Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

3 hours ago, Čvarkov said:

Meni ovo deluje kao da se mi sa foruma skupimo u kafani i oštro protestvujemo protiv vlasti dok napolju tutnja ostatak srbije koji pojma nema o blokadi, štrajku itd. 

Pravi "impact" (jbme engleski) bi bio da se RTS zacrni 11:52 - 12:07. Ili zamisli sabotažu na pinku!!! u to vreme.

2 minutes ago, Rex said:

Ima li negde da se vidi šta će i kada sutra u Beogradu biti blokirano od od ulica?

Racunaj ceo Novi Beograd jer srednjoskolci imaju ambicioznu rutu setnje, a krecu iz pravca Zemuna i Nemanjine preko Brankovog mosta do Usca gde se spajaju, drze "Cas u prirodi" i onda imaju maratonsku trasu. 

https://www.instagram.com/p/DFIIvOqoToY

• Thanks 1

17 hours ago, bergkamp bcd said:

To Trumpovo je vise bila priprema za izbore u naredne 4 godine. Uopste, porediti Trumpa i Vucica po principu "svako zlo je isto" nema mnogo smisla. To bi bilo isto kako kada bi neko poredio ono sto se desilo u Washingtonu sa onim sto se desilo kod na 5. Oktobra, bili izbori, neki su bili ubedjeni da je bila kradja, dosli da protestuju, upali u skupstinu i tako.

Ja i nisam poredio Trumpa i Vucica, vec Trumpa i Orbana. Slazem se da nema slicnosti sa Vucicem, Vucic je daleko inteligentniji od Trumpa , a nije ni priblizno lud koliko Trump.

Dragi forumaši, svi znamo šta je sutra i želim da vas obavestim da moderacija foruma sutra neće raditi. Takođe, pozivam vas da u ime solidarnosti sa studentima obustavite pisanje na forumu do subote.

Molim vas da sve ono što nas deli ostavite po strani, i da sutra pokažemo jedinstvo.

• Like 10
  • Love 7

Organizovan je danas ispred OS u mom selu skup podrske studentima i nastavnicima nase skole koji su glasanjem na nastavnickom vecu izglasali jednodnevnu obustavu rada. Organizatorka je najavila za sutra blokadu glavne raskrsnice (koja je prilicno prometna) i 15m cutanja.
Nastavnica srpskog jos iz doba mog pohadjanja skole je odrzala lep govor, najpre pricajuci o rampantnoj korupciji koja je dovela do pada nadstresnice samo par km od nas i neispunjenim zahtevima za objavljivanje dokumentacije, posle i o opstem stanju u drzavi, o silovanju pravde, o korupciji, o destruktivnim vrednostima koje se promovisu itd.

Izasao je i direktor posle da pozdravi ljude. Njega sam malo sta cuo, sto je cudno jer svi iz sela vuku traume njegovih metoda kaznjavanja, missim nije tih covek u pitanju...

...no, primetio sam da nije skidao osmeh s lica gledajuci u ljude koji su se okupili i stajali po pljusku. Nepripremljen za te vremenske prilike, morao sam brzo ka kuci posle okupljanja. S obzirom na to da je skup najavljen danas ujutru, da je radni dan i na vremenske prilike, mozda ni tih circa 150 okupljenih nije bio mali broj.

Zanimljivo, kada sam poslednji put (do danas) isao na opozicioni protest, bio je to prvi u seriji "1 od 5 miliona" protesta.
Temperatura oko nule, kisa pljusti, a ja u obuci i i odeci za prolecni dan, prigodno za prvu polovinu tadasnjeg dana, setao sam dva sata, mokar od glave do pete, sto je (verovatno) dovelo do najteze prehlade i hipertermije u mom zivotu dan-dva kasnije, i nikada vise nisam isao...
No, u medjuvremenu sam shvatio da mi Bog daje samo najteze bitke 🙃 U gadnoj gabuli sam generalno, i pokusavam da iznad sve ove buke cujem njegov glas i objasnjenje, pomoc, ali za sada ga ne cujem, niti uocavam znakove. No, tako je kako je. Bicu sutra na ulici.

.

Edited by RatzenStadt
  • Like 7
  • Love 3

18 hours ago, tomas.hokenberi said:

Ne, ima ih dve glavne vrste:

1. Oni koji su za Vučića

2. Oni koji bi da sruše Vučića da bi radili isto što i on.

Isto mozes da kazes i za bilo koju drugu ideologiju, samo ce se komentari razlikovati - na primer, ljudima koji su za otklon od nacionalizma, sankcije Rusiji, priznanje Kosova, ulazak u NATO ne vide neku vrednost u pripadnosti krdu/kolektivu bi i SNS i Vucic odgovarali samo da se ponasaju kao Djukanovic i DPS. Jer, sve ovo sto sam naveo je bila politika DPS rezima u CG.

Sto se tice pisanja o desnici, u bukvalno svakoj razvijenoj zemlji postoji i ksenofobna i konzervativna desnica, pocev od USA (koja je vise konzervativna) do Austrije, Nemacke, Svedske ili Francuske gde su antiimigranstke partije na 1. ili 2. mestu na izborima. Ta desnica o kojoj se prica okuplja bogatije ljude i preduzetnike koje interesuje samo smanjivanje poreza i sto manje ucesce drzave, takvi u Evropi glasaju za neke liberalne ili stranke desnog centra, a u USA uglavnom za Trumpa (jer je kod njih izbor samo izmedju ultrakonzervativaca koji su za smanjivanje poreza i socijalnih liberala koji bi malo da podizu poreze, nema uopste preostalih varijanti na glasackom listicu).

Ono sto je bitno je da se svi potrudimo da razmislimo zasto neko ko SLOBODNO glasa, glasa na odredjen nacin, a ne samo da kazemo, ja sam u pravu, ovi drugi su ovakvi i onakvi, ako nemaju vecinu onda "nikada se necete nista pitati", ako imaju "u kakvoj mi to drzavi zivimo" i tome slicno. Oni sto glasaju na osnovu poruke "cije je Kosovo" to rade jer im je neko ponudio paket emocija i oni su taj paket prihvatili jer drugi paket zvan "poboljsanje zivotnih uslova" nije nista drugo za te ljude nego sarena laza. Isto vazi i za stranke koje se bore protiv "politicara koji su svi lopovi", za stranke koje se bore za "prava radnika i da svako moze da ide na letovanje kao nekada", sve te stranke cvetaju kada su u opoziciji jer ne moraju nista da rade kako bi resavali probleme. Sto je opet deo demokratije, ako neka vlast dokazano ne valja, biraci je povezuju sa svime losim sto im se dogadja i kaznjavaju je na izborima. "Nije dobar sistem, ali boljeg nemamo".

No, deo demokratije je da umereno desne stranke trpe kritike i sa centra i sa leve strane i od ekstremnije desnice. To se dogadja svuda, samo kod nas Veliki Lider predstavlja okupljaliste svih nacionalista, bez obzira sto ne moze to da bude ako se okruzio ljudima kao sto su Krstic, Comic, Sutanovac, Vesic i ko jos sve ne. Zamislimo da su u SRS ili DSS pre 15 godina bili ljudi koji pricaju nesto drugo od onoga sto pricaju tabloidi i Veliki Lider, pa pojavila bi se neka SNP (Srpska Nacionalna Partija) i odmah im uzela 10%. Kao sto je i SRS uzimao birace DSS, jer je DSS bio na vlasti i jer nisu radili ono sto su pricali, a ovi iz SRS su mogli da laju bez ikakvih posledica.

Jedino kako se ovaj rezim ne samo moze smeniti nego i kako mozemo da napravimo novi politicki sistem nakon pada SNS je insistiranje da je ovde u pitanju borba protiv nametanja nekih stavova od strane odredjenih ljudi i protiv svemocnosti jedne partije. Inace cemo se samo gloziti oko toga sto iz rezima ne pricaju sve ono sto volimo i zelimo da cujemo, a SNS ce da opstaje jos 10 ili 15 godina jer sve sto im se zamera jeste to sto nisu dovoljno ili su previse ovakvi ili onakvi po ideoloskim pitanjima.

3 hours ago, bergkamp bcd said:

Isto mozes da kazes i za bilo koju drugu ideologiju, samo ce se komentari razlikovati - na primer, ljudima koji su za otklon od nacionalizma, sankcije Rusiji, priznanje Kosova, ulazak u NATO ne vide neku vrednost u pripadnosti krdu/kolektivu bi i SNS i Vucic odgovarali samo da se ponasaju kao Djukanovic i DPS. Jer, sve ovo sto sam naveo je bila politika DPS rezima u CG.

Sto se tice pisanja o desnici, u bukvalno svakoj razvijenoj zemlji postoji i ksenofobna i konzervativna desnica, pocev od USA (koja je vise konzervativna) do Austrije, Nemacke, Svedske ili Francuske gde su antiimigranstke partije na 1. ili 2. mestu na izborima. Ta desnica o kojoj se prica okuplja bogatije ljude i preduzetnike koje interesuje samo smanjivanje poreza i sto manje ucesce drzave, takvi u Evropi glasaju za neke liberalne ili stranke desnog centra, a u USA uglavnom za Trumpa (jer je kod njih izbor samo izmedju ultrakonzervativaca koji su za smanjivanje poreza i socijalnih liberala koji bi malo da podizu poreze, nema uopste preostalih varijanti na glasackom listicu).

Ono sto je bitno je da se svi potrudimo da razmislimo zasto neko ko SLOBODNO glasa, glasa na odredjen nacin, a ne samo da kazemo, ja sam u pravu, ovi drugi su ovakvi i onakvi, ako nemaju vecinu onda "nikada se necete nista pitati", ako imaju "u kakvoj mi to drzavi zivimo" i tome slicno. Oni sto glasaju na osnovu poruke "cije je Kosovo" to rade jer im je neko ponudio paket emocija i oni su taj paket prihvatili jer drugi paket zvan "poboljsanje zivotnih uslova" nije nista drugo za te ljude nego sarena laza. Isto vazi i za stranke koje se bore protiv "politicara koji su svi lopovi", za stranke koje se bore za "prava radnika i da svako moze da ide na letovanje kao nekada", sve te stranke cvetaju kada su u opoziciji jer ne moraju nista da rade kako bi resavali probleme. Sto je opet deo demokratije, ako neka vlast dokazano ne valja, biraci je povezuju sa svime losim sto im se dogadja i kaznjavaju je na izborima. "Nije dobar sistem, ali boljeg nemamo".

No, deo demokratije je da umereno desne stranke trpe kritike i sa centra i sa leve strane i od ekstremnije desnice. To se dogadja svuda, samo kod nas Veliki Lider predstavlja okupljaliste svih nacionalista, bez obzira sto ne moze to da bude ako se okruzio ljudima kao sto su Krstic, Comic, Sutanovac, Vesic i ko jos sve ne. Zamislimo da su u SRS ili DSS pre 15 godina bili ljudi koji pricaju nesto drugo od onoga sto pricaju tabloidi i Veliki Lider, pa pojavila bi se neka SNP (Srpska Nacionalna Partija) i odmah im uzela 10%. Kao sto je i SRS uzimao birace DSS, jer je DSS bio na vlasti i jer nisu radili ono sto su pricali, a ovi iz SRS su mogli da laju bez ikakvih posledica.

Jedino kako se ovaj rezim ne samo moze smeniti nego i kako mozemo da napravimo novi politicki sistem nakon pada SNS je insistiranje da je ovde u pitanju borba protiv nametanja nekih stavova od strane odredjenih ljudi i protiv svemocnosti jedne partije. Inace cemo se samo gloziti oko toga sto iz rezima ne pricaju sve ono sto volimo i zelimo da cujemo, a SNS ce da opstaje jos 10 ili 15 godina jer sve sto im se zamera jeste to sto nisu dovoljno ili su previse ovakvi ili onakvi po ideoloskim pitanjima.

Sve je to to tačno za Evropu i SAD, međutim ponavljam u Srbiji nema, odnosno ima vrlo malo, "normalne desnice". Svi oni koji sebe nazivaju desnicom u Srbiji su uglavnom "desnica" u smislu da su ultranacionalisti i šovinisti, ksenofobi itd. Legitimno je glasati i podržavati desne ideje, legitimno je glasati i podržavati leve ideje, legitimno je glasati i podržavati centrističke ideje, sve dok se slažemo oko osnovnih principa demokratije, slobode govora  i nema zalaganja za "staljinizam" ili "nacizam" i slične ekstremizme levevi desne. Međutim stranke koje slave Ratka Mladića, zastupaju ekstremne nacionalističke stavove, koje bi svima da nametnu ideologiju "svetosavlja" i slično nisu nikakav legitiman politički pokret i spadaju u domen AfD i to pre nego što se "umerio". Nažalost, čast retkim izuzecima, kod nas je izbor desnice i njena retorika takva da zastupaju uglavnom pomenute ideje a tipičnim temama evropske "građanske desnice" se uglavnom i ne bave.

Apropo naše "desnice", npr. legitiman stav je biti protiv priključenja EU i NATO i zastupati taj stav, pod uslovom da prihvataš da je legitimno i biti i za EU i NATO, a ne "izdaja srpstva" (da ne koristim jedan od najblažih termina koji se koristi).

Pri tome stav prema EU i NATO nema veze ni sa levim ni sa desnim idejama, pošto iste ideje zastupaju i oni koji bi se najbolje mogli opisati kao staljinisti. Ako je primarni i jedini identifikujući politički stav neke stranke odnos prema EU, NATO i nacionalizam, a druge teme se praktično i ne čuju, tu je teško prepoznati elemente građanske desnice.

Daj mi recimo primer stranaka i pokreta u Srbiji koji su "građanska desnica", koje stavove zastupaju po raznim društvenim i političkim temama, koje su im primarne teme i koliki im je uticaj i ko im je biračko telo.

Edited by tomas.hokenberi
  • Like 1

10 hours ago, Don Juan said:

Dragi forumaši, svi znamo šta je sutra i želim da vas obavestim da moderacija foruma sutra neće raditi. Takođe, pozivam vas da u ime solidarnosti sa studentima obustavite pisanje na forumu do subote.

Molim vas da sve ono što nas deli ostavite po strani, i da sutra pokažemo jedinstvo.

Uz punu podršku ovoj ideji, hajde barem da danas ovde budu isključivo informacije o štrajku?

• Like 11
  • Thanks 1

Majstor me je omeo da u potpunosti ispostujem strajk, umesto da juce pokupim auto moram ipak danas.

Ali samo da javim sa terena da mislim da nikad nisam video prazniji autoput u petak i po kisi.

Situacija je kao kada rano ujutru ides na aerodrom

12 hours ago, Don Juan said:

Ne radi moderacija????

Vreme je da krenemo sa tatisanjem na košarci

• Ha-ha 3