Jump to content

VN Sao Paola 2021


Romantik

Recommended Posts

Nadam se da ste svesni šta ste danas imali priliku da gledate.

 

Da, ima Luis raketu iza sebe, ali danas smo prisustvovali nečemu što je Sena pokazao u Donigtonu.

Za one koje zanima otkud odjednom toliko snage u SUS motoru imam par informacija. Čitava priča je u tome što su pronašli način da dalje optimizuju smešu za sagorevanje u cilindru. U pitanju je tzv. slojevita smeša, gde se u gomili vazduha sa malo goriva (siromašni deo smeše) pozicionira deo koji je vrlo bogat gorivom i koji služi kao dodatni "upaljač" za preostali deo smeše.

Jedan od načina je veliki pritisak ubrizgavanja, ali ono gde Daimler puno radi su sekvence ubrizgavanja.

To traži neverovatnu preciznost u izradi brizgača i ne manju u izradi klip og sklopa.

Opterećenja koja se javljaju na čelu i telu klipa su neverovatna. Nije problem u njihovom iznosu nego koncentraciji napona tj opterećenja koja se javlja u tačkama gde bogati deo smeše sagoreva.

To je bukvalno kao da zakucavate mnogo tvrd i oštar klin u čelo klipa.

Jbg, bolje ne mogu da objasnim.

Kada čitate da je su iz Mercedesa zavrnuli motor, to ne znači da su prosto oborili broj obrtaja, nego da su prešli na režime rada koji ne koriste toliko zahtevne režime ubrizgavanja goriva da ne bi "saranili" klipove.

Izgleda da su našli način da klipni sklop i blok motora prežive "orgijanje" sa mapama ubrizgavanja.

 

Što se tiče Maxa Verštapena, njegova današnja vožnja je bila sramotna. 

Staću na tome, jer "u pobedi se ponesi, u porazu se ponizi"

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Singapur je presudio. Čisto vođstvo, max poena i oni ga sjebu sa onim puštanjem pre vađenja creva za gorivo. U Brazilu je trebalo čudo da se desi (za malo se i desilo) ali zapravo Massa nije tad izgubio titulu.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Izgubio je u Australiji i na Silversonu, u Singapuru je samo potvrdio.

Odesláno z mého BBF100-1 pomocí Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

https://www.racefans.net/2021/11/14/stewards-made-verstappen-call-without-his-forward-facing-camera-video-of-hamilton-incident/

 

Quote

The Sao Paulo Grand Prix stewards did not have access to a potentially crucial piece of video footage when they made their hotly-debated decision not to investigate whether Max Verstappen forced Lewis Hamilton off the track at Interlagos.

 

The only footage of the incident from Verstappen’s car shown on the worldwide television feed was from a rearward-facing camera. The perspective from the forward-facing camera above Verstappen’s cockpit, which would have revealed his steering inputs, was not broadcast.

 

FIA Formula 1 race director Michael Masi confirmed the stewards also did not have access to this footage when they made their decision.

“It hasn’t been obtained yet,” Masi confirmed. “It’s been requested.”

 

“It’s only the cameras that are broadcast is basically what we have access to throughout the week,” he added.

 

Masi admitted the footage could reveal significant information. “It could be, absolutely,” he said. “Potentially, absolutely.

 

“But no, we didn’t have access to it. Obviously it’s been downloaded and once we do, and once the commercial rights holder supplies it, we’ll have a look.”


“The forward-facing , the 360[-degree footage], all of the camera angles that we don’t get live will be downloaded and we’ll have a look at them post-race,” he added.

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MrIncredible said:

Suludo je da sudije zavise od toga hoce li "commercial rights holder" dostaviti snimak ili nece. Ako im nije u interesu i ne zele da dostave, oni onda direktno uticu na odluku sudija tj sampionata.

 

Tacno tako, plus jos sto je prethodnih godina uvek naglasavano kako sudije imaju pristup u realnom vremenu snimcima i uglovima koje mi preko TV ukljucujuci u TV komentatore ne mozemo da vidimo i da zato donose odluke kakve donose koje se na osnovu nasih ogranicenih informacija ponekad ne cine logicnim. Sad ispada da vide samo ono sto mi vidimo u direktnom prenosu. Osim ako nesto nije odskora promenjeno (kada? zasto?) obe tvrdnje ne mogu biti istina jer se medjusobno iskljucuju. Dakle neko nas laze.

Sto sve dodatno muti vodu i ukazuje da se namerno manipulise rezultatima ove sezone. Posle mnogo godina imamo pravu borbu za titulu i umesto da uzivamo u tome prisustvujemo vestackom nabijanju drame (kao da je nema dovoljno i bez toga), gasenju vatre benzinom i kreativno selektivnim interpretavijama pravila s ciljem da se maksimalno napumpa tenzija i rastegne odluka o sampionu do poslednjeg kruga poslednje trke sezone. Sto je samo po sebi OK, u slucaju da se ne pretvaramo da je u pitanju sportsko nadmetanje i prihvatimo cinjenicu da gledamo skriptovanu zabavu tipa WWE.

 

S ogradom da su ovde ipak ljudski zivoti u pitanju, sto celu stvar cini prilicno degutantnom.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tjah nije bas ocigledno namerno gurao ali se nije bas pretrg'o ni da ga ne izgura. Prekocio se, promasio apeks i usao doboko (sto i nije cudno s obzirom da je bio na "prljavoj" putanji), i onda kad je vec bio na samoj spoljnoj ivici staze (Hamilton vec bio izguran) malo i otpustio volan da i on izadje napolje i jos malo izgura Hamiltona. Meni ovako deluje kao standardni vozacki zajeb u zaru borbe ali da je onda Maks umesto da spasava i koriguje odlucio da ga do maksimuma "izmuze" i usput sjebe i Hamiltona koliko god je to moguce. Ono, standardni Maks resetovan na fabricka podesavanja s pocetka karijere.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Dobar komentar (pisan pre objavljivanja snimka):

https://racer.com/2021/11/16/opinion-f1-needs-to-decide-whether-it-wants-racing-or-racing/

 

Jako trapavo FIA "hendluje" ovu sezonu, otud i utisak da se manipulise rezultatima. Da su kadri da to bar urade elegantnije manje bi delovalo kao da nesto smrdi, bilo da su zaista namerili da manipulisu ili da je sve posteno. Ovako kako rade (ma sta da rade) nikako ne izgleda dobro.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...