Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ma on je samo još jedan od onih koji je zahvaljujući i privilegijama od strane ovog režima uvećao svoje bogastvo. 

Posted (edited)

Prso je nepomenik totalno. Ostala mu je gerijatrija koja gleda informer, pink i rts. Čim ide u amidzi šou, snima se na tik toku, znači da mu je rejting na istorijskom minimumu, i pokušava da kupi  mlađu populaciju raznim akrobacijama. 

Oduvaće ga studenti kao vuk kućice u "tri praseta". 40 000 ljudi je izašlo za Savindan na poziv studenata. On trenutno da pozove čitavu Srbiju, plati sendviče, autobuse, plus dnevnice ne može ni pola skupiti.  

Edited by Dzo23
  • Like 5
Posted (edited)

On jeste prso na početku ovih protesta, nije znao gde bije i studenti su ga dovodili do ludila. Al u međuvremenu se konsolidovao, jeste pokvarenjak i zlo od čoveka, ali nije glup. Tačno zna šta radi, i kad ne kontroliše situaciju on pedstavlja da drži sve pod kontrolom, da ima plan. Gostovanje kod Ognjena je iskoristio da se još jednom sprda sa opozicijom i govori da ih obožava i da dok god su ovakvi, on ne brine. Na Blicu govori da nema potrebe da on ruši blokadere i da će oni sami svojim međusobnim optužbama da se unište. Tačno je da se izbora plaši i nisam siguran da će ih biti ove godine i da je to samo zamajavanje. U svakom slučaju bez haosa taj neće da ode, zato i postavlja svoje lojaliste u policiji da se ne dogodi ono što se dogodilo Zlobi. Moramo se i na to pripremiti posle izbora.

Edited by Volter
  • Like 2
Posted

Vucic vise ne gubi svoje glasace, on je izgubio nekih 200k u prva 3 4 meseca od tragedije u Ns, to su pre svega osobe od 40-60g i nešto malo penzosa, dok ovi ispod 40 su ga uvek u maloj meri podržavali, praktično samo one osobe koje imaju čistu korist od njega.

Njemu je najveći problem sto evo polako i 2008g postaje punoletno, što zna da upravo te osobe od 18,20, 25g neće kući sedeti za vreme izbora dok babe i dede 30 min pre otvaranja čekaju u redu.

Takodje, dolazi do problema kao i Sloba, generacija koja je njega suvereno držala jesu ljudi rođeni krajem 30-tih i 40-tih godina, tih ljudi je ipak sve manje i manje, problem svakog autokrate je upravo to, gubljenje konstantno svojih odanih glasaca i nemogućnost dobijanja novih( što kroz nove tek punoletne generacije, što kroz apsitente).

Ključ je nedozvoliti kradju veću nego što je bila, surovo zvuči ali tako je, kradje će biti ne može se iskoreniti, ali nemoj bas da ukrade 100k glasova više nego ranije.

Posted
1 hour ago, berti said:

Ali sta se sve moze cuti u gradskom prevozu... Neki dan su trojica penzionera pricala o tome kako Dijana Hrka uopste ne ide na grob svog sina, da je to sve zaraslo u korov, da Vucic gresi sto ne pohapsi sve blokadere i ne bije jos jace, da su oko Nisa svuda ruske rakete spremne da gadjaju...

Da je srece, pa da se zabrani starjima od 65 da glasaju.

Ja sam jednom slušao kako su svi lopovi, sto i opoziciji sto oko Vucica i da se on jadan covek bori koliko može, ali ne uspeva pored borbe da kontroliše lopove.

Zato on i prodaje priču o stalnim rekonstrukcijama, da se vidi kako ,,kažnjava" lopove.

• Like 2
Posted

@nemanjaol dobar si čovek, ali ovo prelazi malo u miss universe post, hajde svi da se volimo.

Kakvu bre perspektivu može da ponudi ćaci? Može samo da kaže za koju vrstu koristi i iz kog ličnog motiva radi to što radi, ali motivi su nam uglavnom manje više poznati.

• Like 7
  • Thanks 2
Posted

Nije mi za poređenje ni sa našom situacijom niti između njih. Ne mogu da razumem baš svakog Trampovog glasača ili podržavaoca Orbana ali mogu da shvatim šta je jedan deo njih okrenulo na tu stranu i verujem da jedan deo njih traži nešto što nije npr. ovo što aktuelno gledamo u SAD ali ne pristaju baš ni na drugu stranu. Otud i uspon Orbanovog protivkandidata Mađara, npr. i stabilna situacija Melonijeve kada je malo smirila poglede i sarađuje sa drugima.

Drugim rečima, postoji više nijansi u uređenim društvima, kada se stvari zaoštre profitiraju oni na polovima. Srbija je klasično mafijaško društvo čemu teže pojedini među gore nabrojanima ali se to ne sviđa ni nekim njihovim pristalicama.

Posted

@Chaos Is Me

Ako ti tako kazes.

Kad kazem Caci mislim da nekog tipa onaj Hamilton koji je bio tu.

Ja ne znam da li vi svi kapirate kakvi se drustveni procesi desavaju u svetu i oko svih nas.

Vrednosti koje mi zastupamo i nacin zivota koji vrednujemo se svuda urusavaju, na scenu dolaze neke druge stvari.

A jedan od velikih razloga je i taj sto su ‘obicni ljudi’ pali u zapecak. Elite koje odluciju su ih skrajnule, nisu ih slusale, a njihove brige i probleme su zapostavile.

Nisu stali tu, nego su ih i vredjali. Kao cuveni ‘deplorables’ govor Hilari Klinton. Ko ne zna neka izgugla. Deplorables kod nas prevodimo kao bednici ili jadnici. U nasoj politickoj debati mi volimo da kazemo krezubi.

I onda se pojave populisti i manipulatori koji podilaze tim stvarima, kod nas je Vucic odlican primer toga, kao i Orban i Tramp.

Ti ne mozes da pobedis te ljude na izborima ako ne naucih da slusas 50% stanovnistva koje spada u kategoriju losijeg imovinskog stanja i niskog obrazovanja.

Ako ne krenes da im se obracas njihovim jezikom i u njihovim okvirima, da pricas o njihovim problemima.

Tako da budite vi edgy i realisti, a ja cu biti miss universe. Ali ako mislite da do promene moze doci tako sto cete se izolovati u eho komore sa ljudima kao sto smo mi, koji su manjina u svakom drustvu, onda ste delulu ili cak cu se usuditi da kazem i prosto glupi.

• Like 1
Posted (edited)

Porediti SNS režim koji se na vlasti održava svim mogućim mafijaškim metodama i režime gde se na vlast dolazi na demokratski način, demokratskim metodama je klasičan promašaj fudbala. 

Đorđa Meloni je premijerka izabrana demokratskom voljom građana Italije, Aleksandar Vučić je tiranin koji nema ništa sa demokratijom. Definiciju tiranije možete pročitati još u Aristotelovoj Politici, sve ono što je napisano pre 2400 godina u tom poglavlju važi za Vučića, ili kako Aristotel kaže, tiranija je mešavina demokratije i oligarhije, sistem koji je najnepravedniji prema onima nad kojima vlada. 

Inače, u istoj ovoj državi su određeni intelektualni krugovi smatrali da Slobodan Jovanović ne može da ponudi nikakvu vizuru, pa su zabranjivali štampanje njegovih knjiga sve do druge polovine osamdesetih godina. Očigledno nam nije dugo trebalo da se vratimo na ta podešavanja. 

edit: Skoro sam pročitao neki tekst izvesnog profesora Miše Đurkovića koji predaje političku filozofiju na Univerzitetu Matija Korvin u Mađarskoj, koji kuka nad zlehudom sudbom toga što je u Delfi knjižarama u Beogradu na policama video Marksov Kapital.

Jednostavno, taj komunistički mentalitet cenzure drugačijeg mišljenja je zatrovao oba politička pola ovde, i dok se to ne promeni neće nam biti bolje.

Edited by robespierre
Posted
19 hours ago, nemanjaol said:

Al kad imamo jednu ili dve osobe koje misle različito, njima se daje i malo veći prostor pošto biraju da budu ovde u za njih negostoljubivom okruženju.

Ovo je takođe deo tvog posta koji sam citirala na USA temi, ali mi je zapao za oko tek pri ovom čitanju. 

Ja bih se u načelu složila sa ovim, da pomenuti ljudi poštuju elemente neke smislene diskusije. Umesto toga imamo prenošenje neistinitih informacija, opskurne YT videe, podmetanje, odgovaranje na neke hipotetičke tvrdnje, ne ono što je forumski sagovornik rekao itd.

Kad smo već kod stavljanja u tuđe cipele, zamisli da na ulici sretneš poznanika, razmenite kako si, ti ispričaš nešto što ti se dešava, a taj poznanik krene da vergla nešto svoje, potpuno ignorišući ono što si ti rekao. Prvi put ćeš mu otpisati na činjenicu da se dugo niste videli ili nema mnogo vremena, drugi put ćeš mu naći opravdanje kako ima loš dan, već treći put ćeš pomisliti da taj sagovornik nije za više od komentarisanja vremenskih uslova napolju. 

Šta hoću da kažem, u stvarnosti je nemoguće da imamo jednake kapacitete strpljenja za sve ljude oko nas, zato što je to emocionalno i psihički iscrpljujuće. Moderaciju (i neke od forumaša) ova tema oko Trumpa očigledno ne trigeruje dovoljno, dok bi rusofile i sns-ovce rado oterali u majčinu. Neke od nas sve tri teme trigeruju podjednako.

I to je potpuno okej, a ne treba nikog ukloniti iz zajednice zato što se "ne dopada" ostalima. Ali bi valjalo da svi ovde poštujemo neka zajednička, pisana i nepisana pravila komunikacije, kako bi se uopšte došlo do tog dijaloga koji ti želiš.

Isto tako je potpuno u redu dati nekom malo veći prostor, ali je ta ulica dvosmerna. I taj koji je dobio dodatni prostor bi mogao da ga ispoštuje, jer u suprotnom imamo situaciju da se samo od jedne strane očekuje da konstantno "hoda po jajima", što dovodi do frustracije dela grupe. 

• Like 5
Posted
8 minutes ago, robespierre said:

Jednostavno, taj komunistički mentalitet cenzure drugačijeg mišljenja je zatrovao oba politička pola ovde, i dok se to ne promeni neće nam biti bolje.

Da odgovorim cisto iz svoje perspektive, mada verujem da vazi za vecinu ljudi koji su se javili ovde u poslednjih nekoliko dana.

Ja sam se registrovao ovde sa ciljem da ucestvujem u diskusijama, citam druge ljude i napisem sta god imam da napisem. Svaka diskusija bi bila potpuno besmislena kad bismo svi pisali isto i posle se potapsali po ledjima kako smo super i kako sve razumemo, tako da je apsolutno neophodno imati drugacije misljenje da bi kvalitet diskusije uopste mogao da dostigne odredjeni nivo.

Ali ono sto imamo na USA temi, nevezano samo za desavanja u Minesoti, nije nikakva razmena razlicitih misljenja, vec ovo sto je Dejm opisala iznad, gomila bad faith argumenata koji imaju za cilj sve samo ne dostizanje bilo kakve istine, a tome valjda ovde tezimo kad se pokrene neka diskusija, ako je moguce na datu temu naravno.

Kontrast tome je diskusija o energetici koju ste vodili pre par dana. Valjda je to neki standard diskusije koji svi zajedno ovde zelimo da dostignemo. 

• Like 1
Posted
11 minutes ago, DameTime said:

Meni je to ok, kazem ja sa Angeliom ne planiram da vise ulazim u diskusiju na ovu temu. Video sam da je po mom sudu ne vodi u dobroj veri, ili je jednostavno toliko duboko u Magaversu da nije u stanju da pogleda stvari drugacije.

Ali i to mi je ponovo bolje, nego da nisam ni imao prilike ni da vidim taj njen ugao.

Rekao sam da pisem iskljucivi iz licnog ugla, ne iz ugla foruma.

Ako ima toliko ljudi kojima ona smeta u toj meri da misle da se njeno pisanje treba sankcionisati u redu i da je net minus onda ok

• Like 1
Posted
13 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Da odgovorim cisto iz svoje perspektive, mada verujem da vazi za vecinu ljudi koji su se javili ovde u poslednjih nekoliko dana.

Ja sam se registrovao ovde sa ciljem da ucestvujem u diskusijama, citam druge ljude i napisem sta god imam da napisem. Svaka diskusija bi bila potpuno besmislena kad bismo svi pisali isto i posle se potapsali po ledjima kako smo super i kako sve razumemo, tako da je apsolutno neophodno imati drugacije misljenje da bi kvalitet diskusije uopste mogao da dostigne odredjeni nivo.

Ali ono sto imamo na USA temi, nevezano samo za desavanja u Minesoti, nije nikakva razmena razlicitih misljenja, vec ovo sto je Dejm opisala iznad, gomila bad faith argumenata koji imaju za cilj sve samo ne dostizanje bilo kakve istine, a tome valjda ovde tezimo kad se pokrene neka diskusija, ako je moguce na datu temu naravno.

Kontrast tome je diskusija o energetici koju ste vodili pre par dana. Valjda je to neki standard diskusije koji svi zajedno ovde zelimo da dostignemo. 

Ne znam kako je za rad moderacije relevantno zbog čega se neko registrovao ili nije na forum. Ja se na forum nisam registrovao da čita one-liner shitpostove nakon što nekog streljaju, pa sam ih opet čitao nakon Kirkovog ubistva. Eno ih još uvek stoje na toj istoj temi živi i zdravi, niti su pobrisani, niti su ti forumaši kažnjeni. 

Ja sa dotičnom forumašicom, kao i sa još nekim forumašima, ne ulazim u diskusije i slabo im čitam postove, jer se radi o believer-ima, dakle klasičnom produktu dvadesetog veka u kom su ljudi zamenili religiju političkom ideologijom. Ulaziti u diskusije sa takvim ljudima je kao da pokušavaš da npr. objasniš Porfiriju da je hrišćanstvo nekonzistentan metafizički sistem.

Posted
1 minute ago, robespierre said:

Ne znam kako je za rad moderacije relevantno zbog čega se neko registrovao ili nije na forum. Ja se na forum nisam registrovao da čita one-liner shitpostove nakon što nekog streljaju, pa sam ih opet čitao nakon Kirkovog ubistva. Eno ih još uvek stoje na toj istoj temi živi i zdravi, niti su pobrisani, niti su ti forumaši kažnjeni. 

Ja sa dotičnom forumašicom, kao i sa još nekim forumašima, ne ulazim u diskusije i slabo im čitam postove, jer se radi o believer-ima, dakle klasičnom produktu dvadesetog veka u kom su ljudi zamenili religiju političkom ideologijom. Ulaziti u diskusije sa takvim ljudima je kao da pokušavaš da npr. objasniš Porfiriju da je hrišćanstvo nekonzistentan metafizički sistem.

Pa nije relevantno za rad moderacije, samo kao disclaimer da sam upravo iz razlog da zelim da citam drugacije misljenje.

Drugi pasus mogu da potpisem, i potpuno razumem da sama ta stvar nije za kaznjavanje, nije ona jedini forumas koji ne doprinosi diskusiji previse, vise rentujem zbog toga sto se generalno tema pretvara u smece, mada bih rekao da su tvoj i moj pristup bolje resenje za to.

Posted
52 minutes ago, nemanjaol said:

@Chaos Is Me

A jedan od velikih razloga je i taj sto su ‘obicni ljudi’ pali u zapecak. Elite koje odluciju su ih skrajnule, nisu ih slusale, a njihove brige i probleme su zapostavile.

Nisu stali tu, nego su ih i vredjali. Kao cuveni ‘deplorables’ govor Hilari Klinton. Ko ne zna neka izgugla. Deplorables kod nas prevodimo kao bednici ili jadnici. U nasoj politickoj debati mi volimo da kazemo krezubi.

I onda se pojave populisti i manipulatori koji podilaze tim stvarima, kod nas je Vucic odlican primer toga, kao i Orban i Tramp.

Ti ne mozes da pobedis te ljude na izborima ako ne naucih da slusas 50% stanovnistva koje spada u kategoriju losijeg imovinskog stanja i niskog obrazovanja.

Ako ne krenes da im se obracas njihovim jezikom i u njihovim okvirima, da pricas o njihovim problemima.

Tako da budite vi edgy i realisti, a ja cu biti miss universe. Ali ako mislite da do promene moze doci tako sto cete se izolovati u eho komore sa ljudima kao sto smo mi, koji su manjina u svakom drustvu, onda ste delulu ili cak cu se usuditi da kazem i prosto glupi.

Mi smo takođe "obični ljudi", a ne neke elite. I nismo manjina u onim društvima kakva želimo da budemo - društva zapadne i severne Evrope, pre svega. Tamo smo većina.

Kategorija lošijeg imovinskog stanja je jasna, problem je kategorija dobrog imovinskog stanja ali niskog obrazovanja i duhovnosti - takozvana "duhovna sirotinja". Ne mogu da budem previše empatičan prema njima i u stvarnom životu se sve odlučnije distanciram od njih iako sam među nekima od njih odrastao. 

Kao što znamo, "pučina je stoka jedna grdna" i da se pučina pitala mi nikada ne bismo ni izašli iz kamenog doba. Nema empatije za društvene parazite jer dok si ti prema njima empatičan on ti jednu ruku već zavlači u džep, a u drugoj drži nešto čime će da te izbode.

• Like 1
Posted

@nemanjaol 

Ne mogu da citiram tvoj post više jer je tema o moderaciji zaključana i sada pričamo o moderisanju na pogrešnoj temi 😄

Ti si napisao da forumaši kao angelia trebaju forumu da imamo diskusiju i onda si posle toga napisao da ti više nećeš pričati sa njom zbog istih razloga zbog kojih se drugi ljudi bune. Nije mi jasan tvoj stav onda skroz. Ako ti smatraš da sa takvom osobom nema rasprave, a realno si jedan od smirenijih ljudi na forumu, ko onda treba da diskutuje? 

Takođe, u tvom postu si napisao da takvi forumaši treba da imaju malo više prostora za svoje pisanje, dobio si 3 plusića od moderatora što valjda znači da se slažu. Što me dovodi do pitanja za moderaciju i administraciju. Gde piše u pravilniku da se pravila selektivno primenjuju? Šta će nam moderacija onda?

• Thanks 1
Posted

@Nicklord

Da pojasnim na šta sam mislio, u pravu si da deluje malo kontradiktorno.

Mislio sam neću više ulaziti sa njom u diskusiju oko ove konkretne teme, pošto mi je jasno da nema smisla. Znači pokušao sam, napisao dva posta, posle toga sam skontao da nema poente tako da neću da ulazim u beskonačne krugove. To mi je na neki način i moderiranje od strane grupe.

Kada se desi nešto sledeće, ako imam šta da kažem napisaću, možda će reakcija biti drugačija. Ako ostane isto ponovo neću da insistiram dalje i to je to. Meni je i to bolje nego da nisam ni imao prilike da to uradim.

Ovako mogu da se iskontrolisem dovoljno da me ne trigeruje previše, iskreno od kako sam pogledao onaj video koji je postavila nisam ni čitao njene dalje postove na temu pucnjave. Ali npr zanimaće me da vidim šta će napisati ako se desi da Tramp odustane od ovog pristupa sprovođenja imigracione politike, a ima indicija da bi to moglo da se desi.

Posted

@nemanjaol

Zeznuo me je fancy jer je zaključao temu dok sam kucao pa premeštam odgovor ovde.

Mislim da si pomešao neke stvari i da ne možeš da porediš Srbiju sa zemljama u kojima postoji bazičan pristup informacijama za sve i diskusija u javnosti. Dakle, siromašni ili neobrazovani ljudi koji imaju ogromne stvarne probleme ne pišu na forumu. Problem izolacije od njihovih problema je dobrim delom doprineo ovom skretanju više društava uključujući naše ka ovome što imamo, tako da je meni jasno kako se upadne u takvo stanje u državi.

Međutim, nakon ovoliko godina vladavine Vučića, verujem da je mali broj esenesovskih glasača koji bi došli na forum (prvi uslov) i imali stavove oko kojih se može diskutovati (drugi uslov). Oni su:

1) izolovani od informacija i/ili zatrpani problemima,

2) uopšte ne dobacuju,

3) dobacuju ali su kvarni/ravnodušni,

4) u kombinaciji su.

Na koji bi način ostvario komunikaciju sa prvom grupom i o čemu bi tačno raspravljao sa onima iz ostalih grupa?