Jump to content

Rat u Ukrajini

Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

bbc

France and the UK will support Ukraine for as long as necessary "to thwart Russia's war of aggression", French President Emmanuel Macron and Sir Keir Starmer have said.

The prime minister marked Armistice Day at the Tomb of the Unknown Soldier in Paris as a guest of Macron on Monday, and held a meeting with his French counterpart to talk about Russia’s invasion and stopping illegal migration in the Channel.

• Like 1

31 minutes ago, Smrtokapa said:

Nakon Drugog Svetskog rata sfera kojom se oni bave je... pa cela ova zemaljska sfera. U tom smislu, ovaj trend gde su se sada umorili od svetske politike i teže izolacionizmu je anomalija, za razliku od međuratnog izolacionističkog perioda.

Nije bas tako, globus kao interesna sfera ne datira krajem ww2. 

Globalna dominacija pocinje sa vremenom kada se jedan geopoliticki rival US samounistio, a drugi jos nije stigao da se izlegne iz jajeta koje je sama US polozila daleko, daleko na Istoku. Jaje je najzad puklo, a umesto vrabca iz njega je izasao crveni zmaj. 

Cetrdeset godina bez ozbiljne globalne konkurencije oslabili su Zapad, koji, kao i sve velike imperije u jednom trenutku pocinje da zaboravlja ono sto ih je ucinilo velikim.

Ocigledno je poceo da zivi iznad svojih mogucnosti i u politickom smislu i u ekonomskom smislu. Obecao je svima sve, ili bez namere da uopste ispuni obecanje, ili jednostavno bez kalkulacije troskova projekata.

Troskovi prevazilaze dobit od dominacije.

Granica ekspanzije ovog univerzuma je zapravo dostignuta pre desetak godina...Ali ona je tvrdoglavo nastavila da bubri, ne primecujuci kako zidovi njenog mehura postaju tanji. 

Mislim da je ironija istorije u tome sto ce  osoba koja dodje na vlast pod sloganom „Ucinimo Ameriku ponovo velikom” u stvarnosti biti ta koja ce probusuti balon postkomunisticke dominacije SAD u svetu i izduvati  ga do njegove prirodne i bezbedne velicine...

Paradoksalno, sa ciljem da se dominacija zadrzi.. Lik je kao pozar u suvoj sumi, za sumu je to cak dobro, jedino fauna malo najebe ))) 

Ja bih mu sudio tek posle mandata.. 

2 hours ago, Klotzen said:

Ti misliš da će Tramp naterati Ukrajinu da kapitulira ? Ne razumem šta želiš da kažeš svojim postom. Pa nije konflikt sa Kinom 100% odvojen od ovoga. Ako izda Ukrajinu to će odma imati posledice da Tajvan, Filipini i Vijetnam promene politiku a na duže staze možda i J.Koreja i Japan. Pa nisu oni veverice da slepo slušaju Trampa i čekaju kada će njih da izda zbog ko zna čega.

Pomoć Izraelu ne traži toliko resursa kao rat u Ukrajini tako da to nije problem za njih. Ali taj konflikt je takođe u vezi sa Rusijom jer Putin podržava Iran i teroriste.

Ja sam samo napisao sta ekipa oko njega prica. Rat sa Kinom ne ekonomski vec pravi jer smatraju da ako dopuste Kini da nastavi da jaca u 2030tim bice toliko jaka da Amerika nista nece moci da uradi po pitanju Tajvan.

Kad sam napisao bliski istok tu mislim rat sa Iranom. Vrlo je moguce da u nekom novom puskaranju izmedju Izraela i Irana, Trump odluci da direktno napadne Iran i to iz Iraka iako Irak zahteva da americke trupe napuste isti.

20 minutes ago, attolini said:

Globalna dominacija pocinje sa vremenom kada se jedan geopoliticki rival US samounistio, a drugi jos nije stigao da se izlegne iz jajeta koje je sama US polozila daleko, daleko na Istoku. Jaje je najzad puklo, a umesto vrabca iz njega je izasao crveni zmaj.

Samo da pojasnim ovaj detalj, nisam mislio na SAD kao na globalnog hegemona (što nastupa tek padom komunizma) već kao na državu koja "se zanima" za dešavanja u svakom kutku sveta, pa makar i zato što su im u nekom kutku rivali, za razliku od perioda pre ww2.

• Like 3

2 hours ago, Kosta said:

Potpuno si nejasan.

Kao, Poljaci bi zbog Ukrajine usli u rat sa Rusijom? How yes no.

Evo svi trce da zarate sa Rusijom...🫣

Poland has officially compiled a list of military aid for the Armed Forces of Ukraine

Poland ranks first (4.91% of GDP) among all countries that participated in helping Ukraine.

"At the beginning of the war, when it was very difficult for Ukraine to get help, when everyone was afraid and resisted, the Germans gave helmets, we gave tanks," said Polish President Andrzej Duda

Poland transferred to Ukraine:

14 Leopard 2A4 tanks and older vehicles,

60 PT-91 tanks

280 T-72M, T-72M1, T-72M1R

250 BWP-1 infantry fighting vehicles;

100 Rosomak armored personnel carriers;

9 reconnaissance vehicles BRDM-2;

more than a hundred self-propelled artillery installations( AHS Krab, Gvozdyka and others)

30 MLRS BM-21 "Grad".

14 MiG-29 fighters

12 Mi-24 helicopters.

drones intended for direct reconnaissance, hundreds of attack drones, as well as anti-aircraft and anti-missile systems. 100 million cartridges of various types and calibers. Ukraine also received 20,000 Starlink sets (their service is financed by Poland) for Internet communication. Great logistical help In total, Poland provided military aid to Ukraine in the amount of 3.23 billion euros, i.e. more than 14 billion zlotys.

Poland is the supply hub for Ukraine, providing a corridor for delivering humanitarian aid and weapons, and also evacuating people and equipment.

Edited by Dragan
  • Like 1

36 minutes ago, attolini said:

Naravno da ne, Sovjetski Savez je bio jedan džinovski vojnoekonomski aparat što mu je omogućavalo da, dok god im za to nije stigao račun, radi šta hoće u svojoj kući i u neposrednoj okolini, ponekad i da pravi probleme malo dalje od svoje kuće, ali nikada nije bio peer competitor SAD, ni u pogledu međunarodnog uticaja i prestiža, ni u pogledu naučnih i ekonomskih dostignuća, ni u pogledu kvaliteta života sopstvenih stanovnika i stanovnika savezničkih zemalja, a posebno ne u pogledu kapaciteta da kroz popularnu kulturu i stvaralaštvo predstavi svoj način života kao najprivlačniji na planeti.

2 hours ago, Beonegro said:

Ne bukvalno da kapitulira i da pusti ruse da izađu na granice Moldavije, Rumunije, Mađarske, Slovačke i Poljske, ali da priznaju rusima to što su ovi osvojili i da odustanu od ambicija da budu dio NATO (budući da dnevna doza ionako ne djeluje kao veliki fan NATO-a i uopšte konsenzusa kao koncepta).

Kako ti misliš da može drugačije da sprovede u djelo to što je najavljivao da rešava konflikt za 24h ili 48h, koliko je već rekao?

Pre nekoliko meseci, možda i pola godine, možda i više iskreno, čitao sam neki Pew poll (zlatni standard) o mišljenju prosečnih Amerikanaca o spoljnoj politici. Tipa, 75% ili više je apsolutno podržavalo pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. To je apsolutno mainstream mišljenje tamošnjeg naroda sudeći po Pew, kome ja verujem. Naravno, moguće je da se mnogo toga promenilo od kad sam ja to čitao, ali i dalje verujem da prosečni Amerikanac koji se iole interesuje za spoljnu politiku veruje da treba podržavati demokratije i borbe protiv tirana i da se to podrazumeva.

Zato mislim da pomoć Ukrajini neće nestati onda kad Tramp preuzme uzde.

1 hour ago, djura.net said:

France and the UK will support Ukraine for as long as necessary "to thwart Russia's war of aggression", French President Emmanuel Macron and Sir Keir Starmer have said.

With respectively 112% and 102% of debt over GDP, combined to an infrastructure akin to that of Bulgaria for the latter, the support provided by the two parties will mostly be moral.

4 minutes ago, Rex said:

Pre nekoliko meseci, možda i pola godine, možda i više iskreno, čitao sam neki Pew poll (zlatni standard) o mišljenju prosečnih Amerikanaca o spoljnoj politici. Tipa, 75% ili više je apsolutno podržavalo pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. To je apsolutno mainstream mišljenje tamošnjeg naroda sudeći po Pew, kome ja verujem. Naravno, moguće je da se mnogo toga promenilo od kad sam ja to čitao, ali i dalje verujem da prosečni Amerikanac koji se iole interesuje za spoljnu politiku veruje da treba podržavati demokratije i borbe protiv tirana i da se to podrazumeva.

Zato mislim da pomoć Ukrajini neće nestati onda kad Tramp preuzme uzde.

Očito da tema nije pretjerano bitna većini američkih glasača, jer republikanska višemjesečna opstrukcija pomoći Ukrajini u predizbornoj godini nije dovela do toga da ih glasači kazne na izborima. Naprotiv, izgleda da ulazimo u rijedak period američke istorije kada će jedna strana imati gotovo apsolutnu vlast (predsjednika i izvršnu vlast, većinu u Ustavnom sudu i većinu u oba doma parlamenta - nisam još potpun siguran za Predstavnički dom, ali juče su stvari djelovale vrlo obećavajuće za republikance). 

44 minutes ago, Dragan said:

Poland is the supply hub for Ukraine, providing a corridor for delivering humanitarian aid and weapons, and also evacuating people and equipment.

Da je pameti ili iskrene namere da se Ukrajini stvarno obezbede novi tenkovi (novi panter, za pocetak moze na sasiji leopard 2) i oklopna vozila (zaboravih naziv) onda umesto gluposti da ce te kompanije da grade fabrike u Ukrajini trebali su da kazu za pocetak gradimo u Poljskoj.

Ali meni cela prica smrdi na money grab, vrlo cest kod vojno industrijskog kompleksa. Eto mi hteli i krenuli ali Rusi polupase nam sve. Pare smo jbg potrosili...

Ukrajina je uspešno sprovela testove leta domaćih krstarećih raketa i balističkih raketa i ima za cilj da započne punu proizvodnju do sredine 2025. godine

Trenutno u Ukrajini postoji 500 odbrambenih preduzeća. Oni zapošljavaju skoro 300.000 ljudi.

Edited by Dragan
  • Like 2

27 minutes ago, Beonegro said:

Očito da tema nije pretjerano bitna većini američkih glasača, jer republikanska višemjesečna opstrukcija pomoći Ukrajini u predizbornoj godini nije dovela do toga da ih glasači kazne na izborima. Naprotiv, izgleda da ulazimo u rijedak period američke istorije kada će jedna strana imati gotovo apsolutnu vlast (predsjednika i izvršnu vlast, većinu u Ustavnom sudu i većinu u oba doma parlamenta - nisam još potpun siguran za Predstavnički dom, ali juče su stvari djelovale vrlo obećavajuće za republikance). 

Slažem se, jasno je da prosečnom Amerikancu (šta je prosek od 350 miliona je posebno pitanje) nije bitna spoljna politika, ali kapiram da kad dođe do ovih spoljnopolitičkih pitanja da će im pollovi nešto reći. ... I dok sam ovo pisao kapiram da im možda neće ništa reći jer je Amerika toliko velika i ima svega da predsedniku spoljna politika može da bude i poslednja rupa na svirali... Nadam se da neće biti tako.

• Like 2

2 minutes ago, Rex said:

Nadam se da neće biti tako.

I ja, iskreno, jer rusi uzimaju Ukrajincima živote najboljih među njima, a ako ih Zapad na čelu sa SAD na kraju proda rusiji, time će im uzeti i dušu.

Ostaje mi samo da se nadam da ništa ne znam i da će moja predviđanja biti pogrešna po svim tačkama.

• Like 3

3 hours ago, shonke said:

Ima jedan neverovatano brz način: da russija povuče sutra sve trupe iz Ukrajnie. JBt, to je brže i od trampovog plana!

Ja pricam o realnim nacinima/scenarijima, ako ti mislis da je ovo realno, ne znam sta bih ti rekao.

3 hours ago, shonke said:

Nije bbc izbacio ovaj broj nego ovaj Tony Radkin. Ne misliš valjda da bbc treba da falsifikuje nečiju izjavu jer broj možda nije realan (a možda i jeste)? Pri čemu nije ovo neki bivši pukovnik sa HappyTV nego načelink generalštaba UK vojske.

Mozes i sam videti da sam i postovao taj link koji vodi do njihovog nacelnika. Ipak, ne mislim da tim informacijama treba verovati jer zvuce dobro.

3 hours ago, djura.net said:

Khm, 24 sata, samo se eto tih 24 sata bas oteglo.

Na zalost po Ukrainu, tih "24 sata" pocinju u januaru. A pozicija Ukraine za pregovaracim stolom u januaru ce najverovantije biti losija nego danas.

6 hours ago, djura.net said:

To je sa tvoje tacke gledista, koju postujem, ali se apsolutno ne slazem sa njom, jer bi kapitulacija Ukrajne bila mali zastoj i uvod u novi rat, ili preciznije - nove ratove. Putin ne prestaje da prica o novom svetskom poretku, i dok to ne postigne - izazivace nove ratove. 

Dakle, JEDINI nacin da se ovaj odvratni rat zaustavi je urusavanje Rusije, spolja i iznutra i svrgavanje diktatora. Sve ostalo nije realno. Iako bi mi zeleli da zrtvujeno Ukrajnu za stabilnost i mir (a i to je vrlo diskutabilno sa etickog stanovista, ali kog, jelte, briga za to), Rusija tu nece da stane.

Sve jasno, postujem, ali opet- urusavanje Rusije spolja i iznutra, koje su sanse za to?

USA je Ukraina kao igraliste da prodaju oruzje, napujdaju ostale clanice NATOa i oslabe Rusiju. Njima da odgovara da se ovaj sukob brzo zavrsi, zavrsili bi ga brzo. 

Ovako mislim da je tesko predvideti sta ce Trampu sinuti, ali vrlo je moguce da ce on da gurne EU-NATO zemlje u jacu podrsku dok se USA povlace. A s obzirom kakve poslusne i dresirane lidere imamo u Evropi, proci ce i to.

Tesko je zamisliti da ce Tramp i republikanci pokazati popustljivost prema Rusima/Sovjetima. To bi bilo bas kontra stranackoj tradiciji, mahom protestantnsko evangelistickog AnCap kora.

S druge strane, najavljuje se vise izolaciona politika USA u novom mandatu, a i Tramp ovde (UA vs RU) na licnom nivou ima sta da kaze...
Mozda dovede Zelenskog na hoklicu ko Vucica.

Ne bih bas nazvao Trampa NATO-skeptikom, iako je cesto izrazavao nezadovoljstvo unutarnjom organizacijom rada alijanse, pre svega nesrazmernom raspodelom dobiti, da USA zasluzuje vise (novca). 
"Nema besplatne vecere" je filozofija kojom izgl namerava da se vodi glede dalje uloge USA u NATO-u.
Evo, vec je najavio da ce Juznoj Koreji traziti pozamasnu naknadu za prisustvo americke vojske tamo (postoji desetak baza, vec 60 godina).

S tim u vezi, nznm cemu UA moze da se nada, tj sta moze da ponudi zauzvrat, a da nastavi da dobija vojnu, novcanu i politicku podrsku.

Nisam siguran da ce, kako clan Kltz ranije rece, USA izgubiti poverenje drugih saveznika. Kao da je UA neki saveznik USA. Nemaju gotovo nikakvu saradnju (do pocetka ruske invazije). Nemaju neke znacajne sporazume o vojnoj podrsci. Prodali su im Javeline i toeto. Za razliku od J. Koreje npr.
Uostalom, i USA je bila potpisnica Budipestanskog sporazuma (zajedno sa RU, GB i FRA) koje su garantovale ukrajinski teritorijalni suverenitet i integritet.

Ako li bude uveo tarife, koje zahvate i Nemacku (auto-industriju), pa ovi budu prinudjeni da premeste deo proizvodnje u USA i ostave jos jedan deo svojih radnika bez posla, nznm kako ce se to protumaciti u DE.

Ne usudjujem se da dajem smele prognoze glede daljeg ucestvovanja USA u ovom ratu tokom 2025-e i posle toga.

Trump je opterećen Kinom (sa razlogom), njega Rusija ne zanima u kontekstu ekonomske pretnje po USA na globalnom nivou. Evropa mu je isto zadnja rupa na svirali, čak je često komentariše negativno.

Tako je bilo i u prvom njegovom mandatu, samo je tada imao otpor u kongresu i senatu. Korona mu je isto "skratila" prvi mandat. Po EU se takođe iskusno odugovlačio njegov prvi mandat.

Sada dolazi na krilima mnogo veće moći, sa većim iskustvom, imaće pun mandat koji mu je pritom poslednji (ne trebaju mu kočnice) i može da uradi bukvalno sve što zamisli i opasno je sad.

Edited by Ledd
  • Like 1

9 hours ago, wrach said:

Mozes i sam videti da sam i postovao taj link koji vodi do njihovog nacelnika. Ipak, ne mislim da tim informacijama treba verovati jer zvuce dobro.

Poenta novinarstva je da se prenosi šta je neko (u ovom slučaju prilično bitan za temu) rekao a ne da sad mi cenimo da li cemo preneti jer je podatak ovakav ili onakav.

11 hours ago, Dragan said:

Poland has officially compiled a list of military aid for the Armed Forces of Ukraine

Poland ranks first (4.91% of GDP) among all countries that participated in helping Ukraine.

"At the beginning of the war, when it was very difficult for Ukraine to get help, when everyone was afraid and resisted, the Germans gave helmets, we gave tanks," said Polish President Andrzej Duda

Poland transferred to Ukraine:

14 Leopard 2A4 tanks and older vehicles,

60 PT-91 tanks

280 T-72M, T-72M1, T-72M1R

250 BWP-1 infantry fighting vehicles;

100 Rosomak armored personnel carriers;

9 reconnaissance vehicles BRDM-2;

more than a hundred self-propelled artillery installations( AHS Krab, Gvozdyka and others)

30 MLRS BM-21 "Grad".

14 MiG-29 fighters

12 Mi-24 helicopters.

drones intended for direct reconnaissance, hundreds of attack drones, as well as anti-aircraft and anti-missile systems. 100 million cartridges of various types and calibers. Ukraine also received 20,000 Starlink sets (their service is financed by Poland) for Internet communication. Great logistical help In total, Poland provided military aid to Ukraine in the amount of 3.23 billion euros, i.e. more than 14 billion zlotys.

Da dodas jos na ovaj spisak i ljude, pa da kazem da sam u krivu. Ali jbg, nista od toga.

13 hours ago, Don Dusko said:

Pa ako je Nemacka napadane onda nema zasto bi jbg.

A kad je Njemacka/Rusija napala Sloveniju/Poljsku? 

Makl Voltz i glasanje o Ukrajini:

Voted in favor of The Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022, which allowed the lending/lease of American defense materiel to Ukraine.

Voted in favor of the 2022 Ukraine Supplemental Appropriation

Voted against Amendment 21 to H.R. 2670, the National Defense Authorization Act, which would have stricken $300 million of assistance for Ukraine.

Voted against Amendment 22 to H.R. 2670, the National Defense Authorization Act, which would have prohibited all security assistance for Ukraine

Voted against Amendment 25 to H.R. 2670, the National Defense Authorization Act, which would have removed the extension of lend-lease authority to Ukraine

Voted in favor of H.R. 5692: Ukraine Security Assistance and Oversight Supplemental Appropriations Act of 2023.

Voted against H.R.2882: Further Consolidated Appropriations Act of 2024.

Voted against H.R. 8035: Ukraine Security Supplemental Appropriations Act, 2024

Did not sign a discharge petition

Made an anti-Ukraine statement or statement

14 minutes ago, ras kass said:

Aj da vidimo. Ukrajina se razocarala s pravom u mlitavu Bajden administraciju.

Rubio je prije 5 dana govorio o tome da su Ukrajinci hrabri ljudi, ali da je realnost takva da se došlo do pat pozicije i da rat mora da se završava jer nema smisla dalje traćiti živote i resurse.

Kyiv Independent

Ukrainska Pravda

Da je ovo napisao na ovom forumu, bio bi sa pravom okarakterisan kao neutralac

Marko Rubio o nesaglasanju za paket pomoci od 95 milijardi dolara:

Spoiler

RUBIO: In a few hours here, the press headlines are going to read that the Senate just passed the Ukraine funding bill. That’s what they’ll call it. But this bill is about a lot more than just Ukraine. There’s a lot in this bill, and I want to go through some of it. 

First of all, it provides something I have strongly supported, which is $26 billion to the state of Israel to defeat Hamas, to defend itself against its enemies. This is something we actually tried to pass on its own, and could have passed on its own, months ago. It was blocked. It was held hostage for Ukraine funding. But it’s something we should have done months ago.

I think Israel, in and of itself, is a miracle country. On the first day of its existence, it was invaded, I believe, by 12 separate armies. The whole world thought they would be overrun and defeated very quickly. And they survived. And they have, throughout their entire existence, had to deal with the fact that everywhere they turn, they have enemies all around them. It also happens to be the only pro-American democracy in the Middle East. 

And today, it’s engaged in a battle to not just defeat these vicious criminals and terrorists who committed a slaughter on the 7th of October of last year, but also deal with rockets being launched against them from Lebanon. You have 90-something thousand Israelis potentially permanently displaced in their own country. They can’t go back to where they live in the northern part of the country. 

And then there’s the threat from Iran and the threat from all the terror groups, Hezbollah and the like, that are constantly targeting Israel. Then the Israelis are having to face all the things that are happening around the world as well, in this effort to delegitimize their right to exist as a Jewish nation. 

[To vote for Israel aid], I have to drop my demand that the president enforce our immigration laws? I have to vote for billions of dollars to be spent on all kinds of programs around the world, including for people that are illegally entering this country? This is moral extortion. 

First of all, nine million people over three years. That’s what’s entered our country. This is not immigration. We should always be a country that welcomes immigration. It enriches our country…. Nine million people and counting in three years? That is mass migration. And mass migration is never good. There is never such a thing as a positive mass migration, particularly of nine million people in three years. But at a time when our country, from the inside and the outside, is being infiltrated by people and by movements that seek to destroy America, mass migration is catastrophically dangerous. 

Last week, there was a coordinated effort to cause the most economic impact possible on the United States until our leaders abandon Israel. That’s their demand. We had pro-terrorist mobs—these are not protesters, these are pro-terrorist mobs—shut down traffic on an interstate highway in Oregon. They blocked passengers from getting to the airport in Chicago and Seattle. They closed down the Golden Gate Bridge in San Francisco. 

Right now, as I speak on the Senate floor, some of our most prestigious universities’ campuses are closed because they’ve been taken over by pro-terrorist mobs harassing Jewish students. “Go back to Poland,” they say. Others are chanting, “Go, Hamas, we love you. We support your rockets, too.” I’ve heard these chants. “We say justice. You say how? Burn Tel Aviv to the ground.” The situation has gotten so intolerable that just two days ago, a rabbi advised Jewish students to leave Columbia University and go home for their safety. 

This morning, I got a text message from a Jewish friend, and I read something I never thought I would ever have to read. Here’s what he wrote to me: “I have to tell you, for the first time in my life, I see Jewish people scared for their safety and considering exit strategies from the USA, including buying homes in foreign countries and looking to liquidate USA assets.” I never thought I would ever read that from anybody in America. 

These mobs, by the way, don’t just want to destroy Israel. They want to destroy America. Some of these mobs are out there chanting “Death to America” in the streets of American cities. This is what one of the mob leaders at one of these riots said to a microphone: “It’s not just Genocide Joe that has to go. It is the entire system that has to go. Any system that would allow such atrocities and devilry to happen and would support it, such a system does not deserve to exist on God’s earth.” 

You know what system he’s talking about? This system, our system, our system of government. That’s what he was talking about. Where did all this come from? How did all of this happen from one day to the next? How come things that we once only saw happening in the streets of Tehran, manufactured by the evil regime, are now being chanted in our streets, in our country? Where did this come from? 

The clues are everywhere. Hamas and Hezbollah have been very, very public about how these violent, anti-Israel, antisemitic mobs are part of their strategy to intimidate American leaders to support policies that will help destroy Israel. Hamas, Hezbollah, and other terror groups have repeatedly called on their supporters around the world to protest in cities everywhere, and they boast about how what they call their “friends on the global left” are actually now responding to their calls. 

This is all coming from interviews that they do on television, programs that can be monitored. They openly brag about this. “Because of the introduction of colonialism, racism, and slavery studies into history curricula,” they say, “many young Americans have been groomed to support armed resistance, to support intifada in the United States.” 

By the way, it’s not just the mobs that we’re seeing. Beyond that, as the director of the FBI has acknowledged, ISIS generates income by running a human smuggling ring that brings migrants to the United States. Just the bare minimum of common sense would lead you to conclude that if ISIS has a business to smuggle migrants into the U.S., why wouldn’t they use that to smuggle a few terrorists here to do in America what they did in Moscow a few weeks ago? 

We have Hamas, and we have Hezbollah, and we have all these terror groups encouraging and supporting violent mobs calling for intifada inside America. We already have people here on student visas calling for death to America. And ISIS controls a migrant smuggling ring that they can use to bring people into the United States to conduct attacks. 

But if I want to help Israel, if I want to help Taiwan, if I want to help Ukraine, if I want to ban TikTok, I have to vote to do nothing to stop thousands of people a day that we know literally nothing about from coming across our border and being released into our country? 

I have always supported the U.S. being engaged in the world, and I continue to be. But I have senior citizens, I have veterans, and they call my office, and they call our offices, and they say, “I have nowhere to live, housing is too expensive.” I met a senior a couple of days ago in his 80s. He still has to work nights as a security guard, and he literally lives in a trailer parked in someone’s backyard. These people call, they’ve lived in this country their whole life, they served our country, and they call for help. And the most we can often do is help get them on a waiting list for Section 8 housing. This is a problem that exists in America right now. 

But if I want to help Israel, if I want to help Taiwan, if I want to help Ukraine, if I want to ban TikTok, I have to vote for spending billions of dollars to give to charity groups so they can fly people around the country here and put them up in hotel rooms, or so they can help resettlement in another country? 

We have rich countries in the Middle East. Their leaders own some of the largest yachts in the world. Some of their leaders own some of the most expensive horses you could possibly buy in the world. They built some of the most extravagant and luxurious resorts on the planet. These are rich countries and strong supporters of the Palestinian cause, as they call it. 

But if I want to help Israel, if I want to help Taiwan, if I want to help Ukraine, if I want to ban TikTok, I have to vote to send American taxpayer money to deal with the catastrophe that’s been created 100 percent by Hamas in Gaza? There was a ceasefire before Hamas crossed over and slaughtered and raped and kidnapped. But now the American taxpayers are on the hook. 

I understand that in our republic, government compromise is necessary. We have to do it all the time. I’ve passed a lot of bills, I’m very proud of that. And every one of them involved me finding someone from a different ideological perspective from the other side of the aisle. And you have to compromise, meaning you’re not going to get everything you want. You’re going to have to give them something they want in exchange for something you want, or you may have to change the way you wrote what you want. That’s what you have to do in order to pass laws. I understand compromise, I do. 

But this bill is not that. This bill is not a compromise. This bill is basically saying that if I don’t agree to drop my demands that the president secure our border, if I don’t agree to spend billions of taxpayer dollars all over the world to resettle people here and in other places in the midst of our own migratory crisis, if I don’t agree to all of that, then Israel and Taiwan and Ukraine do not get the help they need—and that I support—and that TikTok does not get banned. This is not a compromise. This is legislative blackmail, and I will not vote for blackmail.

Treci clan trilinga koji bi mogao da formira spoljnu politiku SAD - Elsa Stefanek,moguca kandidatkinja za ambasadorku SAD u UN,o Ukrajini

Voted in favor of The Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022, which allowed the lending/lease of American defense materiel to Ukraine.

Voted in favor of the 2022 Ukraine Supplemental Appropriation

Voted in favor of Amendment 21 to H.R. 2670, the National Defense Authorization Act, which would have stricken $300 million of assistance for Ukraine.

Voted against Amendment 22 to H.R. 2670, the National Defense Authorization Act, which would have prohibited all security assistance for Ukraine

Voted against Amendment 25 to H.R. 2670, the National Defense Authorization Act, which would have removed the extension of lend-lease authority to Ukraine

Voted in favor of H.R. 5692: Ukraine Security Assistance and Oversight Supplemental Appropriations Act of 2023.

Voted in favor of H.R.2882: Further Consolidated Appropriations Act of 2024.

Voted against H.R. 8035: Ukraine Security Supplemental Appropriations Act, 2024

Did not sign a discharge petition

https://gopforukraine.com/

Edited by badenac