Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Mislim da se ovde ne može govoriti o krivici penzionera kao generacije, već o relativno širokom spektru glasača, od kojih je veliki deo onih koji su u radnom odnosu ili koji po godinama ne spadaju u kategoriju starijih od 65 godina. Iz jednačine ne treba isključiti sledeće kategorije:

- Zaposlene koji su mesto dobili preko stranke, pri čemu status zaposlenog automatski isključuje status penzionera

- Glupe, koji mogu imati 18-108 godina, bez obzira na stepen obrazovanja

- Neobrazovane, bez obzira na godine

- Burazere, braćale, bakije, bizMismene, kumove i slične, koji za pošteno plaćen reket mogu da se popteno bave raznim vrstama kriminala

- Mnoge koji rade za ove iz prethodne stavke jer znaju da će im firma propasti ako nije u dilu sa kartelom

- Izdržavana lica, klovnove, pajace, primače državnih para i slične (Nebojša Ofucani Idol Krstić, Branko Propala Kockica, Jelena Olupana Profuknjača Keruša, Aja Metro Jung itd.)

- Sve ostale koji imaju neku korist, pa makar to bilo i kilo brašna

A ni taj SNS nema baš toliko glasova, kako kaže Skupština ovde i ovde.

Niko ne spominje stranke nacionalnih manjina, koje uglavnom podržavaju kartel da bi dobili neke mrvice sa stola, ali dobijaju glasove samo zato što predstavljaju određenu manjinu. Tu su i stranke koje su pokupile glasove onih koji jesu protiv kartela, ali su se pokazale veoma kooperativno (Avetnici) ili su manje direktni (ludi doca koji se smeje virusima i slični).

Kada se svi navedeni faktori skupe na gomilu, jasno je da je najpametnije razgovarati sa ljudima koje politika zaista ne zanima i koji ne izlaze na ozbore.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 5
Posted

Iskreno, meni vec godinama ide na nerve ta prica o penzionerima kao sigurnim SNS glasovima. Moji roditelji (ukljucujuci i pokojnog oca) i bliza familija u tom nekom poznijem dobu, nikada, ali nikada nije dala ni jedan jedini glas Vucicu. A malo, malo, pa se baca kamenom na te ljude jednom uzasnom stereotipizacijom. Evo vam video sa poslednjih izbora, izborni stab i dupli biracki spisak u SNS, sve mladi ljudi od 25-35 godina. 

Moj bratanac, napunio 18 pre godinu i nesto dana, kaze mi pred izbore da su dva njegova drugara iz generacije uzeli po 3k da glasaju za SNS, jos se njemu podsmevaju sto i on nije uzeo easy cash.

Tako da jedino sto je sigurno je da su stariji ljudi odgovorniji kad je rec o izlasku na izbore, ali to nije njihov problem.

• Like 3
  • Tuzno 1
Posted
2 hours ago, Div said:

Ti reče da  65+ čine 1/3 biračkog spiska, šta je sa ostalih 2/3, za koga oni glasaju?

Od ostalih 2/3, pola ne glasa, za razliku od penzionera koji izlaze u ogromnom procentu na izbore, 15-20% glasa za psiha i ostatak glasa za opoziciju.

Posted
18 minutes ago, MarkoKep said:

Od ostalih 2/3, pola ne glasa, za razliku od penzionera koji izlaze u ogromnom procentu na izbore, 15-20% glasa za psiha i ostatak glasa za opoziciju.

Nešto ti čudna matematika. Od 1/3 birača, penzioneri, 60% glasa za Vučića, to je oko 20% od ukupnog broja, od druge trećine 80% glasa za opoziciju, 20% za Vučića, to je još 6% od broja birača, znači 26% za Vučića, a preko 30% za opoziciju otkud onda Vučiću apsolutna većina.

Posted
14 minutes ago, Div said:

Nešto ti čudna matematika. Od 1/3 birača, penzioneri, 60% glasa za Vučića, to je oko 20% od ukupnog broja, od druge trećine 80% glasa za opoziciju, 20% za Vučića, to je još 6% od broja birača, znači 26% za Vučića, a preko 30% za opoziciju otkud onda Vučiću apsolutna većina.

Tebi je loša matematika. Nisam rekao da 80% glasa za opoziciju nego da 50% ne izlazi na izbore, 15-20% glasa za Vučića a ostatak, dakle preostalih 30-35% glasa za opoziciju. Ne znam odakle si izračunao ovih 6% za Vučića. Ako 20% od ne-penzionera glasa za Vučića to je 13-14% biračkog tela. Ako dodamo na ovih 20% od penzionera dobijamo preko 30% biračkog tela za Vučića. Na izlaznosti od 60%, to je preko 50% glasova za Vučića.

Posted

Nisam ni mislio da imam dobru matematiku, ulazni podaci su nedosledno, neprecizni. Logičnije je da se procenat glasova računa na broj izašlih, ako već iz jedne kategorije daješ podatak ili procenu koliko ne izlazi, reci i za drugu koliko ne izlazi, neka je i samo 5% . U svakom slučaju ne penzionera je duplo više nego penzionera i imaju veću mogućnost da utiču na rezultat.

Posted
2 hours ago, Son_of_a_gun said:

Ja sam svoju majku zakleo da glasa za "najveća govna na listi, samo ne za njega" i ona shvatila bukvalno, glasala za neka rusko monarhističke balegare. 🙄

Kao kad je Aleksa napravio onaj faul nad Exumom u QF Olimpijskih igara :lol_2:

• Ha-ha 3
Posted (edited)
16 hours ago, Kenozoik said:

Danasnji penzioneri, kao i oni pre 20 godina su stasavali i svoje najbolje godine provodili u uslovno neslobodnom okruzenju, atmosferi straha i indoktrinacije. Tada se za pogresnu izgovorenu, a kamo li napisanu rec islo na informativni razgovor ili cak u zatvor. Svaka ulica je imala svog zbira kojeg je nadgledao drugi zbir. Bili upuceni na vlast iz samoodrzanja, prijavljivali druge da ne bi oni bili prijavljeni - vlastima. Decenje i decenije uterivanja straha u kosti ljudima cini svoje. Oni su nepoverljivi prema svemu sto nije vlast. 

Imali smo gore primere da su ljudi odbijali pomoc jer im je istu obecao - PreCednik. To je to. 

Penzioner  su bili sigurni glasaci svakoj vlasti. 90-tih kasapinu, isto tako demokratakim vlastima nakon promena, sada i danasnjem zlotvoru. 

Bice i sutra, dokle god ljudi budu zazirali od vlasti. 

Bicemo nalik normalnoj zemlji tek onda kada vlast pocne da se plasi svog naroda. 

Moj ćale, svež penzioner (65), je od 91-e bio za Vuka. Tada je imao 31-nu godinu.

Nije bio za Vuka zbog njegove brade, nego zato što je bio baklja slobode.

Protiv Miloševića se borio svim svojim bićem. Kada je Vučić zavladao, od prvog dana organski nije mogao da ga podnese.

Kako su krenule blokade da uzimaju maha okrenuo je priču.

Ne gotivi on Vučića i dalje ali kaže da ovo što studenti rade je državni udar.. 🙂

Ima malo i u tome da kako čovek stari, tako je konzervativniji i vuče jednostavno na stranu vlasti.

Edited by Ledd
  • Like 2
Posted
55 minutes ago, Div said:

Nisam ni mislio da imam dobru matematiku, ulazni podaci su nedosledno, neprecizni. Logičnije je da se procenat glasova računa na broj izašlih, ako već iz jedne kategorije daješ podatak ili procenu koliko ne izlazi, reci i za drugu koliko ne izlazi, neka je i samo 5% . U svakom slučaju ne penzionera je duplo više nego penzionera i imaju veću mogućnost da utiču na rezultat.

Podaci uopšte nisu nedosledni, sve vreme pišem o procentima u odnosu na broj upisanih u birački spisak.

Posted
5 minutes ago, Ledd said:

Ima malo i u tome da kako čovek stari, tako je konzervativniji i vuče jednostavno na stranu vlasti.

Ima i toga ali u smislu da iz socijaliste/ soc-demova prelaze u konzervativce/lib-demove. Tako je to u zemljama sa razvijenim demokratskim sistemom (mada i tamo mladi opasno skreću u ekstremno desno).
Međutim, kod nas mislim da je nešto drugo u pitanju : ‘90-ih su imali 40+ i bili protiv Slobe ali su gajili simpatije prema Rusiji a bili sumnjičavi prema zapadnoj demokratiji (uz to sankcije i NATO-intervencija pride). Otkad je KGBepec došao na vlast, odmah su se prešaltali, Kina im (medijski) utisnuta u kognitivni deo mozga, a Zapad izgubio medijsku bitku sa totalitarnim režimima (+ukinuli ulaganja u medijskoj sferi).

Posted (edited)
On 7/6/2025 at 12:18 PM, DameTime said:

Ja sam tako pričala sa ženom koju ovako privatno jako cenim, da bukvalno ne mogu da verujem kako je za nenadležnog.... Kaže da je bila u Ćacilendu za Vidovdan (niko ih nije "terao", ona to tako želi) i kako se "mnogo razočarala u ljude koji su bili tamo". Ne može da veruje za Hrkalovićku i tako to. Reko' ne znam šta ste očekivali, on zapravo nema mnogo pravih pristalica, ostali mu samo ti koji zajedno imaju više godina robije nego ovi u Zabeli.

Pa eto, ja mislim da su njega zajebali ljudi oko njega. Pitam a ko ih je postavio, zašto se okružio nesposobnim korumpiranim ljudima, umesto stručnjacima u oblasti? Nema odgovora.

Imala je i vlast grešaka, ne kažem, ali eto... Nije ON kriv.

Nakon oluje sa munjama i gromovima i mnogo kise, mladi macak zalutao pravo u moje ruke, uplasen, mokar. Sta cu, odvedem ga kod nase veterinarke, dobar lekar, porodicna zena, godinama jako lepo saradjujemo. Macku nije nista, dogovorimo se o oglasavanju na drustvenim mrezama kako bi nasli vlasnike i, nicim izazvana, zena pocne da mi prica kako je njoj dobro, sve ide kako treba u kuci, braku, sa decom...."Ja nemam ni jedan razlog za protest"... Ocutala sam taj lament jer znam da ima sina maturanta, na jesen ce upisati fakultet, mozda ce joj dete objasniti kako stvari stoje sa "dobrim zivotom" u Srbiji.

Macak je vracen porodici.

Edited by Pletilja
  • Tuzno 1
Posted
12 minutes ago, Pletilja said:

Nakon oluje sa munjama i gromovima i mnogo kise, mladi macak zalutao pravo u moje ruke, uplasen, mokar. Sta cu, odvedem ga kod nase veterinarke, dobar lekar, porodicna zena, godinama jako lepo saradjujemo. Macku nije nista, dogovorimo se o oglasavanju na drustvenim mrezama kako bi nasli vlasnike i, nicim izazvana, zena pocne da mi prica kako je njoj dobro, sve ide kako treba u kuci, braku, sa decom...."Ja nemam ni jedan razlog za protest"... Ocutala sam taj lament jer znam da ima sina maturanta, na jesen ce upisati fakultet, mozda ce joj dete objasniti kako stvari stoje sa "dobrim zivotom" u Srbiji.

Macak je vracen porodici.

Nešto slično sam i ja doživeo ovog proleća tokom posete rodnom kraju.

Sretnem se s prijateljima na piću, a s njima sam i preko “mreža” u kontaktu.

Naravno da je aktuelna pol. situacija bila glavna tema (anti-SNS izdominirao) a nakon toga ih priupitam kako im je poslovno, kako oni žive. I nećete verovati ali niko od njih nije nezadovoljan primanjima, bolje se živi nego s početka 2000.-ih, neki zarađuju i više od nas sa Severa Evrope (predstavništva jakih firmi sa Zapada), putuje se (upravo dan-dva nakon našeg susreta) na fine destinacije a po pitanju nastavka protesta predviđa se skori pad režima.

Nakon susreta, krenuh peške kući a kroz glavu mi prolazila samo jedna misao - neće biti promena.

• Like 1
  • Tuzno 2
Posted
45 minutes ago, Ledd said:

Moj ćale, svež penzioner (65), je od 91-e bio za Vuka. Tada je imao 31-nu godinu.

Nije bio za Vuka zbog njegove brade, nego zato što je bio baklja slobode.

Protiv Miloševića se borio svim svojim bićem. Kada je Vučić zavladao, od prvog dana organski nije mogao da ga podnese.

Kako su krenule blokade da uzimaju maha okrenuo je priču.

Ne gotivi on Vučića i dalje ali kaže da ovo što studenti rade je državni udar.. 🙂

Ja mislim da si, mozda nesvesno, samo potvrdio moju tezu (bold). 

Ali to je jedna prica. Elementarno vaspitanje je ukazati postovanje prema drugom ljudskom bicu , cak i kad razmislja dijametralno suprotno, "budalasto", "glupo", " neuko", " "debilno" . Narocito je vazno  postovanje starijih i nemocnih. 

Ustacu u autobusu, pridrzati vrata, ponecu ceger iz nabavke, otici u apoteku po lekove - sigurno necu pitati za koga su glasali. 

Penzioneri i oni nesrecnici sto samo cskaju pomoc od AV  NISU nasi neprijatelji, koloko god nam objektivno otezavaju borbu koju vodimo. 

Hvala ti sto si porodicnu pricu podelio sa nama.

• Like 1
Posted
1 hour ago, melankolic said:

Naravno da je aktuelna pol. situacija bila glavna tema (anti-SNS izdominirao) a nakon toga ih priupitam kako im je poslovno, kako oni žive. I nećete verovati ali niko od njih nije nezadovoljan primanjima, bolje se živi nego s početka 2000.-ih, neki zarađuju i više od nas sa Severa Evrope (predstavništva jakih firmi sa Zapada), putuje se (upravo dan-dva nakon našeg susreta) na fine destinacije a po pitanju nastavka protesta predviđa se skori pad režima.

Nakon susreta, krenuh peške kući a kroz glavu mi prolazila samo jedna misao - neće biti promena.

Zašto misliš da narod mora da bude gladan da bi se desila promena? Ni Sloba nije pao 1993. za vreme najgore hiperinflacije nego tek 2000. kad je ipak bilo malo bolje. I dalje katastrofalno loše ali ipak malo bolje.

Posted
15 minutes ago, MarkoKep said:

Zašto misliš da narod mora da bude gladan da bi se desila promena? Ni Sloba nije pao 1993. za vreme najgore hiperinflacije nego tek 2000. kad je ipak bilo malo bolje. I dalje katastrofalno loše ali ipak malo bolje.

Podseti se gde su se i u kakvim okolnostima dešavale promene.

Ovde čak isključujem i promene zbog pronevere izborne volje što je bilo 2000.

Većina samo priča o studentima a niko o tome da su politički akteri neophodni da se desi promena. Studentska lista? Vrlo sam skeptičan kako će izgledati.

Posted
7 hours ago, Marvin said:

Juce cujem da tasta vise nije u kontaktu sa jednom od najboljih prijateljica. Zasto?

Zena dnevno pljuje blokadere, moja tasta se ne da, brani proteste. 

Na sta joj ova kaze: tebi je lako, ti imas cerke, ja necu da moji sinovi idu u rat!

Dakle zena je ladno poverovala da blokaderi hoce da izazovu gradjanski rat. Pri cemu su ona i muz fakultetski obrazovani, dobrostojeci. 

Tako da ta informerovska indoktrinacija ponekad uspeva i na neocekivanim mestima. 

Znači tašta ne brine za zetove 🙂

Posted
11 minutes ago, melankolic said:

Studentska lista? Vrlo sam skeptičan kako će izgledati.

Lompar, Protic i ostali omladinci :classic_biggrin:

( sala na racun nekog mog posta ranije, ne zameri )

Posted (edited)
3 hours ago, melankolic said:

Ovo meni prolazi kroz glavu svaki put kad odem u Srbiju i svaki put sve više i očiglednije, samo se nikad nisam usudio da to ovde i napišem, da ne bude da botujem za Psiha. Ljudi u Srbiji ne žive toliko loše koliko kukaju. A mnogo bolje nego 2000. Ili su to bar oni iz mog okruženja. 

Da dodam, ono što ljudima u Srbiji nedostaje nisu toliko finansije, koliko red, zakon, vladavina prava. Samo, nisam siguran da je to dovoljan triger za promene.

Edited by Eddard
  • Like 2
Posted
7 minutes ago, Eddard said:

Ovo meni prolazi kroz glavu svaki put kad odem u Srbiju i svaki put sve više i očiglednije, samo se nikad nisam usudio da to ovde i napišem, da ne bude da botujem za Psiha. Ljudi u Srbiji ne žive toliko loše koliko kukaju. A mnogo bolje nego 2000. Ili su to bar oni iz mog okruženja. 

Da dodam, ono što ljudima u Srbiji nedostaje nisu toliko finansije, koliko red, zakon, vladavina prava. Samo, nisam siguran da je to dovoljan triger za promene.

100% tacno. Dva glavna razloga su:

1. Zanatlije i namajstoricavi ljudi koji su ostali u Srbiji i koji masno naplacuju svoje usluge, jer je Nemacka u poslednjih 10-ak godina lopatom utovarivala majstore balkance.

2. Mogucnost rada i zarade preko interneta.

Posted

Mi jos ne znamo pun obim svega sto je uzurpator obecao, predao, poklonio prodao. Kakve je kredite uzimao, kolike i pod kojim uslovima. 

Ceh dolazi na kraju, obicno nakon sto svi oni napune svoje dzepove i levantiraju u zemlje treceg sveta.

Posted
15 minutes ago, dali_man said:

100% tacno. Dva glavna razloga su:

1. Zanatlije i namajstoricavi ljudi koji su ostali u Srbiji i koji masno naplacuju svoje usluge, jer je Nemacka u poslednjih 10-ak godina lopatom utovarivala majstore balkance.

2. Mogucnost rada i zarade preko interneta.

Ne samo zanatlije, nego i prodavnice po Beogradu se muce da nadju radnu snagu.  Najgore je to sto ce neka sledeca vlast morati da se suoci sa tim problemima, dok ce SNS moci da gura pricu kako je kod nas sve bilo bolje. 

• Like 1
Posted
1 hour ago, Eddard said:

Mislim da nije sve tako crno-belo. Tačno je da se može zaraditi, ali upravo oni iz Melovog primera su često i nosioci promena, baš kao što je bilo u nekim drugim zemljama u prošlosti. Oni koje spominje su direktno protiv kartela i na izborima će glasati protiv njih. Osim toga, kada su školama ukinuli plate, prvi je uskočio IT sektor, koji ima novca i želi promene. Prošle godine je samo u Grčku otišlo oko milion turista, a oni koji nemaju neće putovati ni u selo na odmor. Koliko mi se čini na osnovu ograničenog uzorka, oni koji čine srednju klasu i obrazovan svet najviše učestvuju na protestima i imaju želje da se nešto promeni.

S druge strane, postoji i deo poslovnog sektora koji je malo duže u igri i pamti da je poslovanje bilo veoma slično i pre dolaska kartela na vlast, pri čemu ne vidi suštinsku razliku između vlasti i opozicije u smislu stvaranja fer poslovne klime. Ima i među njima onih koji čak i glasaju protiv režima, odgovaraju im članstvo u EU, saradnja sa ex-YU, boli ih uvo za Mladića, četnike, patkometriju sa susedima i tome slično, ali nemaju političku artikulaciju svojih stavova. Među njima ima i onih koji ni ne izlaze na izbore zbog ovoga što sam naveo u prethodnoj rečenici.

33 minutes ago, DJORDJE said:

Ne samo zanatlije, nego i prodavnice po Beogradu se muce da nadju radnu snagu.  Najgore je to sto ce neka sledeca vlast morati da se suoci sa tim problemima, dok ce SNS moci da gura pricu kako je kod nas sve bilo bolje. 

Neće vlast toliko morati da se nosi sa time, koliko alavi poslodavci. Gledam da u običnim samoposlugama sve više zapošljavaju radnu snagu iz Azije, a obično slažu robu po rafovima ili je prenose iz magacina. Ovi naši se muče da se sporazumeju sa njima, ali i obrnuto, jer naši uglavnom ne znaju engleski, dok ovi drugi ne znaju srpski, a neki tek nabadaju i engleski. Ovi prvi nisu dužni da znaju ništa sem srpskog, a ovi dugi ga očigledno ne uče. Bilo mi je smešno kada sam gledao našeg radnika kako nekom iz Azije govori 'Keks hir, napolitanke der', neki kupac pokušava da pomogne u prevodu, a radnik iz Azije govori 'No Ingliš, no anderstend'. Ako alavi vlasnici supermarketa mogu da naplaćuju svoju šklj robu skuplje nego u Švajcarskoj, mogu valjda da izdvoje i koju stotinu evra više za zaposlene. Nema ni dovoljno vozača gradskog prevoza, pa se i za to angažuje strana radna snaga. Video sam ih i da rade na asfaltiranju i sličnim poslovima. Na majstora uglavnom moraš da čekaš jer su mnogi otišli u inostranstvu, a kažu da je u manjim mestima situacija sa majstorima još gora.