godine, al se on pre svega obraća njegovim biraćima, njih će u oktobru ponovo lako prevariti, al nemoj da se poigrava sa nama.

Posted
50 minutes ago, nemanjaol said:

Zato što se oko generalštaba vodila priča jako dugo i to je opipljiva stvar. Sudske izmene su nejasne masi isto kao i kada su bile one ustavne izmene.

To je pre svega pitanje za pravosuđe. Tražio je sudija Lukić da proglase štrajk. Pre par dana su bili izbori za Visoki savet sudstva i izgleda da su prošli ćaci igrači. Dakle, kod te grane države je lopta. Da li im odgovara ovo ili ne?

Posted
23 minutes ago, Volter said:

To stoji, samo mora se vršiti pritisak. Ovako ako se nastavi bojim se da će izbora biti tek krajem sledeće godine. Trubi Nepomenik o izborima ove godine, al se on pre svega obraća njegovim biraćima, njih će u oktobru ponovo lako prevariti, al nemoj da se poigrava sa nama.

Bold je potpuno tacan, jos nije toliko poludeo da dozvoli izbore pre Ekspa.  Jedini nacin da se izbori odrze ranije bi bio pritisak sa zapada, ali do sada je to sve tanko...

Posted
3 hours ago, Nicklord said:

Ja ti pričam iz iskustva moje dece iz nekoliko različitih osnovnih škola u Beču i Pragu. Niko ih nije pitao koje su veroispovesti a niko ih nije ni terao da pevaju, tu se podrazumeva da se za Božić pevaju pesme o Isusu i čitaju priče o Ježišeku/Christkindu. Da se neko dete (ili roditelj) bunio, sigurno ne bi morao da peva ali ne polazi se od "Da li želiš da pevaš o Isusu, zaokruži da ili ne?". Kao što je @berti napisao da se radi kod njega u školi, ako neće da peva, onda ne peva. Tako isto funkcioniše svuda.

A ovaj bold, meni je to ekvivalent tome da imaš državne praznike zbog Božića. Što bi sekularna država poštovala Božić?

Postoji velika razlika između onoga što se na zapadu zove cultural christians i onoga što se u Srbiji radi, gde je akcenat na pravoslavlju (ili bolje rečeno pseudo pravoslavlju, tzv. svetosavlju), a ne na kulturi i običajima, pa ti popovi iskaču iz frižidera i govore šta smeš da jedeš jer je post i kako da se krstiš dok prolaziš pored Hrama. Baš zato meni u Nemačkoj ne da nije neobično nego mi je beskrajno simpatično kada mene moj kolega iz Sirije za Božić pozdravi za Srećan Božić i ja mu isto otpozdravim. Postoji tradicija i kultura koja počiva na hrišćanskim vrednostima i običajima, a postoji i religijsko silovanje.

• Like 2
  • Thanks 1
Posted
1 hour ago, Edinburgh said:

Mislim da si u pravu. Ali pitanje je u kojoj meri ce ovo sve uticati na ceo proces oko i posle izbora.

@Barkley#34 Da, to i ja kazem za opipljivost.

Slazem se za nezavisne sudije i tuzioce, kod njih je lopta. Mogu da pojacaju pritisak i da pozovu narod u zastitu, ali to je eskalacija na koji verovatno nisu spremni.

Al to nam je sto nam je izgleda. Cekaju se izbori i racuna se da se moze izvuci pobeda kakvi god uslovi budi bili

Posted

Da li sam upravo video isečak žvalinog tiktok lajva, gde priča sa baka prasetom i kao sprdnjica ovoono... koji paralelni univerzumi jebote...

• Ha-ha 2
Posted
Just now, Eddard said:

Postoji velika razlika između onoga što se na zapadu zove cultural christians i onoga što se u Srbiji radi, gde je akcenat na pravoslavlju (ili bolje rečeno pseudo pravoslavlju, tzv. svetosavlju), a ne na kulturi i običajima, pa ti popovi iskaču iz frižidera i govore šta smeš da jedeš jer je post i kako da se krstiš dok prolaziš pored Hrama. Baš zato meni u Nemačkoj ne da nije neobično nego mi je beskrajno simpatično kada mene moj kolega iz Sirije za Božić pozdravi za Srećan Božić i ja mu isto otpozdravim. Postoji tradicija i kultura koja počiva na hrišćanskim vrednostima i običajima, a postoji i religijsko silovanje.

Srbije iz koji smo se preselili ti i ja su se dosta razlikovale 😄 Ja nemam pojma gde su ti popovi što iskaču iz frižidera da ti nešto kenjaju a odrastao sam i živeo u malom mestu koje je dosta tradicionalno, kao i svako u Srbiji.

Ja imam utisak da tebi smeta više to neko malograđanastvo, ali to nije neka specijalna srpska osobina

Posted

7 minutes ago, fillam said:

Da li sam upravo video isečak žvalinog tiktok lajva, gde priča sa baka prasetom i kao sprdnjica ovoono... koji paralelni univerzumi jebote...

Nisam ni gledao te budalaštine, N1 vidim piše o tome, kao i najavu mitinga za mart gde će predstaviti program za razvoj Srbije do 2035. 

Posted

Stvarno ne znam odakle sentiment da smo mi neko religiozno drustvo ovde. Vrhunac religioznosti kod 80% vernika je da se prekrste kad prolaze busem pored crkve i da se pomole da Bajern dodje 2+ prvo.

Od svih problema koje imamo kao narod ovo tesko da je i u top 5 u 2026. godini.

Posted
7 hours ago, DJ_Vasa said:

Ništa čudno. Čak i režimski Kurir piše o tome kako su na početku morali da teraju seljake da gaje krompir i kako su im zatucani popovi govorili da je ta biljka 'katolička podvala', plus je bilo i tadašnjih teorija zavere. A bez tog krompira bi mogli samo da pasu travu.

Mislim da je to izmišljotina. Krompir se uzgaja u Vojvodini od 1750. a obzirom da je tamo bilo dosta Srba sigurno je neko i pre Dositeja donosio krompir. Nije Dositej prvi "prečan" koji je išao u Srbiju. Druga stvar u to doba nije postojala neka mržnja između katolika i pravoslavaca na ovim prostorima da bi se takve priče mogle primiti. Pre će biti da je otpor postojao zbog njegovih karakteristika da ako ga pojedeš neobrađenog možeš i da se otruješ. A kad su naučili da ga kuvaju i peku onda su ga i prihvatili.