Kenozoik Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 5 minutes ago, Smrtokapa said: Podrška autoritarnom vođi. Militarizam i nacionalizam. Prezir prema demokratiji, liberalizmu i socijalizmu. Podrška nasilnom suzbijanju opozicije. Podrška suzbijanju svakog interesa pojedinca u korist percipiranog interesa države. Građenje grupnog identiteta na osnovu mita. Nemoj mi reći da nisi sreo ljude čiji stavovi štikliraju sve ove kućice, ili makar većinu. Jesam . Zovem ih (neo)komunistima
Smrtokapa Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 3 minutes ago, Kenozoik said: Jesam . Zovem ih (neo)komunistima Odlično, ovo možeš uzeti kao primer kako tvoja sopstvena ideološka pozicija utiče na olako korišćenje termina i paušalne klasifikacije. 1 1
Kenozoik Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 28 minutes ago, Smrtokapa said: Ovo, naravno, nije tačno. "Jebem ti prvi red na sahrani" je intenzivnija psovka od "jebem ti mater cigansku", ali nije rasistička, šovinistička niti ksenofobna, štaviše vrlo je inkluzivna. Haha, Pa gde smo to pomkinjali? 🙂 Just now, Smrtokapa said: Odlično, ovo možeš uzeti kao primer kako tvoja sopstvena ideološka pozicija utiče na olako korišćenje termina i paušalne klasifikacije. Od drveta si omasio sumu. Pogledaj spisak pa reci 'hop'.
Smrtokapa Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) 12 minutes ago, Kenozoik said: Haha, Pa gde smo to pomkinjali? 🙂 Ovu psovku pominjem i dajem ja kao primer kontra tvojoj tvrdnji da se "bilo koje delo, pa i verbalna uvreda" ovde obavezno klasifikuje kao rasistička, ksenofobna... Inače, s obzirom da se razvila diskusija o rasizmu i ksenofobiji, logično je da su primeri koje smo do sada davali u toj diskusiji takvi da u sebi uključe elemente rasizma i ksenofobije. Jer su takvi primeri relevantni za ovu diskusiju. 12 minutes ago, Kenozoik said: Od drveta si omasio sumu. Pogledaj spisak pa reci 'hop'. Naravno da sam video da si precrtao jednu reč u spisku. Da bi tvoja klasifikacija "komunista" bila valjana, potrebno bi bilo da precrtaš još minimum dve stavke, kao i da dodaš još neke nove. Edited 6 hours ago by Smrtokapa 1
DJ_Vasa Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 39 minutes ago, Paradox said: Српска дијагноза је нетолеранција према различитостима... И најчешће само ако та различитост потпуно излази из оквира вредносног система појединца и исти осети да га та различитост било чиме угрожава - што је најчешће привид, али производи ту нетолеранцију. Veoma mi je drago ako sam među pojedincima koji smatraju da Hrvati nisu ustaše, da oni što vole kukaste krstove jesu nacisti i tome slično. 42 minutes ago, Paradox said: Држава у којој Синан, Џеј, Шабани имају статус икона на које људи секу вене, а на ТВ-у нема дана без Ђоганија, Шака, Џенана, Индира, Едита и сличних, не може да буде расистичка. Нажалост - бар када се ради о музици. Волео бих да видим где још "мањина" има толику популарност у јавном животу, сразмерно њиховом броју у укупној популацији. A ko je govorio o rasističkoj državi? Rasizam/nacizam/fašisam i slično u jednom društvu nije isto što i država, Uzgred, argument je malo šupalj. U državi u kojoj Lebroj Džejms ima status ikone na koju ljudi seku vene, a nema dana da se na TV ne pojave Kanje Vest, Opra Vinfri, Vil Smit, Denzel Vašington i slični ima problema sa rasizmom, a tamo se o tome otvoreno i javno govori. Mislim da ih je oko 15%, ali zaista ne mogu da pravim procente. Joj, kad reče Šaban Bajramović, u njegovom Nišu su organizovali proteste da se bulevar ne nazove po njemu, kako veli ova vest, a uprkos tome što je na kraju dobio ulicu, nešto novija vest kaže da bi i tako mrtav mogao da se opet preseli. Možda ne živim u Nišu, ali ne znam da li je bilo protesta akda su menjali imena drugih ulica. 55 minutes ago, Paradox said: Утисак је да се расизам и ксенофобија бркају са некултуром у комуникацији која влада у Србији. Naprotiv, oni su često deo te (ne)kulture. Nekoliko strana unazad je citirano šta je kulturni, fini i obrazovani doktor nauka koji vodi Beograd izjavio po pitanju naroda koji veoma poštuje, baš kao što je i još kulturniji ministar Beriša smatra da će ekonomskim savetima doprineti boljitku pomenutog naroda. A spomenuli smo i kako je jedan uvaženi gospodin ljubazno dočekao opersku pevačicu koja pripada drugom narodu. Eto, sve se može lepo i kulturno reći. Nisam rekao da je Šapić neotesana vucibatina, da je ministar stoka, niti da je ovu pevačicu dočekao retardirani bilmez.
Kenozoik Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 15 minutes ago, Smrtokapa said: Ovu psovku pominjem i dajem ja kao primer kontra tvojoj tvrdnji da se "bilo koje delo, pa i verbalna uvreda" ovde obavezno klasifikuje kao rasistička, ksenofobna... Inače, s obzirom da se razvila diskusija o rasizmu i ksenofobiji, logično je da su primeri koje smo do sada davali u toj diskusiji takvi da u sebi uključe elemente rasizma i ksenofobije. Jer su takvi primeri relevantni za ovu diskusiju. Pa ja sam takve primere, relevantne za diskusiju o rasizmu i uzeo u obzir kad sam rekao da tezite da svestrpate u kosaricu rasizam/ksenofobija/sovinizam Psovanje ciganske majke, uprkos tome sto se radi pripadnicima drugacije etnickoverske ili rasne skupine nije rasizam. Ali jeste za kritiku i osudu naravno 15 minutes ago, Smrtokapa said: Naravno da sam video da si precrtao jednu reč u spisku. Da bi tvoja klasifikacija "komunista" bila valjana, potrebno bi bilo da precrtaš još minimum dve stavke, kao i da dodaš još neke nove. Sasvim dobro je i ovako. Shvatas poentu?
Smrtokapa Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) 20 minutes ago, Kenozoik said: Psovanje ciganske majke, uprkos tome sto se radi pripadnicima drugacije etnickoverske ili rasne skupine nije rasizam. Ali jeste za kritiku i osudu naravno Okej, ajmo ovako - zašto je za osudu? Da li je psovanje ciganske majke na bilo koji način gore od psovanja "obične" majke? Taj dodatni element uvrede, koji se nalazi u psovanju ciganske majke u odnosu na samo psovanje majke - kako ga nazivaš? 20 minutes ago, Kenozoik said: Sasvim dobro je i ovako. Shvatas poentu? Iskreno, ne. Ako je poenta da želiš da budeš paušalan kako bi mi pokazao kako izgleda biti paušalan, onda bi bilo dobro da budeš paušalan na dosledan način (kao ja jelte, hehe), pa da iz spiska izbaciš sve elemente koji upravo ukazuju na fašizam, a ne na komunizam. Edited 5 hours ago by Smrtokapa
Barkley#34 Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 1 hour ago, Kenozoik said: Ako pazljivo procitas zadnjih nekoliko strana, videces da niko ni ne pokusava , osim mene, da pojavu sagleda izvan seme rasizam/ksenofobija/sovinizam. Znaci mora da bude nesto od toga, po svaku cenu. Svaka diskriminacija Roma je rasizam, pri cemu niko ne spori da su Romi diskriminisani. Psovanje ciganske majke je rasizam. Navod onog veselog popa sto propoveda da ce imigranti silovati sve staro i mlado, musko i zensko je naravno -rasizam. Ako ima drugu boju koze, automatski je rasizam. Ako kojim slucajem nesto i ne ispadne rasizam, obavezno je sovinizam ili ksenofobija. Sledstveno, bilo koje delo, pa i ono najbeznacajnije, verbalna uvreda, psovka mora da se definise u pomenutoj semi. Meni je to malo apsurdno. Kad razmislis, ljudi su besni nezadovoljni, isfrustrirani, a oduvek psuju kao kocijasi i gledaju da probleme rese fizickim obracunom. Ljudi psuju i vredjaju iz 101 razloga, malo tih ima dodirnog sa stvarnim rasizmom ili sovinizmom. Manje-više je Smrtokapa napisao ono što bih i ja odgovorio samo što je to uradio rečitije. I u rasizmu ili šovinizmu postoji više nivoa, od rasno potcenjivačkih komentara preko zlokobnih teorija do spremnosti da se oni "niži" istrebe. Psovanje majke romske, muslimanske, albanske, crne, žute ili karirane je svakako benignije od smatranja te grupe ljudi nižom rasom ali jeste "negativnost zasnovana na rasi", da se tako izrazim. Za razliku od toga, jedan od prethodnih komentara koji se odnosio na iznenađenje bojom kože nije dat u negativnom kontekstu pa iako je na rasnoj osnovi nije rasistički, u mojim knjigama. 2
Knipex Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 18 hours ago, DameTime said: Gde god da ga snimaju ili slikaju, on izgleda kao da mu tu nije mesto. Retko neharizmatičan stvor. Ček da ga snime u zatvoru pa onda sudi 2 1 2 3
Kenozoik Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 40 minutes ago, Smrtokapa said: Okej, ajmo ovako - zašto je za osudu? Da li je psovanje ciganske majke na bilo koji način gore od psovanja "obične" majke? Taj dodatni element uvrede, koji se nalazi u psovanju ciganske majke u odnosu na samo psovanje majke - kako ga nazivaš? Psovanje bilo cije majke je grubo, lose jer je najgori moguci pokisaj unizacavanja, i zene i majke i njenog deteta. Psovanje ciganske, srpske, turske, svapske majke je.gore jer time vredjas sve zene/ majke te etnicko verske grupe. Koja god da je. Opet, nije rasizam. Ono ocemu se moze govoriti je .sovinizam . Sve to dosta nategnuto imajuci u vidu srpsku inventivnost u odabiru subjekta psovanja, kao i samog , u Srba.sakralnog - cina psovanja. Jedno je dakle kada Hans opsuje srpsku majku nakon Hitlerovog zapaljivog govora u Rajstagu, a sasim drugo kad mastor Zivadin opsuje svapsku majku (kao arhineprijatelja) kad radi neki pipav posao, a sve mu ide.naopako. Kontekst je uvek i u svemu odlicujuci. Uzmimo ovaj primer sa odurnim recnikom , izvinjavam se svoj braci tamne puti unapred na ovoj karikaturi 1. "J#@ena prokleta crn***a me je izradila za pare" 2. "J#@ena prokleta crn***a izgleda kao nilski konj" 3 " Sve su to J#@ene proklete crn***e". Voleo bih da cujem misljenje svih ucesnika gde bi ove izjave smestili. 40 minutes ago, Smrtokapa said: Iskreno, ne. Ali bitno da si prepoznao ideologiju. Nase istorijsko iskustvo je takvo da imamo nasledje komunizma a ne fasizma . Fasizam se ovde nije nikada "primio". Da su hteli, mladi narastaji nisu ni imali od koga da uce. Ali komunizam.. Mi danas sve sto gledamo ,gledamo kroz silom nametnute konstrukte od pre 80 god. Liberal nema taj manir da odmah etiketira: rasista, sovinista, svinja , komunisti (i drugi totalitarci ) upravo to rade. Prvo etiketiraju pa posle pitaju. Spoljasnjost svih totalitarnih sistema je slicna, da ne kazem ista. Postoje naravno (unutrasnje) razlike ali su one u ovom primeru sekindarne. Svakom, apsolutno avakom gradjaninu, demokrati, liberalu, svi totalitarizmi moraju da budu podjednako daleko jer to nalaze drustveni moral. I medjunaepdni sud 🙂 Tako i ja mislim kao covek. Kao profesionalac sam ipak rad da trazim filigranske razlike , ali to nije tema. Dakle isto u svim totalitarnim drustvima: Lojalnost vrhovnom vodji Odricanje uloge crkve Negiranje liberalizma,demokrwrije i socojalozma, da, i to Militarizam (renesansa 😉 ) Opsednutost spoljnom i unutrasnjom pretnjom Tajna teroristicka policija sa sirokom ovlascenjima Interesi pojedinca se podresjuju interesima drzave u ime rase/klase/nacije Apsolutna nekontrolisana vlast diktatora Potiskivanje svake vrste kritike1 Logori za neistomisljenike, farsicna susjenja politickim neistomisljwnicima Gradjenje kulta licnosti Stvaranje mita kao glavnog drzavnog narativa Kontrola mas medija Posezanje za silom kao jedinkm nacinom resavanja medjunarodnih situacija
Kenozoik Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, Barkley#34 said: Manje-više je Smrtokapa napisao ono što bih i ja odgovorio samo što je to uradio rečitije. I u rasizmu ili šovinizmu postoji više nivoa, od rasno potcenjivačkih komentara preko zlokobnih teorija do spremnosti da se oni "niži" istrebe. Psovanje majke romske, muslimanske, albanske, crne, žute ili karirane je svakako benignije od smatranja te grupe ljudi nižom rasom ali jeste "negativnost zasnovana na rasi", da se tako izrazim. Za razliku od toga, jedan od prethodnih komentara koji se odnosio na iznenađenje bojom kože nije dat u negativnom kontekstu pa iako je na rasnoj osnovi nije rasistički, u mojim knjigama. Dakle, tu smo. Bitan je kontekst. Ili ono sto bi svako u sudstvu prvo pitao: motiv? Ako je moj najbolji prijatelj, crnac Ali i ako je njemu normalno da mu "tepam" sa 'prokleta crncugo' da li je to rasizam per se? Kako se dodje do toga da neko ustanovi da se druga rasa, nacija / verski etintet od nekog XY batice smatra nizom? Zivot nije strip i retko ce se desiti da neko izadje na prozor i izdeklamuje ono sto stvsrno misli. Ej ja mrzim te i te. Ti i ti su niza rasa. (Setih se sad La vita e bella-e) Ponavljam: to su vrlo ozbiljne stvari i vrlo ozbiljne optuzbe. Pre nego sto bilo ko pomisli da nekoga nazove rasistom/sovinistom neka pomisli sta mu je od dokaza potrebno samo da pokrene zakonski postupak protiv nekoga. Ako nsko misli da ima dovoljno- samo napred- presavijte tabak i koliko sutra na sudsku pisarnicu sa sve optuzbom protiv tog i tog lica. I javite kako ste prosli.
Div Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 58 minutes ago, Kenozoik said: Ako nsko misli da ima dovoljno- samo napred- presavijte tabak i koliko sutra na sudsku pisarnicu sa sve optuzbom protiv tog i tog lica. I javite kako ste prosli. Ovde, koliko sam zapazio, niko ne priča o krivičnom delu, nije zabranjeno biti rasista, ja, a i većina ovde, nikome nisam rekao da je rasista nego da iznosi rasističke stavove, a svaki javno iznet stav je podložan i javnoj kritci. Tabak možeš da presaviješ i ti, ili taj neko ko je oštećen zbog neslaganja sa njegovim mišljenjem, tabak će izdržati. 1
Kenozoik Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 minutes ago, Div said: Ovde, koliko sam zapazio, niko ne priča o krivičnom delu, nije zabranjeno biti rasista, ja, a i većina ovde, nikome nisam rekao da je rasista nego da iznosi rasističke stavove, a svaki javno iznet stav je podložan i javnoj kritci. O tome sta spada a sta ne u krivicno delo, najbolje da se izjasne pravnici-krivicari. A o rome ko se i kako kritikuje ima ona poslovica "pas laje vetar nosi" Nisam siguran da nije zabranjeno biti rasista. To bi trebalo da je regukisano zakonom o zabrani diskrimjnacije. Samo je rasiste itd tesko ustanoviti i dokazafi da je neko bas to i to. 3 minutes ago, Div said: Tabak možeš da presaviješ i ti, ili taj neko ko je oštećen zbog neslaganja sa njegovim mišljenjem, tabak će izdržati. Svako, ali svako ko se bavi naukom zna da je teret dokazivanja na onome ko nesto tvrdi. Ja kao "osteceni" ns moram ni da zucnem. Tako je od kad je civilizacije.
Smrtokapa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Dosta toga si ovde upetljao, najteži deo je početak odmotavanja, odakle početi... Ajde ovako: 2 hours ago, Kenozoik said: Kontekst je uvek i u svemu odlicujuci. Uzmimo ovaj primer sa odurnim recnikom , izvinjavam se svoj braci tamne puti unapred na ovoj karikaturi 1. "J#@ena prokleta crn***a me je izradila za pare" 2. "J#@ena prokleta crn***a izgleda kao nilski konj" 3 " Sve su to J#@ene proklete crn***e". Voleo bih da cujem misljenje svih ucesnika gde bi ove izjave smestili. Tačan odgovor je pod tri, "sve su to jebene proklete crnčuge", odnosno u sva tri primera ima rasizma. Naravno, različitog stepena. Naravno da je bitan kontekst, ali bez dodatnog konteksta rangirao bih ih 2-1-3 po benignosti, dakle ovaj hipopotamus kao najbenigniji, zatim ovaj što je besan zbog para na drugo mesto (u zavisnosti od konteksta, lako vidim situaciju gde bi se ovo moglo okrenuti) i ova generalizacija pod 3 kao potencijalno najozbiljnija. Zatim, htedoh da napišem da si uzeo dosta loše primere sa Hansom i Živadinom, jer majstor ne psuje živo biće, ali zapravo, iskoristiću to. Kupio sam pre mesec dana majci cipelarnik iz Ikee, pa sam nakon toga pristupio i sklapanju. Pošto mi je prostorna inteligencija slabija strana, u jednom trenutku sam cipelarniku opsovao švedsku majku. Ovde, rekao bih, nema rasizma ni šovinizma ni u tragovima. Šrafcigeri nisu bili neki, pa sam im opsovao majku kinesku. Usudiću se da kažem da ni ovde nije bilo rasizma, ali postoji jedan trag predrasude koji bi, potencijalno, ako ne bih vodio računa, možda mogao da se razvije u nešto ozbiljnije. Da sam nakon toga otišao u kinesku radnju i tamo prodavcu Kinezu (a ne šrafcigeru) opsovao kinesku majku, tu bi već zasigurno postojala doza rasizma. Poređenje sa Hansom koji sluša Hitlerov govor je zanimljivo. Opet upoređivanje sa Nemcima. Primetio sam da je i @Bul-Kathos na jednoj od prethodnih strana okačio klip gde neki ljudi viču Auslander raus. Ne znam zašto je to argument za bilo šta. Ovde ne pokušavamo da dokažemo da su Srbi veći ili manji rasisti, šovinisti, ksenofobi od Nemaca ili bilo koga drugog. To što i među Nemcima ima ovih pojava nema nikakve implikacije na to kako i u čemu te pojave prepoznajemo. Nema potrebe da se brani neka srpska čast - niko je ne napada. Tangenta na to: 2 hours ago, Kenozoik said: Fasizam se ovde nije nikada "primio". Da su hteli, mladi narastaji nisu ni imali od koga da uce. "Moje dete nikada ne bi uradilo tako nešto." U celoj ovoj argumentaciji koju nudiš na poslednih par strana krije se jedno cirkularno rezonovanje sa dodatnim koracima. Evo, rasizam recimo. Srbi inherentno nisu rasisti. Ako želiš da dokažeš suprotno, moraš pokazati da postoji vrlo značajan broj pojedinaca Srba koji to jesu. Srbi pojedinci nisu rasisti. To je zato što Srbi inherentno nisu rasisti. Ovo sve ide do krajnjih granica, dotle da se ne želi priznati čak ni najbenignija forma rasizma tamo gde je očito ima: 2 hours ago, Kenozoik said: Psovanje bilo cije majke je grubo, lose jer je najgori moguci pokisaj unizacavanja, i zene i majke i njenog deteta. Psovanje ciganske, srpske, turske, svapske majke je.gore jer time vredjas sve zene/ majke te etnicko verske grupe. Koja god da je. Opet, nije rasizam. Ono ocemu se moze govoriti je .sovinizam . Ovo nije samo nacionalni niti polni šovinizam. Postoji i rasistička komponenta, i nije samo "koja god da je", evo, može jedan primer. Naša reprezentacija igra protiv Španaca. U jednom trenutku, iznervirani navijač kreće da španskom igraču psuje - majku cigansku. Zašto mu ne psuje majku špansku? Zašto je psovanje ciganske majke veća uvreda nego psovanje španske majke? Zašto je implikacija da je dotični igrač Ciganin, a ne "samo" Španac, uvreda? Treba li tri pokušaja da se pogodi? Što se totalitarizama tiče, što se mene tiče slobodno sa uopštavanjem, ne znam samo što je onda toliko bitno da li se "primio" fašizam ili komunizam. Takođe, što se tiče tačke broj dva, Islamska Republika Iran i Putinova Rusija bi imale šta da prigovore. Edited 1 hour ago by Smrtokapa 1
Eddard Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 1 hour ago, Kenozoik said: Dakle isto u svim totalitarnim drustvima: Lojalnost vrhovnom vodji Odricanje uloge crkve Negiranje liberalizma,demokrwrije i socojalozma, da, i to Militarizam (renesansa 😉 ) Opsednutost spoljnom i unutrasnjom pretnjom Tajna teroristicka policija sa sirokom ovlascenjima Interesi pojedinca se podresjuju interesima drzave u ime rase/klase/nacije Apsolutna nekontrolisana vlast diktatora Potiskivanje svake vrste kritike1 Logori za neistomisljenike, farsicna susjenja politickim neistomisljwnicima Gradjenje kulta licnosti Stvaranje mita kao glavnog drzavnog narativa Kontrola mas medija Posezanje za silom kao jedinkm nacinom resavanja medjunarodnih situacija Meni ovo jako liči na 14 odlika Ur-fašizma Umberta Eka, ali ne mrzi da idem stavku po stavku. Jesi nešto izmenio (ako jesi, zašto, ako nisi onda nije svaka totalitarna ideologija, već fašizam). I da dodam, prosečan Srbin štiklira bar 12 od ovih 14. Edited 1 hour ago by Eddard
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, Kenozoik said: Dakle, tu smo. Bitan je kontekst. Ili ono sto bi svako u sudstvu prvo pitao: motiv? Ako je moj najbolji prijatelj, crnac Ali i ako je njemu normalno da mu "tepam" sa 'prokleta crncugo' da li je to rasizam per se? Ovaj deo me podseti na jednu anegdotu. Relativno skoro sam preko jedne od najbližih drugarica upoznala lika s kojim sam, naravno, odmah uletela u vatrenu raspravu oko društvenih pitanja. Tema je bio rasizam. On takođe tvrdi da ovakve tvrdnje nisu rasističke. Jer ako se ta osoba ne vređa i ako ti nisi imao nameru da uvrediš, sve je ok. Navela sam sopstveni primer: priznajem da sam se tokom polufinala OI protiv Amera najebala crnačkih majki više nego ikad u životu. Izgovorila sam rečenice koje u normalnim okolnostima ne bih nikad. Da me je neko sreo tad i nikad više, a ima svest o ovim stvarima, verovatno bi pomislio da sam rasista. I luda Kaže on meni, pa nije to rasistički, jer kao prvo oni nisu mogli da te čuju (???), a kao drugo, ako ti sebe ne smatraš rasistom, onda to i nije rasizam. Reko' tebra koji rasista će za sebe da kaže da je rasista? Koji psihopata će priznati da je psihopata? Jedna od odlika rasizma je upravo nedostatak svesti o tome da je loše omalovažavati osobu na osnovu njene boje kože. Drugim rečima, on kao i ti kaže da ako nema motiva tj. zle namere iza izraza "crnja, Cigan, prokleta crnčuga", onda je sve u redu. Što je potpuno besmisleno, neke društvene principe imamo s razlogom. Nemam šta da dokazujem na sudu da je neko ko jebe prokletu crnačku majku, vrati se u Afriku majmune rasista. 99% je tako, ostavljam ovih 1% da je gledao košarkaški meč sa Amerima...
Kenozoik Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, Eddard said: Meni ovo jako liči na 14 odlika Ur-fašizma Umberta Ema, ali ne mrzi da idem stavku po stavku. Jesi nešto izmenio (ako jesi, zašto, ako nisi onda nije svaka totalitarna ideologija, već fašizam). Umberta Eka smatram dobrim piscem ali ne smatram ga relevantnim teoreticarem politickih ideologija. Pa makar to bila dosta citana novela o fasizmu . Sro ne znaci da njdgovi redovi nisu poucni vec samo to da nisu naucno verifikovani. Moji izvori su H.Arent, A.Mitrovic,Z .Bzezinski , AJP Teylor, E Hobabawm, E H Carr
Eddard Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 10 minutes ago, Kenozoik said: Pa makar to bila dosta citana novela o fasizmu . Da li je smatraš tačnom?
Kenozoik Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 minutes ago, Eddard said: Da li je smatraš tačnom? Ja kao NN individua - nevazno. Ja kao XY naucnik smatram da je taj spis irelevantan jer nije naucno verifikovan.
Eddard Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 hours ago, Kenozoik said: Dakle isto u svim totalitarnim drustvima: Lojalnost vrhovnom vodji Odricanje uloge crkve Negiranje liberalizma,demokrwrije i socojalozma, da, i to Militarizam (renesansa 😉 ) Opsednutost spoljnom i unutrasnjom pretnjom Tajna teroristicka policija sa sirokom ovlascenjima Interesi pojedinca se podresjuju interesima drzave u ime rase/klase/nacije Apsolutna nekontrolisana vlast diktatora Potiskivanje svake vrste kritike1 Logori za neistomisljenike, farsicna susjenja politickim neistomisljwnicima Gradjenje kulta licnosti Stvaranje mita kao glavnog drzavnog narativa Kontrola mas medija Posezanje za silom kao jedinkm nacinom resavanja medjunarodnih situacija Ok, gde je naučno verifikovan ovaj spisak?
Eddard Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago Ok. Što bi on onda bio relevantniji od Ekovog? No, nebitno. Mislim, pogodno si ga, diskusije radi, izmislio, da bi ublažio fašizam utopivši ga u sve totalitarne ideologije, kao eto, ne ispoljava Srbin elemente fašizma već totalitarnih ideologija. Tomejto tomato.
Bul-Kathos Posted 53 minutes ago Posted 53 minutes ago 24 minutes ago, Smrtokapa said: Primetio sam da je i @Bul-Kathos na jednoj od prethodnih strana okačio klip gde neki ljudi viču Auslander raus. Ne znam zašto je to argument za bilo šta. Ovde ne pokušavamo da dokažemo da su Srbi veći ili manji rasisti, šovinisti, ksenofobi od Nemaca ili bilo koga drugog. Ne pratim vasu prepisku na topiku, ne znam koje hipoteze se suceljavaju ovde pa mogu samo da napisem koja je bila namera mog posta. Moja poenta je bila ovo sto ti kazes. Problem rasizma postoji svuda, negde vise, negde manje, pa mi je inicijalna namera bila da preventivno napisem stav protiv postova u kojima bi se isticao srpski rasizam dok bi se rasizam u drugim zemljama umanjivao. Slozices se da postoji tendencija medju najglasnijim forumasima da isticu lose strane srpskog "mentaliteta", kao i lose "karakteristike" srpskog naroda, kao da je to ekskluziva specificna samo za Srbe. U bilo kojoj analizi ovog problema moraju se izdvojiti komponente sistemskog rasizma, podrzanog od strane drzave. Nemacki je postojao kao veliki problem prosle godine za Mercovu vladu pa sam to okacio kao primer da rasizam ne poznaje nacionalnost vec da se pojavljuje kod naroda koji sebe smatraju visim u odnosu na druge (nemci - sloveni, turci - jermeni, japanci - kinezi). 1
DameTime Posted 20 minutes ago Posted 20 minutes ago 29 minutes ago, Eddard said: Ok, gde je naučno verifikovan ovaj spisak? Ako se dobro sećam, ovih ima u Izvorima totalitarizma autorke Hane Arent: Quote Lojalnost vrhovnom vodji Opsednutost spoljnom i unutrasnjom pretnjom Tajna teroristicka policija sa sirokom ovlascenjima Interesi pojedinca se podresjuju interesima drzave u ime rase/klase/nacije Potiskivanje svake vrste kritike1 Logori za neistomisljenike, farsicna susjenja politickim neistomisljwnicima Gradjenje kulta licnosti Stvaranje mita kao glavnog drzavnog narativa Kontrola mas medija Pošto je imam kod kuće, uzela sam da prelistam sad, rekoh da slikam neki deo i prikačim, ali mahom se sve provlači kroz poglavlja i različite primere. @Kenozoik, za nekog ko se bavi naukom, baš si se upetljao kao pile u kučine Toliko da više ne znam ni šta je tvoja početna teza. Nekako si doterao diskusiju do totalitarnih ideologija (a fašizam jeste jedna od njih), ubacio i komunizam u miks, a krenuli smo od rasizma. Uporno "braniš" srpski narod od tvrdnje da je rasistički - a tu tvrdnju niko nije ni izneo ovde. Samo konstatujemo da među Srbima postoji veliki broj rasista. I ne može da se svede, da ne kažem relativizuje, na nekoliko pojedinaca. Evo interesantne publikacije. Ko ne zna šta je socijalna distanca, ispitanicima se daju primeri osetljivih (marginalizovanih) grupa za tu populaciju, u različitim okolnostima. Npr. označite na skali u kojoj meri ste spremni da prihvatite Roma kao kolegu na poslu... pa prijatelja... pa partnera itd. Kako odnos iz primera postaje bliži (prisniji), uglavnom se socijalna distanca povećava. Znači većina bi ih prihvatila kao kolege na poslu, kao partnera malo teže. Što se tiče zakona i pravde u Srbiji:
Kenozoik Posted 11 minutes ago Posted 11 minutes ago 42 minutes ago, Smrtokapa said: Dosta toga si ovde upetljao, najteži deo je početak odmotavanja, odakle početi... Ajde ovako: Tačan odgovor je pod tri, "sve su to jebene proklete crnčuge", odnosno u sva tri primera ima rasizma. Naravno, različitog stepena. Naravno da je bitan kontekst, ali bez dodatnog konteksta rangirao bih ih 2-1-3 po benignosti, dakle ovaj hipopotamus kao najbenigniji, zatim ovaj što je besan zbog para na drugo mesto (u zavisnosti od konteksta, lako vidim situaciju gde bi se ovo moglo okrenuti) i ova generalizacija pod 3 kao potencijalno najozbiljnija. Ako ti tako kazes. Ne svidja mi se a priodi spremnost da ponudis odgovore , posebno kad ne znas koji je kontekst. 1. X je pozajmio bratu Y novac koji ovaj nijw vrstio. b) usao tip i oplackao radnju. 2. A sta ako tip stane pred ogledalo i kaze to isto - o sebi. Jer se ugojio. Da li je on rasista prema sebi? 3. Ovo si tacno pogosio. Bsrem ja ne mogu sad da smiskim 'olaksavajuci'kontekst za ovaj ra1nt. Mozda ima.ja ne znam. 42 minutes ago, Smrtokapa said: Zatim, htedoh da napišem da si uzeo dosta loše primere sa Hansom i Živadinom, jer majstor ne psuje živo biće, ali zapravo, iskoristiću to. To je mozda zato sto ne znas dovoljno ni o Hansu ni o Zivadinu? 42 minutes ago, Smrtokapa said: Poređenje sa Hansom koji sluša Hitlerov govor je zanimljivo. Opet upoređivanje sa Nemcima. Meni je zao ako nekome kvarim idilu, svi drugi su bili incident, samo Germani su tu stalno prisutni i nemaju nameru da sjasu. Ovo jesnostavno ne mogu da objasnjavsm, ko je zaista zainteresovan mogu da ga uputim u relevanfne Arhive, pa nek kopa kao ja. 42 minutes ago, Smrtokapa said: Evo, rasizam recimo. Srbi inherentno nisu rasisti. Ako želiš da dokažeš suprotno, moraš pokazati da postoji vrlo značajan broj pojedinaca Srba koji to jesu. Srbi pojedinci nisu rasisti. To je zato što Srbi inherentno nisu rasisti. 42 minutes ago, Smrtokapa said: Ovo sve ide do krajnjih granica, dotle da se ne želi priznati čak ni najbenignija forma rasizma tamo gde je očito ima: To ne postoji. Kao sto ne postoji najbolja forma bilo koje negatovne pojave. Rasizam je negativan po svojoj biti i tu ne moze biti kompromisa. 42 minutes ago, Smrtokapa said: Što se totalitarizama tiče, što se mene tiče slobodno sa uopštavanjem, ne znam samo što je onda toliko bitno da li se "primio" fašizam ili komunizam. Takođe, što se tiče tačke broj dva, Islamska Republika Iran i Putinova Rusija bi imale šta da prigovore. Blago njima, Musolinijeva Italija, Hitlerov Rajh i Stalinov SSSR sigurno ne bi nista prigovorile. Ja ne znam sta ti zelis, ja ti kazem ono sto je nauka utvrdila. Svi totalitarni sistemi imaju mnogo slicnosti ali i razlike po osnovu ideologije. Slicnosti su spolja razlike iznutra. Uslovno. Sfo se uopstavanja tice alobodno pisi Hobsbaumu, Fireu, Karu, Harentovoj pa sa njima prodiskutuj na temu totalitarizma. *ovo je odlican primer krajnjeg desnog, borbenog cinizma. Svi autori su odavno pokojni. Mozes se konsultovati samo sa njihovim nasledjsm, aka knjigama. Nisam izbegao ovo cisto da ti docaram kakvo je ono uzasno (po svim kriterijumima) vreme bilo. Sve u svemu najvaznije momente mog pplosta si izostsvio. Iliti nemas prigovor 🙂 Ponavljamo se i sve vise licimo na ovnove u brvnu. Pa bolje da batalimo jer ne zelim ni sa kim ovde da se svadjam. Posebno ne oko takvih teorijskih stvari. Nadam se da se slazes da ovde stsvimo tacku na ovu raspravu?
Recommended Posts