Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

U Albaniji juče skup podrške zločincima iz OVK-a. U nekim zemljama Balkana ne tako mali broj ljudi od zločinaca pravi heroje i od terorističkih organizacija nekakvu herojsku oslobodilačku vojsku. 

Edited by Volter
Posted

Al ga kokaju, ne može da dođe do daha.

Samo udri Trampe Srbine!

Što je najjače, ukidanje Dine će najviše da pogodi penzose.

Screenshot_20251018-121538.png

Posted
43 minutes ago, Volter said:

U Albaniji juče skup podrške zločincima iz OVK-a. U nekim zemljama Balkana ne tako mali broj ljudi od zločinaca pravi heroje i od terorističkih organizacija nekakvu herojsku oslobodilačku vojsku. 

Naravno, sta smo drugo ocekivali? Mi vodimo ludacku politiku 35+ godina sa kracim izuzecima, pravimo partnerstva uvek, ali bas uvek sa pogresnom stranom, zanemarujemo znacaj medjunarodnog marketinga i lobiranja kao i stvaranja percepcije drugih o nama, a pri tom bismo da budemo mala imperija. Malo ratujemo zatim godinama kukamo kao Kalimero i sada bi hteli da nas vide kao heroje.  vidi se to  i danas po odnosu prema EU - radice se sve (cak i ono sto je lose) sto je potrebno da bi se dobila podrska da se vlast ne smenjuje pod pritiskom EU, a u isto vreme huskace se slabo pismeni protiv EU. I sve to pod mantrom da cemo mi uci u EU, ali na nas nacin.  To se ne moze cak ni kod UEFA-e, a kamoli kod EU.  Sto duze trajemo na ovaj nacin, sve ce vise biti neprijatelja koji bivaju proglaseni herojima zbog ubijanja nasih ljudi. Koga bre uostalom boli ..... zbog toga o cemu pevaju Hrvati ili Albanci i koliko je ljudi bilo na koncertu - ko se zbog toga u normanom svetu uzbudjuje?  Aaah Srbi, koji su ti?   

Posted (edited)
On 10/17/2025 at 8:02 AM, Pletilja said:

Stizemo do pancevackog mosta, javna je tajna da se most raspada, razmisljam sta je bolje, da se srusimo odmah, u plitku vodu ili da potonemo negde oko sredine pa polako da isplivavamo...taman pregrmim tu strahotu kad, ulazimo u nekakav tunel, mrak, promaja, skripa gvozdja, nista se ne vidi i tako najmanje 2 minuta, mi smo duboko ispod zemlje, pokusavam da se setim kad je taj tunel pravljem, da l je mozda iz Titovog vremena, tad su jos umeli da prave nesto sto ne pada i ubija....izranjamo na svetlost dana, opet dishem, osecam se kao da sam dobila na lutriji, prziveli smo...

Skoro se u tom tunelu zaustavio voz mislim BG voz kompozicija. Razlog? Neka baterija na vozu se ispraznila. I tako stajao voz u tunelu 3 sata, i izgleda ne moze da se napusti voz jer tunel nema izlaze za takve situacije (o nekom akcidentu da ne pricamo). Neverovatno.

Edited by MeanMachine
Posted
6 hours ago, nemanjaol said:

A konvencionalni izvori nemaju problema? Pogotovo mi u Beogradu i Srbiji ih ne vidimo svake zime 🙂

Naravno da obnovljivi donose izazove, i naravno da će morati da se ulaže. Kao što bi moralo da se ulaže u sistem sve i da nećemo da menjamo način na koji proizvodimo energiju. Nekad mi izgleda da se ponašamo kao razmažena deca koja su nasledila veliku i lepu kuću od roditelja, ali u narednih 50 godina smo slabo šta u nju ulagali, a nismo je baš najsjajnije ni održavali, pa sad kad to dolazi na naplatu je frka i panika. A uz to ima i dosta ljudi koji bi renovirali kuću koristeći sve iste tehnologije koje su postojale u prošlosti, bez da se iskoristi ništa novo.

Energetika se menja, postulati koji su postojali ranije se menjaju, solar i baterije su jednostavne tehnologije koje kroz ekonomiju obima postaju sve jeftinije, bukvalno kao telefoni i televizori. Nije mi jasno zašto se prihvata napredak u tehnologiji u svim sferama, ali kada je u pitanju energetika još uvek masovno mislimo da moramo da lopatamo ugalj u visoku peć i da to spaljujemo.

Baterije već menjaju izgled sistema širom svega, i tek će. Pratiće sličan eksponencijalni rast koji u poslednjih 5-6 godina ima solar. Financial Times je imao odličan interaktivni explainer, bio je bez paywall-a prvo, ne znam da li je sad samo meni nedostupan ili su ga skroz ugasili. https://ig.ft.com/mega-batteries/

U svakom slučaju otključavaju se opcije kako se ide dalje u tom procesu. I imaj u vidu da je trenutno najbrže rastuće tržište za obnovljive i baterije u SAD Teksas, najcrvenija moguća država, a razlog je što imaju relativno deregulisano tržište.

A tek da u ovom kontekstu ne govorimo o vremenskim ekstremima koji dolaze sa klimatskim promenama. Srbija je samo zbog suša poslednjih godina izgubila milijarde evra. Ljudi ne razumeju da klima nije linearan sistem i da su razmere problema koji dolaze sa višim nivoima zagrevanja nešto što ima potencijal da potpuno razjebe civilizacijski poredak i relativno blagostanje do kog smo došli posle industrijske revolucije. Ako to nećemo moramo da smislimo bolji način za dobijanje i korišćenje energije od vađenja stvari iz zemlje i njihovog spaljivanja.

Obnovljivi izvori nemaju probleme samo u Srbiji već svugde, tako da naši problemi sa termoelektranama koji su rezultat korupcije i lošeg upravljanja nisu argument.  A "novi koncepti" ne menjaju suštinu problema da su obnovljivi izvori nepouzdani i neefikasni i jako je nerealna i potencijalno opasna ideja da se oslanja dominantno na obnovljive izvore.  Nuklearna enetgija je mnogo pouzdaniji izvor, ali nazalost suluda "zelena" anti-nuklearna ideologija dovodi do toga da njeno učešće smanjuje umesto povećava u prizvodnom miksu.

• Like 1
Posted
1 hour ago, tomas.hokenberi said:

Obnovljivi izvori nemaju probleme samo u Srbiji već svugde, tako da naši problemi sa termoelektranama koji su rezultat korupcije i lošeg upravljanja nisu argument.  A "novi koncepti" ne menjaju suštinu problema da su obnovljivi izvori nepouzdani i neefikasni i jako je nerealna i potencijalno opasna ideja da se oslanja dominantno na obnovljive izvore.  Nuklearna enetgija je mnogo pouzdaniji izvor, ali nazalost suluda "zelena" anti-nuklearna ideologija dovodi do toga da njeno učešće smanjuje umesto povećava u prizvodnom miksu.

Sve je tacno, s tim sto ne treba misliti da su obnovljivi izvori nesto lose. Jednostavno je tesko i skupo pokriti bazno opterecenje putem promenljivih RE, (ali ne i nemoguce) dok su za peak shaving povoljniji. Odatle sledi da cemo i dalje imati termalne izvore, ako ne predjemo na nuklerane, a i za to je potrebno mnogo godina. Sto je najvaznije, mozemo tada da zaboravimo na jeftine kilovat sate.  Mnogi racunaju troskove solarnih farmi  ili vetroparkova bez baterijskih sistema i odatle sledi pogesan zakljucak da je takva energija jeftinija (u slucaju vetra nije ni tada).  Jeste, ali samo u podne po suncanom danu ili kada po ceo dan duva vetar prosecne snage.   

Posted
5 hours ago, Edinburgh said:

Koga bre uostalom boli ..... zbog toga o cemu pevaju Hrvati ili Albanci i koliko je ljudi bilo na koncertu - ko se zbog toga u normanom svetu uzbudjuje?  Aaah Srbi, koji su ti?   

U normalnom svetu se uzbuđuju npr. Austrijanci zbog toga. 

Ili smatrap da je normalno zbog naših gluposti relativizovati svaku svinjariju?

• Thanks 1
Posted
31 minutes ago, Barkley#34 said:

U normalnom svetu se uzbuđuju npr. Austrijanci zbog toga. 

Ili smatrap da je normalno zbog naših gluposti relativizovati svaku svinjariju?

Nema tu nikakave relativizacije, balkanske rupe nikog ne sekiraju. Pa tako i Austrijanci mogu biti zabrinuti samo zbog Hrvata, jer eto ne bi volelei da im dodje 100000 sa onog koncerta i da sanjaju nacisticke snove dok peku krompir i prodaju hamburgere. Jednom su se opekli pa sada paze na sve, a mi drugi smo ograniceni  nedostatakom clanstva u EU, dakle bas ih briga. Budi uveren da prosecan Finac ili Belgijanac na vest o slavljenju ratnih zlocina/ca reaguje isto kao na vest da u gradu Adenu ne rade semafori i da je zdravstveno osiguranje u Angoli katastrofalno.     

• Tuzno 1