Jump to content

Recommended Posts

Posted
7 hours ago, NMX said:

Ljudi došli prošetali, glasaće protiv AVa svakako kad budu izbori. I tu se aktivizam manje više završava (paradoksalno, ni ja nisam daleko od ovoga, nažalost to je tako).

Ja jos i pre nego sto su zvanicno zatrazeni izbori trubim o tome da pravi test za sve nas dolazi kada krene kampanja.

Tu ce jako veliki broj nas koji smo se angazovali za proteste ovih meseci i donacijama pomagali studente morati da se uključi na ozbiljnijem nivou.

Tj na nivou stranackih aktivista za studentsku listu.

Zato izmedju ostalog sam posle realno neuspeha bokade u petak 4. jula rekao da mislim da taj oblik nema smisla nastavljati jos dugo.

Treba cuvati snagu i elan za ono pravo. Ja sam spreman da se angazujem ozbiljnije posto sam se sa suprugom dogovorio da cemo ici odavde ako sekta pobedi na sledecim izborima. A to je nesto sto ne bih zeleo tako da imam motivacije

• Like 10
  • Love 1
  • Thanks 1
Posted

E da, jos nesto.

Pitanje za dijasporu. Da li ste jos uvek gradjani Srbije?

Ako jeste vi se niste odrekli prava glasa i mozete glasati na parlamentarnim i predsednickim izborima.

Sto se mene tice pametujte do mile volje, samo se iscimajte i glasajte na sledecim izborima (ali ne za sns)

• Like 10
Posted

Ja se ne bih bavio generacijskim razlikama između studenata, njihovih roditelja i baba i deda, već onim što je zajedničko svim pomenutim generacijama i akterima političkog života, u koje spadaju društvo u celini, političke stranke, aktivisti i svi ostali građani koji su na neki način udruženi u cilju društvenog ili političkog delovanja. Ovde isključujem zastupnike ekstremnih stavova kojima je isključivi cilj da sprovedu svoje ideje preko tuđih leđa.

Prva zajednička osobina jeste da im smetaju podivljala korupcija, koja je rezultirala masovnim ubistvom u Novom Sadu, kao i sve veća svest o tome koliko je korupcija na visokom nivou rasprostranjena.

Druga zajednička osobina se ogleda u izvesnom stepenu volje da se neslaganje sa režimom iskaže. Namerno sam napisao da se radi o izvesnom stepenu volje jer varira od pojedinca do pojedinca. Neki učestvuju na svakom protestu kome mogu da prisustvuju, žrtvuju sami sebe izlažući se posledicama ili nasilju, dok neki pružaju prvenstveno verbalnu podršku, neki finansijsku, a neki će se pojaviti samo na izborima i glasati protiv režima.

Treća osobina kojuću spomenuti je veoma štetna, a to je prepuštanje stihiji u kombinaciji sa nedostatkom većeg broja konkretnih i efikasnih akcija. Nijedan od aktera koji se bori protiv režima nema ozbiljnu organizacionu strukturu koja će dosledno sprovoditi konkretne i efikasne akcije, premda se ne može reći da nije bilo uspešnih akcija. Čoporativno odlučivanje kod studenata i zborova građana lako omogućuje da se istaknu oni najglasniji, a ne najpametniji. Na primer, ako se svi prihvate većinsku odluku da se blokira neka raskrsnica u Krnjači u osam uveče, tako će i biti, ali efekat takve akcije je ravan nuli jer ne donosi nikakvu konkretnu štetu režimu. Još bolji primer je ona profesorska verzija Ćacilenda u Nemanjinoj kod zgrade Vlade, u koju su službenici bez problema mogli da ulaze, a jedini efekat je izmena nekoliko linija gradskog prevoza. Prema izjavama učesnika, glavni cilj je bio podizanje svesti o onome što radi režim, ali jedino što su podigli jeste pritisak vozačima koji su tražili alternativne pravce. Ne kažem da su sva okupljanja uzaludna, kao recimo ovo sada u Užicu, ali poenta je u tome da su mnoge inicijative propale usled zatvorenosti prema novim idejama i besomučnog ponavljanja istrošenih akcija.

Još jedan problem koji proističe iz pomenutog je i nedostatak predizbornih aktivnosti, pri čemu mislim na ozbiljnu i temeljnu pripremu. Ne znam kako idu pripreme studentske liste, ali izbori sigurno neće proći bez političkih stranaka. Iako verujem da mogu da počiste opozicione stranke, one ipak mogu da uzmu deo glasova, a neki sa liste ili iz opozicije lako mogu da prelete jer sastavljač liste nema nikakvu kontrolu nad poslanikom koji se odmetne.

Mislim da ćemo za drugi deo morati da sačekamo jesen i da se svi akteri koji su protiv režima konsoliduju, ali i da porade na rešavanju problema koje sam naveo. U suprotnom, bićemo u još većem problemu.

• Like 1
Posted
38 minutes ago, nemanjaol said:

E da, jos nesto.

Ako jeste vi se niste odrekli prava glasa i mozete glasati na parlamentarnim i predsednickim izborima.

Sto se mene tice pametujte do mile volje, samo se iscimajte i glasajte na sledecim izborima (ali ne za sns)

Hvala ti sto si mi probudio griznju savesti i potakao me da jos jednom odem na sajt ambasade. Pre par godina sam se stvarno iscimala i nekako nabavila uverenje o drzavljanstvu, ali onda je ispalo da hoce i krstenicu ne stariju od sest meseci da bi mi izdali pasos i posle me upisali u biracki spisak. Tu mi se smrklo i odustala sam. Svakako nije bilo vremena da sve to skupim do onih proslih izbora. Ubedila svoje da se iscimaju i glasaju i isla s njima da me mine zelja, ali nisam glasala. U medjuvremenu i to uverenje o drzavljanstvu isteklo, vazilo je samo sest meseci, tako da nista od pasosa.

Sad odoh da pogledam da li se nesto promenilo, kad ono JIIIPIII!!!! Za vadjenje prvog biometrijskog pasosa dovoljno je elektronski bukirati termin i doneti svedski pasos. Uverenje o drzavljanstvu i krstenicu pribavlja konzulat po sluzbenoj duznosti. Kad nisam pala sa stolice! Sta im bi da nam tako olaksaju?!?

Tako da si upravo obezbedio jedan siguran glas (ali ne za sns, podrazumeva se) 🤩.

• Like 5
  • Love 6
  • Thanks 1
Posted

Ja sam obećao da ću glasati na sledećim izborima, iako generalno smatram da ne bi trebalo da glasam(o). Bar ne mi koji smo za stalno otišli.

Ali što se pametovanja izdaleka tiče, tog prava se ne odričem 😎😁.

• Like 1
  • Pumpaj! 1
Posted

Omladina je danas prvi put inicijator u  politickoj borbi protiv despota , a takvih borbi nam, kroz proslost,  nazalost, ne manjka.  Do sada su studenti bili manje - vise sredstvo u politickoj borbi. Poslednji bitan primer je Otpor.

Subjektivan sam naravno, jer sam u ove danasnje studentske aktivnosti ukljucen na  nacine koji mi, prirodno, nisu bili dostupni 97-98.

Koliko su mi politicari odvratni, toliko su mi ova deca simpaticna. Cak i kad prave greske. Bar su autenticne, njihove. Znas da je iz dobre namere, bez obzira na neiskustvo, netakticnost ili neznanje.

Uostalom, moralno je ispravno da damo stopostornu podrsku onima koji su nas dovde i doveli, sto uopste nije zanemarljivo. 

Studenti su danas lakmus papir za  postojece politicke subjekte. Za sve nas. Ili ih podrzi svim silama ili odlazis na djubriste istorije, kako se to slikovito kaze. 

Nema deset lista. Samo dve. Ili Mi ili Oni. 

Posted
6 hours ago, melankolic said:

Ja sve vreme govorim da su mladi govna i da nam se svima crno piše pored njih takvih komformista.

Kakav povratak na forum u momentu kad su Studentski protesti najvrelija tema na forumu i Srbiji. 😄

• Like 1
  • Ha-ha 1
Posted
50 minutes ago, 40Wins said:

Kakav povratak na forum u momentu kad su Studentski protesti najvrelija tema na forumu i Srbiji. 😄

"Zar da propusti žurku dok hilandar gori"

Posted (edited)
5 hours ago, nemanjaol said:

Treba cuvati snagu i elan za ono pravo. Ja sam spreman da se angazujem ozbiljnije posto sam se sa suprugom dogovorio da cemo ici odavde ako sekta pobedi na sledecim izborima. A to je nesto sto ne bih zeleo tako da imam motivacije

Same. Od ishoda svega što se dešava mi baš zavisi budućnost u ovoj zemlji. Ne bih volela da odem, ali ja ako jednom presečem, to će biti bez osvrtanja.

3 hours ago, Eddard said:

Ja sam obećao da ću glasati na sledećim izborima, iako generalno smatram da ne bi trebalo da glasam(o). Bar ne mi koji smo za stalno otišli.

Ali što se pametovanja izdaleka tiče, tog prava se ne odričem 😎😁.

Upravo suprotno. Ako već hoćeš da pametuješ, onda budi pošten i bar izađi da glasaš. Napravi uticaj, da ne kažem doprinesi, pa pametuj do mile volje. Ovako si u poziciji onih koje kritikuješ (što samo slikaju proteste za društvene mreže). U fazonu si sedim skrštenih ruku, ali hoću svoje pravo da pametujem na mrežama kad vidim neki snimak ili tekst. 

Spoiler

Uh, kakva Dame Time trojka sa logoa, samu sam sebe impresionirala ovom paralelom 😁

Ili budi baja do kraja, pa reci boli me penis za sve...;) 

Edited by DameTime
Posted

Mladost je tu da je boli pomenuti penis za gorke babe I dede koji su rođeni i školovani u prošlom milenijumu i kojima je Sloba alfa i omega razgovora i kad se znao red  :classic_laugh:

I jes, kako da nou.

Posted
18 minutes ago, DameTime said:

Upravo suprotno. Ako već hoćeš da pametuješ, onda budi pošten i bar izađi da glasaš. Napravi uticaj, da ne kažem doprinesi, pa pametuj do mile volje. Ovako si u poziciji onih koje kritikuješ (što samo slikaju proteste za društvene mreže). U fazonu si sedim skrštenih ruku, ali hoću svoje pravo da pametujem na mrežama kad vidim neki snimak ili tekst. 

Hide contents

Uh, kakva Dame Time trojka sa logoa, samu sam sebe impresionirala ovom paralelom 😁

Ili budi baja do kraja, pa reci boli me penis za sve...;) 

Biće pre airball.

Pametujem(o) i po temama o USA i Bliskom istoku i šta ti ja znam gde ne, samo nema bliskoistočnjaka i sjedinjanaca kojima to naše pametovanje ide na kurac, pa da se brecaju kao ti/vi na naše pametovanje iz daleka. Što ne znači da nismo u pravu, samo ste vi suviše lično i emotivno uvučeni u priču, pa ne volite da neko ko nije, pametuje. Što je normalna reakcija. Ali afektivna, ne i racionalna. 

Elem, hoću da kažem - mi actually mudro zborimo 😎.

Posted
1 minute ago, Eddard said:

Pametujem(o) i po temama o USA i Bliskom istoku i šta ti ja znam gde ne, samo nema bliskoistočnjaka i sjedinjanaca kojima to naše pametovanje ide na kurac, pa da se brecaju kao ti/vi na naše pametovanje iz daleka.

Ti sad kao Aleksa protiv Burse onomad... Valjda postoji razlika između situacija na koje ne možemo da utičemo i ne tiču nas se direktno (BI, USA) i situacija na koje možemo da utičemo, a i tiču se nas i nama bliskih ljudi.

1 minute ago, Eddard said:

Što ne znači da nismo u pravu, samo ste vi suviše lično i emotivno uvučeni u priču, pa ne volite da neko ko nije, pametuje. Što je normalna reakcija. Ali afektivna, ne i racionalna. 

Pa i vaša reakcija je afektivna, nemoj misliti da to nije očigledno :thumbsup: Ja nemam problem sa svojom afektivnošću (i ne stavljam je ispred tvoje ili nečije druge), niti sa tvojom, ali imam problem kada nešto što zapravo nije racionalno hoćeš da provučeš kao da jeste.

Posted
2 hours ago, 40Wins said:

Živeli starci! 🤘

• Pumpaj! 1
Posted
18 minutes ago, Eddard said:

Biće pre airball.

Pametujem(o) i po temama o USA i Bliskom istoku i šta ti ja znam gde ne, samo nema bliskoistočnjaka i sjedinjanaca kojima to naše pametovanje ide na kurac, pa da se brecaju kao ti/vi na naše pametovanje iz daleka. Što ne znači da nismo u pravu, samo ste vi suviše lično i emotivno uvučeni u priču, pa ne volite da neko ko nije, pametuje. Što je normalna reakcija. Ali afektivna, ne i racionalna. 

Elem, hoću da kažem - mi actually mudro zborimo 😎.

Da, samo ja ne mogu da glasam na USO izborima, ti možeš na izborima u Srbiji.

Posted

Šta da vam radim, nerviraću/ćemo vas još dugo 😎.

A da idem na izbore, to vam je one time favour. Samo da skinemo ovog. 

Posted

Kakav pasivno-agresivan deflect, ali dobro, ne mogu da te nateram da razumeš ako ti to ne želiš.

In other news

Targetiranje viđenijih ljudi na protestima u Užicu, koji su i hapšeni, se nastavlja. Color me surprised.

Posted
8 hours ago, nemanjaol said:

E da, jos nesto.

ovde je najbitnije pitanje glasati u ambasadi ili je neophodno uloziti napor i otici na maticno glasacko mesto? imamo li uopste obrazovana nagadjanja koliko se pokrade na tim glasovima u inostranstvu?