Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Mislim da su Belorusi hteli da napadnu napali bi u trenucima kad su se Rusi zaglavili kod Kijeva. Ne vidim nikakav smisao da napadnu sad.

 

Ako bi napali sad, to bi znacilo da je Putin u jos gorem skripcu nego sto izgleda, ali onda opet ako je to tako, Lukasenko ce ga prvi pustiti niz vodu, tako da apsolutno nema logike da se to desi.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, HAMMER said:

zar u toj belorusiji zaista nema nikog ko bi povukao rucnu ili digo glas protiv brke?

 

Oni koji mogu, su ili napolju ili uhapseni. Ostatak ga obozava k'o boga. Ok ima jedan deo koji ga ne voli ali imaju toliko koristi i semu da im se ne ispati drugacije. Tako da na kraju nema. 

 

Za Putina ne znam, postoje sanse nesto da se promeni i da ga sklone, ali brkatog nece NIKAD. Samo kada umre prirodnom smrcu. 

Link to comment
Share on other sites

Realno bilo je blizu da padne na onim protestima. U Rusiji tako nesto ne mogu da zamislim.

 

Vec sam kacio ovaj kanal, jako je dobar za insight.

 

Cini se da je vecina mladih zapadno orjentisano, ali nece uopste da se bakcu sa politikom, idu linijom manjeg otpora.

 

I imas ispranih mozgova kao i ovde.

 

 

 

Ne vidim nacin da se tamo "dogodi narod" mada sam se nadao da je to moguce.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/16/2022 at 2:13 PM, Dragan said:

Malo je to preoptimisticno. Rat ce verovatno potrajati jos godinu dana.

Ako Ukrajinci do kraja avgusta zauzmu Kupjansk, na jugu Herson i Melitopol i uspeju zaustaviti ofanzivu u Donbasu, to bi bilo vec pola puta do pobede.

Ono sto je sada verovatno je povlacenje Rusa iz Isjuma, sto bi donekle smanjilo pritisak na liniji prema Sjewjerodonezku.

500 000 vojnika Rusi mogu samo na papiru regrutovati. Cak i kada bi im to uspelo, za sta bi bilo potrebni meseci (uz rizikovanje nemira) ako se racuna potreba za obukom, nemaju dovoljno oruzja, niti logisticku podrsku za te vojnike.

PS

Samo na dva mesta - Moskva (brod) i pokusaj prelaza pontonom je izginulo skoro 1000 ruskih vojnika.

Pitanje je i koliki je broj zarobljenih i dezertiralih.

Ipak sam pogresio u proceni vremena, ali ne i razvoja situacije.

 

 

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Nema novosti sa Hersonskog pravca, kao da je to bila navlaka za Ruse. Englezi objavljuju da su Ukrajinci najverovatnije uništili ruski ponton na Ingulecu kod Darivke. Prema nekim izvorima Rusi kukaju da artiljerijskog podršci treba 90 minuta da odgovore na zahteve. Za to vreme bi i odred peznionera promenio položaj 🙂 .  Evo jedog videa kako izgleda Ukrajinski napad na ruske položaje :

 

 

 

Pretpostavljam da je sa ovog sektora.

 

Kod Balakleje je situacija vrlo loša po Ruse. Front se i definitivno raspao, ono što je sigurno je da je danas oslobođena Balakleja i da su Ukrajinci došli do Ševčenkova, za to imamo video materijale koji to potvrđuju. Ukrajinski izvori tvrde čak i da je Ševčenkovo oslobođeno a neki, po meni preteruju, tvrde da su Ukrajinci već na prilazima Kupjansku kod Hrušivke. Ako je ovo tačno onda je ovo ozbiljan poraz Rusa. Mislim da je realnije da su se Rusi prema Izjumu stabilizovali kod Savinaca a da je maksimum na severnom pravcu da su Ukrajinci možda uspeli da zauzmu Ševčenkovo. No verovatno ćemo na potvrde čekati do sutra kao što smo i juče samo nagađali šta se dešavalo no ispostavilo se da je sve bilo tačno. Moje je mišljenje, odnosno neka analiza koju sam čitao, je da je cilj ukraijnaca da priđu Kupjansku na 20km tako da mogu da gađaju te saobraćajnice artiljerijom. 

 

Inače mi je neshvatljivo ovo što se događa jer su sami ruski izvori već 10 dana pisali o koncentraciji ukrajinaca na ovom sektoru i vidimo da nisu odradili nikakve pripreme. Razumem ja nedostatak ljudstva i morala ali ako vidiš da ti neprijatelj grupiše dosta brigada na sektoru od par desetina km znači da se nešto sprema.

 

Ima dosta za čitanje danas pa kada završim možda dodam još koju misao 🙂

 

Evo mape trenutnog stanja po onome što sam do sada čitao :

 

balak.jpg

 

Ovo plavo je ono što su po meni Ukrajinci do sada oslobodili, a ovo što sam strelicama označio je nešto u šta još uvek debelo sumnjam ali sam i na par ruskih izvora u međuvremenu naleteo na taj podatak. Te ćemo verovatno tek sutra videti. Za Ševčenkovo su podeljene informacije ono je isto pod žestokim upitnikom jer sve što smo videli je slika sa ulaza u grad no čini mi se na osnovu događaja u Balakleji da je vrlo verovatno da su Rusi i tu doživeli kolaps i pobegli posle kraće borbe. No to je samo moja pretpostavka.

 

Edited by Klotzen
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Navodno Ukrajinci vec na obodima Kupjanska. 

Rusi sve poslali u Herson, na severu ostali mobilisani lnr-ovci, ruska zandarmerija... Jedan zarobljeni iz Luganska rekao da je krenuo u prodavnicu da kupi sampon, kad su ga Rusi zgrabili i poslali na front. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...