Jump to content

Rat u Ukrajini

Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Evropa, a i Rusi i Amerikanci imaju problem da proizvedu i po 200 aviona za civilnu upotrebu, koji su mnogo jednostavniji,  a kamo li avione za vojnu upotrebu.

Jednostavno, prilicno skupa rabota ako nemas sigurnu prodaju u narednih 20-30 godina i obezbedjen kontinuiran uvoz specificnih materijala potrebnih za tu vrstu industrije.

Otuda i Trampovo pominjanje uvoza "retkih zemalja" u kontekstu dalje pomoci Ukrajini - jednostavno zeli da obezbedi domacoj vojnoj industriji sirovine za narednih 15-20 godina razvoja i roizvodnje.

Sa druge strane, savremena ratista sve vise pokazuju prevazidjenost koncepta posedovanja velikih eskadrila aviona i svega sto to prati: obuceni piloti, tehnicari, pomocno osoblje, infrastruktura..... vec se sve vise okrece ka navodjenim bespilotnim sistemima i nadogradnji postojecih da bi koliko-toliko bili upotrebljivi.

Dodavanje krilaca i upravljacke elektronike na  klasicne bombe iz hladnoratovske ere je nesto sto je retko ko ocekivao da ce se na taj nacin ti resursi (koji su se pre toga smatrali zastarelim) pokazati kao efikasni u uslovima savremenih ratova i time produziti njihov vek iskoriscenja umesto da budu unistene na nekom poligonu na bezbedan nacin.

Avioni u velikim formacijama su imali svoj peak za vreme i nakon WWII - danas je taj koncept poprilicno zastareo pojavom mnogo jeftinijih i efikasnih dronova na daljinsko upravljanje.

Moram da olaksam dusu ovde. Osecam se lose, slomljeno. Kao da mi je ceo svet srusen. Jer delimicno i jeste. Mislio sam da ce se ova nepravda koju su Ukrajinci doziveli iprak resiti pozitivno. Ipak ce agresor biti kaznjen, izbacen, potucen. Ne, agresoru su data krila. Rehabilitovan je. Ponudjena mu je slamka spasa od strane onog ko je, ako vec nije hteo da pomogne vise, samo trebao da cuti i ne radi nista, sto sam ocekivao. Ne bi bilo ni crno (po civilizaciju, po Ukrajnu bi bila katastrofa) da je Ukrajna porazena na bojnom polju ali da su i dalje svi na istom, zna se koje agresor nema saradnje. 

Strahujem za sutra. Prosto, dato je zeleno svetlo da svako moze da pokusa isto. A oni koji imaju sredstava, zasto bi se odrekli nuklearnog programa? Krenuce se opet u razvoj u gomilanje, a kada necega ima previse, svako moze da nabavi. Pa ce imati svi. E onda tek nemam nadu. Ovo je bukvalno pocetak kraja civilizacije kakvu poznajemo. Opet, ne znam zasto sam iznenadjen. Svet u kojem sam ja rodjen odavno ne postoji. Problem je sto sam na svet doneo dvoje koji moraju da trpe te posledice. To me boli. Da sam samo ja, ne bi se mnogo brinuo, naucio bih kako da budem sebicni idiot. 

Edited by Dzoni_m
  • Like 4

55 minutes ago, Dzoni_m said:

Moram da olaksam dusu ovde. Osecam se lose, slomljeno. Kao da mi je ceo svet srusen. Jer delimicno i jeste. Mislio sam da ce se ova nepravda koju su Ukrajinci doziveli iprak resiti pozitivno. Ipak ce agresor biti kaznjen, izbacen, potucen. Ne, agresoru su data krila. Rehabilitovan je. Ponudjena mu je slamka spasa od strane onog ko je, ako vec nije hteo da pomogne vise, samo trebao da cuti i ne radi nista, sto sam ocekivao. Ne bi bilo ni crno (po civilizaciju, po Ukrajnu bi bila katastrofa) da je Ukrajna porazena na bojnom polju ali da su i dalje svi na istom, zna se koje agresor nema saradnje. 

Strahujem za sutra. Prosto, dato je zeleno svetlo da svako moze da pokusa isto. A oni koji imaju sredstava, zasto bi se odrekli nuklearnog programa? Krenuce se opet u razvoj u gomilanje, a kada necega ima previse, svako moze da nabavi. Pa ce imati svi. E onda tek nemam nadu. Ovo je bukvalno pocetak kraja civilizacije kakvu poznajemo. Opet, ne znam zasto sam iznenadjen. Svet u kojem sam ja rodjen odavno ne postoji. Problem je sto sam na svet doneo dvoje koji moraju da trpe te posledice. To me boli. Da sam samo ja, ne bi se mnogo brinuo, naucio bih kako da budem sebicni idiot. 

Ne bih se samo slozio da je to pocetak kraja civilizacije - ista se po tom principu razvija jos od kada je prva pecina zaratila protiv druge pecine i ocekivala pomoc od trece pecine koja je pravila alatke i oruzje od kremena.

:default_coffee:

• Like 1

Za sve ovo je, po mom mišljenju, najodgovornija Evropa. Ne možeš doveka da igraš na to da će uvek neko drugi da te vadi iz g... i rešava probleme u tvom dvorištu a ti da se baviš problemima zakrivljenosti banane i povlađivanju nekim diskutabilnim ideologijama nauštrb razvoja sopstvenog tehnološkog i vojnog kompleksa...

• Like 1

8 minutes ago, tjurkan said:

Za sve ovo je, po mom mišljenju, najodgovornija Evropa. Ne možeš doveka da igraš na to da će uvek neko drugi da te vadi iz g... i rešava probleme u tvom dvorištu a ti da se baviš problemima zakrivljenosti banane i povlađivanju nekim diskutabilnim ideologijama nauštrb razvoja sopstvenog tehnološkog i vojnog kompleksa...

Evropa je raspadom Varsavskog bloka i krajem Hladnog rata i osnivanjem EU imala jedinstvenu sansu da sebe izgradi do nivoa gde bi bila samodovoljna.

Umesto toga, izabrala je stare antagonizme, lazni osecaj sigurnosti pod NATO i zavisnost ekonomije od jeftinih energenata i sirovina bivseg suparnika.

Cena toga sada dolazi na naplatu - sa svih strana.