Volter Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) U Albaniji juče skup podrške zločincima iz OVK-a. U nekim zemljama Balkana ne tako mali broj ljudi od zločinaca pravi heroje i od terorističkih organizacija nekakvu herojsku oslobodilačku vojsku. Edited 7 hours ago by Volter
40Wins Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Al ga kokaju, ne može da dođe do daha. Samo udri Trampe Srbine! Što je najjače, ukidanje Dine će najviše da pogodi penzose.
Edinburgh Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 43 minutes ago, Volter said: U Albaniji juče skup podrške zločincima iz OVK-a. U nekim zemljama Balkana ne tako mali broj ljudi od zločinaca pravi heroje i od terorističkih organizacija nekakvu herojsku oslobodilačku vojsku. Naravno, sta smo drugo ocekivali? Mi vodimo ludacku politiku 35+ godina sa kracim izuzecima, pravimo partnerstva uvek, ali bas uvek sa pogresnom stranom, zanemarujemo znacaj medjunarodnog marketinga i lobiranja kao i stvaranja percepcije drugih o nama, a pri tom bismo da budemo mala imperija. Malo ratujemo zatim godinama kukamo kao Kalimero i sada bi hteli da nas vide kao heroje. vidi se to i danas po odnosu prema EU - radice se sve (cak i ono sto je lose) sto je potrebno da bi se dobila podrska da se vlast ne smenjuje pod pritiskom EU, a u isto vreme huskace se slabo pismeni protiv EU. I sve to pod mantrom da cemo mi uci u EU, ali na nas nacin. To se ne moze cak ni kod UEFA-e, a kamoli kod EU. Sto duze trajemo na ovaj nacin, sve ce vise biti neprijatelja koji bivaju proglaseni herojima zbog ubijanja nasih ljudi. Koga bre uostalom boli ..... zbog toga o cemu pevaju Hrvati ili Albanci i koliko je ljudi bilo na koncertu - ko se zbog toga u normanom svetu uzbudjuje? Aaah Srbi, koji su ti?
MeanMachine Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) On 10/17/2025 at 8:02 AM, Pletilja said: Stizemo do pancevackog mosta, javna je tajna da se most raspada, razmisljam sta je bolje, da se srusimo odmah, u plitku vodu ili da potonemo negde oko sredine pa polako da isplivavamo...taman pregrmim tu strahotu kad, ulazimo u nekakav tunel, mrak, promaja, skripa gvozdja, nista se ne vidi i tako najmanje 2 minuta, mi smo duboko ispod zemlje, pokusavam da se setim kad je taj tunel pravljem, da l je mozda iz Titovog vremena, tad su jos umeli da prave nesto sto ne pada i ubija....izranjamo na svetlost dana, opet dishem, osecam se kao da sam dobila na lutriji, prziveli smo... Skoro se u tom tunelu zaustavio voz mislim BG voz kompozicija. Razlog? Neka baterija na vozu se ispraznila. I tako stajao voz u tunelu 3 sata, i izgleda ne moze da se napusti voz jer tunel nema izlaze za takve situacije (o nekom akcidentu da ne pricamo). Neverovatno. Edited 4 hours ago by MeanMachine
tomas.hokenberi Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 6 hours ago, nemanjaol said: A konvencionalni izvori nemaju problema? Pogotovo mi u Beogradu i Srbiji ih ne vidimo svake zime 🙂 Naravno da obnovljivi donose izazove, i naravno da će morati da se ulaže. Kao što bi moralo da se ulaže u sistem sve i da nećemo da menjamo način na koji proizvodimo energiju. Nekad mi izgleda da se ponašamo kao razmažena deca koja su nasledila veliku i lepu kuću od roditelja, ali u narednih 50 godina smo slabo šta u nju ulagali, a nismo je baš najsjajnije ni održavali, pa sad kad to dolazi na naplatu je frka i panika. A uz to ima i dosta ljudi koji bi renovirali kuću koristeći sve iste tehnologije koje su postojale u prošlosti, bez da se iskoristi ništa novo. Energetika se menja, postulati koji su postojali ranije se menjaju, solar i baterije su jednostavne tehnologije koje kroz ekonomiju obima postaju sve jeftinije, bukvalno kao telefoni i televizori. Nije mi jasno zašto se prihvata napredak u tehnologiji u svim sferama, ali kada je u pitanju energetika još uvek masovno mislimo da moramo da lopatamo ugalj u visoku peć i da to spaljujemo. Baterije već menjaju izgled sistema širom svega, i tek će. Pratiće sličan eksponencijalni rast koji u poslednjih 5-6 godina ima solar. Financial Times je imao odličan interaktivni explainer, bio je bez paywall-a prvo, ne znam da li je sad samo meni nedostupan ili su ga skroz ugasili. https://ig.ft.com/mega-batteries/ U svakom slučaju otključavaju se opcije kako se ide dalje u tom procesu. I imaj u vidu da je trenutno najbrže rastuće tržište za obnovljive i baterije u SAD Teksas, najcrvenija moguća država, a razlog je što imaju relativno deregulisano tržište. A tek da u ovom kontekstu ne govorimo o vremenskim ekstremima koji dolaze sa klimatskim promenama. Srbija je samo zbog suša poslednjih godina izgubila milijarde evra. Ljudi ne razumeju da klima nije linearan sistem i da su razmere problema koji dolaze sa višim nivoima zagrevanja nešto što ima potencijal da potpuno razjebe civilizacijski poredak i relativno blagostanje do kog smo došli posle industrijske revolucije. Ako to nećemo moramo da smislimo bolji način za dobijanje i korišćenje energije od vađenja stvari iz zemlje i njihovog spaljivanja. Obnovljivi izvori nemaju probleme samo u Srbiji već svugde, tako da naši problemi sa termoelektranama koji su rezultat korupcije i lošeg upravljanja nisu argument. A "novi koncepti" ne menjaju suštinu problema da su obnovljivi izvori nepouzdani i neefikasni i jako je nerealna i potencijalno opasna ideja da se oslanja dominantno na obnovljive izvore. Nuklearna enetgija je mnogo pouzdaniji izvor, ali nazalost suluda "zelena" anti-nuklearna ideologija dovodi do toga da njeno učešće smanjuje umesto povećava u prizvodnom miksu. 1
Edinburgh Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, tomas.hokenberi said: Obnovljivi izvori nemaju probleme samo u Srbiji već svugde, tako da naši problemi sa termoelektranama koji su rezultat korupcije i lošeg upravljanja nisu argument. A "novi koncepti" ne menjaju suštinu problema da su obnovljivi izvori nepouzdani i neefikasni i jako je nerealna i potencijalno opasna ideja da se oslanja dominantno na obnovljive izvore. Nuklearna enetgija je mnogo pouzdaniji izvor, ali nazalost suluda "zelena" anti-nuklearna ideologija dovodi do toga da njeno učešće smanjuje umesto povećava u prizvodnom miksu. Sve je tacno, s tim sto ne treba misliti da su obnovljivi izvori nesto lose. Jednostavno je tesko i skupo pokriti bazno opterecenje putem promenljivih RE, (ali ne i nemoguce) dok su za peak shaving povoljniji. Odatle sledi da cemo i dalje imati termalne izvore, ako ne predjemo na nuklerane, a i za to je potrebno mnogo godina. Sto je najvaznije, mozemo tada da zaboravimo na jeftine kilovat sate. Mnogi racunaju troskove solarnih farmi ili vetroparkova bez baterijskih sistema i odatle sledi pogesan zakljucak da je takva energija jeftinija (u slucaju vetra nije ni tada). Jeste, ali samo u podne po suncanom danu ili kada po ceo dan duva vetar prosecne snage.
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 hours ago, Edinburgh said: Koga bre uostalom boli ..... zbog toga o cemu pevaju Hrvati ili Albanci i koliko je ljudi bilo na koncertu - ko se zbog toga u normanom svetu uzbudjuje? Aaah Srbi, koji su ti? U normalnom svetu se uzbuđuju npr. Austrijanci zbog toga. Ili smatrap da je normalno zbog naših gluposti relativizovati svaku svinjariju? 1
Edinburgh Posted 51 minutes ago Posted 51 minutes ago 31 minutes ago, Barkley#34 said: U normalnom svetu se uzbuđuju npr. Austrijanci zbog toga. Ili smatrap da je normalno zbog naših gluposti relativizovati svaku svinjariju? Nema tu nikakave relativizacije, balkanske rupe nikog ne sekiraju. Pa tako i Austrijanci mogu biti zabrinuti samo zbog Hrvata, jer eto ne bi volelei da im dodje 100000 sa onog koncerta i da sanjaju nacisticke snove dok peku krompir i prodaju hamburgere. Jednom su se opekli pa sada paze na sve, a mi drugi smo ograniceni nedostatakom clanstva u EU, dakle bas ih briga. Budi uveren da prosecan Finac ili Belgijanac na vest o slavljenju ratnih zlocina/ca reaguje isto kao na vest da u gradu Adenu ne rade semafori i da je zdravstveno osiguranje u Angoli katastrofalno. 1
Recommended Posts