Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

5 minutes ago, urosg3 said:

Na korak i to mali za čoveka a veliki za čovečanstvo smo od nicanja pečurki all over, i tu bih vam svima pa i sebi poželeo da bude brzo i kratko. U Evropi mi nemamo nikakve nade ukoliko uopšte postoji u tom scenariju neka nada. 

 

Pre ce Putina da saceka svilen gajtan od strane nekog oligarha nego sto ces da vidis pecurke na horizontu. Pecurke su lose za biznis, a biznis ne moze da trpi.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, K.Dot said:

Vidim UK uvela neke sankcije i Belorusiji. Zna li se tačno razlog?

 

Zato što Belorusija pomaže. Sad su još na referendumu izglasali da mogu da smeste i rusko nuklearno naoružanje, ustupaju teritoriju za invaziju, a nisu se još uključili i svojom vojskom u invaziju, tj. bar ne otvoreno.

Edited by DJ_Vasa
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 2/28/2022 at 5:43 PM, Cyrus Smith said:

Kakav brutalan način? Bolno je očigledno koliko se Rusi trude da izbegnu veća razaranja. To će se skoro sigurno promeniti ali u početku je bilo tako.

Ako se unapred isplaniran i potpuno neisprvociran napad ovolikom vojskom na celu zemlju sa svih strana, oranje tenkovima tuđe zemlje, sinhronizovano bombardovanje i opsedanje nekih od najvećih gradova u Evropi dok se civili bacaju pod tenkove i spremaju molotovljeve koktele da se brane, ubijanje ljudi nekakvim vakumskim bombama i raketama visoke razorne moći, pretnja atomskim bombama svima koji se protive ratu, blatantno kršenja međunarodnih pravila na kojima je uspostavljen mir nakon WWII itd ne može okarakterisati kao brutalnost ja onda ne znam za šta se drugo može iskoristiti ta reč? Mislim da Evropa nije videla ništa brutanlije, beskrupuloznije i šokantnije od rata u Bosni, ako ti znaš za takvu pojavu ispravi me.

 

 

On 2/28/2022 at 6:11 PM, Cyrus Smith said:

Što se ruske strane tiče, kako je napisao jedan na tviteru uktajinski narativ "napao me siledžija" je jasan svima dok za ruski trebaPHD iz istorije i malo objektivnosti koja kod tebe što se ovog tiče ne postoji. 

Ako je za razumevanje nečijeg razloga da započne rat potreban PhD iz istorije onda mogu odmah da kažem, bez ulaženja u meritum stvari, da je taj razlog lažan i da taj što ga je ponudio obmanjuje sopstvene građane. Ili je, da citiram onaj legendarni film, taj neki "još veći zlikovac" koji stvarno veruje u svoje istoricističke argumente za rat, jer je tek vera u neki takav "viši cilj" pravi preduslov za dobar, veliki, sistematičan zločin. (ne znam ni u čije ime bi se takav rat mogao povesti, koga predstavlja Putin,ruske istorijske departmane?)

 

btw, neko može pomisli da ni sam Putin nema PhD. Ali to nije tačno - on je počasni doktor besramne institucije zvane Beogradski univerzitet, gde tu laskavu titulu deli sa drugim istaknutim akademicima poput Tita, Mugabea, Kaunde, Sukarna itd. Doduše na kraju je ostalo nejasno da li mu je diploma uručena, jer ovi sa BU-a svaki put kad je on u Beogradu jurcaju za njim da mu je utrape, ali on ne stiže jer mora da ide da gleda Zvezdu, mora da se druži s bajkerima i slično. A i što će mu kakva druga diploma, sve što je potrebno znati o svetu se nalazi u crvenoj knjižici malog formata koju je dobio kad se upisao u pionire...

Edited by bohumilo
  • Like 12
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Sreten Žujkić, penzioner said:

 

Pre ce Putina da saceka svilen gajtan od strane nekog oligarha nego sto ces da vidis pecurke na horizontu. Pecurke su lose za biznis, a biznis ne moze da trpi.

taj sistem je poprilično imun na oligarhe, ako oligarh x ima želju da mu biznis ne trpi ta mu je želja već svedena na želju da ima biznis a gajtana ni na vidiku. Iz epizode Čaušesku možemo mnogo da naučimo ali glasi otprilike ovako
Valja da  postoji ekipa nezadovoljnih koji su bliski dvora denacifikatora, spremnih da žrtvuju sebe i porodice
Valja imati stranu pomoć i kontakte
Valja imati načela ispred ličnog interesa uz svest da igraš epizodnu ulogu jer kad uspeš postaješ omražen
Valja da imaš makar nekoliko meseci za delovanje

Mi ovde pričamo o danima dakle tom oligarhu ozbiljno curi vreme, Ako ima iole želje za samoodržanjem nek sutra ode u Australiju. Tu ima neke šanse. Sovjetski sistem neće probiti svilenim gajtanom.

Link to comment
Share on other sites

@attolini i ostali koji se razumete u Ukrajinske politicke prilike - taj Azov kako pisete oni su dokazani nacisti. Medjutim nakon toga ste spomenuli kako njihova podrska nije velika, tipa bila je par procenata.

 

Jel to onda znaci da taj Azov ucestvuje normalno na izborima kao politicka stranka? 

 

13 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

Teski kretenizam 

 

Kako si onda to proveravao

Edited by mmajstor
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, alpaka Bereta Sida said:

 

Meni Kadirov djeluje kao teški kriminalac i potencijalni koljac zena i djece. O njegovom moralu najbolje govori cinjenica da je postao klasicna kujica čovjeka koji mu je sravnio Ceceniju i pobio boga pitaj koliko sunarodnjaka. Prilicno ogavan lik i on i ti njegovi kerovi. 

 

Njegov otac je ubijen od strane islamskih ekstremista, tako da je tu na delu princip neprijatelj mog neprijatelja.

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, mmajstor said:

@attolini i ostali koji se razumete u Ukrajinske politicke prilike - taj Azov kako pisete oni su dokazani nacisti. Medjutim nakon toga ste spomenuli kako njihova podrska nije velika, tipa bila je par procenata.

 

Jel to onda znaci da taj Azov ucestvuje normalno na izborima kao politicka stranka? 

 

Osnivac i bivsi komandant Azova Andrij Bilecki je 2016. napravio partiju pod imenom Nacionalni korpus. Zajedno sa jos nekoliko ultradesnicarskih organizacija izasli su na izbore 2019. i osvojili nesto malo vise od 2% glasova

Edited by threepwood
Link to comment
Share on other sites

Na Twitteru se na vise mjesta pojavljuju informacije i slike djece od, kako oni prenose, 7 do 11 godina koja su uhapšena u Moskvi zbog anti-ratnih protesta???!!! Meni to djeluje previse morbidno cak i za bolesnika kakav je Putin. Iskreno se nadam da je rijec o nekoj morbidnoj propagandi, a ne da su djecu doista uhapsili. Ostavit cu link u spoiler. 

 

Spoiler

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, alpaka Bereta Sida said:

 

Tweet ocito obrisan tj vise ga nema. Sta je bila uopce poenta postavljanja, Bog sami zna i debil koji ga je postavio. 

 

Ma neko nas menja njihove tvitove i sprda se sa tim. Zajebancija. Ne treba sve shvatati ozbiljno. 

4 hours ago, goldberg said:

 

Njegov otac je ubijen od strane islamskih ekstremista, tako da je tu na delu princip neprijatelj mog neprijatelja.

 

Ovo je bas uprosteno.

Njegov otac je bio islamski ekstremista i zajedno sa njima je ratovao protiv Rusa godinama. Pa kad je promenio stranu bivse kolege su ga ubile. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 
Članak je iz 2018, nije dugačak, napisao ga je Putinov savetnik i ako se pročita vidi se da oni dugo imaju u glavi scenario odvajanja od zapada. Verovatno od mnogo pre te 2018, možda još od odbacivanja Putinovih pokušaja da se približi zapadu na početku mandata. Nigde se međutim ne vidi želja za agresivnim širenjem i napadanjem okolnih država iz maltene zabave. Takođe se iz članka vidi da oni ne žele da se potpuno zatvore prema zapadu ali to će im to sada možda biti nametnuto. 
 
 
 
 
Stalni predstavnik Rusije pri kancelariji UN u Ženevi Genadij Gatilov kaže da je potrebno ukloniti nuklearno oružje iz Zapadne i Istočne Evrope.

Gatilov je napomenuo da američke vojne baze predstavljaju pretnju po bezbednost Rusije.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji o razoružanju rekao da je za rusku stranu neprihvatljivo da se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi.


Ovo može da im se ispuni onog trenutka kad rusi uklone i poslednju nuklearnu raketu sa svoje teritorije.
Ukoliko misle da treba silom da nateraju nekoga da uklanja bilo šta (a očigledno je da više ni ne kriju da je Ukrajina samo početak), evo im qrac.
Tvrdim da ne treba ni jedan ustupak da im se učini (kud ćeš dalje) po SVAKU cenu.
Da me neko ne optuži... video sam i UČESTVOVAO u dva rata, znam sta pričam. Zapad je ukrajinu pr(e)odao i to je (još jedna) mrlja ali dalje se ne sme dopustiti govnetu da se širi.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, BattleBender said:

Jbg, problem što imaju mnogo podrazumevajući stav.
Cimer mi je 2 meseca bio momak iz Brisela. Super momak, ni najmanji problem nisam imao sa njim, tolerantan, poprilično pametan itd itd.
Jednom mi je ispala vilica kad mi je pričao o tome kako se gleda na Marokance i na one sličnog geografskog porekla.
"Meni roditelji više ne bi dali da se viđam sa njima ako bi mi devojka bila Marokanka. Ne bi mi došli na svadbu. To je tako u celom mom okruženju. Gledamo na njih drugačije, i to nije slučaj samo sa mojom porodicom, to je tako kod nas, nije moja porodica drugačija od ostalih".
I onda nam je četvrti cimer bio Hrvat nekih 20ak dana, pa je posle dosta blejao sa nama. Upoznat sa istorijom, nas dvojica se medjusobno sprdali "Dobro brate, normalno da si operisan od humora, Hrvat si", on meni "A šta, hoćeš me zaklati zbog toga".
I njemu je bilo gotovo nepojmivo, zbunjeno je gledao na to da možemo da delimo hleba. Da sam ja njega primio da delimo krevet ili da jedan spava na pod, drugi u krevetu na smenu, jer je bio izbačen iz stana po zimi. Onda je taj Hrvat meni pozajmio pola novca koji je imao na računa, iako mu je bilo potrebno. A taj Belgijanac je mene jednom nasamo mene pitao "A zašto si ga primio da dodje, nisi morao uopšte".
Generalno je imao tu zbunjenost "Kako oni mogu da žive zajedno".

Poprilično izolovan primer koji ne govori o celom društvu, društvima. Ali nije da se govorilo o nekakvom debilu nevaspitanom i netolerantnom. I dan danas, posle 11 godina svake godine jedan drugom čestitamo rodjendane.

Offtopic je, al eto....
Ovde ima osoba koje žive u zemljama zapadne Evrope, SAD-a itd, ili bilo gde drugde, pa imaju ozbiljnija iskustva od mene. 
Ali moj utisak je da su mnogo humanističke ideje tim društvima za sad u dobroj meri samo ideje. Što nije loše, bitno je da neko ima ideju barem o tom načinu života..
Kao što ću uvek biti ubeđenja da su jednostanvo pristojniji od nas, odrasli u kulturamo istočnijeg bloka...

Ne bih ja ovde krivio baš ove ljude sa snimka, direktno. Neki od njih mi deluju baš pitomo i razumno. Mislim da su i oni odraslu u okruženju sa modelom gde humanistički koncepti nisu suštinski primenjivani svkaodnevno, više su ideja. Što je ponovo, i dalje nešto...
 

Ja sam 2015godine u Francuskoj upoznao jednog mladog Belgijskog novinara, isao je biciklom po Francuskoj , pitao je da li moze da kampuje to vece na livadi u dvoristu. Odobrili smo mu, pozvali na kafu i osvezenje. I tako pricamo, kazem da sam ja iz Srbije i to ga odmah zainteresovalo jer je planirao da ide biciklom iz Belgije sve do Albanije pa do Sarajeva, a da na granici sa SRB/HU snimi reportazu za svoj sajt o podignutoj zichanoj ogredi zbog izbeglica iz Sirije. I kazem ja ok, da ako sam u Srbiji u to vreme moze da dodje kod mene, da mu budem domacin. I tako 2016 u Maju ja krenuo uece na neki rodjendan, kad me neko zove na mobilni, ja u autu, javim se. Kad ono on u 21h uvece stigao u moje dvoriste i zove me da pita gde sam. Ja okrenuo auto i ajd kuci, uglavnom dao sam mu svoj krevet u spavacoj sobi da mu bude odobnije a ja sam spavao na sofi u dnevnom boravku. I tako je ostao 4 dana. Nisam mogao da ga oteram jer je vec dosadio, i celo vreme mi je pricao kako smo mi nehumani prema tim izbeglicama, zbog te ograde, pa zbog nehumanih uslova jer su oni pod improvizovanim satorima,....( a ustvari je bilo sagradjen kamp da budu tamo, ali ne onda bi se morali prijaviti imenom i prezimenom), elem. Na kraju nisam znao kako da mu kazem da ode, pa sam izscenirao da moram hitno nazad u Francusku, spremio kofer, ustao ujutro u 6h ( kaze on meni ako  moze da ostane u dvoristu u da podigne sator rekao sam da ne moze jer ako dodje policija ne zelim da imam probleme) i tako ode on, a odem i ja do brata u drugu ulicu. Otisao je, nije se ni zahvalio, spakovao sam mu uz put da ima sta da jede, kobasice, sunke, pastete, vode sam mu dao,....) vise se nikad nije javio. Uglavnom jedno odvratno mlado stvorenje koje svoje ideje i zivotno okruzenje gradi preko twitera i ostalih socijalnih mreza. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Tomiprunet said:

Ja sam 2015godine u Francuskoj upoznao jednog mladog Belgijskog novinara, isao je biciklom po Francuskoj , pitao je da li moze da kampuje to vece na livadi u dvoristu. Odobrili smo mu, pozvali na kafu i osvezenje. I tako pricamo, kazem da sam ja iz Srbije i to ga odmah zainteresovalo jer je planirao da ide biciklom iz Belgije sve do Albanije pa do Sarajeva, a da na granici sa SRB/HU snimi reportazu za svoj sajt o podignutoj zichanoj ogredi zbog izbeglica iz Sirije. I kazem ja ok, da ako sam u Srbiji u to vreme moze da dodje kod mene, da mu budem domacin. I tako 2016 u Maju ja krenuo uece na neki rodjendan, kad me neko zove na mobilni, ja u autu, javim se. Kad ono on u 21h uvece stigao u moje dvoriste i zove me da pita gde sam. Ja okrenuo auto i ajd kuci, uglavnom dao sam mu svoj krevet u spavacoj sobi da mu bude odobnije a ja sam spavao na sofi u dnevnom boravku. I tako je ostao 4 dana. Nisam mogao da ga oteram jer je vec dosadio, i celo vreme mi je pricao kako smo mi nehumani prema tim izbeglicama, zbog te ograde, pa zbog nehumanih uslova jer su oni pod improvizovanim satorima,....( a ustvari je bilo sagradjen kamp da budu tamo, ali ne onda bi se morali prijaviti imenom i prezimenom), elem. Na kraju nisam znao kako da mu kazem da ode, pa sam izscenirao da moram hitno nazad u Francusku, spremio kofer, ustao ujutro u 6h ( kaze on meni ako  moze da ostane u dvoristu u da podigne sator rekao sam da ne moze jer ako dodje policija ne zelim da imam probleme) i tako ode on, a odem i ja do brata u drugu ulicu. Otisao je, nije se ni zahvalio, spakovao sam mu uz put da ima sta da jede, kobasice, sunke, pastete, vode sam mu dao,....) vise se nikad nije javio. Uglavnom jedno odvratno mlado stvorenje koje svoje ideje i zivotno okruzenje gradi preko twitera i ostalih socijalnih mreza. 

Koliko si ti tolerantan...ja bih mu rekao smaras, aj pali, bez problema.

Ranije sam i ja bio suvise fin, tako me majka vaspitavala, isao sam celoj zgradi u prodavnicu kao klinja itd.

Kad sam se osamostalio, uticaj majke je nestao i sad odmah na keca reagujem kad je neko smrad ili smara.

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Tomiprunet said:

Ja sam 2015godine u Francuskoj upoznao jednog mladog Belgijskog novinara, isao je biciklom po Francuskoj , pitao je da li moze da kampuje to vece na livadi u dvoristu. Odobrili smo mu, pozvali na kafu i osvezenje. I tako pricamo, kazem da sam ja iz Srbije i to ga odmah zainteresovalo jer je planirao da ide biciklom iz Belgije sve do Albanije pa do Sarajeva, a da na granici sa SRB/HU snimi reportazu za svoj sajt o podignutoj zichanoj ogredi zbog izbeglica iz Sirije. I kazem ja ok, da ako sam u Srbiji u to vreme moze da dodje kod mene, da mu budem domacin. I tako 2016 u Maju ja krenuo uece na neki rodjendan, kad me neko zove na mobilni, ja u autu, javim se. Kad ono on u 21h uvece stigao u moje dvoriste i zove me da pita gde sam. Ja okrenuo auto i ajd kuci, uglavnom dao sam mu svoj krevet u spavacoj sobi da mu bude odobnije a ja sam spavao na sofi u dnevnom boravku. I tako je ostao 4 dana. Nisam mogao da ga oteram jer je vec dosadio, i celo vreme mi je pricao kako smo mi nehumani prema tim izbeglicama, zbog te ograde, pa zbog nehumanih uslova jer su oni pod improvizovanim satorima,....( a ustvari je bilo sagradjen kamp da budu tamo, ali ne onda bi se morali prijaviti imenom i prezimenom), elem. Na kraju nisam znao kako da mu kazem da ode, pa sam izscenirao da moram hitno nazad u Francusku, spremio kofer, ustao ujutro u 6h ( kaze on meni ako  moze da ostane u dvoristu u da podigne sator rekao sam da ne moze jer ako dodje policija ne zelim da imam probleme) i tako ode on, a odem i ja do brata u drugu ulicu. Otisao je, nije se ni zahvalio, spakovao sam mu uz put da ima sta da jede, kobasice, sunke, pastete, vode sam mu dao,....) vise se nikad nije javio. Uglavnom jedno odvratno mlado stvorenje koje svoje ideje i zivotno okruzenje gradi preko twitera i ostalih socijalnih mreza. 

Ja bih ga odvezao do madjarske granice i rekao mu This is a short way to EU member Hungary - have a nice trip.

  • Like 3
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, BattleBender said:

Jbg, problem što imaju mnogo podrazumevajući stav.
Cimer mi je 2 meseca bio momak iz Brisela. Super momak, ni najmanji problem nisam imao sa njim, tolerantan, poprilično pametan itd itd.
Jednom mi je ispala vilica kad mi je pričao o tome kako se gleda na Marokance i na one sličnog geografskog porekla.
"Meni roditelji više ne bi dali da se viđam sa njima ako bi mi devojka bila Marokanka. Ne bi mi došli na svadbu. To je tako u celom mom okruženju. Gledamo na njih drugačije, i to nije slučaj samo sa mojom porodicom, to je tako kod nas, nije moja porodica drugačija od ostalih".

 

Cimer ti nije reprezentativan za Belgiju u cjelini, po svemu što sam vidio, a imam dosta društva u Briselu i relativno često idemo tamo, imigranti iz Magreba su generalno manje diskriminisani u Belgiji nego u Francuskoj.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Crni said:

Koliko si ti tolerantan...ja bih mu rekao smaras, aj pali, bez problema.

Ranije sam i ja bio suvise fin, tako me majka vaspitavala, isao sam celoj zgradi u prodavnicu kao klinja itd.

Kad sam se osamostalio, uticaj majke je nestao i sad odmah na keca reagujem kad je neko smrad ili smara.

Hvala. Takav sam, tolerantan. Kuvao sam mu za to vreme dok je bio kod mene. Nikad nije kupio nesto u prodavnici (barem neki sok ili pivo, a voli da popije pivo ). Uglavnom kod mene je bio kao u hotelu, a ja sam u njegovim ocima verovitno bio budala koja je podigla ogradu i lose se odnosio prema izbeglicama 😄

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...