Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

1 hour ago, vilhelmina said:

@DJ_Vasa Ti me sad ubedjujes sta bi trebalo iz ovog da se izrodi, kao da sam ja neki bot kojem to treba objasnjavati 😁. Naravno, kakvi god da su, imaju moju podrsku, ali mi nacin ne izgleda pravi i najbolji moguci. Evo bas sad sam upratila kako je to bilo danas u Novom Sadu. Gradjani se okupili i krenuli u protestnu setnju, a studenti u blokadi izasli ispred svojih fakulteta da ih pozdrave, posle se vratili unutra i zamandalili vrata za sobom. Pa covece, zar nisu mogli da krenu s njima u setnju i akciju farbanja trga? Ovako Informer u direktnom prenosu prebrojava ove u setnji i izruguje se kako ih je malo. 
96/97 je bila ona bakica koja je mahala demonstrantima s prozora u 27 marta jer sama nije mogla da hoda. Studenti su bili na ulicama, zajedno s ostalim gradjanima, i odmahivali joj.

Nema nista bez masovnosti i javno, na ulici iskazane solidarnosti, nazalost. Samo u tome je moja poenta, nista drugo.

Ne ubeđujem, samo prenosim ono što sam čitao.

Pretpostavljam da ne žele da napuste fakultet da im ne bi uletelo obezbeđenje i odblokiralo ga, za šta je dovoljno samo staviti ključ u bravu i posao je završen. Da imam konkretnijeg uvida, pisao bih konkretnije, a ovako mogu samo da pretpostavljam.

Slažem se da je potrebno omasoviti proteste, a to jedino može da uradi opozicija, ma koliko da je blentava, ili bar neka dobro razvijena mreža aktivista. Kako god okreneš, za proteste je potrebno imati konkretan plan, obezbeđenje, logistiku i slično, a to je potrebno organizovati. Ne verujem da će studenti samo sedeti i blokirati fakultete jer ih onda niko neće videti. Sačekao bih da počne sledeća nedelja kako bi se videli dalji koraci.

• Like 1

Ovaj naslov režimskog medija koji je okačen na ovom mestu, a ističe da se uzdamo samo u sebe i da Amerika brani svoje saveznike, u stvari nam poručuje da možemo da izlazimo na ulice od jutra do sutra ali da nikako nećemo moći da smenimo protivnarodni režim sve dok taj režim podržavaju zapadne zemlje.

Rumuni su Vučiću pokazali šta se radi sve dok ima tu podršku, čak i ako izbori krenu loše po njega.

Samo ih poništi, jer ko može da mu se suprotstavi dok ima podršku Vašingtona i Brisela, dok otvara sa ambasadorima Kvinte puteve i fabrike i dok se strani zvaničnici ljube sa njim u ona mesnata usta... 

Rusi su Bašara pustili niz vodu, a Vašington i Brisel puštaju niz vodu nas, građane Srbije. I ostavljaju nas na milost onima koji nam bacaju nastrešnice na glavu, dok mi okrećemo i obrćemo da li bi protesti trebalo da izgledaju ovako ili onako, ko bi trebalo da istupa kao govornik na njima i koliko bi trebalo da nas bude na ulicama, iako je kristalno jasno da režim nema većinsku podršku u narodu i da bi koliko sutra izgubio na izborima da ga ne podržavaju SAD i EU. 

Edited by Nek grmi jako
  • Like 6
  • Thanks 1

Cilj bojkota nisu samo zahtevi koji su izdeklamovani nego da se mladi probude. Ako bi ostvaili neki uspeh sledeći put bi to bilo masovnije dok na kraju ne bismo imali studenste proteste kao 90-ih. Ako ste zaboravili i 90-ih su studentski protesti bili odvojeni od protesta opozicije.

• Like 3

Poseban oblik bolesti, cinizma i onog kliničkog odsustva empatije je organizovanje ljudi koji treba da zovu porodice poginulih na stanici i da im onda govore i ubeđuju ih da je bolje za njih da puste da im u kuču uđu predsednik i 20 članova obezbeđenja, 12 snimatelja i desetak saradnika.

• Like 13
  • Tuzno 2

Opet se dakle desava promocija, kao onda kada je isao na sahranu.

I dalje postavljam pitanje, sta da porodica kaze "Ne moze."? Sta gore moze da im se desi od ubistva najblizeg/najblizih?

7 hours ago, Nek grmi jako said:

Rusi su Bašara pustili niz vodu, a Vašington i Brisel puštaju niz vodu nas, građane Srbije...

I u pravu su. U Srbiji ima par % građana, oni su kolateralna šteta, a ostalo je "narod". Taj "narod" već 40 godina pokazuje šta misli o civilizaciji, a naročito o vrednostima savremene civilizacije. Sve do poslednje ih odbija, dok stoji u mestu i ne zna ni odakle dolazi, ni kuda je krenuo. Vučić & co su samo finalni (terminalni :wicked:) proizvod tog "naroda", koji ne smeta Vašingtonu i Briselu, sve dok ne ometa biznis, saobraćaj, komunikacije isl. To što oni malo rovare gde mogu po okruženju su za Vašington i Brisel detinjarije koje ih ne zanimaju, kao što ih ne zanima ni šta rade u zemlji. Ako "narodu" smetaju Vučić & co, neka izvoli zameniti ih, izborima, ili revolucijom, kako mu drago, a onda će Vašington i Brisel sarađivati i sa tim predstavnicima "naroda", i to je sasvim OK.

• Like 5

42 minutes ago, Dr. Blockhead said:

I u pravu su. U Srbiji ima par % građana, oni su kolateralna šteta, a ostalo je "narod". Taj "narod" već 40 godina pokazuje šta misli o civilizaciji, a naročito o vrednostima savremene civilizacije. Sve do poslednje ih odbija, dok stoji u mestu i ne zna ni odakle dolazi, ni kuda je krenuo. Vučić & co su samo finalni (terminalni :wicked:) proizvod tog "naroda", koji ne smeta Vašingtonu i Briselu, sve dok ne ometa biznis, saobraćaj, komunikacije isl. To što oni malo rovare gde mogu po okruženju su za Vašington i Brisel detinjarije koje ih ne zanimaju, kao što ih ne zanima ni šta rade u zemlji. Ako "narodu" smetaju Vučić & co, neka izvoli zameniti ih, izborima, ili revolucijom, kako mu drago, a onda će Vašington i Brisel sarađivati i sa tim predstavnicima "naroda", i to je sasvim OK.

Možda je to tako u teoriji dok u praksi na terenu pobeđuje onaj ko ima jaču podršku velikih igrača.

17 hours ago, vilhelmina said:

Sve u svemu, meni je ovo neozbiljno i nezrelo, a preti da sav fokus javnosti privuce na sebe i tako otupi svaki drugi pokusaj suprostavljanja rezimu. Taj deo me brine. Ali to je mozda i zato sto nemam potpun uvid vec samo pratim medije pa sam mozda stekla pogresan utisak.

Ove studentske akcije su veliki korak ali ne i odlučujući, naravno, nema garancije da će išta postići, skoro je sigurno da nee ako ostanu sami. I dalje potoji strah od "političkij zahteva", "političkih peotest" što je naprednjačka prevara, kao da se išta bitno može promeniti bez političkog delovanja, nema ni sudeke istrage i presuda bez politike, sudstvo je zarobila politika, ne može se samo osloboditi, prosveti drži pod kontrolom politika, univerzitete, sad imamo pokušaj da se malo oslobode. Organizatori ranijih protesta, "Stop krvavim košuljama", "1 od 5 miliona", Srbija protiv nasilja" su pokazali da postoji kriza ideja, vođstva, organizacije, koordinacije. 

Studenti su dosd bili formalno organizovani kroz Studentske parlamente, a oni su pod kontrolom SNSa, pa je ovo korak da se, pre svega, studenti oslobode na svom terenu,a da odbace vođstvo nemetnuto od strane Vučića. U tome ne treba da im se meša niko sa strane, partije, udruženja NVO, ali treba svako da vodi svoju akciju, ne mora u startu da bude organizovana iz jednog štaba ali bi se vremenom morali artikulisati zahtevi, uaglasiti ciljevi i koordinirati akcije. 

Svi komentari opoziciono nastrojenih pojedinaca, kao krajnji cilj bilo kog protesta vide pad režima, ne kažu svi to eksplicitno sli se to vidi, neće biti bolje zemljoradnicima ako ima povećaju premiju za mleko za 10%, daće im danas neki dinar, sutra će im uzeti duplo, prosvetnim radnicima znači mnogo povećanje plata od 10-15%, ali prosveta neće biti bolja bez poboljšanja uslova rada, boljih programa, promocije znanja i rada...

Neophodne su političke promene, promena politike i promena nosilaca , kreatora i izvršioca politike, a to nije moguće bez političkih stranaka, pokreta, koalicija, stranke i pokreti ne mogu bez široke podrške građana, profesionalnih udruženja, sindikata, institucija kao što su univerziteti, ustanove kulture, mediji. 

Ja ne znam šta se dešava na fakultetima, ko se sve pojavljuje sa savetima, predlozima, ko nudi pomoć ko traži podršku, ali mogu da zamislim, studenti, verujem, vide težnju nekih da se proglase vođama studentskih protesta umesto da organizuju proteste, istaknu zahteve, tazrade taktiku,  da privuku studente i strukovna udruženje, sindikate, pojedince  da im se pridruže, izlazili su studenti i na proteste "Srbija protiv nasilja# i na proteste posle izbora, protiv krađe, ali organizatori nisu imli jedinstven plan, jasne zahteve i .."šta posle..", protesti su se , jednostavno, gasili, rasplinuli.

Treba se osloboditi straha od politike, neće Srbiji bii bolje ako ja dobijem veću penziju ili nastavnik veću platu, mora da ode ovaj režim, ako se ne može zapaliti belika vatra koja će se širiti i sagoreti svu divlju šikaru, neka se zapali desetine malih vatrica koje će se širiti i spojuiti u veliku buktinju.

• Like 3

Jucerasnji ”Utisak nedelje” me donekle umirio, u smislu da mozda ipak ima nade, da iza svega mozda postoji neki plan i ljudi koji imaju kakvu-takvu viziju kako se stize do cilja. Mislim da ce sledeci vazan korak biti da se glasno i jasno kaze da to sve jeste politika. I dalje imam bojazan da ce klackalica koja trenutno postoji prevagnuti na stranu price o empatiji i ljudskosti, bez svesti o tome da oni u srpskom drustvu ne postoje upravo zbog toga sto neko u svojim rukama drzi sve poluge politicke moci. Bakic je to lepo objasnio na pocetku jucerasnje emisije i nadam se da ce imati priliku da to objasni i studentima ”na terenu ”. Upravo ta averzija prema politici i politicarima je ubila svaki protest do sada.

• Like 3

@vilhelmina

Meni su ovi zahtevi studenata odlični, zato što su "sitni", a istovremeno jako relevantni.

I potpuno je ptomasena konstatacija da se njima nesto razvodnjava.

Nakon velikog protesta u NS koji je majstorski razvdodnjen i spinovan, imali smo onaj fijasko opozicije u Beogradu 11. novembra kada su svi popizdeli i tražili promenu taktike.

Situacija se promenila kada je opozicija blokirala tuzilastvo, to je malo cacnulo sns tako da su se zaleteli i ispalili sa obim batinasima na blokadama saobracajnica.

Glavni i najbitniji zahtev studenata je da se ti ljudi koji su napali studente FDU procesuiraju, ali Vucic to ne moze da fozvoli posto su u pitanju odbornici i funkcioneri iz SNS.

Ako oni budu pusteni niz vodu i osudjeni, onda ce i ostali da razmisle da li ce učestvovati u ovakvim akcijama, a istovremeno ako dodje do objavljivanja kompletne dokumentacije o rekonsteukciji stanice to bi moglo da ohrabri ljude iz tuzilastva da rade svoj posao.

Ja mislim da se ne treba ovde zaletati sada na neke ogromne i neispunjive zahteve.

Ja ovo vidim pre svega kao vapaj mladih da im se pokaze da je ovo jos uvek kakva takva drzava i da neki zakon vazi, da jos uvek postoji neka perspektiva ostanka ovde

• Like 10

25 minutes ago, Kronostime said:

Cek, bre,  Mile Ronhil na operaciji u BG (ne veruje onima u BL i SA), ako ga Ministar Zdravstva ne "opravi" niko nece.

:classic_biggrin:

Možda zato što je Veterinarski fakultet u BG bolji od onih tamo :classic_tongue:

• Ha-ha 13

Sve 5 zezanje, ludilo... ali...

Zadnji put kad je Vučić nekom sedeo pored bolničkog kreveta taj je završio kao predsednik Srbije... 

Samo kažem.

Edited by fancy
  • Ha-ha 2

48 minutes ago, Kronostime said:

Cek, bre,  Mile Ronhil na operaciji u BG (ne veruje onima u BL i SA), ako ga Ministar Zdravstva ne "opravi" niko nece.

:classic_biggrin:

Međedu danas trebalo da počne suđenje pred sudom BiH, kud baš sad da se razboli...

https://n1info.rs/region/zbog-dodikove-bolesti-u-sudu-bih-nece-biti-glavnog-pretresa-vec-statusna-konferencija-sa-braniocima/

• Ha-ha 1

Autokratski režimi neretko se ponašaju kao slon u staklarskoj radnji kada studenti preuzmu palicu u protestima, jer ne mogu da kontrolišu narativ, ne mogu da ih bezočno biju i hapse i, generalno, tumaraju po skučenom prostoru sa gomilom iznuđenih rešenja.

Jednostavno, ljudi većinom posmatraju studente kao svoju decu i kad nisu njihova, kao što bi i trebalo da bude, pa svaku represiju prema njima doživljaju više lično nego što je to slučaj sa nekim drugim vidovima represije.

Takođe, Služba ne drži studente u šaci kao pojedine istaknute delove društva, teže ih korumpira i prevodi na tamnu stranu i ne može da ih mesi i preoblikuje po svom nahođenju jer se suočava sa mladalačkim buntom i sindromom mladih rebela.

Mogao bih da se kladim u hektar gibanice i bazen koka-kole da se na Andrićevom vencu češće trči u toalet kada studenti zamahnu snažno... Jer, realno, studente režim samo može da poljubi pod repić. 

Edited by Nek grmi jako
  • Ha-ha 1

47 minutes ago, Stiletto said:

Međedu danas trebalo da počne suđenje pred sudom BiH, kud baš sad da se razboli...

https://n1info.rs/region/zbog-dodikove-bolesti-u-sudu-bih-nece-biti-glavnog-pretresa-vec-statusna-konferencija-sa-braniocima/

A kako kažu vesti, počeo je da ga podjebava i onaj nacionalistički picopevac koji vlada Banjalukom. Iako i o njemu imam loše mišljenje, nije loše kada međeda zezaju njegovi.

5 hours ago, nemanjaol said:

@vilhelmina

Meni su ovi zahtevi studenata odlični, zato što su "sitni", a istovremeno jako relevantni.

I potpuno je ptomasena konstatacija da se njima nesto razvodnjava.

Nakon velikog protesta u NS koji je majstorski razvdodnjen i spinovan, imali smo onaj fijasko opozicije u Beogradu 11. novembra kada su svi popizdeli i tražili promenu taktike.

Situacija se promenila kada je opozicija blokirala tuzilastvo, to je malo cacnulo sns tako da su se zaleteli i ispalili sa obim batinasima na blokadama saobracajnica.

Glavni i najbitniji zahtev studenata je da se ti ljudi koji su napali studente FDU procesuiraju, ali Vucic to ne moze da fozvoli posto su u pitanju odbornici i funkcioneri iz SNS.

Ako oni budu pusteni niz vodu i osudjeni, onda ce i ostali da razmisle da li ce učestvovati u ovakvim akcijama, a istovremeno ako dodje do objavljivanja kompletne dokumentacije o rekonsteukciji stanice to bi moglo da ohrabri ljude iz tuzilastva da rade svoj posao.

Ja mislim da se ne treba ovde zaletati sada na neke ogromne i neispunjive zahteve.

Ja ovo vidim pre svega kao vapaj mladih da im se pokaze da je ovo jos uvek kakva takva drzava i da neki zakon vazi, da jos uvek postoji neka perspektiva ostanka ovde

O pa danas vec sve izgleda mnogo bolje 😁! Verovatno me oko vikenda uhvatio bedak jer se i N1 bio malo ulenjio, a meni je to jedini izvor informacija, nemam insajderskih niti sam tamo da licno omirisem atmosferu. Ono sto sam videla na ova dva medija koje redovno pratim, bilo je nekoliko vrlo nespretnih izjava studenata i poneki vrlo skeptican sagovornik; nista ohrabrujuce.
Danas sve izgleda osmisljenije i vise obecava, pojavljuju se neki bas pametni momci i devojke, a nepomenik izgleda skroz razoruzan, pateticniji nego ikad. 
Puno mi je ❤️, samo da se tako nastavi!

• Like 5

Jedino razvodnjavanje i trošenje energije za mene je ovaj protest oko Brankovog mosta. Čak se Vučić najviše i okomio na njega jer mu odgovara da se o tome priča. U principu opozicija je protiv razvoja a mi hoćemo da modernizujemo beograd.