Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

7 minutes ago, Beonegro said:

Ma jasno je meni to, nego mi nije jasno šta Rusi misle da postignu ovim. Da li ovim mogu da naprave jaz između civilnih vlasti i ukrajinskih trupa u gradu, ili između ukrajinske Azova i ostatka ukrajinske vojske u Mariupolju?

 

Ne znam. Ponuda vazi za sve, cak i za "strane placenike", tako da ne ocekujem da moze da napravi jaz unutar vojnih struktura. Mislim da ciljaju na to da se svima zivi, pa tako i ukrajinskoj vojsci. Realno je da su branioci Mariupolja otpisani. Ukrajinci ne mogu da razbiju blokadu grada, pitanje je koliko jus dugo branioci mogu da izdrze pod konstantnim bombardovanjem iz vazduha, sa kopna i sa mora uz konstantne jurise. Daju im sansu da izadju, ponizeni (bez oruzja i pod belom zastavom) ali zivi. Razlozi za to su naravno licni, a ne neka odjednom probudjena humanost. Rusi trpe ozbiljne gubitke pod Mariupoljem i u tehnici i u ljudstvu. Samo podatak da su u toj bitci do sada izgubili dva generala (jednog su Rusi potvrdili, jednog jos nisu) i juce visokog oficira crnomorske flote (potvrdjeno i od Rusa) dovoljno govori da je broj zrtava ogroman. Grad se nece predati tako brzo i ocekuju ih dani krvavih borbi. Pobeda je izvesna, ali sve vise lici na pirovu i potrebno je zestoko okrvaviti gace da se do nje zaista i dodje. Ono sto nude Ukrajincima je win-win situacija za obe strane. Rusi zauzimaju grad bez daljih zrtava, Ukrajinci cuvaju ocigledno elitne jedinice koje su u stanju da pariraju brojnijim ruskim snagama i mogu da ih iskoriste na frontovima gde njihova snaga moze jos vise da dodje do izrazaja (buduca odbrana Zaporozja, Dnipra, Krivog Roga, ili cak Harkova odakle je vecina Azovaca rodom). Ponuda na prvi poglrd deluje skro prihvatljivo. Ali jbg secanje na Ilovajsk je joa uvek jako, nepoverenje ogromno. Izlazak bez oruzja tesko da ce biti prihvacen, pa cak i sa oruzjem, jedino ako je situacija medju Ukrajincima u Mariupolju dosta losija nego sto na prvi pogled izgleda.

 

Rusi ovom ponudom jasno pokazuju da im do proklamovane denacifikacije nije uopste stalo, jer da jeste za Azov se ne bi pravili nikakve kompromise. 

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, MeanMachine said:

 

Ja ti napisah da nije bitno sta ti mislis vec sta je servirano americkoj javnosti da bi napali Irak 2003.

 

Evo npr deo toga:

 

 

Sve je bila laz.

 

Irak je hemijsko oruzije unistavao posle 1991 i kad su Ameri okupirali ceo Irak nista nasli nisu pa je bila prica da je to prebaceno u Iran koji je inace bio smrtni neprijatelj Iraka. Kasnije je utvrdjeno da je i to bila laz i da Irak bio u pravu kad je tvrdio da je unistio skoro svo to oruzije, a tek ove fantazije koje Kolin ovde iznosi da ne pominjemo, supersonicni dronovi sa hemijskim bombama, pokretne fabrike hemijskog oruzija pa cak i nekakav nuklearni program!?!

 

A sto se tice vec pomenutog koriscenja gasa od strane Iraka, tacno koristili su ga protiv Kurda ali zaboravio si da pomenes da je prvi put koriscen protiv Iranaca kad je postalo jasno da ce Iran da ozbiljno prodre u Irak, precizne pozicije iranskih trupa koje je Sadam napao gasom je obezbedila Amerika tj CIA.

 

Naravno CIA se pravda da nisu eto imali pojma da ce Sadam da ga koristi protiv Iranaca iako su znali da ga ima ogromnu kolicinu istog i da bi samo time mogao da zaustavi Irance posto se Iran stabilizovao i brojcana nadmoc je pocela da dolazi do izrazaja.

 

E sad dolazimo do razloga zasto je Irak napadnut? Kazes zbog Kurda? A evo sta kaze Vesli Klark:

 

Sad se veruje Vesli Klarku 😇 Ne znam sto mislite da ja volim NATO ili USA? Samo mi je prihvatljivije da oni budu NO1 nego Putin i njegov vrh. Ne verujem u diktature i sto se mene tice svaki diktator od SA, Sirije, Rusije itd da nestane sa planete, svet bi bio duplo bolje mesto za zivot. Sad se to prenelo polako i na Evropu..postoje neki ludi modeli.

 

Ta agresija na Irak i Srbiju nije opravdana, ali nije ni za Ukraju, nadam se da razumes sustinu. Isto bi tad pisao za Amere, ali nesumljivo da su oni u Libiji i i Iraq imali podrsku odredjenog broja ljudi koji je bio ugnjetavan od diktatora oni drugacije i ne napadaju.

 

Ja sam Spanofil, sutra bih otisao tamo,znam stotine Spanaca, radim sa njima dosta, divni ljudi...i zemlja

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, sasa965 said:

Dogovor a ne ugovor.

 

Ali to i nije poenta.

 

Itekako je poenta. Stalno se pominje neki sporazum koji je NATO navodno prekršio. Nikakav zvaničan sporazum koji bi NATO prekršio širenjem na istok nije sklopljen. Ono što nije napisano, potpisano i usvojeno nije relevantno.  O čemu god da su SSSR/Rusija i NATO razgovarali ako nije pretočeno u zvaničan napisan i potpisan sporazum to  nema nikakvu važnost. 

 

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, A sad said:

 

Na svim snimcima koje sam video jasno pise da vezuju lopove. Na vecini im je zalepljen naziv moraderi, sto znaci lopovi. Spijuni, saboteri i ruski saradnici se ne pustaju... 

 

Ne znam, kako god da ih nazivaju i za sta god da ih vezuju ovako je jako ponizavajuce . Poprilicno je i odvratno sto to sve i snimaju i hvale se time.

Ko hoce da pogleda ima u ovom nizu.

Komentari su naravno proruski, odmah je to iskoristeno za propagandnu, zicer je bio.

 

https://twitter.com/youblacksoul/status/1505309631542931459?s=21

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, sasa965 said:

@erwin

Nema tvita.Obrisan?

 

Da, pisalo je u suštini ovo:

 

Joe Biden’s ambassador to the United Nations Linda Thomas-Greenfield:

Quote

“Other Nato countries may decide that they want to put troops inside of Ukraine, that will be a decision that they have made. We don’t want to escalate this into a war with the United States but we will support our Nato allies.”

https://www.theguardian.com/world/2022/mar/20/zelenskiy-biden-us-ukraine-talks-russia-putin-china-nato

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Ono što nije napisano, potpisano i usvojeno nije relevantno.

Ajde da ponovim , pošto nije jasno.Dogovor a ne ugovor.Mada to nije moja poenta.

Nekada se ne poštuju ni pisani ugovori pa ništa.

3 minutes ago, erwin said:

“Other Nato countries may decide that they want to put troops inside of Ukraine, that will be a decision that they have made. We don’t want to escalate this into a war with the United States but we will support our Nato allies.”

Idemo u rat ?

Opasna izjava.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je Ruski "Ultimatum" samo alibi na još gore bombardovanje koje će od sutra da sprovode u gradu. Naravno i ovo što A sad kaže oko psihičke igre sa Ukrajinskim braniocima igra ulogu ali slaba je tu vajda. Niko neće napustiti svoju jedinicu. Mislim da će se boriti dok gdo imaju par kilometara dubine u teritoriji da mogu da manevrišu. U četvrtak su kolale priče koje su verovatno Rusi pustili u promet kako je grad ispresecan Ruskim prodorima i kako su branioci podeljeni na 5-6 "kotlova". To kada se desi otpor će prestati za 24-48h jer onda neće moći više da se brane nego će moći samo da čekaju da budu uništeni.

 

Mislim da Ukrajincima oni ne trebaju na drugim pravcima, da su im trebali ne bi ih ostavljali tamo, imali su skoro 10 dana šansu da ih povuku ili bar većinu jedinica da povuku. Očigledno su odlučili da ostanu tamo da što duže drže grad i vežu za sebe par desetina hiljada Rusa.

 

@MeanMachine

 

Nađene su granate i bombe sa hemijskim oružjem nešto manje od 5.000, nisu nađene strateške rakete i tome slično. Prvo se verovalo da je granatama i bombama istekli rokovi trajanja i da više ne mogu da se koriste ali je tokom uništenja došlo do povređivanja SAD vojnika i Iračke milicije koji su učestvovali u tim akcijama. Nju Jork Times je otkrio 17 amera i 7 iračana koji su se otrovali ali je to bilo više od 10 godina kasnije kada javnost to više nije zanimalo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, sasa965 said:

Odgovor je da na svetu žive manje , više

 

U ovoj situaciji Rusija nosi crni šešir a USA beli.

Ovo prvo je tacno, ali i nebitno, a sto se drugog tice, to nije nikakva izmisljotina, zato sto USA i evropska civilizacija generalno koliko god da su u krizi, ipak su jos uvek slobodni svet, a ne mesta gde hapse i proganjaju sasvim nebitne likove ni zbog cega, kao na nekim mestima gde bi da prociscavaju nacije i slicno. I gde "patrijotski telektualci" i slicni ugledni građani kroz televizije i ostale medije siluju po kucama svakoga ko drukcije kaze i klevece i laže. Takvi ne samo da nose crni sesir, nego su iznutra još crnji. Što bi se neko sa takvima identifikovao ako i on nije isti takav?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Na ukrajinskom kanalu 24 se emitovao razgovor sa Genadijom Druzenkom (sef projekta mobilna bolnica). Lik mrtav hladan rece da je naredio lekarima da kastriraju ranjene ruske vojnike. Razumijem ratnu propagandu, ali je ovo ipak....

Postoji i video klip razgovora na Telegramu.

Nazalost, nema pojma kako da ga okacim ovdje.😊

Edited by Valensija
  • Tuzno 1
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

da ne spominjem kako se NATO šri sve nekim nečasnim metodama, te reforme, te demokratija, te ljudska prava, te neki standardi, onako iz potaje, kukavički, a naš Baćuška iskreno i dobronamerno sprečava to širenje, bez laži i prevare, lepu upali tenk i ne da.
Užasan je taj NATO tako perfidan.
Možda je Mihalkov u pravu NATO hoće da uništi sve što je Rusija i Pravoslavna etika.
 

  • Like 9
  • Love 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

pa u Maripolju ima oo 15k vojnika, to ne da nije malo, vec mogu da ga brane mesecima, ako imaju oruzja naravno.. Rat sigurno budi najgore u ljudima i to je uzsno sto se desava na nasem kontinentu. Ne mogu da se setim ko je drzao Damask jedan kraj, da li opozicija ili isis sa smesnim brojem ljudi i oruzja..15k je bas cifra,pa da ih ima i 10k..vise verujem da ih je toliko. Gadjaju ih sa brodova, helikoptera, aviona..i dzaba. Oni su vise nego spremni da to brane poprilicno dugo ako imaju oruzja.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, urosg3 said:

da ne spominjem kako se NATO šri sve nekim nečasnim metodama, te reforme, te demokratija, te ljudska prava, te neki standardi, onako iz potaje, kukavički, a naš Baćuška iskreno i dobronamerno sprečava to širenje, bez laži i prevare, lepu upali tenk i ne da.
Užasan je taj NATO tako perfidan.
Možda je Mihalkov u pravu NATO hoće da uništi sve što je Rusija i Pravoslavna etika.
 

Da, kod nas u CG  bas sve reformisano. Demokratija cveta, standard... ma sta da ti kazem.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Just now, Valensija said:

Da, kod nas u CG  bas sve reformisano. Demokratija cveta, standard... ma sta da ti kazem.

Nisam bio skoro u CG pa ne mogu da uporedim, ali po video snimcima po TV ne izgleda kao Maripolj, e sad čudo je ta NATO lažna propaganda...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Valensija said:

Na ukrajinskom kanalu 24 se emitovao razgovor sa Genadijom Druzenkom (sef projekta mobilna bolnica). Lik mrtav hladan rece da je naredio lekarima da kastriraju ranjene ruske vojnike. Razumijem ratnu propagandu, ali je ovo ipak....

Postoji i video klip razgovora na Telegramu.

Nazalost, nema pojma kako da ga okacim ovdje.😊

Koje demoralisanje, zamisli taj film u glavi 😁

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, urosg3 said:

Nisam bio skoro u CG pa ne mogu da uporedim, ali po video snimcima po TV ne izgleda kao Maripolj, e sad čudo je ta NATO lažna propaganda...

Skoncentrisi se na ono sto si napisao, razumjeces moj odgovor iz prve.

Zaista, nema potrebe za ovim smjesnim krivudanjem.

 

8 minutes ago, Devil In My Pants said:

Pa okrenite se CG a ne Srbiji pa vam mozda i krene.😁

Ko da se okrene?

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Beonegro said:

Nešto sam razmišljao o ovome i došao da zaključka da je jedan od taktičkih zajeba Rusa to što su krenuli iz previše pravaca i previše raspršili snage, tako da ne znam koliko im je to što su napali sa teritorije Bjelorusije pomoglo, a koliko odmoglo.

 

Ima istine u tome. To je sad bas tema za razmisljanje. Donelo im je odredjenu takticku prednost, ali i neke nedostatke. Medjutim ne bih to veza za sam napad sa teritorije Belorusije, jer on njima donosi takticku prednost. Neki pravci iz Rusije su bili promaseni.

 

Vezivanje ukrajinske vojske za Kijev i obaveza drzanje rezerve u Voliniji je napravilo prostora za brzo napredovanje na jugu, za koje se za sada vezuju svi uspesi ruske vojske u ovom ratu. Ukrajinci oko i u Kijevu drze ogromne snage, koje su ujedno i njihove najbolje snage (sem 93 i 92 oklopnomehanizovane brigade, mada je 93 na neki nacin ukljucena u odbranu Kijeva, ostale elitne trupe koje su na drugim lokacijama, u Mariupolju npr, su ipak manje jedinice, znatno ispod nivoa brigade). Sa tom vojskom na drugim frontovim i ukrajinci bi mogli da postave znatno bolju i efikasniju odbranu, cak i sa mogucnostima da krecu u kontranapade bez obzira na ogromnu nadmoc Rusa u avio/raketnoj/artiljerijskoj podrsci svojim snagama. Odbrana Ukrajincima sasvim dobro ide, ali nemogucnost da izvrse kontraudare i vracaju teritoriju ce na kraju dovesti do njihovog poraza. Racunica je jasna, koliko god tehnike oni unistili, Rusi mogu da dovedu jos jer imaju bukvalno neiscrpni rezervoar tehnike. Sa druge strane, Ukrajinci su limitirani sa tehnikom i u jednom trenutku nece vise moci da odbijaju napade. Oni za kontranapade nemaju dovoljno obucenog ljudstva, teritorijalna odbrana se tesko moze koristiti za ipak znatno komplikovanije ofanzivno delovanje. Videli smo kakvu promenu na nikolajevskom frontu je donelo prebacivanje dela 79 aeromobilne brigade kada se front u Kijevu smirio (dosta na to uticu i poplave) da su sve te trupe iz Kijeva, na dosta kracem frontu na istoku Ukrajna bi bila sposobna i za ofanzivna dejstva. 

 

Rusi su sa prevelikim brojem pravaca isli na to da razvuku ukrajinske vojnosposobne jedinice. U tom cilju su i uspeli, ali su se i dobrano zeznuli. Pisao sam vec o taktickim promasajima da se ne ponavljam. Prodor su ostvarili na jugu, dok na severu nisu uspeli. Cilj je bio da se brzo probije i sa istocne strane do Kijeva. Kada je blickrig propao, Rusi su nastavili da forsiraju taj pravac potpuno nerezonski. Logisticki problemi su bili ocigledni i na manjim distancama, ali su oni resili da forsiraju Kijev sa istoka i to zaobilazeci velike, pa i manje gradove. Na kraju su i dosli do istocnih kijevskih predgradja, ali realno ne ugrozavaju grad sa te strane. U zaledju imaju Konotop, sa tim gradom je izgleda napravljen sporazum da ne napadaju Ruse, a da Rusi ne ulaze u grad i da ga zaobilaze (danima su imali teske gubitke kod tog grada). Duz cele te trase su ceste zasede, logisticki problemi i sve sto to prati. Potpuno nerezonski potez samo da bi se videlo da se na Kijev pritiska i sa istoka. Taj pravac je potpuno nepotreban i za same Ruse bi bilo bolje da se ta vojska iskoristi za zauzimanje Sumija ili Cernigova i kasnije napravi stabilan koridor do Kijeva i grad pritisne sa istocne strane. Dosta je tu taktickih promasaja Rusa, nemam bas vremena da detaljnije analiziramo odluke koje se donose na frontu.

 

Ipak, da zakljucim, mislim da im je napad iz Belorusije doneo stratesku prednost, koja moze bit cak i kljucna za dobijanje rata iako na tim pravcima nisu imali znacajnije uspehe, ipak su vezali veliki broj ukrajinskih vojnika i na taj nacin omogucili proboj na jugu. 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...